2018-11-04 125 浏览
香港有好多地方做西餐,去完旅行成日都會好想回味下Bricklane做傳統英式早餐,連Black pudding都有,店入面外國人多過香港人,足以滿足崇洋的我店內裝修同氣氛都好好,西式簡約加少少金屬風,坐得舒服,又可以坐梳化,一大班人又有大四方枱氣氛非常relaxing,9點到夜晚1點都有all day breakfast,啱晒all day Breakfast fans All day breakfast既選擇都係乙個啲,豬肉腸,沙律菜,蘑菇,煙肉等等,當然仲有自己揀點煮既蛋今日貪心一點,食個Everything ,配埋橙汁同cafe latte with蛋揀左Scrambled,但就唔太炒咁,少少奄列feel扣啲分,令到配多士時無咁多蛋汁無咁好味蘑菇幾鮮,可以加少少芝士碎豬肉腸同煙肉都係正常既美味煙三文魚沙律菜無令人失望,整個份量亦好足橙汁就當然鮮啦,咖啡個花靚但相對咖啡味唔算濃,如果較鍾意口感厚啲既,叫返黑啡好啲整餐all day breakfast好豐富好滿足,早啲黎唔算多人亦任你坐同休息,非常舒服的好去處#其實佢既晚餐main同pasta個啲都好正#坐左3個鐘#梳化位一流
香港有好多地方做西餐,去完旅行成日都會好想回味下

蘑菇幾鮮,可以加少少芝士碎
豬肉腸同煙肉都係正常既美味
煙三文魚沙律菜無令人失望,整個份量亦好足

Everything  x  orange  juice  x  Cafe  Latte

#其實佢既晚餐main同pasta個啲都好正
#坐左3個鐘
#梳化位一流
2018-10-27 128 浏览
周未同男朋友係尖沙咀閑逛,諗起都有一段時間冇去Brick Lane食飯,又咁岩係K11附近,就去左食喇。雖然未夠7點,但係餐廳已經有8成滿,果然係受歡迎的西餐廳。☺️☺️Brick Lane的價錢都唔算平,我地呢兩個90後窮人只係點左兩個main食🙊🙊🙊,一個係truffle pasta,同埋一個burger。Truffle Mushroom Angel Hair其實我以前係唔鍾意Truffle的味道的,但係唔知由幾時開始,竟然會掛住佢的味道。🙈🙈🙈呢個pasta都有好香濃的truffle味,配料有幾種唔同的菇類同埋一塊塊睇得到的芝士,最有驚喜係最上面用黎裝飾的蘑菇,因為咬落非常juicy,好好味! 🤤🤤🤤唯一美中不足的係我覺得呢D creamy的sauce同Angel Hair唔係好夾,可以轉做其他意粉。Prime USDA Beef Burger男朋友係burger的忠實fans,去到邊見到有burger都會叫黎食,今次都唔例外。burger的賣相都唔錯,見到入面好足料,有pickles同兩塊厚蕃茄,肉夠厚又好有肉汁,亦有跟我最愛的粗薯條。不過薯條就唔夠脆,可以再好D!雖然Brick

