2022-08-06
今晚去BluHouse晚餐,入去再深入原來有個Dinning Room section。Open kitchen 見到哂廚師團隊繁忙中。有兩張二人枱可以向住維港景。根據一位廣東話女侍應介紹,外面佢地叫Food hall 係6月初開,有all day menu,佢之前就係serve個邊。呢邊佢地叫‘elevated’ dinning 😅😂⋯⋯係咪價錢elevated 咗先😜佢話暫時呢邊只做晚餐,六月底開嘅。今晚晚餐時段比較早,6點左右,天都未黑。所以只點每項一份,二人share食,留返啲位置比飯後甜品嘆下茶☕️絕對係明智之舉👍先送來一盆5款面包,有專人介紹出場,枱面olive oil及balsamic vinegar,專員強調醋係aged㗎。呷慣醋嘅,就一定唔可以錯過🤩有waitress𥄫住,否則飲佢兩匙🥄😝Lobster salad好清新,其中有兩款顏色citrus,唔會一大堆沙律醬。Lamb rank好鮮味,肉質又tender。原先為咗medium 定well done 糾纏左一輪😂雖然我哋爭取落到單做well done,最後上枱介紹仍然係medium🤣意大利人,真堅持自己嘅出品🤪Ri
佢話暫時呢邊只做晚餐,六月底開嘅。
Risotto比較咸,好彩每人得兩平湯匙🥄
甜品絕對唔會令人失望⋯⋯
Tiramisu講明冇落酒,上面係一層薄薄脆片,卜開跌咗落去,先係主體,唔知點制作呢🧐食落texture 好紮實,唔係死甜😋
Chocolate Hazelnut (大慨咁嘅名啦😂)一份朱古力甜品可以做出4種質感,朱古力控可以一次過滿足哂。
最後又送上每枱小點甜品,兩個類似croissant,裏面包住點點蘋果玉桂味,雖然細,但都做得好鬆好多layer,同埋兩粒有金箔嘅dark choco⋯送嘅都做得咁認真👍
似乎每枱都有飲酒,我哋冇,就快快趣食完還返張枱,重可以行出去睇幻彩詠香冮🤓