店內裝修:座位與座位之間有一定闊度,不會太過擁擠,如果可以坐到卡位的話會更舒適,私隱度很好。食物方面:慢煮雞胸蛋包飯同泡菜豬肉蛋包飯。食物質素中上,滑蛋炒得很好,非常滑溜,蛋裡面的飯本來已經有用牛肉汁泡過,所以飯已經有肉汁的味道,或者可以選擇普通白飯。慢煮雞胸,因為是慢煮,所以肉質很林,但沒什麼味道。泡菜豬肉味道正常,不會太辣太咸。飲品方面:凍泡沫咖啡同無花果梳打。凍泡沫咖啡的咖啡味很濃很香,而無花果梳打味道非常之清新。飲品質素很高。價錢:因為座位與座位之間有一定距離,室內裝修亦不錯底下,價錢相對不會太便宜,普遍一款食品的價位大約在100元左右或以上。服務態度:店內的職員都態度很好!收完枱上餐飲一段時間後,我在等待先生去洗手間回來。有一個短頭髮女同事很細心的主動遞上檸檬水👍🏻總結:會想再次到該店光顧。見到很多人都有叫炸雞薯條,下次好想試下。
店內裝修:

食物方面:
慢煮雞胸蛋包飯同泡菜豬肉蛋包飯。

飲品方面:
凍泡沫咖啡同無花果梳打。

價錢:

泡菜豬肉蛋包飯
Ice  Cappuccino
凍無花果梳打
2022-10-07 71 浏览
-//位於屯門•韓國餐廳,暫時香港有4間分店原來Banchan 반찬 韓文中意思係「飯饌」🥰以多款韓國輕食,人氣蛋包飯為招牌菜式🥚📍無骨炸雞半份 (蜜糖炸雞)$108可選有骨/無骨炸雞🍗 仲有幾個味任君選擇包括原味、芝士、甜酸、醬油、玫瑰醬汁🌹蜜糖味就一定唔會伏🤪 炸雞唔會乾,啖啖肉薯條好香脆🤪上面仲有幾舊年糕,口感煙韌📍芝士泡菜紫菜包飯 $78紫菜包飯有8舊,確實係有拉絲效果🧀但無太大特別😢個泡菜味都唔太出🥺📍烤牛肉蛋包飯 $98上枱個時店員會詢問你 使唔使影張相先📸️輕輕地切開隻蛋,就喺兩邊流瀉覆蓋咗個飯畫面好療癒🤩而蛋包飯係炒飯底嚟架,唔錯隻蛋就脹卜卜,聞落好香,雞蛋口感好滑溜牛肉份量都唔少架,食完碟飯保證你夠飽🤣#屯門美食 #餐廳推介設加一服務費✔️抵食程度:🌝🌝🌗🌚🌚📍반찬앤쿡 Banchan and Cook (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場一期2樓2253A,2253B,2255及2256A號舖

//位於屯門•韓國餐廳,暫時香港有4間分店
原來Banchan 반찬 韓文中意思係「飯饌」🥰
以多款韓國輕食,人氣蛋包飯為招牌菜式🥚

📍無骨炸雞半份 (蜜糖炸雞)$108

可選有骨/無骨炸雞🍗 仲有幾個味任君選擇
包括原味、芝士、甜酸、醬油、玫瑰醬汁🌹
蜜糖味就一定唔會伏🤪 炸雞唔會乾,啖啖肉
薯條好香脆🤪上面仲有幾舊年糕,口感煙韌

📍芝士泡菜紫菜包飯 $78

紫菜包飯有8舊,確實係有拉絲效果🧀
但無太大特別😢個泡菜味都唔太出🥺

📍烤牛肉蛋包飯 $98

上枱個時店員會詢問你 使唔使影張相先📸️
輕輕地切開隻蛋,就喺兩邊流瀉覆蓋咗個飯
畫面好療癒🤩而蛋包飯係炒飯底嚟架,唔錯
隻蛋就脹卜卜,聞落好香,雞蛋口感好滑溜
牛肉份量都唔少架,食完碟飯保證你夠飽🤣

