2025-06-10 286 浏览
一直book mark咗好耐終於黎開上環,可以去食啦精緻嘅Cafe ,有咖啡又有酒飲💜黑松露忌廉貓耳朵大讚呢碟意粉,真係好好味黑松露忌廉醬啱啱好掛喺啲貓耳朵食嘅時候唔會覺得好漏但係又好香黑松露同忌廉味仲有啲蘑菇同合桃喺裏面添💜香烤雞肉沙律雞肉其實係雞扒,烤得超大塊本身已經醃咗有味,個皮燒到好脆沙律啲菜又好fresh,加埋佢好特別嘅沙律醬好夾💜Tiramisu 都幾大杯Tiramisu,個底做到好濕潤上面嘅cream都幾幼滑可以為晚餐作一個完美總結💜紅酒,啤酒呢度最正係日日都有happy hour質素唔錯,價錢又抵經過同朋友黎飲野吹水都開心
一直book mark咗好耐
終於黎開上環,可以去食啦
精緻嘅Cafe ,有咖啡又有酒飲

💜黑松露忌廉貓耳朵
大讚呢碟意粉,真係好好味
黑松露忌廉醬啱啱好掛喺啲貓耳朵
食嘅時候唔會覺得好漏
但係又好香黑松露同忌廉味
仲有啲蘑菇同合桃喺裏面添

💜香烤雞肉沙律
雞肉其實係雞扒,烤得超大塊
本身已經醃咗有味,個皮燒到好脆
沙律啲菜又好fresh,加埋佢好特別嘅沙律醬好夾

💜Tiramisu
都幾大杯Tiramisu,個底做到好濕潤
上面嘅cream都幾幼滑
可以為晚餐作一個完美總結

💜紅酒,啤酒
呢度最正係日日都有happy hour
質素唔錯,價錢又抵
經過同朋友黎飲野吹水都開心
2025-06-09 276 浏览
同friend約咗禮拜五夜晚嚟咗依間上環嘅Cafe一齊catch up。好少會喺夜晚嚟到上環,但係呢間Cafe都幾令人surprised.首先成個餐廳嘅空間唔係話好大啦,最多可以坐5/6張桌子左右。所以一定要記得提前book位會比較安全啲。食物我覺得都OK嘅,中規中矩的Cafe水平。有一個叫做牛臉肉意粉幾好味嘅可以試一下🍝佢成便上邊係擺咗好多芝士碎啦,所以成個口感比較濃郁。仲嗌咗一個酸麵包,我覺得都唔係話好有記憶點囉,不過總體係OK嘅

2025-06-09 287 浏览
週末當然要去Café 歎咖啡及美食,忘卻急促的城市節奏,好好放鬆一下。黑松露忌廉貓耳朵 ($128)貓耳朵比一般意粉來得有新鮮感,充滿嚼勁,沾滿濃厚的黑松露忌廉醬汁,入口細膩且充滿松露芳香,配上粒粒蘑菇及香脆合桃,更添口感和層次。Tiramisu ($68)Mascarpone芝士軟滑,手指餅吸滿咖啡和酒,食落微苦且帶迷人酒香,口感濕潤不膩。Uji Matcha Latte ($42)口感溫潤,啖啖清香且帶回甘。Tiramisu Latte ($60)層次分明,香醇咖啡上加上一層厚厚的tiramisu cream,風味獨特。

黑松露忌廉貓耳朵 ($128)

Tiramisu ($68)

Uji Matcha Latte ($42)
口感溫潤,啖啖清香且帶回甘。

Tiramisu Latte ($60)
2025-06-08 277 浏览
☀️喺悠閒嘅星期日 呢間🍽️上環既cafe 都幾多人!❤️Beef Ragu Rigatoni 散發濃郁既番茄與燉肉香氣,醬汁色澤深紅帶點光澤 🥫🍅表面仲撒上現cheese & 羅勒葉,視覺上非常誘人!!🧀燉牛肉已成碎肉融入醬中,軟嫩不柴,而且仲有啲蘿蔔,又健康又好味😄😄Pasta 管狀造型牢牢抓住醬汁,每一口都充滿肉香!!🪤🥦我仲嗌咗個焗Broccolini 椰菜 有啲芝士粉喺上高 充滿營養🍞🥐Scone 叫左兩個 熱辣辣焗出嚟 好鬆軟🍰有少少牛油嘅味道 配合果醬& cream 🤍係下午茶嘅好選擇😃另外再飲咗杯Uji Matcha Latte💚冇咖啡成份嘅抹茶 🍵 味道奶味都幾香個拉花都幾靚添!
☀️喺悠閒嘅星期日 呢間🍽️上環既cafe 都幾多人!

