2009-04-23 30 浏览
之前看食評和聽朋友介紹這間餐廳值得一試, 份量大和價錢合理。 有朋友聽我提過數次想食決定 walk in。 去到時間尚早, 侍應要我們7:30前過枱, 當然沒有問題啦!點了蟹肉青瓜牛油果沙律(半份)和白汁磨菇加海蜆意粉, 以為份量足夠二人食, 怎知非常失望。 沙律味道可以, 但青瓜每人只有幾條, 蟹肉和牛油果都得少少。 要知道半份價錢都要$74, 份量與價錢不符。白汁磨菇加海蜆意粉味道和份量可以接受, 但白汁稀些會好點。 海蜆以為size 有番咁上下, 原來只是細蜆, 早之不加錢食蜆。 食完這餐後不想在這裡叫甜品, 寧願選紅螞蟻的甜品更好。總而言之, 不會再去此店。 原因是食物質素沒有想像咁高, 食物平凡但價錢偏高, 香港有很多相似餐廳都較Apple Green 好。
2009-04-18
2009-04-16 16 浏览
兩個商務午餐 1) 三文魚扒伴蕃薯蓉 (HK$88) - 前菜要沙律(有regular size 的半份, 好大, 選balsamic vinergar醬多醬, 好正), 三文魚扒是grill的, 蕃薯蓉很滑, 有蔬菜粒(鮮味保存而夠冧)是zuccini, califlower, 碟底存淺淺的牛油汁, 很美味!(2) 西冷扒伴炒煙肉炒薯片堆成小丘 (HK$88) - 前菜要沙律(有regular size 的半份, 好大, 選balsamic vinergar醬多醬, 好正), 西冷有8oz重, 叫七成熟, 很好味 (表面有一舊正在溶的好似用牛油做的醬球, 是上等貨色, 很抵食及好味!餐飲叫coffee - 嘩好飲過starbuck的!一個兒童餐(1) 炸蝦 (HK$56) - 炸麵綑住烤, 點orange relish汁, 跟炸薄蕃薯片, 跟布甸及萍果汁
兩個商務午餐 :

(1) 三文魚扒伴蕃薯蓉 (HK$88) - 前菜要沙律(有regular size 的半份, 好大, 選balsamic vinergar醬多醬, 好正), 三文魚扒是grill的, 蕃薯蓉很滑, 有蔬菜粒(鮮味保存而夠冧)是zuccini, califlower, 碟底存淺淺的牛油汁, 很美味!

餐飲叫coffee - 嘩好飲過starbuck的!

一個兒童餐
2009-04-16
星期一晚,放工後和朋友去GH睇 ”收錯愛情風He’s just not that into you”… 之後覺得 “Its just not that worth to see” .散場已經九點半,隨即到這裡醫肚。 可能是假期後,加上過了食飯時間,門庭冷清(早知就無需book位啦)。 入去時,侍應說明十點半是 last-order,十一時就要關門。 看戲時都吃了爆谷,只想吃點東西... 相信無需食到關門吧!裝修簡潔,米色的主調令人感覺休閒,不過食客大多高談闊論,就算得30%入座率,仍覺有點嘈吵。叫了: Steakhouse沙律(牛肉七成熟)和明太子意粉… 沙律大份,幾好,牛肉鮮嫩 , 那片「麵包」是蛋糕的質感,軟軟的,根本不能拿上手。 明太子意粉 好鹹,加上芝士更鹹,又有點腥,紫菜太多, 唔得! 服務幾好,加水足... 吃了一半,女侍應更主動問我們菜式OK嗎...唉,我也不想說「鹹了一點」這感覺,但... 難道吃到苦口苦面也要硬說好好味嗎?做不到呀!沒有胃口了,所以沒有吃甜點...就結帳離開。 (心裡就真想試… 如Peanut Butter & Banana Turnover或 App

散場已經九點半,隨即到這裡醫肚。
看戲時都吃了爆谷,只想吃點東西... 相信無需食到關門吧!

