2018-09-01 147 浏览
Backyard樓底高,所以雖然枱靠得較近,亦不會感覺壓逼設計偏簡約自然風,坐椅每張都有軟墊,坐耐咗都好舒服Menu分類清晰Caesar salad $88呢碟凱薩沙律最好食應該係啲蝦,咬落彈牙之餘仲好有味而沙律嘅菜每塊都沾有少少沙律千島醬,唔會咁濟Soup $38有紅湯白湯選擇,紅湯係羅宋湯,有好多切咗粒嘅雜菜、洋蔥整成,所以菜味濃而白湯今次係粟米湯,湯裡面真係有粒粒粟米嘅縱影亦附送包可以就咁飯或點湯Scallop Risotto $208帶子三文魚籽意大利飯聽落好似幾吸引,嚟到賣相唔錯,顏色配搭豐富暖和飯比較有啲硬,但幸好汁鮮味,所以想繼續食落去Lemon Cake $68叫個飯後甜品品嚐一下,有兩層嘅檸檬蛋糕一酸酸甜甜,食完滿足曬
Backyard

樓底高,所以雖然枱靠得較近,亦不會感覺壓逼
設計偏簡約自然風,
坐椅每張都有軟墊,
坐耐咗都好舒服

Menu分類清晰

Caesar salad $88
呢碟凱薩沙律最好食應該係啲蝦,咬落彈牙之餘仲好有味
而沙律嘅菜每塊都沾有少少沙律千島醬,唔會咁濟

Soup $38
而白湯今次係粟米湯,湯裡面真係有粒粒粟米嘅縱影

亦附送包可以就咁飯或點湯
Scallop Risotto $208
飯比較有啲硬,但幸好汁鮮味,所以想繼續食落去

Lemon Cake $68
2018-09-01 245 浏览
星期六放假帶了屋企人去這間位於荃灣中染大廈的Backyard。餐廳平日中午有半自助餐,而星期六日則還加了一個主菜,全部都是百多元起,另外下午茶任食每位$88,食物款式都幾多,有沙律、英式早餐食材、ham、生果及甜品等。英式炸魚薯條配雜菜沙律炸魚外脆內嫩,而且粉漿很薄,魚肉很厚,有兩大舊,薯條炸得香脆,還有些黑醋沙律中和油膩感。大蝦帶子意大利飯配乾葱刁草忌廉汁意大利飯軟硬適中,帶子外面煎至微焦,裹面還帶點刺身狀,另外大蝦爽彈,用料十足,非常creamy。整體食物質素不俗,而且款式很多,價錢便宜,百多元可以食到semi buffet,超級抵食。

午餐
2018-08-31 229 浏览
平日坐巴士返工放工經常經過,但食飯就第一次。今日慶祝我和朋友三日,所以黎左食Brunch。除左主菜,沙律、水果、甜品和小食都係自助,始終重點放係主菜,所以自助既食物只有小量款式。我主要食沙律和菜,菜ok 既,唔算好新鮮,但可接受。沙律有三款而且就快無哂佢會即刻換盤新既,都算乾淨衛生。另外還有即製窩夫,熱辣辣,不過我無試。主菜點左班尼迪蛋、豬鞍,炸魚薯條。其實三款都好味,但因為之前已經食左兩碟沙律,唔夠肚餓,所以令我食唔出主菜既味道,下次唔好咁貪心,食完主菜先食其他野。班尼迪蛋:個包係黑色,可能係墨汁包,個蛋生熟剛剛好,而荷蘭醬酸度適中,中和返雞蛋既飽滯感。豬鞍肉好淋,配菜都好味。(試左少少)炸魚薯條既炸魚好脆口。(試左少少)整體都ok,不過可能佢2:30pm 開始下午茶時間,所以不斷催我地埋單和交臺。

豬鞍肉好淋,配菜都好味。(試左少少)
炸魚薯條既炸魚好脆口。(試左少少)

