2021-04-08
經朋友極力推薦,今日lunch time同朋友特意嚟銅鑼灣Burgeroom試一試Burgeroom嘅環境好好,有室外同室內嘅座位。而家天氣涼涼哋,都幾多人選擇坐室外㗎!而室內嘅環境都寬敞,亦有自助水吧拎食水同醬料。今日我地3個人食lunch,所以就嗌左3個burger。正常嘅話,Burger加30蚊可以跟餐配薯條同飲品。但係,由於我哋想試吓有特色啲嘅薯條,所以我哋就冇叫餐,散嗌左兩個小食。首先,我地叫左雙鵝肝牛肉漢堡呢個係我個人認為三個漢堡裏面最出色嘅漢堡!佢嘅牛肉調味剛剛好,而且好厚身,好足料。雙份鵝肝亦煎非常香,有好豐富嘅油脂,食落去油脂分佈係成個味蕾但配合蕃茄同埋生菜食,一啲都唔溜。而當中我最欣賞嘅,係每個漢堡都有嘅沙律醬!佢嘅沙律醬似係自家製甜甜地嘅醬料,十分吸引另外,我哋仲叫咗軟殼蟹漢堡。呢個漢堡份量非常大,個軟殼蟹係個包嘅一倍,好足料啊而且軟殼蟹嘅炸粉份量啱啱好,食落唔會好厚粉,仲食到啖啖軟殼蟹肉添!值得一讚呢個炸物加上自家製沙律醬真係好好味呀!最後要介紹嘅,就係大烤菇雞柳漢堡。我好欣賞佢嘅大烤菇,燒過嘅菇竟然仲可以咁juicy,實在令我好驚訝。食burger就梗係要有薯
食burger就梗係要有薯條㗎啦!我哋就叫咗一個芝士旋風薯條同埋黑松露芝士食薯條share食。
我好鐘意旋風薯條嘅口感,咬落嘅薯條表層炸得非常脆,加埋芝士醬,一流呀
但醬汁呢,我就prefer黑松露芝士嘅呢一個醬汁。呢一個醬唔係得個名㗎!佢嘅黑松露真係好足料,我食每一啖薯條都有黑松露香味,抵食呀
最後,值得一讚嘅係呢間餐廳嘅份量非常大,最後我哋三個女仔都食唔晒仲要打包啲薯條返屋企再食添!