#屯門美食
#餐廳推介
設加一服務費✔️

抵食程度:🌝🌝🌗🌚🌚

📍반찬앤쿡 Banchan and Cook (屯門)
2022-09-30 51 浏览
今次又同男友喺屯門市廣場睇戲,睇完見戲肚餓就又搵下有咩好食,呢次經過見呢間韓式Cafe裝修好靚,咁啱又有位就入咗去試~牛肝菌蛋包飯上枱既時候店員會係你面前界開個蛋包飯,滑蛋蛋汁即刻流曨出黎,牛肝菌份量多,估唔到同蛋包飯又幾夾炸芝士豬扒忌廉年糕流心芝士吉列豬扒外脆內軟,芝士香濃,豬扒啖啖肉,好味。忌廉好creamy, 但又唔會好滯, 玫瑰醬無骨炸雞黎到主角炸雞!個味幾香濃配上炸雞有助解膩,炸雞外皮香脆入面好Juicy,值得一試燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜五花肉肥瘦均勻,表面燒得焦香,厚薄啱啱好!用紫蘇葉夾住加埋蒜片、韓式辣醬等一齊食,正韓式雜莓牛角包窩夫食到最後試埋佢地既甜品,牛角包窩夫外酥內軟,雜莓酸酸甜甜好滿足盛夏冰爽西瓜檸檬梳打底有粒粒西瓜果肉好,感覺非常清新爽口。同炸雞一齊食就最夾

牛肝菌蛋包飯

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜

盛夏冰爽西瓜檸檬梳打
底有粒粒西瓜果肉好,感覺非常清新爽口。同炸雞一齊食就最夾
2022-09-28 57 浏览
屯門市廣場逛街,經過Banchan & Cook 韓式Cafe,去食人氣的韓式蛋包飯。Cafe 以木系為主格調,座位圍上花花裝飾同植物擺設,有清新文青感覺。餐廳主打韓式食物。牛肝菌蛋包飯 $102人氣的韓式蛋包飯,店員貼心將蛋皮輕輕界開,流出半熟蛋漿,聞到香噴噴的雞蛋味濃且滑嘟嘟,伴有牛肝菌同沙律菜,味道好fresh。玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯 $138雞腿嫩滑又外皮香脆,香甜味道,配搭蛋包飯,味道好夾。玫瑰醬無骨韓式炸雞 $108醬汁顏色像玫瑰色,由蕃茄醬同奶油醬調製,加入香辣醬;炸雞去骨,外脆內嫩,配年糕及薯條,好豐富呀!慢煮羊膝配薯條 $165以慢煮的烹調羊膝的,口感軟腍,羶味不會太濃郁,配沙律菜及薯條。韓式雜苺牛角包窩夫 $72牛角包窩夫酥脆,空氣感十足,配搭藍莓、士多啤梨、忌廉及楓糖漿,口感豐富。盛夏冰爽西瓜檸檬梳打 $48西瓜檸檬梳味道清新,配搭粒粒新鮮西瓜,消暑又解渴。夏至士多啤梨香蕉沙冰 $48沙冰口感綿滑,加入新鮮的香蕉及士多啤梨果蓉,美味又健康。Banchan & Cook地址:屯門屯順街1號屯門市廣場一期2樓2253A,2253B,2255及2256A號舖

牛肝菌蛋包飯 $102

玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯 $138
雞腿嫩滑又外皮香脆,香甜味道,配搭蛋包飯,味道好夾。