2018-08-25
2018-08-31 83 浏览
中染大廈新裝修之後都未行過,今日行完IKEA,見到地下有間西餐,就入左黎試下。睇下有咩好食先。叫左個Set Dinner,今日係粟米周打蜆湯,配餅乾同麵包。跟餐有風乾火腿哈蜜瓜沙律,好大塊Prosciutto Ham, 夾住蜜瓜食,正!主菜烤澳洲牛柳配乾蔥紅酒汁,牛柳叫7成熟,剛剛好,無過龍。鴨肝醬野菌闊條麵,裡面會食到粒粒鴨肝同蘑菇,闊條麵夠咬勁。意式蕃茄醬燴豬肉丸,滿滿蕃茄醬舖係肉丸上面,肉丸咬落鬆軟,裡面食到粒粒豬肉,好有口感,再加埋薯蓉底,好味味!餐飲叫左凍檸茶。最後仲有朱古力蛋糕做甜品,成個餐好滿足,飽晒!
睇下有咩好食先。

主菜烤澳洲牛柳配乾蔥紅酒汁,牛柳叫7成熟,剛剛好,無過龍。

鴨肝醬野菌闊條麵,裡面會食到粒粒鴨肝同蘑菇,闊條麵夠咬勁。

意式番茄醬燴豬肉丸

餐飲叫左凍檸茶。

最後仲有朱古力蛋糕做甜品,成個餐好滿足,飽晒!
意式番茄醬燴豬肉丸
2018-08-31 101 浏览
荃灣中染地下呢間🌱Backyard裝潢好吸引,今日一試估唔到食物質素都非常之唔錯🕊店舖裝修有品味值得一讚,座位間隔好寬敞,私隱度高🤙🏻餐湯+面包有心思🌱有意式餅乾條鴨肝醬寬條麵🍝醬汁極香、味道濃厚意粉al dente - good!☺️軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條🍔🍟餐廳一個特色菜式🌱口感好特別,軟殼蟹油香+泡菜清爽+竹炭包健康😜薯條🍟好香脆、炸法好特別👍🏻👍🏻正ham Platte 一啖咸香一啖酸瓜解膩😛Backyard 既煮蜆好新鮮👍🏻👍🏻法包點汁食真滋味下次朝早黎嘆杯咖啡,享受荃灣後花園的悠閒💕

店舖裝修有品味值得一讚,座位間隔好寬敞,私隱度高🤙🏻

餐湯+面包有心思🌱有意式餅乾條

鴨肝醬寬條麵🍝
醬汁極香、味道濃厚
意粉al dente - good!☺️

軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條🍔🍟
餐廳一個特色菜式🌱
口感好特別,
軟殼蟹油香+泡菜清爽+竹炭包健康😜
薯條🍟好香脆、炸法好特別👍🏻👍🏻正

ham Platte 一啖咸香一啖酸瓜解膩😛

Backyard 既煮蜆好新鮮👍🏻👍🏻法包點汁食真滋味

下次朝早黎嘆杯咖啡,享受荃灣後花園的悠閒💕
2018-08-22
  • 鴨肝醬野菌闊條麵配香濃忌廉汁
  • 軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條
2018-08-29 111 浏览
👫話說嗰日係荃灣行完Ikea就搵下附近有咩食🤤 見到呢間餐廳價錢合理,裝潢簡單舒適,就入咗去😳一一一一一一一一一一一一一一#烤美國頂級安格斯牛肉眼扒配迷迭香汁 <$288>·餐包·10oz肉眼扒唔算大塊,底下有薯菜🤔嗌咗5成熟,肉質唔算鮮嫩,有少少嚡😢不過肉汁都幾多,充滿牛香🤟🏻整體嚟講有啲偏鹹,搭配迷迭香汁好濃味,啱曬鍾意重口味嘅朋友😚.#巴馬火腿火箭菜薄餅 <$158>薄批Pizza嘅皮焗得超級脆👍🏻好多芝士,營造到拉絲嘅效果🤤火腿薄身大大片,份量勁多,鋪滿曬成塊Pizza🍕食落好香火腿味,配埋火箭菜一啲都唔油膩,值得一試👍🏻.#朱古力風暴 <$68>餅底酥脆鬆化,上面好creamy,成個配搭超正😍入口即溶嘅口感好似食緊繽紛樂咁😆一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️❗️(5個❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️10% Service Charge
👫

