2018-06-16 4059 浏览
六月半生日,揀左間靚景而可能系香港最高嘅餐廳食自助晚餐,景色唔使問實屬一流,可以自己一個,如有美伴確會生色不少,但一人亦别有一種随性。由於早一星期已經電郵預訂,是日星期五,客人不算太擁,餐廳安排左我一人坐一四位餐桌,地方寬闊,一日獨霸四人桌,拿野食亦唔怕太多擺唔到。餐廳自助晚餐有生蠔,龍蝦,長脚蟹等凍盤,不過個人行經覺有小小味所以冇拿,而熟食,有中西印各款,中式竟然有乳猪而且仲系皮脆肉嫩,一來少見,二來真系好味,拿笫二轉有添食,個人亦比較喜肉食,燒牛肉同豬肉亦做得唔錯,還有日式刺生亦新鮮,可惜款少,得三文魚,带子同凡立貝,如加上個人喜歡的吞拿魚相信會有加分。上面講到肉,咁就不得不提酒,加100蚊港幣,可以有白,紅,氣酒任添飲,餐廳用酒都幾好,三隻都試過,個人覺得加100性價比高。此外餐廳亦有提供生日甜品拼盤,不過都系食返是日甜品區個啲好味啲,服務來講都殷勤迅速
生日甜品拼盤
2018-06-15
生日
2018-06-11 2232 浏览
呢個set 係薄荷柑橘為主題見到款式就唔算太多,但其實食得好飽的!!!我揀左幾款出色的甜點同一款鹹點。因為鹹點唔夠D 字頭個間tea set 做得好。呢份你以為普通瑞士卷,但我想講佢真係普通青瓜加忌廉,不過味道中和清新,反而幾令味蕾refresh 下香橙西梅芝士蛋糕 一啲都覺得唔溜,我本身鍾意食cheese cake, 香橙完全唔會蓋過西梅味!薄荷青檸白朱古力撻成件事係夾,同埋個賣相吸引!其實有點似mega 既薄荷朱古力雪條‼️柚子朱古力果仁呢個係我覺得第一次令眼相看既朱古力cake原因係佢唔會溜,至唔鍾意甜到high high 既cake可能配左柚子既甘甜,再加埋果仁 脆脆的,成個口味就very good喇檸檬蛋糕 亦係我覺得最後完成 整個tea set 既句號!佢簡而精,唔係hea 你既lemon cake最後,失望既係呢杯機沖既latte,唉...我同友人係咖啡友,埋單$7xx 佢俾杯咁既coffee 我呀~~~~(一開始掃興了)
呢個set 係薄荷柑橘為主題

見到款式就唔算太多,但其實食得好飽的!!!
我揀左幾款出色的甜點同一款鹹點。
因為鹹點唔夠D 字頭個間tea set 做得好。

薄荷青檸白朱古力撻

成件事係夾,同埋個賣相吸引!
其實有點似mega 既薄荷朱古力雪條‼️

柚子朱古力果仁
呢個係我覺得第一次令眼相看既朱古力cake
原因係佢唔會溜,至唔鍾意甜到high high 既cake

檸檬蛋糕
亦係我覺得最後完成 整個tea set 既句號!
佢簡而精,唔係hea 你既lemon cake

最後,失望既係呢杯機沖既latte,
2018-06-06 2309 浏览
拍拖週年咁重要,一定要諗諗計,cafe103可以睇睇景,又高級,就book 左👏🏻我地下午茶時段去,叫左個二人set下午茶☕️,幾舊cake咁,杯熱朱古力好濃, 濃到有點漿,但又幾好飲,可能係我唔識世界,覺得好正😆🤭鬆餅一人一個,有果醬同牛油搭配,味道都好好,好鬆軟。我哋好期待個主menu,誰知。。。。個賣相出嚟真係好靚,但味道真係有點保留😅😫。。如果要評分,我只會説最上高果兩款朱古力甜點值得食,其餘可能自己食唔慣,覺得味道有點奇怪🤦🏻‍♂️。呢個價錢而比呢個質素略為唔值,我見有好多枱都無食哂,所以覺得以上評價可以代表一部份人對呢間餐廳嘅質素評價。說真的喺呢間餐廳食個景真係無得輸,但食物質素有待改善。尤其咁嘅價錢會期望高少少。🤨

