2010-09-25 672 浏览
我絕不是一個虔誠基督徒,不過我對呢個宗教興趣好大.好欣賞呢間店的員工,開一間餅店傳福音,什至放曲奇餅的枱,有紙筆,因為此店有幫客人代禱的服務.店內面積很少,有一個櫃係賣蛋榚.而枱上放滿曲奇產品.人客可以試食完全部產品,感到滿意才買...店員仲好鼓勵客人試食,如果計..良心,呢間店簡直係滿分.首先說包裝,很簡單只是一個袋.裏面放滿曲奇,隨曲奇附送一張聖經金句的咭.我選的柚子腰果曲奇.柚子好重..個曲奇好鬆化..而牛油味唔重,吃完沒有滞的感覺.....

食左好多,先來影相
隨餅附送,我偶像SAMMI福音碟的主題
隨餅附送,我偶像SAMMI福音碟的主題
2010-09-16 274 浏览
今日同朋友去了"Cosmo"既"Cellini"食半自助午餐,有幸在那兒食到"BLESSINGS"的"Mini Cupcake",幾款的Cupcake中,令我最欣賞的是朱古力味道的那款,因為,Cupcake既Topping有香脆既果仁,果仁下方更有類似用果仁打出的Cream,配合朱古力旦糕,簡直係天衣無缝,也因如此,我與朋友當然要來朝拜囉~ 來到BLESSINGS,推門進內,跟店內兩位姐姐說了,想來這兒搵剛在"Cellini"的Cupcake,可是,她們告訴我們,那是Order的,因此,沒現貨的,Oh No!! 我在貨架上挑戰了兩款"曲奇"買回家給囡囡吃,可是,店主很有心的,叫我先試食,因為,試了啱食的才買回家,才不會浪費,現今年代,有這種良心企業真的少之又少呢~看到她們的行銷方式,實屬難得,真的很感動~ 希望兩位店主姐姐加油,長做長有~~ 最後我買了兩包曲奇才離開,一款是"紅莓牛油曲奇" ($ 42)及另一款的""柚子腰果曲奇"(價錢忘了,好似都係$42元)臨走時,她們除了祝福我之外,更告訴我們,如果日後想吃什麼味的,可以先打電話給她們,她們可以先為我們準備的. 回家

幾款的Cupcake中,令我最欣賞的是朱古力味道的那款,

也因如此,我與朋友當然要來朝拜囉~

來到BLESSINGS,推門進內,跟店內兩位姐姐說了,

那是Order的,因此,沒現貨的,Oh No!!

我在貨架上挑戰了兩款"曲奇"買回家給囡囡吃,可是,

店主很有心的,叫我先試食,因為,試了啱食的才買回家,

才不會浪費,現今年代,有這種良心企業真的少之又少呢~

看到她們的行銷方式,實屬難得,真的很感動~

希望兩位店主姐姐加油,長做長有~~

及另一款的""柚子腰果曲奇"(價錢忘了,好似都係$42元)

可以先打電話給她們,她們可以先為我們準備的.

回家後,同囡囡一齊試食,味道好香,牛油味好濃,即使柚子曲奇

只是用柚子蜜來製作,但....好吃的,又管它是什麼做的呢~

而"紅莓牛油曲奇"有少少醱咪咪的,也是不錯之選,

這間愛心餅店,我一定會再來的~

包裝袋上的聖經祝福句
要Order記得要呢款朱古力果仁Topping,超正~
2010-09-16
外卖自取
$84.00 (其他)
包裝袋上的聖經祝福句
要Order記得要呢款朱古力果仁Topping,超正~
  • 柚子腰果曲奇
  • 紅莓牛油曲奇
2010-08-28 180 浏览
睇左食評的介紹,今日到這裡買小蛋糕。去到店外,想起自己幾年前在對面中心上 Training 時,曾經也幫襯過買曲奇。因為有些少少唔舒服,並沒有買門口不同味道的曲奇,只買了以下兩件蛋糕:- 焦糖味的小蛋糕,$10兩小件,上面有少少朱古力碎,都OK。- Chocolate Brownies,$5一件,細細件都幾好。我補充,這裡的包裝很好,在包裝袋上掛上了祝福的咭,送給他人也不錯。我離開時,女店員說:「多謝晒,祝福你」。我即時感覺到這裡格外溫暖。
睇左食評的介紹,今日到這裡買小蛋糕。

