在觀塘午餐一直都不乏選擇,這次就選了Bubble Tree吃西餐~ 在東廣場的時候已經很受歡迎,來到工業區依舊非常旺場呢。這裡走半自助形式,選揀好菜式就可到前台點餐。作為牛牛fans,我們點了瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡和日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡附沙律和粗薯條。漢堡包微微烘過,Juicy 的日本飛驒牛漢堡加上洋蔥、生菜、番茄和芝士醬料,一口咬下多重滋味~粗薯條點茄汁吃一流日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯賣相也很不錯,上面灑了點炸蒜片,漢堡扒底下是幼嫩的滑蛋和半溶的芝士粟米,另有健康的西蘭花和番茄仔做伴菜。肉味濃郁的飛驒牛漢堡也十分好下飯,口感鬆化,份量大方,非常滿足的午餐飲品方面,我們點了綠茶鮮奶和熱鮮奶。綠茶鮮奶很美呢,而且味道一流~濃郁的綠茶,喝起來微甜的甜度適中。熱鮮奶加了木制貓咪做裝飾很可愛。下次有機會試試這裡推薦的薑味肉桂抹茶鮮奶、玫瑰拿鐵和暖暖棉花糖朱古力,看起來蠻吸引的

粗薯條點茄汁吃一流

日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯

綠茶鮮奶

日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯
綠茶鮮奶
-🔸瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡 $98🔸黑椒鯷魚番茄醬吞拿魚菠菜意粉 $54🔸煙三文魚雞蛋沙律牛角包 $36-難得重開返晚市,琴日收工就同男朋友食個晚飯,嚟到工廈嘅一間隱蔽嘅西餐廳,靜靜哋撐吓枱腳。飛驒牛漢堡好囂張咁寫明「慎入⋯易上癮」,當然要試試啦!果然漢堡即點即製,包體有預先加上牛油烘過,漢堡扒非常juicy有牛味,配埋白黴芝士、蜂蜜芥末醬、同新鮮蔬菜,非常好味!另一款菠菜意粉比想像中好味喎,吞拿魚蓉配上番茄醬,口味好夾而且非常鮮味。牛角包亦都烘得脆卜卜,夾上煙三文魚同蛋沙律,輕怡又好味~
🔸瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡 $98
🔸黑椒鯷魚番茄醬吞拿魚菠菜意粉 $54
🔸煙三文魚雞蛋沙律牛角包 $36

牛角包亦都烘得脆卜卜,夾上煙三文魚同蛋沙律,輕怡又好味~
今日同朋友去觀塘覓食,搵到依間工廈嘅樓上Cafe,一向都知觀塘好多人隱世餐廳,今次再比我發掘多間!店員係兩個後生仔,服務態度一流😆而且依度食物勁多種類,仲要價錢超平🤩瘋狂芝士日本飛簷牛漢堡 配沙律同薯格 $9810粒星必食推介!餐廳寫住會食到上癮,以為好誇張,點知真係超級好味🤣一嚟到超大份,漢堡餡料好多,有洋蔥、蕃茄、青瓜、芝士,重點係個牛😋 肉質勁鮮嫩!勁多汁!食得出係手打嘅味道👅韓式辣汁海鮮叼草煙三文魚意粉依個都有意外驚喜,首先個汁辣辣地,好開胃,而且落咗超多海鮮,有蜆、海螺、勁多魷魚,真係勁抵食👍🏻南瓜湯兩個南瓜湯都好正,好濃郁嘅南瓜味🥰兩杯泡沫朱古力🍫本身以為是但比杯朱古力嘢飲,點知嘢飲都做到咁精細,上邊有一層泡沫,底下嘅朱古力超香濃,絕對高質,依個價錢,有咁嘅食物質素,真係超抵💫