Prime USDA Beef Burger

雖然Brick Lane的價錢唔算平,但係用料充足,味道又唔錯,係物有所值的。👍🏼👍🏼
2018-10-24 166 浏览
又到年尾,又係時侯谷肥自己肚皮既時候啦。當然唔可以虧待自己啦,所以,用左成個下晝既時間去search下邊間餐廳好食。咁岩見到呢間做緊南瓜節Promotion,咁我一於說服個fd,一齊去試下南瓜menu,咩意思?即係由前菜,主菜到甜品都係由南瓜做主,岩哂我呢個南瓜粉絲。前菜係南瓜忌廉湯,平時出面餐廳飲既一般都係好稀,好淡味,所以我本來都對呢個湯唔會抱有好大期望,但你望下碗湯,見唔見到個質地啊?仲有南瓜蓉嫁!!好正啊,我好鍾意咁juicy既南瓜湯。加分!飲完忌廉湯,侍應好聰明地主動撤走我地個湯碗,要上主菜牛肉漢堡同埋意大利飯。就咁睇我寫既菜名,好似好普通咁。你錯啦,你望下我幅圖,點會有人估到牛肉漢堡既隔離,佢竟然會配軟殻蟹?重點係我同fd一人一隻熱辣辣軟殻蟹,我唔洗同佢爭食,開心哂。個牛肉漢堡份量對於我地兩個小女孩既食量係絕對岩岩好,唔會太大份食唔哂又容易食,唔洗搞到成隻手污糟哂。意大利飯仲出色,一人兩隻蝦,唔洗爭,份量剛剛好,仲要d飯係有我至愛既南瓜蓉嫁,真係好特別,成碟飯清哂,今晚我同個fd 真係破紀錄!抵啊!不過,女人食甜品係有兩個胃既,我梗係仲有留肚食甜品啦,南瓜撻,個木乃伊好可愛

不過,女人食甜品係有兩個胃既,我梗係仲有留肚食甜品啦,南瓜撻,個木乃伊好可愛啊,叫人點食得落手喎!成個撻都好有南瓜味,仲有南瓜絲,絕對係堅南瓜,唔係色素,味精呃你既南瓜撻,又加分!

最後,當然要黎番杯女人既浪漫Cocktail啦。邊個話女人唔飲得酒,我飲杯可愛燒棉花糖雞尾酒,吹咩?cute得黎又帶點激情。甜甜地得黎又有少少辣,絕對高質。

總括來講,下一次南瓜節我會再黎多次嫁!!!
2018-10-10
2018-10-24 149 浏览
由Brick Lane 係尖沙咀第一間店開業係就一直好想去食,因為佢既食物種類同環境都帶有我嚮往的英式感覺。但不知為何每次都因為某啲原因無去到,今日終於男友陪我去試試。今日叫左個All day breakfast ,菠菜Egg Benedict 同棉花糖咖啡。All day breakfast 材料豐富,但多士比較硬,蛋又炒得吾係幾滑,腸同煙肉都無乜味,最期待的All day breakfast 竟然令我有啲失望。Egg Benedict 的神髓在於蛋黃汁,但呢個比較少汁,所以縱使餡料煮得吾錯但都破壞左整體味道。棉花糖咖啡其實係Espresso 上面鋪上打起的cream, 賣相一流,但飲落咖啡還咖啡cream還cream, 好似飲齋啡咁,好彩咖啡味尚算香濃。整體食物質素ok, 但性價比吾高,又比我"幻想"差一點,所以真的有點失望。

2018-10-23 76 浏览
Wanted to try their Flaming Halloween Burger but missed it last year. Luckily they have it back at the Halloween Menu.So they lit up the run and pour it on the burger, making the burger quite crispy. It was visually stunning as well.Theatrics aside, the burger was large and the patty was juicy. And who can resist melted cheese!!The fried squid was a nice alternative compared to the usual fries.

题外话/补充资料: This belong to the Halloween Menu so try it before it ends.
2018-10-21
2018-10-22 104 浏览
之前已經想試一試這間餐廳,因為每間店舖都有特別的裝潢,共同點是充滿工業風。今天就約了好姐妹試試尖沙咀這間,地點方便。叫食物的時候,看見有哈囉喂的餐牌,很特別,食物也吸引,所以就決定和姐妹提早慶祝哈囉喂。地獄之火-cocktail送到來的時候在棉花糖上用火槍燒溶,有看頭,又特別。南瓜忌廉湯很濃郁,口感很滑,配上自家製的麵包,又鬆軟,感覺上很健康的自家製麵包。牛肉漢堡又是地獄之火,上來時又有火槍,加上一點點酒,味道更特別,每一口都有淡淡的酒味,手打牛肉很有嚼勁,又鬆軟,蕃茄汁再加上即溶芝士,配上酸瓜,中和油膩的感覺。最驚喜是配菜的炸魷魚,很有在酒樓食的酥炸魷魚的感覺,這個更彈牙。安息吧一向很怕意大利飯的硬,很難咬,這個飯煮得剛剛好,每顆飯粒都沾上了忌廉汁,南瓜粒應該有燒過,所以不是那種很軟的感覺,很特別。南瓜撻用南瓜造的甜點真的沒有試過,這個小小的木乃伊,有清新,不太甜,令我對南瓜的甜點有新的印象。紅菜頭latte味道是滿滿的紅菜頭味,加上奶,更容易入口,也有薰衣草的清香。

