2013-04-07 24 浏览
果日同女朋友係isquare睇完戲,經過baby cafe, 又未食過,於是就同女友試下,一開始話要等10張台左右,不過好快帶位個receptionist 安排左卡位俾我地,食飯時間都係等左10分鐘ok啦!之後我地叫左個$128嘅set 胡椒牛扒跟沙律,之後個經理sell我地食個生豪就試下,等左一陣沙律到,上菜都幾快幾有次序,唔係好似其他餐廳咁一次過隊哂啲野食上台,又無位放,又放到凍哂👍,之後到牛扒,一黎見到成塊扒都鋪滿黑椒,心諗實係好重味,好咸,但配埋個沙律醬又ok, 剛剛好,啲肉都幾淋,但比較多根,期間問佢地拎多兜沙律醬同加左幾次水, 侍應都幾快幾好禮貌,仲問我地要唔要加甜品,介紹左個心太軟,食果陣仲係好流心,不錯!總括黎講,環境食物同服務都幾好,埋單仲送左兩張coupons, 下次想試埋個龍利柳。不過最後有個小插曲,女朋唔小心漏左電話係梳化,估唔到個姓余嘅經理追出黎拎反俾我地,真係好感激,唔係女友又喊架喇!
2013-03-29
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 胡椒牛扒
2013-03-20 23 浏览
晚上6:15pm路過ISQUARE TST,想搵野食作為我同BB的晚餐,一上到3F就見到一排西餐廳和日式餐廳,我行左好多間西餐廳價錢都大約為$2XX-$4XX一個SET DINNER,我覺得都系一般又吾系話有衝動入去食,咁BABY CAFE大約都系$128-$198一個SET DINNER,所以決定入去TRY,我系WALKIN,但要30MINS交場➽一開頭就叫左個法式胡椒牛排 ➨呢個要另加入$20飲品each Ice Tea 推介程度❤❤❤❤ (清香桃味+少少薄荷味)湯:特濃蕃茄湯 推介程度❤❤❤❤ (呢個真系特別濃郁蕃茄味,比起出面d真系飲吾番,質地好滑)餐包:牛角包 推介程度❤❤❤❤ (外脆內熱軟,好似33層咁鬆化!!!真系好少餐廳仲會咁有heart去整餐包)主菜:❶法式胡椒牛排 推介程度❤❤❤ (佢系用一塊鐵板上菜,所以系熱度十足!!★但我個人覺得牛排太多筋★,味道好正,胡椒+洋蔥系絕配!!仲有個醬汁超正!!➨點個牛排真系好襯≧▽≦配菜系薯角+蕃茄仔 (個薯仔好脆好熱又大條,小心辣親唷!!!蕃茄仔超正,多汁!!咬落去即刻必曬d汁出
一上到3F就見到一排西餐廳和日式餐廳,

我覺得都系一般又吾系話有衝動入去食,

➽一開頭就叫左個法式胡椒牛排 ➨呢個要另加入$20

飲品
配菜系薯角+蕃茄仔 (個薯仔好脆好熱又大條,小心辣親唷!!!蕃茄仔超正,多汁!!咬落去即刻必曬d汁出黎,同樣都好辣口!!小心辣親同志們!!好食過車里茄!!佢好得意架,佢系痴住三粒)
❷法式燒春雞配紅酒汁 推介程度❤❤❤❤ (佢同樣都系用鐵板上菜,好熱架!!★我個人覺得隻雞好嫩滑,多汁,夠曬入味,個汁有d似蕃茄汁,都好match紅酒≧v≦
配菜系薯角+蕃茄仔⇧上面有講食評◕‿◕

總結:因為bb要上堂既關係所以食完DINNER都無時間叫DESERT╯3╰!!
因為小妹第一次寫食評,所以無咩點影相╯_╰SORRY大家!!
但我下次一定會再黎多次試另一樣野,加影多D令相,我覺得回頭指數有❤❤❤❤❤❤❤❤Ⅷ 8分唷