表面仲撒上現cheese & 羅勒葉,視覺上非常誘人!!🧀
Pasta 管狀造型牢牢抓住醬汁,每一口都充滿肉香!!🪤

🍞🥐Scone 叫左兩個 熱辣辣焗出嚟 好鬆軟🍰
有少少牛油嘅味道 配合果醬& cream 🤍
係下午茶嘅好選擇😃

另外再飲咗杯Uji Matcha Latte💚
冇咖啡成份嘅抹茶 🍵 味道奶味都幾香
個拉花都幾靚添!

2025-06-05 306 浏览
上環街頭呢間咖啡店‘Brewed’ 採用木質元素和柔和燈光,營造出輕鬆愉悅的用餐環境。除咗咖啡,歡樂時光時段仲有無限添飲紅白酒. 餐廳主打意粉同特色多士,雖然選擇唔算多勝在簡而精。⭐️土耳其式流心蛋多士擺盤精緻和口感多層次的一道菜式。流心的蛋黃滑順,與外脆內軟的多士完美結合,配上香料的調味,每一口都是享受,搭配微酸的番茄醬,更是讓人意猶未盡。⭐️黑松露忌廉貓耳朵貓耳朵意大利麵的口感煙韌,濃郁的黑松露香氣撲鼻而來。忌廉醬汁滑順,每一口都能感受到松露的獨特風味,讓人沉醉於其中,無法抗拒。⭐️提拉米蘇經典的意大利甜點,層次分明,口感輕盈。咖啡與可可粉的搭配,帶來了平衡,既不過於甜膩,又能讓人感受到濃厚的咖啡香。食飽飽最後以一杯黑朱古力完美作結,獎勵自己辛勞嘅一天。整體食物質素高質,系同朋友約會嘅好地方。☕️Brewed🍸🍝🍞禧利街27號富輝商業中心地下E號舖

餐廳主打意粉同特色多士,雖然選擇唔算多勝在簡而精。

⭐️土耳其式流心蛋多士

⭐️黑松露忌廉貓耳朵

⭐️提拉米蘇

食飽飽最後以一杯黑朱古力完美作結,獎勵自己辛勞嘅一天。

整體食物質素高質,系同朋友約會嘅好地方。

☕️Brewed🍸🍝🍞
禧利街27號富輝商業中心地下E號舖
2025-06-04 266 浏览
朋友介紹去上環嘅 Brewed 傾吓偈,環境同氣氛都適合同朋友輕鬆Chill。食物質素有驚喜,Wine and Beer Free Flow 5-7pm 仲有$108優惠,性價比高,啱晒同朋友chill。🌶️ 香辣雞肉多士多士上面有太陽蛋,Harissa醬帶微辣,希臘乳酪同綠芝麻醬汁調味,火箭菜同青瓜清新,Feta芝士、核桃同乾紅莓增加口感,味道幾豐富。🥧Scone鬆餅外層微脆,內裡軟,配clotted cream同果醬,味道簡單經典,唔錯。🍝 濃蝦汁蟹肉扁意粉扁意粉吸咗蝦汁,蟹肉鮮甜,車厘茄同蒜香突出,parsley加清新感,意粉有咬口,味道幾好。🍵 宇治抹茶鮮奶抹茶味濃,奶香滑,甜度適中,飲落舒服。☕ 焙茶鮮奶焙茶香氣明顯,奶味平衡,口感溫暖,幾好飲。🍷 Migliarina Chardonnay, South Africa (白酒)白酒有果香,少少橡木味,微酸順口,配餐幾夾。食物有創意,質素唔錯,環境輕鬆,5-7pm嘅Wine and Beer Free Flow $108更係一大賣點,係lunch time或者收工Chill吓嘅好選擇!