裝修簡潔,米色的主調令人感覺休閒,不過食客大多高談闊論,
就算得30%入座率,仍覺有點嘈吵。
沙律大份,幾好,牛肉鮮嫩

那片「麵包」是蛋糕的質感,軟軟的,根本不能拿上手。
明太子意粉 好鹹,加上芝士更鹹,又有點腥,紫菜太多,
唔得!:huffy:

服務幾好,加水足...

吃了一半,女侍應更主動問我們菜式OK嗎...
做不到呀!

沒有胃口了,所以沒有吃甜點...就結帳離開。
(心裡就真想試… 如Peanut Butter & Banana Turnover或 Apple Green Crisp)
我也想有下次,不過今次感覺幾差呀!!

近22:30, 食客已走得七七八八...
Steakhouse salad
明太子意粉 好鹹
明太子意粉 差!
2009-04-06
近22:30, 食客已走得七七八八...
Steakhouse salad
  • Steakhouse 沙律
2009-04-15 9 浏览
聽同事講話依間野好似好正~低因為太貴所以冇入去食~而我見到食評d相咁吸引~忍唔住同師妹去試試>.<本來想叫炭燒菠蘿配肉眼~但因為成22x太貴啦~所以叫左個商務午餐~沙律:午餐包餐湯或沙律~當日有蒜頭薯仔湯同埋青豆湯~但我揀左沙律~沙律都有分3隻醬~有 蜜糖芥末,日式芥末同埋意大利黑醋~我揀左蜜糖芥末,d菜好新鮮~好爽脆,d醬係1樽仔~ 有個細匙羹~任你加,沙律好好味^^芝士通粉($22):2個人食既話大約每人3~4湯匙到,芝士味適中~因芝士味過重的話會很膩,不錯明太子意粉($98):我同師妹2個人都認為呢餐最好食係依個~食落就好似蟹子+沙律醬撈意粉~ 冇辣味~佢有埋舊檸檬比你~加少少等你唔會比d沙律醬搞到咁膩~不過唔可 以加得多~如果唔係就蓋過左~要襯熱食~如果唔係會有d睲香草燒西冷(set lunch$88):set lunch有分$58同$88~58蚊既多數係包~88蚊既有大蝦燴意粉

有個細匙羹~任你加,沙律好好味^^

以加得多~如果唔係就蓋過左~要襯熱食~如果唔係會有d睲

香草西冷,同埋焗三文魚伴番薯蓉~咁肉眼太貴~所以叫左依個西
冷,叫左5成熟~但好似比我想像中熟左d,有肉汁~因為佢冇醬汁點
既關係~食出牛肉本身既原汁原味,隔離有d薯仔片~同洋蔥煙肉同
炒~很香口~芝士粉焗番茄冇乜特別

一句講晒~"好味"~但對於我呢d打工仔黎講~叫set都ok既~散叫就肉赤lu~有興祝節日既話我都唔介意破費1次

未加醬既沙律
蜜糖芥末沙律
香草西冷
五成熟
2009-04-14 24 浏览
看過<禮儀司之奏鳴曲>一心想來朝聖,前一天打電話訂座但fully booked,唯有walk-in了......七時來看看...接待小姐說最快7:45才有坐位...正當我走到風月堂...朋友就接到Apple Green的電話說有人取消booking了,十分興奮的衝上去! 一坐下侍應小姐斟了兩杯冰水,介紹了是日餐湯。看了看餐牌是中,英和日文皆備的,想了不久就要了沙律,意粉和甜品各一 (去之前已想好了 ) *Sesame Orange Chicken ($98):既然自名House of Salad,一定要試試這裡的出品。面盤般大的沙律碗載有小柑、烤雞肉。炸米粉,春卷皮,沙律菜和一大片合桃蛋糕(因為照片out-focus不貼了),加上特製沙律汁和黑椒,集合了爽脆和o趙頭,蛋糕的玉桂味不輕,除了"正!"沒有什麼形容詞了 我這個沙律怪應該吃了2/3! *Napolitano ($78) :其實是茄醤意粉,意粉沒有過稔亦煮得入味,比較簡單的一味,這裡的意粉面頭都放上一片法包,但我沒有吃不給評語了~ *Apple Green Crisp ($48):未點這個前已經很飽了,但朋友說

我這個沙律怪應該吃了2/3!

