2010-07-20 25 浏览
來到Applegreen食飯,好高興呀...看見之前各位都點牛扒食不過今次沒有點到,只係同2位朋友來試試原來尖沙咀呢間分店比較舒服,人流都多,不過可能我坐位置附近沒有人餐牌上,見到好多食物想食,尤其牛扒...不過價錢問題,而點了其他最終點了沙律、一個意粉及一個主菜凱撒沙律()(隨付上一件香蕉果仁蛋糕):雖然凱擻沙律全部係菜,但好清新,有醬及其他配料搞拌後,真係唔錯...夠健康,份量是大,呢間餐廳最正係有大同小香蕉果仁蛋糕,好香既香蕉味...肉醬意粉,特色是多士放係意粉頂度...份量一般,不過幾好食,肉醬好夠料,意粉每一啖都有肉醬,不會少...墨西哥烤餅配鐵板牛柳粒雜肉腸,一聽個名,就夠特別烤餅軟軟地,鐵板牛柳粒最正,一食個牛柳粒,有種鐵板燒..雜肉腸夾住個烤餅食..還有其他配料,好好食呀...勁野味...侍應服務很好,不停添暖水...係其他店見到都很少讓我感受到她們很殷勤期待下一次再來...
不過今次沒有點到,只係同2位朋友來試試

最終點了沙律、一個意粉及一個主菜

香蕉果仁蛋糕,好香既香蕉味...

墨西哥烤餅配鐵板牛柳粒雜肉腸,一聽個名,就夠特別
烤餅軟軟地,鐵板牛柳粒最正,一食個牛柳粒,有種鐵板燒..

侍應服務很好,不停添暖水...係其他店見到都很少
讓我感受到她們很殷勤
期待下一次再來...
正,凱撒沙律
正,香蕉果仁蛋糕
正,墨西哥烤餅配鐵板牛柳粒雜肉腸
2010-07-11
正,凱撒沙律
正,香蕉果仁蛋糕
正,墨西哥烤餅配鐵板牛柳粒雜肉腸
  • 墨西哥烤餅配鐵板牛柳粒雜肉腸,凱撒沙律,香蕉果仁蛋糕
2010-07-13
明明BOOK左8點,點知去到又冇RECORD,好彩仲有位,點知第2日有個姐姐打黎CONFIRM位,先知個BOOK落左另一日,真係有D失望講返野食,叫左個薯皮,做得幾香加上少少煙肉,下次會再叫.薯條都有再叫,但今次鹹左D,味半身都OKCarbonara又係我去到邊度都會叫,依度既中規中舉,意粉口感唔錯,但個汁唔夠CREAMY凱撒沙律,冇咩特別,新鮮既食到咁上下加左個Seasame Orange Chicken,有D炸米粉咁,同埋幾東南亞FEEL,我自己幾BUY,但係友人反應唔係咁OK.依度既甜品又係一定會食,因為都飽飽地,所以我地4個人SHARE左一個BROWNIE TRIANGLE, 好濃好濃既朱古力,好滿足

講返野食,叫左個薯皮,做得幾香加上少少煙肉,下次會再叫.
薯條都有再叫,但今次鹹左D,味半身都OK

凱撒沙律,冇咩特別,新鮮既

2010-06-23
  • BROWNIE TRIANGLE
又係一大班識咗十幾年的老友為我慶祝生日, 地點選了TST 的 Apple Green。當友人問我食店意見時, 根據我的經歷, 我立即否決銅鑼灣店, 所以在。一行8人, 訂咗7:00pm, 友人陸續到達。食物:杏仁雞絲沙律:都幾大碗, 好好味, 每啖都有杏仁片、雞絲, 估唔到咁好食, 好快比”搶食”一空。下次可再encore.蜜糖雞亦x2:每碟6隻, 同銅鑼灣、旺角一樣, only得個表面有酸醋味(唔明點解叫蜜糖雞亦), 雞亦內d肉完全味汁的味道。剛好有個侍應問我地d食物如何, 我地就講出雞亦的問題, 佢解釋咗個做法, 所以就會係咁。作為一個雞亦怪的我, 如果再去嚐蘋果綠的話, 唔會再叫此雞亦了。薯皮x2:有蕃茄、煙肉在面, 好味。北海道帶子沙律:有4粒大的帶子, 幾鮮味。沙律就一個盒子的, 有菜、紅菜頭, 唔多好食 (可能我地唔識食)。德國腸拼盤:4條唔同肉的腸 (其實唔識分), 不過味道ok, 仲有薯蓉。但呢個菜式得4條腸就好似唔係好抵。大蝦:得3隻, 我地8個人share..哈哈。味道ok啦, 不過, 又係一道好似唔係好抵的菜式。燒春雞:好mini, 不過雞肉好嫩, 好味, 好多肉

