2020-02-05 720 浏览
✨CWB隱世Cafe😍必食燒春雞✨——————————————————💛littlefatwest良心小店 💛 littlefatwest銅鑼灣黃店呢間cafe既環境好靚 樓底高 空間夠大坐得好舒服😌食物都高質😛xmas去食都冇加價 好早期就表態 6.12有罷工 絕對值得瘋狂懲罰!——————————————————🍖蜜糖香烤雞配蔬菜 $218 (9/10)原隻燒春雞😍😍好大隻又厚肉 用蜜糖烤過 外表脆脆地又帶點甜雞脾位既肉好滑 雞胸位都唔會好鞋連側邊既烤薯仔同蔬菜都好味🤤🤤.🦀香脆蟹餅配芒果醬 $118 (8/10)蟹肉好足料🥰煎得香脆配芒果醬好夾 底層係羽衣甘藍salad.🍤蒜香辣蝦配麵包條 $130 (7/10)蝦用蒜頭煎香幾惹味😛可以加麵包條一齊食 但油左少少 ——————————————————📍 Appendix Coffee & Bar (銅鑼灣) @project_appendix 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖
✨CWB隱世Cafe😍必食燒春雞✨
——————————————————
呢間cafe既環境好靚 樓底高 空間夠大
坐得好舒服😌食物都高質😛xmas去食都冇加價
好早期就表態 6.12有罷工 絕對值得瘋狂懲罰!
——————————————————
🍖蜜糖香烤雞配蔬菜 $218 (9/10)
原隻燒春雞😍😍好大隻又厚肉
用蜜糖烤過 外表脆脆地又帶點甜
雞脾位既肉好滑 雞胸位都唔會好鞋
連側邊既烤薯仔同蔬菜都好味🤤🤤
🦀香脆蟹餅配芒果醬 $118 (8/10)
蟹肉好足料🥰煎得香脆
配芒果醬好夾 底層係羽衣甘藍salad
🍤蒜香辣蝦配麵包條 $130 (7/10)
蝦用蒜頭煎香幾惹味😛
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖
2020-01-23 446 浏览
平日上嚟食咗個lunch😗叫咗兩個lunch set一個大啡菇菠菜Egg benedict,一個蒜片辣蝦意粉。個Egg Benedict好好味,大啡菇夠juicy,個汁亦剛剛好✌🏼連側邊嘅沙津菜都唔馬虎🤓至於個意粉表現中規中矩,可以唔點,而且份量真係太太太小。食幾啖就無了,男仔一定唔夠飽🙃所以性價比低咖啡好飲,跟餐嘅洋蔥湯都好味,啖啖洋蔥👍🏼👍🏼平日lunch時間嚟,只得我地呢枱,所以坐得好舒服😄
平日上嚟食咗個lunch😗叫咗兩個lunch set
咖啡好飲,跟餐嘅洋蔥湯都好味,啖啖洋蔥👍🏼👍🏼
平日lunch時間嚟,只得我地呢枱,所以坐得好舒服😄
  • Spinach Egg Benedict
2020-01-19 345 浏览
星期日嘅下晝想自己獨處下,揀左比較靜嘅Appendix coffee & bar日式明太子忌廉醬意粉 $128整體黎講雖然唔係驚喜之作,不過食材配搭唔錯。有紅椒、黃椒加入意粉,令本身充滿忌廉醬嘅意粉冇咁膩,增加清新感。Iced Chocolate $52唯一要讚嘅呢間係走塑餐廳,係用不銹鋼飲管!不過朱古力冇咩特別,可能下次有機會試下咖啡會好d啦...餐廳環境唔錯,靜靜地適合一班人傾計食飯用。食物、服務質素幾好,只係略嫌價錢高左d。整體質素不俗,下次有機會會再黎。

