2018-09-13 3419 浏览
由一個美景開始探索Top Rank餐廳朋友一早book枱 但窗邊位只能坐三人 所以安排於圓枱雖然亦能看見維港景色 但玻璃反光和窗邊位的客人 因此不能夠盡情享受美景畢竟一直看着窗邊位的客人也不太好意思開始講下食物喇龍蝦pizza 好脆好多龍蝦肉非常好食海膽意粉 海膽滿瀉 意粉硬度適中 非常好食黑松露忌廉汁意粉 普通 非常普通牛肉 五成熟 非常好食雖然偏貴 但非常值得一試燒茄子 茄子上有兩款醬汁 味道一般 但玩味十足另外朋友亦點了枝豆和西蘭花 枝豆味道鹹鹹 最後共叫了三大碗由於朋友生日所以選擇高級餐廳除了環境優美 食物亦都非常好食基本上服務員態度亦都良好但唯一美中不足 自行購買生日蛋糕 然後請服務員上蛋糕的時候 共等了20分鐘 影完相之後 服務員幫忙切蛋糕 又再等了20分鐘最後一小時也是在等蛋糕但總括而言 此餐廳 都是食景觀和氣氛意想不到食物質素亦相當高👍🏼👍🏼👍🏼

由一個美景開始探索Top Rank餐廳

最後一小時也是在等蛋糕

但總括而言 此餐廳 都是食景觀和氣氛
意想不到食物質素亦相當高👍🏼👍🏼👍🏼
2018-09-04 2249 浏览
Cantine Del Cardinate 🍃🥃-visciolata del cardinale-rum-passionfruit-lime-pineapple 🍍• it’s time to have a drink after a exhausted full day work , let’s relax ➡️ it’s amazing that have plum taste but it’s not one of the ingredients , please go to try if you don’t believe me 😁
Cantine Del Cardinate 🍃🥃
2018-08-31 1543 浏览
Lucky dog🐕🏮Bianco-Gin-Lime bitter-Eggwhite ➡️Friday should drink something happy , u look! There is a very cute dog🐕printing on top ! How lovely is it 😍- not very strong of alcohol , the lime makes you feel fresh and there is an egg white foam on top , create a double layer , highly recommend for pic too 🌟Wish can bring u luck after drinking this lucky dog🌟

Lucky dog🐕🏮
2018-08-23 3386 浏览
Aqua實在出名,係全球百大知名餐廳之一,無他,佢個維港夜景真係幾無敵,食物有30% mark up咗,就因為個景Aqua既食物價錢係六星酒店餐廳價,一杯飲品都$150,Main course $300以上,不過黎得就預咗了,還好食物係有水準既海鮮意大利飯,啲蜆大隻又新鮮,仲要煮到啱啱好,啱啱熟,入口好滑嫩黑毛豬$488.... 但真係好細碟,食你唔飽果隻... 黑毛豬扒只有少少幾片,而另外有一堆豬肉絲,靭既... 認真唔抵食Dessert要咗個chocolate gondola, 呢條野要百七蚊... 係,係好好食既,尤其係對於甜品控既我黎講,好濃香既朱古力同榛子味,我一陣已經清咗佢總括:食物有水準,環境一流,但真係有少少over priced,呢個價錢有更好食既選擇我同朋友兩個人去,佢飽飽地淨係要咗個意大利飯,攪到我都唔敢叫頭盤,要咗個main course同dessert only,兩杯飲品,埋單都要$1,400

Arthouse  mocktail

黑毛豬

Chocolate  gondola

2018-08-22
Arthouse  mocktail
黑毛豬
Chocolate  gondola
2018-08-23 2306 浏览
又驚又喜天氣不似預期,⛅但6點到還看到少許日落景色。 staff are really nice and helpful. Helping us to take photos 📷 Well prepare birthday dessert🎂日式西式任你選:家中公子不太愛吃西餐, 本來想雖日式美食。 但最後公子大部分都選了西餐, 只有一份日式牛。口尖的公子還是說日式較為好吃(最愛是你🐮)
又驚又喜

天氣不似預期,⛅
但6點到還看到少許日落景色。

日式西式任你選:
口尖的公子還是說日式較為好吃(最愛是你🐮)
日式牛
lobster pizza 🍕
肉眼
日式牛
肉眼
2018-08-08 2810 浏览
環境都算舒適⋯看到有窗邊小圓枱位置空置了很久未見有客人入座,卻首先安排我們坐後方面對面的二人枱,有點兒失望。幸好後面有大鏡子,坐對面的人不需要經常擰卄頭才能觀賞景色,算是不錯的設計。點了Sunset 3-course set,前菜三文魚帆立貝刺身賣相精緻,味道也不錯,沙律醋調味適中,不過三文魚有筋,咬落去口感失分。主菜點了羊架及三文魚,賣相一般,碟子很大,好像用空碟子隨便放了兩件羊架及三文魚上去的感覺,沒有擺碟、裝飾、配菜,味道來說,三文魚不錯,跟醬料配合。羊架有點過瘦,擺出來形態不漂亮,不符合這價錢吃到的感覺。甜品賣相不錯,架子精美,雪糕重奶味,不錯。心太軟乾乾的,裡面沒有朱古力漿流出,且不夠熱,像是已經準備了很久,等我們吃完主菜再端出來一樣。Tiramisu不夠軟糯,雖然脆脆的底部加了一點分,可是跟我們以往吃到的差了一點。前菜跟主菜時距太久,吃完了前菜,等了好一段時間,看到遲來跟我們點了一樣的客人幾乎已經吃完了才來。服務還算可以吧,加水加得挺密的,可是碟子髒了,找不到人換碟,唯有自己用紙巾抺了就算了。
環境都算舒適⋯

