2009-07-23 24 浏览
太多想試的食物,太少時間了...。蘋果綠,係尖沙咀的時候已經好想試,旺角舖開左後接近一年終於有機會試...但幾次都因為冇訂位食唔到,今次終於有位,不過要一個鐘多啲就交位,要快手食﹗先點了Ahi Tempura Roll、烤蝦帶子沙律同明太子意粉。因為小弟遲到的關係,來到的時候個Ahi Tempura Roll已經上左(上菜真係好快呢)...所以可能林左少少,因此覺得唔夠脆。半生熟的吞拿魚肉唔似得平時的吞拿魚過於鞋口,配上紫菜味道幾特別,唔差但未稱得上好食。烤蝦帶子沙律唔可以叫半份,唯有叫一份﹗份量幾多,三個人食都差唔多。沙律冇醬的,只有少少汁係底,但都只係少少酸。飛機菜好新鮮,加埋少少酸味同橄欖油,好清淡又清新﹗帶子好似有兩粒,但只係略略煎過,冇味道可言。大蝦就完全相反,好多調味,淨食的話有少少過咸,同埋較清淡的菜食的話會好少少,但肉就比較少。食完後先發覺此菜式的主角係菜,唔係蝦或者帶子﹗見佢個沙律咁大份,本來諗住意粉都會好大,但明太子意粉原來都係細細碟,一個人都應該食得晒。雖然細左啲,但味道不錯。醬汁包住晒意粉,所以好乾身。味道酸酸的,有沙律醬的酸也有明太子的味道,好開胃。意粉很彈牙

見佢個沙律咁大份,本來諗住意粉都會好大,但明太子意粉原來都係細細碟,一個人都應該食得晒。雖然細左啲,但味道不錯。醬汁包住晒意粉,所以好乾身。味道酸酸的,有沙律醬的酸也有明太子的味道,好開胃。意粉很彈牙,加上紫菜,味道很不賴﹗

食完後仍然唔夠喉,所以加左個Four Cheese Quesadilla。甜品就要了一個Apple Crisp。

依個Four Cheese Quesadilla並唔係正宗的墨西哥薄餅,而係一個改良版。個皮很鬆很軟有少少麵包的質感,而且表面脆脆地。芝士雖然食唔出有四種,但就食到係多過一種味道,味道較複雜,再加上面頭的酸忌廉同蕃茄...太好食了﹗比正宗的Quesadilla更深得我心,被我地三個一致認同係全餐最好食的﹗

Apple Crisp表面焗得金黃,賣相很吸引﹗跟一般的Apple Crumble唔同,較脆口之餘亦因為冇咁多麵粉關係冇咁漏。蘋果唔會太甜又唔會太重cinnamon味,正合我心意。但數到最出色的係個雲尼拿雪糕,有雲尼拿籽係入面,雲尼拿味亦好香,但也細得太可憐了﹗只係得一個哥爾夫球咁大,同個Apple Crisp的大細跟本唔合比例,點拌來食,太不合理了吧?﹗

整餐都食得幾開心的,服務生都好好禮貌,又時常加水。只係差唔多食完的時候,隔離突然來了一行十幾個人...幾十個人失控地大笑大叫,好嘈好嘈,嚇到我地都快啲走。走緊出去的時候見到原來張張枱都差唔多,埸面真的比中式酒樓更嘈呢。係一大班朋友的好去處,但絕對唔係約會的好地方﹗