2018-05-19 1728 浏览
美食無分國界,就如我們因食結緣而成為好友,女生私茶聚,出發! 下午茶分兩段,我們選了2時的檔期!餐廳樓底極高,跟盡收眼簾的大海配合著,既浪漫又舒適,菜單設中英版本,很貼心!雖然索價不輕,但醉人景色,亦算值回票價!妹偏愛抹茶,選了朝露,朝露以大茶壺盛著,其帶淡淡的果香和花香,茶味香濃亦富層次,配甜點可化去甜膩,大愛!火腿芝士麵包做成百力滋般,頗具玩味!惜火腿過薄,只嚐到微微鹹味,不太吸引單聽海鹽焦糖開心果朱古力杯的名字時,還以為是極甜膩!吃來卻是濃而不膩呢!面層有著不少果仁,配上一層焦糖醬及厚厚的雲尼拿吉士,海鹽平衡膩感,應記一功!令人驚喜的一道甜點!拍照良久,鬆餅仍然非常鬆軟,點點濕潤跟點點奶香,就算不塗厚厚的果醬和奶油,仍然出色!

2018-05-13 1696 浏览
難得同朋友去high tea~千挑萬選終於去Ritz-Carlton 既cafe 103~朋友說上次天氣不好看到一片白茫茫,今次天公作美~但其實掛住傾偈就係影左兩張相~朋友注意到酒店專請鬼仔同埋好高既staff我覺得今次薄荷橘子主題唔係我杯茶~所以~haha 試過就好~ 但咸點真係麻麻地...另外signature chocolate....如果不加signature, 我會無咁失望

2018-05-02 2597 浏览
啤為了慶祝紀念日,提早一個星期於Openrice訂位賺取里數真是一舉兩得。再次選擇在麗思卡爾頓103樓層居高臨下欣賞維港的自助午餐,只是欣賞維港美景已經令人爽心悅目,首先餐廳大部份的座位也不是靠窗的,如果想選擇窗邊的座位一定要預早訂枱和要求窗邊位,還有窗邊的座位一邊是向海景而另一邊向是樓景,最後不論男女洗手間也有落地玻璃的海景。餐廳留枱十五分鐘,自助午餐時間由十二點開始。由於訂位時已要求向海景窗邊位置,所以位置是正望維港景。食物選擇不算太多,但是每一款賣相都很不錯。是次自助午餐有生蠔、長腳蟹、龍蝦、蝦和青口,質素都很好和新鮮。如果喜歡吃甜品的話,這裏的甜點非常優雅精緻有20多款選擇,印象深刻的甜點有(野莓雲呢拿朱古力球;椰子芒果撻;椰子奶油忌廉撻;黑糖雲呢拿香梨撻),大部份都很好味。為了慶祝紀念日特別加錢預訂了小蛋糕(朱古力香蕉)。