*Apple Green Crisp ($48):未點這個前已經很飽了,但朋友說還有quota包底,那就再點個甜品啦! 在banana turnover和這個之間選了後者,因為自去年去madarin hotel吃過十分失望的一次後,尋找好的Apple Crumble好像成了使命似的~而這裡的......是好戲中的好戲~真心的,Crumble焗得夠熱,在內的蘋果是一粒粒的,滿佈玉桂味而保留了不少水份
表面的藍莓酸酸的反而中和了甜味,這部份的確出色
而件吃的雪糕是雲哩拿味的,看見裡面有雲哩拿籽的,不知是否心理作用,味道好像是濃一點,但雪糕就只有一小球,好像不太夠呢~

吃罷三樣東西心和胃都很滿足了~兩人吃了$250不算太貴了~我想這兒受歡迎的原因大概是中等價錢加上出色的食物和服務吧,加水還是挺頻密的。

但值得一提的是,這兒的環境遠比想像中嘈雜,本以為是比較Cozy的,但...這裡的坐位不太寬敞,我和朋友間中都聽不到大家說話呢,喜歡靜靜地吃飯的朋友要注意啦

最後,想吃又不想等的話就要早幾天訂座了,方便很多呢~
Sesame Orange Chicken
Napolitano
Inside of Apple Green Crisp
2009-04-13
Sesame Orange Chicken
Inside of Apple Green Crisp
Went there with a bunch of friends.Tuna salad with avocado - salad was good, the greens were fresh, tuna was acceptable but didn't taste of much, the avocado was tasty but there weren't enough of.Galic bread - tastyCarbonara - the speghetti was cooked just right, but there weren't very much bacon only lots of speghettiSausages platter - good quantity and tasty, the mash potatoe was pretty goodSalmon fillet - one of the best dish that evening, the salmon fillet was grilled just enough, not overco
Galic bread - tasty
Salmon fillet - one of the best dish that evening, the salmon fillet was grilled just enough, not overcooked, good quantity of veg and mash.
明太子意粉 - horrible!!!! it was simply salad cream mixed with speghetti, tasted like sushi but eating pasta, quite disgusting.
Desserts - overall too sweet
the grilled fruit platter was gross, fruits simply can't be grilled (personal opinion) as the outter layer of the fruit turns into jelly like film. They also put too much syrup onto the fruit so it was very sweet.
peanut butter and banana turnover - again horrible
Cheese cake - was simple but tasted good
Creme brulee - good
Apple green crisp - the crumble on top was done well and tasted good but the apple at the bottom was too sweet.
Brownies - FAR too sweet.
the enviroment was good, spacious and the waiters' services were good. I guess it's a nice place to hangaround with friends for dinner, but the food quality does not deserve the price they charge. Desserts were disappointing especially after reading all those good reviews.

2009-04-09
  • Salmon fillet with mash
2009-04-13 7 浏览
這是第2次去旺角新世紀食Apple Green同行五人,約18:30去到,侍應說已經fully booked ,但問能否8點前交檯,我們話ok於是被派了往一張極其隱蔽的檯呵呵,超級寧靜,我地看不到外面的情況,人家也看不到我們叫左1)棒棒雞沙律這種沙律菜,連埋薄脆脆,好食!2)鱸魚沙律Ai..這種沙律菜好"草"味,未必人人喜歡食,鱸魚都幾滑3)焗薯皮不錯,個薯皮都幾脆4)香草伴蒜另加磨菇和蜆既意粉唔,蜆就唔多,好似5隻手指數得哂,用切細既蒜頭炒香意粉,雖然幾香口,但落左幾多橄欖油埋單:4百多元服務不錯,自動收碟和添水最後我們19:40已經交回檯了
這是第2次去旺角新世紀食Apple Green

於是被派了往一張極其隱蔽的檯

呵呵,超級寧靜,我地看不到外面的情況,人家也看不到我們

叫左

1)棒棒雞沙律

這種沙律菜,連埋薄脆脆,好食!

