2024-02-16 31 浏览
👈🏻聰。C Dessert#japjapjap_灣仔#japjapjap_甜品龍眼椰果冰 $46由細食到大 每次都會嗌🤩個冰用龍眼肉打成 真材實料㗎仲有煙靭嘅龍眼肉同椰果食落清爽又清甜西米嘅口感都好特別 唔係一般嘅軟林林 亦都唔會硬崛崛而係脆身嘅 令口感更豐富榴槤椰果珠 $48聞一聞醒腦提神 索一索舒筋活絡😍榴槤肉大大pat放咗喺面榴槤甘甜濃郁西米大大粒脆卜卜口感非常豐富好食到不得了 令人榴槤忘返呀芒果奶昔雙皮奶 $46奶昔有啲沙冰嘅感覺 夠清涼☺️芒果香甜 雙皮奶都好滑溜層次十足 正呀布蕾醬脆脆雪糕窩夫 $42一上枱就聞到香噴噴嘅牛油香🥹熱辣辣嘅牛角包窩夫外酥內軟配上Crème brûlée 醬 焦糖脆脆同埋雲呢拿雪糕有冰火交融嘅感覺焦糖脆脆雖然甜咗少少但係一啲都唔黐牙Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟💫📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟
👈🏻聰。C Dessert

#japjapjap_灣仔

📌好味程度:🌟🌟🌟🌟💫
📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
近年來香港的糖水店真的越來越少,取而代之是Cafe和西式甜品店,即刻行過見到竟然重新開業,雖然店名有少少唔同,但係同之前味道真係完全一樣新店裝修簡潔鮮明,雖然我們晚上七點多開始吃,但是已經差不多全店滿座,可見真的人氣十足太久沒有吃,真的要吃個夠本!經典糖水「龍眼冰」和「榴槤水晶珠」好味依然,用上真材實料,每一口都是濃濃真果肉,原來用了超過60 粒泰國龍眼肉,將之雪至冰凍後再刨成冰!相當足料喎朋友還點了芒果奶昔雙皮奶,融合傳統同創新的甜品,芒果是新鮮芒果現拆的呂宋芒果肉,喜歡吃芒果的一定吃得出養生派一定要吃熱糖水的友人,必選杏仁茶燉蛋白,杏仁茶香滑濃郁又好暖胃,甜度也是恰到好處,這個我也很喜歡下次來會再點,整體而言都是非常值得吃的糖水店—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:龍眼椰果冰(凍)₄₆芒果奶昔雙皮奶(凍)₄₆榴槤水晶珠(凍)₄₈杏仁茶燉蛋白(熱)₄₀—————————————————𖠿𖥣 聰。C Dessert (灣仔)〒 灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

龍眼椰果冰(凍)₄₆
芒果奶昔雙皮奶(凍)₄₆
榴槤水晶珠(凍)₄₈
杏仁茶燉蛋白(熱)₄₀

—————————————————

𖠿𖥣 聰。C Dessert (灣仔)
〒 灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 龍眼椰果冰
  • 芒果奶昔雙皮奶
2024-02-15 31 浏览
龍眼椰果冰使用了龍眼沙冰做基底,上面有西米椰果龍眼肉作配料,同時與龍眼的果肉融合在一齊,味道甜蜜且芳香,冰沙具有綿密而細膩的口感,瞬間在口中融化,帶來涼爽的感覺。蜜瓜豆腐花淡淡既蜜瓜香味都幾清新,唔會有藥水味,沙冰嘅質感相當之綿密,入口即溶,蜜瓜味香甜甜度好輕微食落健康啲,配埋滑溜豆腐花,豆味又香濃 。芒果仙草甜品唔會做得好甜比較清香,原來清甜既芒果配仙草味道都好夾,仙草好滑嘟嘟,聽講仙草比較溫和冇涼粉咁寒涼。咖啡雪糕仙草黑糖珍珠出奇地有意外驚喜,而個配搭幾好食,香濃的咖啡味雪糕配以滑嘟嘟既仙草,兩樣加埋好似食緊咖哩布丁,再加埋好QQ珍珠,口感豐富。