至於食物方面是幾好的,係香港要較健康又好味的西餐地方真係不多。但又好似未至於每日都滿座,巔倒眾生的地步...。但因為未試到一直想試的Carbonara,心有不甘,我相信我係會返來的﹗
  • 沙律
  • Four Cheese Quesadilla
2009-07-21 4 浏览
同不愛沙律的朋友仔來apple green,無點沙律,卻食到好好味的意粉呢~~明太子意粉加mushroom$98+$10:想點一個比較小食的意粉,侍應哥哥提議加點mushroom會更好味,來的時候看到份量不太多,不過加點檸檬汁,拌入紫菜絲,味道好香好特別哦~惟一係D意粉會好易凍,凍左就唔好食嫁啦,所以要食快D~~~炸薯條$22:保持水準,都係又熱又脆,而且好多,連大食朋友都要投降~American Theme Park$68:全晚最搞笑係呢個甜品,看名跟本唔知係咩,問問侍應先知係chocolate banana & 焦糖蘋果,唸住食生果甜品會無甘full,點知,係估計錯誤~其實份甜品來到時都幾suprise真係成個蘋果同成隻蕉,之後那好人的侍應哥哥原來等我影好相會再拿入廚房切開,看起來都幾令人開心的哦~~不過....那焦糖跟本係食唔到嫁,唔單止甜到暈,仲係痴牙gei...最後只好唔要皮,淨食青蘋果,雖然D朱古力蕉都可以,不過$68食生果不值哦~

明太子意粉加mushroom
Amercian Theme Park
2009-07-19
明太子意粉加mushroom
Amercian Theme Park
  • 明太子意粉
2009-07-10
波兒尋日tea time 的時間去左apple green食, 叫左碟carbonara同一碟雞翼食! carbonara 啲意粉ok, 幼身的意粉質地有彈性, 口感不錯呢, 芝士味的白汁加上煙肉碎, 味道襯托得唔錯; 雞翼就麻麻地了, 好乾, 有雪味, 即使點了提供的醬汁都唔好食環境很舒服, 坐位很闊, 只係枱同枱之間的距離很近, 要悄悄話就不太行, 但服務都ok的
昨天晚上我跟舊同事一行五人來了這裏食飯,其實我一直想試這間餐廳,因看openrice食評都好吸引,其他人沒有意見,於是就決定來這裏試下,本想訂7:30pm的,點知已full晒,只有8:30pm才有位,又是勁多人食的地方,8:20pm左右到達餐廳,因還沒有位,所以要坐在門口等一陣,坐的地方都幾舒服是一張彎形的梳化,梳化附近有一張餐牌貼在牆上面,方便等位的客人看看有甚麼食物的選擇,我們望入餐廳裏面真的是全餐廳都坐滿,生意真的好好呀!我們等到8:45左右先有位,坐的位置是全餐廳最入的,不過都幾自成一閣的,餐廳都算大,環境一般,門口放了兩個蘋果做裝飾.都幾得意呀!餐牌有中文(中文另有日文)及英文選擇,都好細心,食物選擇都算多,價錢都算合理,因我們還有一個朋友未到,所以先叫住一些:薯皮-我睇食評話這個好味,所以叫了,一客四件的,下面有些薯片,薯皮好香口好脆呀,上面有些蕃茄粒,煙肉粒,好味呀墨西皮脆片配牛油果醬-這個都幾健康,我平時不太食牛油果的,但這個醬將牛油果切碎加些番茄,味道雖然淡了一些,但配墨西哥脆片來食,都幾好味喎凱撒沙律配雞柳-好大碗,上面有一塊檸檬味蛋糕都幾好味喎,沙律入味好味,雞柳

凱撒沙律配雞柳-好大碗,上面有一塊檸檬味蛋糕都幾好味喎,沙律入味好味,雞柳好香口,有一點辣辣地的,這個沙律好多
煙肉忌廉意粉另可以加錢配不同的配料,我們選了磨菇-這個意粉我也是看食評話好味,所以叫的,真的好好味喎,好多料,磨菇好新鮮,煙肉好味,細細粒的,意粉好重忌廉味,好香,我地個個都話呢個好味,跟一塊蒜蓉包的,蒜蓉包都好香口好脆呀

朋友來到後再加:
煙三文魚配蕃薯蓉-份量都幾大呀,蕃薯蓉好好味呀,不算好甜,但好香蕃薯味,三文魚都好味,唔會好腥,有一些椰菜花配菜
蜜糖烤雞亦-有六隻,都幾大隻的,但我覺得好甜,但又酸,個味有點怪,我不是太接受

