2008-05-03 87 浏览
今晚同左朋友去興祝小弟考試PASS, 入左佐敦搵食, 我地就揀左呢間西餐小店一試 前菜個餐包製作認真, 有香草, oliver oil同黑醋既餐包 主菜我地點左一個蟹肉天使面, 一個牛柳 天使面d 白汁好味, 雖然食得多有點 "漏" , 不過不減我對佢既評價 牛柳雖然份量很小, 但由於我幫高層食左一d 個碟天使面所以岩岩好 甜品仲有朱克力moose , 埋單先係15x (平均$70 一個set dinner) 價錢合理, 味道中上, 值得去開餐
  • 白汁天使面
2007-05-25 41 浏览
昨天要到佐敦跟表哥取點東西﹐"擇日不如撞日"﹐就跟他吃午飯了。佐敦一帶不太熟﹐只知道以前在山林道通常都可以找到點吃的﹐所以就向那裡進發。一轉入街口﹐就看見這間餐廳﹐在玻璃上貼上有素食menu﹐就進去了(不要問我為何要吃素﹐我真的不知道)。它們有常餐的﹐也不過$48 + 10% (有湯+粉+餐茶)﹐但因為我們散叫﹐所以沒有機會品嚐。入面頗有情調﹐大概有十張檯左右﹐我們選了靠門口的那張。叫了忌廉蘑菇湯﹐偏鹹﹐還可以。送湯餐包還暖暖的﹐好味。另外我叫了茄汁雜菜寬條麵-- 賣相不錯﹐有足本蔬菜﹐最開心是好像沒有洋蔥﹐及沒有落蒜蓉炒﹐但汁依然很香蕃茄味。表哥叫了鮮茄忌廉天使麵-- 覺得好像汁多了點﹐有點水汪汪的。然後我叫了"凍"檸蜜走冰﹐還可以。表哥叫了凍檸茶少甜﹐上的時候才發現原來自己加甜的(哈哈!)。埋單$186 連加一﹐公道(就是個雜菜寬條麵已值回票價)。

入面頗有情調﹐大概有十張檯左右﹐我們選了靠門口的那張。

叫了忌廉蘑菇湯﹐偏鹹﹐還可以。送湯餐包還暖暖的﹐好味。

然後我叫了"凍"檸蜜走冰﹐還可以。

埋單$186 連加一﹐公道(就是個雜菜寬條麵已值回票價)。

2007-04-15 7 浏览
晚市好似幾旺,好快就滿座點了白酒香草汁羊扒set dinner餐湯要子南瓜忌廉湯,無南瓜味羊扒要5成熟,但本人吃到的是8成熟的,火候掌握唔到汁又食唔到酒香和香草味唯一就羊扒本身質素尚算ok試了友人的鮑魚天使麵,味道唔錯但汁就沒有特別之處甜品是朱古力慕絲蛋糕,味道麻麻環境方面,租金貴,盡量擺多幾張桌,做多D生意,是理解的但對食客就唔係咁舒適這裡的食物賣相相當好,但質素非常一般兩位食天使麵的友人表示當晚食完非常口乾懷疑食物加入大量味精
晚市好似幾旺,好快就滿座

點了白酒香草汁羊扒set dinner
餐湯要子南瓜忌廉湯,無南瓜味
羊扒要5成熟,但本人吃到的是8成熟的,火候掌握唔到
汁又食唔到酒香和香草味
唯一就羊扒本身質素尚算ok

試了友人的鮑魚天使麵,味道唔錯
但汁就沒有特別之處

甜品是朱古力慕絲蛋糕,味道麻麻

環境方面,租金貴,盡量擺多幾張桌,做多D生意,是理解的
但對食客就唔係咁舒適

這裡的食物賣相相當好,但質素非常一般
兩位食天使麵的友人表示當晚食完非常口乾
懷疑食物加入大量味精
2007-03-29 12 浏览
放工又係搵食時候...o係,尖沙咀,大把選擇,就簡左山林道本身諗住去大盛,不過佢地又就落場...so簡左去cafe 178....坐抵見到有午餐諗住叫,不過佢地話而家得下午茶叫(3點幾)....咁門口果d menu咩黎架?邊有可能得下午茶?成間野無其他野...?算,叫左個burger,但就真係好迷你下囉...連french fried 都無....叫埋單d錢係手比手咁比佢,埋單都係就咁遞比我...無下次....
放工又係搵食時候...o係,尖沙咀,
大把選擇,就簡左山林道本身諗住去大盛,
不過佢地又就落場...so簡左去cafe 178....
2007-01-30 14 浏览
公事要往尖沙咀,就夾一夾時間同幾位舊同事食番個lunch。其中一位舊同事係呢度既粉絲,堅持要來,我都無謂唱反調啦!這裡每日都有四款set lunch,我選了什扒配薯菜。先來餐湯,幾濃味既南瓜湯,亦夠熱,都唔錯。一往以往的習慣,我都沒有食餐飽,不過同事們都話幾好。主菜來了,什扒只得兩塊?係雞同豬,咩咁都算係什扒?幸好,味道唔差。$42一個餐包一杯飲品,合格有餘。餐飲既一杯moca,也嬴取不少分數。