Beautiful name card
2010-08-28
外卖自取
$15 (其他)
Beautiful name card
  • Chocolate Brownies
2010-08-26 117 浏览
人生到底有幾多樣野係經過統計後可以做到八百次呢? 相信師傅喺呢一生裡絕對唔多, 所以呢一刻對師傅黎講絕對係一個里程碑! 第八百個食評本來諗住同好友食家"乜都放入窿"去食番餐正野先至寫食評, 無奈大家時間都有少少難約, 加上師傅又有好多食評未寫, 所以唯有唔等好友食家"乜都放入窿"喇!雖然唔等好友食家"乜都放入窿", 但呢個食評其實同佢都有著密切關係, 皆因呢間食店就係今年師傅誕時, 好友食家"乜都放入窿"特意為師傅預備蛋糕的食店! 當日嘅生日蛋糕除左好味之外, 亦真係十分之有心思, 絕對係師傅收過咁多蛋糕之中最愛同最唔捨得切的一個, 不過今日師傅絕對唔係講呢個蛋糕! 收左個咁靚嘅蛋糕後, 師傅當然要 『八』下好友食家"乜都放入窿"喺邊度整呢個蛋糕啦, 好友食家"乜都放入窿"就話左呢間食店比師傅知, 仲叫師傅得閒寫番兩筆; 師傅當然答應啦, 而且一直銘記在心; 期間師傅前前後後都黎過三至四次, 但每次黎到都攪到成手血, 係呀真係成手都係血, 因為摸門釘嘛! 次次去親嘅時間都唔啱, 唔係打烊就係休息, 有幾次都幾洩氣架, 終於昨日一放監見早早地, 即刻飛奔黎呢間食店至得!幸好是次去到食店仲

幸好是次去到食店仲未打烊, 首次行入呢間食店嘅感覺係好舒服, 雖然店內好細但就有一種莫名其妙嘅溫暖同舒服, 師傅覺得應該係有耶穌嘅保守吧! 於是師傅左望右望, 見到有曲奇又有蛋糕, 心諗究竟買邊樣好呢? 於是師傅就問下店內位靚女啦, 到底d杯子蛋糕可唔可以放多幾日架? 而靚女話放入雪櫃係可以架, 就係咁樣師傅一口氣左買左十件杯子蛋糕, 每款味道要左兩件; 再問下曲奇餅又有邊款好味, 唔知位靚女係咪見師傅靚仔, 於是就比師傅試食, 基本上師傅係差不多款款都試勻, 最後決定揀兩款回家慢慢嘆!

師傅買左五款唔同味嘅杯子蛋糕, 分別有綠茶味, 朱古力味, 香橙味, 檸檬味同埋仲有一隻唔記得咩味了, 仲有兩包曲奇分別係紅莓牛油曲奇同埋淨牛油曲奇! 事關師傅已經試食過曲奇, 所以心裡已經有個底, 所以返到屋企第一時間就梗係試下d杯子蛋糕先啦! 第一件就試綠茶味, 杯子蛋糕入口十分鬆軟, 一d都唔實, 所以都幾新鮮, 而綠茶味就真係好綠茶下, 所以覺得份外芳香, 唔錯; 再試香橙味, 香橙味其實都幾橙味下, 蛋糕裡面仲有少少橙味嘅果醬咁, 味道師傅覺得偏甜少少; 朱古力味就真係有好濃嘅朱古力, 又香又甜, 真係好似食緊朱古力咁, 呢個甜得黎師傅又接受到喎!

檸檬味同另一種唔記得嘅反而令師傅更為欣賞, 最主要係兩隻味道不太濃同太甜, 仲帶少少酸酸地, 加上檸檬味入口特別清新, 整體合晒師傅胃口; 至於唔記得嗰隻味師傅呢一下唔多講, 等遲d試多之先講! 一口氣食晒五件杯子蛋糕後, 師傅即刻同兩包曲奇開包, 先講紅莓牛油曲奇, 曲奇本身十分鬆化, 唔需要用好大力去咬, 而紅莓帶少少酸味, 牛油甚香但不會過份同過甜, 整體洽到好處, 真係食到停唔到口; 而淨牛油曲奇就真係純牛油製成, 入口牛油味勁重, 十分濃郁,味道不會太甜, 但食得多就會膩, 不過鍾意食牛油曲奇嘅你就唔好錯過喇!

