2019-08-24 254 浏览
見到有海南雞飯既地方通常都二話不說就行入去試試佢🤙🏽睇哂成個餐牌之後都係叫左最多人點既海南雞飯😹一黎就試下個粟米蘿蔔湯,個蘿蔔再甜d會更好,不過無麥味精都算係咁。跟住到海南雞又真係好夠滑既!個雞皮薄少脂肪,順次序點埋個蒜油、酸汁同醬油,🤤🤤🤤滑嘟嘟既雞掛滿左醬汁!平時最怕就係食到太多脂肪既雞,所以今次真係滿意度十足!油飯反而唔算好香,可以接受😌呢個88蚊既小食拼盤有4款小食: 沙嗲雞肉串、魚餅、炸蝦同炸春卷。個人最中意就係蝦春卷,脆口之餘入面仲有甜甜地既蘿蔔絲,口感不錯。另外炸蝦不過不失,但魚餅同沙嗲雞肉串遜色左少少,雞肉淋到無哂口感

小食拼盤

炸春卷
2019-08-23
炸春卷
2019-08-19 464 浏览
來到 V City的 Bugis @叻沙。海南雞飯 吃午餐,當然是要吃新加坡名菜海南雞飯及叻沙 la~ 餐廳平日下午2時多仍然很多食客,相信食物也有一定水準呢!午市套餐選擇甚多,從海南雞飯、干撈麵、肉骨茶以及叻沙都有供應,也可加$20/ $30 配上指定小食/ 炒菜,再送指定飲品,更免加一服務費,難怪吸引不少食客. 沙嗲雞肉串燒 ($20) 雞肉串燒肉質嫩滑,配上惹味沙嗲醬,更為好吃~黃金蔗蝦 ($20) 香脆彈牙的蝦肉捲着香甜甘蔗,跟餐價只需$20 很超值!新加坡無骨海南雞飯 ($68) (轉脾+ $10) 餐湯是紅蘿蔔粟米湯,味道清甜; 無骨海南雞脾肉質嫩滑,配上3款醬汁,個人最喜歡濃稠的黑醬油,用來配油飯就最適合. 香茅豬頸肉叻沙摻摻 ($64) 豬頸肉叻沙摻摻很大碗,而且賣相都很對辦. 配料有6片豬頸肉、豆卜、魚蛋及鹵水蛋,相當豐富~先呷一口湯,湯底熱度十足,充滿椰香亦滲有淡淡辣味,配上索汁的米粉及嫩滑的油麵,總體很不錯呢~凍黑糖珍珠豆漿 / 生薑龍眼茶 (跟餐飲品) 友人所選的黑糖珍珠豆漿,預先要了少甜,故甜度剛好且珍珠也有咬口; 至於我的生薑龍眼茶則很討好,龍眼茶

沙嗲雞肉串燒 ($20)
雞肉串燒肉質嫩滑,配上惹味沙嗲醬,更為好吃~

黃金蔗蝦 ($20)
香脆彈牙的蝦肉捲着香甜甘蔗,跟餐價只需$20 很超值!

新加坡無骨海南雞飯 ($68) (轉脾+ $10)

香茅豬頸肉叻沙摻摻 ($64)

凍黑糖珍珠豆漿 / 生薑龍眼茶 (跟餐飲品)
友人所選的黑糖珍珠豆漿,預先要了少甜,故甜度剛好且珍珠也有咬口; 至於我的生薑龍眼茶則很討好,龍眼茶的香甜與辛辣的生薑原來是如此夾的.