啤梨撻

栗子蛋糕
朱古力香蕉蛋糕
  • 椰子芒果撻
2018-04-11 28961 浏览
難得與美女共慶強國誕,決定大解慳囊,選址麗思卡爾酒店頂樓自助餐,完全豁出去吧 ﹗坐的士飛奔到達酒店,跳入高速升降機,不花半分鐘就停定在 103 樓了 ﹗可能係最後一次見面,要好好珍惜。訂位時要求坐近玻璃,真的安排到呢,感激萬分。坐在最遠處的角落,更加有私人空間,可以舒舒服服悠閒地撐檯腳喇。長條形的餐廳,每個角落都可以望到維港境色,只是跟窗門有多遠罷了 ﹗間中還有陽光滲進來,心情都特別暢快啊﹗稍休片克,係時候出去巡視一下到底有什麼美食,這裡的自助餐價值不非,食景觀?食服務?還是真的食物有質素呢?芝士、火腿、巴馬火腿、刺生、壽司、海鮮冷盤、迷你漢堡、炒粉麵飯、中西湯、甜品、雪糕、蛋糕、中菜、西餐、東南亞、 等等等等,都幾應有盡有。首輪先取大量海鮮,坐定定預備開動,殺呀 ﹗生蠔,不知名生蠔,奀滋滋喎,食開大野真的有點唔習慣呢。蠔味清新散發鮮蠔味道,海水咸味不太重,金屬味亦不太顯注,質爽微甜可口,不夠肥美,平凡的合格,沒驚喜。胡麻醬沙律,平凡生蠔後再來普通希臘生菜粟米沙律,滾上胡麻醬香香甜甜,生菜爽而充滿水份,中規中矩。烚到廿十成熟的凍龍蝦,幸好還有蝦味,還有少許蝦汁,還剩下微弱的彈性。用叉一

胡麻醬沙律,平凡生蠔後再來普通希臘生菜粟米沙律,滾上胡麻醬香香甜甜,生菜爽而充滿水份,中規中矩。烚到廿十成熟的凍龍蝦,幸好還有蝦味,還有少許蝦汁,還剩下微弱的彈性。用叉一吉一轉,整件蝦肉挑出,冰冷地隊入嘴仔之中,啖啖肉塞得嘴仔脹卜卜,既充實又滿足 ﹗味道都還可以,要食多幾隻先翻到本,努力呀 ﹗如果有點果醋或醬汁點下會更好啦,味道有少少單調。

凍松葉蟹,食完凍蝦就食凍蟹,潮州感極濃,不禁使我想起潮州冷啊。已被其他食客掃剩短短的拑乍,蟹腳蟹身連蟹蓋一早已消失得無影無踪。望望下竟然有發現,仲有舊蟹腳連蟹身喎,即刻沒收啦 ﹗蟹肉又真係鮮甜喎衰鬼,拑肉堅係少,不過身肉都蠻不錯,一梳梳彈牙靚肉,讚讚。

煙火腿,平平凡凡多款味道火腿,聯想起三文治夾火腿。黑椒味、餐肉味、等等,一試無妨,但不能食太多浪費 quota,會蝕架。

煙三文魚,有趣的質地,不軟不腍,反而結實彈牙有咬口,咸得黎不過份。蕎麥麵,連食幾碗都未夠喉,簡單而美味可口,個人覺得比海鮮們更好食囉 ﹗涼浸浸彈彈麵條浸在清淡鰹魚豉油之中,加上鮮蔥 wasabi 大大力索晒入嘴仔裡面,芳香無比,正呀 ﹗

八爪魚刺生併三文魚刺生,兩者質素都達標,新鮮度很好,亖文魚滑滑帶甜美、八爪魚爽爽帶咸香。冰鎮鮑魚,每位贈送蠔油凍鮑一隻,冰凍的口感比食開既游水活鮑更嚥韌,而且鮮鮑味更濃,明顯煨醬油煨左段長時間,味道已完全滲透每個細胞。

德國醋炆牛肉,十足十燉牛肉,未食已知道放左好耐,入口乾硬鞋齊全,味道清淡平凡唔好食。烤豬肉跟香腸一模一樣味呢,唔好食。炸石斑塊竟然 overcook 都好味喎,外脆內嫩,魚汁滴滴,魚味香濃,估您唔到。

蟹肉海皇湯,整多碗先得,因為好好飲之麻,哈哈。顏色似南瓜,連味道都有點似南瓜,應該靜靜雞用上南瓜湯底,清甜中散發鮮蟹味道,晶瑩剔透的湯汁熱燙燙幼滑地品嚐,good 呀 ﹗