🌶️ 香辣雞肉多士

🥧Scone

🍝 濃蝦汁蟹肉扁意粉

🍵 宇治抹茶鮮奶
抹茶味濃,奶香滑,甜度適中,飲落舒服。

☕ 焙茶鮮奶
焙茶香氣明顯,奶味平衡,口感溫暖,幾好飲。

白酒有果香,少少橡木味,微酸順口,配餐幾夾。

2070 浏览
2025-06-02 384 浏览
✨上環禧利街好多食店,最吸引我哋呢間水泥外牆工業風咖啡店,店內侍應年青好招呼,環境亦相當舒服。除了咖啡以外,原來這裏是有酒牌,有白酒同紅酒選擇,我哋都order酒類。***** ***** ***** ***** ***** 意大利辣肉腸貓耳朵🍲很喜歡吃貓耳朵,小辣有咬口,越食越開胃,香烤雞肉多士🍕烤雞滑滑的,肉質挺嫩,個base有好輕微嘅辣度,有燈籠椒洋蔥作配菜,還有合桃、raspberry, 味道非常豐富;最讚的是多士,非常鬆脆。英式鬆餅🧁爐火控制得非常,外面脆脆的,裏面又唔會好乾,蘸上牛油及果醬,當飯後甜品非常美味。飲品方面,Dark Chocolate 好有朱古力香味,朋友Cold Brew☕️濃香咖啡,飲完都仲好回味。🍷白酒Miglirainea Chardonnay ,好易入口,好啱女仔飲。總括來說,這裏很適合情侶光臨,亦可以以朋友,有咖啡選擇又有不同酒品,非常推薦。

***** ***** ***** ***** *****

意大利辣肉腸貓耳朵🍲
很喜歡吃貓耳朵,小辣有咬口,越食越開胃,

香烤雞肉多士🍕

英式鬆餅🧁

1935 浏览
2025-06-02 308 浏览
📍 Restoran Indonesia Pondok Kita(香港)香港深水埗基隆街216號地舖👉🏾 Shakshuka💰98😋😋😋😋.8/5Shakshuka 味道真係好正,番茄醬底濃郁,配合香料味道,雞蛋煮得剛剛好,流心的感覺超級好!加埋一啲新鮮的麵包,真係無法抵擋😍😍Add on chicken💰40😋😋😋😋.8/5雞肉燒得金黃香脆,肉質滑嫩😆😆😆👉🏾 Nduja Cream Orecchiette💰128😋😋😋😋.8/5貓耳朵👂勁好咬,Nduja 的辣味同奶油醬完美結合,令人一試就愛上。每一口都有豐富嘅層次感,實在令人驚喜。值得推薦!👉🏾 Flat White💰40😋😋😋😋.8/5Flat White 咖啡味道濃郁,奶泡打得非常好,滑滑嘅口感令人好滿足。咖啡豆嘅香氣撲鼻而來,真係一杯好咖啡!!👉🏾Long Black💰39😋😋😋😋.8/5Long Black 嘅咖啡味道濃郁,無添加任何奶,保留咗咖啡豆最原始嘅風味。每一口都帶有淡淡嘅苦味,配合微微嘅酸感,超適合鐘意純咖啡嘅朋友,真係唔可以錯過!回頭:YESYESYES,食完野嘆完咖啡仲係到happy hour 埋,佢有好多酒
香港深水埗基隆街216號地舖