食物:

薯皮x2:有蕃茄、煙肉在面, 好味。
燒春雞:好mini, 不過雞肉好嫩, 好味, 好多肉。燒春雞下面果d有d似飯的物體, 侍應話係種唔知咩的麥 (講完唔記得), 我地試咗少少…um…雖然明知係有益的食物..但…果種味………我地接受唔到..哈哈.
菠蘿rib eye (7成熟):同雞亦一樣, 呢個菜式係我喺銅鑼灣、旺角都有食過的菜式。菠蘿超甜, 好味, 好juicy。Rib eye好味, 好juicy, 好肉味, 夠”林”, 好soft。真係一個必叫的菜式。

side dish:
芝士通粉:幾濃的芝士味, 都幾ok。肉丸:份量少, 麻麻地, 同Pizza HXX差不多。下次唔洗叫呢個。
炒菇:味道ok, 不過呢個菜式又係唔係好抵。
朱古力雪糕芭芙:一大嚿, 我地6個人分 (因為大家都太飽), 味道都ok。

食物好、service好 (個個都勁有禮貌, 笑容滿分)、環境舒適 (比銅鑼灣、旺角好坐d)。呢間同旺角都可以再去的。

P.S. 如果係生日正日去, 訂坐時講明, 會有甜品送。

2010-07-03
庆祝纪念
生日
  • Rib Eye
2010-07-07
上次同班好耐無見既朋友去食飯, 諗住果度可以傾下計叫左明太子意粉, 牛扒沙律, 焗薯皮, 薯條, 蘋果批同焗布甸d野食都幾好味, 但個牛扒就好鞋不過發生左小插曲令人好失望話說薯皮下面有d墊底0既脆脆, 朋友食完上面, 仲想要d脆脆店員a一見上面無晒野就過黎收碟, 店員a同b之後就車輪轉咁行左過黎幾次我地講左幾次話仲想要果陣未有其他野上, 而且張枱唔算細, 唔使咁趕住收掛最後到食完, 店員a過黎收, 本來都無咩野點知店員a一行轉(隔2,3個身位), 店員b即刻問佢 "食完喇?"佢反轉隻碟表示我地食都渣都無, 然後笑晒咁(當然唔係親切0既笑)算點呢而家, 墊底脆脆同菜唔可以俾人食架咩?咁伴碟薯容同菜係唔係都唔可以食?咁應該要0向菜單上面講明唔可以食或者直情唔好有伴碟店員自己唔想食, 想收碟唔等於客人唔想食同埋我明白講個客是非唔多唔少都會有, 但唔該行遠d唔好比人見到, 一轉身即刻咁分明係做比我地睇啦價錢又唔算平, 雖然唔算高級但都唔好搞臭自己個名仲有就係order左個薯條好耐未到(耐到我地已經差唔多食完枱面d野, 傾緊計)追佢, 佢話薯條要跟main course上.....下?可能我地見
上次同班好耐無見既朋友去食飯, 諗住果度可以傾下計
d野食都幾好味, 但個牛扒就好鞋

不過發生左小插曲令人好失望
我地講左幾次話仲想要
果陣未有其他野上, 而且張枱唔算細, 唔使咁趕住收掛

最後到食完, 店員a過黎收, 本來都無咩野

算點呢而家, 墊底脆脆同菜唔可以俾人食架咩?
咁伴碟薯容同菜係唔係都唔可以食?
咁應該要0向菜單上面講明唔可以食或者直情唔好有伴碟
店員自己唔想食, 想收碟唔等於客人唔想食

