身在香港可以吃到来自世界各地的美食,也包括来自世界各地的素食产品,最近就有一个来自荷兰的植系肉品牌 The Vegetarian Butcher 来到香港,并跟港九七间餐厅合作,推出期间限定素食餐点。这些餐点使用品牌出产的素鸡肉、素肉丸和素牛肉等,吃起来味道和口感都跟真肉相似,让食肉兽也能吃得满足。之前经过 Tower 535 三楼这间咖啡店已经想试,我最喜欢这里楼底超级高,环境开扬舒服,饮咖啡聊天都特别精神。咖啡店座位不算多,假日繁忙时间可能要排队入座。期间限定推出三款植系肉菜式,供应期到10月12日,不妨在这段期间带食肉兽朋友来试试看。饮品包括各种咖啡和茶,也有咖啡茶 Mocktail ,都几有特色。Spanish NoMeatballs HK$88各种素肉产品中,我觉得这款 NoMeatballs 都几吸引,吃起来肉感十足,不管吃素或是吃肉都会觉得饱中,配返个番茄酱香口美味,一粒食完想再食一粒。Pesto NoChicken Spaghetti HK$148The Vegetarian Butcher 这个素鸡肉口感不错,吃起来介乎鸡脾与鸡胸肉之间,配一个浓厚的汁都几好食。意粉汁

咖啡店座位不算多,假日繁忙时间可能要排队入座。

Spanish NoMeatballs HK$88

意粉汁够多够浓,而且好多料吃起来很实在。

NoBeff & Grilled Onion Burger with Fries HK$168

双重牛肉汉堡看起来超丰盛,入面馅料也很够诚意,羽衣甘蓝、番茄、酸瓜仲有半溶芝士,入口啖啖肉又有层次,完全不会因为是素食而觉得单薄味寡。

The Vegetarian Butcher 的素牛肉比较薄身,所以用两块更有份量,它的口感也没有 Beyond Meat 或 Impossible Meat 那麽似汉堡牛肉,对於多年素食者可能更容易接受。

市面上越多越多素食产品面世,不管对素食者、食肉兽或是地球先生来说都是好消息,喜欢尝试新事物的你,记得亲自去试试看啊。
2020-09-26
2020-09-23 228 浏览
约咗几位好友饭聚,我拣咗呢间口碑几好餐厅,先打电话订位,准时到达,地方似在办公室电梯大堂一角,很喜欢门面嘅哑蓝色吧枱,座位在大堂的一边,一个个小卡位,形格风,桌面比较细,所以上菜是一样食完店员再上一样,在大堂有好处是楼底超高,所以满场都不会嘈杂(其实最嘈系我哋4个😆)食物是西式+西班牙菜,我哋拣咗个2套2人餐,食物跟上餐次序陆续上菜!面包+橄榄油:意大利香草包,面包几香,我减肥唔沾橄榄油,所以食到面包略乾,朋友沾橄榄油又无呢个感觉!餐汤:忌廉汤,味道正常,几滑但无乜特别!前菜:吞拿鱼扒沙律:吞拿鱼较瘦,少了鱼油香味,厚鱼肉就有点嚼蜡感觉,幸好沙律菜款式多,又是我减肥最喜欢的油醋汁,开胃又唔肥!虎虾芒果沙律:虎虾肥美熟度刚好,三重芒果配羽衣甘蓝菜,首先呢只羽衣甘蓝菜同平时食嘅有点不同,无咁粗糙,口感是好了,但又独特嘅菜味又减淡了,芒果汁加上青芒丝及芒果肉,好酸,做到开胃嘅作用,不过酸味有点抢咗其味食材嘅味道意粉/饭:带子意大利饭:带子微煎鲜嫩,意大利饭软硬适中,微有咬口,忌廉入味!洒上松子增加香口感,好味虎虾蕃茄意粉:虎虾肥美熟度刚好,炒辣意粉是我最喜欢嘅煮法,微辣(可以再辣少少更好)意

餐汤:忌廉汤,味道正常,几滑但无乜特别!