店員係兩個後生仔,服務態度一流😆

而且依度食物勁多種類,仲要價錢超平🤩

瘋狂芝士日本飛簷牛漢堡 配沙律同薯格 $98

韓式辣汁海鮮叼草煙三文魚意粉

南瓜湯
兩個南瓜湯都好正,好濃郁嘅南瓜味🥰

兩杯泡沫朱古力🍫
2021-02-10 93 浏览
🥙煙燻黑椒燒牛肉大啡菇墨汁包三文治 💰50🥙蜜糖芥末雞扒意大利軟包三文治 💰50🥃蘋果茶 💰+5🥃凍朱古力 💰+10 觀塘工廈出名多野食 今次就去左成業工業大廈呢間cafe 雖然唔係好多座位 但餐桌之間都有足夠距離👍🏻食物選擇非常多 鐵板拌飯 意粉 沙律 漢堡 toast 牛角包 應有盡有 飲品方面一樣咁多選擇 湯 咖啡 茶飲 可樂都有 就連甜品 雪糕窩夫都有嫁🤣搞到我心大心細唔知食咩好😹最後揀左兩款三文治 兩個都有少少伴碟 冇咁單調😂食物味道都唔錯 下次可以encore試埋其他食物😉飲品就差少少 兩杯都比較淡😛
🥙煙燻黑椒燒牛肉大啡菇墨汁包三文治 💰50

蜜糖芥末雞扒意大利軟包三文治
煙燻黑椒燒牛肉大啡菇墨汁包三文治
蜜糖芥末雞扒意大利軟包三文治
2021-02-09 70 浏览
住咗觀塘幾十年第一次嚟呢間bubble tree ..今日同好姊妹慶生,因為疫情嘅關係禁止晚市,所以我哋只可以喺食lunch嘅時間,大家慶祝一番。餐廳不是太大,而又因疫情的關係枱與枱之間說有距離,變相令到座位更加少.🥰🥰首先提一提大家呢間餐廳係自助形式嘅,所以由落單到取餐都需要自己動手🥰🥰朋友叫咗一個吉列炸豬扒牛肉漢堡飯。$68正看賣相真的不錯,我朋友平時都唔係一個太食肉嘅人,但係我就見佢差唔多食晒所有嘅肉,佢同我講或者個肉質不錯而且有口感,下次我真係要試吓🌷我另一個朋友叫了一個白汁雞柳意粉,他跟我說味道也不錯。而且不膩之餘,每篇蝴蝶粉也融入了醬汁而我自己就叫咗一個韓式辣汁三文魚意粉,首先講吓呢一個辣汁,佢調教出嚟嘅味道不是一般韓式嘅辣味,沒有甜。只有酸酸的感覺,老實說我不是太懂得欣賞。希望廚師會做一個普通的蕃茄三文魚意粉。跟餐加了$5,叫了一碗蕃茄湯。呢個蕃茄湯係全個餐嘅靈魂。蕃茄湯又濃又有蕃茄味。好飲好飲跟餐+5,我又點了一杯玫瑰咖啡。飲洛口淡淡滲出玫瑰嘅香味個感覺好得意,未到又不是太甜,我很喜歡這種清新的感覺總共吃了$202

朋友叫咗一個吉列炸豬扒牛肉漢堡飯。$68

跟餐加了$5,叫了一碗蕃茄湯。
呢個蕃茄湯係全個餐嘅靈魂。
蕃茄湯又濃又有蕃茄味。好飲好飲

總共吃了$202

2021-02-06 113 浏览
環境唔錯,服務爭啲,食物標準呢間係一間自助型式嘅工廈餐廳,佢基本上接訂座等如無接😅 有客人訂左位都係冇預留。另外係要揀好食乜,再去收銀落單比錢,叫單時自取食物種類多,鐵板蛋蓋飯,漢堡,焗飯,沙律,炒意粉等等,價錢大約6x-10x範圍,睇你食乜啦。部分餐點要加錢先有飲品,湯,湯律,部分就唔洗嘅$65 鐵板芝士雞扒蛋蓋飯包湯飲品,叫左南瓜湯,夠濃郁香滑。雞扒爸爸話好大份,好似有兩塊大雞扒咁多,份量十足$68 鐵板大啡菇吉列豬扒蛋蓋飯豬扒炸得金黃香脆,厚度十足,不過比較多筋,可能部位問題啦。大啡菇好Juicy,不過有少少格格不入$65 牛肉漢堡漢堡只包沙律同薯條。個飽稍微烘過,香脆,漢堡扒就太細太薄,打橫睇好似唔見左咁。。。而且唔Juicy,肉味淡,唯一係佢仲有少少Pink。薯條偏鹹,沙律菜正常,比另一間失色,價錢都貴啲價錢中上,不過係工廠區我會話偏高,而質素僅僅合格,勝在唔收加一,否則$ 7x個午餐咁樣就唔會幫襯佢。店員都友善,不過堅長企廚房唔會太顧廳面。餐具,汁醬,水都自助。
環境唔錯,服務爭啲,食物標準