商場內價格合理且有水準的新加坡菜式,難怪食客駱驛不絕~

屯門屯門鄉事會路83號V City1樓1號舖

2019-08-17 98 浏览
VCity新店進駐速度快得差點令人追不上,雖然我身住屯門,區區一個打工仔,派糖又永不到我手,總不可日日出去吃;不過每逢星期五,都總讓自己放肆下,外出晚餐來迎接週末假期。是次我就來了這家像似新加坡+馬來西亞菜式的小餐館晚餐,跟媽點了兩個「自選一人晚餐」,每個$96,有小吃、主菜和飲料;還可以加錢搭多一個小吃,相當值回票價。麻辣青瓜 — 辣味強,刺激感重,配上清新的青瓜好惹味開胃!新加坡無骨海南雞飯 — 雞肉份量很多很慷慨,略肥的雞皮,愛吃肥的會覺得它好甘香,我相反欣賞它雞肉比其他連鎖的嫰而有雞味,應該是經高湯浸煮入味,淡香雞味更是令人難忘。油飯相對比較乾身,粒粒分明,伴雞肉吃不會感覺沉重的油膩感。伴隨的三款沾醬,我最喜愛的是黑醬油;濃郁而讓雞肉提鮮,配飯一絕!惹味沙爹雞肉串燒 — 兩串份量,前菜剛好;沙爹醬的甜鹹平衡,也有花生🥜的甘香味,雞肉也不會太老。新加坡小魚椰漿飯配巴東牛肉 — 巴東牛肉燜煮夠時間,很鬆軟沒痴牙口感,很夠入味。飯比上一道的油飯我更欣賞;較香較綿,加上有小魚乾、花生、青瓜的佐料,全令淡淡的飯增加爽口及香口感覺,層次豐富了;你也可以用巴東牛肉加汁拌飯及焦香的全熟蛋吃個夠

麻辣青瓜 — 辣味強,刺激感重,配上清新的青瓜好惹味開胃!

新加坡小魚椰漿飯配巴東牛肉 — 巴東牛肉燜煮夠時間,很鬆軟沒痴牙口感,很夠入味。飯比上一道的油飯我更欣賞;較香較綿,加上有小魚乾、花生、青瓜的佐料,全令淡淡的飯增加爽口及香口感覺,層次豐富了;你也可以用巴東牛肉加汁拌飯及焦香的全熟蛋吃個夠,一種飯兩種吃法。

另外我再外加$15要了一個南洋肉骨茶,藥材味不是太濃,容易入口;內有排骨、豆卜,佐有辣椒、油條等,感覺油油的,厚厚的口感。
飲料要了2杯凍黑糖珍珠豆漿,豆漿本來應該是淡豆漿/無糖,不甜的豆漿加上具炭烤焦香的黑糖珍珠,配搭很好,甜但不會太過。

總數大概$22X-$23X,一檯都是滿滿的食物,上菜時間快,食物溫度也夠熱,那份量二至四人份都足夠,作為家庭式晚餐,儘管沒有派糖的支援,自家應付都綽綽有餘。
2019-08-15 493 浏览
聽同事講呢間海南雞飯幾好食,於是就同左佢嚟撐格腳😂呢到嘅環境色彩好繽紛,有種新潮嘅感覺🌌新加坡無骨海南雞飯 $68🌌我同同事兩個人都係嗌呢個海南雞飯,套餐包飲品,黃油飯內有少許香茅味道,食落更加之香,例湯唔錯,無味精的感覺無骨海南雞旁邊有少少酸菜,可以先食作開胃,而醬汁有3款,可以自己混合調配,雞唔油膩,都算嫩滑,唔錯👍🏻🌠 香茅煎豬頸肉 +$20 🌠香茅豬頸肉薄薄一片,煎得非常香脆, 香茅味道突出,推介👏🏻🎇 馬拉盞炒通菜 +$30🎇馬拉盞炒通菜分量都幾多,而且好惹味,蒜香味濃, 熱辣辣上枱,營造出啫啫嘅感覺,都好值得加配🎆 恐龍美祿 +$18🎆美祿喺茶餐廳通常比較少見, 多數見到嘅都係朱古力,而呢個恐龍美祿上面有一層美祿粉及少許棉花糖, 用匙羹就咁食真係別有一番風味😁以前細細個飲鮮奶會係上面鋪一層美祿粉,效果同呢杯特飲差唔多😋總括而言, 呢個午市套餐都好滿足, 除咗有套餐之外,仲有唔同小食加配,味道方面都唔錯🤘🏻
聽同事講呢間海南雞飯幾好食,於是就同左佢嚟撐格腳😂

