2015-03-22 3326 浏览
第一次光顧applegreen葵芳分店店面頗大 但整體環境感覺還是尖沙咀店較舒適Menu不再只有字無圖,感覺更花多眼亂一眼就見到沙律一欄多左個「呑拿魚意大利飯」(不記得正確名稱,ard $148),決定一試。另外係至愛小食「珍寶炸蘑菇」($88)同「白松露薯條」($48)之中揀左後者,再叫左客「青檸忌廉炸雞意粉」($102)。先講薯條,香噴噴的白松露味配上鮮炸幼薯條的確無得輸,但食到底下其實無咩白松露味。如果可以配上珍寶炸蘑菇的白松露沾醬就更好了。跟住沙律,事先已問待應個沙律係暖既,有意大利飯所以覺得可以當食量不大女生的主食。一上枱就見到賣相幾吸引,有六件大大角切呑拿魚,外面沾上黑白芝麻微微煎過,意大利飯砌成一件薄薄的四方磚,未食都已經驚喜左一下。意大利飯煮得剛剛好,唔會太稔,有咬口,淡淡的忌廉味,可能係沙律的關係,完全做到唔咸唔膩的感覺。呑拿魚夠大件有睇頭,值回票價,味道因沙律關係都係偏淡,如果可以,其實切番魚片可能感覺會match番d。仲有兩三塊原本以為係青蘋果的番石榴,因為有核,口感都較實,所以或者真係用青蘋果會好d。總結係:幾得意既新嘗試,合格!的確係細食女生或怕肥者之選。至於
第一次光顧applegreen葵芳分店
店面頗大 但整體環境感覺還是尖沙咀店較舒適

Menu不再只有字無圖,感覺更花多眼亂

至於個意粉,同男友一致覺得個忌廉意粉好好,乾身零醬汁之餘有夠忌廉味,不膩沒有罪惡感,但略嫌淡口不夠味要加黑椒粉。但個炸雞,可能叫雞乾比較適合,整個主菜亦沒有一點青檸味,失敗。

整體黎講,applegreen收客人呢個價錢,有d細緻位的確有改善空間!
白松露薯條
2015-03-21
白松露薯條
  • 珍寶炸蘑菇,沙律,白松露薯條
2015-01-09 4600 浏览
自問是Applegreen的老主顧,舊有的Menu早已吃到爛熟,近年比較少機會前來,趁著全個餐牌大革新之際,就相約魚子醬的朋友來吃喝一下;餐牌上變動最多的是甜品部份,幾乎全換上新面孔,而小吃也多了,反而意粉、沙律的變動較少,維持The House of Salad的理念葵芳店已開了一段日子,這個月才先後光顧了兩次,明明離家最近,但就因為商場吸引力而忽略了;長形的店面還有小小的偏廳部份,要是二三十個朋友相聚的話,可以在那邊自由走動也不阻他人;餐牌不再是直板式純文字,變成掀頁以圖片主導,重點是相片都拍得超美 現在已經沒有Lunch Set供應,改為12-5pm的day time menu,價格較主餐牌便宜,大部份也是主餐牌沒有的菜式,但就不包任何salad/soup或飲品,但可以優惠價選配,這個自組的方式還算不錯,不過個人認為Day Time Menu的吸引度就遠不及a la carte 魚子醬之前吃過一次Sesame Orange Chicken Salad就每次都嚷著要吃,肯定是AG最熱賣的代表作,現在都當上餐牌封面。這個帶有橘子、雞絲、生菜、紫椰菜、炸米粉、炸雲吞皮的沙律,單是食材組
魚子醬之前吃過一次Sesame Orange Chicken Salad就每次都嚷著要吃,肯定是AG最熱賣的代表作,現在都當上餐牌封面。這個帶有橘子、雞絲、生菜、紫椰菜、炸米粉、炸雲吞皮的沙律,單是食材組合已經超豐富,也是百吃不厭。今次魚子醬篤爛個Menu咁滯都堅持要點這個,仲自已企起身大叫「唔該~!!!!!!呢個呀!!!!!」=.='''''
Daytime Menu 中都是飽肚的菜式,Seafood Menu作為唯一的飯類,卻有點中伏感覺,連媽媽級朋友都笑言「一定唔係al dente囉」確實吃起來像1歲小朋友的爛飯,或者說是茶記冰室的燴飯比較適合;話雖如此,也欣賞配料特多的雜錦海鮮
硬要試試新Menu,在小吃的欄目選了Carbonara stuffed Mushroom,賣相不錯,近乎完美的Quail egg太陽蛋,而小朋友就最愛插在醬汁四周的麵包脆粒;一整堆醬汁內除了煙肉就是Cream Cheese,是頗膩的,幸好有放底的Juicy Mushroom,其實醬料可減少一半就更好
很飽很飽,還是想吃甜,特別是剛才看到鄰桌吃Banana Turnover,在AG多年以來最愛吃的都是Apple Turnover,現在轉成原條香蕉效果如何? 香蕉用火槍灑糖燒過後出現薄脆焦糖層,情況就如香蕉用來BBQ也是絕頂好吃的甜美;糖絲裝飾最為矚目,而酥皮內的朱古力醬有不少原粒花生,質地如花生炆豬手的軟花生,不討好,而且餡料太多,顯得太膩。
鏡頭外還點了一個西蘭花芝士意粉,小朋友吃得滋味;今天的體驗整體而言,沙律、意粉一貫水準、小吃有新意,燴飯很一般,甜品好壞參半,下次來再試試其他新餐牌的食物地址