蜜瓜豆腐花

芒果仙草

咖啡雪糕仙草黑糖珍珠
2024-02-11 24 浏览
以前讀書時候放學成日都去食龍眼冰,點知食咗一排之後就執咗,而家喺灣仔再開新舖,要去食吓讀書年代嘅回憶。🤣🐻龍眼椰果冰🐻係呢陣味啦!好多龍眼肉,仲有椰果,爆珠,係回憶中嘅味道, 十分足料,啖啖都有龍眼肉🥰$46有一個咁高質嘅沙冰,性價比都OK🐻榴槤水晶珠🐻呢個係我朋友叫嘅,本身我唔食榴槤,但佢一直話好高質,我都忍唔住試吓,真係顛覆咗我對榴槤嘅感覺,軟綿綿,榴槤都好甜☺️推介🐻布蕾醬焦糖窩夫🐻$42,平時出去食個窩夫都起碼$70-$80,呢個價錢本身我都唔太大期望,點知嚟到買相都好ig-able😍仲有好香嘅窩夫味,有啲似葵廣1/2 sweet嘅waffle, 外脆內軟,超高質,下次有機會會翻兜🤣🐻芒芒麗莎🐻呢個係因為見到餐牌上有個皇冠,所以諗住試吓,都係好足料,好多芒果,絕對唔係稀嗰種,芒果控必定要嗌😍另外仲嗌咗杏仁茶燉蛋白同埋麻糬仙草,呢兩個就比較普通,不過都夠足料,冬天食少少熱嘢都幾暖胃☺️總括而言,性價比好高,高質甜品之選😇總評分:🍯🍯🍯🍯🍯(5/5)

🐻龍眼椰果冰🐻

🐻榴槤水晶珠🐻

🐻布蕾醬焦糖窩夫🐻

🐻芒芒麗莎🐻

總括而言,性價比好高,高質甜品之選😇
總評分:🍯🍯🍯🍯🍯(5/5)
2024-02-10 27 浏览
📍聰。C Dessert📍系灣仔同屋企人食完團年飯,經過灣仔呢一間甜品店,見到餐單上面嘅甜品好吸引,我哋就決定試吓🫢⭐️榴槤水晶珠🍧榴槤嘅份量好多,味道非常濃郁,配埋粒粒水晶珠一齊食,口感非常之正,榴槤控必點之選😍⭐️芒果奶昔雙皮奶🥭一片片芒果肉味道好甜,雙皮奶上面加埋芒果奶昔,令到芒果味更加濃郁,加埋滑脫脫嘅雙皮奶一齊食,真系好好味🤤⭐️蜜瓜西米冰🍈蜜瓜果肉好香濃,配埋西米粒一齊食,好有口感😋
📍聰。C Dessert📍

2024-02-08 597 浏览
👨🏻‍🍳聰。C Dessert (灣仔)📍灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖 「聰嫂返黎拉!!🥹🥹」 幾年無食,早前連將軍澳總店都無埋,真系吾捨得😩宜家又開返😆😆系灣仔!!勁多人排🥲 👍🏻🍽️龍眼椰果冰 $46以前一直食芒果奶昔雙皮奶,無試過聰嫂其他甜品🤣點知一食呢個,變左top1👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超濃椰汁冰!!西米變左爆珠脆脆,好爽口😻菠蘿冰、西瓜冰食過,但系龍眼冰真系第一次食😻😻雪凍左既龍眼,好好食😆仲有椰果🤤成碗無論味道、口感都系世一🥹🫶🏻 👍🏻🍽️芒果奶昔雙皮奶 $46聰嫂芒果食左咁多次都系甜,無論咩季節食🥹冰雪芒果奶昔加雙皮奶,依舊系心心念念既味道🫶🏻 #聰嫂 #聰嫂甜品 #cdessert #聰cdessert
👨🏻‍🍳聰。C Dessert (灣仔)
📍灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖

「聰嫂返黎拉!!🥹🥹」

幾年無食,早前連將軍澳總店都無埋,
真系吾捨得😩
宜家又開返😆😆系灣仔!!
勁多人排🥲

👍🏻🍽️龍眼椰果冰 $46
以前一直食芒果奶昔雙皮奶,
無試過聰嫂其他甜品🤣
點知一食呢個,變左top1👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
超濃椰汁冰!!
西米變左爆珠脆脆,好爽口😻
仲有椰果🤤
成碗無論味道、口感都系世一🥹🫶🏻
芒果奶昔雙皮奶

