2022-12-11 47 浏览
又開始踏入放假嘅季節,商場到處都開始添加聖誕裝飾,開始出動約各方好友相聚歡迎聖誕🎄今日嚟觀塘上完工作坊就嚟一早預約好嘅人氣打卡cafe - Be Leaf😎 開業以黎一直都人氣不減,雖然餐廳位置品算套近地鐵站,但平日晚市亦全場爆滿可想而知受歡迎程度勁高。餐廳裝潢以柔和木系為主調,峇里海島風同門外吊椅都極富輕鬆感,而且臨近聖誕餐廳亦都應節加添聖誕裝飾,又增添多個打卡位📷溫泉蛋露筍伴西班牙黑豚火腿沙律 🥗 $88份量足夠兩個人分享,露筍鮮嫩可口、沙律菜🥗新鮮爽口,加上酸酸甜甜嘅dressing 好開胃,西班牙黑豚火腿味濃鹹香十足,加上溫泉蛋嘅蛋黃醬增添滑順感👍🏻泰式冬陰功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包 $138差唔多見每一台都有一碗🤣大蜆粒粒飽滿開口,重點係完全無沙,而且肉厚鮮甜,蒜蓉包都不容錯過,嗦滿冬陰湯超好味😋,冬陰功湯底偏濃味可惜唔夠辣,如果可以加點蒜蓉包就更加好啦👍🏻香煎八爪魚🐙墨魚汁意大利麵 $138八爪魚片大大片煎香但略為過熟,墨魚汁掛滿每條意粉🍝,醬汁creamy 加上芝士粉奶香味再度升華👍🏻White Peach Red Dragon Fruit Smoothie $52Grap

溫泉蛋露筍伴西班牙黑豚火腿沙律 🥗 $88

泰式冬陰功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包 $138

香煎八爪魚🐙墨魚汁意大利麵 $138

Grapefruit Summer $46
我哋喺芸芸特色飲品當中揀咗兩款,Grapefruit summer 嘅漸層色非常igable , 西柚香氣清新又透心涼,而嗜甜嘅小妹就非常喜歡白桃紅火龍果鮮菓smoothie,以新鮮水果打成綿滑creamy smoothie 仲會食到少少鮮菓肉😋😋
✅繁忙時間記得訂枱✅QR code落單、電子支付~方便✅歡迎🐶🐶餐廳上次食都係天氣涼左啲的時候坐門口位,唔熱,really nice叫左2個午餐,餐飲有免費/加錢upgrade黑糖培茶鮮奶+$28😆用心的,味似無珍珠的珍奶但配意粉食🤣🤣🤣係唔夾不過想飲🙊無辦法香蒜欖油牛肝菌鮮大蝦🍤意大利麵🍝$88正!好食叫左2個午餐,各自的湯同前菜都唔同按主菜配搭,有心思,讚👍🏻👍🏻個湯熱辣辣,超正😋七味香烤魚柳伴夏日鮮果配泰式紅咖哩汁$88珍珠米🍚配紅咖哩🍛🤤絕配遲下想黎試甜品
✅繁忙時間記得訂枱
✅QR code落單、電子支付~方便
✅歡迎🐶🐶餐廳

上次食都係天氣涼左啲的時候
坐門口位,唔熱,really nice

叫左2個午餐,餐飲有免費/加錢upgrade
黑糖培茶鮮奶+$28
😆用心的,味似無珍珠的珍奶
但配意粉食🤣🤣🤣係唔夾
不過想飲🙊無辦法

香蒜欖油牛肝菌鮮大蝦🍤意大利麵🍝$88
正!好食
叫左2個午餐,各自的湯同前菜都唔同
按主菜配搭,有心思,讚👍🏻👍🏻

個湯熱辣辣,超正😋

七味香烤魚柳伴夏日鮮果配泰式紅咖哩汁$88
珍珠米🍚配紅咖哩🍛🤤絕配

遲下想黎試甜品

2022-12-09
表面上限坐80分鐘 即使lunch 時間,場內一半空位但一食完又未夠60分鐘就開始趕客,體驗非常差接近1點埋單時,場內只有5枱客食物大份但味道普通甜品培茶芝士蛋糕培茶同芝士味兩邊都唔突出但建議要配茶食 總體食物不過不失聖誕氣氛濃厚有不少聖誕裝飾 同埋聖誕歌不停播影相打卡可以一試若要坐低傾偈除左要留意 *表面* 限坐80分鐘外因為聖誕歌音量唔細,未必適合傾偈而且食物甜品質素普通性價比不太高服務態度唔太友善同區有唔少其他選擇。
表面上限坐80分鐘
即使lunch 時間,場內一半空位
但一食完又未夠60分鐘就開始趕客,體驗非常差