#烤美國頂級安格斯牛肉眼扒配迷迭香汁 <$288>
·餐包

·10oz
肉眼扒唔算大塊,底下有薯菜🤔
嗌咗5成熟,肉質唔算鮮嫩,有少少嚡😢
不過肉汁都幾多,充滿牛香🤟🏻

#巴馬火腿火箭菜薄餅 <$158>
薄批Pizza嘅皮焗得超級脆👍🏻
好多芝士,營造到拉絲嘅效果🤤
火腿薄身大大片,份量勁多,鋪滿曬成塊Pizza🍕
食落好香火腿味,配埋火箭菜一啲都唔油膩,值得一試👍🏻

#朱古力風暴 <$68>
餅底酥脆鬆化,上面好creamy,成個配搭超正😍
入口即溶嘅口感好似食緊繽紛樂咁😆

👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
2018-08-26 83 浏览
同朋友行完IKEA 都夜晚 見除左一樓地下有間西餐好似幾好坐就入左去 一坐底 就俾左一籃飽我地有各式各樣法飽仲有黑醋 感覺唔錯佢有set dinner, 100至300都有 包paema ham 蜜瓜沙律 ,一個是日湯,主菜,野飲同甜品個湯同沙律都係有水準,唔係普通忌廉湯,有薯仔同雜菜既周打湯Main 我地叫左鵝肝意大利飯 $288 其實唔叫鵝肝 叫其他餐都抵食 個餐有咁多野 所以我地剩係叫左一個 加左個 fish n chips 同大蝦配莎莎醬個fish n chips 超驚喜 因為好大個 已且好好食 有四大塊魚柳 外脆內軟 又新鮮 入面又滑 哈迪期薯條好味 可惜我地太飽食唔哂

一坐底 就俾左一籃飽我地
有各式各樣法飽仲有黑醋 感覺唔錯

佢有set dinner, 100至300都有

個湯同沙律都係有水準,唔係普通忌廉湯,有薯仔同雜菜既周打湯

Main 我地叫左鵝肝意大利飯 $288

哈迪期薯條好味 可惜我地太飽食唔哂
大蝦沙律
甜品 朱古力慕士
2018-08-26 91 浏览
今晚又同男友撐枱腳想搵間有啲情調嘅西餐廳呢間餐廳燈光陰暗,有啲布置,不錯!一坐低先送上麵包籃同黑醋橄欖油個黑醋好開胃,配麵包好好味!麵包雖然唔熱,但咁食都好味到要encore多一籃!一人要一個set dinner今日嘅廚師推介係油封鴨脾配焦糖蘋果薯團聽到油封鴨又令我諗起日劇女皇的營養午餐😜男朋友就揀左西班牙火腿佛羅倫斯薄餅先上頭盤風乾火腿哈蜜瓜沙律有點心思哈蜜瓜泡泡很特別哈蜜瓜的份量也很慷慨!餐湯大家也選了雜菜湯足料!也不會只是罐頭湯的濃茄醬味主菜西班牙火腿佛羅倫斯薄餅好特別,不是傳統圓形,呈長方形是薄批,但不會薄到批邊只得脆邊材料也很豐富,有個半熟蛋在中間!油封鴨脾配焦糖蘋果薯團鴨皮煎得香脆,像片皮鴨般,但卻入口即溶鴨啲肉一撕即碎,超軟淋,美味至極!本以為呢道菜會甜甜膩膩,但又不然焦糖蘋果同青瓜,帶來清清爽爽的口感!一絕!薯團第一次試食,原來是意大利北部的地道食物,幾特別,但不是彈牙的,淋淋滑滑甜品是朱古力慕絲蛋糕,很細緻,不會過甜為晚餐畫上完美句號今晚晚餐很滿意論質素,論環境,論價錢也比很多荃灣的熱門西餐店好將來也會多點來撐枱腳!
今晚又同男友撐枱腳
想搵間有啲情調嘅西餐廳
呢間餐廳燈光陰暗,有啲布置,不錯!

