發現銅鑼灣呢間隱世海景餐廳!天台浪漫日落維港景致配上夢幻生日佈置,連壽星禮物都精緻過人。今次就同大家開箱呢個「食飯+打卡+慶生」三合一完美spot~ 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝔹𝕚𝕣𝕥𝕙𝕕𝕒𝕪 ℙ𝕖𝕣𝕜𝕤゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃 🍹 必叫打卡Cocktail ・Pina Colada|經典椰香菠蘿杯 ・ArcAdiA|雲呢拿威士忌×冷泡桃茶,小王子主題Cocktail打卡一流𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚ 🍴 必試Appetiser・香煎鵝肝配焦糖洋蔥吐司| 鵝肝厚切煎到外脆內溶,焦糖洋蔥慢煮到琥珀色,底下嘅吐司吸滿鵝油,邪惡到爆!・香煎日本刺身帶子| 北海道帶子煎到微焦,鋪上爆汁三文魚籽,上面仲有食用金箔點綴。 🍽️ 主菜精選・牛肝菌蘑菇意大利飯| 牛肝菌配埋秘製醬汁,飯粒al dente咬口,面頭灑滿帕爾馬森芝士碎。 ・烤開心果脆皮羊西冷| 羊西冷裹滿開心果碎烤製,再配上薄荷醬,完全冇羶味。 🍮 甜品・芒果雲呢拿意大利奶凍| 半半芒果同牛奶凍,上面仲有士多啤梨裝飾,食落入口即化。 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍

🍹 必叫打卡Cocktail
・Pina Colada|經典椰香菠蘿杯

🍴 必試Appetiser
・香煎鵝肝配焦糖洋蔥吐司|

・香煎日本刺身帶子|

🍽️ 主菜精選
・牛肝菌蘑菇意大利飯|

・烤開心果脆皮羊西冷|
羊西冷裹滿開心果碎烤製,再配上薄荷醬,完全冇羶味。

🍮 甜品
・芒果雲呢拿意大利奶凍|
半半芒果同牛奶凍,上面仲有士多啤梨裝飾,食落入口即化。

🎁 慶生6大福利
1️⃣ 免費生日禮物🎁永生花禮盒🎁
2️⃣ 生日打卡佈置
3️⃣ 壽星Magic Cocktail
4️⃣ 6-8pm / 8-10pm 前慶祝生日晚餐,生日壽星免費任飲
5️⃣ 全單8折
6️⃣ 免開瓶費(只限兩人一支)

🤑 人均消費:~$361
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:Arcadia (銅鑼灣)

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#lifestyle #hklife #foodiegram #foodielife #hkblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略
#銅鑼灣慶生餐廳 #海景打卡 #生日優惠 #任飲放題 #紀念日首選 #Arcadia #銅鑼灣美食 #香港美食 #少女打卡餐廳 #打卡餐廳 #生日晚餐 #BirthdayDinner #BirthdaParty
2025-05-24 96 浏览
同閨蜜慶生,揀咗銅鑼灣Arcadia嘅Festival Dinner Set,景靚、食物正!😍 維港夜景超浪漫,夜晚望出去真喺心動!🌃✨餐廳環境夢幻又溫馨,生日氣氛絕對一流!🎈 仲有好多生日佈置,影相打卡超靚,超貼心!📸💖壽星有免費永生花禮盒同Magic Cocktail送,生日即刻變得更夢幻!🎁 Menu精緻,特色雞尾酒超讚,揀Arcadia真喺無錯!🍸🌟🍹 Magic Cocktail:揀咗RUHNAMA “命運之書”,燒酒、青蘋果汁、蝶豆花茶mix出清新變色效果,許願一刻好magic!🪄✨🍴 前菜:西伯利亞13年魚子醬鹹香爆汁,超開胃!😋 意式薄切生和牛片入口即溶,酸香醬汁好夾!🍖 香煎日本刺身帶子配三文魚籽,外脆內嫩,鮮甜滿分!🐟😍🍝 主菜:避風塘XO醬原隻鮑魚蜆肉意粉,意粉彈牙,鮑魚鮮香,超滿足!🦪 澳洲MB2金箔嫩牛柳嫩滑多汁,心形牛扒加金箔超有心!🥩💫🍰 甜品:日本芝麻芝士蛋糕,芝麻香濃又輕盈,生日甜品驚喜滿分!🎂🥂 飲品:BLAUSEE瑞士藍湖檸檬柚子酸甜開胃,6 shot夠同閨蜜邊飲邊傾!🍋 $6 COVER CHARGE用大吉嶺紅茶同巴西瑪黛茶,茶酒風味超有part