有不少聖誕裝飾 同埋聖誕歌不停播
影相打卡可以一試

若要坐低傾偈
除左要留意 *表面* 限坐80分鐘外
因為聖誕歌音量唔細,未必適合傾偈
而且食物甜品質素普通
性價比不太高
服務態度唔太友善
同區有唔少其他選擇。
2022-12-10 33 浏览
『觀塘美食』 觀塘打卡Cafe💕一間充滿充滿波希米亞和峇里島風情既餐廳🍴入門口就有一條石路加夢幻花式拱門+波希米亞風藤椅 每個食客都會係到打返一下卡先除左環境靚之外~食物都好高質~環境定食物都一樣岩晒鍾意打卡既你有寵物都可以帶埋黎一齊食飯啊,有寵物餐❤️下次都要帶我女皇🐶黎❤️ 香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜糖牛油果莎莎$288呢一款令我最回味既一款菜式,黑豚鞍肉質非常嫩,果然係慢煮,配埋烤過嘅蘿蔔、紅菜頭、秋葵,最估唔到係有一條皇帝菜,配上牛油果莎莎,真係正,仲要仲要係用南瓜蓉💕超級驚喜(平時出面都係用薯蓉多)❤️洋蔥圈係朋友食,因為我我唔食洋蔥🧅所以俾唔到意見😂但雞翼同魚餅都味道岩岩好,雞翼好嫰滑外脆內嫰😋😋
『觀塘美食』 觀塘打卡Cafe💕
一間充滿充滿波希米亞和峇里島風情既餐廳🍴

❤️ 香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜糖牛油果莎莎$288

2022-12-07
  • Be Leaf小食拼盤
  • 香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎
2022-12-09 33 浏览
今次去咗觀塘一間打卡餐廳,上次去完紅酒工作坊經過,見到個户外座位已經覺得好靚,終於book到位黎試下喇!本身餐廳已經有幾個靚靚打卡位,而家將近聖誕加埋聖誕裝飾,真係靚到不得了!落完order就急不及待去打卡!Be Leaf小食拼盤小食拼盤即叫即炸,有泰式魚餅、炸洋蔥圈和水牛雞翼,炸洋蔥圈金黃酥脆,泰式魚餅魚餅好彈牙,水牛雞翼炸到脆卜卜,醬汁酸酸辣辣,食落幾開胃,仲配埋泰式甜椒醬同蜜糖芥末醬,仲有意大利黑醋沙律伴碟,可以解解油膩。泰式冬蔭功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包上枱時見到咁大隻蜆,仲要滿滿一盤,已經覺得好驚訝!蜆肉大大粒、無沙,冬蔭功湯吾算好辣,好重香茅味。香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯三粒大刺身帶子超吸引,帶子經輕輕香煎過,裡面還是軟嫩的,入口鮮味十足,上面還鋪了三文魚籽,提昇咗鮮味嘅層次。意大利飯一般都偏硬,但呢到煮到剛剛好,飯粒吸收曬醬汁嘅味道,不禁一口接一口。鹽漬櫻花柚子梳打薑蜜紅茶叫咗兩杯餐廳新推出嘅飲品試下,鹽漬櫻花柚子梳打嘅柚子味都幾濃郁,鹽漬櫻花鹹鹹地,中和咗果甜度,幾好飲!薑蜜紅茶就養生之選,薑味都幾重,蜜糖係自己添加,可配搭出自己喜歡嘅味道!

