2025-05-15 3810 浏览
餐廳隱藏於登龍街Midtown頂樓及天台,入面每個角落都係精緻裝飾,特色座位典雅牆紙同乾花佈置等等,適合約埋bff一齊瘋狂打卡📸餐廳天台仲有個outdoor bar area,維港海景同心型椅等一樣咁靚🥰餐牌上前菜主菜都好多選擇,亦有新既cocktail menu供應,如果下午到店仲有全新tea set menu俾客人選擇🔸ONE THOUSAND & ONE NIGHTpresentation一流既人氣cocktail✨以阿拉丁神燈為主題,上枱時店員會係神燈周圍點火,瞬間營造神秘中東氛圍🔥cocktail以sake熱情果及伯爵茶調製,酒味唔重易入口🔸SUMMER NUDE用上芋燒酌及冬瓜茶調製既fusion cocktail,加入羅勒葉味道清甜refreshing🔸香烤西班牙八爪魚腳伴加泰隆尼亞紅椒堅果醬一份有四件八爪魚腳,每一件都保留嚼勁,配上鷹嘴豆及紅椒堅果醬,口感豐富🔸 澳洲 M3和牛肉眼扒最有驚喜係呢一道肉眼扒🏅用上澳洲M3和牛,肉質軟嫩而油花分佈均勻,簡單沾少少鹽已經好夠味🤤亦可以點附上醬汁減低膩感,配上紅蘿蔔及蘆筍成為份量十足既主菜!🔸香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯鱸魚肉質柔軟

🔸ONE THOUSAND & ONE NIGHT
🔸SUMMER NUDE
🔸香烤西班牙八爪魚腳伴加泰隆尼亞紅椒堅果醬
🔸 澳洲 M3和牛肉眼扒
🔸香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯
鱸魚肉質柔軟,但仍然保持魚皮香脆口感;白松露焗薯量多飽肚,入口有松露香氣,仲有伴碟蔬菜蓉增添一點清新
2025-05-08 1358 浏览
為慶祝我朋友嘅生日,我哋揀咗去銅鑼灣嘅Arcadia餐廳。餐廳嘅裝潢華麗,氛圍好迷人,特別係有維多利亞港美景嘅天台,絕對係打卡好地方。🌆✨我哋叫咗芝士火腿拼盤 ($188)做starter,各種🧀芝士同火腿嘅搭生果。脆皮豬手配阿根廷奇米丘里青醬 ($298) 味道極佳,豬手外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,再配上濃郁嘅青醬,真係讓人難以抗拒。🐷🌿澳洲M3和牛肉眼扒 ($428) 更係令人驚艷,廚師火候掌控得當,肉質多汁鮮嫩,油花分佈均勻,輕輕一切就可以見到肉汁流出,搭配少少胡椒,味道更為突出。🥩💦飲品方面,我哋點咗兩杯餐廳嘅招牌雞尾酒。首先係One Thousand and One Night ($158),呢杯由sake、passion fruit同earl grey調製而成嘅雞尾酒,不僅口感清爽,裝飾亦非常獨特,點火後閃閃發光,好似置身夢幻世界。🍹✨另一杯係Beauty and the Beast ($158),混合咗strawberry gin、lychee同cranberry,玫瑰花喺點火後緩緩綻放,杯中煙霧繚繞,宛如童話般美好。呢杯酒嘅荔枝味濃郁,與gin嘅果香完美融合,整體口感平衡,

另一杯係Beauty and the Beast ($158),混合咗strawberry gin、lychee同cranberry,玫瑰花喺點火後緩緩綻放,杯中煙霧繚繞,宛如童話般美好。呢杯酒嘅荔枝味濃郁,與gin嘅果香完美融合,整體口感平衡,尤其適合喜歡甜酒嘅朋友。🍸🌹