玫瑰醬無骨韓式炸雞 $108

慢煮羊膝配薯條 $165

韓式雜苺牛角包窩夫 $72

盛夏冰爽西瓜檸檬梳打 $48
西瓜檸檬梳味道清新,配搭粒粒新鮮西瓜,消暑又解渴。

夏至士多啤梨香蕉沙冰 $48
沙冰口感綿滑,加入新鮮的香蕉及士多啤梨果蓉,美味又健康。

Banchan & Cook
  • 玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯
  • 牛肝菌蛋包飯
  • 盛夏冰爽西瓜檸檬梳打
2022-09-27 53 浏览
經常行過呢間小清新鋪頭~~門口有滿滿既乾花🌸所以俾佢吸引到😂😂😂😂牛肝菌蛋包飯💪🏻呢個蛋包飯比較健康冇肉係入邊只有蔬菜同什菌🍄味道較清淡可以中和一下成餐飯吾好太肥~~\(^o^)/炸芝士豬扒忌廉年糕❤️年糕幼幼的~~口感就冇傳統年糕甘煙靭豬扒也厚厚的成碟都有滿滿既芝士~~🧀佢用既芝士係超好食😋食到吾停口燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜🐷黑毛豬超軟熟😻本身已經好夠味吾洗再加豆瓣醬又吾會覺得好油膩感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)玫瑰醬無骨炸雞🐥雞既份量好多件每一件都好大件~~玫瑰味淡淡的同雞好夾🫰🏻韓式雜莓牛角包窩夫超香脆既牛角包有滿滿嘅士多啤梨同藍莓加埋佢個cream 好完美呀~~夏至士多啤梨香蕉沙冰超級濃厚香蕉味道🍌士多啤梨味弱弱的溶化朱古力 🍫少少偏黑朱古力味道所以味道唔會太甜送上時杯外圍仲要呈現波浪紋🤣🤓
經常行過呢間小清新鋪頭~~

門口有滿滿既乾花🌸

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜🐷
黑毛豬超軟熟😻
本身已經好夠味
吾洗再加豆瓣醬
又吾會覺得好油膩感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

玫瑰醬無骨炸雞🐥
雞既份量好多件
每一件都好大件~~
玫瑰味淡淡的

所以味道唔會太甜
送上時杯外圍仲要呈現波浪紋🤣🤓
2022-09-22
2022-09-27 595 浏览
Banchan and Cook的屯門店, 裝修簡約,空間感足,以大地色為主調,用乾花做點綴,感覺十分清新舒適,餐廳已經裝飾咗萬聖節主題,打卡一流!餐廳菜式選擇都好多,除左韓式炸雞,豬手,煎餅呢d 韓國菜外,仲有日式蛋包飯,當然仲有甜品都好吸引。「是日餐點」👉🏾 玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯💰138HKD厚厚嘅蛋鋪在飯上,再鋪上餐廳特制嘅玫瑰醬,色彩鮮艷,擺盤好吸引。一刀切落去嘅蛋汁流晒出嚟,漸漸地蓋過晒d飯,頓成一座黃金山,好治療。傳統玫瑰醬其實係無玫瑰,不過餐廳加左幾瓣玫瑰花,令個醬帶左d花香,更清新。滑滑蛋汁配埋個醬,再加上嫩滑嘅雞肉,非常好味。👉🏾燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜💰 162HKD厚切嘅五花腩,用醬油燒得好香脆,肥瘦比例好均勻,肉多肥少,配埋生菜同香葉包住黎食,一D都唔肥膩。蒜頭,辣椒,同辣醬,令到白切肉既味道有更多層次,非常惹味。👉🏾 炸芝士豬扒忌廉年糕💰 105HKD流心芝士吉列豬扒外脆內軟,芝士香濃,豬扒啖啖肉,好味。忌廉好creamy, 但唔會好滯,年糕好Q, 同個忌廉汁係perfect match。👉🏾玫瑰醬有骨炸雞半份💰118HKD韓式炸雞通常都係原味,甜酸,醬油

「是日餐點」
👉🏾 玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯💰138HKD

👉🏾燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜💰 162HKD

👉🏾 炸芝士豬扒忌廉年糕💰 105HKD

👉🏾玫瑰醬有骨炸雞半份💰118HKD
韓式炸雞通常都係原味,甜酸,醬油,食到有d悶,難得呢度有玫瑰醬,當然要試下。玫瑰醬帶少少辣,雞肉好嫩滑,仲配左年糕同薯條,半份都已經好大份,好抵食。

👉🏾韓式雜莓牛角包窩夫💰72HKD
即叫即整,外脆內軟,雜莓加忌廉的組合,又靚又好味!