👍🏻🍽️芒果奶昔雙皮奶 $46
聰嫂芒果食左咁多次都系甜,
無論咩季節食🥹
冰雪芒果奶昔加雙皮奶,
依舊系心心念念既味道🫶🏻

芒果奶昔雙皮奶
闊別幾年的「聰嫂」換了名字再度回歸我們點了以下甜品來預祝收爐🛎️榴槤水晶珠😍鎮店之寶 喜歡吃榴槤的人必點啖啖榴槤肉 超香榴槤味配上水晶珠 粒粒爽丫丫口感味道一流🛎️龍眼椰果冰😍同樣鎮店之寶 是龍眼肉與冰打碎混在一起加上原粒龍眼肉和椰果 整體清甜可口🛎️布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫 😍新店的新甜品 很驚喜窩夫是牛角窩夫 即叫即整 很酥脆雪糕很有Crème Brûlée味道連焦糖脆脆都很好吃🛎️芒芒麗莎粒粒芒果肉很甜 同樣配上椰果水晶珠喜歡吃芒果的不能錯過🛎️杏仁茶燉蛋白杏仁茶和蛋白非常順滑不會像坊間一般水準的吃到粉末🛎️椰汁麻糬仙草麻糬跟香芋椰汁溶為一體似的椰子味香濃 ...服務👨🏻‍🍳 不錯 侍應回覆快衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟環境🏡 港式甜品店來說座位尚算舒適 ...🛎️ 榴槤水晶珠 $48🛎️ 龍眼椰果冰 $46🛎️ 布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫 $42🛎️ 芒芒麗莎 $48🛎️ 杏仁茶燉蛋白 $40🛎️ 椰汁麻糬仙草 $42
闊別幾年的「聰嫂」換了名字再度回歸

各類糖水
布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫
椰汁麻糬仙草
2024-02-05 27 浏览
聰。C Dessert聰嫂相信大家都唔會陌生 20年執左之後 一直對佢念令不忘開翻緊係要去幫襯啦芒果奶昔雙皮奶 $46厚切芒果又甜又多汁 中間果層芒果奶昔都好鮮甜 唔係假嘅糖漿味下面層雙皮奶重奶香 亦好嫩滑食過咁多次都唔會厭楊枝甘露 $45同行朋友叫之前我已經再三提醒因為聰嫂有更多更吸引嘅選擇佢就係一個正常嘅楊枝甘露 一如雙皮奶 啲芒果係好鮮甜嘅不過我會留翻啲quota試其他甜品😜題外話 龍眼椰果冰雖然今次無叫但係都好好食 highly recommend 🔥
聰。C Dessert

聰嫂相信大家都唔會陌生

不過我會留翻啲quota試其他甜品😜

題外話 龍眼椰果冰雖然今次無叫
但係都好好食 highly recommend 🔥
2024-02-04 171 浏览
人氣甜品店<聰嫂甜品>正式强勢回歸!雖然改左名叫 <聰。C Dessert> , 但人氣依舊客似雲來,全院滿座! 經典甜品♡榴槤水晶珠一定要必食!大量榴槤肉加上榴槤味雪糕真係無得輸,加埋口感爽脆嘅水晶珠,口感豐富! 龍眼椰果冰,淡淡荔枝味嘅椰果配上用龍眼肉刨成嘅沙冰,清甜嘅味道令人好fresh ! 最令人surprise嘅係香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫, 窩夫係用牛油酥皮整成,就咁食個窩夫都已經覺得好香口,配上雪糕,朱古力醬及焦糖脆脆更加好味!雖然改左名,搬左舖,但食物質素依然keep到高水準,難怪人人都讚不絕口!
人氣甜品店<聰嫂甜品>正式强勢回歸!

經典甜品♡榴槤水晶珠一定要必食!