Arcadia餐廳嘅用餐經驗真係令人難忘,無論係食物、飲品還係環境,都非常值得一試。呢度絕對係與親朋好友慶祝特別日子嘅好地方!🎉🍴
2025-01-13
2025-04-28 4163 浏览
慶祝情人節,就畀人帶左我黎到呢間餐廳😆今次我地揀左香烤西班牙八爪魚腳伴加泰隆尼亞紅椒堅果醬($188) 、鮮甜藍蟹肉扁意粉($168) 、澳洲M3和牛肉眼扒($428) 、COCKTAIL: ONE THOUSAND & ONE NIGHT($168)、ARCADIA ($168)餐廳裝潢高雅,每個角落都透露住細緻嘅品味,充滿浪漫同神秘氣氛,絕對係約會同慶祝嘅好地方🥰佢室外嘅露台位,仲可以飽覽維港海景🤩情人節少不了嘅花朵擺設🌹今次黎到仲有LIVE SHOW,幾有氣氛😄先送上NUTS,夠晒開胃😄香烤西班牙八爪魚腳伴加泰隆尼亞紅椒堅果醬:呢道菜一上枱就令人眼前一亮,八爪魚腳烤得香口,外層略帶焦香,內裡依然保持嫩滑。而伴碟嘅紅椒堅果醬帶有獨特嘅香氣,搭配八爪魚腳食落去真係絕配,每一啖都好有層次感😋鮮甜藍蟹肉扁意粉 :呢個扁意粉賣相都有悉心點綴過😍扁意粉煮得剛好,唔會過淋,口感彈牙,加上藍蟹肉嘅鮮甜,令到個意粉味道有所提升,正😋澳洲M3和牛肉眼扒:今次我地落單點左5成熟,和牛肉眼扒肉質鮮嫩多汁,烤得外焦裡嫩,每一啖都充滿咗和牛嘅香氣,味道濃郁,基本上就咁食已經好夠味,另外仲可以點埋伴碟嘅醬汁黎
情人節少不了嘅花朵擺設🌹
今次黎到仲有LIVE SHOW,幾有氣氛😄
NUTS
先送上NUTS,夠晒開胃😄
澳洲M3和牛肉眼扒
澳洲M3和牛肉眼扒:今次我地落單點左5成熟,和牛肉眼扒肉質鮮嫩多汁,烤得外焦裡嫩,每一啖都充滿咗和牛嘅香氣,味道濃郁,基本上就咁食已經好夠味,另外仲可以點埋伴碟嘅醬汁黎食,有另一番滋味,非常滿足🤤就連伴碟嘅薯蓉、車厘茄同蘆筍等都一樣出色,呢碟菜真係值得推薦👍🏻

相信好多人黎得呢到,都一定會嗌返D 好吸引嘅COCKTAIL😆
ONE THOUSAND & ONE NIGHT
ONE THOUSAND & ONE NIGHT:呢款COCKTAIL真係充滿魔幻色彩,用上阿拉丁神燈造型做器皿,然後點火後嘅效果非常夢幻,好似置身於一千零一夜嘅故事之中🥰新鮮嘅熱情果配合伯爵茶嘅香氣,味道清新而濃郁,造型同味道都值得滿分🍹
ARCADIA
ARCADIA:呢款雞尾酒同樣令人難忘,水晶球微模型世界,用上小王子角色做裝飾,更加令雞尾酒充滿住故事,增添咗占卜嘅神秘感,好有特色🍸裸鑽威士忌浸泡馬達加斯加雲呢拿,帶出柔和嘅桃子同櫻花香,味道豐富而細緻😎
大合照🥰

總括嚟講,ARCADIA無論每一道菜,COCKTAIL,或者環境裝飾等設計都充滿心思同創意,賣相同味道一樣出色,絕對係約會同慶祝嘅好地方,一定會帶畀你一個難忘嘅美食體驗🥰👍🏻另外見到佢都有D新嘅COCKTAIL、SHISHA同TEA SET,有機會都要黎再先得😉
補MENU
2025-02-13
NUTS
2025-04-05 3878 浏览
🍬Arcadia最新推出嘅魔法Cocktail 系列,外型靚到以為置身哈利波特世界🪄環境:8/10一嚟到門口已經有唔少打卡位📸餐廳分兩層,低層為室內空間,空內裝修充滿心思,以花🌺為題,天台層位於三十樓上,可於高處欣賞港島夜景,當然唔少得其他嘅特別打卡位👍🏿食物:8/10香煎日本刺身帶子伴三文魚籽$138帶子相當鮮甜,配搭三文魚籽咸咸香香,同時令帶子刺身味道更有層次😝挪威三文魚意粉配羅勒青醬汁 $148青醬配搭意粉一定冇得輸,三文魚煎嘅火喉控制得啱啱好,皮脆肉嫩👍🏿澳洲MB2嫩牛柳 $358覺得5成熟啱啱好🐮,而且保留到肉汁,配合添加獨有醬汁令到牛柳更加惹味,薯蓉調味都唔錯,有少少顆粒感加強口感🤪One thousand & one night $158魔法系列cocktail 造型分一定滿分💯,仲玩埋火,剩系影相都有排影🤣而且酒味唔會濃,以果味做主,就算平時唔太飲酒嘅朋友都一定唔會抗拒❤️‍🔥Bananananana $68香蕉配搭椰奶好match,仲混合左菠蘿成件事就好似去咗夏威夷🌴🍍💰性價比:7/10人均$500-600左右,相信各位男士約女性朋友或者另一半嚟都一定加分🫰又幫到咗多位

