2022-09-19 69 浏览
📍 TST - HONG KONG 📍#matchaberryparfait Crepe 的愛好要試 皮夠薄 個說實在皮沒什麼味道😂但不甜這一點我很喜歡🥰 抹茶帶甘🍵加上脆脆口感👍🏻別看分量不多 一定夠飽😏另叫了一個鹹的 LA CLUB 飽到上天😚滿足🥰______________________________#matchaberryparfait💰 HKD: 89📍CAFÉ CRÊPE 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖#hongkong#hkfoodie#hkig#foodphotography#cafecrepe#cafécrêpe#cafehk#tstcafe#k11#tst#crepe#matcha#tsimshatsui#k11artmall#香港#尖沙咀#尖沙咀cafe#河內道#抹茶控#美食#美食分享#香港美食#香港打卡#香港crepe#尖沙咀美食#尖沙咀必去#香港必吃#香港好去處#香港甜品
📍 TST - HONG KONG 📍

📍CAFÉ CRÊPE

尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖

• Matcha & Berry Parfait
2022-09-18 69 浏览
之前食過幾次 crepe ,性價比高,所以放假嚟開尖沙咀,再訪 Cafe Crepe! 15:00 到達,兩個人決定叫一鹹一甜嘅Crepe, Crepe Francaise $109 鴨腿好食😋呀!法式嘅烤鴨腿,全個crepe都充滿鴨腿絲,塊crepe 好薄身,外貌看似平庸,但係沉實得來好好味,推介!Butterscotch Apple Crisp $98甜品揀咗蘋果味脆脆,口感好有層次,加上雪糕🍦,冰火得嚟又脆又軟,餅乾夠趣卜卜,crepes 本身同雪糕一樣軟林林,可以有多層味覺觸覺嘅甜品!French Soda - Pina Colada HK$46飲品想清新啲,飲法式梳打,菠蘿味有啲大膽嘅嘗試,飲落都可以👌🏼Frappuccino - Ruby $48紅寶石特飲,我飲到係有啲荔枝味,唔太甜嘅冰沙。幾夾個crepe!

15:00 到達,兩個人決定叫一鹹一甜嘅Crepe,

Crepe Francaise $109

Butterscotch Apple Crisp $98

Frappuccino - Ruby $48
2022-09-12
  • 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
  • crepe Francaise
2022-09-18 45 浏览
在貓之茶房探完貓貓後,就想去K11逛一逛,看到這間Crepe分店,記得之前在中環吃過一次鹹味,相當不錯,今次就以甜味作為晚餐。位置:在貓之茶房走過去都不用五分鐘就到了,穿過K11的地面休憩處就到了。環境:近門口是下單和廚房區,有落地玻璃窗看街景,靠啡色牆身的卡座,而後方角落有一個隱蔽的梳化空間,氣氛悠閑,可以慢慢享受。服務:先下單再找座位,到時自取餐飲。晚市:🍴黑朱古力🍫配蘭姆酒汁🍺及特濃咖啡☕️忌廉芝士 🧀$89三角扇形的可麗餅,配以斜線狀的朱古力醬和旁邊的朱古力碎,視覺效果顯眼😍。在味道方面,蘭姆酒味不濃,反而是夾心的咖啡忌廉較突出😍,而且口感頗煙韌,通常我會再摺多層,口感會更像糯米糍🤩,軟軟糯糯😝。☕️Latte $36正常發揮,如同一般大連鎖咖啡店。