同埋我明白講個客是非唔多唔少都會有,
但唔該行遠d唔好比人見到, 一轉身即刻咁分明係做比我地睇啦
價錢又唔算平, 雖然唔算高級但都唔好搞臭自己個名

追佢, 佢話薯條要跟main course上.....下?可能我地見識少
但去幾次都未聽過薯條要跟main course上, 甜品後上都會向order果陣講聲先
薯條後上無人講過
應該係漏單似d, 漏單唔緊要, 但唔好咁樣.....-___-"

應該唔會再去呢間分店lu~
2010-06-26
2010-06-25 6 浏览
凱撒沙律: The disk that I like the most. Fresh vegetables is the main reason.燒菠蘿肉眼扒 (5成熟):HK restaurants generally overcook, so we ordered medium to play safe. Duo okay, it's really medium. And can still taste the raw beef taste.明太子意粉: so-so la, not that impressive蜜糖雞翼: so-so la, not worth the priceBrownie: I hv high expectation as there's so many good comment in openrice. Yet, it brings me no surprise. It meet the standard, but not exceed standard lor. And not chocolate taste is not as rich as I im
Brownie: I hv high expectation as there's so many good comment in openrice. Yet, it brings me no surprise. It meet the standard, but not exceed standard lor. And not chocolate taste is not as rich as I imagine.

Generally, I think the food meet the standard, given the price.
  • Salad
2010-06-17 14 浏览
  畢華看看桌上的月曆,還有一週便是文新的生辰,剛想起如何替對方慶祝時,文新便出現於msn通訊上,畢華即時詢問:「尚有一週便是你的生辰,今年你想去那間餐廳與我們一起慶祝?」文新便回覆:「輪換制的話,是次當然選名店啦,至少要去Caprice, Chesa, Gaddi’s, The Steakhouse才顯得閣下有誠意、守信外還不失霸氣!」畢華呆了半秒,看見“霸氣”二字便笑著詢問:「倘若我不趕快留位,我們還是朋友嗎?我會否遭人話柄?」文新回答:「放心,必定不是朋友。你將會遭受非議,只因我會向別人說你不守信與我慶祝。」畢華大喜,便再留言:「哈哈哈,你要言出必行呀!那麼你會否撥冗吃頓西餐?」文新道:「其實我想到Applegreen用餐。」畢華便留言:「週末夜好嗎?葉子,美美也會一同出席。」文新再留言:「好吧,一言為定。」  開幕不久的新店,仍然保留一貫透光白潔的格局,還有室內的紅綠大蘋果裝飾。店員安排畢華於內堂的大餐桌就座,七時的週末夜,仍有不少的空桌。侍者先遞上冰水、餐牌。轉眼間他們三人同出現於眼前,點了餐飲,還有其他菜餚。葉子、美美一同恭賀:「壽星公,生日快樂!」文新道:「多謝兩位美女相

開幕不久的新店,仍然保留一貫透光白潔的格局,還有室內的紅綠大蘋果裝飾。店員安排畢華於內堂的大餐桌就座,七時的週末夜,仍有不少的空桌。侍者先遞上冰水、餐牌。轉眼間他們三人同出現於眼前,點了餐飲,還有其他菜餚。葉子、美美一同恭賀:「壽星公,生日快樂!」文新道:「多謝兩位美女相伴,當然還有畢華兄的安排。」畢華回答:「豈敢說安排,我還恐怕招呼不週,你知道此地不是星級食肆吧。」說罷二人同大笑,葉子、美美不明所以,相信只有他們才清楚。侍者隨即端上四杯凍茶降溫,還有前菜雞翼。大家舉杯恭賀壽星公後,便先嚐雞翼。醬料以燒烤醬與蜜糖為主,味道不算出色,反而水牛雞翼更勝於此。其後的牛排沙拉附有香蕉蛋糕,牛排件半熟剛好,不韌,藍芝士、紅蔥、洋茄子而上,混合橄欖油、檸檬汁,增進食欲;吞拿魚沙拉,魚塊是微熟,混合各類沙拉菜,配上少許的香醋,女士們吃得開懷,而香蕉蛋糕便由男士們吃罷。