環境:8/10

食物:8/10
香煎日本刺身帶子伴三文魚籽$138

挪威三文魚意粉配羅勒青醬汁 $148

澳洲MB2嫩牛柳 $358

One thousand & one night $158

Bananananana $68

💰性價比:7/10
人均$500-600左右,相信各位男士約女性朋友或者另一半嚟都一定加分🫰又幫到咗多位男士解決儀式感問題,Aracdia仲有Tea set啱曬成班姐妹姐妹嚟打卡😍
挪威三文魚意粉配羅勒青醬汁
澳洲MB2嫩牛柳
One thousand & one night
Bananananana
2025-08-18 0 浏览
朋友生日,當然要賀一賀佢,見ig post 介紹銅鑼灣有間佈置好靚嘅餐廳好適合慶祝生日,咁當然要去試下。入到去,見到好多靚靚打卡位,全部都係花花🌹🥀🌺🌼💐🌻﹑蝴蝶🦋🦋🦋﹑羽毛,粉嫩粉嫩,好少女,即刻同朋友影返2張相先。聽侍應講,原來生日有免費生日禮物(永生花禮盒🎉🎉🎊)、免費 Magic Cocktail、6-8pm / 8-10pm 前慶祝生日晚餐,生日壽星免費任飲,同行其他人+$158/2小時任飲,只可惜我同朋友都唔飲酒,晒左添!餐廳有好多唔同嘅飲品供應,鍾意飲返兩杯嘅朋友真係唔可以錯過,佢有個mini 酒吧,專門調製不同嘅cocktail;唔飲得酒嘅朋友亦有mocktail供應,選擇亦好多。見佢餐牌寫近日餐廳有festival dinner set 同埋tea set, 價錢唔貴,下次可以嚟試試。我地order左2款mocktail:🔮Sun of the peach: 入面有peach🍑🍑、lemon🍋🍋加埋blacktea, 飲落酸酸甜甜,又幾fresh 。🔮smiling: 呢款入面好豐富,有pistachio、hazelnut,加埋matcha同牛奶,好creamy

我地order左2款mocktail:

🔮smiling: 呢款入面好豐富,有pistachio、hazelnut,加埋matcha同牛奶,好creamy ,上面仲有啲Cream, 好好飲吖!

🔮前菜我地叫左香茅椰子濃湯伴青口,有少少泰式fushion嘅感覺,椰汁🥥🥥好濃,少少辣,配上平時覺得佢無咩味嘅青口,竟然出奇地夾,我覺得係全晚最驚喜嘅菜式!😋😋🥰🥰🥰

主菜我地叫左2款:

🔮澳洲m3和牛肉眼扒:牛扒好juicy, 我地叫7成熟都唔會覺得韌,加上有少少油脂,更香更帶出牛嘅肉味,伴上薯蓉,好滿足。😚😚

🔮香烤原條歐洲海鱸魚:一拎上枱,真係嚇左一跳,條鱸魚🐟🐟🐟有我隻前臂咁長,上面鋪左幾塊檸檬,用嚟提味。鱸魚無過多嘅調味,食到食物嘅原味,廚師功夫亦到家,火候啱啱好,唔會令魚肉好鞋,係健康之選。🤩🤩

🔮甜品我地叫左朱古力新地,cream包裹住2球雪糕,食落又凍又滑,口感好豐富; 加上有4件brownie同埋啲水果,真係超級抵食。而芒果🥭🥭雲呢拿意大利奶凍亦唔錯,朋友表示好滑,仲要食到雲呢拿籽嘅味道,唔係普通嘅香精。

本身我地想去影海景,只可惜當晚有幾枱客坐左海景位,我地唔好意思阻住人,就無影到。餐廳特別之處係有個小舞台,聽講星期六會有band show, 有靚佈置,又有美食,又有歌聽,真係聲色味俱到,感官嘅盛宴享受吖!😝😝
香茅椰子濃湯伴青口
香烤原條歐洲海鱸魚
芒果雲呢拿意大利奶凍
朱古力新地
sun of the peach + smiling
Arcadia✨日與夜嘅夢幻盛宴🌇。今次同朋友嚟到位於銅鑼灣嘅 Arcadia,新出雙人Festival Dinner Set性價比超高💯餐廳坐擁高空景觀,日落時分可以睇到成個銅鑼灣嘅金光灑落,夜晚仲有Live Music助興,氣氛浪漫到爆燈💖 仲有天台打卡位同生日佈置,無論係慶祝定約會都啱晒📸。1. 意式薄切生和牛片 🐄🍋呢道前菜真係驚艷!和牛片切得薄如蟬翼,粉嫩嘅色澤睇得出新鮮度滿分💯淋上橄榄油同檸檬汁,再灑滿火箭菜同巴馬臣芝士碎,入口即化嘅油脂香伴隨微微酸味,口感清爽得嚟又有層次!2. 黎巴嫩串燒雞肉串 🍢🔥中東風味十足!雞肉用咗香料醃到入味,炭火烤出嚟帶微微焦香,咬落juicy唔乾柴。配搭嘅醬汁濃郁creamy,中和咗串燒嘅油膩感,仲有烤香嘅蔬菜做點綴,味道豐富到似去咗趟中東旅行🌶️3. 脆炸軟殼蟹伴冬陰功海鮮意大利飯 🦀🍛軟殼蟹炸到金黃酥脆,邪惡到不得了😈意大利飯用冬陰功醬煮得濃郁,酸辣醒胃,仲有彈牙嘅魷魚同青口等,飯粒Al dente帶微微咬口,東南亞fusion風格超有驚喜!4. 澳洲MB2嫩牛柳 🥩🧂牛柳叫咗medium rare,切開粉嫩多汁,肉質軟嫩到唔使用力咬~表面
Arcadia✨日與夜嘅夢幻盛宴🌇