👉🏾 Shakshuka
💰98
😍😍
Add on chicken
💰40
😋😋😋😋.8/5
雞肉燒得金黃香脆,肉質滑嫩😆😆😆

👉🏾 Nduja Cream Orecchiette
💰128

👉🏾 Flat White
💰40

👉🏾Long Black
💰39
😋😋😋😋.8/5

回頭:YESYESYES,食完野嘆完咖啡仲係到happy hour 埋,佢有好多酒既選擇!呢度啡酒共存真係好正!食物質素又好!勁掂😋😋
Shakshuka 北非香辣蕃茄焗蛋配酸種包嘅蕃茄焗蛋作為開胃菜,真係好適合!蕃茄醬汁濃郁,帶點辣椒同香料嘅香氣,微辣中帶少許甜味,焗到熱辣辣,蛋黃仲係半熟,攪開同醬汁一齊食好creamy😍配酸種包真係唔錯嘅配搭,包身烤得外脆內軟,酸香同蕃茄汁好match,點醬食唔錯~黑松露忌廉貓耳朵黑松露忌廉貓耳朵煮得軟硬適中,Q彈有咬口,配上黑松露忌廉醬,香氣撲鼻,醬汁好滑,松露味濃但唔會搶味👍🏻仲有少少蒜香同芝士,食落好creamy又唔會太膩🥰Grilled Chicken (Add-On)加多咗雞扒做餸,雞肉烤得外皮微脆,入面好juicy,調味有少少中東風味,鍾意異國菜嘅人要一試!白桃茉莉白桃茉莉茶飲落清新脫俗,白桃嘅甜香同茉莉花茶嘅清香好夾,飲落有大量白桃肉🥰熱帶雨林呢杯特飲混合咗熱情果、橙同菠蘿,酸酸甜甜好refreshing🤩,熱情果嘅酸味同菠蘿嘅甜味特別突出,加埋橙汁就增添清新感!
Shakshuka 北非香辣蕃茄焗蛋配酸種包

黑松露忌廉貓耳朵

Grilled Chicken (Add-On)

白桃茉莉

熱帶雨林
黑松露忌廉貓耳朵
。O小姐。發掘港島西-Brewed 紅與白。日常。繼續發掘港島西,繼續周圍遊走,上環地鐵站附近其實都有好多餐廳,以前食過越南嘢啦、又食過墨西哥嘢啦,咁多選擇,都唔知揀乜嘢好。行過見到呢一間好似幾簡約,灰色水泥面,跟住將啲餐牌貼晒喺門口,清晰,我鍾意,睇完,又好似唔係好貴,兼且仲見到佢有happy hour,咁就唔好諗啦!入門口係需要上幾層樓梯嘅,happy hour佢都見到有七成滿,當然我哋入座咗之後直程滿晒啦。我哋被安排咗坐喺近門口,對住個廚房,同bar 枱位,open kitchen嚟嘅,可以睇住佢哋整嘢食🤭店員推介我哋Happy hour 飲酒,因為好抵,咁我哋叫咗一紅一白,白嘅係德國Riseling - 起初仲以為佢好甜,但係飲落又唔係喎,易入口,啱晒我哋呢啲小白~紅酒方面就叫咗支意大利嘅,都係易入口嘅,又唔係話好dry,對得起個價錢啦。同埋原來其實佢百幾蚊可以任飲,如果有得任飲嘅話,一大班朋友嚟好似又OK喎,依家酒吧都唔止呢個價啦吓嘛主食方面,叫咗- 濃蝦汁蟹肉扁意粉 - 佢係有少少偏辣嘅,啲汁比較多,蟹肉方面佢都幾多,起初仲以為得嗰少少,但對於我嚟講就偏辣咗少少啦,但同朋友
。O小姐。發掘港島西-Brewed 紅與白。日常。

意大利紅酒
Germany  Riesling

主食方面,叫咗
- 濃蝦汁蟹肉扁意粉 - 佢係有少少偏辣嘅,啲汁比較多,蟹肉方面佢都幾多,起初仲以為得嗰少少,但對於我嚟講就偏辣咗少少啦,但同朋友人就覺得好啱佢胃口
濃蝦湯蟹肉扁意粉

- 手撕豬肉配多士 - 估唔到佢上枱嘅時候有隻蛋喺面度😳即刻有一種好似食緊東南亞嘢嘅感覺,手撕豬肉又唔會話太嚡,撈埋啲蛋一齊夾埋個多士一齊食,有問過店員,店員話佢哋特登唔放落個漢堡包入面嘅,因為驚個包太腍,所以佢哋就用咗多士放喺側邊,等啲客人想食包嘅時候又有包啦,夾埋食又得
手撕豬肉吐司