日式明太子忌廉醬意粉 $128

Iced Chocolate $52

2019-12-24 503 浏览
Great cocktails and ambiance, but dishonest pricing: 24 December is not a public holiday in Hong Kong, and Happy Hour is offered from 2–7pm on all weekdays except public holidays, but I was told that they had "decided that 24, 25, and 26 December were public holidays". This was not declared either in writing on the menu or verbally by the staff and is therefore unacceptable practice. I ordered a cocktail assuming Happy Hour pricing and was presented with a bill with regular pricing.The differenc

The difference is around HKD 20 for cocktails, which is mostly an insignificant amount, but it is not the dollar value that is in question: one wonders what other surprises lie in wait for the guest ordering in good faith.
2019-12-24
$120 (其他)
庆祝纪念
平安夜
2019-11-16 762 浏览
經歷精神緊張一星期,有人話要帶我去Relax...行到門口好靚好文青 🤩先講食評Salmon & avocado Ed’s benedict Presentation 有板有眼...Avocado控既我都覺得好新鮮 ...但係個Poached Egg 完全唔熱仲有少少凍可能係預先整好 就甘放上去 呢個位有小小失望😕Latte - 拉左個Rose既花咖啡豆 ☕️taste 不錯 都岩口味既 整體不過不失..但係你話得會唔會return 甘又未必....泥打個卡試過話好了
經歷精神緊張一星期,
有人話要帶我去Relax...
行到門口好靚好文青 🤩

先講食評
Presentation 有板有眼...
Avocado控既我都覺得好新鮮 ...
但係個Poached Egg 完全唔熱仲有少少凍
可能係預先整好 就甘放上去
呢個位有小小失望😕

Latte - 拉左個Rose既花
咖啡豆 ☕️taste 不錯
都岩口味既

整體不過不失..

但係你話得會唔會return
甘又未必....泥打個卡試過話好了
2019-11-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
2019-09-29 3338 浏览
超高的樓底,偌大的空間,桌椅之間寬敞,環境寧靜,很難想像在銅鑼灣區有這樣舒適的咖啡室!這天與公司的培訓師公幹完畢,共午餐。難得與"咖啡達人"吃飯 ,當然請他推薦好的咖啡,於是我們就來了謝斐道 Tower 535 的Appendix Cafe & Bar。一家型格的咖啡吧,開放式設計感覺開揚,氣氛悠閒。咖啡是自家烘焙的,而雞尾酒則是由得獎調酒師設計。我們點了兩個午餐配咖啡。Smoked Salmon Avacado Egg Benedict (煙三文魚牛油果班尼迪蛋) $128~蔬菜新鮮,甘荀絲、蕃茄、羽衣甘藍,還有青翠的菠菜,軟滑的牛油果,配煙三文魚、優質的流心蛋,是個美妙的組合。煙三文魚有淡淡的煙熏香味,又保存了魚的軟嫩。切開水波蛋(poached egg)後,流心徐徐湧出,粉黃色潤滑有光澤及蛋香,配荷蘭醬,及香脆鬆軟的英式鬆餅,美味又满足!Chef's Pasta of the Day (是日廚師推介意粉) $118~每天都有不同口味的意粉,當日是白汁煙肉意粉。意粉配白汁質感幼滑,煙肉帶點鹹香,味道很好!Mocha Latte $28~奶泡均勻綿密,拉花完整,天鵝圖案特别又細緻

我們點了兩個午餐配咖啡。

每天都有不同口味的意粉,當日是白汁煙肉意粉。

意粉配白汁質感幼滑,煙肉帶點鹹香,味道很好!

Mocha Latte $28~
奶泡均勻綿密,拉花完整,天鵝圖案特别又細緻 ! 抹茶香醇幼滑!

Piccolo Latte $28~
咖啡達人點了的Piccolo Latte,我也嚐味了。質感豐盈香滑,拉花漂亮!

問他為何喜歡這裏的咖啡? 他說優勝之處在於質感豐盈,香氣含蓄,而且咖啡、奶、 Crema 三方面比例平衡,恰到好處!

還有服務好,因為光顧多了,咖啡師彷彿對他的喜好了解多了,調出的咖啡更合他口味!