兩款分別上桌的是附有蒜泥包的蘑菇意粉、蜆肉意粉。芝士而上,蘑菇其中,醬汁緊緊包圍意粉,而意粉烹調至剛好韌度,不俗;紫菜碎而上的蜆肉意粉,不少蜆肉其中,醬料混有橄欖油、蜆肉汁,清新美味;最後上桌的主菜,燒烤雞胸配合歐芹醬料,附有綠木瓜絲、薯角,外觀吸引,熱辣的雞胸件肉質不韌,歐芹醬料調得恰當,綠木瓜絲的味道清新,薯角香脆,整碟屬及格水準,轉眼間盡已吃光所有食物。正當文新進洗手間時,葉子、美美便問畢華:「你有沒有預留蛋糕?」畢華便答:「留待稍後到卡啦OK店時也不遲吧,我已預定了蛋糕,稍後你們憑單取餅,再到卡啦OK店吧。」葉子、美美表示贊成,還從速結帳。文新回座後,發現她們不見了,畢華便說:「她們有事要先行一步。」文新不明所以,畢華便說:「不如一會去喝杯酒吧?」文新示意贊成。

2010-03-13
庆祝纪念
生日
  • 牛排沙拉、吞拿魚沙拉、意粉類食品
2010-06-07 10 浏览
中午時份,女朋友請我到「蒲田」午膳,雖然比較平淡,但晚上和女朋友的每月慶祝晚膳總不能馬虎,今次訂了在尖沙咀開業不久的Applegreen。說起Applegreen,其實女朋友說過想試很久的了,可是要麼沒訂位,又或是逛街的區份沒有分店,因此一直與Applegreen緣慳一面,今天決心訂位和女朋友試試。我們七時到逹Applegreen,這間Applegreen佔地相當大,當時人客不多,店內其中一部份沒有開燈,仍未開放。侍應安排我們坐到一張二人枱。我和女朋友開始研究餐牌,餐牌選擇甚多,包括多款沙律及意粉;我們決定每人各選一款沙律,女朋友看了良久,終於選了加州棒棒雞沙律、芝麻薑汁。上次在Simplylife Bakery Café吃過的沙律---燒吞拿魚香草芥苿汁令人難以忘懷(詳情請參閱食評---《一試愛上》)因此今次見到有吞拿魚生沙律、日式芥辣汁時也就二話不說,點了這個;另外我們亦點了一客明太子(博多產)意大利麵。Sesame Orange Chicken加州棒棒雞沙律、芝麻薑汁賣相相當有看頭,面上有一塊大大的Pound Cake,旁邊鋪滿了炸米粉及薄脆,往下看去,看到了沙律菜的蹤影。我和女

Sesame Orange Chicken
加州棒棒雞沙律、芝麻薑汁

賣相相當有看頭,面上有一塊大大的Pound Cake,旁邊鋪滿了炸米粉及薄脆,往下看去,看到了沙律菜的蹤影。我和女朋友先分了那片Pound Cake來吃,Pound Cake入口結實,有別於一般Pound Cake,牛油味偏淡,質地較為粗糙,吃著不會太漏,而且很有質感;加上蛋糕本身有些罌粟籽,更添嚼勁。

沙律材料包括了棒棒雞、洋蔥、紅蘿蔔、青瓜、橘子、炸米粉、薄脆等,名字中的棒棒雞引起我的興趣(其實一直都不明白什麼是棒棒雞,翻查資料,原來棒棒雞又名「樂山棒棒雞」或「嘉定棒棒雞」,此菜源自樂山,以棒打捶鬆雞肉,因而得名。但随了棒打外,煮雞的工序原來也相當講究,煮前要把雞翼雞腿綑起,在肉厚的地方用針鉆孔,再以文火煮熟,再將雞肉拍鬆,撕成粗絲即可)試吃過雞肉,入口尚算鬆軟,頗有肉香,但遠沒有正宗的講究,取名棒棒雞,相信主要是表達雞絲之意。

把沙律醬汁倒下撈勻,吃起來脆卜卜,質感豐富,頗為有趣。不過薑汁味道不算突出(對此女朋友此等愛薑如命的人,更是有「到喉唔到肺」的感覺)另外不知是否炸米粉及薄脆的隔油功夫做的不到位還是炸米粉及薄脆的比例太多,吃起來頗感油膩;與沙律,清新開胃的本質有點背道而馳,吃清沙律後,更有不少的油份留在碗底,愛美的女士可要小心留意了!