2)鱸魚沙律

Ai..這種沙律菜好"草"味,未必人人喜歡食,鱸魚都幾滑

3)焗薯皮

不錯,個薯皮都幾脆

4)香草伴蒜另加磨菇和蜆既意粉

埋單:4百多元

服務不錯,自動收碟和添水

最後我們19:40已經交回檯了
鱸魚沙律
棒棒雞沙律
焗薯皮
2009-04-12
棒棒雞沙律
焗薯皮
2009-04-11 14 浏览
睇左咁多applegreen既好評, 某一日終於決定糾眾去食返餐烤蝦帶子沙津配芝麻醋汁: 帶子的確好厚身好大隻, 大蝦好鮮甜, 沙律亦好fresh. 不過138蚊就似乎貴左少少Carbonara: 好多食評都推薦, 當然要一試. 真係好CREAMY, 意粉有咬口, 每人SHARE少少覺得幾RICH, 不過我覺食多就會覺得飽濟明太子意粉: 食完, 我都唔知係明太子, 仲以為會腥腥地, 原來唔會, 味道比Carbonara清新, 配上肥美蜆肉, 很滿意烤肉腸拼盤: 4款腸仔, 每樣試一啖, 4隻都好味, 最鍾意係香草味果款. 伴碟的薯蓉同火箭菜也被我清碟到甜品時間, 二話不說, 必叫Creme Brulee, 另order左banana turnover 雖要等成15-20分鐘, 不過無令人失望Creme Brulee實在係好味, 唔會太甜, 質感幼滑, 不消一刻已經被清碟了, 然後同枱既男仔竟然出聲想叫多一客. 38蚊, 份量足, 真係好抵!Peanut butter & Banana turnover: 造型一流, 真係令人唔捨得整爛佢... 呢個整得又熱又脆, 真係唔錯, 都值得一試

雖要等成15-20分鐘, 不過無令人失望

環境的確係比較嘈, 客人也多, 不過侍應們都好勤力同好nice
  • 明太子意粉
  • 烤肉腸拼盤
  • Creme Brulee
2009-04-10 15 浏览
上個月尾的一個星期日已來食,但總未能”dick”起心肝寫這文,今天一於要自己一早就寫。十二點半左右到達,見只有兩三成客,於是就入內。我們叫了carbonara,半份燒雞Caesar salad,香腸拼盤和蒜蓉包,最後加了一個焗脆皮香蕉。Carbonara:意粉煮得非常出色,夠al dente。Cream sauce 又滑又夠味,而且杰杰地,很有質感。燒雞Caesar salad:原來燒雞是一粒粒的,不顯眼,而且不太多,沙律菜夠新鮮爽口,可惜sauce不夠,惟有請waitress來多一點sauce。香腸拼盤:這主要是為滿足J仔的選擇,好彩,比想像中好,四種不同味道的燒香腸伴似薯蓉,有豬牛雞肉腸,亦有辣與不辣的腸。薯蓉則太starchy,我只試了少少,覺得有點淡,可以多加D奶,J仔就把薯蓉清了。蒜蓉包:又脆又香,只有四件,如果多D就好了。焗脆皮香蕉:意猶未盡,想叫多個dessert試試,揀了這個,presentation很靚,味道豐富,香蕉焗得過淋,亦變得有少少黑,影響了口感和「觀感」。鄰座坐有兩位日本女士,一面食一面傾偈,而且「非常大聲」(比很多香港人還大聲),打破了她們的一般印象,也影

Carbonara:

燒雞Caesar salad:

香腸拼盤:

蒜蓉包:
又脆又香,只有四件,如果多D就好了。

焗脆皮香蕉:

鄰座坐有兩位日本女士,一面食一面傾偈,而且「非常大聲」(比很多香港人還大聲),打破了她們的一般印象,也影響了進餐氣氛。

另外,店中有沒有waiter呢?場中有幾位中性打扮的”waitress”,但沒見到一位肯定是waiter的人。(其實很難分辨,我原先以為第一位serve我們的是waiter,進餐到中間時才發現自己錯了。)
裝修清雅
左:蒜蓉包 右:roasted chicken Saecar salad
sauage plate
carbonara
peanut butter & banana turnover
2009-03-08
sauage plate
carbonara
2009-04-05 4 浏览
29-3-2009(Sun)我之前光顧尖沙咀那店數次,但還沒來過這店。今天跟同事們看戲後來吃晚飯,早幾天已預先訂了位。原本六人同來,後來有一位同事缺席,變成五人行的晚飯聚會。甫進店子,看見店方給我們預備了一張很大的正方形的枱。每邊可以坐二人,我們五人坐這枱實在太大了一點吧,跟坐對面的同事的距離頗遠。尤其這店子實在太太太嘈吵了,我差不多聽不到坐對面的同事在說些什麼。要求店員換一張細點的枱,店員不太helpful呢,說沒有枱可以調。可是我卻留意到有幾張小一點的枱,由我坐下至離開時也沒有人坐呢~!!這店的店員招呼一般,而且有漏單的情況。說回食物吧~我們今天點了...sesame orange chicken salad:一直很喜歡這沙律,脆脆的東西豐富了沙律的味道和口感,而沙律汁味道很好,只是雞肉實在太少了(尖沙咀店也是這樣)。個人而言,我頗愛放在沙律上的那片蛋糕。不知同事覺得不甚好吃還是不想跟我爭,他們好像對這蛋糕片沒甚興趣。明太子意粉:又是我覺得很好吃的食物,所以向同事推介。意粉質感彈牙又不會太硬。雖也是白汁底,但沒有carbonara那般滯膩。個人而言,我覺得這意粉比carbonara
29-3-2009(Sun)
我之前光顧尖沙咀那店數次,但還沒來過這店。
今天跟同事們看戲後來吃晚飯,早幾天已預先訂了位。
原本六人同來,後來有一位同事缺席,變成五人行的晚飯聚會。

這店的店員招呼一般,而且有漏單的情況。

說回食物吧~
我們今天點了...
sesame orange chicken salad:

明太子意粉:
又是我覺得很好吃的食物,所以向同事推介。意粉質感彈牙又不會太硬。雖也是白汁底,但沒有carbonara那般滯膩。個人而言,我覺得這意粉比carbonara好吃。

Dirty Pasta:
叫了一個紅底的意粉,吃下去有一點辣,比起只是蕃茄味的意粉更惹味好吃。吃完後碟子上有不少紅紅的醬和油,感覺上這意粉都頗油膩。

Hawaiian Rib Eye:
肉眼扒上有烤過的格仔紋,伴以二大片烤過的菠蘿,賣相還可以啦。
落單時同事們說牛扒要四成熟,但我們分來吃時,我發覺牛扒差不多有六至七成熟,看來這店處理烤牛扒的技巧真的不太行吧。怪不得曾聽人說到applegreen只吃沙律和意粉好了。
牛扒質素很一般,不太juicy也不夠嫩滑,牛味不濃;烤菠蘿很香甜,反而成了最好吃的那部份。
這份牛扒索價二百多元,我覺得不太值得,也不會想再試,我寧願花多點錢到別處吃牛扒啦。
另外,芥末要自行向店員拿,店員招呼不太貼心。

Cajun Fries in a trash bin:
不知薯條上沾滿了些什麼,只知道這個薯條很惹味好吃。GOOD

Applegreen crisp:
這個仍然好吃,同事們也一致讚好。如果雪糕球可以再大一點點就好了...HOHO

Chocolate Brownie Sundae:
這個甜品今天的賣相很差呀,廚師很趕時間嗎?!!
Brownie是頗甜的,也好像太濕潤了一點,brownie全黏在一起,不過伴以雪糕同吃味道也不錯。