麵包籃

一坐低先送上麵包籃同黑醋橄欖油
個黑醋好開胃,配麵包好好味!
麵包雖然唔熱,但咁食都好味到要encore多一籃!

一人要一個set dinner

先上頭盤
風乾火腿哈蜜瓜沙律
有點心思
哈蜜瓜泡泡很特別
哈蜜瓜的份量也很慷慨!

雜菜湯

餐湯
大家也選了雜菜湯
足料!
也不會只是罐頭湯的濃茄醬味

主菜

西班牙火腿佛羅倫斯薄餅
好特別,不是傳統圓形,呈長方形
是薄批,但不會薄到批邊只得脆邊
材料也很豐富,有個半熟蛋在中間!

油封鴨脾配焦糖蘋果薯團
鴨皮煎得香脆,像片皮鴨般,但卻入口即溶
鴨啲肉一撕即碎,超軟淋,美味至極!
本以為呢道菜會甜甜膩膩,但又不然
焦糖蘋果同青瓜,帶來清清爽爽的口感!一絕!

朱古力餅

甜品
是朱古力慕絲蛋糕,很細緻,不會過甜
為晚餐畫上完美句號

今晚晚餐很滿意
論質素,論環境,論價錢
也比很多荃灣的熱門西餐店好
將來也會多點來撐枱腳!

2018-08-26
朱古力餅
2018-08-25 106 浏览
晚上,去到荃灣中染大廈,之前已經去過幾間不同的食店晚膳了,今次就特意找一間未到過的試試,最後就選擇了位於地下的一間餐廳。之前曾經路過,今晚才正式入去惠顧。餐廳的裝潢以素色為主,桌面以階磚的款式,配以木板的裝飾,四周放了許多植物,就好像置身在後院進餐般,環境舒適,寫意寧靜。我們點了一份Set Dinner ($288),包括了風乾火腿哈密瓜沙律、是日餐湯(粟米忌廉湯)、主餐就要廚師推介(白露筍鵝肝意大利飯)、精選甜品及餐茶,另外再加了一客軟殼蟹香草醬意粉 ($148)及是日餐湯(意大利雜菜湯) ($38)。先來的是幾款麵包配以黑醋及橄欖油,麵包都算不錯。跟著是一紅一白的兩款餐湯,兩者都稀稠適中,意大利雜菜湯略帶微酸,內有很多菜粒,而粟米忌廉湯則少少甜。風乾火腿哈密瓜沙律以哈密瓜及沙律菜配蜜瓜汁,上面放了些香草及一大片風乾火腿,火腿不太鹹,與哈密瓜一起吃很合襯。軟殼蟹香草醬意粉雖然蟹身頗厚,但炸得香脆,意粉已經加了芝士粉,配以火箭菜、蕃茄粒及微酸的鮮菠蘿粒,可減輕意粉的油膩感覺。廚師推介的白露筍鵝肝意大利飯,鵝肝煎得香口,而白露筍放於意大利飯中有種爽脆的口感。精選甜品是朱古力慕思,配以兩粒

我們點了一份Set Dinner ($288),包括了風乾火腿哈密瓜沙律、是日餐湯(粟米忌廉湯)、主餐就要廚師推介(白露筍鵝肝意大利飯)、精選甜品餐茶,另外再加了一客軟殼蟹香草醬意粉 ($148)及是日餐湯(意大利雜菜湯) ($38)。