外表♛♛♛♛♛味道♛♛♛環境♛♛♛♛服務太態♛♛♛♛氣氛♛♛♛♛♛(燈光一流,好ROMANTIC) 上菜速度♛♛♛衛生♛♛♛♛♛

情侶必到處✓✓✓✓✓
2013-03-19
2013-03-16 18 浏览
周末與友人相約在尖沙咀,走著走著便覺累了,看到i-square的baby cafe推出的下午茶選擇甚多,亦記得以前曾試過它的晚餐,質素不錯,便決定在這裡來個tea聊個天。黑松露炒蛋早前曾經嘗過這裡的baby三食,對於當中的黑松露炒蛋吐司印象最深,只可惜份量不足,未能真正嘗清它的味道。這次選擇單點一份來試試,份量還算較少,幸好只是當作下午茶,就剛剛好。炒蛋以鮮紅色的小盤子盛著,加上奶黃色的炒蛋,顏色鮮豔賣相誘人,連同密佈於炒蛋上的黑松露,讓人食指大動。炒蛋散發著濃郁的黑松露香氣,質感十分滑溜,確是不錯。這大概是餐廳在炒蛋裡下了不少的松露油,才能令黑松露的味道如此突出。雖然這難免令炒蛋帶有半點油膩感(黑松露的味道亦未夠真實),但以$38來說,算是水準之上了,還求什麼呢?藍莓薄荷葉特飲這款特飲有著紫紅的醉人顏色,光看外表是令人滿心期待的。但先呷一口,就發現味道竟然與那些紙盒樽裝的提子汁相若,只有人造的甜味,過於死甜。雖然有薄荷葉的補足,令特飲帶有半點清涼之感,但也無法為它挽回太多分數。加上這稱為藍莓特飲內竟完全找不到藍莓的蹤影,取而代之的卻是零星的檸檬皮和多得纏滿飲管的薄荷葉(喝時不太方便)

黑松露炒蛋

藍莓薄荷葉特飲
這款特飲有著紫紅的醉人顏色,光看外表是令人滿心期待的。但先呷一口,就發現味道竟然與那些紙盒樽裝的提子汁相若,只有人造的甜味,過於死甜。雖然有薄荷葉的補足,令特飲帶有半點清涼之感,但也無法為它挽回太多分數。加上這稱為藍莓特飲內竟完全找不到藍莓的蹤影,取而代之的卻是零星的檸檬皮和多得纏滿飲管的薄荷葉(喝時不太方便),好不奇怪。

焗意式雲吞
鮮紅色的蕃茄醬,加上原塊芝士,確實是視覺上的最佳配搭。不知道是否因為焗的時間不夠,雲吞吃下去時只有微暖,而上面的芝士亦未有完全溶化。蕃茄則是用料十足,每一口都是滿滿的鮮茄蓉,味道酸甜適中,亦有保留蓄茄的水份而不會只有蕃茄醬的濃稠感;雲吞的味道也不錯,無論是外皮或涵料都不會太死實,軟硬適中(最怕那些硬得像未完全解凍的意大利雲吞),是令人驚喜的小食。

除了小食外,友人亦點了下午茶套餐中的白汁三文魚意粉(只忘了拍照)。這款意粉的份量不多,白汁十分濃稠,每條意粉上都沾上了奶白色,奶香味十足,只是吃到最後難免有半點滯膩之感;至於三文魚的味道亦不太突出,只被白汁完全掩蓋。

順帶一提,因為我和友人的座位是在點餐的電腦旁邊,常常有很多店員聚集在一起,不斷聊天,有點打擾到客人用餐。加上店員的態度有點懶散,希望日後多加改善。
2013-03-09
  • 黑松露炒蛋
2013-03-15 16 浏览
因近幾個月身體只能小食多餐, 又不太能吃海鮮或其他生吃, 所以選了這店慶祝生日!!早已訂枱, 所以不用等, 場內幽暗, 情調本來很好, 但原來都幾嘈, 除非坐近門口的卡位, 其他位置都偏嘈.....我們點了一份餐(ANGELA三食+湯+麵包+茶)+ 沙律+ 一個小食茶具優雅, 配襯起紅茶, 感覺都好elegant, 茶味不太濃不會有苦味, 淡淡的荔枝甜味, 好啱女仔飲蘑菇湯: 菇味濃, 超CREAMY, 但又不會覺得飲完會太飽太膩凱撒沙律: 因我近來不吃生野, 所以老公全份食哂, 我只吃了一片雞肉, "鞋鞋"的, 老公話沙律就是平常的沙律芝士雲吞: 蕃茄&芝士個味道很好, 蕃茄不會太酸, 芝士又不會膩, 但反而雲吞韌韌實實, 我們知意大利人吃的意粉都是有咬口煙韌, 但應該不是這口感吧, 連餡料都實實的!! 如果沒有這個蕃茄芝士汁, 我們應該吃不下全部雲吞.....左:三文魚, 外表是熟的煎香了, 不會腥, 中間是生的, 所以我只吃了表面, 其他留給老公, 連老公都幾鍾意食中: 墨汁米形意粉, 好CREAMY, 米形意粉煙煙韌韌, 但食到啲牙都黑埋, 哈哈!右: 拔絲雞翼, 其實係炸雞翼

右: 拔絲雞翼, 其實係炸雞翼加了蜜糖, 味道甜甜, 外脆內嫩, 味道其實OK, 但沒有驚喜....