部分餐點要加錢先有飲品,湯,湯律,部分就唔洗嘅

$65 鐵板芝士雞扒蛋蓋飯

$68 鐵板大啡菇吉列豬扒蛋蓋飯

$65 牛肉漢堡

2021-02-05
2021-02-05 88 浏览
#哈比四圍食放假冇乜嘢做 同大少瞓到自然醒,就去觀塘啲工廈捐窿捐罅四圍行😆去叄十士多買嘢,之後落到下一層見到有間cafe,咁就諗住入去食吓野坐低休息吓😌大少睇Menu見到個瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡,就好興奮咁同我講話好想食呢個,好啦好啦就叫呢個啦😁一見到個漢堡就終於明白點解個Menu上邊寫住,因為佢入邊唔係用普通嘅芝士片,而係一塊厚厚嘅Brie軟芝士,一次開個漢堡啲芝士就流緊出嚟🤤牛肉味好香,另外薯條分量好充足😎我就叫左個下午茶吞拿魚焗薯,吞拿魚份量多到塞爆咗成個薯仔,超誇張🙈
#哈比四圍食
放假冇乜嘢做 同大少瞓到自然醒,就去觀塘啲工廈捐窿捐罅四圍行😆去叄十士多買嘢,之後落到下一層見到有間cafe,咁就諗住入去食吓野坐低休息吓😌大少睇Menu見到個瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡,就好興奮咁同我講話好想食呢個,好啦好啦就叫呢個啦😁一見到個漢堡就終於明白點解個Menu上邊寫住[慎入..易上癮],因為佢入邊唔係用普通嘅芝士片,而係一塊厚厚嘅Brie軟芝士,一次開個漢堡啲芝士就流緊出嚟🤤牛肉味好香,另外薯條分量好充足😎我就叫左個下午茶吞拿魚焗薯,吞拿魚份量多到塞爆咗成個薯仔,超誇張🙈
2021-02-04 84 浏览
又係觀塘覓食,今次一於食漢堡包加嘆杯靚咖啡!瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡厚切半溶芝士,漢堡個包係焗過,十分香脆,配上充滿肉汁牛味香濃嘅漢堡,蕃茄生菜,多重口感,味道一流吉列豬扒大啡菇滑蛋蓋鐡板拌飯好大塊嘅吉列豬扒有咸個鐵板咁大,仲要係好厚身,入面有cafe 少見嘅大啡菇,半溶芝士加滑溜蛋包飯,配有香甜粟米,好滿足紫薯湯濃濃紫薯甜香滑溜,值得一試!綠茶鮮奶加cappuccino打卡一流,有隻貓木匙羹,咖啡味香濃,仲可免費加不同配料
又係觀塘覓食,今次一於食漢堡包加嘆杯靚咖啡!

吉列豬扒大啡菇滑蛋蓋鐡板拌飯

紫薯湯

濃濃紫薯甜香滑溜,值得一試!