先來的是幾款麵包配以黑醋及橄欖油,麵包都算不錯。
餐包

意大利雜菜湯

粟米忌廉湯

軟殼蟹香草醬意粉

白露筍鵝肝意大利飯

精選甜品朱古力慕思,配以兩粒桃及一些杏仁片,不太甜。
精選甜品 - 朱古力慕思

最後值得一提的是餐茶的咖啡,香味濃郁,不放糖也不覺苦澀,口感不錯。
餐茶 - 咖啡

這一餐平均消費每人$261。
軟殼蟹香草醬意粉
白露筍鵝肝意大利飯
餐茶 - 咖啡
  • 咖啡
以前耐唔耐會嚟呢度食下因為啲嘢係幾好食!隔咗幾個月今次過嚟食個下午茶餐。食物嘅水準都係OK嘅! 唔知係唔係下午時段啲服務員好似完全唔響餐房度, 由得食客響度自生自滅。次次要嘢甚至嗌杯餐飲都要自己起身搵人! 仲要等佢打埋個短訊先至返嚟落嘢飲! 出杯檸檬茶話轉頭俾匙羹, 等左一陣點解都冇嘅? 又要起身去搵佢! 原來佢連隻匙羹都唔記得淨係企左響個角位嗰度唔知做乜!! 到埋單,當然又係要起身搵人埋啦! 我真係忍唔住問佢有無收加一服務費, 你哋根本都無服務我唔會俾服務費囉! 然後一位好似係經理定老細嘅男士減咗個服務費條氣至叫做順啲!
2018-08-24
1K
2018-08-19 142 浏览
Today's brunch at Backyard with 榴槤妹👭🏻,點解我哋揀呢度,其實好簡單因為未試試看過而且見到價錢合理咪嚟食囉~😁😁我見到半自助午餐價錢為每位$118起,食物款項都算多,而且仲有我喜愛的沙律吧可以任食,試下有無防呀~😉😉榴槤妹揀了超美味的大蝦帶子意大利飯配乾蔥刁草忌廉汁😋😋,單睇個名都勁啦~我偷咗一隻蝦食😆😆好爽口彈牙,係新鮮嘅感覺呀~😍😍 我就食我最愛的班尼迪克蛋配煙三文魚🥚🍞,班尼克雞蛋配的麵包是用黑灰竹的,好健康啊~麵包沾上蛋汁一起食好美味😋,如果個麵包可以烤一下,再脆口一點更完美🤗🤗。飲食方面,其實沙律吧有提供熱茶、咖啡、熱水、奶及檸檬片給客人自由斟。最後我就另叫了latte ,榴槤妹就飲 cappuccino, 咖啡杯是粉紅色的,好pink喎~而且還有靚靚嘅拉花圖案☕,好滿足啊~餐廳裝修設計都好光猛同優雅,搵次再嚟食dinner先得。

餐廳裝修設計都好光猛同優雅,搵次再嚟食dinner先得。
2018-08-14 207 浏览
每次係呢度落巴士都見到呢間餐廳,今次決定搵埋個鐘意食野既朋友一齊黎試下呢間西餐!呢度環景舒服開陽~坐住係度等我個遲到既朋友都唔會嬲...話說我地仲未落單,職員已經放低左一藍麵包比我地~有幾款麵包係入面,真係每一款都好食架!不過大食妹就最鐘意食有芝麻味隻麵包,好軟熟,好香芝麻味~炸魚薯條食西餐又點少得炸魚薯條呢d熱氣野~哇~個魚柳好厚肉而且炸得岩岩好,皮脆入面係淋架!!個薯條炸到好脆好香口好好食,我同朋友都一齊覺得似以前哈迪詩既薯條!推介!!!四式芝士薄餅鐘意食芝士既朋友必嗌呢個!佢入面真係食到每一啖都係芝士,加上餅底好薄,就更加特顯到個芝士味!佢唔會太濃味,不過食到尾就有少少漏..鴨肝醬野菌闊條麵配香濃忌廉汁呢個麵入口好重忌廉汁同鴨肝既味。絕對岩哂重口味既朋友仔...

呢度環景舒服開陽~坐住係度等我個遲到既朋友都唔會嬲...

話說我地仲未落單,職員已經放低左一藍麵包比我地~
有幾款麵包係入面,真係每一款都好食架!

不過大食妹就最鐘意食有芝麻味隻麵包,好軟熟,好香芝麻味~

炸魚薯條

食西餐又點少得炸魚薯條呢d熱氣野~

哇~個魚柳好厚肉而且炸得岩岩好,皮脆入面係淋架!!

四式芝士薄餅

鐘意食芝士既朋友必嗌呢個!
佢唔會太濃味,不過食到尾就有少少漏..