2018-07-19 4303 浏览
PaPa訂位的慶生飯,餐廳燈光偏暗,侍應帶位到窗邊坐下,剛考入坐時下大雨,窗外濛濛的,幸好大雨半小時後停了,清楚看到對面海夜境。坐下不久,侍應主動過來介紹食物和飲品,當中為我們選了款價位不高的比利時紅酒,果然好喝,這點實屬難得。👍🏻食物雖然價位偏高,但質素及味道很好,點了吞拿魚卷、陶瓷燒和牛、日式銀雪魚扒、芝士蛋糕面雪芭。吞拿魚新鮮,佩上海膽、三文魚子、魚子和海帶,兩種不同的口感,不錯。燒和牛油脂不算多,但肉質軟糯但牛味很重,好吃。反而燒銀雪魚不太特別,比較普通。芝士蛋糕芝士味不重、不膩。無奈當天有點胃痛,愛喝的紅酒喝不了,也吃得不多,若可多試點其他食物就好了。其實整體服務很不錯,PaPa說早已說明蛋糕要求寫上祝福語,唯一是祝福語寫得比較草率,希望餐廳以後服務更加專業!

2018-07-15
2018-07-18 3303 浏览
到AQUA 當然是欣賞香港的夜景一到7點左右已經全場滿座所以記得一定要預先BOOK位今次點了SET MENU第一道上檯的是魚生及天婦羅魚生很新鮮,而且很肥美而天婦羅是即叫即整,所以上檯時還是熱的炸得岩岩好,不會過火主菜分別點了羊架及牛肝菌意大利燴飯羊架煮得岩岩好,夠入味,可一試再試而牛肝菌意大利燴飯的米是比較硬身咬下有點脆脆的感覺,很特別但吃得多容易膩最後甜品有意大利芝士蛋糕,感覺普通,沒有甚麼特別
到AQUA 當然是欣賞香港的夜景
一到7點左右已經全場滿座
所以記得一定要預先BOOK位
今次點了SET MENU

第一道上檯的是魚生及天婦羅
魚生很新鮮,而且很肥美
而天婦羅是即叫即整,所以上檯時還是熱的
炸得岩岩好,不會過火

主菜分別點了羊架及牛肝菌意大利燴飯
羊架煮得岩岩好,夠入味,可一試再試

而牛肝菌意大利燴飯的米是比較硬身咬下有點脆脆的感覺,很特別
但吃得多容易膩

最後甜品有意大利芝士蛋糕,感覺普通,沒有甚麼特別

2018-07-07 3205 浏览
一餐飯只能吃一個半小時,但這一個半小時, 香港藉waiters告訴最少十次以上要快吃,90分鍾還枱,朋友的生日飯變高價快餐,幾千元的一餐飯,不停給人追還枱趕,唉,但外藉的waiters比較有禮貌。😣😣😣
2018-07-02 2830 浏览
老細請食飯 就當然要豪一點😬😬😬先先蠔一蠔佢 😍😍😍睇個樣己經掂食落都冇得彈👍🏼👍🏼👍🏼魚生都升新鮮 但以價格來講可以再鮮多點呢個法包就一般般😬😬😮或許我要求高左dd🙄🙄🙄最正係呢個薄餅 脆卜卜👍🏼👍🏼我覺得值得再返叫 如果吾係要返工真係叫杯啤酒🍻啤一啤食物賣相部都好靚見到都開心😃甜品🍮時間 食左呢個外面軟硬適中 小小甜 可接受啦!總括而言 老細請就非常抵食😬😬😬大家可以來試試
老細請食飯 就當然要豪一點😬😬😬