🍴 前菜:西伯利亞13年魚子醬鹹香爆汁,超開胃!😋

意式薄切生和牛片入口即溶,酸香醬汁好夾!🍖

香煎日本刺身帶子配三文魚籽,外脆內嫩,鮮甜滿分!🐟😍

澳洲MB2金箔嫩牛柳嫩滑多汁,心形牛扒加金箔超有心!🥩💫

$6 COVER CHARGE用大吉嶺紅茶同巴西瑪黛茶,茶酒風味超有party感!🎉

2025-05-20 71 浏览
因為生日,朋友說要來Arcadia一起晚餐,因為這裏的環境與裝潢十分打卡able,餐飲亦別具特色,每逢星期六,還有現場樂隊帶來精彩的音樂演出,為用餐增添氛圍!前菜我們要了煙三文魚火龍果莓果配香油醋。這道菜以煙燻三文魚為主角,帶有淡淡香氣和鹹味。清甜的火龍果與色彩鮮豔的莓果形成鮮明對比,增添視覺上的吸引力。而加入香油醋,酸味平衡三文魚的油脂,整體口感層次更分明。主食我們要了脆炸軟殼蟹冬陰公海鮮意大利飯。這道意大利飯融合經典的泰國冬陰功風味,搭配脆炸的軟殼蟹,讓味道更豐富。意大利飯的米粒吸收冬陰功香料,帶有微微酸辣味,十分開胃。軟殼蟹外脆內嫩,與米飯的口感形成對比,讓人每一口都充滿驚喜。至於澳洲M3和牛肉眼扒,這是肉食愛好者的佳餚。牛肉眼扒肉質鮮嫩,油花分布均勻,讓每一口都帶有豐富風味。簡單調味,讓肉的本味得以凸顯,並且保留肉質的多汁感,搭上薯蓉,值得細細品味。朋友選了Smiling這杯飲品,開心果和榛子的香氣相互交融,抹茶的清新口感與牛奶的絲滑感相得益彰,這杯飲品的名字恰如其分,令人感到愉悅。而Sun of The Peach充滿夏日的味道,桃子與檸檬的搭配清新爽口,黑茶的深厚底蘊則為飲

朋友選了Smiling這杯飲品,開心果和榛子的香氣相互交融,抹茶的清新口感與牛奶的絲滑感相得益彰,這杯飲品的名字恰如其分,令人感到愉悅。而Sun of The Peach充滿夏日的味道,桃子與檸檬的搭配清新爽口,黑茶的深厚底蘊則為飲品增添層次感。最近餐廳更精心準備了一系列令人垂涎、新推出的雞尾酒,為用餐增添獨特風味。

Arcadia (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓
試食活動
🎀銅鑼灣。進入夢幻打卡世界揮動魔法棒🪄🎀🪄店名* #Arcadia🔮地址* 香港銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$1243 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_銅鑼灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵去過銅鑼灣咁多次 今次終於試到大廈頂層嘅西餐廳餐廳主色調係藍色同白色 入到去見到熱氣球造型嘅卡位 實在吸引天台部分係粉紅Flamingo熱帶雨林主題酒吧 真係好適合同閨密聚會整個裝飾就好似進入咗迪士尼 華麗得令人驚喜空間寬敞 四周座椅同桌子都被花卉裝飾包圍 感覺好似置身花海 入口附近仲有熱氣球同浴缸嘅打卡位 酒吧高台位置設計得好高級 真係適合拍照 落地玻璃窗可以俯瞰美麗海景 燈飾又獨特 彷彿進入阿拉丁嘅世界 侍應穿住西裝 整體氛圍正式又親切 而且侍應會穿著西裝 好正式🍽️食物質素🍽️餐餐廳最出名就係佢地嘅打卡cocktail 唔少都用咗迪士尼魔法主題 最近佢哋推出咗新菜單仲有專為港女設計嘅打卡下午茶set 價錢合理 外觀又
🎀銅鑼灣。進入夢幻打卡世界揮動魔法棒🪄🎀

🪄店名* #Arcadia
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$1243 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

空間寬敞 四周座椅同桌子都被花卉裝飾包圍 感覺好似置身花海

🍽️食物質素🍽️
最近佢哋推出咗新菜單
仲有專為港女設計嘅打卡下午茶set 價錢合理 外觀又靚
甜點同鹹點選擇多 仲有cocktail omakase 專門俾愛酒人士
正式餐牌有唔同國家嘅菜式 以西餐為主 有前菜 意粉 意大利飯 pizza 肉類等等
食材都係新鮮 係當地入口