题外话/补充资料: 餐廳提供的水是水喉水, 就算叫熱水, 都見到是見侍應較熱個水喉倒出來....... :( 環境OK, 但枱太迫, 偏嘈.....
2013-02-28
  • 忌廉湯
  • 荔枝紅茶
2013-03-08 12 浏览
Baby cafe開業咁耐我未試過,今次同兩個好友一齊,幾個女生就去Baby Cafe食下Tea傾下計。環境: 以Cyber style+黑白設計,又有公主椅同鏡子,切合cafe既風格,幾個朋友黎坐下傾下計其實幾舒服。食物: 我地三個人點左一個2人Tea Set,共有12件蛋糕,套餐包兩杯飲品。另外兩叫多一份Tea set,包1個自選甜品,套餐包一杯飲品,同時又叫左三文魚白汁意粉。先黎12件mini cake,真係好mini,好似麻雀咁大,賣相一般,絕對可以一口一個。我同朋友每人切少少黎試,總括黎講,D mini cake真係唔係好得,每件都食唔出本來屬於該甜品的味道,例如: 有杯不知明酒紅色既jelly,又唔似紅酒味,亦唔似葡萄味,更唔似cherry味,甜味又缺乏,真係唔自己食緊乜;另外,個cup cake又頗硬,無咩味道。咁多件cake當中,叫做好一點的就只有心型朱古力慕絲,個mint chocolate我朋友直頭食左少少就話唔食。單叫的一個甜品反而好一點,玫瑰棉花芝士餅配上一球粉紅色綿花糖,再加上少少粉紅色jelly,整體感覺頗浪晚。綿花糖沒有特別,而玫瑰棉花芝士餅就甜度適中,亦

單叫的一個甜品反而好一點,玫瑰棉花芝士餅配上一球粉紅色綿花糖,再加上少少粉紅色jelly,整體感覺頗浪晚。綿花糖沒有特別,而玫瑰棉花芝士餅就甜度適中,亦算夠滑

我地一反常態,食完甜先食咸。三文魚白汁意粉份量好細,每人只分到少少。白汁幾Creamy,汁量亦唔會太多,剛好可以掛上麵條;三文魚碎唔算多,味道還可以。而麵條就軟淋了一點,但我還可接受。總括來說意粉是好食既

题外话/补充资料: 服務: 當時係3點幾既時候,人客唔算多,但待應多數企在一旁,無一次係主動向我地加水。希望可以改善一下
2013-02-25
  • 三文魚白汁意粉
2013-02-26 6 浏览
中國情人節打算外出吃餐好的,上開飯見baby cafe食評不錯,便訂位一試。去到環境裝修算舒服,有些獨立座位較特別,我們兩大一小選了兩個晚餐加一個小食和兩份甜品,先說小食薯蓉,味道很淡和很乾,差。晚餐的餐湯"黑松露野菌忌廉湯"完全不熱,暖偏凍,差。主菜羊架都ok,另外一個海鮮意大利飯很鹹,差。是日餐飲是洋金菊,這個特別,讚。最後的甜品"心太軟",來到時變了"心太硬",一點朱古力漿也沒流出,變了全熟的朱古力蛋糕,差。番石榴刨冰伴生果這個可以的。總結是:不會再來。
去到環境裝修算舒服,有些獨立座位較特別,
晚餐的餐湯"黑松露野菌忌廉湯"完全不熱,暖偏凍,差。
主菜羊架都ok,另外一個海鮮意大利飯很鹹,差。
是日餐飲是洋金菊,這個特別,讚。
總結是:不會再來。
题外话/补充资料: 最後埋單後先發現,餐廳沒有給跟餐湯的牛角包給我們= =
2013-02-24
情人节
2013-02-15 8 浏览
今日同朋友慶祝生日, 因為之前見到OPEN RICE 的食評唔錯, 所以決定一試!沒有預先訂位但係等左10分鐘左右就有位了, 因為平日夜晚都唔算有好多人!我同兩個朋友叫左2個SET DINNER, 第一個BABY 推介三文魚三食:一開始點了凱撒沙律!意粉都幾好味 , 不過真係唔夠食.....第二個牛柳, 都幾嫩及多肉汁 不過都係唔夠, 如果男士食就一定唔夠飽!! 因為食完都唔係太夠喉, 叫左個心太軟:檸檬雪芭:依個真係超好味呀~~~~~ 雪芭入口即浴同埋淡淡清新既檸檬香味, 蛋糕好軟又唔太甜!