朋友說還未飽,後來再加了:
雜菌忌廉意粉另加蜆肉-都好味呀,蜆肉都算多,還有雜菌都幾香,忌廉味不及煙肉那款那樣重

甜品:
夢幻樂園-朋友話想試下,但中文餐牌沒有寫是甚麼,英文就有寫,焦糖蘋果加朱古力香蕉,但嚟到俾個樣嚇親,一個蘋果係中間,包住一些焦糖,有兩條朱古力香蕉用棍插住......好肉酸,見到已唔想食,但朱古力香蕉味道都ok,那個蘋果是青蘋果來的,我們切極都切唔開,好硬,之後叫仕應去切,原來蘋果外面果塊焦糖好厚的,其實咬到咬唔到,勁硬及甜,我把整塊焦糖拿走,只食蘋果
焗蘋果酥-這個是跟一個雪糕球的,味道都幾好味,但甜左少少.

其實整體來說是好味的,只有那個夢幻樂園真的要改善下,根本食唔到及賣相真的好唔掂.
2009-07-09
2009-07-05 7 浏览
Seeing that Applegreen has been popular on Openrice for a while now, my friends and I check Applegreen out. We ordered Chicken Caesar Salad, Guacamole, Hakata Cod roe Spaghetti, Carbonara and Cajun Fries. Caesar Salad: MEH. where are the chicken? there were some tiny little pieces in the bottom. AND YOU CALL IT CHICKEN CAESAR SALAD???Guacamole: Unbelievably bland. Coming from America, this was a total disappointment. It was basically mashed up avocado with diced tomatoes. NO seasoning, NO spice

Guacamole:
Unbelievably bland. Coming from America, this was a total disappointment. It was basically mashed up avocado with diced tomatoes. NO seasoning, NO spices and NO lemon/lime flavour. VERY tasteless. and on top of that, there were too much guacamole for the amount of chips we got.

Cod roe Spaghetti: VERY NORMAL. (buy yourself a pack of Japanese codroe spaghetti sauce from CitySuper or Sogo, they are more worth their prices).

Carbonara: Normal. nothing special at all.

Cajun Fries: I actually liked this more than anything else. but it wouldn't be worth it to just go to the restaurant for the fries.

The waitress kept pouring water to the very top of the glass. Okay, I get it may save some time for them to keep coming to refill our glasses, but it is hard to drink and it is sloppy service.
Despite the presentation of the food, appearance can be very deceiving!! Everything is overpriced and overrated. It was very disappointing.
codroe spaghetti
Caesar Salad
Carbonara
Cajun Fries
Guacamole
don't even know why it's so full
2009-06-25
Cajun Fries
2009-07-04 3 浏览
聞說applegreen booking好full, 食物都吾錯, 所以就早一星期已經book咗, 尋晚一行三人, 叫了:凱撒雞沙律 ($98) - 有好多cheese碎, 菜都好新鮮, 但雞肉就一般, 但吾知點解無咗面飽粒既...但有一大塊面飽, 不過吾好食...而本人覺得味道比較喊..但作為前菜都ok 忌廉汁配磨菇意大利面 ($88) - 有好多菇菇, 好creamy的一味菜, 開頭食吾錯, 但食食下, 感覺有點膩..墨西哥雞肉卷 ($118) - 呢個菜有好多source, 如蕃茄粒啦, cream cheese, 味道都吾錯, 但塊烤卷皮太thick啦, 呢間係一間好有design既餐龐, 環境真係吾錯, 但食物就真係好一般, 但值得一讚是碗碟design得好好, 好得意, 但試過後感覺一般, 應該吾會有下次

尋晚一行三人, 叫了:

烤卷皮太thick啦,

2009-07-02 6 浏览
三個麻甩佬無聊聊七一飯局 墨西哥肉碎沙律 激讚 全份相當大份 三個人食都好夠分混醬相當惹味 d肉碎炒得好香 薯皮 可以唔夠脆 個伴碟的一個類似薄脆既物體相當香脆 食到冇停手面頭d蕃茄粒係特別醃過 小辣 都好好味 cabonara 水準之作 呢樣野好多地方有 做得好o既唔多難得佢個白汁夠味 有返d蒜味先算係cabonara肉醬意粉 又係水準之作 肉醬有返個種味 唔係求其一個免治牛意粉價錢平過一D大名既美國餐廳 算係物有所值
三個麻甩佬無聊聊七一飯局

墨西哥肉碎沙律 激讚 全份相當大份 三個人食都好夠分
混醬相當惹味 d肉碎炒得好香

面頭d蕃茄粒係特別醃過 小辣 都好好味

難得佢個白汁夠味 有返d蒜味先算係cabonara

價錢平過一D大名既美國餐廳 算係物有所值
2009-07-01
2009-06-26 4 浏览
朋友早一晚訂了7點鐘枱,既然還沒有full﹗好奇怪耶,因為就算平日都時常full的﹗我們三個人,第一時間就點了lemonade & ice tea﹗因為是任添的,當然要第一時間落order﹗之後叫了半份的棒棒雞沙律(鐵膽,每次必叫)﹐一份烤蝦帶子沙律﹐海蜆清汁意粉及炸薯條。棒棒雞沙律真的次次點,次次的水準也沒有下降。難怪每次環顧全場,好多枱都是點這一款。炸了的脆脆春卷皮和米粉碎伴沙律真的很棒。其實有沒有雞也可以呀,加了橙在內,令到整個沙律很圓滿呀﹗烤蝦帶子沙律就不太好吃,海鮮醃得太濃,而沙律汁中的醋味又太酸太濃。太重味道不合胃口﹗海蜆清汁意粉真的值得一讚﹗因為上次在TST店吃時是比較多油和太鹹﹗這次剛剛好,蜆鮮甜而意粉略硬,好吃﹗炸薯條是我們吃到停不了口的小食,熱辣辣而味道好像SHAKE SHAKE薯條﹗我們再叫了一客牛油果醬墨西哥脆片,醬中的牛油果很新解但味一般。吃完後,我們一邊傾談一邊暢飲,很寫意呀﹗因為難得的是,侍應在訂位時說明了要8點半交枱,但後來人客不太多,所以沒有催趕我們﹗隔了一個鐘,我們又再叫了兩客甜品,一客是APPLE GREEN CRISP一客是BROWNIE兩客同時
朋友早一晚訂了7點鐘枱,既然還沒有full﹗
好奇怪耶,因為就算平日都時常full的﹗

因為是任添的,當然要第一時間落order﹗

之後叫了半份的棒棒雞沙律(鐵膽,每次必叫)﹐
一份烤蝦帶子沙律﹐海蜆清汁意粉及炸薯條。

棒棒雞沙律真的次次點,次次的水準也沒有下降。
難怪每次環顧全場,好多枱都是點這一款。
炸了的脆脆春卷皮和米粉碎伴沙律真的很棒。
其實有沒有雞也可以呀,加了橙在內,令到整個沙律很圓滿呀﹗

烤蝦帶子沙律就不太好吃,海鮮醃得太濃,
而沙律汁中的醋味又太酸太濃。
太重味道不合胃口﹗

海蜆清汁意粉真的值得一讚﹗
因為上次在TST店吃時是比較多油和太鹹﹗
這次剛剛好,蜆鮮甜而意粉略硬,好吃﹗

炸薯條是我們吃到停不了口的小食,
熱辣辣而味道好像SHAKE SHAKE薯條﹗

我們再叫了一客牛油果醬墨西哥脆片,
醬中的牛油果很新解但味一般。

吃完後,我們一邊傾談一邊暢飲,很寫意呀﹗
因為難得的是,侍應在訂位時說明了要8點半交枱,
但後來人客不太多,所以沒有催趕我們﹗

隔了一個鐘,我們又再叫了兩客甜品
一客是APPLE GREEN CRISP
一客是BROWNIE

兩客同時上枱,但味道差很遠呀﹗

APPLE GREEN CRISP因為是即時焗面層脆內裡又香又軟
加上一大啖雪糕,味道有多層次,好好吃呀﹗
反之那個BROWNIE又凍又硬縱使朱古力味足夠也不好吃呀﹗