1. 意式薄切生和牛片 🐄🍋

2. 黎巴嫩串燒雞肉串 🍢🔥

3. 脆炸軟殼蟹伴冬陰功海鮮意大利飯 🦀🍛

4. 澳洲MB2嫩牛柳 🥩🧂
牛柳叫咗medium rare,切開粉嫩多汁,肉質軟嫩到唔使用力咬~表面煎到焦香,灑咗少少黑椒已經夠突出肉味。旁邊嘅薯蓉夠綿滑,仲有蘆筍等配菜,高級感十足👍

5. 火焰雪山 🍰🔥
視覺效果滿分嘅甜品!店員現場點火,藍色火焰包住蛋白霜雪山,入面係冰凍嘅雪糕同軟綿蛋糕,冰火交融嘅口感超刺激🧊❄️影相打卡必點~

6. 酥炸雙色條(淮山&甜薯)🍠🌿
創意小食!淮山條炸到外脆內糯;甜薯條則香甜綿密。最驚喜係唔油膩,炸功控制得好好~

飲品篇:魔法與初戀嘅邂逅🍹
7. First Love(番石榴Mocktail)💖
造型少女心爆棚!番石榴味清新自然,加入梳打同檸檬汁,甜中帶酸,似初戀嘅懵懂感覺~面頭仲有玫瑰花瓣,岩哂打卡💯

8. 一千零一夜 🧞✨
全晚MVP! 阿拉丁神燈造型一上枱就已經贏晒,店員點火瞬間好似召喚出精靈🔥以清酒做基底,混合熱情果嘅酸甜同伯爵茶嘅佛手柑香,酒味輕盈易入口,味道同視覺都係100分!

總結:慶典級別嘅用餐體驗🎉
Arcadia無論食物質素、環境定服務都冇得輸!日落打卡、Live Music、火焰甜品同魔幻Cocktail,全部加晒分🥰下次慶祝紀念日一定會再嚟🌟

💡夜晚有Live Band,記得訂位揀窗口位!

Arcadia✨
📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期30樓

#香港美食 #銅鑼灣餐廳 #高空餐廳 #生日飯局
2025-08-14 0 浏览
這間西餐餐廳的食評絕對值得一試,無論是前菜、主菜還是甜品,每道菜都展現了精緻的烹飪技藝和獨特的風味。我們選擇了二人套餐 $999前菜冷拼小食拼盤 (COLD MEZZE PLATTER)這道地中海特色小食拼盤豐富多樣,搭配各種醬料,讓人一口接一口,增添了開胃的樂趣。 開胃小菜-和牛薄片 (WAGYU BEEF CARPACCIO)薄切的和牛片口感滑嫩,搭配橄欖油和香草調味,讓肉質的鮮美充分發揮。香煎帶子 (JAPANESE SASHIMI SCALLOP ON THE SHELLS WITH LEMON BUTTER SAUCE)這道菜融合了新鮮的帶子與檸檬奶油醬,口感鮮美,令人印象深刻。主菜香煎盲曹魚 (PAN-SEARED BARRAMUNDI FISH)魚肉煎至金黃酥脆,搭配清新的配菜,展現了海鮮的鮮美。避風塘XO醬意粉 (TYPHOON SHELTER XO SAUCE LINGUINI WITH ABOLONE AND CLAMS)這道意粉的XO醬風味濃郁,鮑魚和蜆肉的搭配讓整體味道更加豐富,令人驚艷。甜品日本芝麻芝士蛋糕 (JAPANESE SESAME CHEESECA

我們選擇了二人套餐 $999

前菜
冷拼小食拼盤 (COLD MEZZE PLATTER)

開胃小菜
-和牛薄片 (WAGYU BEEF CARPACCIO)