一開始點了凱撒沙律!
意粉都幾好味
, 不過真係唔夠食.....
第二個牛柳, 都幾嫩及多肉汁
不過都係唔夠, 如果男士食就一定唔夠飽!!

因為食完都唔係太夠喉, 叫左個心太軟:
檸檬雪芭:

依個真係超好味呀~~~~~
雪芭入口即浴同埋淡淡清新既檸檬香味, 蛋糕好軟又唔太甜!
2013-02-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
2013-01-23 17 浏览
Baby Cafe開咗咁耐,都未幫襯過,原因是身邊有些朋友對Baby小姐反感,怕入到餐廳見到她的照片會反胃,寧願幫襯隔離的「吳彥祖壽司」,也不想望Baby一眼。 今天下午經過iSquare,想吃少少嘢,見到Baby Cafe的下午茶Menu,$59茶餐有六款甜品加飲品,就姑且獨自來一試。餐廳的裝修既有現代藝術感,也不失優雅氣氛。 牆上滿是Angelababy小姐的玉照,我都不想望太多,就點菜。就點了在門外已看到的Afternoon High Tea Set。六款迷你甜品,做得頗為精緻。前排三款是Mousse Cakes,分別是士多啤梨、牛奶及薄荷味,都做得頗滑而甜,而且軟綿綿的,薄荷的最香,牛奶其次,士多啤梨也算好味。後排左一的甜炸雲呑,外皮很脆,內裡很甜而柔軟。中間的綿花糖也頗香,煙煙韌韌的。而紅莓果凍就比較普通,果味不足。咖啡杯頗典雅,啡味幾香。這迷你甜品餐的質素中上,適合食量不大的人,尤其女仕。而餐廳的服務也良好,侍應有禮,整體感覺良好。