下次一定要試CARAMEL APPLE,好像好好吃似的﹗
2009-06-24
  • 棒棒雞沙律,海蜆清汁意粉,炸薯條
2009-06-23 14 浏览
自從長達四份一年的暑假開始之後~已經很少機會在九龍中心區域閒逛~天氣熱得讓人喘不過氣來~自然每天都愛躲在天天二十四度的家中~就算愛陽光與海灘愛得要命~都忍受不了靜止了的空氣~~沒有特別的理由~大抵都叫不了小比這隻懶兔外出到旺角與大比吃個午飯~得知蘋果綠有新驚喜~就來一試~~安頓過後就接上餐牌~老實說那一刻真的有點興奮好奇和緊張~~~新的菜式不多不少~卻足以令人看完又看~沒有甚麼心水~反正是新新東西~點甚麼也是好~~頭盤小吃方面先叫了個Asian Nachos~沙律要了個較為特別的 特”骰”生菜卷~~~意粉沒有大變動卻加上了slow cook meat ball~個人對slow cook情有獨鍾~總覺得在低溫下煮熟的肉質來得好~有機會要試一試~~~主菜?甜品?~~唉呀呀~~都係食完小吃再算~特”骰”原來是解diced ~所有材料都是切成粒粒~小比最愛就是吃chopped salad~每次在Dan Ryan’s 同 Amaroni’s都會點來吃~~~~上桌之時才發覺原來這個salad的賣相有別於一向在這裡吃到的沙律~生菜捲成了一個conch再把材料放在其中~~小比說句~~嘩~滿到瀉晒啦~~

特”骰”原來是解diced ~所有材料都是切成粒粒~小比最愛就是吃chopped salad~每次在Dan Ryan’s 同 Amaroni’s都會點來吃~~~~上桌之時才發覺原來這個salad的賣相有別於一向在這裡吃到的沙律~生菜捲成了一個conch再把材料放在其中~~小比說句~~嘩~滿到瀉晒啦~~~有雞胸紅菜頭青瓜雪梨粟米甘筍芒果杏仁粒粒~一羹一羹~好快就比小比食晒~hahah~~原來生菜內還有麵~~吃這一個沙律感覺就像是吃了個冷麵似的~當然醬料不是那些睇見都怕怕的蠔油蒜蓉~而是一個稠度剛好掛粒的柚子dressing~~小比慨歎以後點這個沙律的話~終於可以不用dressing on side了~因為不是油也不是美乃滋類嘛~~呵呵

極愛nachos的小比邊想著iCaramba的200% cheesy cheesy nachos等等等吃~但來的時候卻原來是兩回事~哈哈~大比指著menu~Asian不同Mexican~hahaha~~變了焗扇貝???非也~原來底底是炸脆了的雲吞皮再舖上雞肉及芝士~醬料是個mild wasabi cream and sweet sauce~黑糖怪上身~黑糖熟悉的味道又回來了~~~雖然小比早早被Mexican Nachos洗腦了~但這個有趣的配搭卻有驚又有喜~賣相還有點像日式西餐廳的食物模型~haahhah~不過要一提的是有蔥花在面~~~雖然不多~但小比下次都要記住走青先得~