主菜
魚肉煎至金黃酥脆,搭配清新的配菜,展現了海鮮的鮮美。

甜品

日本芝麻芝士蛋糕 (JAPANESE SESAME CHEESECAKE)
這道甜品濃郁香滑,芝麻的香氣與芝士的醇厚完美結合,是餐後的理想選擇。

飲品

最值得一提的是餐廳的雞尾酒,例如「火焰一千零一夜」和「魔幻書」,這些創意雞尾酒不僅味道獨特,還在視覺上帶來驚喜,為整個用餐體驗增添了不少色彩。
2025-08-14 0 浏览
晚上我和朋友來到了銅鑼灣的 Arcadia 餐廳吃晚餐。Arcadia 餐廳位於30樓,擁有無敵海景,很適合打卡,特別是在黃昏時分,夕陽西下的美景令人陶醉。晚上還有現場音樂表演,氣氛相當愉悅,非常適合慶祝特別的日子。我看到餐廳最近有新 cocktail 及new tea set 我們點了餐廳新推出的雙人 festival dinner set 香煎鵝肝配焦糖洋蔥吐司鵝肝的細膩口感與焦糖洋蔥的甜味相得益彰,搭配吐司一同享用,超搭!!意式薄切生和牛片肉質鮮嫩,薄切的方式讓牛肉的鮮味更加突出。香煎日本刺身帶子伴三文魚籽帶子的鮮甜與三文魚籽的鹹香相互交融,讓人欲罷不能。香煎澳洲盲曹魚魚肉鮮嫩,搭配的醬汁也恰到好處。避風塘XO醬原隻鮑魚蜆肉意粉口感滑順,XO醬的香辣味讓整體更添風味,蜆肉的鮮美也加分不少。日本芝麻芝士蛋糕芝士蛋糕的口感綿密,芝麻的香氣讓人回味無窮。Ruhnama顏色很美,而且可以自己製作這杯飲料也挺有趣的。Sun of the Peach我朋友說飲品非常清新,很適合搭配晚餐的各道菜品。另外我看到 Arcadia 提供了多項生日優惠:1. 免費生日禮物「永生花禮盒」2. 免費生日
晚上我和朋友來到了銅鑼灣的 Arcadia 餐廳吃晚餐。

意式薄切生和牛片
肉質鮮嫩,薄切的方式讓牛肉的鮮味更加突出。

香煎日本刺身帶子伴三文魚籽
帶子的鮮甜與三文魚籽的鹹香相互交融,讓人欲罷不能。

香煎澳洲盲曹魚
魚肉鮮嫩,搭配的醬汁也恰到好處。

避風塘XO醬原隻鮑魚蜆肉意粉

日本芝麻芝士蛋糕
芝士蛋糕的口感綿密,芝麻的香氣讓人回味無窮。

Ruhnama
顏色很美,而且可以自己製作這杯飲料也挺有趣的。

Sun of the Peach
我朋友說飲品非常清新,很適合搭配晚餐的各道菜品。

另外我看到 Arcadia 提供了多項生日優惠:

1. 免費生日禮物「永生花禮盒」
2. 免費生日打卡佈置
3. 壽星免費 Magic Cocktail
4. 6-8pm / 8-10pm 前慶祝生日晚餐,壽星免費任飲,同行者只需 +$158/2小時任飲
5. 全單8折
6. 免開瓶費(開瓶只限兩人一支)

此外,每星期三、四、六的 Ladies Night 也非常吸引,晚上9點後購買一杯野飲即可免費獲得兩杯雞尾酒,讓女性朋友們享受更多驚喜。

2025-08-13
$679.5 (晚餐)
  • 意式薄切生和牛片
  • 日本芝麻芝士蛋糕
  • 避風塘XO醬原隻鮑魚蜆肉意粉
  • SunofthePeach
  • 香煎鵝肝配焦糖洋蔥吐司
  • 香煎日本刺身帶子伴三文魚籽
2025-08-13 0 浏览
最近又去咗Arcadia,呢度真係一個好靚嘅地方🥰環境超靚,室內設計時尚又有格調,仲有一個超正嘅天台,可以俯瞰到周圍嘅美景,真係好適合打卡影相同埋聚會🎈今次試咗佢地嘅Festival Dinner Set,食物質素真係好高🤩仲有新出嘅Magic系列Cocktail,好好飲同好好玩😍呢度指定日子仲有live band同生日佈置,真係超級推薦🙌香煎鵝肝配焦糖洋蔥吐司鵝肝煎得恰到好處,外脆內滑,搭配上甜美嘅焦糖洋蔥,加埋脆吐司🍞味道非常豐富,又減少油膩感👍意式薄切生和牛片肉質鮮嫩,薄切得剛好,食落去口感滑順,搭配上少少🤏橄欖油同香料,簡單卻好味,真係令人回味無窮🤤香煎日本刺身帶子伴三文魚籽賣相同味道都好出色,帶子煎得金黃,外脆內嫩,三文魚籽嘅鮮味為整道菜增添咗層次感,食落去非常享受😎避風塘XO醬原隻鮑魚蜆肉意粉意粉煮得剛好,XO醬嘅香辣味道同鮑魚嘅鮮味完美結合,味道香辣惹味😋美式豬肋骨配香辣菠蘿莎莎醬肋骨肉質軟嫩,醬汁香甜又帶點辣味,搭配上菠蘿莎莎,味道更加清新,令人意猶未盡😋Ruhnama魔法水造型超級吸晴,呢個仲係期間限定😍係由SOJU、綠蘋果同蝶豆花茶調製而成,味道清新,飲落去非常爽口