六款迷你甜品,做得頗為精緻。

後排左一的甜炸雲呑,外皮很脆,內裡很甜而柔軟。

中間的綿花糖也頗香,煙煙韌韌的。

而紅莓果凍就比較普通,果味不足。

咖啡杯頗典雅,啡味幾香。
2013-01-23
  • Mousse Cake
2013-01-15 17 浏览
出地鐵站於Isquare 搭兩條電梯直達Cafe,其實認真方便,難怪連閒日都擠著一堆堆人等位。是晚七時抵撻已見人頭湧湧, 幸好一早卜了檯,被安排入坐單邊卡坐。其實選擇來這的原因或多或少是被其皇室風格的裝潢所吸引,設計有點令人聯想到女僕餐廳,黑撞白的沙發椅實在令人感覺優雅且舒服,如果可以把檯分隔得開一點,私人空間再大點,說話都不怕像和旁邊檯的人搭訕就最好不過。加上暗黑的環境總令人覺得多一份神秘的空間感!在這裏點餐可以省去看價錢的時間,因為set dinner 定價一律128跟沙律或餐湯,除了店方推介的Angela 和 Baby 三食之外,還有牛扒羊架等肉類和意粉意大利飯等澱粉質,當中意粉和黑松露炒蛋口碑一直不錯。上次試過真的頗香滑的松露炒蛋後,今次一心試試墨魚汁意粉。芝士焗肉醬墨西哥粟米片($38)下午茶過後,戰鬥力減半,放棄挑戰一整份晚餐,點了一份頭盤小食來一個輕食晚餐。一般西餐廳的肉醬多是由免治豬肉加茄膏制成,baby cafe 亦不例外,沒有出什麼錯,當然也不特別出色。肉醬上舖著芝士同焗,更添風味,但芝士的份量有點吝嗇。肉醬底下舖著粟米片,粟米片金黃香脆,且沾滿芝士粉, -_-"一
其實選擇來這的原因或多或少是被其皇室風格的裝潢所吸引
芝士焗肉醬墨西哥粟米片($38)
肉醬上舖著芝士同焗,更添風味,但芝士的份量有點吝嗇。
肉醬底下舖著
粟米片,粟米片金黃香脆,且沾滿芝士粉, -_-"一度令我懷疑是由包裝lays 粟米片中取作原材料
Set Dinner
黑糖小餐包
餐包上桌的時候帶微暖,烘過的包面乾身且帶點脆口。包心質地軟熟有紋理,
富黑糖香氣
,即使塗了香草牛油也掩蓋不住那份糖香,
但口味略厭過甜,若然配香草牛油,甜餐包還是不及咸的理想。
凱撒沙律配雞肉
晚餐不選擇沙律還可選餐湯,今天的是牛肝菌忌廉湯。
簡單的羅馬生菜,煙肉乾粒,巴馬臣芝士和炸麵包粒,最後配上淡黃色的芝士凱撒醬便成了著名凱撒沙律。
先要一讚這不起眼的黑黃色凱撒醬,明顯從外表已見這醬與坊間的不一樣,一試原來內有乾坤,
凱撒醬預先混入濃味芝士升級芝味,濃厚芝味令人食指大動。
羅馬生菜翠綠非常,入口清新爽脆,不沾任何配料醬料也清甜可口。對比生菜及凱撒醬,煙肉脆粒和巴馬臣芝士比較遜色
味道偏啖,麵包粒脆口卻沒有蒜香,起不了作topping 的作途,屬普通貨色。
Angela 三食
火灸三文魚
一大件厚切火灸三文魚,上面舖著新鮮山葵醬及三文魚子作dressing,如日式料理般,賣相精緻吸引。半生不熟的三文魚件四邊經火灸金黃帶焦色,
入口油香四溢
半生鮭魚肉質保持煙韌,口感更勝全熟鮭魚,同時免去了實身鞋口的肉質。
加上新鮮三文魚子的咸香和山葵醬的刺激感,帶出鮭魚刺身的鮮味,味道更上一層樓。

墨魚汁米形意大利粉
黑漆漆一小山堆的米形意粉,驟眼看
似是意大利飯亦下意識認為是意大利飯,但吃下去原來比意飯更滑溜更軟糯而有彈性
,果真是意粉的質感呢!驚喜一浪接一浪,拌意粉的
墨魚汁混著忌廉,味道香滑濃厚,質地略杰黏著意粉,每一口也很重忌廉香,“白汁“粉絲定必要一試這“黑汁“了。

拔絲雞翼
個人理解拔絲為沾過糖漿的食物,被筷子夾起時做出拉絲的效果,其實我滿喜歡這造法和享受當中的過程,因為糖漿經一熱一冷的溫差後會為食材造了一層甜香脆皮。只是人大了,不好甜度高的食物才敬而遠之。雞翼是煎炸至金黃香口,表面不似沾著糖更沒有絲被拔的一幕。據友人的食後報告,雞翼頗香口且帶些許甜
荔枝茶
這果茶實沒甚麼特別,就好像由紙包飲品加熱一樣,唯一可取之處是其半飄浮的一小片薄荷葉
為優雅英式茶杯增添一份美感之餘,放入口細嚼還可獨享其薄荷清香
78%心太軟配雲尼拿雪糕 ($35)
心太軟上檯時
東歪西倒的
,底部已穿了且坐在一小氹朱古力漿上。
心太軟size比預期中的細小,比小女生的拳頭還要小,大概是街外甜品專門店賣的2/3,賣相打了折扣 。標榜著78%高濃度朱古力制作的心太軟,本就對它抱著“78%“濃度的厚望。但沒朱古力香撲鼻旳心太軟能否給我們味感上的驚喜?結果是令人失望的,蛋糕不單
朱古力味淡不突出,
還隱約發出一陣麵粉味。
朱古力漿少且杰身
,麵粉下得過火更顯而易見,被打入了多餘的氣泡使質地輕身流心度更低,整體心太軟流心效果差強人意

不起眼的雲尼拿雪糕反而帶來驚喜,雲尼拿口味是既定的(相信店方也沒賣其他口味),偏偏這[不能選擇]正正表現它對自家制雪糕的信心,
還搶去了心太軟的風頭呢!一點點的黑雲尼拿籽在雪白的忌廉底閃閃發亮,單靠賣相已想告訴人雲尼拿味香濃。雪糕入口細軟幼滑,
雲尼拿味澎湃,可挑剔的地方是
忌廉濃度可再高一點,使冰感變得知更Creamy
,!