鴨肝醬野菌闊條麵配香濃忌廉汁
鴨肝醬野菌闊條麵配香濃忌廉汁

呢個麵入口好重忌廉汁同鴨肝既味。
絕對岩哂重口味既朋友仔...
2018-08-11 220 浏览
今日星期六,早餐吾知道食乜,行来行去,去到Backyard先至係8点半,从来都係经过无食过,原来周六日係10点至开门,但原来同平时吾同,有Buffet喔,再睇下openrice, 写的大部分都係Brunch同dinner,都大部分写吾错,好啊,可以买完野番来再食。10点三再返来,已经有几台客。bar檯上放了很多东西,早餐78有这么多算很好了,有沙拉,冷肉,Waffle,cheese,chocolate fountain, 螺肉,。 。。。。每样都是算是平均以上,这个价钱算是物超所值。但服务态度就不够好,尤其是那个男的,态度冷漠,感觉对所有客人很恶。

buffet
buffet
拍拖耐左偶爾都要搵下d有情調少少ge餐廳2個人好好增進下感情 傾下計咁呢一日咁岩行完ikea 就順便過黎食下因為我地早黎所以都未坐滿人餐廳環境好幽美 燈光昏暗枱與枱之間距離都算闊落 坐得又舒服 好岩傾計一坐低就有面包食😍😍意外地 面包暖暖地好好食野食方面 選擇都好多 仲有set dinner 㨂tim我地揀左Fish n chips 魚子帶子意大利飯一個set dinner (烤澳洲牛柳乾蔥紅酒汁)周打魚湯好creamy 好香濃 仲有周打魚肉增加左口感風乾火腿哈密瓜沙律泡泡沙律汁好吸睛 哈密瓜好甜 風乾火腿咸咸地加上甜甜ge哈密瓜 甜與咸結合 口感味道一流Fish n chips 估唔到咁大份 有成4、5塊 薯條炸到岩岩好 唔會好lon 炸魚好嫩好juicy 又唔多粉魚子帶子意大利飯意大利飯煮到岩岩到 仲保持口感 帶子煎到外脆內嫩 加上魚子 成個飯好好食烤澳洲牛柳配乾蔥紅酒汁叫左5成熟 熟成度岩岩好 牛柳係好厚度 口感好lum 好juicy 勁高質甜品 朱古力慕思細細件 朱古力味好重 野飲熱檸水 同 jasmine tea 解濟一流
拍拖耐左偶爾都要搵下d有情調少少ge餐廳

意外地 面包暖暖地好好食

野食方面 選擇都好多 仲有set dinner 㨂tim
我地揀左
魚子帶子意大利飯
一個set dinner (烤澳洲牛柳乾蔥紅酒汁)

周打魚湯

野飲
熱檸水 同 jasmine tea
解濟一流
2018-07-28 137 浏览
經常經過中國染廠大廈都被落地玻璃環境舒適既 Backyard 吸引,環境充滿綠化氣息,地方寛躺,最適合喝杯咖啡傾下計Set dinner $218起有餐湯、頭盤、主菜及甜品餐包熱哄哄,可以點上意大利醋粟米周打魚湯前菜巴馬火腿配上哈蜜瓜蓉,還有哈蜜瓜粒,做法有點心思白露筍鵝肝意大利飯 $288意大利飯入囗好creamy,還有點露筍香。亮點有煎鵝肝,鵝肝質感煎得剛剛好!金黃香脆表層,內層剛熟質感鮮嫩。鵝肝油香加上意大利飯,十分美味烤豬鞍配砵酒汁 $188 (A La Carte)目測厚切豬鞍成寸厚,砵酒汁頗香,配上燒過伴菜烤完肉質仍然嫩滑,食落Juicy美味可口最後送上甜品、餐茶

Set dinner $218起有餐湯、頭盤、主菜及甜品

餐包熱哄哄,可以點上意大利醋

粟米周打魚湯

前菜
巴馬火腿配上哈蜜瓜蓉,還有哈蜜瓜粒,做法有點心思

白露筍鵝肝意大利飯 $288

烤豬鞍配砵酒汁 $188 (A La Carte)

最後送上甜品、餐茶