食物賣相部都好靚
見到都開心😃
甜品🍮時間 食左呢個
外面軟硬適中
小小甜 可接受啦!
總括而言
老細請就非常抵食😬😬😬
大家可以來試試
2018-06-28 2168 浏览
上一次食係公司慶祝新年食飯, 到今日要食, 已是有高層farewell lunch , 雖然有人轉工離開公司, 但大家一齊眾下食飯都係開心今次人數比較多,11人, 我地每人都係叫lunch set($288) , 有前菜:火焰油甘魚, 三文魚配炸蒜和風汁/ 更煎餃子配山椒粉/ 意大利布袋水牛芝士配兩色紅菜我同身體同事都係叫了火焰油甘魚,三文魚都是輕輕的一炙, 好新鮮, 配海藻一齊食更鮮主菜意大利薄餅配雞蛋,紅圓椒,水牛芝士勁多又好香芝士味, 加埋流心雞蛋, 更多了蛋香味👍🏻😋意大利通粉配黑松露芝士醬,鮮蝦肉丸及菠菜(加$80)意粉比較闊身, 吸收哂醬, 又香又滑👍🏻甜點日本麻糬配柚子鹽旁邊同事叫了羊奶芝士配脆片, 提子羊奶芝士比較濃味及so 一開始嗅聞有些難接受, 但入口好厚身好滑老闆怕我地唔夠, 仲叫多2份壽司有鰻魚,鯛魚,三文魚,拖羅,海膽等拼盤有不同口味, 又新鮮, 岩哂我地呢班年輕同事

我同身體同事都係叫了火焰油甘魚,三文魚
都是輕輕的一炙, 好新鮮, 配海藻一齊食更鮮

主菜
意大利薄餅配雞蛋,紅圓椒,水牛芝士
勁多又好香芝士味, 加埋流心雞蛋, 更多了蛋香味👍🏻😋

意大利通粉配黑松露芝士醬,鮮蝦肉丸及菠菜(加$80)
意粉比較闊身, 吸收哂醬, 又香又滑👍🏻

甜點
日本麻糬配柚子鹽

旁邊同事叫了羊奶芝士
配脆片, 提子
羊奶芝士比較濃味及so
一開始嗅聞有些難接受, 但入口好厚身好滑

老闆怕我地唔夠, 仲叫多2份壽司
有鰻魚,鯛魚,三文魚,拖羅,海膽等
拼盤有不同口味, 又新鮮, 岩哂我地呢班年輕同事
2018-06-28
午餐
2018-06-18 1999 浏览
b day lunch,,係日本菜歺广為主set lunch 頭盤紅菜頭南瓜沙律,fresh,好夾,另一個係魚生,幾新鲜,主菜牛面頰麥飯,很好味道,必試必叫,另一個係黑松露通粉,有質素,甜品5岩我口味,好hea,我覚得可以進步,景,冇得输,靚絶,好舒服,係一個好relax嘅地方,音楽—般
2018-06-17 2448 浏览
慶祝生日,特意book了這餐廳,環境幽美。燈光昏暗,不化妝也不怕!記得預約window seat . 8點準時能看到幻彩耀香江。菜色方面,十分出色,味道出眾。有很多道沒有拍照龍蝦新鮮彈牙,那個醬不知是什麼。羊架出色,不un,沒有蘇味食飯中途,外藉餐廳經理送上特製菜色,應該是甜味增燒茄子🍆,味道甜甜咸咸的,是新奇的,但不合我口味🤫生日會為你寫上祝福字句,在預訂時說明便可。整體服務不俗,是侍應少了點,但環境和味道是十分高分
慶祝生日,特意book了這餐廳,環境幽美。

燈光昏暗,不化妝也不怕!

菜色方面,十分出色,味道出眾。
有很多道沒有拍照

龍蝦新鮮彈牙,那個醬不知是什麼。
羊架出色,不un,沒有蘇味

生日會為你寫上祝福字句,在預訂時說明便可。

整體服務不俗,是侍應少了點,但環境和味道是十分高分
2018-05-29
2018-06-17 1617 浏览
返工辛苦 當然要Relax 一下View 係靚既 坐看維港 叫咗Lunch set會有前菜-橄欖油 揸法包係好好食 可以再播叫生蠔-好鮮甜刺生 好鮮新👏👏鮮甜另一個Set 晚意粉味道ok最後有cake 食我地有7個人-餐廳就俾咗兩個原整既cake 我地係好好食 超鐘意

返工辛苦 當然要Relax 一下

味道ok

最後有cake 食
我地有7個人-餐廳就俾咗兩個原整既cake 我地

係好好食 超鐘意

環境: 暗到像night club,遮蓋污糟的環境,在商廈頂樓,飽覽維港美景,可惜落地玻璃濛渣渣,污糟到像從來無人洗過玻璃服務: 一般有”native English speaker” 侍應的餐廳,質素一般,服務一般,不要期望有fine dining 餐廳的service,無人會介紹食物,無人會介紹酒精食物:垃圾,基本上我和太太不能完成桌上的食物。面包:垃圾,不熱,硬到咬不開,食到發嬲。海膽pasta: 咸到苦。龍蝦ravioli: 咸到像用一滴水開一包出前一丁粉。Polk belly: 比燒味鋪更差,皮不脆硬到咬不開。wagu steak: only edible plate for this meal. 4-5thin slices which costs you $500. 價錢: 完全是一間欺騙人的餐廳。完全不配自稱為fine dining 的餐廳。浪費金錢,浪費食物。因為在香港寫英文會顯得比較高級,所以用英文再評論一次This aqua is a complete trash. I would rather go to McDonald.

因為在香港寫英文會顯得比較高級,所以用英文再評論一次
2018-05-01