迷惘多點個小吃沙律還是叫主菜好~~還是由要"長肉"的大比決定要個Chicken Verde~~因為見配菜是有青木瓜沙律~~小比的最愛~用上雞胸的菜式向來不少~但這個連小雞搥的還是第一次吃~很厚很厚~不吃肉的小比難忍那格格紋吃了一點~這個雞胸絕對這近年最有驚喜的一次~很少吃到不”鞋”口~很juicy的雞胸~小比還可以啃啃最愛的軟骨~醬汁是有蕃茜的~卻沒有惹小比厭惡的味道~可能被汁醬中其他材料中和了吧~當大比專心吃肉~小比早就把青木瓜沙律吃了大半~不是用上辣椒魚露而是柚子汁~大比終於吃到木瓜沙律了~~~~(因為小比每次吃泰式沙律都會叫特辣)~吃一口雞胸吃一口柚子汁沙律~原來很配~至於在旁的roasted potato~是近年常見的原個薯仔切成粗條燒成~調味可以再濃烈一點~質感不錯~因為一個美麗的誤會而來了的一個黑糖炒菜~~聽見黑糖~小比早就醉了三分~haha~很少吃甜的熱菜~西蘭花椰菜花白蘿蔔和脆瓜等~若稠度再高一點~黑糖掛上蔬菜會更好~現在有點汁煮的感覺

不試full course有點不憤氣~於是在數個新甜品中選了個最有新奇的American Theme Park Favorite~價錢較其他甜品來得貴~原來這個”夢幻樂園”原來是把原個青蘋果浸在焦糖浴中加上朱古力脆皮香蕉~~haha~用雪條棒穿上~方便….拎黎玩~haha~~一個稍酸的生果加上厚厚的焦糖外層~至少不會有漏漏的感覺~但口裡就像同時含著數粒拖肥糖一樣~把牙都黏得張不開口了~haha~如果是脆皮糖衣蘋果~可能會有更好的效果~不嗜甜甜痴牙東西的朋友倒要留意一下~那麼就吃蕉吧~哈~朱古力和香蕉任何時間都是好朋友~如這個甜品名字一樣~是充滿玩味的一道甜品~但二人分吃會有點吃不消~一大班朋友每人分吃就容易得多了~~

吃了個full course lunch~我們二人都飽得快要走不動了~~但小比就是一個眼闊肚窄的人~~吃罷才發覺~原來今天吃的頭盤是雞肉~沙律是雞肉~主菜也是雞肉~~well~~?!~食"雞肉" 長"肌肉"?但這個充滿新鮮感的午餐(其實已經是小比的晚餐)還是值得的~今天是新菜式的起始~還有很多調整的空間~下次再來要試試其他的新菜式~~~~不過沒有了fruit grill~很掛念juicy的燒菠蘿啊~!
  • 特骰生菜卷
  • asian nachos
之前幾次沒有訂枱的情況下走去, 當然是未能食到今天三時沒有客人的時候再試試, 結果以發覺這個價錢的食物和服務,沒什麼驚喜二人點了青豆湯-OK驢魚沙律-OK合桃青蘋果沙律-份量很大, 和美心CANTEEN的合桃雞沙律沒什麼分別蘋果批-太甜, 兩人都吃不完,建議全家人一起先叫檸檬什飲-可無限添飲, OK這個價錢及素質, 有太多選擇,不會再去
之前幾次沒有訂枱的情況下走去, 當然是未能食到
二人點了
青豆湯-OK
驢魚沙律-OK
蘋果批-太甜, 兩人都吃不完,建議全家人一起先叫
檸檬什飲-可無限添飲, OK
這個價錢及素質, 有太多選擇,不會再去
2009-06-21 2 浏览
平日好少食西餐, 因為唔啱我口味, 覺得芝士, 薯仔食大多會滯, 不過女友叫到要食, 我都無辦法不過食完呢餐之後, 有點意料之外, 原來西餐都可以唔錯的! 西餐之中, 我無咁抗拒係牛扒, 理所當然地揀左份hawaiian ribeye俾自己食, 女友就食carbonara, side-order一碟炒菜同一個casear salad先嚟係個沙律, 菜都幾新鮮, 沙律醋味道幾清新, 之前對沙律好反感係醋好臭, 但係呢個沙律的醋味道無咁壓, 比較特別係有塊麵包比我一齊食個扒五成熟, 網燒的做法, 本來好易會靭, 之前喺ruby tuesday食完之後覺得唔掂, 跟住已經無叫過, 但呢塊扒就ok, 仲幾有牛味, 五成熟的處理, 有紅色的汁滲出, 唔錯!女友個意粉食左一啖, 吖, ok播, 意粉煙靭, 白汁唔係太漏, 可能同煙肉有關!睇番餐牌, 先知原來係一日式餐廳, 唔怪得咁乾淨, 環境幾舒服, 不過覺得廿幾三十張枱, 有成差唔多十個侍應, 會唔會誇張左

