2016-04-12 996 浏览
星期四收工都已經太晚,都係hea食晚餐四餸飯先。Muji健康晚飯,比food court的較好。款式不算太多,每碟都很精緻,份量較少但女生吃都足夠。我點了一個四送(指定: 2個凍盤2個熱盤) $108?唔太記得,三送$98。凍大多數為沙律,凍: 柚子醬八爪魚沙律、麻醬雞絲沙律;熱: 長芋波菜餅、士多啤梨豚肉老實說,以上四款都推薦,配飯、湯,份量女生可能足夠!我同事點了一個廚師推介,白汁豚肉$138 ,但留意這款是不包飯,要再另配,廚師推介本身價錢比較貴。唔太值得!

款式不算太多,每碟都很精緻,份量較少但女生吃都足夠。

凍大多數為沙律,

凍: 柚子醬八爪魚沙律、麻醬雞絲沙律;

熱: 長芋波菜餅、士多啤梨豚肉

老實說,以上四款都推薦,配飯、湯,份量女生可能足夠!

廚師推介: 白汁豚肉
四餸飯
2016-03-17
廚師推介: 白汁豚肉
四餸飯
2016-04-09 2002 浏览
原本約了男朋友在銅鑼灣吃飯,但由於我要OT,地點改了在我公司附近。我們都很喜歡銅鑼灣的muji cafe(應該是首間muji cafe),現在海港城的muji也開了cafe,我們決定來光顧一下。銅鑼灣的muji cafe是自助形式的,要親自去櫃枱點菜和取餐,而尖沙咀則有服務員代勞,最適合懶惰的我。 我選了四個菜的set,可以自選2個冷盤和2個熱盤,可以選擇配白飯、十穀米或麵包,跟餐還有紅菜頭湯。冷盤我選了柚子乳酪醬汁五青沙律和粟米枝豆馬鈴薯蛋沙律,熱盤選了芝麻炸雞配菠蘿醬汁和士多啤梨醬汁豚肉,跟十穀米飯。 柚子乳酪醬汁五青沙律是我的新嘗試。醬汁少少酸,很清新,但不覺得有柚子或乳酪味。蔬菜有火箭菜、青瓜、青蘋果、西芹和苦瓜,全都很新鮮爽口,尤其西芹和苦瓜,一點也不苦。 粟米枝豆馬鈴薯蛋沙律我是第二次吃了,薯蓉很香滑,口感軟綿綿的,粟米為其增添了甜味,而枝豆則增加了咬感。 芝麻炸雞配菠蘿醬汁也是我的首次嘗試,炸雞的肉質很軟滑,但完全沒有炸過的感覺,口感不是脆脆的,我覺得像是炒而非炸。醬汁很酸,帶少少甜味,很開胃。 士多啤梨醬汁豚肉的醬汁是甜中帶少
四品料理套餐
柚子乳酪汁五青沙律
粟米枝豆馬鈴薯蛋沙律
芝麻炸雞配菠蘿醬汁
士多啤梨醬汁豚肉
士多啤梨醬汁豚肉的醬汁是甜中帶少少酸的,豚肉很厚但咬感爽口彈牙。這是我最喜歡,也是每次必點的一道菜。