總括黎講蛋糕同曲奇嘅水準十分出色, 真係值得推介, 而價錢相宜, 十蚊三隻杯子蛋糕, 三十至四十蚊一包曲奇, 有咁嘅水準絕對抵食; 而店內靚女親切友善, 咁短時間嘅交談同購物令師傅十分舒服! 值得一提係每包曲奇的袋上都有一張書簽, 張張不同, 籍此傳揚福音, 咁樣嘅做法都諗到, 願主祝福呢間食店! 呢間食店作為師傅第八百個食評實在係師傅嘅福份, 所以除左感謝主外, 笑臉係絕對要比, 而有機會師傅一定會再黎!
淨牛油曲奇
五色杯子蛋糕
2010-08-25
外卖自取
$107 (其他)
淨牛油曲奇
五色杯子蛋糕
2010-07-14 91 浏览
Learned about this shop from the Christian magazine Angel Heart Vol. 49 and wanted to try their cookies.Came here today for the first time after work to grab some cookies for myself and my little princess. The owners were very kind, and allowed tasting at the spot. I didn't think I needed it, and went straight to pick up something I like.I picked up -Earl Grey Milk Tea Butter Cookie ($42)A light taste of earl grey tea, and a strong smell of butter. However, I think the taste of the milk is a

I picked up -

A light taste of earl grey tea, and a strong smell of butter. However, I think the taste of the milk is a bit too strong but is still acceptable. My little princess likes it very much.

Cranberry Butter Cookie ($42)
The cookies contain dried cranberry. Again, strong smell of butter. Not too sweet, and are fine for my taste.

I declined to have a bag and put the cookies in my rucksag. However, one of the girls very kindly advised me that the cookies, especially the earl grey one, would broken into pieces rather easily. Anyway, tried to be environmentally friendly, I insisted not to have a bag.

Read about the vision of the owners in the magazine that through their cookies, they wanted to pass on the blessings of the Lord to others. May the Lord bless them and fullfil their vision.
Earl Grey Milk Tea Cookie
Cranberry Butter Cookie
2010-07-14
外卖自取
$86 (其他)
Earl Grey Milk Tea Cookie
Cranberry Butter Cookie
2010-06-06 28 浏览
聽朋友講,呢間餅店開左幾個月,d Cup-cake同曲奇餅都好好食,而佢地既芝士蛋糕更加係極品,所以就算係大角咀呢個唔方便既地方都要專程落去幫襯,點知第一次落去無芝士蛋糕賣,先知道原來係要預訂既><"...ok,如果真係好食等多一日都無所謂啦,所以即時預訂一個聽日拎,第日用黎當晚後甜品,o係充滿期待既心情下進食,嘩~~~真係超好食,藍莓新鮮,芝士夠味香滑之餘,又唔會太甜太漏,確實係一種享受,我諗我將會成為長期客仔,試勻佢地既所有款式~~~
2010-05-28
  • 藍莓芝士蛋糕
2010-05-26 11 浏览
自從上次來過幫襯,發覺這裡的柚子曲奇和杯子蛋糕好吃之後,一直都想再次幫襯。這天正好路過,於是買了「柚子曲奇」和兩款cup cake----檸檬味和柚子味,回家細嘗。這次買的「柚子曲奇」是大包裝,味道和上次一樣,都在口感鬆脆的曲奇餅上加添了一些柚子皮在裡面,感覺清新,不會因為有太重的牛油味而令人感到膩滯。至於兩款cup cake,有糖霜鋪面的一款是檸檬味,檸檬味不太濃,但吃下去感覺同樣清新;沒有糖霜舖面的一款是柚子味,味道較出,而且也有一些柚子絲夾雜在蛋糕裡,帶出柚子獨特的香味和一丁點苦澀味,使味道更為立體。兩款蛋糕的頗為鬆軟,不過因為是外賣回家隔了一段時間才吃,缺少了剛出爐時那種新鮮熱辣的滋味。(那些cup cake都是在店中剛剛出爐的)這家小店店子頗小,而且現在應該還沒太多人認識,希望將來愈來愈多人幫襯的話,不會要排長龍才買得到這裡的曲奇和蛋糕啦!