Be Leaf小食拼盤

泰式冬蔭功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包

香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯

鹽漬櫻花柚子梳打
薑蜜紅茶
2022-12-08 68 浏览
今日去觀塘番工 晏晝唔知食咩好 跟住行吓行吓見到呢間喺敬業街嘅Cafe 唔係講笑 個樣超靚✨✨ 好岩大家黎打卡📸 喺門口已經見到好靚🤓.#脆炸珍寶軟殼蟹蟹籽配日式冷拉麵 👅9/10 $123配 脆炸珍質軟殼蟹蟹籽配個軟殼蟹係我未見過咁大隻嘅 🦀 好似我隻手咁大😂😂 個蟹殼脆卜卜😻 而且隻蟹有醃過 唔會好鹹架 裡面仲有啲fresh 相信係醃製過🥹 好正 😻😻配 日式冷蕎麥麵 個冷麵好彈牙 個汁仲要好好食 唔會鹹到死🤣 第一次見冷麵可以夾軟殼蟹 平時都係軟殼蟹配意粉 估唔到冷麵可以同個軟殼蟹咁樣擺埋一齊 超級正🤓.#法式奶油燴和牛肉丸配日式珍珠飯 (新出✨✨) 👅8.5/10 $131個奶油超級香濃✨ 撈落個珍珠飯好好食🥹 肉丸超足料 啖啖都係肉 並唔係溝咗好多粉嘅丸👍🏻 非常香和牛味✨裏面仲有幾舊薯仔 都幾好食😋.另外講吓個餐湯同埋個個沙律🥗個餐湯係菜湯黎 打得好creamy好濃個沙律有菜、蕃茄仔 仲有煙燻嘅肉 唔錯唔錯 前菜都真係幾有誠意💕💕.White Peach Red Dragon Fruit Smoothie 👅8/10 $33非常fresh嘅一杯奶昔 超級香濃火龍果味💕

#脆炸珍寶軟殼蟹蟹籽配日式冷拉麵 👅9/10 $123
配 脆炸珍質軟殼蟹蟹籽配
另外講吓個餐湯同埋個個沙律🥗
個餐湯係菜湯黎 打得好creamy好濃
非常fresh嘅一杯奶昔 超級香濃火龍果味💕 上面仲有一片火龍果乾脆片 睇落幾靚😻 同埋上面嘅忌廉都好好食🤣🤣(我係忌廉愛好者🤣)
【養生花茶】 #蔓越莓玫瑰紅棗茶 (✨✨新出)👅8/10 $28
紅棗對女性非常好 所以我一向都好中意飲 而且呢杯養生花茶啲紅棗好香好甜 玫瑰🌹嘅味都好出!
味道👅:8.5/10
脆炸珍寶軟殼蟹蟹籽配日式冷拉麵
法式奶油燴和牛肉丸配日式珍珠飯
蔓越莓玫瑰紅棗茶
2022-12-07 45 浏览
最近的聖誕氣氛漸漸濃厚, 相約朋友到不同的景點欣賞燈飾, 星期五搵間靚靚餐廳喺觀塘享受節日氣氛。 添置聖誕裝飾的 be leaf倍感 輕鬆浪漫。溫泉蛋露筍 伴西班牙黑毛豬火腿沙律靚靚的擺盤令人心花怒放, 就像聖誕花環般漂亮, 晶瑩剔透的溫泉蛋, 翠綠的蘆筍和沙律菜, 鮮艷creamy的醬汁, 鹹香度十足的火腿。香煎焗波士頓龍蝦 龍蝦汁燴薩丁珍珠麵朋友最喜歡吃龍蝦, 龍蝦肉結實雪白, 口感彈牙, 細細粒的珍珠面, 吸收了龍蝦汁的精華, 煙煙韌韌的頗為好吃。Be leaf小食拼盤cp值最高的餐點, 每次來都會必選 ,泰式魚餅、水牛城雞翼、炸洋蔥圈, 炸到金黃色香口鬆脆, 仲有我最鍾意嘅蜜糖芥末醬。蘋果金寶火焰焦糖蛋卷配 Movenpick 雪糕最後靚靚甜品到來, 實是 這晚的完美句號。 厚實綿密的捲蛋,香香的焦糖味道, 幼滑的雪糕。

溫泉蛋露筍 伴西班牙黑毛豬火腿沙律

香煎焗波士頓龍蝦 龍蝦汁燴薩丁珍珠麵

Be leaf小食拼盤

蘋果金寶火焰焦糖蛋卷配 Movenpick 雪糕

都係自己經過食個下午茶,所以今次食好少嘢價錢都還好,但係環境非常舒適打卡一流!仲見到隔籬枱好多人會帶寵物過嚟!法式焦糖卡士達梳乎厘班戟$128疏乎厘空氣感十足,亦都有蛋香,唔錯不過冇乜驚喜。法式焦糖卡仕達香香甜甜,呢個醬反而蛋味更加濃,但又唔會太甜👍🏻👍🏻分量正常,賣相好靚✨Strawberry Avocado Smoothie $52我自己就好鍾意呢一杯smoothie,因為好少見係士多啤梨Mix 牛油果,本來都擔心會唔會冇乜牛油果味,但士多啤梨味完全唔影響牛油果嘅香味!酸酸甜甜,好fresh😋不過我自己就唔太鍾意佢加咗少少士多啤梨楓糖漿,飲到糖漿嘅時候會好甜,如果少啲糖漿將會更好🫠