仲有白松露焗薯 薯仔保持咗口感 唔會太爛 味道都唔錯

🪄 香烤加拿大豬鞍配蔬菜及覆盆子醬 $328
呢個豬鞍真係必食 份量驚人
肉質Juicy 咬下去肉汁會爆出 完全值返個價錢
旁邊嘅蔬菜又脆 配上覆盆子醬 酸酸地真係幾特別 增添咗整道菜嘅層次感

👀 評分 💖💖💖💖💖
🪄 飲品 - Back To School $168 & 1001 Night $168
飲品係呢間餐廳嘅必點 因為真係好有特色
1001 Night就好似阿拉丁神燈 店員會用火點燃 效果好似煙火 實在好適合打卡
另一款Back to School就好似魔術 點火之後會有變化
飲品出現嘅時候真係幾好玩

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
  • 一千零一夜
  • 香烤加拿大豬鞍配烤蔬菜及覆盆子醬
2025-05-19 56 浏览
銅鑼灣既酒吧🍺有露天天台 同埋 側邊既露台位, 可以睇到維港景色🍹有cocktail,new tea set, 西餐意粉牛扒任均選擇 慢慢坐底飲杯野傾個計就最正啦嗌左兩杯tailor made special cocktail 🍹 都係獨一無二 廚師發辦😳😋第一杯係💨煙霧彌漫嘅荔枝plus GIN🤍托盤上面嘅小魚兒噴出煙霧 好有氣氛側邊就係有一個壺載住GIN 再自己倒小杯小杯咁倒出黎⚪️飲落口GIN 充滿果香味 荔枝味好濃好甜但清新另一杯係🕎旋轉嘅柚子whisky🧡一個旋轉既盤上面有一個玻璃樽 再上面就係主角飲品成件事都好華麗😳飲落口充滿果香味 同埋啖啖既whisky 一路加埋啲nuts 一齊食正啦
都係獨一無二 廚師發辦😳😋

飲落口充滿果香味 同埋啖啖既whisky

一路加埋啲nuts 一齊食
正啦

2025-05-19 52 浏览
這間以雞尾酒聞名的餐廳,意外地在食物方面也表現出色,環境裝修都好特別,好岩打卡同慶祝。黎到呢間餐廳,一定要order 特別既雞尾酒😍One Thousand One Night新鮮熱情果與伯爵茶的完美結合,甜甜帶果香既雞尾酒。點火後更加夢幻,加上阿拉丁神燈造型既酒壺同酒杯,恍如置身童話故事般。Ruhnama清新的日本青蘋果酒,酒味相對重一點。跟住書上既調配方法,逐步加上唔同既酒,燈光加上乾冰嘅效果,變緊魔法咁。香烤西班牙八爪魚腳伴加泰羅尼亞紅椒堅果醬八爪魚鮮嫩而富有嚼勁,紅椒堅果醬特別,另外仲有南瓜醬,香甜美味。伴以鷹咀豆沙律,好有海島氣息既風味。MB2嫩牛柳叫左5成熟,出到黎岩岩好,肉質嫩滑,配上特製醬汁,更能帶出濃濃既牛肉味。香烤加拿大豬鞍配蔬菜及覆盆子醬豬肉烤得外脆內嫰,搭配新鮮蔬菜,覆盆子醬的酸甜中和油膩感。整體用餐感覺非常好,下次要同朋友黎慶生,儀式感滿滿😆 除左有打卡位,仲有免費生日禮物 「永生花禮盒」、免費magic cocktail、6-8pm / 8-10pm 前慶祝生日晚餐,生日壽星免費任飲,同行其他人+$158/2小時任飲,仲免開瓶費同埋有八折,真係岩晒我d 酒鬼