果日我兩個人去食飯,諗咗好耐都唔知食咩好,我就上咗OPENRICE,睇下可以去邊到食野好啦,就俾我搵到呢間APPLEGREEN既西餐廳...一開始我都以為間餐廳會好貴,但入到去睇到餐牌就覺得D價錢都算OK,唔太貴又唔太平,呢間餐廳我覺得最好既就係食物可以自由配搭,係鍾意食咩就可以配咩,唔似其他D餐廳咁,配咗係咁就唔可以改,自由度好高,餐廳都算多野食同大份,如果一行幾人去食會好D,可以食多D野,果日我睇到餐牌有好多都好想食,但我地得兩個人就只好叫少D,唔係就會食唔哂...幾樣野都算好食,但枱同枱之間就好逼,其實都只係太逼個環境唔太OK,食物都算可以,但有D食物就會太咸,如果鍾意重味既朋友就可以囉...其他都可以...
特式焗薯皮,味道香口,價錢抵食,份量OK,值得一試
凱撒沙律,D菜都新鮮,味道就好好食,但佢件包包就好難食
無敵既自由配搭意粉,我就用咗煙肉忌廉汁配磨菇...味道簡直係滿分中既滿分AAAAA++++
香草燒美國肉眼扒,都幾新鮮,但係都幾咸,食得咸既一定鍾意,我就幾鍾意食呢個,因本人鍾意食重味野
薯條...就真係冇咩特別,但會好過M記
2009-06-16
特式焗薯皮,味道香口,價錢抵食,份量OK,值得一試
薯條...就真係冇咩特別,但會好過M記
上次食過好好食, 今之專登帶my dad來食, 又係6am黎到, order了...... 芝麻雞沙律(half portion) (*****): 好好食, 加埋d炸物, 好香口, veg好新鮮, salad dressing又唔大酸, 芝麻味又唔太搶, 個taste好special 蟹肉牛油果沙律 (half portion) (***): 給芝麻雞沙律比下去了! 因為無特別, 上枱時有一舊ball size蟹肉display, 好似對我們說 "that's why I charge you this price!!" 哈哈! 幸好d蟹肉都唔腥, salad 的portion好似少咗d, cucumber係溫室的, 牛油果的份量都少得可憐...... carbonara (*****) : 好好食, 最重要的係, 個spegetti上枱時仲steaming hot, 意粉creamy, 味道濃郁, 充滿fried bacon & garlic 味....... 明太子意粉 (*****) : 好好食, 好creamy!! cheese + mayonnaise + cream +少

明太子意粉 (*****) : 好好食, 好creamy!! cheese + mayonnaise + cream +少少辣的明太子混合為一體, 仲有加埋d紫菜味, 好日本feel, 出面食唔到... 不過我次次都無加lemon juice, 唔知會唔會更加好食?!

cajun fries in a bucket (****) : 減了一粒星星因為salty咗d, 不過如常好新鮮熱辣..

us beef 5成熟 (****) : 減了一粒星星又係因為salty咗d, 牛肉都真係5成熟, 好原汁原味, 無la過, 舊beef都係靚肉; d side dish都好好食, grilled potato , corn, etc..

apple crumble & vanilla ice cream (*****) : 如常地, crumble is better than apple, crumble好香脆, APPLE的cinemon taste多了少許; vanilla ice cream都係正野, 不知道是什麼來頭, 不過起碼見到vanilla種子......