👉🏾盛夏冰爽西瓜檸檬梳打 💰48HKD
底有西瓜果肉好,感覺非常清新爽口。
👉🏾 夏至士多啤梨香蕉奶昔 💰48HKD
季節限定,士多啤梨味好出,打卡一流。

• 燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜
  • 玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯
2022-09-26 427 浏览
之前經過成日以為佢係food court入面,今次見到佢換咗萬聖節裝飾,先發現原來係一間獨立Cafe !睇完Menu發現價錢比想像中優惠,普遍都係$100以下!所以就同朋友買咗好多唔同嘢食一齊share !玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯平日係韓式餐廳比較少見蛋包飯,但呢個出奇地有驚喜!雞排分量唔算少,味道不錯雞蛋有蛋香好滑,包住係有調味嘅飯,味道剛剛好炸芝士豬扒忌廉年糕香港真係好鍾意芝士拉絲!鍾意芝士同creamy嘅一定好喜歡呢個年糕!奶油味好重,有卡邦尼嘅感覺慢煮羊膝配薯條肉嘅份量非常大!羊肉非常軟淋,CP值好高!玫瑰醬無骨炸雞(半份)好在落單前先問咗店員有幾多舊,原來都有六$7炸雞,加埋年糕同薯條,完全夠晒飽肚!本身都怕玫瑰味會好假,但係其實香味主要來自花瓣,如果本身唔鍾意花味,可以撥開即可雜莓牛角包窩夫窩夫有種好獨特嘅香味,類似蜂蜜肉桂,分量雖然唔算太多,仍值得推介盛夏冰爽西瓜檸檬梳打梳打入面有檸檬同西瓜果肉,夏天飲幾fresh伯爵茶鮮奶咖啡coffee or tea呢個終極問題終於唔使揀!Why not both?伯爵茶加咖啡呢個組合好少見,估唔到出奇地夾!非常推介卡位佈置得都唔錯,影得
玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯

雞蛋有蛋香好滑,包住係有調味嘅飯,味道剛剛好

慢煮羊膝配薯條
肉嘅份量非常大!羊肉非常軟淋,CP值好高!

玫瑰醬無骨炸雞(半份)

雜莓牛角包窩夫

盛夏冰爽西瓜檸檬梳打
梳打入面有檸檬同西瓜果肉,夏天飲幾fresh

伯爵茶鮮奶咖啡

卡位佈置得都唔錯,影得都幾靚!
  • 玫瑰醬無骨炸雞
這間的分店之前都開在位置不是太方便的地方,最近終於有間比較近了,就約了朋友一起吃起,很久沒吃蛋包飯了,就特別想吃一下!玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯(138元)蛋包飯是這裡熱門的菜式,大大個蛋包在還沒切開前就已經是看不到下面的牛肉炒飯了!切開以後,嫩滑蛋汁慢慢地流出,看到都流口水的感覺,吃起來又滑又嫩,蛋香十足,配上下面炒香的牛肉炒飯,味道更香濃!而且這裡的玫瑰醬也是挺特別的,香甜中帶點花香,味道有點鹹香,配上滑蛋味道剛好!雞腿肉也有先煎香的,吃起來挺嫩滑多汁!炸芝士豬扒忌廉年糕(105元)這個真的是非常邪惡的,作為一個愛豬扒,芝士和年糕的人,這個叫了不會後悔!豬扒被拍到超薄的狀態,然後包上芝士,再裹上麵包糠去炸,炸完以後,外脆內流心,既有芝士香又有肉香,吃起來很過癮!而忌廉年糕吃起來也是有香濃的芝士味的,而且年糕吃起來是比平常的更軟糯,我更喜歡這個質感!慢煮羊膝配著條(165元)羊膝慢煮完以後,肉質非常軟嫩,吃起來有淡淡的羊肉香味,配上濃香的醬汁吃起來特別惹味,而且不會覺得油膩!配菜還有炸得很香脆的粗薯條,沙律和烤蒜,整體感覺挺豐富的!有骨炸雞半份(118元)炸雞比想像中的要豐富,不單止有炸雞

玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯(138元)

玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯

炸芝士豬扒忌廉年糕(105元)

炸芝士豬扒忌廉年糕

慢煮羊膝配著條(165元)
慢煮羊膝配著條(

慢煮羊膝配著條

有骨炸雞半份(118元)
有骨炸雞半份

炸雞比想像中的要豐富,不單止有炸雞,還有炸年糕和炸薯條,所以吃起來也不會太單調,能吃到不同的口感!我選了玫瑰醬,每一件都緊緊地包裹了大量的醬汁,吃起來味道更香濃,而且炸雞是外脆內嫩的口感!