黎到呢間餐廳,一定要order 特別既雞尾酒😍

One Thousand One Night

Ruhnama

香烤西班牙八爪魚腳伴加泰羅尼亞紅椒堅果醬

MB2嫩牛柳

香烤加拿大豬鞍配蔬菜及覆盆子醬
豬肉烤得外脆內嫰,搭配新鮮蔬菜,覆盆子醬的酸甜中和油膩感。

整體用餐感覺非常好,下次要同朋友黎慶生,儀式感滿滿😆 除左有打卡位,仲有免費生日禮物 「永生花禮盒」、免費magic cocktail、6-8pm / 8-10pm 前慶祝生日晚餐,生日壽星免費任飲,同行其他人+$158/2小時任飲,仲免開瓶費同埋有八折,真係岩晒我d 酒鬼friend😆😆
晚上我來到銅鑼灣的 Arcadia 吃晚餐。餐廳位於30樓,擁有海景。另外還有天台的日落美景和晚上現場音樂的氛圍,讓人感受到獨特的用餐享受。😄餐廳推出的新 cocktail 及新的tea set ☺我點了兩款mocktail and cocktail:Sun of the Peach結合了桃子、紅茶和檸檬,清新可口。Back to School牛油香和熱帶水果的風味,喝下去有濃郁的菠蘿味,還有火焰效果,實在是打卡的好選擇。😁意式香蒜白酒蜆肉扁意粉扁意粉吸收了香蒜和白酒的濃郁味道,蜆肉鮮嫩,讓人食指大動。雜錦海鮮意粉伴香濃龍蝦汁海鮮新鮮多樣,搭配濃郁的龍蝦汁,讓整個意粉更加升華。澳洲MB2 嫩牛柳牛柳肉質鮮嫩,烹調得恰到好處,口感極佳。脆炸魷魚鬚份量超多!!外脆內嫩,搭配著美乃滋,非常開胃!!脆炸薯條配黑松露醬薯條份量也是很多!!香脆可口,黑松露醬更是提升了風味。芒果雲呢拿意大利奶凍意大利奶凍口感滑順,芒果的清甜令人心情愉悅。脆香蝦肉長春卷蝦肉鮮香,外皮酥脆,不搭配醬料都夠味。鮮甜藍蟹肉扁意粉藍蟹肉質鮮甜,搭配扁意粉的口感,讓人回味無窮。恰逢餐廳的生日主題活動,我看到有其他客人正在慶祝生

餐廳推出的新 cocktail 及新的tea set ☺

我點了兩款mocktail and cocktail:

Sun of the Peach
結合了桃子、紅茶和檸檬,清新可口。

Back to School

意式香蒜白酒蜆肉扁意粉
扁意粉吸收了香蒜和白酒的濃郁味道,蜆肉鮮嫩,讓人食指大動。

雜錦海鮮意粉伴香濃龍蝦汁
海鮮新鮮多樣,搭配濃郁的龍蝦汁,讓整個意粉更加升華。

澳洲MB2 嫩牛柳
牛柳肉質鮮嫩,烹調得恰到好處,口感極佳。

脆炸魷魚鬚
份量超多!!
外脆內嫩,搭配著美乃滋,非常開胃!!

脆炸薯條配黑松露醬
薯條份量也是很多!!
香脆可口,黑松露醬更是提升了風味。

芒果雲呢拿意大利奶凍
意大利奶凍口感滑順,芒果的清甜令人心情愉悅。

脆香蝦肉長春卷
蝦肉鮮香,外皮酥脆,不搭配醬料都夠味。

鮮甜藍蟹肉扁意粉
藍蟹肉質鮮甜,搭配扁意粉的口感,讓人回味無窮。

恰逢餐廳的生日主題活動,我看到有其他客人正在慶祝生日,讓我感受到特別的慶祝氛圍。餐廳更提供了多項生日優惠:

1. 免費的「永生花禮盒」作為生日禮物。
2. 免費的生日打卡佈置,讓壽星可以拍下美好的回憶。
3. 壽星可享用免費的 Magic Cocktail。
4. 在指定時間內慶祝生日晚餐,壽星可以免費任飲,同行的朋友只需加158元即
可享受兩小時的任飲服務。
5. 全單8折的優惠。
6. 免開瓶費(開瓶只限兩人一支)。

不過我還有一段時間才生日,希望到時候還有這個生日優惠。 😍

2025-05-13
$659.5 (晚餐)
  • 澳洲MB2嫩牛柳
  • 脆炸魷魚鬚
  • 脆炸薯條配黑松露醬
2025-05-18 47 浏览
同閨密慶祝生日😋 這次來到 Arcadia,讓我帶你們一起探索這充滿魔法🔮✨的美食之旅!首先,雞尾酒🍸部分,"Back to School" 以哈利波特為靈感用Rum🥃為基底,加入加勒比海🍍鳳梨和奶油🧈的香氣,熱帶水果風味悠長,就像回到充滿魔法的校園時光!值得一試!另一款 "One Thousand & One Night" 則是以Sake🍶為基底,融合新鮮百香果和伯爵茶的香氣,充滿魔幻色彩,打卡效果一流!再來是令人垂涎的美食🤤! "New Zealand Mussels on the Half Shells" 半殼紐西蘭青口🦪 提供白酒、冬蔭功和新鮮忌廉三種口味,每一種都讓人欲罷不能!特別推薦白汁口味,非常香濃。"Pesto Spaghetti with Pan-Seared Salmon"🍝 挪威三文魚🐟搭配羅勒青醬汁,經典美味!魚肉煎得恰到好處,肉質鮮嫩,配上香濃的青醬,簡直完美!意粉有咬口"Tum Yum Seafood Risotto with Soft Shell Crab" 🦀 冬蔭功海鮮意大利飯配上酥脆的軟殼蟹,口感豐富,層次分明!冬蔭功的酸辣與海鮮的鮮甜完美融合,讓
同閨密慶祝生日😋 這次來到 Arcadia,
讓我帶你們一起探索這充滿魔法🔮✨的美食之旅!