其實一間restaurant成唔成功, d 野新鮮, cooking skill 可以帶出食物的原味, 已經成功了8成了.....
庆祝纪念
父亲节
2009-06-18 1 浏览
當天下午打去book位的時候說full了..結果6點再book的時候又有位wor,,,,8點去到既時候,,,個場根本就唔full.....見到食評好好一心嘗試..點知....環境ok,服務ok最重要係食物...味道奇怪....烤雞..只是蒸熟了雞胸肉燒了兩燒加一些汁...牛肉烤餅,,只是普通炒牛肉味道,,,d 醬既味道十分奇怪...或許最好味的只有芝士通粉
當天下午打去book位的時候說full了..
結果6點再book的時候又有位wor,,,,
8點去到既時候,,,
個場根本就唔full.....

見到食評好好一心嘗試..
點知....環境ok,服務ok
最重要係食物...
味道奇怪....
烤雞..只是蒸熟了雞胸肉燒了兩燒加一些汁...
或許最好味的只有芝士通粉
2009-06-08
2009-06-11 4 浏览
好耐之前同人慶祝生日黎食gei~book 左8點黎到勁多人!好彩有book 位jar~1st round 叫左 Spicy Ahi Tempura Roll紫菜吞拿魚Tempura, 脆脆gei 外層, 包住肥美gei 吞拿魚, 配上酸酸甜甜gei 汁, 正呀!! 作為appetizer gei 佢, 十分出色! Green Goddess蟹肉青瓜牛油果沙律(半份), 味道來說, 認真不錯~ 爽甜青瓜加上creamy的牛油果, 仲有酸酸的lemon cream, good! 不過... 青瓜真係好多好多, 反之牛油果就得幾條, 如果可以多幾件牛油果就好啦~ 另外就係, d 蟹肉又係好少... 無留意的話, 真係食唔出呀... Carbonara, 不用多說, 呢度gei carbonara 就是正! Hawaiian grilled ribeye steak, 賣相好靚呀~ 牛, 食落係幾juicy, 而且帶有菠蘿的甜味, 不過就少了一份牛味... 牛味不濃! "伴碟"的菠蘿很好味! 烤過後更覺香甜!! 食完4碟之後, 好似唔係好夠喉...追加左2個dishes~2nd round:
好耐之前
同人慶祝生日黎食gei~
book 左8點
黎到勁多人!
好彩有book 位jar~

1st round 叫左

食完4碟之後, 好似唔係好夠喉...
追加左2個dishes~

2nd round:
Blackened shrimp and Scallop, 蝦蝦同帶子又大又爽甜, 正!! 菜很新鮮爽脆~ good! 唯一唔好gei 係, 呢個沙律無半份, 一定係全份... 結果食剩了....

Blackened ribeye steak, 可能有Hawaiian gei 比較, 所以我地覺得呢個無咁好食, 只係一塊普通gei ribeye, 牛味不濃...所以更覺失色~ 反而伴碟的薯仔很不錯, 外脆內軟~

最後就當然係至愛的甜品啦~
Banana turnover 是一定的!! 賣相好靚~ 卜卜脆的外層包住暖暖的香蕉古古力, 正呀!! 諗起都想食~

呢餐好滿足呀!!!
不過
下次黎apple green, 都係食沙律and 意粉好啦~
steak, 都係去其他地方食啦!
很多的tuna~
小小的一碟~
很creamy~
菠蘿牛牛又甜又juicy~
追加的蝦蝦沙律~
追加的牛牛, 有一點點的失色...
不能少的banana turnover~
庆祝纪念
生日
很多的tuna~
小小的一碟~
很creamy~
菠蘿牛牛又甜又juicy~
追加的蝦蝦沙律~
追加的牛牛, 有一點點的失色...
不能少的banana turnover~
  • Spicy Ahi Tempura Roll
  • Green Goddess