韓式雜莓牛角包窩夫(72元)
韓式雜莓牛角包窩夫

這個即叫即整的,來到聞到很香的牛油香味,吃起來帶點酥酥的口感,就跟吃牛角包差不多,而配的忌廉是雲呢嗱口味的,吃起來甜而不膩,雲呢嗱味很香很滑!雜莓的份量也是挺多的,酸酸甜甜的,剛好中和了一下甜味!

夏至士多啤梨香蕉奶昔(48元)
夏至士多啤梨香蕉奶昔

最底的是大量的士多啤梨果醬,中間是香蕉味奶昔,喝起來味道香甜,但又有士多啤梨的酸來突出香蕉的甜,喝起來味道挺不錯!

盛夏冰爽西瓜檸檬梳打(48元)
盛夏冰爽西瓜檸檬梳打

這個味道有點像平常的雜果賓治的味道,但加上了清甜爽脆的西瓜,喝起來更有夏日的感覺,而且有點檸檬的酸味!
2022-09-15
慢煮羊膝配著條(
慢煮羊膝配著條
有骨炸雞半份
夏至士多啤梨香蕉奶昔
2022-09-23 73 浏览
早幾日黎,叫左個青口海鮮炒年糕,但完全係白烚再淋汁上去,年糕,帶子同青口都冇味,3隻青口,仲有一隻係冇開到,係隻蝦好少少,因為本身有蝦味。而啲汁有啲似羅宋湯咁既味,呢碟真係好差另外叫左一份炸雞,可以兩溝就叫左甜辣加醬油,普通味,肉質一般,唔特別好食(呢碟跟果幾粒年糕仲好食過碟炒年糕,墊底薯條都算好食,跟本係比主菜擔誤既配料)。杯野飲士多啤梨香蕉乳酪就冇乜味,撈勻都係冇咩味。總括唔值呢個價,雖然未試佢蛋包飯,但我冇信心再試😂

杯野飲士多啤梨香蕉乳酪就冇乜味,撈勻都係冇咩味。

總括唔值呢個價,雖然未試佢蛋包飯,但我冇信心再試😂
青口海鮮炒年糕
2022-09-22 78 浏览
千萬不要被我的攝影技術欺騙……這間餐廳可以說是……我近月吃過最差最差的餐廳!本來想去吃個甜品,怎知道這間店舖就只有一款甜品……也不緊要……怎知道,他連這款甜品都說沒有貨….一間走年青路線的韓國餐廳,只得一款甜品在餐單上,已經夠叫人失望……怎知道連這一款甜品……都其實沒有……無奈之下……就點了芝士豬扒年糕及炸雞牛角包這兩個菜式……先講講芝士豬扒年糕……豬扒是用炸的方法,然後淋上芝士醬,你可以說……這個豬扒十分脆……但他的脆,只是硬脆,吃上去,口感非常差……感覺似係食碎石….而且那個年糕的醬… 十分糊口!另外那道炸雞牛角包……炸雞是完全用糖煮的……把肉食煮成甜品,不知道是否傳統的韓國菜式做法,但就是不好吃!另外,就是牛角包的部份,這個肯定跟傳不傳統沒有關係……他的牛角包根本沒有焗通透,包的中間還是厚重重….食了這兩個菜式,索價270多元….貴是不貴的……但是完全唔值!
2022-09-21 56 浏览
喜歡呢度嘅環境,簡約清新,空間感足,好舒服!👉🏻玫瑰醬炸雞 $108 (半份)揀左無骨,真係啖啖肉,又juicy!玫瑰醬好特別,其實係由番茄醬、奶油醬和選擇性放的辣椒醬混合而成嘅醬汁,值得試!👉🏻牛肝菌蛋包飯 $102影相後店員會係面前切開流心蛋,好滑溜,牛肝菌亦好鮮好香!👉🏻炸芝士豬扒忌廉年糕 $105豬扒炸得好香脆,仲要中間流心芝士,好正!年糕煙煙韌韌,好好味!👉🏻韓式雜莓牛角包窩夫 $72即叫即整,香脆嘅酥皮配雜莓同忌廉,呢個甜品真係無得輸!👉🏻盛夏冰爽西瓜檸檬梳打 $48真係有西瓜果肉好surprise,顏色吸引,打卡一流!👉🏻夏至士多啤梨香蕉奶昔 $48有幾片香蕉係面,飲落有d似沙冰,夏天飲就啱哂!