我覺得這餐廳是很追求味道和口感的平衡的,例如令人容易感到肥膩的肉類,他們通常會配以消滯解膩的調味;之前吃過一個南瓜沙律,他們會在加入黃豆,讓軟糯的南瓜和黃豆形成口感的對比。
餐湯
餐湯的顏色呈紅色,味道清淡溫和,調味似乎比較少,湯料有紅菜頭、椰菜、白蘿蔔和紅蘿蔔,是個很清新健康的湯。
2016-04-06
  • 士多啤梨醬汁豚肉
2016-04-07 719 浏览
難得好天 又有閒暇落得清靜相約舊朋友出黎傾計食下午茶走到尖沙咀海港城 行無印良品 我好鐘意無印既居家感覺 愛。回家 好溫暖入去行左個圈 緊係想食返少少野啦MUJI CAFE 就係隔離 不如入去食下啦 又可以用下坐下佢既餐具仍然係下午茶餐時間 時不宜遲!!  間直係DREAM HOME既擺佈 簡簡單單得黎又五臟俱全呢類大自然色調就係無印既COLOUR 好舒服友人點左個素BURGER 少肉多菜 輕食之選菠菜牛蒡做饀配芝麻包 包身柔軟有芝麻香味菠菜牛蒡一軟一爽 多層口感 飽肚之如又高纖 食多兩啖都唔嫌少SIDE DISH係雜菌冷盤同炸薯條 雜菌好香同爽口彈牙 有冬菇磨菇同少少連藕 漬物好開胃炸薯條 每條都係比較粗身 剛炸起 外脆內軟 唔會過火 非常香口 下什茶 二品料理餐自選左兩個小食冷盤 配一個軟包同一杯咖啡茶 我就揀左抹茶奶燒吞拿魚 外熟內生既煮法 可以令到吞拿魚更香口但又不失刺身既彈牙口感牛蒡雜菌漬物 配合左不同調味料同好香麻油味 開胃爽口軟包仍然係暖身 好香麥味 鬆軟又唔乾身 而抹茶奶 好濃抹茶味 岩晒我呢個抹茶控 估唔到無印比其他抹茶店做得更好!!!食完剛好步出 露台位置 望住日落
難得好天 又有閒暇落得清靜
相約舊朋友出黎傾計食下午茶
走到尖沙咀海港城 行無印良品
我好鐘意無印既居家感覺 愛。回家 好溫暖
入去行左個圈 緊係想食返少少野啦
仍然係下午茶餐時間 時不宜遲!!
間直係DREAM HOME既擺佈 簡簡單單得黎又五臟俱全

自選左兩個小食冷盤 配一個軟包同一杯咖啡茶 我就揀左抹茶奶
牛蒡雜菌漬物 配合左不同調味料同好香麻油味 開胃爽口
軟包仍然係暖身 好香麥味 鬆軟又唔乾身
食完剛好步出 露台位置 望住日落晚霞
呢一日真係MY GOOD DAY!!
2016-03-20
下午茶
菠菜牛蒡漢堡配薯條
二品料理餐
2016-02-02 838 浏览
今天是第四次来这里吃午餐。点了三品料理,觉得四品料理吃不完,不想浪费。每一次的汤都是一样的,有腐竹和豆浆在里面,第一次吃还好,有点新鲜感,但是每次都是喝这种汤,有点厌了。而且我还是喜欢普通的汤,有点咸味的汤比较合口味。加15元的咖啡,今天特别酸,加了五包糖,还是压不住酸味,只喝了几口就喝不下去了。买单的时候,我和一个职员反映了咖啡的问题。并没有给我免单。只是说了声谢谢。而且他叫我下次去试试卡布其诺。但是我回答他说,不是钱的问题,有些人就是喜欢和清咖啡。请他们更换更好口味的咖啡豆。希望会有改善。我还是喜欢铜锣湾一门的餐后咖啡,很香,而且不会酸。我不太懂咖啡,但是我觉得不喜欢喝酸的咖啡。听说酸的咖啡是因为咖啡豆不好。一般是种咖啡的人留给自己喝的。好的咖啡豆都卖出去了。

2016-02-02
2016-01-03 1130 浏览
無印終於踏入九龍開餐廳喇!!! 餐廳的裝修貫徹無印良品一向既形象,冇乜LOGO啦,簡潔啦,用上好多木,感覺好屋企同好WARM.呢間同銅鑼灣有D唔同,有STAFF招呼帶位,仲會落單,唔駛自己行黎行去。而餐牌都有D唔同,加上左ALL DAY BREAKFAST同咖哩。EGG BENEDICT+是日沙律+蘋果汁 $88麪包係方包多士,好脆。個hollandaise sauce就比平時的傑,又冇咁酸。本身唔太肚餓,呢個SET就剛剛好。

