2022-06-23 742 浏览
BLUHOUSE 係Rosewood新開既意大利餐廳, 有分causal dining 同fine dining兩邊,causal個邊9/6 已經開咗而fine dining個邊就今日23/6開喇。<<Treccia di Bufala 250g - HK$210>>Bufala 呈現白色,配火箭菜同橄欖油食。算係屬於light 既appetiser. 食落微清甜 質地適中唔係硬 證明Bufala 都幾新鮮<<Assorted mini desserts (4 pieces) - HK$110>>甜品揀左4款:分別係Diplomatica, Cannoli Sicilian, pistachio puff, 同chocolate ganache hazelnut tartelette。 我自己最鍾意Diplomatica 😋😋 面頭係酥脆既酥皮,配埋濕潤既海綿蛋糕,質感形成對比。中間既Pastry cream 好 rich好正👅不過我就唔係好食到好有酒味🥃另外,其中Diplomatica 同Cannoli Sicilian

另外,其中Diplomatica 同Cannoli Sicilian 唔止有mini size,仲有regular size. Regular size 既甜品仲有Tiramisu 同Baba 額外兩款,唔夠喉可以叫番個😎

如果意大利甜品滿足唔到你,venchi都有進駐餐廳內,有雪糕同sorbet 供應🍨🍧

其他菜式如下🍽

<<Rigatoni Carbonara 🧀- HK$198>>
呢款就係芝士汁煙肉長通粉,我覺得份量唔算多。
<<Ariccia Porchetta 🐖- HK$198>>
<<Flat White ☕️- HK$52>>
<<Latte - HK$52>>

當日店員安排左梳化位,對住甜品櫃,打卡一流🥰🥰

2022-06-13
2022-06-21 529 浏览
經常經過,今日早收工有時間,本想喺晚飯前飲兩杯食下小食。五點鐘,餐廳入面同出面只有幾枱客,但侍應話只可外賣,用紙杯裝酒,自己出去海傍地方飲,或坐低喺門口食下雪糕之類,全部已訂位。講真,根本10%嘅客都冇,大可話七點前要交檯畀已訂位客人,可以畀walk in 客試吓幫襯,咁先儲到客人。所以無緣光顧,可惜可惜….
2022-06-19 1257 浏览
Rosewood又開新餐廳一早訂咗位lunch去試吓個大廚係澳門Don Alfonso過去Don Alfonso就麻麻地點知今次喺BluHouse有啲驚喜兩個人去仲要食lunch真係唔係叫到好多嘢食頭盤叫咗個Burrata Cheese好好味😋 下次要加埋Ham八爪魚🐙沙律都好fresh雖然Asaya Kitchen同Bayfare Social都有八爪魚不過唔同食法 呢個都幾正Carbonara蛋味好濃 加上重味嘅煙肉個味幾matchPizza係最有驚喜嘅 唔好睇佢好似厚厚地咁 辣辣地又好脆非常惹味兩個人食完之後甜品都食唔落埋單先係八百幾 價錢親民店面都好靚 入口喺海旁出面仲有個Venchi雪糕counter好chill 下次要留肚試
Rosewood又開新餐廳

Octopus  Salad
Carbonara
Pizza
2022-06-14 4045 浏览
.多謝邀請 bluhouse 優先 pre opening food tasting 9 June 2022 正式opening 大家可以book位去試啊😃.服務一流 環境舒服 食物出色 Pizza 必叫😘 食物價錢性價比高🤪大門比較隱蔽 喺商場入面 覺得有少少難搵餐廳仲有戶外位置 都幾chill架😊感覺有啲似光亮版既BAYFARE SOCIAL😚好岩同朋友坐低傾下計 嘆下下午茶☕️.我同男朋友叫左3樣野食+2杯白酒😀TENUTA DI CORTE GIACOBBE, DOC Pinot Grigio delle Venezie 2020 $78一杯飲落甜甜地 好易入口 我同男朋友都好鍾意飲下次去都要叫番呢杯先😇.RIGATONI ALLA CARBONARA $210卡邦尼長通粉 都係第一次食咁大條嘅長通粉芝士同煙肉好出色 煙肉夠鹹 撈埋芝士汁 超好食😋如果份量多少少就會好啲呢😊.佢既Pizza 係長方形上碟既 每碟切成4塊PROSCIUTTO $9824 Months Parma Ham 好出色😍趁熱食 食唔停口 加埋火箭菜 簡直一絕😘呢個下次都可以再叫😚.PORCHETTA $98
服務一流 環境舒服 食物出色 Pizza 必叫😘
食物價錢性價比高🤪
大門比較隱蔽 喺商場入面 覺得有少少難搵
餐廳仲有戶外位置 都幾chill架😊
感覺有啲似光亮版既BAYFARE SOCIAL😚
好岩同朋友坐低傾下計 嘆下下午茶☕️
我同男朋友叫左3樣野食+2杯白酒😀
TENUTA DI CORTE GIACOBBE,
飲落甜甜地 好易入口 我同男朋友都好鍾意飲
PORCHETTA $98
有豬肉 上面嗰層係薯仔🥔 但係整到好似薯片咁 好脆
呢個夠特別 平時出邊食唔到既呢😚
有加一服務費 服務員態度有善 仲會主動介紹餐牌嘢食
Pizza款式夠多 又有private room 食fine dining 😇
Book場開party家庭聚會都得啊☺️
2022-06-05