綠茶鮮奶加cappuccino

打卡一流,有隻貓木匙羹,咖啡味香濃,仲可免費加不同配料

2021-01-27
  • 瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡
  • 紫薯湯
  • 吉列豬扒大啡菇滑蛋蓋鐡板拌飯
2021-01-28 97 浏览
今日一於等我試吓啲新嘢先~上網見到呢間西餐有幾多好評喎就急不及待想去試吓!不過午餐時間實在好旺場一位難求~位置唔多加上限聚令限制所以會有機會難啲搵位~呢度採取去櫃檯落單之後坐低等嗌號碼取餐等咗10分鐘左右就有我個餐啦~呢度盛惠$70 唔使加一價錢確實超值 不過味道偏淡成個餐我最鍾意嘅係個牛油果沙律!!熱咖啡就不過不失~不過淨係加$8雞其實好值得食食吓見到其他人嗌漢堡或者飯餐都好似好正下次一定要返嚟再試下!
今日一於等我試吓啲新嘢先~
上網見到呢間西餐有幾多好評喎
就急不及待想去試吓!

不過午餐時間實在好旺場
一位難求~

位置唔多加上限聚令限制
所以會有機會難啲搵位~
呢度採取去櫃檯落單
之後坐低等嗌號碼取餐

等咗10分鐘左右就有我個餐啦~
呢度盛惠$70 唔使加一
價錢確實超值 不過味道偏淡
成個餐我最鍾意嘅係個牛油果沙律!!

熱咖啡就不過不失~不過淨係加$8雞其實好值得
食食吓見到其他人嗌漢堡或者飯餐都好似好正
下次一定要返嚟再試下!
1K
最開心莫過於 又在觀塘工廈發現高質餐廳。被餐廳的名字bubble tree吸引,入到去是快餐店自助式格局。價錢也只是快餐廳店價錢高少少,但食物質素絕對非常高!超值lunch之選,而且餐廳還會把餐具放在消毒櫃內等顧客去取,防疫意識很高呢!初時見到意粉都只是$52,沒太高期望,但原來是好高質素的,意粉麵質好之餘混了好多配料,有蒜頭、露筍同番茄等,食起上來色香味俱全。而且煙三文魚是新鮮肉質的,鹹度剛剛好。烤焗丹麥原隻豬手配有機紅糙米飯的份量十足,肉大件之餘調味得相當有心思,夾了在飯的汁少少酸,好match。還有芥末醬,將入味的豬肉點上芥末絕對是一流!他們的咖啡很特別,套餐加$8就可以飲到,而且還可加上榛子、焦糖、碎曲奇等配料在不同口味的咖啡上。我點了榛子朱古力咖啡,好香咖啡味呢。有時和對的人吃餐普通中帶點不平凡的,真的是一種享受。有機會再date朋友來!

• 蟹籽 蘆筍 煙三文魚伴香蒜橄欖油意粉
2021-01-19 122 浏览
今日嚟到觀塘嘅攻下搵好嘢食😚烤焗丹麥原隻豬手配有機紅米飯🍚原隻豬手呢焗過之後呢個表皮係卜卜脆嘅肉汁嘅鎖住咗係豬手入面,咬入去淡淡都係肉配紅米飯呢好適合大啡菇雞肉配南瓜汁燴意大利飯🍛大啡菇啲鎖住咗喺入面好Juicy而且南瓜汁會令到意大利飯味好濃郁!瘋狂芝士日本飛簷牛漢堡🍔呢個漢堡餐牌寫住易上癮!一上枱呢其實呢漢堡已經好香噴噴,加上薯條都係啱啱炸起漢堡塊漢堡配上新鮮嘅生菜,蕃茄,洋蔥同埋青瓜令到口感呢非常之Fresh!好味呀!
今日嚟到觀塘嘅攻下搵好嘢食😚

烤焗丹麥原隻豬手配有機紅米飯🍚

原隻豬手呢焗過之後呢個表皮係卜卜脆嘅
肉汁嘅鎖住咗係豬手入面,咬入去淡淡都係肉
配紅米飯呢好適合

大啡菇雞肉配南瓜汁燴意大利飯🍛

大啡菇啲鎖住咗喺入面好Juicy
而且南瓜汁會令到意大利飯味好濃郁!