今天就約了好姐妹試試尖沙咀這間,地點方便。

地獄之火-cocktail
送到來的時候在棉花糖上用火槍燒溶,有看頭,又特別。

牛肉漢堡
美國頂級牛肉漢堡

安息吧
鮮蝦意大利飯

紅菜頭latte
美國頂級牛肉漢堡
鮮蝦意大利飯
2018-10-22 97 浏览
試了All Day Breakfast lunch set,不算便宜但份量很足,還配沙律喝咖啡。另還有自助區可以任取幼鹽,黑胡椒和咖啡奶,這點也幾好。但如果以下幾方面可以改善就更好了:1. 咖啡不能加錢轉其他咖啡,配送的即磨咖啡很一般; 2. 炒蛋過濕;3.蘑菇是平時草菇而且切得太碎了叉子難叉起,如果轉啡蘑菇就更好了;4. 炒蛋和蘑菇味道都略為淡了,需要加黑胡椒調味;5. 個人建議:如自助調料可以換成即磨粗海鹽、麵包牛油可以選有鹽牛油和無鹽牛油就更好了;6. 份量過多,建議麵包和薯餅兩款澱粉可以選其一或份量減少。除了炒蛋,蘑菇,咖啡比較一般以外,其他如煙肉,香腸,火腿,薯餅,麵包都是不錯的。
2018-10-20 113 浏览
基本上我每個月都會同Fd黎bricklane食飯, 貪佢食物質素唔差, Outdoor 坐得好舒服, 而且次次點紅酒, 佢地都會倒好大杯俾我地!今晚Happy Friday, 又同Fd黎咗呢到chill下,見到佢已經出咗Halloween menu,緊係要俾面試下啦!先黎嘅Cocktail名為地獄之火-燒棉花糖雞尾酒,呢杯地獄之火嘅最過癮嘅位係將番茄汁加酒倒入溝咗薑汁同辣椒嘅cocktail 到,呢個微辣嘅味道真係對應番佢個名地獄之火!至於個南瓜忌廉湯就真係幾濃南瓜味,甜甜底唔會好滯,不過再Creamy啲就好了!呢個牛肉漢堡唔好以為係普通野,話明係火焰美國頂級牛肉漢堡,食之前侍應就黎表演咗火燒漢堡haha!佢咁樣燒一燒,個burger面都幾脆同埋係少少酒味。另外佢個漢堡牛肉真係High Quality嘅,因為佢竟然試左medium rare Lol. 不過真心幾 juicy同埋食到有香濃牛味!另外一個Main係鮮蝦意大利飯,個飯好creamy 幾好味,鮮蝦都好香同份量都多。另外要稱讚下佢地專登將啲瓜cut到十字架咁,好應節!最後因為個主題甜品未有,所以佢地俾咁芒果Cheese cake