华仔没有骗我😭真的每样都好好吃啊!!!重开的聪嫂人气不是盖的,排队再久也要冲!🌟榴莲水晶珠爱吃榴莲的千万不要错过了!!!榴莲量好足和水晶珠一起吃,爽爆的口感🌟龙眼椰果冰招牌必须试试,龙眼和椰果混合在一起,非常细腻绵密的沙冰,那叫一个透心凉,清清爽爽吃完还想来一碗!🌟布蕾雪糕 waffle这个窝夫很特别,松软的口感配合教堂雪糕台 太满足了🌟姜汁双皮奶吃完冻的来点热的,好浓的姜汁味奶香十足,超暖胃,双皮奶有滑又细腻,一定要来试试呀!
华仔没有骗我😭真的每样都好好吃啊!!!
重开的聪嫂人气不是盖的,排队再久也要冲!
🌟榴莲水晶珠
爱吃榴莲的千万不要错过了!!!榴莲量好足
和水晶珠一起吃,爽爆的口感
🌟龙眼椰果冰
🌟布蕾雪糕 waffle
这个窝夫很特别,松软的口感配合教堂雪糕台 太满足了
🌟姜汁双皮奶
吃完冻的来点热的,好浓的姜汁味奶香十足,超
暖胃,双皮奶有滑又细腻,一定要来试试呀!
2024-01-27
2024-02-01 72 浏览
星期日上午,行經灣仔,未到一點見聰。C dessert已經排滿人,我同🐷見天氣凍就決定都要排一排,飲個中式甜品暖暖身。🐷叫左熱桑寄生紅棗蓮子蛋茶帶有甜甜的紅棗和蓮子,紅棗大大棵十分養生,而蛋亦十分入味。熱合桃露燉蛋白有濃厚的核桃香氣,而且是手摩合桃露,好像無糖水店會用合桃露crossover燉蛋白,但一次滿足了我2個慾望,又吃到滑滑的蛋白❤️明明話食中式糖水,但我就比黑糖珍珠咖啡雪糕窩夫🧇吸引了🤩黑糖珍珠帶來的Q彈口感,同雪糕窩夫形成好夾,配上用酥皮上的酥脆窩夫,吃多了也不感肥膩。🐷又忍不住叫黑糖珍珠西瓜汁,手打西瓜汁再配有口感的黑糖珍珠,如果夏天飲,一定是清爽,解渴的飲品❤️

• 熱桑寄生蓮子茶
  • 合桃露燉蛋白
  • 黑糕珍珠咖啡雪糕窩夫
  • 黑糖珍珠西瓜汁
唔知大家記唔記得以前有間"聰嫂甜品"?佢個龍眼椰果冰真係好好食,獨一無二,無人能及‼️佢賣盤之後,2020年全線結業。一直都好掛住。好開心佢早排喺灣仔開返‼️(熱烈地彈琴,熱列地唱~🥳)改左名叫「聰。C Dessert」,大家認住,其實即係以前既"聰嫂"呀🥰一入門就會見到由劉德華親書既"聰嫂甜品"墨寶。新menu好colourful,幾靚,甜品勁多選擇,凍熱都大量選擇。✨️龍眼椰果冰$46必試‼️🌟一如以往咁清甜😋有兩粒新鮮龍眼肉,個冰亦充滿龍眼!真材實料!完全係新鮮清甜龍眼味道,仲有椰果、水晶珠增添口感。食得返呢個味道,真心好感動呀🥰✨️榴槤水晶珠$48另一必試😋👍龍眼椰果冰清甜,呢個就比較濃烈各有各好食😋下面嘅榴槤冰見到佢有好多細細舊嘅榴槤果肉,所以榴槤味超濃郁,上面仲有好大舊嘅榴槤蓉,榴槤控必點!✨️杏仁燉蛋白$40熱既選擇都好多,呢個係其中一個熱甜品好選擇👍好香杏仁味,加埋蛋白,滋補養顏又潤肺👍⚠️嗰日我地特登早d去,6點幾,可以直入。但等我地食完,出面已經好長龍喇!唔想排隊建議早d去。
佢賣盤之後,2020年全線結業。
一直都好掛住。
好開心佢早排喺灣仔開返‼️(熱烈地彈琴,熱列地唱~🥳)
改左名叫「聰。C Dessert」,
大家認住,其實即係以前既"聰嫂"呀🥰

一入門就會見到由劉德華親書既"聰嫂甜品"墨寶。

新menu好colourful,幾靚,
甜品勁多選擇,凍熱都大量選擇。

✨️龍眼椰果冰$46
必試‼️🌟
一如以往咁清甜😋
有兩粒新鮮龍眼肉,
個冰亦充滿龍眼!真材實料!
完全係新鮮清甜龍眼味道,
仲有椰果、水晶珠增添口感。
食得返呢個味道,真心好感動呀🥰

✨️榴槤水晶珠$48
另一必試😋👍
龍眼椰果冰清甜,呢個就比較濃烈
各有各好食😋
下面嘅榴槤冰見到佢有好多細細舊嘅榴槤果肉,
所以榴槤味超濃郁,
上面仲有好大舊嘅榴槤蓉,
榴槤控必點!