- 由於係happy hour嘅時間,所以我哋都係飲吓嘢食少少,再配返個甜品 - 我哋都有問過店員,佢哋主力都唔係甜品,咁但係佢哋都有推介我哋食佢哋嘅提拉米蘇 - 估唔到佢個Tiramisu係用杯上😳 佢個味唔會話太甜,配Riesling 嘅話係OK嘅,酒味都唔會話太重
提拉米蘇

總括嚟講, happy hour係抵嘅,如果下次我嚟可能我會想試下食佢嘅鬆餅,跟住再配杯咖啡,仲要再早少少嚟,因為食嘢嘅時候見到有位靚女坐咗喺吧枱一路睇書一路飲咖啡,生活好寫意😀

2025-05-22 222 浏览
><雖然係open kitchen 但冇明顯的油煙味濃蝦汁蟹肉扁意粉(148)上枱時盡是誘人海鮮味醬汁帶點微辣氣息 幾開胃香烤雞肉多士(108)厚切雞扒配脆邊太陽蛋以中東芝麻醬為基底 混合鷹嘴豆 芝士nutsSourdough沾上醬料仍保持煙韌Scone(30)店員幫忙烘熱 暖暖地好食d塗上滿滿clotted cream n jamTiramisu(68)入口濕潤綿密 咖啡味淡雅輕盈讓人不禁一啖接一啖 Red(58)見幾枱都有嗌酒揀咗款飲落溫潤果香 尾韻甘甜><><><><><><><><><><Brewed (上環)上環禧利街27號富輝商業中心地下E號舖
雖然係open kitchen 但冇明顯的油煙味
濃蝦汁蟹肉扁意粉(148)
上枱時盡是誘人海鮮味
醬汁帶點微辣氣息 幾開胃
香烤雞肉多士(108)
厚切雞扒配脆邊太陽蛋
以中東芝麻醬為基底
混合鷹嘴豆 芝士nuts
Sourdough沾上醬料仍保持煙韌
Scone(30)
店員幫忙烘熱 暖暖地好食d
塗上滿滿clotted cream n jam
Tiramisu(68)
入口濕潤綿密 咖啡味淡雅輕盈
讓人不禁一啖接一啖
Red(58)
見幾枱都有嗌酒
揀咗款飲落溫潤果香 尾韻甘甜
><><><><><><><><><><
Brewed (上環)
上環禧利街27號富輝商業中心地下E號舖
甚少係上環出沒,唔多清晰上環有咩好食🤣,於是直接問上環返工既朋友🪅,獲得一間義大利式🇮🇹咖啡廳既推介。Brewed 既 menu 分類清晰,我同朋友揀左一份 toast🍞、一份意粉🍝、兩杯飲品,作為 late lunch 絕對夠滿足夠踏實🧞。第一份係蕃茄濃醬煮香烤雞肉多士,非常濃郁蕃茄作底🍅,雞肉多🍗唔算嫩滑但幾入味,配火箭菜🌿、三色椒🫑、紅莓🫐、核桃🥜,口感豐富又有營養🤓;Sourdough 沾番茄醬食好 rich好襯🥫。🐓Grilled Chicken Stew Toast | $118第二份係濃蝦汁蟹肉扁意粉🍝,蟹肉量多,同蝦汁🦐blend 得好融洽,配埋蕃茄仔同檸檬既酸🍋、辣椒花椒等🌶️,又香又好食😋,彈牙扁意粉一啖接一啖👄。🦀Prawn Sauce Crab Meat Linguine | $148比起咖啡同酒,呢個鐘數緊係來杯 tea latte👀,我就揀左宇治抹茶鮮奶🧚🏽‍♂️,香滑茶味濃🍵;朋友揀左焙茶朱古力🤘🏽,聞起來焙茶香,飲起來朱古力味重d但都有焙茶餘韻🪄。🎍Uji Matcha Latte | $42🍫Hojicha Chocolate | $45餐廳裡小燈泡💡同介