前菜:

意粉/饭:
虎虾蕃茄意粉:虎虾肥美熟度刚好,炒辣意粉是我最喜欢嘅煮法,微辣(可以再辣少少更好)意粉有咬口,好味!

主菜:
西班牙海鲜拼盘:差,西班牙餐厅嘅西班牙拼盘竟然最令人失望😞龙虾🦞肉是韧到似食紧香口胶,又唔入味,半壳青口仲衰,淡茂茂似嚼蜡,完全唔想浪费配额食青口(最後剩下两只无人食)只有最唔起眼嘅细蚬是好味的,蒜🧄味咸味够,但蚬肉有沙!一样扣咗分!
春鸡:皮脆肉嫩,我最爱的鸡胸都唔嚡,盐味腌得刚好,煎过嘅脆肉瓜爽脆!好味

甜品
Tiramisu:高脚杯卖相吸睛,忌廉滑,食唔出酒味(我不喜欢太强酒味)而且不过甜,好味
心太软:摆盘靓,朱古力味浓,流心滑,配雪糕好夹!

餐饮:
美式咖啡:很浓偏甘苦,没有带酸,食完饭饮刚好
Flat white:朋友饮,用心是拉花都不同
热柠茶:朋友饮

食物大部分都满意(除了西班牙拼盘)店员有礼斯文,取走食完嘅菜色都会问一句,最紧要唔赶客,一样样上菜,直到最後因接近餐厅抗疫收店时间,所以埋单走人(餐厅厕所很乾净)

地方舒适,食物精致,适合闰蜜聚会

2020-09-16
2020-10-08 0 浏览
As usual my friend and I arrived at APPENDIX in the morning. The sole female staff was about to open the store at 10:00 sharp. I asked her to arrange the table, but she just answered “Only bar!” I was wondering why the tables were not available for brunch in the morning because I used to enjoy brunch several times. I kept asking to explain about the modified business hours, but she just held the lunch menu in front of my face pointing the time ‘12pm~’. It was so frustrating that I asked her name card to complain about this situation. This is my first time to feel frustrated at APPENDIX. I will never visit that place forever.

2020-09-24 115 浏览
友人订台订了下午一时。她约於 1:07 pm (或更早) 到达。当时餐厅的枱坐了只约三分一。友人获前枱一位女职员怨愤地说她迟到了,并说她应该提早打电话告诉餐厅说她将会迟到。本来这本身不是大问题,但该女职员态度实在不友善,像友人犯了什麽过错欠了她的样子。吃了整顿午餐,餐厅的枱子都是疏落没多人坐的。食物来到了,虽没什麽大问题,但也不见得出色。结帐的时候,两人午餐一共吃了超过400元。我们问同一女职员能否各自用信用咭分别签单,她就是抛下一句 "We don't do this." – said bluntly.这个价钱的午餐,在铜锣湾一点不难找到,食物的质量也不难比这里优胜。公道点说,餐厅地点和装潢是相当不错的。但我猜我未必想再回来付钱受气了。

吃了整顿午餐,餐厅的枱子都是疏落没多人坐的。

食物来到了,虽没什麽大问题,但也不见得出色。

2020-08-22 838 浏览
星期六中午十二时多来relax 一下,疫情之情餐厅限半满,大约12:45已经满坐,好彩我哋早少少到,眼见很多人过门而不能入。周末没有set lunch, 要散叫。见OpenRice comment 大家推介烧春鸡想试吓,不过weekend menu 没有半只可以order,叫一只另一个女仔来讲未免太Heavy,唯有选择其他。点了Lobster Egg Benedict, Tiger Prawn Linguine, Mocha and Hot Chocolate。