法式焦糖卡士達梳乎厘班戟$128

2022-12-05 41 浏览
工業區休閒打卡Cafe📸💛 港女必去📍超靚佈置 好有節日氣氛🥳​✨香煎北海道帶子蝦籽海味魚湯意大利飯​賣相💯 粒帶子大粒厚肉,熟得啱啱好 勁好食❗️意大利飯軟硬適中,有濃濃的蝦籽味👍同個飯又幾夾 好味😋✨未來牛肉松露野菌烤薄餅有少少拉絲🤏 份量都唔細,食落有淡淡黑松露味,餅底軟熟口感唔錯😋✨Ocean paradise視覺同味覺都好清新💯 唔會太甜👍督下塊檸檬同薄荷葉味道會更加昇華💗✨White peach red dragon fruit smoothie面頭嘅忌廉好creamy😋 火龍果味好濃,甜度適中👍好飲❗️味道👅👅👅👅​抵食🤑🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​

工業區休閒打卡Cafe📸💛 港女必去📍

服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2022-12-02 43 浏览
傳聞呢間店好多人好靚又好味,咁岩路過就決定黎試下佢既真實性,舖頭係觀塘向藍田方向街尾位置,同繁忙既開源道形式一個對比,呢邊外面都係有馬路,但路過既車輛好少,算係繁華鬧巿中既小地方,漫步行到去佢門面,聲稱以峇里島度假風格設計既裝修果然有啲料到,外面睇已經踏入左聖誕節既氣氛,據聞佢地每一個唔同節日都會重新裝飾過,務求另客人有不同既感覺,睇返啲相,佢地Halloween真係有唔同,如果女仔黎打咭,的確係可以一黎再黎!七彩香烤魚柳伴夏日鮮果配紅Curry+日式珍珠飯,菠蘿係燒過的,甜味適中,撈埋個魚柳同咖喱汁感覺特別出眾,魚柳烤得恰到好處,唔會太燶太老,算係幾好味,另一個人氣梳乎厘,我個人鍾意食甜野,但又怕肥唔鍾意太甜,呢個梳乎厘就幫到我了,即使係焦糖味,入口都唔覺得佢太甜,係岩岩好既感覺!
七彩香烤魚柳伴夏日鮮果配紅Curry+日式珍珠飯
焦糖梳乎厘
2022-11-26
七彩香烤魚柳伴夏日鮮果配紅Curry+日式珍珠飯
焦糖梳乎厘
2022-12-02 67 浏览
又係到扮港女系列,事源自從上次嚟過呢度,嘆咗杯咖啡食咗件cake ,然後吾小心打埋個靚咭,攪到我個朋友心思思話好靚又想嚟。所以今次趁佢放假,陪佢再嚟食lunch 兼打咭。難得靚女朋友放假,於是約左下午兩點左右,希望避開午繁忙時段,人流可以較少,方便影相。到達餐廳發現已經換上了不少聖誕裝飾,可以讓客人盡情打咭拍照。今次我們選門口兩旁座位,感覺較開揚,雖然當天有微雨,而且偶然有點微風,不過仍然令人十分舒適寫意。天氣凉凉地,當然要飲番杯暖笠笠嘅養生花茶啦。《蔓越莓玫瑰紅棗茶 》🌹玫瑰花香令人特別放鬆愉快;蔓越莓有效預防泌尿道感染紅;棗健脾養胃、益血壯神的功效。呢個養生茶尤其適合女姓飲用。《薑蜜紅茶》☕️朋友喜歡薑的辛辣味,薑可以暖胃,有驅寒作用,非常適合冬天飲用。而生薑,紅茶,蜂蜜,更有很好的減肥效果。配上特色茶壼,更令人賞心悅目。《香蒜欖油豆乾牛肝菌意大利麵》🍝係一個沒有肉的素食意粉,牛肝菌獨特香味,配上豆乾,兩種食材又幾夾。加入香蒜欖油炒,意粉軟硬適宜,整體味道十分不錯。《黑松露炒雜野菌雞肉烤薄餅》🍕🍕薄餅邊烤至香脆,餅底香軟,加上雜菌、洋蔥絲、雞肉,適量的芝士再混和了黑松露香,味道層次多
又係到扮港女系列