首先,雞尾酒🍸部分,

再來是令人垂涎的美食🤤!

"Tum Yum Seafood Risotto with Soft Shell Crab" 🦀 冬蔭功海鮮意大利飯配上酥脆的軟殼蟹,口感豐富,層次分明!冬蔭功的酸辣與海鮮的鮮甜完美融合,讓人回味無窮!

壓軸的 "Braised Cook Crispy Skin Pork Knuckle with Chimichurri Sauce"🍖 ($298)!外皮酥脆,肉質軟嫩的豬手,搭配阿根廷風味的Chimichurri醬,絕對是肉食愛好者的天堂!

最後以 "Apple Crumble"🍎 作結,溫暖的蘋果餡搭配酥脆的餅皮,甜蜜而不膩,為這趟魔法美食之旅畫上完美的句點!💯

訂位時話俾佢聽係生日,仲有永生花送。

壽星仲有兩個鐘免費任飲。
總之,Arcadia 絕對是一家值得推薦過生日的餐廳!無論是環境還是食物,都充滿驚喜!
快來和我一起體驗這趟魔法美食之旅吧! ✨✨✨
  • One Thousand & One Night
  • Back To School
  • 脆皮豬手配阿根廷奇米丘里醬
2025-05-18 21 浏览
在這個充滿魔法與驚喜的餐廳,Arcadia絕對是值得一試的地方。這裡的雞尾酒不僅美味,還充滿了互動性與趣味,讓人玩得不亦樂乎。招牌雞尾酒**BACK TO SCHOOL**(開學日)是一款令人驚艷的雞尾酒,搭配加勒比菠蘿和牛油香的味道,讓你每一口都彷彿置身於熱帶度假。更有趣的是,播放著哈利波特的音樂,你可以用自己的魔法棒點火,增添了不少樂趣!價格為 $168另一款值得一提的是**RUHNAMA**(命運之書),這款以清新的日本青蘋果酒為基底的雞尾酒,還能逐步變色,令人驚喜。跟隨指示,自製魔法藥劑,體驗從黃色到藍色的變化,簡直就像在進行一次奇幻的實驗。價格同樣是 $168。香煎鵝肝配焦糖洋蔥吐司($108)這道菜完美展現了鵝肝的細膩與醇厚。香煎的鵝肝外皮酥脆,內裡柔滑,與焦糖洋蔥的甜味相得益彰,令人回味無窮。搭配的吐司則提供了恰到好處的口感,讓整體味道更加豐富。冬陰公海鮮意大利飯伴脆炸軟殼蟹 ($228)這道意大利飯的味道濃郁,帶有經典的冬陰公風味,酸辣適中,讓人胃口大開。上面的脆炸軟殼蟹則增添了酥脆的口感,完美平衡了米飯的柔軟,令人陶醉。澳洲 M3 和牛肉眼扒 ($428)這款和牛肉眼

招牌雞尾酒

香煎鵝肝配焦糖洋蔥吐司($108)

冬陰公海鮮意大利飯伴脆炸軟殼蟹 ($228)

澳洲 M3 和牛肉眼扒 ($428)
這款和牛肉眼扒是肉食愛好者的夢幻之選。肉質鮮嫩多汁,帶有迷人的大理石紋,烹調得恰到好處,保留了肉的原汁原味。搭配的烤蔬菜和香蒜,為這道菜增添了清新感,令人滿足。

餐廳的環境設計別具一格,戶外位置可以俯瞰壯麗的海景,加上粉紅色的天台裝修,成為打卡的熱點。無論是在室內還是戶外,都適合拍攝出美麗的照片,讓你在社交媒體上引起一陣轟動。

Arcadia是一個結合美食、美酒和美景的理想場所,無論是與朋友聚會還是約會,都能帶來難忘的體驗!