用餐时段
  • SmokedSalmonAvacadoEggBenedict
  • PiccoloLatte
2019-09-24 959 浏览
這家咖啡廳藏身在商業大廈的大堂裡面平常人很容易忽視這家店 突然發現所以探店一下坐位雖然不多 但冷氣充足挻涼快的感覺而且還有位置可以慢慢享受咖啡 休息一會兒·Cuppchinno HKD$42·Mocha HKD$44咖啡是飲開的味道不過不失 價錢一般不太貴以想不到的是 竟然沒有加一服務費 挻驚喜呢然後上網找找這家咖啡廳的資料 有點呆然🤔原本白天是咖啡廳 在晚上搖身一變做酒吧出面的陽光太強勁了 拍到咖啡我拉花不見了😭

這家咖啡廳藏身在商業大廈的大堂裡面

原本白天是咖啡廳 在晚上搖身一變做酒吧

出面的陽光太強勁了 拍到咖啡我拉花不見了😭

2019-08-23
等候时间
10 分钟 (堂食)
2019-08-31 944 浏览
夜晚放工黎到大概7點半,成個場冇咩人可能喺寫字樓樓下,大家放工都唔想留喺度其實環境唔錯,一邊有bar 枱可以飲酒兩個人食總共叫左三樣野卡邦尼意粉 我覺得普普通通佢算creamy,但對比我之前喺第二度食嘅佢就冇咁好食隻春雞係之前OpenRice見到好多人話好出名所以忍唔住要點黎到個樣都唔錯,不過見到佢上面嗰層粉就諗起大陸食啲串燒上面嘅孜然粉可能期望越大失望越大唔算難食但係又唔算好好食,但份量都大最後黎多個肉丸加麵包條可能前面食得太飽所以已經開始唔係好食得落呢個味道都正常OK嘅最後落樓大概$200一個人以咁嘅質素同價錢唔算好貴但應該就唔會特別想encore可能去飲杯酒傾吓計會適合啲
夜晚放工黎到大概7點半,成個場冇咩人
可能喺寫字樓樓下,大家放工都唔想留喺度

其實環境唔錯,一邊有bar 枱可以飲酒
兩個人食總共叫左三樣野

卡邦尼意粉 我覺得普普通通
佢算creamy,但對比我之前喺第二度食嘅佢就冇咁好食

黎到個樣都唔錯,不過見到佢上面嗰層粉
就諗起大陸食啲串燒上面嘅孜然粉
可能期望越大失望越大
唔算難食但係又唔算好好食,但份量都大

最後黎多個肉丸加麵包條
可能前面食得太飽所以已經開始唔係好食得落
呢個味道都正常OK嘅
可能去飲杯酒傾吓計會適合啲
2019-08-16 706 浏览
由樓下壽司店轉戰上來三樓,原來當日自己的戰鬥力都相當於強、吃得七分飽的當日最終在自己手機上Waiting list裹找上了這間裝修格局與及店舖位置相當雅緻的咖啡店。。。店舖可以稱得上是半開放式的座位, 平日的下午絕對是清淨、雖然如此但是每一枱都差不多滿座只是來者客人絕對是帶著一貫悠閒的心情來嘆咖啡模樣~入座時間已差不多是下午茶時段,但餐牌上其實亦有不少的選擇、例如有小食: 烤八爪魚配鹰嘴豆醬/蒜香辣蝦配麵包糠/ 西班牙臘肉腸薯仔奄列/ 厚切薯條配黑松露蛋黃醬。。 至於沙律就只得兩款,煙三文魚羽衣甘藍胡麻酱沙律及菠菜南瓜沙律~這個時段亦有主菜供應, 蜜糖烤原隻著春雞配烤蔬菜/ 葡式香辣烤雞配烤蔬菜/ 豬安扒配蘋果泥烤薯粉等等,以上食品又HK$60餘元至HK$200多元不等~由於正正在樓下(立食刺身壽司舖)食了午餐,乾脆就叫上一杯飲品同沙律填飽剩餘之胃部收納庫好了~先來是一杯抹茶latte Hk$45.,純原裝製作完全沒有添加額外糖份、呷得到淡淡的抹茶幽香、在這片刻感到有點心靈放鬆、天變地變心情變從前沒有感受得到的強烈,~來多一個煙三文魚羽衣甘藍胡麻醬沙律Hk$92.食物色擇撞得漂亮,奇怪