2014-12-22 3592 浏览
於葵芳新都會新開的applegreen,對於這一區而言,有這樣質素的西餐廳確實是一個很新鮮的選擇。店­面很大,裝修亦很乾淨新穎,客人不算太多。菜單的選擇雖然說來不多,而下午和晚上都是同一個menu,沒有­套餐的話,也許對於某些客人而言是少了一點趣味,可是如果食物質素夠高的話,又何需害怕沒有回頭客呢?這裡­的沙律我試過兩款,一款是杏仁和雞肉的,一款是青瓜和牛油果的,相比之下前者份量較多,而且味道比較清新,­但後者卻有種不同於平凡沙律的感覺,亦很夠味。這裡很值得推介的小食可說是白松露薯條,小小的鐵罐設計很吸引,而且有非常香的松露味,份量也沒有在開玩笑­的,不過記緊要先吃喔,放太久就不脆了。而這裡我最喜歡的意粉就是明太子意粉,雖然缺少了明太子的辛辣味,­可是卻有香香的蛋黃味道,吃起來很飽肚,味道也很濃郁,值得一讚。
2014-11-29 3530 浏览
珍寶磨菇認真呃錢,$88😓!!!以為會有超市賣的大磨菇size,點知好~~細😩!出名的焗芝士通粉也不及以往美味!跟沙律送的香蕉蛋糕更差勁,食落口又乾又散!服務員服務又不太wellcome的樣子,服務員點解成日黑面嘅。。。

2014-11-28
2014-11-01 4408 浏览
Applegreen也算是沙律店鼻祖,除沙律外,其他食物也水準不俗,特愛它家的pasta。現在看着它的店子一家一家地結業,不勝唏噓。珍寶炸蘑菇餐前小食,份量卻不少。蘑菇以碩大的尺寸取勝,厚身的蘑菇只輕輕炸過,外皮薄脆,內裏鎖住水份,咬下去很juicy,配上醬汁便更滋味。棒棒雞沙律一道我很愛的沙律,當中有我最愛的蜜柑,而春卷皮做成的薄脆及卜卜脆米粉令沙律更添口感。沙律菜切得細碎,配上酸甜醬汁,傾各東南亞風味,暫未找到別家做得比它更好的了。
現在看着它的店子一家一家地結業,不勝唏噓。
珍寶炸蘑菇
餐前小食,份量卻不少。
蘑菇以碩大的尺寸取勝,厚身的蘑菇只輕輕炸過,
2014-11-02
2014-10-09 4249 浏览
之前生日同朋友起CWB食過~當時朋友推介明太意粉有水準, 果然特別於是, 今次番尋味~不過起葵芳~水準KEEP到, 無失望另外, 個人愛吃巴HAM~又愛簿餅~於是初嘗此菜~好大份~材料足~而且即製即上菜~特別好味~食物好食, 不過個人覺得價錢略高了點....因為環境裝修都唔係話太高檔...
之前生日同朋友起CWB食過~
當時朋友推介明太意粉有水準, 果然特別