Tuna Tataki
吞拿魚生沙律、日式芥辣汁

賣相同樣出眾,跟Sesame Orange Chicken一樣,有一塊同款式的大大的Pound Cake伴碟,Pound Cake下面是沙律的菜蔬,旁面有一片紫菜墊著切的厚厚的吞拿魚;另外附上一小杯日式芥辣汁。同樣地,我和女朋友先吃過Pound Cake,味道與Sesame Orange Chicken中的Pound Cake是一樣的(我想沙律中包含一片Pound Cake是Applegreen的特色)沙律材料包括,太平洋的長鰭吞拿魚、牛油果、蕃茄及火箭菜,把日式芥辣汁伴勻,沙律菜蔬吃起來相當新鮮,火箭菜的獨特苦澀,蕃茄的清甜及牛油果的豐厚共冶一爐,吃來非常清新。吞拿魚用上太平洋的長鰭吞拿魚(腦海浮現築地魚市場拍賣的景象?對不起,其實所謂長鰭吞拿魚即美國人稱的White Tuna,說明白點就是罐頭所用的吞拿魚)吞拿魚表面經過輕煎,帶點脆身,吃起來味道新鮮,與沙律非常匹配。唯這個醬汁就有點似是而非的味道,我完全吃不出有Washabi的味道,坦白說,跟Simplylife Bakery Café相去甚遠,令人有點失望。

Hakata Cod Roe(Creamy)
明太子(博多產)意大利麵

吃過兩大盤沙律,還是要吃點熱食的,明太子意大利麵來的正是時候。賣相同樣大堆頭,包括一片大大的蒜蓉法包伴碟,明太子意大利粉上灑滿了紫菜絲,頗有和風的味道。蒜蓉法包雖為伴碟,但也不虎,吃來法包新鮮香脆,蒜香十足,頗為吸引。

賣相帶有和風格調,可吃起來的味道明顯是西式的風格,白汁調配得頗為濃稠,明太子用上普通而非辛口的,下的算多,鹹香味濃,味道突出,亦與白汁頗為搭調。意大利粉質感軟硬適中,加上醬汁夠多,吃起來份外美味,不過所謂西式味道,食味明顯較和風的煮法濃厚,女朋友吃到中段則明顯覺得有點油膩滯,不是不好吃,而是不能吃多就是了,而我較能接受,味道還是不錯的。

雖然只吃了兩份沙律及一客意大利麵,但也覺滿腹,加上女朋友覺得甜品不算吸引,因此就沒點其他東西了。餐廳環境裝潢柔和雅致,坐位寬敞舒適。侍應態度親切有禮,服務殷勤,令人滿意。食物方面,用料新鮮,配搭創新,唯兩款沙律的醬汁味道平淡不突出,沒能顯出個性,著實有點失色。另外Sesame Orange Chicken的過份油膩也是令人莫名其妙,證明創新之餘,亦應多加驗證,當然飲食喜好畢竟主觀,難以一概而論。結帳盛惠三百個大洋,價錢實屬合理,雖然其引以自豪的沙律味道並非我杯茶,但我對Applegreen並不抗拒,不過這裡的Tuna Tataki卻更令我懷念起Simplylife Bakery Café。

很有一種坐這山,望那山的味道......

Berlin
Applegreen
Applegreen
Applegreen-The House of Salad
Seasame Orange Chicken
Special Seasame Ginger Dressing
Wasabi Vinaigrette
Spaghetti (Hakata Cod Roe-Creamy)
2010-05-16 13 浏览
今次選擇TST Applegreen 分店, 因為比較就腳!! 最後發現重有Patio, 雖然無得開餐, 但環境唔錯 同行7個人, 叫到成檯都係野, 間直好似啱啱放監咁今次Order左:1) 牛扒沙律 - 塊扒7成熟, 味道唔錯, 牛肉味都幾濃, 不過牛肉份量少dd 2) 蘑菇沙律 沙律菜非常新鮮, 食落好清新既感覺, 菜亦好夠份量!! 3) 時仔皮 - 味道唔錯, 有Tomato鋪面, 令到食落冇咁濟 4) 炸雞卷 - 呢味野就麻麻地, 皮太厚, 炸完後好硬, 好口, 而且味道好平淡5) 意粉 - Napolitano 6) 意粉 - Mushroom7) 意粉 - Belongnese意粉整體非常好, 軟硬啱啱好 Al Dente!! d 汁份量亦啱啱好, 唔會濕席席, 或乾曾曾! Napolitano 我個人比較喜歡, 因為Tomato based, 酸酸地, 特別醒胃8) 香腸併拌9) 雞FajitasMain dishes 香腸併拌, 雞Fajitas就可以不, 香腸併拌King Ludwig 好味好多; 雞Fajitas, 雞炒得味道唔野味, Fajita bread