最後因為個主題甜品未有,所以佢地俾咁芒果Cheese cake我地,呢個芒果Cheese cake 比較creamy同奶味重,不過Cheese味就唔太夠,中規中矩啦!
2018-10-11
2018-10-19 207 浏览
今個星期中間放左日假,holiday mood 濃真心唔想番工,約好姊妹出黎聚下傾下計平衝下心態。 姊妹選左呢間餐廳,外面望入好似去左另一個國度咁,去左外國咁,有好大個bar。朋友仲選左bar 枱坐,感覺好舒服。 今個月萬聖節,為左應節,叫左成個萬聖節set試試佢。 首先上既係飲品,《地獄之火》第一次飲著火飲品,試左一啖真心超特別,店員都講解係佢自己努力嘗試而得出既成品,入口酸酸甜甜,vodka味唔會太濃,見到辣椒怕怕,但原來無咩辣味。 味道好fresh ,令人飲完又想飲。 朋友唔飲酒精 叫左杯blueberry earl grey .唔太甜都幾清,之後上個邪惡南瓜湯,有個蜘蛛網花紋係個湯度。加埋個好脆既麵包,估計係自家制既麵包,外脆內軟,不錯。 愛飲湯既我地再加左個龍蝦湯,一讚個龍蝦清甜彈牙。 「安息吧!」鮮蝦意大利飯,蝦用料新鮮,意大利飯入口即溶,好耐無食過咁高質既意大利飯。 火焰美國頂級牛肉漢堡,店員係面前灑上rum酒再點火,燒到麵包表皮脆脆的,配上秘製醬汁,加上七成熟既牛肉漢堡扒, 牛肉鮮嫩,彈牙,好juicy , 成個飽都好match ,配搭既係小時酒樓食到既魷魚鬚,感覺好

愛飲湯既我地再加左個龍蝦湯,一讚個龍蝦清甜彈牙。
火焰美國頂級牛肉漢堡,店員係面前灑上rum酒再點火,燒到麵包表皮脆脆的,配上秘製醬汁,加上七成熟既牛肉漢堡扒, 牛肉鮮嫩,彈牙,好juicy , 成個飽都好match ,配搭既係小時酒樓食到既魷魚鬚,感覺好特別,唔係得薯條咁單一。
南瓜批清新,不太甜岩晒我地怕太甜既女生。
呢個pancake好英式糖漿比例甜度配搭都好好,令人一試難忘。
由於太舒服 ,又坐得耐慢慢傾,叫多左杯beetroot latte .紅菜頭加薰衣草既搭配,好特別,又香又濃郁,今晚一定可以發個好夢。
2018-10-18
2018-10-19 196 浏览
放假和朋友過來吃個早餐,見周圍枱都叫了全日早餐,想必也是必吃之選,我們又另外叫一個海鮮意粉,本來是想吃帶子意粉的,但原來只有晚餐供應,只好將就要來了海鮮意粉。上菜時,海鮮味道特別香濃,估計是用了鮮蝦做湯頭,我們也覺得相當驚喜。全日早餐的份量就比想像中少,但沙律菜的醬汁出色,提起食慾,而且德國腸也十分香口,不是普通貨色,這些小節裡讓人有不少驚喜,難怪周末坐無虛席。
海鮮意粉
2018-10-17
海鮮意粉
2018-10-16 116 浏览
之前一直都想光顧這餐,因見openrice的評語都好多好評。裡邊的環境及氣氛也幾好,有單車作擺設及酒櫃作點綴,座位寬闊,很舒適。服務員友善地介紹著當晚的餐牌,也會推介食物,他介紹了以萬聖節為主題的食物,是的,他提醒了我原來已經10月,是嘩鬼作反的月份呀😈😈價錢合理,提早做節。地獄之火- 燒棉花糖雞尾酒(萬聖節Cocktail) HKD95 - 頗特別的雞尾酒,飲得出有青蘋果味,再有點gin,雞尾酒樣子得意,上面白色的是棉花糖,再放上ㄧ條辣椒仔,旁邊的小杯是蕃茄汁混入酒,把小杯的汁加入大杯中,棉花糖便溶化了,小辣椒落入大杯中,可當匙羹用😂好似看表演😃整杯飲品的口味是甜中帶點澀,有特色!!安息吧! 鮮蝦意大利飯 HKD178 -中型蝦鋪在意大利飯面,有點像蜘蛛腳🙈配上翠玉瓜及一點香草,意大利飯軟硬適中,再配上creamy的汁,美味😃地獄之火 - 火焰美國頂級牛肉漢堡 HKD188 - 的確幾大份👍漢堡嫩而多汁,配上烤焗過的包,包也吸收了一點汁😋酥炸魷魚夠香口!原來餐廳也有下午茶套餐👍萬聖節應節餐牌。其他的餐牌。總括而言: 用料新鮮,還要給我巧遇以萬聖節為主題的食物,環境舒適,很開心的一晚