避風塘XO醬原隻鮑魚蜆肉意粉

Ruhnama
魔法水造型超級吸晴,呢個仲係期間限定😍係由SOJU、綠蘋果同蝶豆花茶調製而成,味道清新,飲落去非常爽口,飲用前仲可以自己DIY🤩

最後,仲有套餐Cake,甜而不膩,餐廳亦可以免費代寫字同加蠟燭,好有儀式感👍

📍 Arcadia (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓

2025-08-06
庆祝纪念
生日
  • 香煎日本刺身帶子伴三文魚籽
2025-08-12 0 浏览
一直想去銅鑼灣的Arcadia打卡這家cocktails超吸睛 常在各大社交平台洗版約了一樣愛打卡的朋友一起來試試1001 Night神燈造型的cocktail超美的火光圍著神燈 充滿神秘氣息 味道酸甜帶伯爵茶香 酒精濃度不高適合女生ArcAdiA打開水晶球飄著仙氣 有兩隻貓貓在旋轉著這杯有甜甜的雲尼拿香 酒味比較明顯 點了雙人Festival Dinner Set 餐點內容豐富鵝肝焦糖洋蔥多士甘香不油膩 薄切和牛片配意大利醋更突出到生牛肉的甜煎日本刺身帶子再搭配三文魚籽好鮮味美式豬肋骨配菠蘿莎莎醬惹味之餘又解膩味道沒平常吃到的美式豬肋骨辣 肉質蠻嫩的原隻鮑魚蜆肉意粉因為加了xo醬和炸蒜吃起來微辣惹味 鮑魚好彈牙甜品是榛子朱古力蛋糕 口感幼滑不會太甜整體非常滿意 食物環境服務都好 價錢也適中如果慶祝生日真的好適合
一直想去銅鑼灣的Arcadia打卡

吃起來微辣惹味 鮑魚好彈牙

甜品是榛子朱古力蛋糕 口感幼滑不會太甜

整體非常滿意 食物環境服務都好 價錢也適中
如果慶祝生日真的好適合
今日同朋友去到銅鑼灣聚會🥰黎到呢間非常異國風情嘅餐廳,入去個一刻就忍唔住瘋狂打卡我哋嗌左一個二人set~🍞Starter嘅鵝肝入口即融,配上吐司剛剛好🦪Appetizer嘅刺身帶子好鮮甜!🥩Main嗌左豬肋骨同+150轉左金箔嫩牛柳-豬肋骨用香辣菠蘿莎莎醬煮😋我覺得廚師好出色,啲肉質經過菠蘿enzyme分解蛋白質後,比一般餐廳嘅豬肋骨更嫩😋辣、酸、鹹、甜嘅味道balance得好好👍🏻-金箔嫩牛柳一上檯就被個塊金箔所吸引😍成件事好high class🤣🍸一千零一夜超級打卡able‼️🥹神燈配埋個環境,下次黎我想cosplay茱莉配合返了🤣menu度見到有新嘅cocktail,係以哈利波特為主題,例如「開學日」、「命運之書」,同樣好精緻,見到其他客人玩得好開心🤣呢間嘢仲有tea set,兩個人人均只係需要224蚊可以望到維港海景,chill住享受下午茶🫖,銅鑼灣呢個價黎講係相當之抵🤭下次試下約其他姐妹黎打卡