呢到嘅環境色彩好繽紛,有種新潮嘅感覺

🌌新加坡無骨海南雞飯 $68🌌

香茅煎豬頸肉

🌠 香茅煎豬頸肉 +$20 🌠
香茅豬頸肉薄薄一片,煎得非常香脆, 香茅味道突出,推介👏🏻
馬拉盞炒通菜

🎇 馬拉盞炒通菜 +$30🎇

🎆 恐龍美祿 +$18🎆

香茅煎豬頸肉
馬拉盞炒通菜
2019-08-13 112 浏览
經過v city 好幾次都未有時間食到, 今日襯難得兩個放假, 去到超市掃貨之後就去醫下肚仔啦, 我妳鐘意餐廳用既碗同杯, 全部都印有公雞公仔, 非常可愛!我就叫左海南雞飯, 老公就叫左洋蔥香茅牛肉, 跟餐有一款小食同飲杯可以簡, 我覺得價錢合理, 今日簡左麻辣青瓜同埋沙嗲雞肉串燒,我自己好鐘意個青瓜, 本身清清地但加上麻辣醬就令胃口打開, 平日都可以參照下屋企試整先, 海南雞好滑, 去哂骨都好貼心, 油雞飯都唔會過油, 唔錯唔錯!
2019-08-07 98 浏览
香茅豬頸肉叻沙摻摻($68)🤪假日套餐會包一杯飲品,揀左黑糖珍珠豆漿,感覺用左有糖豆漿,加埋黑糖變相會太甜。麵底用左油麵米粉兩溝正宗方法,湯底濃郁椰漿味,豬頸肉都有約4-5塊,肉質爽嫩不過唔夠入味。
香茅豬頸肉叻沙摻摻($68)
外卖送餐
2019-07-29 113 浏览
今日約左朋友仔出屯門, 就黎到Vcity 呢間Bugis, 之前食過荔枝角分店,覺得好正,唔知呢間分店得唔得呢!麻辣海南雞河粉配黑糖珍珠豆漿發現食海南雞配飯會有中湯,配河粉就冇;如果配河粉就有埋生菜同豆卜,河粉干爽軟熟,生菜新鮮,豆卜可以淋少少。馬拉𦾟炒通菜正常既馬拉𦾟通菜,新鮮無渣脆口;成個石鍋咁上,份量十足,食到尾都幾咸,要浸一浸湯先食整體黎講,食物保持水準,唯周六午餐相對平日較貴,這也實屬正常吧!