於是, 今次番尋味~
不過起葵芳~

水準KEEP到, 無失望
明太子意粉
另外, 個人愛吃巴HAM~
又愛簿餅~
於是初嘗此菜~
好大份~
材料足~
而且即製即上菜~特別好味~
巴HAM PIZZA

2014-05-03
巴HAM PIZZA
2014-09-11 4150 浏览
由於中秋節,中式比較多人,於是嚟個 西餐 賀中秋。之前無 尖沙咀食過都ok, 而家有間係葵芳,都好方便。環境都幾整潔,店員反應都算快。食物嚟得都算快,唔使等好耐。 Caesar 沙律,味道唔錯,最緊要新鮮。 三式芝士意大利辣肉腸 : 又溥又脆的底層 ,上面放滿香噴噴的 辣肉腸,但其實無咩辣味,再加埋芝士,入口香脆。 最好味的 卡邦娜 意粉,有煙肉磨姑 等,意粉好爽口,唔會淋晒,醬汁又好夠 creamy 。 好香好吸引的,肉眼扒,6乘熟,所以好多汁好嫩滑,又有好香的肉味。
由於中秋節,中式比較多人,於是嚟個 西餐 賀中秋。

之前無 尖沙咀食過都ok, 而家有間係葵芳,都好方便。

環境都幾整潔,店員反應都算快。食物嚟得都算快,唔使等好耐。

Caesar 沙律,味道唔錯,最緊要新鮮。

2014-09-09
2014-08-21 3807 浏览
突然想吃炸蘑菇,腦海裡叮一聲的想起Applegreen。每次去Applegreen都有很多人在等位,所以真的十個建議大家預先訂座。環境方面: 坐得都舒服,若果座位之間的距離可以多一點就更好。服務方面: 整體都OK,侍應生亦有主動為客人加水,抵讚。食物方面: 其實我蠻喜歡到這間餐廳,因為食物質素都不錯,大部份吃過的菜式也味道不錯。牛油果蟹肉青瓜沙律 - 半份 ($89),感覺清新,味道也不錯,如果不夠飽的話可以加一小件香蕉蛋糕,免費的哦。大愛的炸蘑菇配黑松露忌廉醬 ($80)  (不過炸蘑菇的水準不穩定哦,有時候吃下去會感覺"成口油"),但整體還是OK!Parma Ham意粉 ($84),味道OK,油了一點。價錢方面: 整體而言,Applegreen的價錢都合理。唯獨是之前有一次吃過碳燒菠蘿配美國安格斯肉眼扒,這個菜式真的好好吃,菠蘿十級JUICY,但差不多要$300,就覺得有點貴。Applegreen也是一個和朋友落腳的好地方哦。不過要注意有時間限制哦。
突然想吃炸蘑菇,腦海裡叮一聲的想起Applegreen。

服務方面: 整體都OK,侍應生亦有主動為客人加水,抵讚。

牛油果蟹肉青瓜沙律
大愛的炸蘑菇配黑松露忌廉醬 ($80)
炸蘑菇
Parma Ham意粉 ($84),味道OK,油了一點。
Parma Ham 意粉
價錢方面: 整體而言,Applegreen的價錢都合理。

Applegreen也是一個和朋友落腳的好地方哦。
不過要注意有時間限制哦。
2014-07-30
炸蘑菇
2014-08-21 3139 浏览
之前已經食過新世紀廣場嗰間,所以就見葵芳開左,就去試下啦,一樣咁好食下午4點去到,唔駛等位,叫左牛排..7成熟,呢個牛排真係好正,有牛味,有咬口得黎唔會硬,份量有大,只係咸左少少,但因為叫左野飲..所以無咩問題朋友叫左parma pizza,都唔錯,份量亦夠大,薄餅好鬆脆,好味今次已經係第3次去applegreen啦,啲野食保持水準,環境又坐得舒服,岩哂情侶或者想坐耐啲傾計既朋友