試食活動
<香烤西班牙八爪魚腳伴 加泰羅尼亞紅 $188>八爪魚超級彈牙 幾新鮮 本身個八爪魚唔算好濃味 要記得點埋個泰羅尼亞紅醬 就啱啱好👌<羅馬傳統卡邦尼長通心粉 $138>推薦‼️我本人好鍾意個長通心粉嘅口感 煙煙韌韌 同卡邦尼醬好夾 好滿足😋<澳洲M3和牛肉眼扒 $428>推薦‼️我地叫左5成熟 M3和牛肉質好鮮嫩 好易切 仲可以點埋秘制醬汁 會有另一番風味🤤<Back to School $168>呢杯酒哈利波特主題 連帶嘅音樂盒瞬間代入魔法世界✨員工會拎魔法棒幫手點著個火 好有儀式感🥰杯酒屬於果酒 偏酸甜 都幾重酒味 唔算太大杯 兩個女仔一齊飲就啱啱好<1001 Night $168>推薦‼️我想試呢杯阿拉丁神燈好耐架啦 上場方式都勁有心思 可以show到個神燈最靚嘅樣😍杯酒都好正 非常容易入口 熱情果加埋伯爵茶香 啱啱好
<香烤西班牙八爪魚腳伴 加泰羅尼亞紅 $188>

<羅馬傳統卡邦尼長通心粉 $138>

<澳洲M3和牛肉眼扒 $428>

<Back to School $168>

<1001 Night $168>
杯酒都好正 非常容易入口 熱情果加埋伯爵茶香 啱啱好

2025-05-17 12 浏览
為咗同契媽慶祝生日,我做咗啲功課,揀咗位於銅鑼灣嘅Arcadia餐廳。契媽係個鍾意打卡嘅靚太,今次帶佢嚟呢度真係啱晒佢嘅心水。餐廳以酒吧風格開始,燈光非常有情調,上一層嘅天台可以望到維港嘅美景,好浪漫,好適合打卡😍。One Thousand and One Night 🍸 呢杯係Arcadia嘅signature cocktail,成杯酒嘅組合包括sake、passion fruit同earl grey。佢嘅阿拉丁神燈造型真係令人一見難忘🤩。職員會喺你準備好嘅時候點火,成杯酒就會閃閃發光,好似夢幻一樣✨。入口有百香果嘅酸酸甜甜,配合清酒,成杯酒口感輕盈,適合作為開胃酒。Beauty and the Beast 🌹 係另一杯signature cocktail,主要成分有strawberry gin、lychee同cranberry。職員點火後,一朵玫瑰花會慢慢綻放出嚟,成杯酒會散發出夢幻嘅煙霧效果,好似置身童話世界🌹✨。飲落去有濃郁嘅荔枝味,隨後感受到gin酒嘅果香,整體口感非常平衡。喜好甜酒嘅朋友一定會鍾意,果味同酒精交織令人欲罷不能😋。意式薄切生和牛片 🥩 每一片牛肉都薄如紙,入口

意式薄切生和牛片 🥩 每一片牛肉都薄如紙,入口即溶,牛味濃郁,配搭少許橄欖油同海鹽,味道更加突出,真係一試難忘!

澳洲M3和牛肉眼扒 🥩 我哋要求medium rare,廚師控制得好準確,肉質鮮嫩,油花分佈均勻,輕輕一切就可以見到肉汁流出,配些少胡椒,肉味更加突出。真係非常滿意!

香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯 🐟 鱸魚外皮煎得香脆,魚肉嫩滑多汁。焗薯口感綿密,白松露嘅香氣濃郁,與薯仔融合得非常完美,真係絕配!

整個用餐過程非常愉快,Arcadia餐廳裝修華麗,環境高貴,仲有好多打卡位。天台可以望到銅鑼灣靚景,真係超適合慶祝特別日子🥳。契媽話今晚好開心,好滿意契仔嘅安排😄。如果你想搵個地方同好友或者家人慶祝,一定要嚟試下呢間餐廳。