天氣凉凉地,當然要飲番杯暖笠笠嘅養生花茶啦。
《蔓越莓玫瑰紅棗茶 》🌹

《薑蜜紅茶》☕️

蔓越莓玫瑰紅棗茶/薑蜜紅茶

《香蒜欖油豆乾牛肝菌意大利麵》🍝

《黑松露炒雜野菌雞肉烤薄餅》🍕🍕
薄餅邊烤至香脆,餅底香軟,加上雜菌、洋蔥絲、雞肉,適量的芝士再混和了黑松露香,味道層次多元化,令人有驚喜。

黑松露炒雜野菌雞肉烤薄餅

最後,女人喜愛甜,當然少不了來多一份甜品
《蘋果金寶火炙焦糖蛋卷配Movenpick 雪糕》
甜品賣相太靚,但個名太長,差啲吾記到。靚到掛住影,有啲吾捨得食。蛋糕表面包著一層薄焦糖脆脆,包著香軟蛋卷,口感形成強烈對比。上面加上 movenpick 雪糕,凍熱又成對比。一次過剌激眼球及味蕾。

蘋果金寶火炙焦糖蛋卷配Movenpick 雪糕

如果想同朋友食下野、飲下茶、影下相,傾吓計,分享下生活點滴,悠閒地過了一個下午。呢間餐廳絕對係不錯嘅選擇。不過建議選擇午市繁忙時間後會較適合。

2022-11-24
蔓越莓玫瑰紅棗茶/薑蜜紅茶
  • 薑蜜紅茶
  • 蔓越莓玫瑰紅棗茶
2022-12-02 42 浏览
#寫意打卡寵物友善餐廳寵物友善餐廳之中 我鍾意revisit呢間 空間感充足 室內戶外座位都有 早兩晚再去幫襯 欣賞聖誕裝飾 -🥗黑皮雞縱菌炒雜野菜 $98第一次食呢種菇 原來係雲南特產 菇身肥大肉厚 味道鮮甜 配爽脆蓮藕片/粟米芯/枝豆 充滿口感 -🥘香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯 $148蕃茄汁酸酸甜甜好開胃 飯粒濕潤 蕃茄鮮酸中和芝士嘅膩 飯面仲有我大愛嘅mozzarella cheese 好煙韌呀😁-🐟香煎白鱈魚柳 $248今次encore呢個主菜 因為有自家製橄欖杏仁醬😍 鱈魚柳全靠油脂豐腴帶甘帶鹹嘅橄欖油 將魚肉提鮮 絕對係畫龍點睛🐉-☕️蔓越莓玫瑰紅棗茶 $42玫瑰花香好吸引 熱飲初段色淡味淡 飲到中後段 蔓越莓紅棗味滲出嚟 最好係細細啖慢慢啜 試真啲杯養生茶-🍹Grapefruit Summer $46西柚特有苦味dominate成杯凍飲 西柚控會like-📍BE Leaf觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
#寫意打卡寵物友善餐廳

西柚特有苦味dominate成杯凍飲 西柚控會like
📍BE Leaf
觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
2022-12-01 26 浏览
入到去真係心心眼 😍 每個位都好靚好打卡able~ 至於食物更加係有賣相有味道!Be Leaf 小食拼盤惹味香口嘅泰式魚餅、香脆好味嘅洋蔥圈、同埋超好味嘅水牛城雞翼 😍 配合埋蜜糖芥茉漿同埋泰式辣將,個拼盤一整個就係開心同滿足 🤤 大推過水牛城雞翼,佢個汁嘅調味做得好好,鹹鹹地又唔會太辣,必食 👍🏻泰式冬陰功煮菲律賓活蜆陪蒜蓉包超·級·多·蜆 😍 啲蜆全部大大隻勁鮮甜,冬陰功湯酸酸辣辣好好味,用蒜蓉包來沾滿冬陰功湯汁,勁滿足 🤩 香煎焗波士頓龍蝦龍蝦汁燴撒丁珍珠麵龍蝦又係勁鮮甜 😍 最正係啲膏,香濃到一個點 🤤 個龍蝦汁就好甜,唔會過鹹,調味做得唔錯 😆 珍珠棉好得意,佢好似一粒點豆咁樣,但係咬落去係意粉嘅口感,好特別 👍🏻鹽漬櫻花柚子梳打鹹鹹甜甜咁味道幾得意,而且飲落去好清爽,推介 🫶🏻White Peach Red Dragon Fruit Smoothie呢個又係好 fresh 😆 火龍果同桃味好清新!佢哋已經換咗聖誕裝飾啦 😍 招牌嘅水滴鳥籠都充滿着聖誕氣氛~ 令人忍唔住瘋狂打卡 🤩 成間 Cafe 真係好靚,環境同食物都有水準,下次再轉其他主題裝飾一定要再去啊 🙌🏻