焦糖燉蛋,傳統中的傳統法式甜品,脆卜卜焦香拖肥糖味併上滑滑震騰騰燉蛋,好鬼甜呀 ﹗草莓慕絲,細緻的質地,奶味突出跟酸咪咪草莓醬打得火熱,清香不膩的味道十分討人歡喜。

轉眼消滅第 1 輪食物,即時進入 round 2,停不了。

咸菜忌廉湯,又會比您諗到如此配搭,得意有趣開胃好好味,推介 ﹗蒸三文魚配忌廉汁,腥味霸道而強烈,一啖吐出。

鵝肝黑松露雲吞,濃濃的芝士忌廉汁甜美非常,鬆軟墨松露雲吞皮包著鵝肝醬脹卜卜,一咬爆開 ﹗甘香脫俗,芬芳非凡,好味道。燉牛腩,膠質豐富,勁棉勁腍,醬汁已完全佔據牛肺每一吋肌膚,不過牛羶味也不弱呢。

四款甜品一次過,每款淺嚐一兩口,無咩特別。青蘋果紅茶,特別的演譯,紅茶跟青蘋果糖漿分開上,喜歡幾甜就幾甜,超級有趣得意好好玩喎。使我回想起細個經常食既青蘋果糖,酸酸的好醒神。女神十指尖尖,用纖孅玉手倒下青蘋果糖漿,好 sexy 啊 ﹗好靚好靚呀,想食埋隻手去添呢 ﹗

Round 1 & round 2 順利全勝,第 3 局隨即展開,唔好比佢停,繼續食 ﹗

燕窩鮮芒果布甸,依個夠平民,我鍾意,仲覺得所有甜品所好味係依款喇 ﹗甜蝦刺生併吞拿魚赤身刺生,有水準,不錯不錯。甜蝦彈滑黏,鮮甜味非凡突出。吞拿赤肉難得帶甜味,鬆軟可口滿意。