📍 Arcadia (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓 這家店真的讓人驚艷,從裝潢到氛圍都充滿細節感——**滿屋鮮花擺設**,環境唯美,適合拍照打卡,還有**天台坐席**能夠飽覽**維港夜景**,在微醺的氛圍下欣賞城市燈火,絕對是理想的聚會場所。 🍽 精選料理 -脆皮豬手配阿根廷奇米丘里醬——外皮超級酥脆、肉質軟嫩,搭配酸香帶勁的阿根廷風味醬汁,絕對是一道讓人回味的菜式。 - 意式薄切生和牛片——油脂細膩、入口即化,搭配簡單調味,完美展現和牛的鮮甜。 - 鮮甜藍蟹肉扁意粉——扁意粉的Q彈口感與藍蟹的鮮味相融合,每一口都是大海的氣息,醬汁濃郁而不膩,讓人停不下來。 - 風乾火腿火箭菜披薩——火腿的鹹香與火箭菜的清新形成絕妙平衡,薄脆的餅皮更是增加了層次感。 - 美式香辣雞翅——香辣美式經典,每一口都是外皮酥脆、內嫩多汁,適合邊喝邊享受! 🍸 特色雞尾酒 這裡的調酒也非常有創意,每一款都代表不同的神秘元素: - Back To School——濃郁牛油香、熱帶水果韻味,象徵魔法的雞尾酒「開學日」,用魔杖點燃紙張,火焰瞬間竄起🔥,當火
📍 Arcadia (銅鑼灣)

🍽 精選料理

🍸 特色雞尾酒
這裡的調酒也非常有創意,每一款都代表不同的神秘元素:

- Back To School——濃郁牛油香、熱帶水果韻味,象徵魔法的雞尾酒「開學日」,用魔杖點燃紙張,火焰瞬間竄起🔥,當火焰消散,魔法藥水的調酒容器🔮 就會顯現出來。

- Ruhnama——隨著調劑過程的進行,酒液逐漸變色,宛如鍊金術的神秘轉化,清新日本青蘋果酒🍏 ,幻象變色的視覺體驗,宛如鍊金術的神秘轉化,「命運之書」絕對值得一試。

- One Thousand & One Night——熱情果與伯爵茶的組合,口感細膩而富有層次,調酒師點燃火焰,紅色火花閃爍,酒杯上的光影變幻彷彿帶我們進入《一千零一夜》的阿拉伯奇幻世界。金色的燈光映照著桌上的裝飾物——神燈、精緻小杯,彷彿等待著某個魔法的召喚

- Arcadia——威士忌浸泡馬達加斯加雲呢拿,伴隨桃子與櫻花香,水晶球的微模型世界更增添一絲占卜的神秘感,絕對是一場感官享受。

- Hanging Garden——薰衣草、紫羅蘭、洋甘菊與檜木的搭配,花草香氣交錯,濃郁的薰衣草讓人感到放鬆。

這家店的料理精緻、調酒極具創意,加上絕美的維港景觀與浪漫花藝擺設,從氛圍到味覺都令人陶醉。無論是與朋友小酌、約會放鬆,或是純粹來拍照打卡,Arcadia 都是絕對值得一訪的高空美酒餐廳!🍷✨
2025-05-12 22 浏览
之前已經嚟過呢間位於銅鑼灣登龍街嘅Arcadia好幾次,環境氣氛都好舒服,服務亦都非常唔錯,好啱同朋友嚟傾偈食飯~⚜️香烤西班牙八爪魚腳伴 加泰隆尼亞紅椒堅果醬八爪魚腳烤得剛剛好,烤得好香,唔會好韌,加上佢嘅紅椒堅果醬,非常開胃⚜️澳洲M3和牛肉眼扒肉眼扒好Juicy,燒烤味好香,薯蓉亦都好香滑👍🏻⚜️香烤加拿大豬鞍配烤蔬菜及覆盆子醬呢個豬鞍賣相平平無奇,但食落都幾Juicy 同嫩滑,每一啖都有豬肉汁咇出嚟😍有驚喜!⚜️Kamo Rive一上枱仲有夢幻嘅仙氣飄出~個人覺得酒味較為濃烈⚜️Bananananana呢個好好飲!有菠蘿嘅酸味,加上香蕉嘅香味,飲落酸酸甜甜,味道唔錯👍🏻