Be Leaf 小食拼盤

泰式冬陰功煮菲律賓活蜆陪蒜蓉包

香煎焗波士頓龍蝦
龍蝦汁燴撒丁珍珠麵

鹽漬櫻花柚子梳打
鹹鹹甜甜咁味道幾得意,而且飲落去好清爽,推介 🫶🏻

呢個又係好 fresh 😆 火龍果同桃味好清新!

🐝 Be Leaf (觀塘)🐝#bee11foodie觀塘༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ☾ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶今日同朋友去觀塘食飯,💗食咗一間唔錯嘅餐廳,係朋友介紹㗎,❤️‍🔥💯估唔到觀塘仲有一啲咁靚嘅Cafe,啲野食同環境都好正,少女心爆發,好滿足‼️✨ Be leaf小食拼盤呢個小食拼盤,又有雞翼,洋蔥圈,同埋魚餅,好豐富,啱晒同朋友一齊share食🤣✨墨西哥芝士栗米片配牛油果醬酸忌廉蕃茄莎莎呢個芝士粟米片,真係好正,超級邪惡,識落脆卜卜之餘,加埋啲芝士‼️😋同埋其他醬一齊食,真係食落罪惡咁超大,超滿足❤️‍🔥😆✨香煎焗波士頓龍蝦龍蝦汁燴撒丁珍珠麵呢個龍蝦珍珠麵真係好驚喜,頭先個龍蝦真係超大隻,啲蝦肉勁鮮甜‼️😍海鮮愛好者一定會食得好開心💯,另外個珍珠面都好特別,識落好有咬口同飽腹感👍🏻🤤✨【養生花茶】蔓越莓玫瑰紅棗茶呢個花茶超級養生,好適合打卡,紅棗味都好濃,甜甜地咁。😋👍🏻✨鹽潰櫻花柚子梳打柚子味重,加埋啲櫻花都好有少女感💗🤣

🐝 Be Leaf (觀塘)🐝
#bee11foodie觀塘

✨ Be leaf小食拼盤

✨墨西哥芝士栗米片配牛油果醬酸忌廉蕃茄莎莎

✨香煎焗波士頓龍蝦龍蝦汁燴撒丁珍珠麵

✨【養生花茶】蔓越莓玫瑰紅棗茶

✨鹽潰櫻花柚子梳打

柚子味重,加埋啲櫻花都好有少女感💗🤣
我同朋友今日就去咗觀塘敬業街皇廷廣場嘅《Be Leaf》食晏,餐廳入口以花花拱門、碎石路設計,入到去裏面,有一個大大椰殼造型吊椅,坐位就以木枱、滕椅。因就到聖誕節,餐廳佈置以聖誕為主題,滿有節日氣氛。午市套餐包一款主食,是日餐湯,沙律,飲品(加$升級飲品)是日餐湯⋯蕃茄濃湯湯底稠糊,有非常濃郁蕃茄味,入口綿滑蝦籽海味帶子魚湯意大利飯蝦籽鋪滿整個意大利飯面,加以細細粒帶子,菇菌等,入口有魚鮮清香,又帶有蝦籽咸咸香香,加上軟糯煙韌飯底,非常惹味泰式風味冬蔭功免治雞肉漢堡配薯條漢堡好大,竹炭飽烘得有少少脆,雞肉漢堡軟腍,肉汁豐富,加上生菜、番茄、紫洋蔥配菜及在沙律醬陪伴下,入口清爽細膩,層次分明,好好食鹽漬櫻花柚子梳(加$25)宇治抹茶鮮奶(加$25)微咸的鹽漬櫻花,中和柚子甜度,令柚子味更突出,非常出色

午市套餐包一款主食,是日餐湯,沙律,飲品(加$升級飲品)

是日餐湯⋯蕃茄濃湯
湯底稠糊,有非常濃郁蕃茄味,入口綿滑

蝦籽海味帶子魚湯意大利飯

泰式風味冬蔭功免治雞肉漢堡配薯條

鹽漬櫻花柚子梳(加$25)
宇治抹茶鮮奶(加$25)

微咸的鹽漬櫻花,中和柚子甜度,令柚子味更突出,非常出色