抹茶latte

來多一個煙三文魚羽衣甘藍胡麻醬沙律Hk$92.食物色擇撞得漂亮,奇怪的是「胡麻醬竟然加上已經煮好的(熟)洋蔥身上」,再混合松子及芝麻作襯托其實事情應該很合拍、《可惜胡麻醬落得實在之多超咸感覺將呈現在每一口羽衣甘藍身上,》自己就覺得如果加上生紫洋蔥與及烤過松子口感與味道應該更能提昇~

煙三文魚羽衣甘藍胡麻醬沙律

整畢用餐,個人覺得其實都相當之好、不論服務與環境只是沙律方面「醬汁」略為調敎節會更為理想~
提文當日已是星期五, 週六週日亦即將來臨、喺時候儲好糧草,為免不必要的外出。。。
走出門外熾熱的天空依舊仍在我的頭殼頂上,帶著莫名忐忑心情打道回府。
☆(用餐並没有加一服務)☆
抹茶latte
2019-08-04 582 浏览
發現食brunch 好去處!餐廳位於大廈內open area,坐位不多但環境舒靜。餐牌有多樣推介,點了煙三文魚菠菜Egg Benedict、葡式燒雞、牛油果香蕉smoothie,mocha。Egg Benedict hollandaise sauce 恰到好處,唔會太酸,燒雞皮薄香口,不過有d overcooked。牛油果香蕉smoothie無添加,感覺好fresh!

• Spinach Egg Benedict
2019-08-03 591 浏览
召集#Coffeeholic 🔊最近的#咖啡同行賞 啱晒你咖啡資訊平台 @allaboutcoffee.HK由8月2日開始 一連四星期與超過30間港、九、新界的咖啡店攜手推出「咖啡同行賞」優惠活動指定#咖啡買1送1 今日就黎到銅鑼灣#AppendixCoffee打卡味濃的特色精品咖啡店 係正世貿隔離的Tower535地理位置極方便 只需要Like 「All About Coffee」同「Appendix Coffee & Bar」的Facebook pageShow返比店員睇就可以Buy 1 Get 1 Free!我就飲左#Hojicha Latte 同#SaltedCaramel Coffee Smoothies另外野食方面 小食叫左Octopus #Hummus 同#Spanish Garlic Prawn🐙煮得好淋 好驚喜 最驚咬到牙骹軟...🍤好惹味 配角的炸蒜先出色 脆卜卜配麵包好好味主菜叫左#Salmon Fillet🐟 Caramelized的魚皮好惹味呢個moment真係好想叫碗飯食!份量大 勁厚肉 絕對係眼闊肚窄🦍🤭最後以Crema Catalana甜蜜作結🥰好Smo
召集#Coffeeholic 🔊最近的#咖啡同行賞 啱晒你
咖啡資訊平台 @allaboutcoffee.HK
打卡味濃的特色精品咖啡店 係正世貿隔離的Tower535

Show返比店員睇就可以Buy 1 Get 1 Free!
🐙煮得好淋 好驚喜 最驚咬到牙骹軟...

🍤好惹味 配角的炸蒜先出色 脆卜卜配麵包好好味

呢個moment真係好想叫碗飯食!
份量大 勁厚肉 絕對係眼闊肚窄🦍🤭
最後以Crema Catalana甜蜜作結🥰
好Smooth好Creamy 推介!