2014-05-17
2014-08-20 2746 浏览
見到新都會開了間新餐廳所以就試下~價錢與食物不成正比..價錢真的很貴份量很小而且味道很差如果食類似食物~意粉,雞翼,沙律EURO GOGO絕對係好很多~價錢平一半~味道好一倍~APLLEGREEN 既好處就只係多左服務針水的確幾勤力~~~同埋唔洗自己去搵位~~通粉~很普通~偏咸~沙律~份量很小沙律汁又小基本上很淡~雞翼~好硬好乾而且好細隻, 無乜肉~意粉~個幾隻蜆係幾好食幾鮮甜但面係無味..個湯又無味....唔值HKD100~本來叫了甜品~但因為等了約30MINS都未有..我地又趕住睇戲~所以就取消了~~~~不推薦~不值得一試~
見到新都會開了間新餐廳
所以就試下~
價錢與食物不成正比..
價錢真的很貴
份量很小
而且味道很差
如果食類似食物~意粉,雞翼,沙律
EURO GOGO絕對係好很多~
價錢平一半~味道好一倍~
APLLEGREEN 既好處就只係多左服務
針水的確幾勤力~~~
同埋唔洗自己去搵位~

~通粉~
基本上很淡
半熟吞拿魚沙律
~雞翼~
好硬好乾
而且好細隻, 無乜肉
甜辣柚子雞翼
~意粉~
個幾隻蜆係幾好食
幾鮮甜
但面係無味..個湯又無味....
唔值HKD100~
海蜆意粉
本來叫了甜品~
但因為等了約30MINS都未有..
我地又趕住睇戲~
所以就取消了~~~~

不推薦~不值得一試~
2014-08-18
2014-08-16 2024 浏览
第一次幫襯葵芳呢間分店. 午餐無 set lunch, 無所謂啦, 叫了個肉眼扒$118 (+10%),個扒上枱時真打左個突, 份量少得可憐, 幸好我食量不大, 如果男士一定唔夠, 不過味道OK, 個焗薯都可口, overall 叫合格啦.
肉眼牛扒
不過味道OK, 個焗薯都可口, overall 叫合格啦.
2014-08-14
肉眼牛扒
2014-08-05 2315 浏览
因為朋友想吃西式午餐, 而且有小朋友, 所以選擇了APPLEGREEN.12 點到達店外, 剛好它們也是12點營業. 我們就成為了它們今日第一班客人.星期日中午客人不算多.  我們由12點吃到3點也不未見滿座.先不提食物質數.  其實在這3小時的用餐時間, 每次點菜, 加水, 以及最後結帳, 都覺得侍應們的服務態度有待加強......總覺得他們提不起勁, 確定order時沒神沒氣, 加水又要重複要求......12點剛上班就這樣, 當時人手應該充裕而且餐廳沒有爆滿, 很難想像晚市的景況~至於食物.....星期日有提供brunch set.  不過brunch set個人覺得不算吸引, 價錢也差不多$100.  我們人那麼多, 還是選擇餐牌上的食物吧.凱撒沙律的份量算是不錯.  可是雞扒很乾, 跟沙律一起吃也感到它只像雞乾一樣.  我不算鍾情麵包糠.  但朋友吃的時候發現沒有, 對他來說是有點失望的.牛油粟米本來是想點給小孩吃.  但如圖所見, 是這個樣子......結果我們當它是墨西哥粟米片的沾漿.   反而味道出奇的夾, 比沾牛油果更出色和豐富.  蝦pizza是全部order中最好

先不提食物質數.

凱撒沙律
牛油粟米 墨西哥粟米片
蝦pizza是全部order中最好食的.  Pizza很脆, 有一口接一口的吸引力.  而蝦也不失其味道.  Pizza應該是用類似千島汁, 整個味道協調得不錯.
pizza
carbonara是正常餐廳都會弄得不錯的菜.  所以, 這家的carbonara, 就是一般般......
carbonara
明太子意粉, 可能我吃的時候已經不是熱騰騰, 意粉已經糊在一起了. 加上我是吃完了carbonara才吃它.  同樣都是白汁, 類似的芝士牛奶, 我吃的時候, 只感到它的肥膩.......
明太子意粉
記憶中上次去尖沙咀分店, 吃完是覺得不錯的.

今天吃完了, 是沒有想再來的感覺.

是我變了, 還是你變了??