(非会员)
12月11日,朋友帶左我去Lee間餐廳食Dinner,我點左個「帶子蒜茸南瓜汁天使麵」,飲「蘿宋湯」,「餐包」,最後有一件「蛋糕」。好啦,1)首先評評個湯先,好淡,冇咩味道,加左好多糊椒粉,都覺得淡,2)個天使麵只係得果兩粒帶子,仲只有兩粒,個天使麵好多,食極都食唔完,但味道唔係太銖味﹗3)個蛋糕同埋餐包係全個餐最好味的,哈哈﹗相反我朋友就食左個咩羊扒,佢話好味,佢成日都同朋友仔黎食的。價錢略貴,我相信下次我唔會再去食的。
2006-08-12 11 浏览
每年到這個時候,總好像特別多人生日的,但她的生日,實在未敢忘記。每年也會定時定候的至電給她,也會隨便找間比較坐得舒服的餐廳,食物已唔重要,過程才是值得珍惜的。今次就選擇了這間,見環境幾好,食物又唔算差。坐下後我們各自叫了一個晚餐,主要是主菜不同,我選了愛爾蘭香草燴羊,她選了鮮蝦雜菌龍蝦汁天使意粉。餐湯和沙律也沒有什麼特色,不說也吧。愛爾蘭香草燴羊- 羊肉煮得幾腍,味道都算唔錯,但就沒有什麼羊羶味,唔多似食羊肉。鮮蝦雜菌龍蝦汁天使意粉- 蝦肉都算新鮮,可惜天使意粉煮得過份腍,沒有咬口和質感。看著她分手、結婚、再分手,但一個人的她還是這樣,笑看人生,實在唔到我唔服。這樣知心的好朋友,一生人中也未能認識到幾多位,能認識到妳,實在是我的榮幸。期望下一次妳我知心的對話!也希望妳的人生,不要再出現這麼多波節。
今次就選擇了這間,見環境幾好,食物又唔算差。

餐湯和沙律也沒有什麼特色,不說也吧。

看著她分手、結婚、再分手,但一個人的她還是這樣[堅強],笑看人生,實在唔到我唔服。

2006-05-24 3 浏览
晚餐試了帶子忌廉汁天使麵和焗芥醬豬扒香草汁.看食評大多都說個帶子天使麵好味, 但本人就真係食唔慣, 雖然已經預左係湯浸天使麵, 但就冇expect係水汪汪得咁緊要同淡而無味, D菇己經係淡啦, 帶子細粒之餘又係冇味! 最好只可說帶子粒係煎熱給你和天使麵幾爽滑. 想問係咪忘了調味.至於個焗芥醬豬扒, 賣相就好靚, 件扒厚厚, 面頭舖滿芥醬和一些果仁碎. 但味道就…首先件扒本身已係無味, 又沒調味, 淡! 寡! 二, D醬唔好味, (Sorry, 老實說, 我覺得幾難食.) 樣靚都無用! 三, 件扒雖然唔係乾爭爭, 切開仲有水份, 但食落去就好似係用微波爐叮熟那樣的感覺! 食物幾時都係味道,衛生和健康比花巧嘢重要.湯同甜品就好好多, 羅宋湯OK, 甘筍忌廉湯好味. Tiramisu細細件幾精緻也幾好味. 本來集所有湯, 主菜, 甜品和餐飲而言, 可以勉強給個中立的, 但兩個主菜都係好睇唔好食, 實在希望餐廳方面留意一下. 所以評個'喊'.給廚師們的小小意見:"有時候客人沒吃剩東西, 並不一定代表滿意食物的質素, 可能只是客人不想浪費, 在食物沒有變質的情況下勉強把它們吃完! 其次, 每人幾
晚餐試了帶子忌廉汁天使麵和焗芥醬豬扒香草汁.

食物幾時都係味道,衛生和健康比花巧嘢重要.

廚師們的小小意見:

"有時候客人沒吃剩東西, 並不一定代表滿意食物的質素, 可能只是客人不想浪費, 在食物沒有變質的情況下勉強把它們吃完! 其次, 每人幾乎成百蚊吃個餐, 金錢沒理由白花呀!"

"定期試吓自己的出品, 體驗一吓顧客的感受."