檸檬杯子蛋糕(左)、柚子杯子蛋糕(右)
大包裝柚子曲奇
$30 (其他)
檸檬杯子蛋糕(左)、柚子杯子蛋糕(右)
大包裝柚子曲奇
  • 杯子蛋糕
2010-04-30 9 浏览
以往在大角咀遊樂,最後一站通常是在francesca買餅吃,現在同一地點換成另一家由兩位少女主理 的blessing,同樣地供應著各式新鮮蛋糕曲奇,店內無論餅櫃及裝潢都跟上手無異,要不是店前名稱不同,真的不知道已易了手。趟開那道玻璃門,香濃牛油香充斥著細小空間,十級誘惑!! 原來美少女們正在焗製曲奇餅,難怪那麼香了!她們見我三心兩意的樣子就主動問我想吃什麼味道的曲奇?我說什麼味道也喜歡!這個答案竟令她們同時說好! 哈哈~~~繼而給我兩款曲奇試味。牛油曲奇樣子跟珍妮的相若,同是花型外表,質感極度鬆化,入口即碎!可想而知牛油的確下得很多才有這效果了!不過這裡的卻沒那麼油膩,起碼吃餅後的手指頭也沒有沾上牛油漬,牛油香淡淡的不會太濃,甜度也不很高,很不錯的曲奇水準。組合特別的柚子腰果曲奇比牛油曲奇實淨,吃來比較有嚼勁和脆身,這款牛油味更不重,感覺比較輕怡。腰果切得幼細得很,知道當中有腰果但不會吃到太粗粒的腰果碎,不過腰果香也相對不高,以為只是沒甚特別的曲奇味道之際,柚子味卻忽然出現,令本來較普通的曲奇味道忽然清新起來,這刹那的確有點兒驚喜!紐約芝士餅($22)除了切餅還有whole cake供

紐約芝士餅($22)除了切餅還有whole cake供應, 蛋糕以一個粉紅色小紙盒盛載,很有少女氣息。芝士餅面層有微微甜味,芝士部份有著淡淡不濃烈芝士香,以一般客人來說已很夠芝士味,但對我來說還欠一點點; 幼滑度也頗高,在舌頭上輕易溶掉,很不錯的幼滑質感; 最令我驚喜是那厚薄剛好的餅底,今次終於遇上了仍然保持脆身的餅底,真好!壓得碎碎的餅乾碎應混上不少牛油而成,因此很有牛油香,真的很好吃的餅底。

朱古力brownie($5)小小一方吋卻包裝精美,不但以小紙托盛著,還繫著一張印有聖經箴言的小小心意咭,用作書簽也很不錯。打開塑膠袋已感到一陣朱古力香味,brownie表面相當濕潤,中間蛋糕部份也同樣帶濕潤,黏黏軟軟的蛋糕質感很柔軟但不黏喉,朱古力味道尚算香濃,甜度不很高,當作小點心也很不錯。

離開時兩位美少女也熱情有禮的道別,下次來大角咀再來拜訪你們啦。
包裝精美的brownie
粉紅色蛋糕盒
很好吃的餅底
很喜歡這張小菊花心意咭
  • 紐約芝士餅
今日同完d cat cat去愛cat樂園後......經過呢間店.....見到d cookies好似好正咁~咪買黎食lor~最好食係伯爵茶......真係好so脆.....又唔係咁甜....好好味....最正係可以隻隻try下......一開二....哈
今日同完d cat cat去愛cat樂園後......
經過呢間店.....見到d cookies好似好正咁~
咪買黎食lor~
最好食係伯爵茶......真係好so脆.....
又唔係咁甜....好好味....