EGG BENEDICT+是日沙律+蘋果汁 $88

麪包係方包多士,好脆。

本身唔太肚餓,呢個SET就剛剛好。
2015-12-11
2015-12-30 1117 浏览
24號個日去左試,12:30去所以即刻有位,叫咗4個dish嘅lunch set, $118, 有2個冷盤同2個熱盤, 包餐湯,同埋飯(可選白飯,十穀飯或包)。我+左$15要杯咖啡。朋友要左$98嗰個set, 有2個冷盤同1個熱盤,又係要咗十榖飯。餐湯好味,像豆漿,好香黃豆味。我冷盤要了吞拿魚沙拉and蛋薯仔沙拉,冷盤普普通通,挺開胃。熱盤要了燉牛臉頰同pork ribs, 好味道。特別是牛,牛好淋。D汁送飯一流!十穀飯好好食。整體唔錯,感覺比其他餐廳健康,不過我覺得有啲overpriced.
2015-12-24
2015-12-25 853 浏览
晚上2人用餐, 餐牌食品選擇不多, 三品, 四品, 五品套餐看起來份量小小, 沒有太多選擇下選了一個應該是味道不會錯的燒汁雜菜燴牛肉紅飯 , 誰知道完全錯哂!!!!! * 飯 - 濕帶黏, 味道口感差!  * 牛肉和燒汁 - 竟完全可以做到味道分開...  淡, 肉不入味! * 白湯 - 味如灰水, 還要是加了水的灰水!* 附加的薯泥 - 味道可以, 有驚喜.* 價格 - 餐廳價錢, 比快餐廳還差的味道.  勸君三思.

* 飯 - 濕帶黏, 味道口感差!
* 白湯 - 味如灰水, 還要是加了水的灰水!
* 附加的薯泥 - 味道可以, 有驚喜.
2015-12-23
2015-12-10 1019 浏览
無印D包裝食品食得多,今曰試下佢地嘅lunch.餐牌有不少的選擇,有冷盤熱盤,三文治,意粉和飯等。我點了egg benedict, 旦當然滑溜,荷蘭汁的味道也調得不錯,好creamy咁混埋旦汁同火腿多士,不錯。蘋果汁:普通大路貨式;沙律有生菜,西柚同藍莓,幾醒胃。友人order 咗雜菜牛油咖喱飯,飯是十穀米,牛油雞件滑溜有濃郁香料味,咖喱汁一D都唔辣,非常好送飯。推介!

無印D包裝食品食得多,今曰試下佢地嘅lunch.
餐牌有不少的選擇,有冷盤熱盤,三文治,意粉和飯等。

2015-12-09
2015-12-09 802 浏览
今日產檢完去食,叫左個四品料理(本身一定要兩冷盤,兩熱盤),因為大住肚,唔食得生冷野,問左肯轉曬熱盤俾我,叫左個十穀飯,鯖魚,豚肉,薯餅,菠菜煎餅,仲跟個腐竹雞湯,啲飯餸普普通通,不個個腐竹雞湯幾正,好香腐竹味,又少少鹹,睇返佢介紹,原來用樹記腐竹食野其間試過姐落地下,本身諗住自己執,但待應行過好好心幫我,又幫我擺好啲姐去一邊成程用餐啲待應都好好態度好helpful不過啲位有少少窄
叫左個十穀飯,鯖魚,豚肉,薯餅,菠菜煎餅,仲跟個腐竹雞湯,
成程用餐啲待應都好好態度好helpful
不過啲位有少少窄
2015-12-02 754 浏览
期待已久的MUJI CAFE昨天GRAND OPENING,今日LUNCH立即去試, 但估唔到原來一D都唔好食...MENU大多都是冷盤, 幾款飯,幾款麵,幾款漢堡.....今次叫了飯, 1)咖哩雞, 2)牛....首先講咖哩雞, 飯唔熱已經令整體印象下跌!! 而咖哩是傳統不辣的日式咖哩.....雞是無味的,但個人喜歡這種口味,不能說好吃,只是普普通通.....牛的那個飯可以說難吃, 牛沒有牛味,多了羊的羶味......而且同樣不熱, 牛肉粒口感不好......總結, 不會再吃第二次了......
今日LUNCH立即去試, 但估唔到原來一D都唔好食...

MENU大多都是冷盤, 幾款飯,幾款麵,幾款漢堡.....

今次叫了飯, 1)咖哩雞, 2)牛....

首先講咖哩雞, 飯唔熱已經令整體印象下跌!!
而咖哩是傳統不辣的日式咖哩.....雞是無味的,
但個人喜歡這種口味,不能說好吃,只是普普通通.....
牛油雞肉雜菜咖哩飯
而且同樣不熱, 牛肉粒口感不好......
燒汁燴牛面頰雜菜飯
總結, 不會再吃第二次了......

2015-12-02