乾燒伊麵,味淡發脹腍劈劈,試一條就要放棄。燒乳豬,咸咸的而皮韌不脆。櫻花蕎麥麵,有少少甜味又有少少糖味,混埋咸味鰹魚豉油怪怪的。

凍紅蟹,偏瘦削不肥美,蟹肉有點乾,不見肉汁,麻麻地。黑朱古力,先甘後甜,舒服。白朱古力,勁甜受不了。牛奶朱古力,清淡可以接受。
芝士
德國醋炆牛肉
生蠔
胡麻醬沙律
凍松葉蟹
八爪魚刺生、三文魚刺生
冰鎮鮑魚
炸石斑塊
蟹肉海皇湯
草莓慕絲
咸菜忌廉湯
鵝肝黑松露雲吞
青蘋果紅茶
燕窩鮮芒果布甸
甜蝦刺生、吞拿魚赤身刺生
乾燒伊麵
生蠔
2015-10-01
凍海蝦
咸菜忌廉湯
鵝肝黑松露雲吞
燕窩鮮芒果布甸
2018-04-08 3093 浏览
昨晚在圓方看完電影才7:30。於是到附近酒店的Cafe103食自助晚餐。居然唔使等。幾好彩。坐低後當然開始巡場。咦?得一行。好少。先來冷盤。蟹腳龍蝦仔正常,但生蠔幾細隻又不夠肥美。失望。四式刺身都幾好。跟住飲湯:虫草花雞湯。呢個最正。跟住熱食。乳豬有點淋。只有少少脆。鴨肝和牛漢堡同燒牛肉無驚喜。最強是甜品,好多款式。同品牌Qeelin一齊做推廣。整體來說,其實我唔介意食物小點選擇得做得精。但今次真係同價錢不對稱。試過一次不會再來了。
2018-04-07
2018-03-29 2662 浏览
3月之星老友記生日,大家好耐冇食Buffet ,於是揀左未去過既Cafe 103食Buffet ,未去之前滿心期待這樣的價錢Buffet 食物選擇和味道一定很精彩,到達餐廳我第一時間一定邊行邊望有乜好野食,Buffet 吧只分左右兩邊,門口正中有一座甜品吧,心想選擇好少😏,待應引領我們到達坐位,wow 窗口位,景色一流,從ICC 103樓望下去香港真的很美,坐下來待應告知可先點飲品,紅白洒,香檳,果汁是可以任飲的🤣🤣🤣身為白洒控的我,心𥚃開心返少少,好,到正式出埸巡埸搵野食喇,選擇令我非常失望,沙律,海鮮,冷盤,熱盤選擇極少,食物食基本,沒有較為貴價的菜式,例如煎鵝肝,羊架之類☹️☹️☹️味道亦很一般,以這樣的價錢提供這樣的食物質素個人認為非常失望,但能補償的就是一流的景觀和洒類任飲,甜品也是頗多選擇,另外因我們有朋友生日,在甜品上立即寫字也可做到及免費的,值得一讚。
2018-02-24 3002 浏览
食物選擇少,補給慢,這樣的價錢與食物質素不符。國內遊客多,不排隊取食物,一個遊客已取一半數量令本來少食物更不能應付客人需要,還要補給慢和次數少,根本不能接受一間所謂五星酒店有如此低質的供應
2018-02-17 17793 浏览
本來呢篇唔想介紹俾大家,因為好似好耐以前但唔介紹又覺得埋沒一個好地方,今日放假就同媽媽一齊去感受吓在103樓歎下午茶既滋味,有幾high係噤高同噤高級既地方high tea,價錢一定唔平,不過食物和環境係值得,首先講講呢個係JEAN-PAUL HEVIN和Cafe 103 crossover期間限定既南美風情朱古力下午茶之旅,有好多款朱古力整成既食品,除左甜點還有幾款鹹點三文治鴨肝醬迷你泡芙配古巴唂咕豆,鴨肝醬幾濃,泡芙大細適中,可以一啖過香草唂咕油煙三文魚麥包三文治,香草既清香,另到三文魚冇噤油膩海鮮香草忌廉配巴西咖啡麵包三文治,食落有d香草味和咖啡味松露蛋黃醬麥包三文治, 松露和蛋黃醬好match香脆朱古力撻,撻面幾脆,內裏好濃朱古力香橙法式瑪德蓮蛋糕,蛋糕軟滑,淡淡香橙味法式泡芙,一層朱古力一層泡芙,味道香濃軟滑巴西朱古力粒,濃濃既朱古力味秘魯皮烏拉朱古力蛋白杏仁餅,平時macaroon好甜,但呢個唔係好甜,朱古力味幾濃巴西馬卡胡椒草莓杯,一層草莓一層朱古力,草莓既酸和朱古力既甜,起左中和作用,另到酸甜度剛剛好朱古力咖啡,聞已經好香,飲落更加香滑話明下午茶,除左食都包一杯飲品,我
本來呢篇唔想介紹俾大家,因為好似好耐以前

係噤高同噤高級既地方high tea,價錢一定唔平,不過食物和環境係值得,首先講講呢個係JEAN-PAUL HEVINCafe 103 crossover期間限定既南美風情朱古力下午茶之旅,有好多款朱古力整成既食品,除左甜點還有幾款鹹點三文治