原來餐廳也有下午茶套餐👍

萬聖節應節餐牌。

其他的餐牌。

總括而言: 用料新鮮,還要給我巧遇以萬聖節為主題的食物,環境舒適,很開心的一晚。
  • 美國頂級牛肉漢堡
2018-10-15 65 浏览
今次去見客,順道跟客人食飯,認識到這個客真的好難得, 健談而友善現在很多客人都喜歡以電郵或者whatsapp跟你溝通,打電話都很少呢。這間餐廳在街的盡頭,是英國菜的餐廳。有數張戶外座位。內裡也寬敝,有高高的bartable ,很喜歡高枱,感覺會看到多一點,也不會有壓逼感。再行入多一點,就有更多的餐枱, 裝修我覺得偏向工業感,整個環境令人感覺舒服而又帶點情調。有特別推介的餐牌, 決定點來食一下。其實還有為萬聖節而設的特別餐牌呢。晚餐套餐都頗划算,$268-$328點了杯無酒精飲品Child Only (HKD68)飲品名精緻而吸引,有士多啤梨汁,芒果汁,檸檬汁及菠蘿汁,甜蜜蜜而又夠新鮮,飲下傾下,又可以再慢慢想一下食什麼,好悠閒呢。點了一份套餐椰菜花粟子湯 (HKD268)一聽到粟子,就會覺得補身當然這個跟中式老火湯大不同啦, 暖暖的湯,飲時會有點食材的粒粒,很細細的,就是這種口感,再用面包蘸點湯一起吃前菜是巴馬火腿配芒果莎莎芒果與莎莎醬的結合,好好的配搭,酸而甜,再加上芒果的甜及香葉的味,滋味帶子蟹肉天使麵美美的把天使麵捲成一束,把帶子放在最上端,蟹肉混在天使麵中,再鋪點芝士。帶子煮得
現在很多客人都喜歡以電郵或者
whatsapp跟你溝通,打電話都很少呢。

這間餐廳在街的盡頭,是英國菜的餐廳。
有數張戶外座位。

有特別推介的餐牌, 決定點來食一下。

其實還有為萬聖節而設的特別餐牌呢。

晚餐套餐都頗划算,$268-$328

點了杯無酒精飲品Child Only (HKD68)

點了一份套餐
椰菜花粟子湯 (HKD268)
一聽到粟子,就會覺得補身

前菜是巴馬火腿配芒果莎莎

帶子蟹肉天使麵
美美的把天使麵捲成一束,把帶子放在最上端,蟹肉混在天使麵中,再鋪點芝士。帶子煮得剛剛好, 不會過生或過熟,天使麵也多。

龍蝦扁意粉 (HKD328)
是全隻龍蝦上菜的,中等尺寸,比起平放或切件上的更有視覺美,龍蝦殼面有點兒啡啡的, 我估是蝦膏吧, 美味。底下鋪著扁意粉,是很CREAMY的醬汁,一口接一口的食不停,夠一人食的份量。