晚一點少些客人時,店內才較靜,我們才可以較舒服的聊天。
跟同事們談天至很晚才離開,店員沒有趕客的情況出現,也肯給我們添暖水。
我還是較喜歡尖沙咀那店,起碼沒有這裏嘈吵,較適合跟朋友吃飯。
牛扒麻麻, 菠蘿好吃
明太子意粉
1行4個女仔去食apple green 呢間餐廳好旺呀. 諗住早上打定電話去book定dinner. 已經full左! 所以7點去到 要等半個鐘先入得><提醒大家想去食就最好早1日打去book位啦 ^v^一入到apple green.其實d佈置同格局真係幾靚.不過 勁 嘈. 嘈過茶樓-,- 是西餐廳來的嗎?!所以成餐飯要大聲講野先聽到xd不過唔緊要. 所有野食都好好味呀 <3半份salad 味道ok, 但係芝士略嫌少,同淡味... 另外舊啡色既包 幾好食! 陣味好似豬油膏咁 幾香*california既salad芝士又多又好味 ^v^snacks:薯條 超好味 又抵食!一筒其實好大筒. 應該夠5,6個人share 食薯條非常優質.佢加埋d香草做調味.非常可口要encall呀 xd芝士通粉$2x元就有勁多芝士啦! 抵食之選.味道略為淡.但係1樣可以encall, 因為實在太抵食,,賣相非常吸引xDmain courseCarbonara -白汁 芝士煙肉意粉maincourse反而係成餐最普通 /.\好多煙肉 唔夠芝士 意粉好濟.drinksuperlemon j
1行4個女仔去食apple green

所以7點去到 要等半個鐘先入得><
提醒大家想去食就最好早1日打去book位啦 ^v^

一入到apple green.
其實d佈置同格局真係幾靚.
不過 勁 嘈. 嘈過茶樓-,- 是西餐廳來的嗎?!
所以成餐飯要大聲講野先聽到xd

不過唔緊要. 所有野食都好好味呀 <3

半份salad [個menu好好,有1份同半份選擇]
味道ok, 但係芝士略嫌少,同淡味...
另外舊啡色既包 幾好食! 陣味好似豬油膏咁 幾香

*california既salad芝士又多又好味 ^v^

snacks:
薯條 超好味 又抵食!
一筒其實好大筒. 應該夠5,6個人share 食

薯條非常優質.佢加埋d香草做調味.非常可口
要encall呀 xd

芝士通粉
$2x元就有勁多芝士啦! 抵食之選.
味道略為淡.

main course
Carbonara -白汁 芝士煙肉意粉
maincourse反而係成餐最普通 /.\
好多煙肉 唔夠芝士 意粉好濟.

drink
superlemon juice [無`限添飲]
本來諗住4個女仔share1杯架.
點知個waiter話.. 你地share就冇得添飲 /.\
唉. 計劃失敗!
不過真係幾酸幾好飲! 真既解炸lemon juice! 正<3

OVERALL黎講.
applegreen既芝士都略少同略淡.
所以芝士fans唔好抱太大期望啦

salad
薯條
意粉
salad
薯條
意粉
2009-04-03 4 浏览
睇咗好多好多令人留晒口水嘅相同食評之後,一於決定來呢度同我最好嘅朋友farewell(去英國exchange)!!!我地一行四金蘭姐妹係去食晚飯,一向穩陣派嘅我就算平日去都訂定位先!由於其中一位好友要OT,所以我打去問可唔可以改遲半個鐘,接聽嘅識員都好nice話冇問題。我地三個準時去到,本來已經留好咗枱,但見其中一位好友仲未到同得知有卡位,於是就同waiter講話想轉卡位,佢話冇問題,有枱卡位已經上甜品。誰不知冇幾耐那位好友就來到,本先諗住都應該好快有位,但等極果枱都唔埋單,我地果時已經超肚餓,我地原成果張枱又俾咗人,勁灰!但成程有位士應姐姐都好好人,不停幫我地留意卡位埋單未,令人有被重視感覺!最後我地有位就坐,再轉卡位。果位士應姐姐嘅服務真係超讚!而落單方面照舊都係我揸fit,因為我係OpenRice嘅忠實粉絲!份量方面我都係保守派,太飽始終對個胃唔好,特別係夜晚添!【加州棒棒雞沙律】(半份) 賣相色彩繽紛,十級靚呀!!!!!但個碗太細同太斜(係好特別都好靚),令到好難撈!要好小心唔好整跌晒!我諗盛器方面要改善一下。味度都係一級棒!!!!!D菜好新鮮,完全唔會有苦味,雞肉唔鞋口,肉同