同行7個人, 叫到成檯都係野, 間直好似啱啱放監咁

今次Order左:

2) 蘑菇沙律

沙律菜非常新鮮, 食落好清新既感覺, 菜亦好夠份量!!

5) 意粉 - Napolitano
6) 意粉 - Mushroom
7) 意粉 - Belongnese
8) 香腸併拌
9) 雞Fajitas
Main dishes 香腸併拌, 雞Fajitas就可以不, 香腸併拌King Ludwig 好味好多; 雞Fajitas, 雞炒得味道唔野味, Fajita bread 太厚, 食到牙胶都無力!!
但總括黎講, 係值得幫親, 無論服務, 環境都非常細心!! 價錢Reasonable 尤其適合女仔, 因為Salad做得真的唔錯
還有在點菜會俾寶貴意見, 如Tomato Sauce配 Sausage 好過 Clams, etc.
最後還會徵詢客人意見, 我重口多多話樣樣都唔錯, 唯一就係叫得太多浪費左, 小妹妹立刻Sa Lum話請食甜品補數

2010-04-27
  • 意粉
  • Salad
2010-04-22
今日一行8人.......叫菜就交左俾另2位曾經黎過哩間食過既同事點.....妁下全部都好好味呀....由其個薯條~~~encorn~仲有個白汁意粉加蛋~~~~簡直係滑呀.....好食到爆~~~其於個2款都唔差......都係好味之上~仲有個香辣凱撒沙律都係好好食的一款.......(相比吞拿魚那碟)甜品叫左2款~~個朱古力濃得黎唔流~~~~個青檸cheese cake就夠清~~~個環境都好舒服、好乾淨、好特別....好有日本餐廳感覺~~!!服務都好有禮貌~~~我地個日都坐左好耐~佢地都冇黑面....仲不停幫我地添水....好有禮貌~~~~

妁下全部都好好味呀....
其於個2款都唔差......都係好味之上~

仲不停幫我地添水....好有禮貌~~~~
薯條~必食
薯條~必食
香辣凱撒沙律雞
好好味
2010-03-28 3 浏览
星期六OT前,先約朋友吃個brunch充充電選了Applegreen,只因很想試那個Egg In The Hole~去過三間Applegreen,新開的這一間環境算不錯至少沒有旺角那間嘈吵二人座卡位也有自己的私人空間除了我的目標之外,朋友想吃Carbonara,那就每樣來一個吧~先來的Carbonara是加了蘑菇的版本,看賣相就知醬汁濃度什高,但也因為這樣...放了一會便結漿了個人認為醬汁有點過咸,但意粉軟硬適中~驚喜位反而是伴隨意粉的一件蒜蓉包,十分脆身!對上一次在旺角店吃的是十分韌的呢~再來就是我期待已久的Egg In The Hole~餐牌上寫We Serve American Size,但其實作lunch計香港人也應該可以完成的~店方把食物裝置得十分漂亮,的確要為它拍拍照才捨得動手~先吃的當然是主角---那個包著蛋的包包,拿起面頭的小圓包,本以為會在洞裡看見雞蛋...原來也是麵包來呢!不知店方怎樣能夠做到這個效果?嘗試撕開一點麵包,就看見內有一點溏心的雞蛋~因為麵包烘得脆身,絕對沒有給蛋汁弄濕的問題~這個"密封式蛋治"的確幾有趣的~除了主角,配角Honey Ham也是不錯的,甜
星期六OT前,先約朋友吃個brunch充充電

去過三間Applegreen,新開的這一間環境算不錯
至少沒有旺角那間嘈吵
二人座卡位也有自己的私人空間

除了主角,配角Honey Ham也是不錯的,甜甜的蜜糖香就像自己去BBQ燒的一樣~細小的香腸就煎得太油膩了,本身亦是過咸,不好吃
最後吃的是杯子裡的生果,十分新鮮,可以消消滯~