初到Baby Cafe旺角分店時,還覺得定價高過比同區同類食店,給我的感覺是,收費都放在童話式的裝修,且利用美人美景作icon 及賣點,簡單一句就是華而不實。但兩次造訪後確實對它改觀,閒來一訪亦不錯。
2012-12-04
  • 墨魚汁意粉
  • 火灸三文魚
2012-12-30 14 浏览
是日補祝朋友生日,揀了baby,已經第二次幫趁baby,全店滿掛baby的照片,當吃餐時望著的確賞心悅目,吃起上來另舍美味!五人行五個餐大家一起share:沙律:揀了烤雞凱撒沙律,羅馬生菜很fresh很爽脆,配上不o鞋口的雞肉,實在不錯!吃完沙律才送上餐包,很軟,暖暖地有麥香,如果配餐湯就不錯了!主菜:香煎帶子菠菜意粉:值得一讚係這店的意粉,全是al dente,軟硬度拿捏得食準,菠菜意粉醬很creamy,配上al dente意粉,淨是食意粉唔要帶子都十分好味!當然帶子是主角,大大隻,味道OK!香辣白酒蜆肉意大利粉:看這道意粉頗清,但當食落時真是頗辣,全完有香辣味道,但可惜是蜆肉很細隻,而且好多係吉殼,隻蜆唔知游左去邊,反而切左粒o既菇就不少!烤烏賊墨汁意大利飯:原以為烏賊係切圈圈上,但原來是墨汁意大利飯釀左入一隻大烏賊里面,黑黑的飯食落真的很過癮,味道可以的,很特別!Baby 三食:三食里有日式黑松露炒蛋.火炙鮭魚腩.菠菜汁意粉,黑松露炒蛋有蛋香松露味一般,火炙鮭魚腩滑,配上少少wasabi,再加埋菠菜意粉,不錯不錯!美國鐵板牛肩扒配日式照燒汁:是晚數最差算是這道,扒要七成熟,但牛扒

五人行五個餐大家一起share:
沙律:

主菜:
,反而切左粒o既菇就不少!

美國鐵板牛肩扒配日式照燒汁:是晚數最差算是這道,扒要七成熟,但牛扒很o鞋口,有點硬,唔掂!

大家吃食主菜,desserts要另外點,點了四款:
首推介是椰子香芒巴巴來士:椰香味重,包著內里的芒果,很清新。

78%純黑朱古力心太軟 + 雲尼拿雪糕:心太軟好濃朱古力味,雲尼拿雪糕夠硬,兩者配在一起一暖一凍一齊食,實在滿足!

玫瑰棉花芝士餅:點這個甜品最大原因是~~~靚,芝士餅上的棉花糖,有少少玫瑰花,甜而且有玫瑰花香,下面的芝士餅一般,被棉花糖蓋過了風頭!

法式拿破崙 + 草莓雪糕:拿破崙餅很脆口,吉士軟滑帶雲呢拿香味,又是一道美味的甜品
很美味的一頓生日晚餐!
服務方面很不錯,唯一美中不足是限時90分鐘!
P.S.如果9:30後入座可以Download OR coupon,可惜我們等不到呢!
烤雞凱撒沙律
椰子香芒巴巴來士
玫瑰棉花芝士餅
78%純黑朱古力心太軟 雲尼拿雪糕
2012-12-28 5 浏览
朋友買了團購coupon就到期,那就陪她一試吧之前一直不試因為覺得太多baby的圖了....似賣樣多於賣味道點了3個128set湯是蘑菇湯,菇味重,稠身,不錯的~可惜沒有拍照南瓜蟹肉意大利飯....南瓜味重,但意大利飯有點硬硬的,似未熟透的感覺鐵板燒春雞....不太老,但味道不夠,淡淡的第三樣是羊架,這個只試了一口因為有點羶味,不太喜歡~但每款上台都是擺得靚靚的哦~最後飲品,不加錢的話就是荔枝特飲,其實是荔枝綠茶加點香草,這個不錯的如果要點其他的就要加18蚊環境:真的到處是baby的相片,有點優雅感,燈光陰暗比較適合情侶提一提限時1.5小時呢,如果想跟朋友傾耐d可能要去第2度了
朋友買了團購coupon就到期,那就陪她一試吧
點了3個128set