份量方面我都係保守派,太飽始終對個胃唔好,特別係夜晚添!

【加州棒棒雞沙律】(半份)
賣相色彩繽紛,十級靚呀!!!!!
味度都係一級棒!!!!!
D菜好新鮮,完全唔會有苦味,雞肉唔鞋口,肉同菜比例適中,個汁好fresh!!!
其實沙津唔一定要加厚厚嘅沙津醬先至好味,果D只係食沙津醬,呢份先至係食沙津!
沙律上嘅蛋糕都好好味!有粒粒合桃碎!
我超鐘意呢個沙律呀!!!!!!!!!!

【Four Cheese Quesadilla】
一份四件,我地四個啱啱好一人一件。
好味!!!但掛住影相搞到凍晒,始終芝士要趁熱食先至正!
同埋食唔出有四種芝士,可能係我對芝士冇研究掛。
其實一件好細,一人一件真係完全唔夠喉!!!

【明太子意粉】
呢個大家一食都忍唔住叫「好好味」呀!!!(哈哈,好似卡通片咁,但冇飛到上天)
但真係超...超...超...超...超好味!!!!!!!!!!
完全唔係其他餐廳烚完D意粉就淋汁焗嘅hea意粉。
意粉同個汁係完完全全結合!
明太子加上好有咬口嘅意粉,俾到人好似食緊壽司嘅感覺!!!真係夠晒日式!
同埋終於明咩叫creamy喇!!!哈哈哈
完全唔溜!(可能係我地四個分嘅原故!正所謂小食多滋味嗎!)

【Apple Green Crisp】
我其實對佢冇咩期望,因為我好少食甜品,但佢令我一試難忘!!!!!
雲呢那雪糕一食就知一定"唔係"牛奶公司貨色!味道超香濃!!!
蘋果批上面勁脆,又夠熱!加上雪糕一冷一熱,我真係冇諗過會咁好味!

如果生日來係有一個免費送!

總括而言呢餐飯勁滿意!我地坐到餐廳打烊咁滯!哈哈哈哈哈......

下次要試Carborana同薯條,仲有Encore加州棒棒雞沙律!
Four Cheese Quesadilla
庆祝纪念
纪念日
Four Cheese Quesadilla
2009-04-02 2 浏览
久聞小食友的主場餐廳, 而上兩次都因事而miss了她的活動. 今次天時地利, 終還一個心願. 睇睇Applegreen有乜咁出名.素素果然有心思....女仔夠細心在所難免. 精心設計的是晚Menu, 換著是我, Power Point搞張野, print 出黎算數......哈哈! 我又要學野啦.....人齊集, 先來一些頭盤小食讓大家開開胃, 天婦羅卷, 有少少Fusion, 不過整碟最好食反而是那個牛油蓉. 夠香口, 夠晒綿, 輕食的一個前菜, 又唔會飽. 另外一個好 Cheese 既通粉同一個似 Pizza 的東東. Cheese Quesadilla, 非常之輕便, 輕輕的開始, 有如我們輕輕的來, 我們輕輕的食完前菜. 便是輕輕的沙律類食物.沙律, 亦有Fusion食物, 今次是泰式生菜包, 用上長生菜葉. 包著燒雞塊, 涂上泰式醬汁, 味道清淡健康. 不過, 乾身了少少. 如有少少肉汁帶領, 會更美味.....不過, 細想一想, 如果有肉有汁, 就好像破壞了Applegreen的健康飲食主題.Blackened Shrimp & Scallop, 蝦同帶子的配合. 下有沙律

Blackened Shrimp & Scallop, 蝦同帶子的配合. 下有沙律, 上有開邊蝦兩隻. 剛好四人分. 帶點香口. 又不覺油膩, 非常健康新配搭.