麻辣海南雞河粉配黑糖珍珠豆漿

馬拉𦾟炒通菜

2019-07-27
2019-07-25 119 浏览
All alone, and they have a menu set for one! Excellent to be alone. The iced Grosvener momordica (羅漢果) fruit drink is way too sweet for me. I need to wait for a while for ice to melt a bit and drink. Still, very sweet.For the Hainanese Chicken, the oil rice is very flavourful. The chicken oil smell fill up my nasal when I put them in my mouth. The chicken is normal, the cutting is a bit messy, it is generally juicy except the chicken tender part, which is a bit too dry.
清熱羅漢果水
海南雞飯
海南雞飯
2019-07-24 163 浏览
商場既餐廳你會諗起咩?價錢貴?味道還好?估唔到比我係屯門既一個重點商場到搵到一間味道又好味,裝修又幾靚既餐廳,而且佢既價錢都係比想像中便宜,幾適合d平民百姓黎當飯堂。呢日就同左屋企人黎食飯,一入到餐廳感覺都幾寬敞,而且室內既裝修設計都令人感到好舒適,跟住就到揀食咩啦,餐牌上既食物種類繁多,好多望落都幾吸引咁,幾經辛苦終於揀到食咩啦,我地分別點左「新加坡無骨海南雞飯」,「香茅豬頸肉干撈麵」,「海鮮叻沙摻摻」,「酸辣鳳爪 8pcs」,「米紙脆春卷 2條」。1.新加坡無骨海南雞飯($66)黎到緊係要點佢地主打既菜啦,呢個海南雞飯真係好出色,點解咁講呢,佢既雞件係好滑溜,保留左肉質鮮嫩,同埋個油飯油而不膩,點埋d醬汁去食,非常滋味,特別鍾意佢去哂骨既做法,令人食落去每一淡都係肉,唔需要擔心有骨,幾貼心既。2.香茅豬頸肉干撈麵($58)干撈麵就少食,因為成日覺得冇湯既撈麵會用好多油去製作,點知呢個撈麵改變左我既諗法,佢只係用左小量既油,而且個撈麵係非常之香,面頭可以見有葱等配料令到個面既香味更有層次,同埋豬頸肉既面香脆得黎又保持到肉質鮮嫩,非常好吃。3.海鮮叻沙摻摻($68)呢個既湯底又係出色既

1.新加坡無骨海南雞飯($66)
新加坡無骨海南雞飯

2.香茅豬頸肉干撈麵($58)
香茅豬頸肉干撈麵

3.海鮮叻沙摻摻($68)
呢個既湯底又係出色既,同埋海鮮都唔少,有青口,大蝦等等,海鮮既鮮味落入左湯到,令到每食一淡面加上湯,都覺得係享受黎,而且咸度剛好,就算飲完湯都唔會話好口渴想飲水,個面底都整得唔錯,面條根根分明,易入口。
海鮮叻沙摻摻

4.酸辣鳳爪 8pcs (38)
另外仲叫左兩款小食,其中一款就係呢個酸辣鳳爪,酸甜度好好,幾開胃,有八件左右,覺得價錢都對得住份量既,好吃。
酸辣鳳爪 8pcs

5.米紙脆春卷 2條 ($38)
呢個春卷既米紙好薄,炸左之後,脆而不膩,入面既內容都同食開既差不多,小食黎講算係不錯。
米紙脆春卷 2條
酸辣鳳爪 8pcs
米紙脆春卷 2條
  • 新加坡海南雞飯
2019-07-20 88 浏览
一心想黎Bugis試下佢個招牌菜新加坡無骨海南雞飯,可惜我們入座時間太夜,海南雞已售磐,唯有試下其他食物,我地order左2份一人套餐,套餐有包1份小食,1份主菜加1杯飲品,另外追加1份小食。小食系列 — 新加坡香煎魚餅、酸辣鳯爪、芝心榴蓮波波(+$15)魚餅不過不失,無骨鳳爪酸辣開胃,值得一提係榴蓮波波,炸得金黃酥脆,一咬榴蓮饀多,味道香濃,絕對係新鮮炸起,榴蓮愛好者必試👍🏻黑糖珍珠豆漿黑糖珍珠煮得唔錯,但飲前一定要將珍珠同豆漿搞拌均勻。鮮🍋奇冰(+$18)味道清新,非常消暑解渴,最啱食完辣野飲!一人套餐 — 咖喱雞鍋配飯老火湯雞鍋份量較多,全部都係外皮酥脆的雞鎚,配料有豆卜同薯仔,咖喱有椰香味辣度適中,送白飯一流。一人套餐 - 巴東牛肉配椰漿飯相比其他菜式,巴東牛肉就有點兒失色了,如果牛肉煮得再軟腍d會更好。

黑糖珍珠豆漿
黑糖珍珠煮得唔錯,但飲前一定要將珍珠同豆漿搞拌均勻。

鮮🍋奇冰(+$18)
味道清新,非常消暑解渴,最啱食完辣野飲!