Lobster  egg  Benedict
Tiger  Prawn   Linguine
2020-08-22
Lobster  egg  Benedict
  • Lobster  Egg  Benedict
2020-08-10 642 浏览
一间值得长文黎赞一赞既 coffee shop!喺Cwb 地铁站等紧朋友,劲眼瞓好需要饮啡啡,就搵下附近有无 coffee shop。其实开头都无咩信心,因为香港唔系随手都买到好咖啡,好多时都系要向连锁废水低头🥺。Appendix 喺 SOGO 後面条街既 Tower 535, 个 building 好新好靓,行入去个感觉已经好好。虽然Appendix 喺3 楼,系 lift lobby cafe,但环境一样好舒服。行街行到攰想坐下,或搵人倾野,呢个绝对系个好地方😌一行埋去,个店员好有礼貌咁俾menu 我问我要咩。我自己要mocha, 朋友果杯话 latte/cappuccino/flat white 都得,店员推介 flat white,於是就试试佢。佢哋用Holistic 咖啡豆,nutty, 味浓而唔酸,好好饮!!Iced mocha with oat milk饮到可可味同咖啡味,唔系死甜同浓既朱古力浆。有时朱古浆 mocha 系好饮,不过好多都太浓盖过咖啡味,但呢个唔会。就算加咗冰淡咗d 都仲饮得出个咖啡系好饮。Iced flat white 好多舖 flat white 都唔
一间值得长文黎赞一赞既 coffee shop!

Iced mocha with oat milk

Iced flat white

好多舖 flat white 都唔做冻饮,肯做既都可能伏。朋友都好锺意饮咖啡,入口第一啖已赞。

唯一要改善既地方系个杯,佢地用热饮珍奶杯装冻饮,督饮筒个位唔太work, 好易整烂枝筒都未督到。店员好细心用纸袋装住2杯野饮,环保角度:用环保冻饮杯加纸手抽就 perfect

2 杯野饮打咁长文,因为你值得!
加油呀,高质黄店

外卖自取
2020-08-03 519 浏览
今日与同事食farewell dinner,所以我哋就喺铜锣湾拣咗一间餐厅。餐厅喺世贸隔离, 十分方便亦都容易搵到。餐厅嘅装修以蓝色为主,系属於一个share area。不过店员同我哋讲,独立梳化嘅设计系之前已经拆咗,所以而家影相就变得冇之前咁靓。但系餐厅嘅空间感好大,冇压迫嘅感觉,所以好适合同闺蜜倾偈散心。我哋嗌左一个二人套餐,套餐价钱适中,亦都包两杯酒精饮品,所以我哋都觉得几抵食。头盘有我哋嘅最爱,牛油果沙律,份量十分之大,而且每一款蔬菜都好新鲜,系比较高级嘅食材。牛油果唔会过熟,食落口十分之Flash,配上沙律菜简直系Perfect match。佢系用咗意大利嘅黑醋做沙律汁,啱晒小编同闺蜜呢啲唔锺意食沙律酱怕肥嘅人。主菜方面,我哋拣咗海鲜龙虾汁意大利饭,十分之有惊喜,绝对会再次嚟食。龙虾汁味道浓郁,意大利饭亦都好挂汁,锺意食龙虾嘅朋友一定要试。海鲜配料方面,亦都同意大利饭好夹,青口清甜,而且都几大只,整体来讲卖相十分之靓,适合打卡。白酒方面,味道唔会好浓郁,适合女士饮用。套餐亦都有包括餐汤同甜品,所以我哋都觉得值得推介俾大家。不过当晚小编同朋友大概八点先到餐厅,但系餐厅关门时间比
餐厅喺世贸隔离, 十分方便亦都容易搵到。
餐厅嘅装修以蓝色为主,系属於一个share area。

白酒方面,味道唔会好浓郁,适合女士饮用。
套餐亦都有包括餐汤同甜品,所以我哋都觉得值得推介俾大家。

不过当晚小编同朋友大概八点先到餐厅,但系餐厅关门时间比较早,以方便大家可能就要注意一下同埋预早少少去食啦。
2020-06-30
2020-07-15 601 浏览
放假就会去试下唔同既咖啡,今日见到好多好评既appendix coffee,就入去试下,around 4点左右去到。地方唔系好大,得几张枱,都几多人黎饮咖啡,估唔到呢间cafe会播林宥嘉😂有啲肚饿,叫埋个佢地推荐既churros配朱古力雪糕,佢雪糕系用movenpick既,churros热闹闹好脆,平时唔系咁钟意食玉桂味既我都觉得唔错,可以话系西式沙翁,面头有砂糖。咖啡,我同朋友叫左一个冻一个热既latte,好香,奶味又唔会抢左咖啡个味。