我哋嗌左一個二人set~
🍞Starter嘅鵝肝入口即融,配上吐司剛剛好
🦪Appetizer嘅刺身帶子好鮮甜!
🥩Main嗌左豬肋骨同+150轉左金箔嫩牛柳

🍸一千零一夜

2025-08-10 0 浏览
銅鑼灣打卡餐廳!登龍街Midtown頂樓藏住呢間超靚嘅Arcadia✨ 一上到30樓即刻哇一聲!每個角落都係打卡位📸 乾花牆、復古牆紙、仲有維多利亞港夜景天台🌃 同friend 嚟真係會瘋狂影相啊!今次試咗佢哋個Festival Dinner Set🎉 頭盤香煎鵝肝真係無得頂!外脆內軟配焦糖洋蔥吐司🍞 個油香係口腔爆開~ 黎巴嫩沙律🥗加水牛芝士好清新,帶子刺身仲有卜卜脆三文魚籽,鮮味爆燈💡主菜避風塘XO醬鮑魚意粉🍝 夠鑊氣!鮑魚彈牙,蜆肉鮮甜,意粉掛滿微辣醬汁好過癮~ 澳洲MB2牛柳🥩加金箔夠晒浮誇!切開粉嫩仲有肉汁滲出🤤 黑松露蘑菇意大利飯🍄香氣撲鼻,每啖都creamy到震!甜品日本芝麻芝士蛋糕🍰 芝麻味濃得嚟唔會膩,仲有啲脆脆增加口感~ 飲品揀咗紅莓汁同菠蘿汁🍍🍓 酸甜解膩岩晒!特別推介:✅ 逢星期1/4/6 女士cocktail買一送二🍹✅ 天台位記得預約,黃昏時段影相最靚🌇✅ 餐廳仲有好多打卡位:水晶吊燈、花牆、復古梳化💐

帶子刺身仲有卜卜脆三文魚籽,鮮味爆燈💡

澳洲MB2牛柳🥩加金箔夠晒浮誇!切開粉嫩仲有肉汁滲出🤤
黑松露蘑菇意大利飯🍄香氣撲鼻,每啖都creamy到震!

飲品揀咗紅莓汁同菠蘿汁🍍🍓 酸甜解膩岩晒!

特別推介:
✅ 逢星期1/4/6 女士cocktail買一送二🍹
✅ 天台位記得預約,黃昏時段影相最靚🌇
✅ 餐廳仲有好多打卡位:水晶吊燈、花牆、復古梳化💐

必點˖ ࣪⊹魔法系列Cocktail˖ ࣪⊹打卡嘢飲配靚景~必到Arcadia!全銅鑼灣最靚維港海景天台🌃ˊ˗ 依家仲有限時promotion( •̀ᴗ•́ ) ̖́-🔮魔法系列🧙🏻‍♀️最美最夢幻Cocktail˖˚˳⌖ 打卡超棒棒!相機ready📷🌟唔飲酒嘅朋友想打卡都無問題~整個系列都可以改成無酒精Version⌯•͈ᴗ•͈⌯ಣ🍸 𝑶𝑵𝑬 𝑻𝑯𝑶𝑼𝑺𝑨𝑵𝑫 & 𝑶𝑵𝑬 𝑵𝑰𝑮𝑯𝑻 一千零一夜SAKE - PASSIONFRUIT - EARL GREY🪄燈神賜我願望🧞‍♂️清酒🍶加上新鮮熱情果配合伯爵茶香🍸 𝑫𝑨𝑹𝑲 𝑪𝑯𝑼𝑹𝑪𝑯 黑色聖堂TEQUILA - BLACK COFFEE - HAZELNUT🪄金光閃閃✨濃郁的黑咖啡香,完美與龍舌蘭結合二人套餐推介🌟Arcadia Set Dinner🍽️包括前菜、開胃小菜、主菜同甜品‎𐩢𐩺 黎巴嫩沙律colourful又清爽,加埋柔軟濃郁水牛芝士🧀香煎日本帶子夠新鮮~配埋三文魚籽,鮮味doubleup!兩款主菜都有驚喜ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ ) 金箔嫩牛柳面頭有整片金箔✨超吸晴ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋಣ 牛柳外層微微焦香,食落軟腍juicy,配上薯蓉、烤蔬菜🥬避風塘XO醬

必點˖ ࣪⊹魔法系列Cocktail˖ ࣪⊹

🪄燈神賜我願望🧞‍♂️清酒🍶加上新鮮熱情果配合伯爵茶香

🍸 𝑫𝑨𝑹𝑲 𝑪𝑯𝑼𝑹𝑪𝑯 黑色聖堂
🪄金光閃閃✨濃郁的黑咖啡香,完美與龍舌蘭結合

二人套餐推介🌟Arcadia Set Dinner🍽️

兩款主菜都有驚喜ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ ) 金箔嫩牛柳面頭有整片金箔✨超吸晴ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋಣ 牛柳外層微微焦香,食落軟腍juicy,配上薯蓉、烤蔬菜🥬避風塘XO醬意粉夠哂惹味!鐘意意粉炒得乾身口感有嚼勁~加上巨型原隻鮑魚😼
同朋友黎呢間主要就係念住瘋狂打卡嘅🤣,半身好期待高空天台景🥹,但呢幾日係咁落雨冇開放到都冇乜辦法🥲。不過我哋六款入面試咗四款佢哋嘅Magic & Alchemy Collection cocktail✨🪄 ,杯杯都靚到瘋狂打卡拍片📸! 🍹 1001 Night ($168)最出名同必叫一定係呢杯🤩,就係喺IG度見到吸引到我走到出嚟銅鑼灣咁遠😛。清酒×熱情果×伯爵茶🍊!果香爆炸💥,茶底中和甜度,好易入口!🍹 Back to School ($168)呢杯酒味就濃少少,但我個人就鍾意呢杯多啲😝。冧酒混牛油香🍍,飲落係熱帶菠蘿甜味!尾韻帶絲絲奶油感~好順喉。🍹 Ruhnama ($168) ‼️限量呢個唔止好好打卡仲好好玩🤩!可以跟住no.將材料加入去,親身製作杯cocktail🍹,中途會有顏色變化同埋煙嘅效果~日本青蘋果燒酒×蝶豆花!💜最後一步會由金色幻變紫色超魔幻~🍹 Dark Church ($168)龍舌蘭×黑咖啡×榛子🌰!呢杯比我想像中甜,原先以為會係微苦回甘😛。不過都好香咖啡味,都比較容易入口🙂‍↕️。🌟 食物驚喜位: 通常呢啲打卡餐廳食物質素都係麻麻地,估唔到食物味道好出色而且