一人套餐 — 咖喱雞鍋配飯老火湯

一人套餐 - 巴東牛肉配椰漿飯

2019-07-16 67 浏览
V city開咗一間喇沙海南雞飯專門店,叫Bugis,這間餐廳裝修非常型格,店舖招牌非常sharp,係遠處就可以望到佢個招牌,門口仲擺放左一㗎藍色單車和模擬巴士站牌,向顧客表示到站1113號舖,非常特別黎到海南雞專門店點可以唔叫海南雞,於是二話不說我哋每人叫咗一人一盒新加坡海南雞飯$66海南雞上面仲有透明的骨膠原啫喱,每個海南雞飯都有超過六件雞, 而且配上酸菜拌碟,加上精美靚湯同又返,簡直絕配!之後我哋仲斑點左一個馬拉盞炒通菜$52和酸辣鳳爪(八件) $38馬拉盞通菜以熱石鍋載住,馬拉盞炒通菜特別惹味香口,炒得非常出色酸辣鳳爪隻鳳爪隻隻都咁大隻,既酸又辣,酸辣適中,食翻個冷盤,的確十分過癮飲品方面叫咗一杯鹹檸七和熱羅漢果水鹹檸七係原罐七喜比你自己到落去個杯道,而熱羅漢果水飲得出裏面有好多羅漢果,因為味道非常濃,養生一流!此外,職員細心有禮,服務殷勤,真係值得一讚!

新加坡海南雞飯$66

之後我哋仲斑點左一個馬拉盞炒通菜$52
和酸辣鳳爪(八件) $38

飲品方面叫咗一杯鹹檸七和熱羅漢果水

此外,職員細心有禮,服務殷勤,真係值得一讚!
2019-07-16 66 浏览
行街行到累就同朋友落V city2樓睇下有咩食👅見呢間個海南雞好似好正就坐底左店舖裝修係半開放式咁🎐椅子顏色有2種 整齊得黎唔會悶💚💙見呢個套餐幾抵食咁就叫左一個⭐️新加坡無骨海南雞飯💲9️⃣6️⃣🐔(送小食、飲品)單點💲66海南雞好大碟🐥雞件件都又滑又厚肉皮香肉厚👅果然係招牌菜黃彊飯不只有賣相和顏色 味道也是一流呢🤙🏻成set跟埋個湯💁🏻‍♀️夠晒滿足⭐️惹味沙嗲雞肉串燒(跟海南雞套餐)燒雞肉加串燒汁 十分惹味🥰⭐️南洋肉骨茶(跟海南雞餐加購💲1️⃣5️⃣)都來到又點可以唔試下具代表性既肉骨茶🥰湯面有豆卜 底下有豬骨 配料有點豬骨既醬有辣椒🌶️同油炸鬼湯底濃郁 藥味同豬骨味份量適中無話邊一面太搶味~豬骨都非常入味必點之選🧡🧡🧡⭐️馬拉盞炒通菜(海南雞套餐加購💲4️⃣2️⃣)通菜愛好者一定要試啦!食過咁多間通菜🍲鐵鍋上都係第一次見👀比用碟上再香多少少上面個層個通菜岩岩熟好脆好新鮮✨下面好多汁 浸林左少少 用黎撈飯還是一流的⭐️咖哩石斑柳配椰漿飯💲9️⃣2️⃣首先咖哩好香少辣👅🌶️好有東南亞風味👳🏾‍♂️椰漿飯既椰漿味比咖哩蓋過左 所以淋一半汁飯媾反一半原味椰漿飯食會比較有椰漿味🥥配菜有青瓜粒🥒花生🥜小魚干🐠同太陽蛋🍳煎太陽蛋就睇得出廚
行街行到累就同朋友落V city2樓睇下有咩食👅