環境:近門口是下單和廚房區,
有落地玻璃窗看街景,

服務:先下單再找座位,到時自取餐飲。

在味道方面,蘭姆酒味不濃,
反而是夾心的咖啡忌廉較突出😍,而且口感頗煙韌,
通常我會再摺多層,口感會更像糯米糍🤩,軟軟糯糯😝。

☕️Latte $36
正常發揮,如同一般大連鎖咖啡店。
2022-09-14
去TST行街成日都會經過Cafe Crepe, 今日一於去食個下午茶。店員親切有禮,會幫手留意邊到有位,我地先試左個咸點既,雖然芝士味好濃但又唔會搶左鴨既香味,Crepe皮既口感十分之煙韌,好美味!再試埋個甜既, 奶油醬配雪糕好夾,蘋果好清新,令到個甜品食完唔會覺得膩!天氣咁熱,飲返杯 就好合適了,不過如果唔鍾意太甜既話,可以試下,飲得出有幾種莓果,幾有層次!
去TST行街成日都會經過Cafe Crepe, 今日一於去食個下午茶。店員親切有禮,會幫手留意邊到有位,我地先試左個咸點既[油封鴨配格魯耶爾芝士],雖然芝士味好濃但又唔會搶左鴨既香味,Crepe皮既口感十分之煙韌,好美味!再試埋個甜既[Butterscotch Apple Crisp], 奶油醬配雪糕好夾,蘋果好清新,令到個甜品食完唔會覺得膩!天氣咁熱,飲返杯[French Soda Pina Colada] 就好合適了,不過如果唔鍾意太甜既話,可以試下[紅寶石冰冰樂],飲得出有幾種莓果,幾有層次!
2022-09-12
  • Butterscotch Apple Crisp
2022-09-16 51 浏览
呢度有好多唔同嘅可麗餅,咸味甜味,全部都係即叫即整,每一款都好吸引😍而且裝修簡潔,坐得舒服,空間感十足,試左一咸一甜嘅Crepe ,兩樣都唔錯,餅皮同樣煙韌。油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅 $109切切開入面有滿滿既鴨肉碎,味道有啲似吞拿魚,鮮味得來有少少酸味,可能加入沙律醬,仲有溶左嘅芝士喺入面,做到拉絲效果。配上芥末醬,食落幾特別幾夾。原來咸嘅都幾好食😋黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖佔忌廉芝士 $89可麗餅睇落薄身,入面包住朱古力曲奇碎,上面兩件脆脆朱古力曲奇,味道好似brownies,灑上曲奇碎同朱古力咖啡醬,帶微微酒味,食落唔太甜。抹茶鮮奶 $46有心心拉花。抹茶味道香濃,入口順滑,唔會太甜,都唔會苦。橙冰香草 $46香橙梳打好清新解渴,橙味突出,唔會太甜。

油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅 $109

黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖佔忌廉芝士 $89

抹茶鮮奶 $46
有心心拉花。抹茶味道香濃,入口順滑,唔會太甜,都唔會苦。

橙冰香草 $46
香橙梳打好清新解渴,橙味突出,唔會太甜。
2022-09-14 39 浏览
法國著名的可麗餅日漸受歡迎,這間Cafe Crepe 在香港更加有三間分店,今日來了尖沙咀K11 Art Mall地面的這一間,門面裝修時尚簡潔,與朋友來吃個可麗餅傾吓計十分寫意。今次我們叫了鹹甜各一,都是其中店舖推介的味道。🔸秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125原來可麗餅配搭鹹的配料都十分好食,首先餅皮柔軟有彈力,識落煙煙韌韌的非常有口感,配搭黑松露的香氣,未放進口裏已感受到黑松露的惹味,加上帶子新鮮,有鮮味!帶子份量多並不吝嗇,而且整份可麗餅份量比想像中大, 十分飽肚!🔸蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 $98這款甜味的可麗餅十分受歡迎,眼見很多客人都是點這一款,裏面的蘋果肉酸酸甜甜很是開胃,加上奶油醬味道一流,餅上面的脆脆粒能增加口感。與香草味雪糕更加是畫龍點睛,整個熱辣辣的可麗餅,加上不同層次!這一個可麗餅另外有很大的驚喜!🔸Frappuccino - Affogato $48 & Golden $48這兩款沙冰也是推介之選,首先Affogato咖啡味濃,加上雪糕就知道是絕配。Golden 沙冰有酸酸的果味!加上上面的忌廉,恰到好處不會覺得甜膩!今次食呢個可麗餅整體上有驚喜,比我想像
今次我們叫了鹹甜各一,都是其中店舖推介的味道。

🔸秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子 $125

🔸蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 $98

今次食呢個可麗餅整體上有驚喜,比我想像中的可麗餅好食得多,不單止餅皮煙韌,而且大大份比我想像中飽肚,而且這一間為之便利,座位舒適,下次會再試試其他味道呢!

2022-09-14 36 浏览
聞風而到的cafe crepe 雖然在尖沙嘴已開了段時間但今晚終於有機會食到。普遍人們認為crepe只得甜材料,但想說其實有咸食仲要好出色,材料配搭不錯在店內的crepe種類不少,有咸有甜架,平常外間我會點朱古力香蕉那些但呢度係有好多選擇,今日我食咸的再加杯朱古力熱飲點選秘製瑞士芝士黑松露帶子,把黑松露均勻地塗滿整塊餅,趁熱時即時切開食,餅的口感很好👍🏻軟軟滑滑,而且內裡帶子滿滿的,跟醬汁一併食下,就像去左外國食倒的味道。另係紅寶石朱古力,非常有驚喜,沒想到整杯最後係粉紅色好美的,在頂部再有舊cream,如不想太甜就不要搞勻晒佢,慢慢飲便可以😌