Brunch附送一杯餐杯,選了Iced lemon tea,就是大大的一杯茶囉~

食物質素不算突出,但服務和環境也是很不錯的~吃飽又去奮鬥奮鬥!
Egg In The Hole
Honey Ham
Fresh Fruits
Carbonara
2010-03-20
2010-03-14 8 浏览
預先訂位, 去到俾左卡位我地, 服務唔錯, WAITER/WAITRESS態度好NICE不過最後有一道菜落少左單, 我地CANCEL左, 因為都飽飽地, 改叫甜點最後CHECK單時發現計多左一客SPAGHETTI, 同佢地講, 竟然唔記得係CANCEL左, 以為我地後加, 不過都肯幫我地計返ARM條數, 態度OK今晚6個人食左2個SALAD(caeser salad with grilled chicked & 唔記得名, 一個魚SALAD), 2個SPAGHETTI(一個CARBONARA, 一個PESTO加MEETBALLS), 一個雞翼同一個POTATO BOATS, 2個甜點(apple green cripse & brownie triangle)味道唔錯, 尤其carbonara, 夠味又唔會太咸, 夠CREAMY又唔會TOO MUCH!!CAESER SALAD亦係有水準最正係個BROWNIE TRIANGLE, 一流, 唔太甜但係有朱古力味!!!好味到震, 全部人搶食!!APPLE GREEN CRIPSE好味好香, 不過係自己唔鍾意肉桂者, 值得試朋友試左菠蘿滑冰,
CAESER SALAD亦係有水準
朋友試左菠蘿滑冰, 椰味太重, 好甜
自己飲ICED TEA, 正常, 無咩意見, 有RE-FILL!!

地方乾淨舒服, 距離適中, 同朋友聚會一流, 唔怕太近同隔離檯!!
地點方便, 勁就腳
今次覺得感覺唔錯, 值得再去
2010-03-13
  • BROWNIE TRIANGLE
  • APPLE GREEN CRIPSE
  • carbonara
2010-03-09 15 浏览
約了一排沒見的同學食飯+派利是,由我拍板來到尖咀加拿分道的AG新店,目標明確就是衝著要WATCH OUT的American size Brunch而來!! 不過未講食物以先,先讚一下新店越來越來寬敞舒適,格調簡約討好,當中又有不同的青紅蘋果佈置帶來絲絲趣味,而下午茶時份特別清靜好坐,那份寧靜令人非常放鬆。一眼望向brunch menu,除了已鎖定要試的漏漏推介Egg in the hole,原來現時又加推了Egg benedict,不禁令人心猿意馬;考慮brunch份量甚大,又要留肚給三款甜品,最後還是堅持原目標:Egg on the Hole($82)。 約十來分鐘時分,繽紛多元化的brunch上檯,拍照後馬上試食:大膽又粗略地翻譯,這份brunch的主角可稱麵包窩蛋,以麵包夾著的蛋芯呈吸引的溏心狀,令人異常心動;很可惜,吃來蛋味共不夠香,而且麵包也煎得較油,未如預期般好吃。其他的食材還包括瘦瘦歪歪的美式早餐腸,樣子挺醜、質感較乾,幸而食味有點似煙肉也不差;薯茸餅特別切成粒狀煎起,效果十分香口,但亦令原有薯香散發了不少;兩片蜜糖火腿可算是餐中的雞助,不求有功,味道無過已經OK;而其實

Egg on the Hole($82)。

約十來分鐘時分,繽紛多元化的brunch上檯,拍照後馬上試食:大膽又粗略地翻譯,這份brunch的主角可稱麵包窩蛋,以麵包夾著的蛋芯呈吸引的溏心狀,令人異常心動;很可惜,吃來蛋味共不夠香,而且麵包也煎得較油,未如預期般好吃。其他的食材還包括瘦瘦歪歪的美式早餐腸,樣子挺醜、質感較乾,幸而食味有點似煙肉也不差;薯茸餅特別切成粒狀煎起,效果十分香口,但亦令原有薯香散發了不少;兩片蜜糖火腿可算是餐中的雞助,不求有功,味道無過已經OK;而其實整個brunch令人最出色的不是別的,而是色彩繽紛鮮果杯,當中每款水果均新鮮、清新又甜美,是十分的好吃,可以說比後來的甜品更好吃!而每份brunch還附一杯咖啡或茶無限添飲,然而是日揀的解滯凍檸茶並不在此例。