海南雞好大碟🐥雞件件都又滑又厚肉
皮香肉厚👅果然係招牌菜
黃彊飯不只有賣相和顏色 味道也是一流呢🤙🏻
成set跟埋個湯💁🏻‍♀️夠晒滿足

⭐️惹味沙嗲雞肉串燒(跟海南雞套餐)
燒雞肉加串燒汁 十分惹味🥰

⭐️南洋肉骨茶(跟海南雞餐加購💲1️⃣5️⃣)
都來到又點可以唔試下具代表性既肉骨茶🥰
湯面有豆卜 底下有豬骨 配料有點豬骨既醬
有辣椒🌶️同油炸鬼
湯底濃郁 藥味同豬骨味份量適中
無話邊一面太搶味~豬骨都非常入味
必點之選🧡🧡🧡

⭐️馬拉盞炒通菜(海南雞套餐加購💲4️⃣2️⃣)
通菜愛好者一定要試啦!食過咁多間通菜🍲
鐵鍋上都係第一次見👀比用碟上再香多少少
上面個層個通菜岩岩熟好脆好新鮮✨
下面好多汁 浸林左少少 用黎撈飯還是一流的

⭐️咖哩石斑柳配椰漿飯💲9️⃣2️⃣
首先咖哩好香少辣👅🌶️好有東南亞風味👳🏾‍♂️
配菜有青瓜粒🥒花生🥜小魚干🐠同太陽蛋🍳煎太陽蛋就睇得出廚房既功力 呢個太陽蛋外脆蛋黃仲係豐滿💯石斑魚炸得出色 不是太硬

跟餐仲有個唐生菜同杯桔仔特飲🍊抵食✨

⭐️紅豆冰💲2️⃣8️⃣
滿滿的紅豆 食完個飯飲涼浸浸❄️
而且大大杯不太甜🤙🏻

👉🏻其實好多菜都可以跟餐加購
不失為一間抵食又有水準既餐廳
  • 新加坡海南雞飯
2019-07-08 82 浏览
六寶叻沙摻摻,有金沙骨、有魚蛋、有豆卜索左d湯、有豬大腸、有豬踭肉、麵底有油麵同米粉,個麵湯辣辣地幾開胃,睇顏色好似好辣,其實同咖哩魚蛋辣度差唔多。肉骨茶湯飯,排骨幾荏,隻蛋浸得唔太入味,個湯幾香肉骨茶味。炸蝦鬆脆香口,蝦肉幾滑,炸粉厚左少少。海鮮春卷個皮幾薄,餡料都算足。沙嗲雞肉串燒幾好食,主要靠個沙嗲醬夠惹味。芝心榴槤波波好香榴槤味,蓋過哂芝士味。黑糖豆漿涼粉冰有黑糖香味。椰汁涼粉冰d椰子味略淡。
肉骨茶湯飯,排骨幾荏,隻蛋浸得唔太入味,個湯幾香肉骨茶味。
炸蝦鬆脆香口,蝦肉幾滑,炸粉厚左少少。
海鮮春卷個皮幾薄,餡料都算足。
沙嗲雞肉串燒幾好食,主要靠個沙嗲醬夠惹味。
芝心榴槤波波好香榴槤味,蓋過哂芝士味。
黑糖豆漿涼粉冰有黑糖香味。
椰汁涼粉冰d椰子味略淡。
六寶叻沙摻摻
六寶叻沙摻摻
炸蝦
2019-07-02
2019-06-29 99 浏览
放工後和父親一起到Vcity 用膳,父親經常都藉口年紀老邁行動不便,拒絕出國去太遙遠旅程,於是便到附近Bugis@叻沙・海南雞飯品嚐新加坡美食。餐廳裝修外面有一輛天藍色單車,內裡以藍色綠色為主調,頗有東南亞度假感覺。安排坐在沙發椅上,坐得算是闊落舒服﹗上菜速度頗快,不用老人家等候太久,值得一讚﹗給父親點了新加坡海南雞飯$66:海南雞無骨,鮮黃色油雞,肉質嫩滑,雞香味濃,是水準之作。配上香噴噴嘅油飯,簡直係一絕﹗旁邊有酸菜,另外附上特有醬汁—甜醬、薑茸和辣椒醬,分外覺得開胃。 套餐連湯,十分滿足﹗好辣的我點了海鮮叻沙摻摻$68:份量算多,有鮮蝦、青口、新加坡魚丸、雞蛋、豆腐卜,少許辣,夠惹味﹗內裡粗和幼麵,頗入味和有口感。南洋肉骨茶(2人量)$64:肉骨茶配料有無骨豬踭、豆卜、雞蛋,全部都滷得相當入味;當中無骨豬踭肉質非常軟腍,有脆骨咬下,除骨後啖啖嫩肉。旁邊還有兩小切條油炸鬼和醬料,而父親忍不住吃完入面肉骨,還連聲說肉骨茶好喝﹗凍羅漢果水$26:入喉清涼,潤肺止咳,生津止渴,可以順便清下身體內既熱毒,將垃圾排走!餐廳價格平民,口味亦適合老人家,尤如去了新加坡走了一轉,品嚐當地美食過一過
放工後和父親一起到Vcity 用膳,