海鮮香草忌廉配巴西咖啡麵包三文治,食落有d香草味和咖啡味
松露蛋黃醬麥包三文治, 松露和蛋黃醬好match

香脆朱古力撻,撻面幾脆,內裏好濃朱古力
香橙法式瑪德蓮蛋糕,蛋糕軟滑,淡淡香橙味
香橙法式瑪德蓮蛋糕

法式泡芙,一層朱古力一層泡芙,味道香濃軟滑
法式泡芙

巴西朱古力粒,濃濃既朱古力味
巴西朱古力粒

巴西馬卡胡椒草莓杯

朱古力咖啡,聞已經好香,飲落更加香滑
朱古力咖啡

話明下午茶,除左食都包一杯飲品,我選左麗思卡爾頓朱古力,而媽媽就選左一壺西式茶,兩樣都好好飲
麗思卡爾頓朱古力

其實呢度high tea最主要唔係食物,而係個景真係好正
巴西朱古力粒
朱古力咖啡
2018-01-29 3610 浏览
老細請食午飯,當係春茗啦!咁一大班人上到103樓,梗係唔少得睇吓個靚景啦。點知嗰日個天又有啲煙霞喎,咁其實成班人都唔係影到乜靚相。不過算啦,又唔係我俾錢嘢食方面,本來好鬼死大期望,咁食自助餐喎,梗係早餐都唔食死沖埋去啦!點知食落,其實都係普普通通,魚生…真係有啲普通囉,我以為自己食緊爭鮮咋!尤其隻長腳蟹,拎咗兩件,諗住好開心啦!食落好鬼死乾,又冇晒未,唔怪得知冇人拎啦甜品,都有啲入到口嘅,但係真係尖東任何一間酒店都好食啲囉。不過值得一題係佢嗰幾塊芝士,我都唔知幾鍾意食芝士,而佢啲芝士又真係幾OK ,尤其嗰塊藍芝士,平時嗰度都成舊水㗎啦, 一件咬落去都要20幾蚊。又真係幾回本位嘅。其他就真係冇咩好講啦,係瘋狂拎啲湯黎飲囉,個蟹肉湯都還見得人嘅以食物質素來講,真係食放題都仲好食呀不過都係食個景啦。
甜品,都有啲入到口嘅,但係真係尖東任何一間酒店都好食啲囉。
以食物質素來講,真係食放題都仲好食呀
不過都係食個景啦。
2018-01-19 3567 浏览
男朋友生日飯,Book位時話Waiting window seat排第8張,本來好失望咖。不過嚟到之後,侍應帶佐我地到窗口位,真喺喜出望外個view幾好,可惜當晚落雨能見度低,所以景觀未夠100分。我地坐低後,waiter 就問我地飲咩,有任飲的紅白酒,bubble,果汁汽水。出佐去行個圈,地方空間唔算大,食物種類唔算多。不過有我最中意食生蠔,龍蝦,蟹。感覺還不錯。我地開餐了生蠔唔算大,但幾鮮甜。蟹脚、凍蟹、蝦都好鮮甜最後,我哋食埋加少少錢訂的蛋糕仔。