湯是蘑菇湯,菇味重,稠身,不錯的~可惜沒有拍照
鐵板燒春雞....不太老,但味道不夠,淡淡的

第三樣是羊架,這個只試了一口因為有點羶味,不太喜歡~

但每款上台都是擺得靚靚的哦~

如果要點其他的就要加18蚊

提一提限時1.5小時呢,如果想跟朋友傾耐d可能要去第2度了
2012-12-06
用餐优惠
團購
2012-12-10 7 浏览
人數: 7人 (4男3女)點了: 6個 $128 套餐, 另加2個小食 前菜: 餐湯 (牛菌肝忌廉湯 ) 或 沙律 (烤雞凱撒沙律 ) + 小麥餐包湯跟沙律都不過不失, 正常味道主菜:Angela 3食 Baby 3 食 北海道十勝芝士忌廉海鮮意大利飯 帶子菠菜意粉 鐵板燒春雞 黑豚扒+梅醬 小食:拔絲雞翼 豬仔骨+薯角 每個套餐均送一杯: 荔枝薄荷茶 一直對 baby cafe 的興趣不大, 因為感覺上以靚人作賣點的餐店, 食物會缺乏心思, 或味道會大打折扣, 但既然朋友提出到這裡吃個晚飯, 我便本著「超為食」精神,「嘗一嘗, 闖一闖」吧 結果, 沒有期望, 沒有失望, 也頗驚喜的. 當然, 入場前要有望著很多Babies 吃飯的準備, 雖說我不是她的 Superfans, 望著靚的人也是賞心悅目的事吧XDBaby 3食 = 三文魚 + 黑松露炒蛋多士 + 菠菜意粉3食當中, 只有肥美的三文魚較為吸引, 可能我們都顧著說話, 其2食都涼了, 我想趁熱吃會好吃一點吧忘了拍低 Angela 3食, Angela 3食 = 三文魚 + 墨魚汁飯 + 拔絲雞翼, 這個比 Baby 3食較好
人數: 7人 (4男3女)
點了: 6個 $128 套餐, 另加2個小食

前菜:
餐湯 (牛菌肝忌廉湯
) 或 沙律 (烤雞凱撒沙律
) + 小麥餐包
湯跟沙律都不過不失, 正常味道
小麥餐包
主菜:
Angela 3食

Baby 3 食

鐵板燒春雞

小食:

豬仔骨+薯角

每個套餐均送一杯: 荔枝薄荷茶

Baby 3 食 (一般)
北海道十勝芝士忌廉海鮮意大利飯
6個set當中, 就只有這個飯沒有寫著"Baby 推介", 但我認為這個是味道最好的, 份量看來好像少了點, 男友人們看到都說怎夠吃!? 但吃一口已感覺濃濃的芝士味, 加上煎香的魚柳, 是個令人滿足的飯
帶子菠菜意粉
帶子很大粒, 不過不失
燒春雞
用鐵板盛上, 不易涼, 雞肉嫰嫰的, 有少少酒味, 不錯
黑豚扒+梅醬
這個黑豚扒雖然很厚切, 但一點也不韌, 加上獨特的梅醬<-其實也不清楚是什麼醬, 是梅嗎? 或是我記錯名字了, 總吃來有紅豆跟紫心蕃薯的味道, 也很不錯

最後來2個小食:
拔絲雞翼
重點推介! 自小就很喜愛吃雞翼, 對肉質和雞皮的口感也有一定的要求! 這個拔絲表面又甜又脆, 肉質juicy幼嫰, 惟朋友覺得有點難放入口. 記得也要趁熱吃啊!
豬仔骨
作為主角的豬仔骨很失色
,太乾了, 反薯角比它更好吃, 下次要點也只要薯角吧.

