2015-03-22
第一次光顧applegreen葵芳分店店面頗大 但整體環境感覺還是尖沙咀店較舒適Menu不再只有字無圖,感覺更花多眼亂一眼就見到沙律一欄多左個「呑拿魚意大利飯」(不記得正確名稱,ard $148),決定一試。另外係至愛小食「珍寶炸蘑菇」($88)同「白松露薯條」($48)之中揀左後者,再叫左客「青檸忌廉炸雞意粉」($102)。先講薯條,香噴噴的白松露味配上鮮炸幼薯條的確無得輸,但食到底下其實無咩白松露味。如果可以配上珍寶炸蘑菇的白松露沾醬就更好了。跟住沙律,事先已問待應個沙律係暖既,有意大利飯所以覺得可以當食量不大女生的主食。一上枱就見到賣相幾吸引,有六件大大角切呑拿魚,外面沾上黑白芝麻微微煎過,意大利飯砌成一件薄薄的四方磚,未食都已經驚喜左一下。意大利飯煮得剛剛好,唔會太稔,有咬口,淡淡的忌廉味,可能係沙律的關係,完全做到唔咸唔膩的感覺。呑拿魚夠大件有睇頭,值回票價,味道因沙律關係都係偏淡,如果可以,其實切番魚片可能感覺會match番d。仲有兩三塊原本以為係青蘋果的番石榴,因為有核,口感都較實,所以或者真係用青蘋果會好d。總結係:幾得意既新嘗試,合格!的確係細食女生或怕肥者之選。至於
店面頗大 但整體環境感覺還是尖沙咀店較舒適
Menu不再只有字無圖,感覺更花多眼亂
至於個意粉,同男友一致覺得個忌廉意粉好好,乾身零醬汁之餘有夠忌廉味,不膩沒有罪惡感,但略嫌淡口不夠味要加黑椒粉。但個炸雞,可能叫雞乾比較適合,整個主菜亦沒有一點青檸味,失敗。
整體黎講,applegreen收客人呢個價錢,有d細緻位的確有改善空間!