點選秘製瑞士芝士黑松露帶子,把黑松露均勻地塗

2022-09-13 40 浏览
加拿大🇨🇦法式可麗餅專門店甜可麗餅大家可能食得比較多鹹既其實都好好味😋呢到仲有近30款鹹甜口味薄餅真係花多眼亂🍀秘製瑞士🇨🇭芝士汁配黑松露帶子可麗餅($125)黑松露醬香氣撲鼻入面仲有豐富小帶子、芝士及蘑菇,濃香芝士碎,加埋濃香蛋香味口感煙韌既可麗餅真係滋味可口簡簡單單點左杯熱檸水新鮮檸檬🍋清香不帶苦澀有驚喜😍仲有期間限定和牛系列下次一定要試試睇落都好吸引香脆煙韌 配搭應該會唔錯期待up
加拿大🇨🇦法式可麗餅專門店
甜可麗餅大家可能食得比較多
鹹既其實都好好味😋
呢到仲有近30款鹹甜口味薄餅
真係花多眼亂

🍀秘製瑞士🇨🇭芝士汁配黑松露帶子可麗餅($125)
黑松露醬香氣撲鼻

睇落都好吸引
香脆煙韌 配搭應該會唔錯
期待up
2022-09-13 27 浏览
🍽𝐶𝑎𝑓𝑒 𝐶𝑟𝑒𝑝𝑒———————————————🐈:第1次食crepes係喺巴嚟食,印象好深刻,估唔到原來可以咁好食,賣相似食緊甜品但又可以咁飽肚。所以香港開咗食crepes又保持到咁高質素嘅餐廳我好開心💓!兩個人食,建議一個咸點一個甜點。———————————————🌟 油封鴨配格魯耶爾芝士鴨油味超香!!肉質嫩滑,芝士令鴨肉嘅咸香味更特出,同埋令到口感多咗種軟綿綿嘅感覺。重點係份量好多,貨真價實,真係可以當正餐架!_🌟 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕好好食!好香但唔會太甜,高質💓💓💓!順帶一提,可麗餅餅皮夠薄又香,所以唔會好漏😋,推介!_🌟熱朱古力香濃,面頭嘅cream軟綿綿,好味!_🌟椰香菠蘿(凍飲)唔飲咖啡嘅人都可以考慮叫呢類凍飲,超fresh,好開胃🥰,唔係甜到得syrup嗰種,值得一試!———————————————#尖沙咀美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg🇭🇰 #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodstagrams #foodlover #hkfoodlover #foodshare #igfoo
🍽𝐶𝑎𝑓𝑒 𝐶𝑟𝑒𝑝𝑒

🌟 油封鴨配格魯耶爾芝士

🌟 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕

🌟熱朱古力
香濃,面頭嘅cream軟綿綿,好味!

_

🌟椰香菠蘿(凍飲)

———————————————

#尖沙咀美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg🇭🇰 #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodstagrams #foodlover #hkfoodlover #foodshare #igfood
  • 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
  • crepe Francaise
2022-09-13 21 浏览
之前食過 嘅甜味可麗餅覺得好好食,今次就去食佢地鹹味可麗餅😍 佢地啲crepe 係即叫即整,特別好食😋🍭秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子($125)佢地個crepe皮係最最最好食!因為即整關係所以食落係暖身,而且口感煙韌😍 啲餡料都好多,帶子雖然細粒但份量好多,仲有好多菇,加埋個芝士汁一齊食幾正~ 🍭Mojito($46)佢地啲嘢飲都有好多選擇,我就點咗呢款,青檸+薄荷飲落好fresh,清新解膩👍

🍭秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子($125)

🍭Mojito($46)
2022-09-11 35 浏览
📍Café Crepe📍💡尖沙咀間唔時都要輕鬆放肆一下,今次口痕痕想食crepe第一時間諗到Cafe Crepe來至加拿大🇨🇦既法式可麗餅專門店☺️🐥Buttercotch Apple Crisp蘋果金寶配好油醬及香草雪糕,再配上海量Toffee 醬真係夠晒邪惡😈單係視覺效果已經好滿足香脆口感 經煮熟既蘋果🍎有淡淡肉桂香味配搭香草雪糕 🍨中和左 又唔會太甜🥰🐥Nutella Latte香濃朱古力🍫配上濃滑咖啡☕️配上法式可麗餅已經好滿足☺️#尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀推介 #香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #crepe #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #globaleats #cafecrepe
📍Café Crepe📍
💡尖沙咀