✨️杏仁燉蛋白$40
熱既選擇都好多,
呢個係其中一個熱甜品好選擇👍
好香杏仁味,加埋蛋白,
滋補養顏又潤肺👍

⚠️嗰日我地特登早d去,6點幾,可以直入。
但等我地食完,出面已經好長龍喇!
唔想排隊建議早d去。

1K
2024-01-31 19 浏览
人氣甜品店 —「聰嫂甜品」回歸啦😍😍最近佢地以全新品牌「聰。C Dessert」喺灣仔開店,並由聰哥同聰嫂親自監控甜品製作~~新店主打多款經典聰嫂甜品,包括招牌龍眼椰果冰、榴槤水晶珠、芒果奶昔雙皮奶等!各位甜品控唔好錯過❤️❤️🥭芒果奶昔雙皮奶 $46✨面層鋪滿新鮮芒果果肉,中間有芒果奶昔,底層係雙皮奶~~芒果味道香甜,配上滑捋捋的雙皮奶,雙重滋味😋😋🍨榴槤水晶珠 $48✨選用泰國金枕頭榴槤,榴槤味超濃郁!!配搭大量榴槤果肉、自家製榴槤雪糕同水晶脆珠,口感層次豐富👍🏻👍🏻🥣鮮雜果椰汁仙草凍 $48✨賣相吸引!包括有士多啤梨、芒果、香蕉、西瓜、蜜瓜、哈密瓜等水果~~底層的仙草以新配方製成,口感Q彈嫩滑!味道都唔錯🤤🤤
人氣甜品店 —「聰嫂甜品」回歸啦😍😍

🥭芒果奶昔雙皮奶 $46✨
面層鋪滿新鮮芒果果肉,中間有芒果奶昔,底層係雙皮奶~~
芒果味道香甜,配上滑捋捋的雙皮奶,雙重滋味😋😋

🍨榴槤水晶珠 $48✨
選用泰國金枕頭榴槤,榴槤味超濃郁!!

🥣鮮雜果椰汁仙草凍 $48✨
底層的仙草以新配方製成,口感Q彈嫩滑!味道都唔錯🤤🤤
2024-01-29 8 浏览
有日經過灣仔發現聰嫂甜品重新開業😍 舖頭門口有人龍,排左大概20分鐘終於可以入去榴蓮愛好者一定要食榴蓮水晶珠🤤 榴蓮味好濃郁,質感似係好厚身嘅雪糕,配埋粒粒水晶珠,食落好過癮🥰 極度推薦!

2024-01-27 31 浏览
今日去聰嫂食幾款甜品,主打熱糖水。🌟杏仁茶燉蛋白蛋白質柔軟順滑,配上濃郁的杏仁茶湯,口感十分美妙。杏仁的香氣和蛋白的輕盈口感完美結合。🌟椰汁芋頭芋圓紫米露芋圓和紫米增添了口感的豐富度,椰汁帶來了一種清新的風味,入口暖笠笠,尤其適合冬天。🌟薑汁意大利仙草凍這道甜品結合了薑汁和意大利仙草凍。薑汁的微辣和一條條的仙草的清香相輔相成,令人耳目一新。🌟杏仁合桃露杏仁合桃露質地柔軟,口感順滑,很香。🌟川貝圓肉燉雪梨這道甜品以雪梨為主要成分,配上滋補的川貝圓肉,煮成一道溫暖的燉品,十分滋補。🌟芒果豆腐花脆珠這道甜品結合了芒果的鮮甜和豆腐花的滑嫩口感,再加上脆珠的獨特口感,味道和質感都非常出色。
今日去聰嫂食幾款甜品,主打熱糖水

🌟杏仁茶燉蛋白

🌟椰汁芋頭芋圓紫米露

🌟薑汁意大利仙草凍

🌟杏仁合桃露

杏仁合桃露質地柔軟,口感順滑,很香。

🌟川貝圓肉燉雪梨

🌟芒果豆腐花脆珠