喜歡呢度嘅環境,簡約清新,空間感足,好舒服!

👉🏻玫瑰醬炸雞 $108 (半份)
的辣椒醬混合而成嘅醬汁,值得試!

👉🏻牛肝菌蛋包飯 $102
影相後店員會係面前切開流心蛋,好滑溜,牛肝菌亦好鮮好香!

👉🏻炸芝士豬扒忌廉年糕 $105

👉🏻韓式雜莓牛角包窩夫 $72
即叫即整,香脆嘅酥皮配雜莓同忌廉,呢個甜品真係無得輸!

👉🏻盛夏冰爽西瓜檸檬梳打 $48
真係有西瓜果肉好surprise,顏色吸引,打卡一流!

👉🏻夏至士多啤梨香蕉奶昔 $48
有幾片香蕉係面,飲落有d似沙冰,夏天飲就啱哂!
Banchan and cook 主打韓國菜混合少許咖啡店風格,分店散佈各大商場,菜單上可供選擇的有蛋包飯、炸雞、輕食等,當中又以蛋包飯最為人熟悉,可見餐廳頭像都選用左十分可愛的招牌蛋包飯。店內裝修走清新文青路線,加入不少木系元素、乾花,感覺乾淨舒適。另外萬聖節臨近亦添上了相關主題的裝飾佈置。🔸玫瑰醬無骨炸雞(半份)$108無骨炸雞啖啖肉就最方便,仲要好大嚿半份都感覺份量非常多。年糕、薯條等配料都毫不失色,加埋玫瑰花瓣整體夠打卡又美味。🔸炸芝士豬扒忌廉年糕 $105本日最邪惡之選,釀滿芝士的吉列豬扒鋪在沾滿忌廉汁的軟糯年糕之上,每一啖都係幸福的卡路里。🔸牛肝菌蛋包飯 $102唔想食太多肉嘅關係蛋包飯就揀咗牛肝菌款式中和下,有好多唔同種類嘅菇菇再配上牛肝菌汁,味道唔會太濃烈。🔸海鮮煎蔥餅 $89一碟三大塊好足料,點上醬汁一起享用更惹味。🔸韓式雜莓牛角包窩夫 $72雖然食到尾聲已經好飽,但係熱辣辣、外脆內軟嘅牛窩夫真係令人無法抗拒🥹加咗雜莓色彩繽紛打卡一流,牛窩夫配上甜甜的糖漿、糖霜、肉桂粉,為呢一餐劃上甜蜜句號。🔹士多啤梨鮮奶咖啡 $48睇drink menu時心大心細濟州綠茶鮮奶同呢個

🔸玫瑰醬無骨炸雞(半份)$108

🔸炸芝士豬扒忌廉年糕 $105

🔸牛肝菌蛋包飯 $102

🔸海鮮煎蔥餅 $89
一碟三大塊好足料,點上醬汁一起享用更惹味。

🔸韓式雜莓牛角包窩夫 $72

🔹士多啤梨鮮奶咖啡 $48
睇drink menu時心大心細濟州綠茶鮮奶同呢個二選一,感覺上士多啤梨鮮奶加咖啡比較少見到特別啲就簡咗。平時士多啤梨奶有個通病係偏甜,呢杯加咗咖啡中和番就啱啱好。咖啡味都唔會太出,兩者味道平衡得幾好,好啱我口味☺️
🔹盛夏冰爽西瓜檸檬梳打 $48
西瓜味幾出,加埋係soda super refreshing❄️感覺幾有驚喜✨