🍹 1001 Night ($168)

🍹 Back to School ($168)

🍹 Ruhnama ($168) ‼️限量

🍹 Dark Church ($168)

🌟 食物驚喜位:
通常呢啲打卡餐廳食物質素都係麻麻地,估唔到食物味道好出色而且價錢都好適中👍🏻。
🦀 脆炸軟殼蟹冬陰功意大利飯 ($228)
軟殼蟹勁大隻又脆!冬陰功醬辣辣地夠惹味🌶️~

🥥 香茅椰子濃湯伴青口 ($148)
最鍾意係呢個😍青口粒粒都大隻飽滿,配咗Creamy 嘅香茅椰子濃湯,食落好香而且襯托得更加鮮甜😋。

🍗 水牛城雞翼 (6件) ($88)
經典酸辣醬🔥!皮脆肉嫩仲有肉汁。隻隻都咁大隻,不過兩個女仔食有d太多🙈。

✅ 慳錢Tips:
▫️ Ladies Night:星期三四六 9pm後👩🏻‍🤝‍👩🏼!女士買1杯Cocktail即送2杯🎉
▫️ 新出✨雙人Festival Dinner Set!包晒前菜小菜主食甜品飲品,CP值爆燈💡

-ladies night:星期三四六 9:00pm後 女士買一杯cocktail送2杯
2025-08-08 309 浏览
同朋友慶祝生日,當然要有滿滿嘅儀式感💕揀返間打卡嘅餐廳,留低一個難忘嘅回憶~bookmark咗呢度都一段時間,成個場都佈置得好夢幻,重點係想試佢地嘅魔法系列Cocktail好耐😍😍▪️Festival Dinner Set $999▫️香煎鵝肝配焦糖洋蔥吐司個焦糖洋蔥係重點!提升左甜味亦有洋蔥香氣,食落冇咁膩▫️意式薄切生和牛片牛肉面淋上黑醋汁,搭配火箭菜,唔似食緊牛,口感有啲似Parma Ham▫️香煎日本刺身帶子伴三文魚籽帶子厚肉鮮甜,牛油味香,上面仲有三文魚籽同金箔,賣相唔錯▫️香煎澳洲盲鰽魚醬汁以紅黃椒整,甜甜酸酸,帶點泰式風味,盲鰽魚魚皮煎得好香,魚油加上嫩滑魚肉,入口層次分明▫️美式豬肋骨配香辣菠蘿莎莎醬 豬肋骨焗得好軟嫩,燒烤醬汁濃郁,醃得夠入味,份量幾大,share食都覺得多另外叫套餐可以65折升級套餐飲品!!見枱枱都有揀魔法系列打卡,相機食先📸▪️Ruhnama折後$109呢款玩味十足,要自己逐支藥水加落去,會不斷變色,好似玩緊魔法咁,成杯都閃令令,勁igable。呢杯相對酒味較重,帶點蘋果薄荷味▪️1001 Night 折後$109超夢幻阿拉丁神燈,酒味較淡,重熱情果香味,大約有六

▪️Festival Dinner Set $999

▫️香煎鵝肝配焦糖洋蔥吐司
個焦糖洋蔥係重點!提升左甜味亦有洋蔥香氣,食落冇咁膩

▫️意式薄切生和牛片

▫️香煎日本刺身帶子伴三文魚籽
帶子厚肉鮮甜,牛油味香,上面仲有三文魚籽同金箔,賣相唔錯

▫️香煎澳洲盲鰽魚

香煎澳洲盲鰽魚

▫️美式豬肋骨配香辣菠蘿莎莎醬

▪️Ruhnama折後$109

▪️1001 Night 折後$109
超夢幻阿拉丁神燈,酒味較淡,重熱情果香味,大約有六小杯份量

1001 Night

逢星期五、六晚仲有Live Band睇,氣氛一流
香煎澳洲盲鰽魚