题外话/补充资料: 餐廳很貼心的提供小朋友免費蠟筆和畫紙. 值得一讚~
2014-08-03
2014-07-29 1775 浏览
出糧日子, 同同事去慶祝一下, 雖然明知呢間有少少貴, 但都抱住試一試既心態入去. 午飯時間, 唔洗等位, 見仲有位剩添. 餐牌上無 lunch set, 我地 3 個人, 散叫了 apple crumble, 海鮮意大利飯, 蝦 pizza (忘記全名), 仲有個意粉. 但實在令人好失望, 沒有一樣是滿意的.d 菜上得好快, 代表不是即做的了. 海鮮意大利飯, 太濕太"林". 個意粉好多油, 雖然味道還可以, 但食完碟底剩了好多油, 想起都怕怕. 蝦 pizza 最令人失望, 凍的, 個皮有點硬, 無芝士味, 亦無蝦味, 最後無食完就放棄了. apple crumble, d 蘋果甚甜, 應該係放了過多糖水. 最後埋單 $372 (每位 $124). lunch 呢個價錢已叫有點貴了, 但食物質素令人失望, 係補償唔到的.只此一次, 以後唔會再幫襯了.

午飯時間, 唔洗等位, 見仲有位剩添.

但實在令人好失望, 沒有一樣是滿意的.

只此一次, 以後唔會再幫襯了.
2014-07-29
2014-07-07 2914 浏览
在下都有留意得到,位於葵芳新都會廣場新開的 Applegreen,從它開始裝修開始已經知道,但奈何沒有心癮第一時間去造訪,今日下班後就去吃個午餐。餐廳裝修以淺木色為主調,牆上還掛滿了圖畫,感覺上都幾清新和舒適,座位以卡座為主,以淺木色配襯紅色。其實當在下進入餐廳開始,就發覺服務員大多沒有笑容,有點「黑口黑面」的感覺,亦都不會主動問問可否落單,甚至介紹食物也欠奉。直到在下示意點單才過來,全程有點像被動似的。長長的餐牌,羅列了餐湯,沙律,小食,意粉和扒類,意粉還可加大洋加添配料。除此之外,還有伴菜和甜品,任君選擇,而另一張餐牌就包括了酒精類和非酒精類飲品,另外還有 brunch ,可供選擇。價錢由五十多個大洋至一百四十多個大洋不等,而意粉加配料則由十八個大洋起,視乎想加甚麼,伴菜方面,亦由三十二個大洋至四十八個大洋不等。在下點選的是野菌忌廉意大利麵。當想點選這麵的時候,也曾考慮過加配料的,可是見到鄰枱的意大利麵都頗大,才放棄加配料,恐怕吃不完。然而野菌只是冬菇和=磨菇為主,其他野菌就沒有,似乎有點吝嗇,不過都有咬口,不至於沒有口感吧。至於忌廉,不會太乾身或太濕,恰到好處,意大利麵就都算有點

在下點選的是野菌忌廉意大利麵。當想點選這麵的時候,也曾考慮過加配料的,可是見到鄰枱的意大利麵都頗大,才放棄加配料,恐怕吃不完。然而野菌只是冬菇和=磨菇為主,其他野菌就沒有,似乎有點吝嗇,不過都有咬口,不至於沒有口感吧。至於忌廉,不會太乾身或太濕,恰到好處,意大利麵就都算有點爽口。
蜜桃凍鮮檸檬果味特飲是後來追加的。原先以為有鮮檸檬的,可是卻又大失所望,喝一口沒有檸檬味道,反而蜜桃味就有,而且不是新鮮蜜桃,只是罐頭蜜桃吧!這又令在下失望多一次了。
當在下看著餐牌,全都是單點,沒有任何套餐,這令在下覺得頗貴的。而且有點貴而不飽的感覺,不到幾小時後又肚餓起來,老實說不值在這裡用餐吧!
2014-07-05
2014-07-02 1886 浏览
下午茶時段,想搵少少野食,行經apple green就入咗去的~睇完d tea覺得麻麻地,最後都係散叫~第一次試蟹肉青瓜牛油果沙律~感覺好fresh~混合咗沙律醬既蟹肉,連埋青瓜一齊食,好夾~松露薯條~松露唔算多~不過都幾香口~薯條比較幼身~好脆~肉腸意粉,比較油同乾身我會比較喜歡濕既意粉~環境靜靜地~同朋友慢慢食同傾計岩晒~
睇完d tea覺得麻麻地,最後都係散叫~
第一次試蟹肉青瓜牛油果沙律~
感覺好fresh~
混合咗沙律醬既蟹肉,連埋青瓜一齊食,好夾~
松露薯條~
松露唔算多~不過都幾香口~
薯條比較幼身~好脆~
肉腸意粉,比較油同乾身
我會比較喜歡濕既意粉~

環境靜靜地~同朋友慢慢食同傾計岩晒~