至於Free Drink荔枝薄荷茶, 香濃荔枝味, 個個都讚, 也不用花費點別的餐飲了

總結, 這裡環境不錯(不喜歡Baby的作別論), 適合三五知己閒談一番, 因為可以坐很久

题外话/补充资料: 已開戶一陣子, 遲遲未有寫食評的衝動 到這次想寫的時候, 發現又忘記了拍下食物的名稱, 一切就憑記憶或靠其他食家的食評幫幫忙 因為這個baby cafe 的確是值得推介的店! 所以也決定寫了!
2012-12-05
燒春雞
黑豚扒+梅醬
經常聽到朋友說baby cafe' 好難食搞到自己一直不敢去試。但朋友想去只好相陪﹐決心去一試別人口中所說的難食是如何。但有時真的別人所說紛云不如自己親己一試﹐因為我試完後發覺環境食物確實值得一試﹐雖然價錢偏貴一點。我們四人都叫了一個set dinner﹐前菜一是:脆脆的牛角包﹐很鬆很脆;前菜二:法式濃湯好creamy好濃好好飲;前菜三:沙律 - 只是普通的餐廳都能吃得到。而自己點的飯(左上角)﹐本人認為初初吃時很好吃﹐很入味﹐但吃到最後有一點兒膩的感覺。朋友R點的煎帶子菠菜意粉(右上)﹐感覺很清新且帶子的size也適中不會太小;朋友C的燒春雞(左下)﹐稍嫌雞的肉不夠嫩滑;朋友M點的是牛(右下)﹐本人認為煎得很好﹐鎖住牛本身的肉汁。整體上BABY CAFE' 的環境很適合一班好友GARTHERING且更適合約會。或許難食的BABY CAFE並不是位於ISQUARE這一間應是另一家位於MK!
經常聽到朋友說baby cafe' 好難食

2012-11-23 13 浏览
今日同媽咪去左iSQUARE 嘅Baby Café食Lunch. 因為專程嚟試食. 冇睇到門口個Menu就衝左入去. 坐低睇清楚個Menu, 嚇親,成百幾蚊個Set? 就睇下值唔值. 冇叫個$188 Baby’s Special Set, 叫左Grand Menu 個 Angela Baby$128餐.頭盤: 我叫左個牛肝菌濃湯, 媽咪要個烤雞凱撒沙律. 個湯最錯係冇預熱隻碟, 搞到個湯凍o左一半. Cream味係有, 唔夠牛肝菌味. 個湯普通左D. 媽咪都話佢個沙律普通. 反而個番熱嘅牛角飽好鬆脆.飲左一半湯, 就已經上左個Baby3食, 好彩張枱仲有位俾佢上. 再過幾秒又要上埋個北海道十勝芝士忌廉海鮮意大利飯. 服務生為左上個飯仲要話, “小姐, 你唔飲個湯我幫你收左佢吖.” 為左上個飯,唔俾我飲埋個湯!!!!快快趣趣飲埋個湯, 試下個Baby3食.火炙鮭魚腩--- 呢個唔錯. 雖然似係烤過,唔似燒過, 因為冇燒過嘅油香. 但個柚子沙律汁還可以日式黑松露炒蛋---有黑松露冇得輸菠菜汁意粉---好綠呀, 食完一定要抹嘴同嗽口, 味道偏酸. 都係普通味道再試個北海道十勝芝士忌廉海鮮意大

快快趣趣飲埋個湯, 試下個Baby3食.
日式黑松露炒蛋---有黑松露冇得輸
再試個北海道十勝芝士忌廉海鮮意大利飯
呢個幾好食. 個魚同露絲瑪莉一齊煎好香. 不過食到咁上下有少少寡, 拮左少少黑松露炒蛋一齊食
最後飲埋呢個洋甘菊…FINI~~~~

埋單成$280幾…咁0既價錢, 環境對得起嘅, 但食物同服務, 我絕對可以去間好D 嘅~

2012-11-17
2012-11-15
近日行過地鐵站,見到廣告才知有這間餐廳。剛好這天收早去睇寒戰,路經此地,上網一看下,食評也不錯,那便抱著即管一試的心情來試試。我跟太太分別叫了angela 3食和baby 3食!的確不錯。唯一吐糟係黑松露炒旦多士,雖好吃,卻名大於實。平凡之作。可惜今天沒時間,否則一定試埋心太軟才走。
唯一吐糟係黑松露炒旦多士,雖好吃,卻名大於實。平凡之作。
可惜今天沒時間,否則一定試埋心太軟才走。
Angela 3食: 女士們緊記食完中間的飯要漱口,否則笑起上黎給人看見成口黑色,多失態
Baby 3 食 : 看起上來,份量少少;食落卻好飽
黑松露忌廉湯 : 超正! 濃濃的黑松露香氣,配上忌廉湯creamy的口感,絕配!
餐茶不用加錢,有冷熱選擇,轉其他凍飲要加$8
2012-11-13