其實brunch對甜魔而言只是開胃頭盤,主菜當然是豐富的甜品啦:

特濃朱古力餅($52)-新配方的brownie個子小了,但味道比起初期推出時濃郁很多,質感也實淨了不少;除了特高濃度予人在吃朱古力條的錯覺,同上帶雲尼拿籽的香甜雪糕,以及餅上脆合桃也出色,組合起來十分美味,可說是朱古力迷的dream dessert啊!!然而由於口味實在太濃郁,甜魔程度稍遜的友人,初吃時很興奮,但吃到一半就不得不放棄;至於我,當然是把自己那份清得非常徹底啦,哈哈!

青檸芝士蛋糕($52)-另一款新出甜品,賣相十分精美誘人,可惜除了面層一大堆討厭的忌廉,芝士餅本身也不討好,雖有酸味卻不是預期中的清新青檸酸,而是怪怪的果膠酸,與芝士餅的芝味絲毫不夾,餅底亦很薄弱毫不吸引,最後吃剩大半。

焦糖燉蛋($42)-最後一個quota本想留給更多的新甜品,但server講到夢幻樂園十分痴牙難咬,椰子忌廉餡餅又太多忌廉,所以還是重溫creme brulee算了!現時除了原味,還可以選擇加$10試熱情果味,而我還是忠於穩陣的原味。一如以往,AG的焦糖層仍然香脆又可口,但不知是否給雪山/paul lafayet寵壞了味蕾,是次的燉蛋我覺得一點不香不滑,水準差了很多,屬於不再推介級別。

這頓下午茶brunch埋單$251,對於開始要慳家的我而言不算抵食,幸而友人慷慨請客,在此謝過了。而因考慮環境舒適清靜,也有機會再來,然而下次目標會轉向意粉類了!

更多相可見:http://hk.myblog.yahoo.com/gourmet-yan/article?mid=15942
Egg on the hole
特特特濃朱古力餅
附: 其他brunch選擇
  • 特濃朱古力餅
2010-01-30 12 浏览
24 Jan, 2010冇啦啦即慶食applegreen,因為友人未試過,碰碰運氣衝上去睇下有冇位..點知多位到呢....可能已經9pm吧...不過呢間應該是最大了,好多位...點了傳統的凱撒沙律,肉眼扒,薯條,一杯可樂...本想叫湯,但是日的不吸引...肉眼扒真的很好食...試過兩次都讚好...而薯條就今次麻麻...好油但又炸到好乾...同埋好碎..今次試埋TST呢間...三間APPLEGREEN都試過了..感覺上好似cwb的比較好....食物,服務,環境都好好...旺角的太細了..又迫...tst好大,但d人好嘈(咁岩遇著d嘈人吧= =)總知,推介!!!
24 Jan, 2010

肉眼扒真的很好食...試過兩次都讚好...
而薯條就今次麻麻...好油但又炸到好乾...同埋好碎..

總知,推介!!!
2010-01-24
2010-01-21
因為見到是新開,所以試下。嘩!地方好大,不過是有部份地方是沒有開,可能是人手不足啦!Ceviche $98這個有好多海鮮,蕃茄味又豐富,香脆好吃Tuna Tataki $114沙律是這店的招牌,當然都不會失望吞拿魚份量不少,魚肉也新鮮Cod Roe + Meatball $116這個就比較乾身,欠 Juicy Mush Pasta $88這個好少少,醬汁多點點,入口也有香滑忌廉味,磨菇份量都OK。Soup x 2幾好飲,有不少磨菇茸。但來得太遲,不知是否去漏單Pinaapple Smooth $32好飲

啦!

Ceviche $98
這個有好多海鮮,蕃茄味又豐富,香脆好吃

Tuna Tataki $114
沙律是這店的招牌,當然都不會失望
吞拿魚份量不少,魚肉也新鮮

Cod Roe + Meatball $116
這個就比較乾身,欠 Juicy

Mush Pasta $88
Soup x 2
幾好飲,有不少磨菇茸。但來得太遲,不知是否去漏單

Pinaapple Smooth $32
好飲