2022-09-17 296 浏览
呢間之前係東涌食過,估唔到屯門都開咗分店,放假好多人排隊,店舖空間寬敞,裝修擺設以乾花同木色條子為主調,簡約中帶清新氣息。🌹玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯🍛 $138- 份量超大碟,飯量同雞腿肉都好多- 雞腿肉有煎過好香,雞肉好鮮嫩- 職員會幫你切開個蛋包飯,切開嗰下好治癒☺️,滑lulu嘅滑蛋好香蛋味好creamy- 飯底係泡菜炒飯,米飯粒粒分明- 原來韓國玫瑰醬唔係玫瑰整的,其實是由番茄醬、奶油醬+/-辣椒醬混合而成,因為醬汁的顏色很像玫瑰色,所以叫玫瑰醬🧀炸芝士豬扒忌廉年糕 $105- 邪惡首選,豬扒外皮炸到好香脆,裏面有creamy 軟心芝士, 食起上嚟仲會拉絲- 年糕口感煙煙韌韌,配上Creamy忌廉汁,真係有啲飽滯😂🌹玫瑰醬無骨炸雞 🍗 $108- 賣相好靚,金黃色嘅炸雞配上芝麻同玫瑰花瓣❤️- 半份嘅份量都幾多,3-4人share都冇問題- 炸雞炸到金黃色,外皮香脆,雞肉嫩滑,重點係去晒骨,懶人恩物,味道香甜- 配菜炸薯條都炸得好香脆- 年糕炸完有啲乾海鮮煎蔥餅 $89- 有三大塊,分量充足- 海鮮材料好豐富,有蝦仁🍤,蜆肉,魷魚仔🦑,香蔥,配上特製嘅醬汁十分惹味- 煎餅略厚咗少少,
醃蘿蔔

🌹玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯🍛 $138
- 份量超大碟,飯量同雞腿肉都好多
- 雞腿肉有煎過好香,雞肉好鮮嫩
- 飯底係泡菜炒飯,米飯粒粒分明

🧀炸芝士豬扒忌廉年糕 $105

🌹玫瑰醬無骨炸雞 🍗 $108
- 賣相好靚,金黃色嘅炸雞配上芝麻同玫瑰花瓣❤️
- 半份嘅份量都幾多,3-4人share都冇問題
- 配菜炸薯條都炸得好香脆
- 年糕炸完有啲乾

海鮮煎蔥餅 $89
- 有三大塊,分量充足
- 煎餅略厚咗少少,口感比較實,建議可以做返稀少少個粉漿,亦可以再煎香多少少令佢更香脆
海鮮煎蔥餅

🧇韓式雜莓牛角包窩夫 🍓🫐 $72
- 窩夫焗到好香脆,好香牛油味🧈
- 加咗啲糖粉同蜜糖漿 🍯 有少少過甜
- 忌廉好Creamy,有啲雜莓平衝返油膩感

焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️ $48
- 焦糖脆脆好香焦香味,好香脆
- 配上香滑嘅鮮奶咖啡非常夾
- 配方嘅奶味比較重,咖啡味比較淡
焦糖脆脆鮮奶咖啡

🍉盛夏冰爽西瓜檸檬梳打 $48
- 賣相好吸引,檸檬梳打水裏面加入咗西瓜波波,加咗薄荷葉同檸檬好清新🌱
- 酸酸甜甜好開胃,夏日消暑一流,略甜咗少少
醃蘿蔔
焦糖脆脆鮮奶咖啡
盛夏冰爽西瓜檸檬梳打
韓式#蛋包飯 來了🇰🇷♥️超喜歡 Banchan and Cook 既裝潢 滿佈心思 連間隔板都係訂造 影相既時候就無違和感了〰️餐牌都設計得好靚🫶然後發現佢哋最近推出咗玫瑰醬口味(#로제소스 )🌹一開始以為係真係玫瑰味 原來唔係架!玫瑰醬係去年韓國流行 由番茄醬、奶油醬同選擇性放既辣椒醬混合而成既醬汁🌹我呢個韓迷當然要試一試🤣〰️🐽燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 $162非常韓式既菜包肉(#보쌈 )超喜歡呢個食法 燒醬油令色澤好靚〰️白切豬肥瘦適中 配生菜可解油膩 口感亦有所提升🆙加完泡菜仲想再重口味啲就可以加埋大醬😛🌹玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯 $138到玫瑰醬啦〰️🌹因為第一次食 所以覺得好新奇😳記得辣雞麵都有出呢個味架 玫瑰醬質感相對creamy 帶有微微蕃茄味🍅我會覺得比較偏向西式既醬汁 同蛋包飯好夾😋!另外呢款蛋包飯係炒飯底的🍳牛肝菌蛋包飯 $102比較classic既蛋包飯喔 切開蛋包飯前職員會問咗你需唔需要影相先📸咁我當然就要影相啦😝!呢款白飯底 牛肚菌汁配雜菇 我自己都幾中意既 但係會比較推薦玫玫醬 始終唔係周圍都有既味道🤓〰️🌹玫瑰醬無骨炸雞半份 $108另一款玫瑰醬話係炸雞啦🍗我自己