最正係可以隻隻try下......一開二....哈
2010-04-17
  • 伯爵茶cookies & 紅莓cookies
2010-04-08 7 浏览
這問新餅店其實開張了不多久,所以openrice還沒有多少食評,這天到神廚館吃過午飯,想起這間新店,就順道去買些曲奇看看這間新店的手勢如何。這間店子的地方是細的,賣的甜點款式也不多,曲奇餅大概有五、六款,杯子蛋糕只有三款在售賣中,此外,還有幾款不同味道的芝士餅,就是這麼多了。不過從這間店子印刷精美的宣傳單張和卡片當中,可以看見這間小店的誠意和心思,而且老闆娘甚為懂得待客之道,見我蠻有興趣的在看,便告訴我可以試食,然後拿了幾種款式的曲奇餅讓我試吃。當我好奇地問她關於這店子的問題的時候,她和另一位女店員也有問必答,還告訴我這裡的杯子蛋糕每天只是供應三數款,天天款式不同,難怪我看到的杯子蛋糕的款式會那麼少了。一輪試食過後,最後決定買「柚子腰果曲奇」,另加自己有興趣一試的「檸檬杯子蛋糕」回家享用。1)「柚子腰果曲奇」的味道不錯,柚子味甚為清新,牛油味則不太濃,略硬而鬆脆的曲奇口感頗佳,好吃。2)「檸檬杯子蛋糕」的賣相平實,其實不似平日見慣,外表漂亮吸引的杯子蛋糕,這蛋糕沒有什麼花巧,純以味道取勝,蛋糕質地鬆軟,檸檬味與柚子味一樣清新可喜,酸酸的味道十分可口。好吃!順帶一提的是,這裡的老闆娘是個

順帶一提的是,這裡的老闆娘是個有心的基督徒,包裝曲奇的袋子上,附上一張可愛的書簽傳揚福音呢!

這次光顧的戰利品
印刷精美的卡片與宣傳單張
附上福音訊息的曲奇餅
有內涵的檸檬杯子蛋糕
$15 (其他)
這次光顧的戰利品
印刷精美的卡片與宣傳單張
附上福音訊息的曲奇餅
有內涵的檸檬杯子蛋糕
2010-03-13 3 浏览
愛吃的我對甜食不嬲都特別感與趣, 閒時亦會對著食譜自己整蛋糕和cookies! 味道如何真係要問另一半才知, hehe~呢日返到公司有同事說他屋企附近最近開了間餅店, 於是買了幾包俾我呢個甜食之人品嚐品嚐! 曲奇袋面寫著舖頭名, 叫做Blessing, 個名令人感覺很warm, 不過當然唔可以因為個名好聽就加分啦! 但估唔到將曲奇一放入口我竟然有種"嘩"一聲的感覺, 真係好好食呀! 尤其係個Croquant(果仁脆餅), 真係驚喜之作呀! 入口滿是果仁的香味, 估計應該有杏仁、開心果、棒子、腰果, 真係好足料, 最正係甜度o岩o岩好, 真係好想知點整呀! 不過就算識整都一定無人地整得咁好食啦! 另外見同事拿了呢間舖頭張傳單來睇, 原來佢地除左有cookies, 朱古力之外仲有按客人要求幫人地整蛋糕架! d蛋糕睇落真係好靚, 面頭d公仔o者花仲可以整咩都得, 不過好唔好食就未知, 但真係好想試吓, 如果今年生日有人幫我訂番個試吓就好喇!
2010-03-12
  • Croquant(果仁脆餅)
2010-03-08 15 浏览
星期六經過大角咀見到有小型花海, 為食之人當然去八八. 原來有間細細的餅店開張. 兩位女店主很大方好客, 請街坊食自家製曲奇, cupcakes及三文治. 一問之下, 原來她們本來是做online生意的, 所以間舖會比較細. 亦因如此, 當日只有兩款cheesecake及幾款曲奇賣, 其餘櫃內都擺滿了客人預定的蛋糕我結果買了Blueberry Cheesecake 及 Croquant (果仁曲奇). 先講曲奇, 是meringue底加hazelnut, 香脆但不太甜 (通常meringue都非常甜), 啖啖都食到大粒果仁. 好味 好快就KO了一整包其實我一向麻麻Blueberry Cheesecake, 怕d topping 味道好假同甜. 但食得出呢個cheesecake 十分真材實料, 芝味濃郁, 難得d 藍莓仍有藍莓味

), 啖啖都食到大粒果仁. 好味
好快就KO了一整包

2010-03-06
$60 (其他)
Blueberry Cheesecake
  • Concorde (朱古力蛋糕; 聽店主講係best seller)