食后感 : 用料上乘,製作精美,味道令人咂嘴
2018-10-14 398 浏览
十月萬聖節  很多餐廳也會有特別餐牌以Halloween 做主題  個人很愛吃南瓜  所以試了萬聖節餐地獄之火  燒棉花糖雞尾酒 $95愛酒之人可以一試  棉花糖上加上Chili 燒過後會溶入酒中  增加酒的甜味  以及有一甜甜辣味再加上蕃茄汁及檸檬  有甜甜酸酸的味道  很特別的一杯Vodka 有種很Fresh 的感覺  同時十分開胃 朋友點了一杯iced latte  $46 咖啡味濃滑 邪惡南瓜忌廉湯 $88賣相像一個蜘蛛網 旁邊配有烤過的多士南瓜沒有很重  整個湯以忌廉味為主  不過不失地獄之火  火焔美國頂級牛肉漢堡 $188burger的麵包有煎過  外皮小脆  很香口牛肉非常嫩滑  juicy  一點也不乾身  加上半溶狀態的芝士及其他生菜  非常美味旁邊配有炸魷魚而薯條  十分特別安息吧 鮮蝦意大利飯 $178節瓜弄成十字架的形狀 以配合Halloween 主題 鮮蝦也有四隻之多  配上菇  十分像個墓園  非常有心思的一道菜意大利飯不會過油及過硬  有小許南瓜味 木乃伊南瓜撻 $48甜品上面是cream  中間是用南瓜弄成南瓜蓉十分多  喜愛南瓜一定要一試

地獄之火  燒棉花糖雞尾酒 $95

木乃伊南瓜撻 $48
甜品上面是cream  中間是用南瓜弄成
南瓜蓉十分多  喜愛南瓜一定要一試
2018-10-09 119 浏览
我印像中己前的棉登徑,全部都系酒吧的一條街,但係而家已經變曬食市,各形式種類食物餐廳都有。brick Lane gallery係位於棉登徑內街其中一間餐廳,我就最鍾意係自成一角,可以靜靜地食一餐。今日午餐選擇咗set lunch,當中包括是日例湯,沙律,主菜同飲品。忌廉椰菜花湯:材料非常簡單,但係食出新鮮食材,椰菜花打成蓉,口感一流 ,忌廉嘅香滑好味。正!用咗雨衣金蘭做沙律,纖維非常之高,配上特製沙律醬,感覺非常清新。澳洲牛小排配紅酒芥末汁:用咗8安士嘅牛小排,肉質非常嫩口,牛肉味亦都係好重, 特別提到係紫薯蓉,自家新鮮製作,非常特別 。

澳洲牛小排配紅酒芥末汁:

2018-10-03
2018-09-28 85 浏览
約咗朋友敘舊,朋友揀咗位於尖沙咀棉登徑嘅brick lane galley !見comment都唔錯,店舖氣氛好好呢!還有Out door seat,由於我同朋友都唔食煙就揀咗坐室內啦餐牌選擇唔算太多,還有一本專門嘅wine list不過揸咗車唯有飲果汁 我本身是龍蝦控,見到有龍蝦湯同龍蝦意粉,唔使諗,就這兩款吧先來龍蝦湯非常之香濃!龍蝦膏的味道入晒落個湯度,而且龍蝦肉還挺多呢,份量也不少,夠兩人!再嚟龍蝦意粉更是誇張,整隻龍蝦鋪在意粉面,擺得很精美,令人食慾大增!🤩扁意粉也煮到恰到好處煙煙銀銀的,牛油龍蝦味香噴噴朋友就點左肉眼扒,配上焗蒜和焗薯,很match,點了五成熟,粉紅粉紅的,牛肉味很濃,超多肉汁好友聚舊,再加上美食,錦上添花!下次就到我揀拉

餐牌選擇唔算太多,還有一本專門嘅wine list
不過揸咗車唯有飲果汁

我本身是龍蝦控,見到有龍蝦湯同龍蝦意粉,唔使諗,就這兩款吧

Lobster  Bisoue

扁意粉也煮到恰到好處煙煙銀銀的,牛油龍蝦味香噴噴

Lobster  Linguine

Australian  Grain  Fed  Black  Angus  Ribeye

好友聚舊,再加上美食,錦上添花!
下次就到我揀拉

Lobster  Bisoue