我地開餐了

生蠔唔算大,但幾鮮甜。蟹脚、凍蟹、蝦都好鮮甜

最後,我哋食埋加少少錢訂的蛋糕仔。
2018-01-19
生日
2017-11-26 2850 浏览
是日週年紀念,早早在openrice訂位,暨賺取里數。餐廳留枱15mins,lunch buffet 12noon開始,到了餐廳等候安排入座,看著那職員一個人忙著行來來回回帶位,客人是需有點耐性等候安排。我們被安排window side table,枱邊倚著鏡柱,一人正望維港景,另一人正望鏡柱,老實說,整餐照住鏡食嘢很不慣。buffet 2pm完,爭取時間品嚐(๑•̀ᄇ•́)و ✧ 。於這頂級酒店餐廳吃飯,禮儀都稍稍收歛,每款取一點點。款式不算太多,每款擺相還是用心的。比例上,看是甜品種類多選擇。剛開始進食第一碟,不知何來一隻瞎頭烏蠅,飛落我的碟,按扁了,被迫捨棄碟子,再去揀食物。第二轉揀了刺身及冷麵類,櫻花冷麵好食。廣東點心有蝦餃,燒賣,蝦餃很易散。竹笙海鮮湯也好,輕嚐咖喱雞配印度薄餅及印度飯,少辣,味道也好。熱盤類沒點揀選,叫了一碗喇沙魚旦湯粉,粉絲質地的美粉,很多粉,湯濃濃。最後是甜品了,甜品櫃滿滿的,雖然有的是重複了。平時最喜愛的tiramisu,and macaron,可是tiramisu酒味over了,不合味道。macaron紅的是紅桑莓,粉的是松露味,聯想應是Pierre H
剛開始進食第一碟,不知何來一隻瞎頭烏蠅,飛落我的碟,按扁了,被迫捨棄碟子,再去揀食物。第二轉揀了刺身及冷麵類,櫻花冷麵好食。廣東點心有蝦餃,燒賣,蝦餃很易散。竹笙海鮮湯也好,輕嚐咖喱雞配印度薄餅及印度飯,少辣,味道也好。熱盤類沒點揀選,叫了一碗喇沙魚旦湯粉,粉絲質地的美粉,很多粉,湯濃濃。最後是甜品了,甜品櫃滿滿的,雖然有的是重複了。平時最喜愛的tiramisu,and macaron,可是tiramisu酒味over了,不合味道。macaron紅的是紅桑莓,粉的是松露味,聯想應是Pierre Herme出品,不禁多取2粒松露macaron,真的好吃。其他朱古力相關甜品都很出色啊,cheese cake就不太好了,鬆散的。另一驚喜的,啤梨撻味道幾好的,新鮮啤梨製。
餐廳為我們送上週年紀念甜品,可惜甜品都是buffet甜品櫃內的,失色一點兒( •̥́ ˍ •̀ू )。

後記:buffet後段,不知什麼事開始拉肚子了,但餐廳準時2pm就收東西清場,餐飲還是問waiter是否included才奉上。斷斷續續的,喺elements進出廁所數小時,稍為量少才敢坐車回家,整晚再沒進食,至第二朝還是拉肚子,便睇醫生治理。精緻美味的食物,就這樣瀉進大海ಠ╭╮ಠ 。
前菜

餐茶

羊扒,西冷牛

纪念日
2017-11-17 28182 浏览
都有一段時間沒有來到全港最高的酒店享用下午茶了,還記得第一次來到之時,就是主打朱古力下午茶的,相隔現在都有好幾年了。今次Café 103首次與西班牙籍糕點大師Javier Guillen合作,以厄瓜多爾產的優質可持續朱古力入饌,與Peter聯手打造美味的朱古力主題下午茶。這個厄瓜多爾朱古力下午茶的甜點都是以厄瓜多爾產的可可來做,取用含量介乎31%至70%之間的朱古力來製作甜點,使口味更能得到大眾的喜愛。同時也有一系列以咸味為主的開胃前點。 總是喜歡以咸點開始,分別有迷你火腿芝士三文治、三文魚籽配水牛芝士夾餅、燴蟹肉柚子忌廉配迷你墨魚汁漢堡包及迷你松露忌廉雞肉酥四款,占苗尤其喜歡傳統的火腰芝士三文治,輕輕烘烤過的表面有著金黃香脆的口感,伴以惹味有咸香的芝士及火腿,只是小小的一件,有點不夠喉。 咸點過後,嘗試一下主角的甜點了。占苗對製作成玫瑰花造型的紅桑子蔥絲朱古力脆脆情有獨鍾,質感幼滑,甜甜酸酸得來很開胃,內裡更藏有酸度怡人的果醬,十分清新的。相對地,做成厄瓜多爾傳統帽子造型的熱情果香蕉朱古力脆餅比前者略甜,可是卻巧妙地平衡了朱古力的味道。 而當中有兩粒極為相似的松露朱
而當中有兩粒極為相似的松露朱古力,一下子真的不能分辨出是那一款,只能憑其中一粒僅有的榛子香味辨別出是焦糖軟心榛子牛奶朱古力,其實兩款都很好吃的,而餘下來的朱古力都有著不錯的味道及質感,這個朱古力下午茶真是值得一試。

下午茶