環境好舒服 闊落又光猛🤤
2019-08-03
  • Salmon  Fillet
  • Spanish garlic prawn
  • Crema   catalana
  • Salted  Caramel  Coffee  Smoothies
2019-07-16 2304 浏览
下午去睇蜘蛛俠,然而還有許多時間才入場,一於去附近的咖啡店嘆返杯咖啡。這間咖啡店位於時尚的Tower 535大廈三樓,採開放式的設計,格調高雅,和氣質大堂十分匹配。這兒設有小圓桌和拍拖座,兩口子對目而坐,各自各擁有私人咖啡空間。一坐下來,點完咖啡後,待應便立即送上水,而且不時加水,感覺貼心。一如往常,我最愛點Flat white $38。這flat White 係小杯,以瓦瓷杯盛著,由於他們沒有豆奶,所以以oat milk取代。oat milk 拉花比牛奶難控制,所以拉花的圖案有點糊。先呷一口,咖啡味道十分濃厚甘香,可能是oat milk的關係,口感和奶味都比較單薄,唔澀口。若是愛咖啡味重的,這杯頗為恰意。但個人比較喜歡厚滑口感,或許選牛奶而非燕麥奶會好一點。Honey點左Kyoto Matcha latte $45。京都抹茶牛奶抹茶味十分濃郁醇香,滿有抹茶獨有的茶味,而且奶味豐厚。即使不下糖,也沒有苦味,而牛奶亦沒有蓋過抹茶的味道,是一杯唔錯的抹茶latte.呷一下咖啡,在寧靜的空間休息一會,頓然覺得去左另一個地方一樣,一點也不似繁忙的銅鑼灣。下次想歇一會,也許會再訪。

一如往常,我最愛點Flat white $38。

2019-07-13
下午茶
2019-06-25 462 浏览
材料非常新鮮 特別系蔬菜上非常爽脆好似剛剛喺田園摘落嚟一樣至於杯𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄 𝗠𝗮𝗰𝗰𝗵𝗶𝗮𝘁 就非常特別本來𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄順口嘅咖啡再配合埋𝗠𝗮𝗰𝗰𝗵𝗶𝗮𝘁直情令成杯𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄提升到另外一個層次不單止沒有搶走咖啡嘅香味 仲提升左咖啡豆本身嘅甘甜味至於個Benedict eggs直情無懈可擊一切開嘅時候蛋黃從切口中 爆發 簡直係完美嘅Benedict eggs基於我係下午時分去沒有品嚐到酒類的飲品下一次再去會選擇喺夜晚時分再去多次
材料非常新鮮 特別系蔬菜上非常爽脆
好似剛剛喺田園摘落嚟一樣

至於杯𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄 𝗠𝗮𝗰𝗰𝗵𝗶𝗮𝘁 就非常特別
本來𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄順口嘅咖啡再配合埋𝗠𝗮𝗰𝗰𝗵𝗶𝗮𝘁

基於我係下午時分去沒有品嚐到酒類的飲品
下一次再去會選擇喺夜晚時分再去多次

2019-06-06 321 浏览
突然中咗咖啡毒😂,前排成日好想飲latte, 所以去咗呢間,一入到去,好似成層都係佢嘅感覺,飲品枱隔離有一排幾隱蔽嘅座位,都好闊落坐得都幾舒服,女仔最啱嚟打個咭。🥰👏🏽我就叫咗一杯Latte, 飲落都ok 嘅,好飲,雖然我唔太識品嚐咖啡,但呢杯我都認為唔錯,會想再返嚟飲,佢個裝修好靚好modern,好想坐耐啲,但太飽就無叫嘢食,就廢事。淨計latte 雖然唔平,但真係幾好飲,好想再去試下佢既食物。 🥰
呢間cafe係裝修同decoration上真係放左好多心機,唔簡單,好靚好有style,食物同咖啡都吾會令人失望,水準唔錯!我叫左烤雞同flat white, 烤雞都吾錯,吾會太干,flat white 亦幾香,不過食物價錢唔算平,但顏值係好高,而最高一定係呢度裝修!真係好靚好貼題,最中意佢个萬字夾,同个餐廳名好match!同朋友黎relax下幾好,因為係商業大廈內,所以算靜靜地,係傾下計都唔錯嘅選擇😊