⚜️香烤西班牙八爪魚腳伴 加泰隆尼亞紅椒堅果醬

⚜️澳洲M3和牛肉眼扒
肉眼扒好Juicy,燒烤味好香,薯蓉亦都好香滑👍🏻

⚜️香烤加拿大豬鞍配烤蔬菜及覆盆子醬

⚜️Kamo Rive
一上枱仲有夢幻嘅仙氣飄出~個人覺得酒味較為濃烈

⚜️Bananananana

試食活動
餐廳啱啱開嗰陣喺社交平台睇到人去打卡已經想嚟,每個角落佈置設計都係打卡位樓上30/F粉紅空中花園更加係highlight💗睇日落睇維港景一絕✨每個星期五、六會有歌手live music表演,可惜到訪當日天氣唔好準備落大雨,天台唔開放lu淨係上去望吓🥹食生日飯福利🎂餐廳做緊6樣生日優惠:1. 免費生日禮物”永生花禮盒”2. 免費生日打卡佈置3. 生日壽星送免費Magic Cocktail4. 6-8pm / 8-10pm前慶祝生日晚餐,生日壽星免費任飲,同行其他人+$158/2小時任飲5. 全單8折6. 免開瓶費*(開瓶只限兩人一支)目擊起碼6張枱客人都係慶祝生日,華麗開心🥳🎉🫟Cocktail - 1001 Night好多人都點呢杯阿拉丁神燈😏即場點火環節係重點Sake +熱情果+伯爵茶 ~ 好fruity易入口🫟Mocktail - Berry Symphony朋友唔飲得酒,叫杯mocktail,個味酸酸甜甜佢好鍾意!🫟煙三文魚火龍果莓果配香油醋砌成一朵花嘅煙三文魚配切粒火龍果同莓果,打頭陣fresh🫟脆皮豬手配阿根廷奇米丘里青醬豬手都幾大份,一上枱夠晒霸氣,調味適中夠味得嚟唔會太鹹

樓上30/F粉紅空中花園更加係highlight💗
睇日落睇維港景一絕✨

食生日飯福利🎂餐廳做緊6樣生日優惠:
1. 免費生日禮物”永生花禮盒”
2. 免費生日打卡佈置
3. 生日壽星送免費Magic Cocktail
5. 全單8折
6. 免開瓶費*(開瓶只限兩人一支)

目擊起碼6張枱客人都係慶祝生日,華麗開心🥳🎉

🫟Cocktail - 1001 Night
好多人都點呢杯阿拉丁神燈😏即場點火環節係重點
Sake +熱情果+伯爵茶 ~ 好fruity易入口

🫟Mocktail - Berry Symphony
朋友唔飲得酒,叫杯mocktail,個味酸酸甜甜佢好鍾意!
🫟煙三文魚火龍果莓果配香油醋
砌成一朵花嘅煙三文魚配切粒火龍果同莓果,打頭陣fresh

🫟脆皮豬手配阿根廷奇米丘里青醬
豬手都幾大份,一上枱夠晒霸氣,調味適中夠味得嚟唔會太鹹,啲皮脆卜卜,啖啖肉唔會好肥,炸得乾身咗少少,跟奇米丘里青醬解膩

🫟波特貝勒蘑茹鮮嫩雞肉意大利飯
意大利飯軟稔中帶煙韌,口感唔錯,啖啖都有肉又有飯,唔會好重忌廉好易食滯咁

2025-05-11 8 浏览
朋友話帶我去銅鑼灣《Arcadia》食野 + 打咭,勿跟左佢去。去到發現真係好多打咭位,有浴缸攞設、熱氣球櫈、仲有室外維港景......餐廳內處處都係打咭位。連食物和飲品都花了好多心思去設計外觀和裝飾,非常有誠意且令人覺得開心和驚喜。今次要講飲品先,因真係好特別:Cocktail ✨️1001 夜係呢度嘅招牌飲料,用木盆盛著華麗嘅阿拉丁神燈壺 和 杯子。上枱時,店員會在木盤子上開火搶,非常耀眼。味道方面,有淡淡伯爵茶味 和 濃郁嘅熱情果味。✨️Back to school 係哈利波特 Cocktail 系列嘅飲品,熱情果味重。用杯飲放在一個音樂盒內,並播放著哈利波特相關嘅音樂。上枱時,店員(可或客人)拿著魔法棒狀嘅火槍點火,非常夢幻。✨️半殼紐西蘭新鮮青口一大碟,份量都幾多,夠兩至三人用。青口大大隻,肉質鮮嫩,最緊要係冇沙,正!✨️澳洲M3和牛肉眼扒M3和牛肉眼扒食得出係堅野,好香牛肉味,而且有嚼勁。💯✨️澳洲MB2嫩牛柳牛柳肉質倫軟腍,牛味也香濃。厚切食法好有口感。👍

今次要講飲品先,因真係好特別:

Cocktail

✨️1001 夜

✨️Back to school

✨️半殼紐西蘭新鮮青口

✨️澳洲M3和牛肉眼扒
M3和牛肉眼扒食得出係堅野,好香牛肉味,而且有嚼勁。💯

✨️澳洲MB2嫩牛柳
牛柳肉質倫軟腍,牛味也香濃。厚切食法好有口感。👍