安排坐在沙發椅上,坐得算是闊落舒服﹗
上菜速度頗快,不用老人家等候太久,值得一讚﹗

給父親點了新加坡海南雞飯$66:

套餐連湯,十分滿足﹗

南洋肉骨茶

餐廳價格平民,口味亦適合老人家,尤如去了新加坡走了一轉,品嚐當地美食過一過口癮,亦略盡孝心﹗
2019-06-27
2019-06-26 100 浏览
🔎Bugis@叻沙・海南雞飯📍屯門屯門鄉事會路83號V City1樓1號舖-睇完戲係附近搵野食 見到呢間突然又想食海南雞飯 諗都唔諗就入去試下啦 叫左2個一人套餐 有飯有小食有野飲🔹海南雞飯+絲網海鮮春卷 $96 配羅漢果水海南雞飯份量剛好 油飯粒粒分明有油香味海南雞雞肉亦幾滑 我覺得幾高分 連埋碗湯都幾鮮甜絲網春卷即炸夠熱 外脆內軟比起一般春卷皮好味餐飲有羅漢果水揀真係好好 喉嚨龍飲一流 幾清甜🔸南洋肉骨菜+$15配醬油、辣椒及油炸鬼重藥材味 都幾濃味 1D都無不停溝淡 感覺都幾正宗🔹生牛肉叻沙米線+酸辣鳳爪 $101份量足夠,不過個人覺得湯底濃度適中,但係就冇咩辣味,可以再辣小小。牛肉好薄,而且肉質嫩口,有好多塊,仲有小小配料。鳳爪好入味,不過比較酸,入口淨係食到酸味,辣味較小。🔸芒果沙冰 +$18夠大杯!仲有少量芒果肉,甜度剛好,而且芒果味一啲都唔假,套餐加$18呢個價錢我覺得值回票價😂👍🏼
🔎Bugis@叻沙・海南雞飯
📍屯門屯門鄉事會路83號V City1樓1號舖

🔹海南雞飯+絲網海鮮春卷 $96 配羅漢果水
海南雞飯份量剛好 油飯粒粒分明有油香味
海南雞雞肉亦幾滑 我覺得幾高分 連埋碗湯都幾鮮甜
絲網春卷即炸夠熱 外脆內軟比起一般春卷皮好味
餐飲有羅漢果水揀真係好好 喉嚨龍飲一流 幾清甜

🔸南洋肉骨菜+$15
配醬油、辣椒及油炸鬼
重藥材味 都幾濃味 1D都無不停溝淡 感覺都幾正宗

🔹生牛肉叻沙米線+酸辣鳳爪 $101
鳳爪好入味,不過比較酸,入口淨係食到酸味,辣味較小。

🔸芒果沙冰 +$18