瘋狂芝士日本飛簷牛漢堡🍔
呢個漢堡餐牌寫住易上癮!
一上枱呢其實呢漢堡已經好香噴噴,
加上薯條都係啱啱炸起漢堡
塊漢堡配上新鮮嘅生菜,蕃茄,洋蔥同埋青瓜
令到口感呢非常之Fresh!好味呀!

👉皇牌和牛漢堡蛋包飯 $85手打和牛漢堡,煎到表明焦脆,肉味香濃,口感好好,完全無筯,好嫩滑。漢堡用鹽同黑椒調味,黑椒夠多,少少辣。漢堡表面有車打芝士同炸蒜,味道非常夾!滑蛋包裹著珍珠米,加埋日式燒汁,同埋粟米,撈埋食好美味呢~難怪係皇牌產品!👉慢煮丹麥豬手紅米飯 $75依個慢煮豬手要耐心等一陣,大概30分鐘啦,但係真係好值得!嚟到有兩大舊豬手,用個叉一吉落去就骨肉分離,煮得夠淋,夠好味!而且丹麥豬肉一啲都5騷,因為我好怕豬騷味🙈食材好,味道自然好!最正係佢係脆皮架!5知道點做,又5似炸,5肥膩加埋表面酸菜同埋啲汁,5會死鹹,岩岩好,好送飯啊,極度推薦!👉飲品我地叫咗泡沫咖啡 同綠茶拿鐵,估唔到加個8蚊,可以飲到咁好味,又好睇嘅飲品
👉皇牌和牛漢堡蛋包飯 $85

👉慢煮丹麥豬手紅米飯 $75

依個慢煮豬手要耐心等一陣,大概30分鐘啦,但係真係好值得!

最正係佢係脆皮架!5知道點做,又5似炸,5肥膩

2021-01-16 93 浏览
觀塘工業區 不嬲出名多好嘢食🥰🥰今日朋友介紹呢間叫做🌸 bubble tree 🌸 餸菜有特色, 而且價錢相宜👍嘆埋杯咖啡都好抵😆日本飛禪牛漢堡扒滑蛋蓋鐵板拌飯 $85上枱嗰刻真係嘩咗出嚟😍  醬汁同蛋同埋啲牛肉完美結合 🐂🍳生熟程度剛好,食得出係貴嘢🤤 如果呢度唔係工廈,我諗佢可以收貴一倍價錢🤑估唔到85蚊可以食到咁高質嘅飛禪牛料理🤗大推法式慢煮豬仔髀配有機紅米 $65慢煮豬仔髀有三件大大件 😍肉質非常嫩口有彈性, 同一般街外食開嘅豬仔髀絕對唔可以相提並論, 加上調配咗嘅番茄醬汁非常開胃🤗🤗田園素菜沙律配牛油果 +$8呢度嘅午餐可以加配湯或者沙律,沙律只係八蚊!🤑🤑但原來份量都唔細, 本身想加$5飲埋湯,不過驚太飽😂😂下次再試🥣Americano & Green tea latte +$8@呢度嘅咖啡 絕對高質 唔輸蝕比一般嘅咖啡店 👍👍如果唔肚餓但又想搵個地方傾下偈, 歎杯咖啡嘅朋友 呢度都非常推介😊😊