🎍Uji Matcha Latte | $42
🍫Hojicha Chocolate | $45

餐廳裡小燈泡💡同介紹食材既掛畫🎨簡單得來為白牆壁添上 highlights🧸;如果餐桌都係類似風格會更吸睛同好打卡📷。

午餐
2025-05-18 182 浏览
今日坐叮叮chill 下, 係上環落左車, 行行下想搵間cafe chill 下, 見到有意粉食, 因為我未食正餐, 所以我需要食一啲飽肚嘅意粉食! 另外吸引到我嘅係佢有FREE FLOW EVERYDAY FROM 2:30PM 真係岩哂我囉估同行鐘意飲酒嘅朋友!哈Grilled Chicken Toast 香烤雞肉多士將烤得香脆的雞肉配上多士,味道鹹香又帶點煙燻感,口感豐富,雞肉嫩滑,多士酥脆,配搭起來很有層次感🍗🍞Black Truffle Orecchiette 黑松露忌廉貓耳朵係一道好有層次感嘅意粉,貓耳朵麵本身口感煙韌,配上濃郁嘅黑松露忌廉醬,香氣撲鼻,帶有獨特嘅松露風味。仲會加埋炒雜菌,令味道更豐富,忌廉醬滑身又唔會太膩,食落好有高級感。呢款意粉真係好有松露香同好creamy 🍝English Scone 英式鬆餅 🥞 外層金黃微脆,內裡鬆軟濕潤,咬落有陣陣奶油香, 唔會太甜或太膩! Tiramisu 提拉米蘇 提拉米蘇入口即化,層次分明,cheese味道濃郁滑順,帶有微微酒香和咖啡香,整體唔會太甜,l吃落去奶香同咖啡香交織,質地柔軟!

Grilled Chicken Toast 香烤雞肉多士

English Scone 英式鬆餅 🥞

Tiramisu 提拉米蘇

2025-05-15 179 浏览
上環mtr 附近cafe, 木系枱凳空間大. 同朋友坐左係窗邊位濃蝦汁蟹肉扁意粉$148 意粉口感Al dente, 而且好掛汁. 配上香濃蝦汁同蟹肉, 加埋酸甜番茄, 略咸但幾好食-北非香辣蕃茄焗蛋配酸種包 $98 蕃茄加有燒過甜椒椒香同天然甜度, 仲有其他香料同胡椒粒, 令味道層次好豐富, 酸甜帶微辣微. 焗蛋半熟戳開仲流心, 配上焗至外脆sourdough, 有特色又好食另加有同樣南非調味烤雞, 肉唔會太乾身仲帶有香料味. 朋友叫左杯white wine 配, 都唔錯我order flat white 同matcha latte, 前者飲落幾nutty 口感幼滑, 後者茶味都好香濃. 推薦估唔cafe 都有Happy Hour, 由 5pm - 7pm酒價由$38至$68, 星期一仲有Free Flow 60mins $108

濃蝦汁蟹肉扁意粉$148

-北非香辣蕃茄焗蛋配酸種包 $98

另加有同樣南非調味烤雞, 肉唔會太乾身仲帶有香料味.

朋友叫左杯white wine 配, 都唔錯

2025-05-14 156 浏览
今次黎到上環依間高質意麵餐廳😆 內部裝修富文青感,柔和嘅燈光加上木系嘅設計,感覺和諧又舒適✅ 特別推薦面向街景嘅高桌座😘 打卡好靚🤗 叫咗一客香濃慢煮牛臉肉長通粉☺️ 長通粉軟硬恰到好處,通心位置填滿香濃嘅牛肉醬汁😋 食落馥郁惹味🌟 牛臉肉軟嫩可口,肉味醇香,令人回味無窮😘 提拉米蘇同樣非常推薦🥰 咖啡、可可香味出眾,淡淡嘅酒香令甜品更迷人❤️ 口感軟滑細膩,令人欲罷不能☺️ 多點了一杯Apple Espresso Tonic😘 醇香嘅咖啡與清新嘅蘋果汁好合拍👍 清新又爽口😚 同長通粉勁match✅ 餐廳仲有多款精選高質酒品提供,有興趣可以叫返杯酒chill 一 chill🥴

午餐