掛住影相, 有幾味菜根本沒有食到, 那個 Beef Noodle, 同最重要的Carbonara, 於眼前掠過, 於口前掠過, 於刀叉前掠過.......總之在我面前掠過.....所以意粉類, 真的只食了一口, 就是那個蜆肉意粉.

牛扒, 個人不甚喜歡美國人弄的牛扒. 總是沒味兒. 這裡的一樣. 一塊牛扒, 乾身. 肉質幾好都假. 要食扒, I still prefer European style cooking.

Main Corse中, 一個叫Garlic Chili, Basil....清菜, 淡葷. 幾好.

甜品了, 亦是眾女食家喜歡的環節. Banana Turnover, 外表脆脆, 香蕉味夾在香脆可口的皮內. very good.

Apple Crumble, benchmark 之下, Bonheur的比較正, 但一定比 Yorkshire Pudding 好.

Chocolate Brownie Sundae, Brownie 好軟屬, 亦不過份甜. 感覺良好.

是晚食得開心, 亦認識了新朋友, 亦令我嚐到聞名的 Applegreen. 不過, When European vs American.....European win.
2009-03-28 1 浏览
沒錯,又係另一次放Church飯。朋友介紹下成事。河內道之前食過一次Tea,個炒麵削到冇朋友;今次睇下用返意粉同沙律做主打有冇好到先* 首先點都要講服務方面先,有一兩個侍應都幾貼心既識拎暖水同埋會追野食,不過整體速度當然可以再好D啦@@"蒜蓉包味唔算好重但頗脆,而個意粉呢,煙肉可以再多少少,同埋面對呢個咁重口味既卡邦尼......你仲片D芝士落去真係.......好彩我都勉強食得晒全碟@@"至於呢個燉蛋呢....救命@@"1. 我喪篤焦糖都係篤唔穿既@@"2. 太甜啦咩事,蛋味Over晒,但Mousse質感太軟@@"係就係好食左既,不過都係偶一為之好啦@@"
沒錯,又係另一次放Church飯。朋友介紹下成事。
河內道之前食過一次Tea,個炒麵削到冇朋友;
今次睇下用返意粉同沙律做主打有冇好到先*

首先點都要講服務方面先,有一兩個侍應都幾貼心既
識拎暖水同埋會追野食,不過整體速度當然可以再好D啦@@"

蒜蓉包味唔算好重但頗脆,而個意粉呢,煙肉可以再多少少,
好彩我都勉強食得晒全碟@@"

至於呢個燉蛋呢....救命@@"
1. 我喪篤焦糖都係篤唔穿既@@"

係就係好食左既,不過都係偶一為之好啦@@"
2009-02-01
2009-03-28 2 浏览
因有朋友生日, 同埋之前一直都book 唔到枱, 所以在一星期前打去 book~~咁一行6人, 前菜有牛油果粟米片, 主菜有叫主打的明太子意粉同埋忌廉煙肉意粉, 仲有香腸拼盤及生菜雞卷. 香腸拼盤 - 有4種唔同的腸以及少少香葉, 等你可以清一清口的味再食其他~~ 有薯蓉伴碟生菜雞卷 - 其實人地個名唔係咁既, 但己經唔記得叫咩名, 但要包的. 勁正, 件雞又好味, 用生菜包住 d 肉又無咩"利"最後想講的係甜品, 我覺得最正係脆皮香蕉, 因真係好脆好香, 其他都好ok~最好搵多d 人去, 可以試唔同既野!!

最好搵多d 人去, 可以試唔同既野!!
apple pie
脆皮香蕉