日本飛禪牛漢堡扒滑蛋蓋鐵板拌飯 $85

法式慢煮豬仔髀配有機紅米 $65

田園素菜沙律配牛油果 +$8

2021-01-15 95 浏览
🌎Bubble Tree (觀塘)平時都去觀塘工業大廈食lunch 今次去左成業工業大廈 原來呢到咁多餐廳 我地發現左一間隱世西餐廳 食物質素都唔錯 都好多客人去食 ▫️黑椒鍉魚蕃茄醬吞拿魚菠菜意粉$52(推介)用菠菜製成意粉 食落去好香而且好健康 加埋黑椒茄蕃醬令到我好開胃 唔會太spicy 好juicy呀 鍉魚同吞拿魚混合蕃茄醬到好夾 唔會腥整體黎講好味▫️大啡菇配雞肉南瓜汁燴意大利飯$60大大舊啡菇 爽滑厚身咬落去水份足夠 而且好鐘意菇菌味 雞肉係厚切 分量足夠 意大利飯用南瓜汁黎燴 十分香濃 濃稠度岩岩好 唔會好爛 而且飯粒硬度適中 有嚼勁▫️紫薯湯+$5雖然樣子好稀 但一飲落去好香濃既紫薯味 唔算甜 飲曬成碗都唔會膩 因為放左香草調味 ▫️西蘭花藜麥薯仔沙律+$8(推介)價錢好低 入面真係好多薯仔 酸酸甜甜好開胃 做前菜一流 入面仲有少量藜麥 好健康!▫️棉花糖朱古力+$10冬天限定出售 大大杯好有分量 朱古力奶唔會好甜 表面既cream 好滑身 好香 浸完棉花糖之後 食落去入口即溶 好正!▫️肉桂薑抹茶奶+$10天氣咁凍 飲有薑飲品可以暖下身 原來肉桂配抹茶係咁夾架 老闆好有頭腦

🌎Bubble Tree (觀塘)

▫️黑椒鍉魚蕃茄醬吞拿魚菠菜意粉$52(推介)
整體黎講好味

▫️大啡菇配雞肉南瓜汁燴意大利飯$60

▫️紫薯湯+$5

▫️西蘭花藜麥薯仔沙律+$8(推介)

▫️棉花糖朱古力+$10

▫️肉桂薑抹茶奶+$10
天氣咁凍 飲有薑飲品可以暖下身 原來肉桂配抹茶係咁夾架 老闆好有頭腦 成杯野好靚又好飲

💵人均消費:$73
✨環境衛生:7.5/10
🙋🏻‍♀️推介指數:7.7/10
📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈2樓27室
觀塘工廈多野食就好多人都知今次誤打誤撞黎到一間小店餐廳外觀係工廈環境入面別樹一幟平日既下午時間去都好多人見到多人食就決定跟風食呢間哈哈🤤同朋友都幾肚餓所以叫左一人一個主菜再加左湯、甜品同飲品係餐廳門口已經見到特色飲品個樣超吸引跟餐仲可以優惠價加配十分建議大家要加配飲品因為飲品無論外觀同味道都極高質🥰朋友本身鐘意食漢堡所以就叫左呢度招牌既漢堡包係烘過既無論顏色同味道都提升左🤤主角飛驒牛固然係牛味十足反而想佢調味淡番少少突顯番牛味😗但最想講既係佢既瘋狂芝士用左大大舊金文畢芝士有部分同包亦融合埋一齊絕對唔係普通貨色所以芝士控不能錯過🤩🤩🤩🤩🤩我就叫左個下午茶Bagel煙三文魚鮮味同煙燻味岩岩好再加埋新鮮生菜青瓜蕃茄蛋沙律成件事都好清新Bagel口感十分煙韌點解話包控都要黎呢😙佢包既種類十分多可以自由轉牛角包竹炭包多士同Bagel等6款包轉到岩你心意為止😛一定要提佢既特色飲品😭😭係門口已經見到套餐加配加$15就可以轉!咁凍天氣飲到呢杯暖笠笠既朱古力真係好滿足😭😭朋友都話佢個杯綠茶牛奶比得上高級咖啡店仲有忌廉係面打卡都一流😍😍雖然已經好飽但甜品係第二個胃所以叫左雪糕窩夫本身以為會食唔曬但窩夫係鬆
觀塘工廈多野食就好多人都知
今次誤打誤撞黎到一間小店
餐廳外觀係工廈環境入面別樹一幟
平日既下午時間去都好多人
見到多人食就決定跟風食呢間哈哈🤤

同朋友都幾肚餓
所以叫左一人一個主菜
再加左湯、甜品同飲品
係餐廳門口已經見到特色飲品個樣超吸引

轉到岩你心意為止😛

一定要提佢既特色飲品😭😭
暖暖綿花朱古力
係門口已經見到
套餐加配加$15就可以轉!
咁凍天氣飲到呢杯暖笠笠既朱古力
真係好滿足😭😭