"吃到差的食物真是一件苦事. 要知道, 吃一餐就少一餐, 就算三,兩蚊食個有水準的麵包都係種幸福."
2006-04-12 18 浏览
同朋友行完街惗著是旦搵個地方食dinner,呢道地方細細價錢ok. 先嚟餐湯係mushroom soup,有好多挍啐咗嘅姑,正! 主菜我點咗帶子天使麵,有d奇怪,好多汁浸住個天使麵,好似湯麵,但幾好味. 我個friend點咗牛扒,個賣相好得,酒店樣嘅牛扒,佢仲話好好味潻.dessert係唔知咩cake,都幾好味,佢哋仲嚮碟面擠d朱古力.睇得出佢哋每道菜都好有心機,d食物做得好靚兼好味,如果換個五星級嘅地方,絕對可以收五星級嘅價錢!
2006-04-09 8 浏览
細細間既Cafe,唔係太多cover,但中午時間都有好多白領人士來食lunch。而且這裡是不設訂位,真係手快有手慢冇。每日有4-5款set lunch,都係四十幾蚊,價錢幾大眾化。舊同事極力推薦這裡的魚柳,咁我既朋友就聽佢話要魚柳,但我就反而要牛扒配薯菜。首先係餐湯和包,是菜湯,綠綠地色望落唔係好吸引,但總算是夠濃夠熱。主菜的牛扒唔係太大份,只是薄薄的,味道卻唔錯。配菜用既薯條是麥當當的那種,不過都唔係太淋,可以接受。另外,我當然會問吓魚柳的味道如何,朋友又是有讚冇彈,睇來下次真係要點魚柳先得。餐飲竟然有espresso,我梗係唔會錯過。果然有d料到!有如此的水準,又只係收咁既價錢,在尖沙咀又多一間好選擇。

2006-04-06 9 浏览
第一次黎呢度食飯,感覺係環境唔錯,而食物質素亦比想像中好!當日晚餐其中一款係美國牛扒,配埋餐湯或沙律同餐飲加甜品,$108,價錢適中,牛扒賣相極佳,係薯蓉之上舖左菠菜,然後至放上厚美國牛扒,牛扒上又有兩條長長露筍,好似一件藝術品!味道方面都唔錯,汁唔多唔少岩岩好,牛又夠嫩唔,連配菜都好味而唔會太油;甜品方面,係德國芝士蛋糕,雖然細細件,但好靚而且好好味,為一頓晚餐劃上完美句號!
第一次黎呢度食飯,感覺係環境唔錯,而食物質素亦比想像中好!
2006-03-21 15 浏览
有晚放學同女朋友係尖沙咀搵食,去左山林道,唔想食大盛,想試新野,結果試了這間。入到去坐低環境唔錯,同女朋友叫了2個set dinner。跟餐一個叫白湯,一個叫沙津,普通忌廉湯,但夠"杰"身,個餐包好味,沙津分量好,夠新鮮,不錯。主菜叫了一個帶子雜菌忌廉天使麫和羊鞍,帶子好鮮,忌廉奶味重,好食過italian tomato 的那個汁,天使麫硬了少少,但算是適中。羊鞍賣相相當好,有薯茸托底,還有2枝長荵一橫一直的伴襯,賣相好高級,不似這個價錢,超值! 不過,杯奶茶不得,咖啡比較好,但還是唔係好得,還有一件好精緻的tiramisu 跟,少少地,令個餐好豐富,同女朋友食得好開心! 有下次!
2006-02-16 3 浏览
最鐘意係度食忌廉意大利粉,一諗起都想食.....食完就可以行去尖沙咀行街,真係好方便..可惜,地方有點細...如果,多些卡位的話會好好多嘞..
最鐘意係度食忌廉意大利粉,一諗起都想食.....
食完就可以行去尖沙咀行街,真係好方便..
可惜,地方有點細...
如果,多些卡位的話會好好多嘞..

(非会员)
2005-11-26 2 浏览
其實我係行行下入左去... .但都幾好味....個麵唔錯,好有水準.我拿左大廚個name card大廚sam唔錯唔錯!!!
2005-04-27 3 浏览
兩個人食dinner----芝士雞肉焗大磨菇: 喜歡菌類既人會鍾意呢個頭盤~煙鴨胸雜菌忌廉天使麵: 味道不俗香辣茄子芝士焗長通粉: 一d都唔辣, 反而有d似肉醬, 加埋芝士焗好好味~~ 值得推介!!!每人各加左$22, 包埋餐飲同餐湯, 湯係甘荀忌廉湯, 水準唔錯~
兩個人食dinner----
芝士雞肉焗大磨菇: 喜歡菌類既人會鍾意呢個頭盤~
煙鴨胸雜菌忌廉天使麵: 味道不俗