🐽燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 $162

🌹玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯 $138

🍳牛肝菌蛋包飯 $102

🌹玫瑰醬無骨炸雞半份 $108
另一款玫瑰醬話係炸雞啦🍗我自己平時唔太鍾意甜辣醬 但又會覺得正係食原味會好普通 而呢款玫瑰醬就岩我口味 creamy得黎 帶有微辣 唔會太膩🫶〰️

🧇韓式雜莓牛角包窩夫 $72
甜品都好吸引〰️非常啱打卡📸窩夫相對比較林身啲 但食落暖笠笠好正〰️💓

🍹盛夏冰爽西瓜檸檬梳打 $48
有驚喜 平時好少會試西瓜飲品🍉怕好甜 但呢款有檸檬🍋中和下 好fresh🍃而且真係有粒粒西瓜 so cute〰️

🍹夏至士多啤梨香蕉奶昔 $48
🍓➕🍌酸酸甜甜 又係好適合夏天既飲品呢☀️
2022-09-15 34 浏览
環境整潔 卡位寬闊 坐得舒服 食物份量足😆好適合約埋三五知已 一邊傾計一邊食野✌️玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯 ($138 +1)蛋包飯一上桌時仲未切開既 等我地影好曬相 打好曬卡📷店員先慢慢幫我地切開 睇著d蛋漿慢慢流出黎 好治癒😍口感滑溜既蛋漿加上珍珠飯 味道唔錯 份量超足✌️炸芝士豬扒忌廉年糕 ($105 +1)芝士豬扒外皮炸得好香脆🫶中間芝士有拉絲的感覺 食到淡淡香甜既奶味🍼係我鍾意既味道😝燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 ($162 +1)生菜包著醬油味既豬腩肉 加上大蒜🧄等配料 肥而不膩 好好食 好夠味👏玫瑰醬無骨炸雞 ($108 +1)玫瑰醬甜甜地 玫瑰乾花帶點清香 無骨 安心大啖食 啖啖肉 好Juicy 仲有好多薯條係底 超讚👍韓式雜莓牛角包窩夫 ($72 +1)名乎其實 好多雜莓 如: 紅莓♥️ 草莓🍓 藍莓🫐兩大塊窩夫加上軟滑既cream cream 食得好滿足🤩夏至士多啤梨香蕉沙冰 ($48 +1)好有特色既飲品 酸酸甜甜好開胃🥳
環境整潔 卡位寬闊 坐得舒服 食物份量足😆
好適合約埋三五知已 一邊傾計一邊食野✌️

玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯 ($138 +1)
蛋包飯一上桌時仲未切開既 等我地影好曬相 打好曬卡📷
店員先慢慢幫我地切開 睇著d蛋漿慢慢流出黎 好治癒😍
口感滑溜既蛋漿加上珍珠飯 味道唔錯 份量超足✌️

炸芝士豬扒忌廉年糕 ($105 +1)
芝士豬扒外皮炸得好香脆🫶
中間芝士有拉絲的感覺 食到淡淡香甜既奶味🍼
係我鍾意既味道😝

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 ($162 +1)

玫瑰醬無骨炸雞 ($108 +1)

韓式雜莓牛角包窩夫 ($72 +1)
名乎其實 好多雜莓 如: 紅莓♥️ 草莓🍓 藍莓🫐
兩大塊窩夫加上軟滑既cream cream 食得好滿足🤩

夏至士多啤梨香蕉沙冰 ($48 +1)
好有特色既飲品 酸酸甜甜好開胃🥳