間唔時都要輕鬆放肆一下,今次口痕痕想食crepe
第一時間諗到Cafe Crepe

🐥Nutella Latte
香濃朱古力🍫配上濃滑咖啡☕️
配上法式可麗餅
已經好滿足☺️

源自法國🇫🇷地道工藝製作的可麗餅店Cafe Crepes ,相信大家絕不會陌生,今日放假是需要悠閒的,一早就嚟到K11分店朝聖,就由香脆鬆軟口感的可麗餅和配搭一杯甜甜的咖啡,完美嘅組合,每日當中最重要嘅早餐開始,美味又開心的一天▪️West Coast $116Smoked salmon, cream cheese, red onionand spinach🌮煙三文魚配奶油芝士、紅蔥頭及菠菜早餐之選,一早唔想食甜,我就選擇左呢個全部有齊我最鍾意嘅材料,而且營養豐富,有澱粉質,魚,奶類,蔬菜,紅蔥頭,餅皮煙韌鬆軟,配合餡料味道鹹香帶濃厚芝士味,搭配三文魚及菠菜,味道一流,另外更喜歡紅蔥頭嘅爽脆鮮甜,所有食材嘅加埋一齊味道是我很喜歡的▪️Nutella Latte $ 46☕️榛子鮮奶咖啡晨早給我一杯心型圖案的咖啡,就是開心,榛子味道非常濃厚,配搭鮮奶咖啡濃度剛好,而且甜度適中,不需要額外再加糖,好香滑,配搭鹹味嘅Crepes 就是幸福

▪️West Coast $116
and spinach
🌮煙三文魚配奶油芝士、紅蔥頭及菠菜

▪️Nutella Latte $ 46
☕️榛子鮮奶咖啡

• West Coast
  • Nutella Latte
2022-09-06 47 浏览
今日到期待已久既尖沙咀crepe可麗餅店, 之前假日經過每次都坐滿人, 今日平日黃昏出去尖沙咀, 終於有機會一試, 點左一甜一咸既同crepe及2杯沙冰法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓可麗餅: 餅皮濕度岩岩好, 軟軟的唔會太濕或者太乾, 厚薄適中, 餅皮裡包住 好多粒士多啤梨片和藍莓, 加埋甜甜酸酸既乳酪芭菲,  酸中帶甜好好味🍓咸餅點了秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子可麗餅, 餅裡面包住數盡既帶子粒, 加埋芝士同黑松露醬好夾味又勁香, 岩晒我呢個中意食黑松露人士🥠加埋兩杯Jade同Golden冰冰樂, 如果中意綠茶可以試下Jade, 綠茶味沙冰仲有粒粒朱古力🍫我飲既Golden系薑味楓糖沙冰, 薑味好香加埋楓糖, 中意薑味朋友可以一試🍯可麗餅咸甜都咁好味,加埋杯沙冰簡直系大滿足,下次再黎試其他味道crepe

2022-09-05
2022-09-05 44 浏览
呢間的可麗餅好多人都讚好,想試好耐今日終於來朝聖🤩落單係自助形式,係櫃枱點餐,到餐就自己拎,好多款式有鹹有甜選了很久🤣.🌟Le Sunrise $88🌟butterscotch apple crisp $99☕️cappuccino $40☕️Latte $40.揀左好耐最後點了一鹹一甜🤣Le Sunrise外表雖然平平無奇,一切入面勁餡料🤩有牛油果、菠菜、煙肉、炒蛋、瑞士芝士, 好岩做早餐或brunch,配杯咖啡一流👍🏻另一款butterscotch apple crisp 賣相好igable😍滿滿的餅碎和奶油醬,可麗餅上面仲有香草雪糕🤩呢個組合好好食,金寶蘋果口味再加toffee口味的醬同雲呢拿雪糕,再飲啖咖啡,甜度剛好,讚👍🏻.值得一讚係呢間可麗餅皮煙煙韌韌相當好食有咬口,同兩個人點兩份已經好飽🤣
🌟Le Sunrise $88
🌟butterscotch apple crisp $99
☕️cappuccino $40
☕️Latte $40

2022-09-03 22 浏览
如果輸唔起,唔好學人做旅發局100蚊減50蚊優惠!唔好以為大集團大晒,疫情無香港人你哋唔只係食風!係食蕉蕉!如果都係蝕,不如你執咗佢,賣返啲平嘢;唔好收到咁貴食塊薄過紙嘅pancake皮,然後連服務都仲差過啲大過你嘅大集團,例如麥當勞。唔該俾返啲training你地啲同事,唔好一副嫌棄客人的嘴臉。貼錢買難受!事緣本身已安排好我同行兩人入座,然後開個旅發局QR code去cashier 落單買咗一個可麗餅-肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬,同一杯椰香菠蘿。個落單女人就問你哋兩個人?我話係吖。心諗,座位咪安排咗,又問。然後話用餐限時1小時。佢個態度就係嫌我哋用咗coupon,兩個人又嗌得少嘢。但本身食咗lunch唔肚餓,就連嘢飲都唔想嗌,只係同行友人話想飲嘢先嗌。然後食甜嘢,叫佢俾杯水,另一個職員,男人嚟。佢個紙杯正常size,只係得半杯都無嘅份量。心諗,用coupon啫,就要咁對待,扣咗張50蚊coupon,我都要俾75蚊㗎!肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬可麗餅:薄過紙,食完真係得浸風。味道真係好普通,好正常嘅正常。79hkd椰香菠蘿:黃色糖醬一杯,盛惠46hkd

肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬可麗餅:
肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