2020-06-19 1084 浏览
喺铜锣湾好繁忙嘅一个地段竟然有一间静静地环境又靓又够spacious嘅coffee shop食咗佢嗰个Father’s Day Special嘅Menu仲送咗支洗手液!!!劲抵隔离枱竟然系I Love You Boyz嗰个Donald tim 啊!最锺意系食佢嗰个蒜蓉虾,明太子意粉,牛扒同埋甜品Churros(太肚饿了一张相都冇影就已经食哂)好好味 我同6个朋友加埋每人比咗$200连野饮食呢个happy Friday lunch

(太肚饿了一张相都冇影就已经食哂)

好好味

2020-06-19
  • Spanish garlic prawn
2020-06-14 911 浏览
周末到铜锣湾,1130想食过brunch。 环境好空旷楼底又高坐得好舒服,侍应十分有礼貌 仲会细心介绍份量大小。我哋两个人食, 侍应都话一份嘅份量都几大,建议我哋可以叫咗一份先,唔够再加。 最後我地嗌咗一个lobster egg Benedict.Lobster egg Benedict $238份量好足! 龙虾又大只又鲜甜, 食落啖啖肉, 煮得适中口感好好唔会太老!而egg Benedict只蛋应该落醋嘅份量多咗少少,食落就有阵醋味,不过生熟度都掌握得好好。Latte $43我好欣赏呢杯咖啡,佢只咖啡豆我十分喜欢,打算之後买一包咖啡豆返屋企冲。 个奶打得好柔滑 Cappuccino $43 oat milk +$4
仲会细心介绍份量大小。

Lobster egg Benedict $238
份量好足!

Latte $43

Cappuccino $43 oat milk +$4

2020-06-01 880 浏览
收藏在list很久的cafe,今天终於一试。见到有很多人推介这地方,所以也满心期望。没想到原来餐厅不算大,不过我觉得大厦的设计很有现代感。买了一杯latte,咖啡味浓,不过奶味可以重些。价钱有点贵。职员态度一般。

2020-05-20 1063 浏览
🍵Iced Kyoto Matcha㓜滑嘅抹茶同牛奶嘅分布啱啱好 一半一半咁唔会太甜 有少少嘅苦味之余都有回甘嘅感觉🤩☕️Shiga Hojicha Latte焙茶拿铁一嚟到就散发着香浓嘅茶香味 焙茶加入热辣辣嘅鲜奶 哩个组合真系非常赞焙茶茶香浓郁 但唔会觉得苦 饮落口好顺滑 非常推介啊🤍🍫Housemade Chocolate Molten Cake with Mövenpick Vanilla Ice Cream仲叫左个心太软 一切落去啲朱古力就流晒出嚟配埋云呢拿雪糕不过不失喇😙
🍵Iced Kyoto Matcha
Iced  Kyoto  Matcha

☕️Shiga Hojicha Latte

心太软
Iced  Kyoto  Matcha
2020-05-20 829 浏览
阳光下中午放饭时间在cwb到这幢新大厦,潮拜这店,环境及Bar枱并coffee 枱、光线各方面舒服几好!服务生男仔很有礼貌👍但mocha 味道好淡虽然大杯,一般三文鱼配半熟蛋、但这店🥚蛋熟晒在饱上,本人不太喜欢~汤无味,碗几靓。因为order左食物平均每款价钱$143以上,算唔算低?意大利饭口感刚刚合格,带子ok ,意粉味道合格、但舌头话你知、不是好想再order同一款野食下次。附近两枱客人专心做佢哋文件并电脑、占这店地方、十分叻!因为环境几好,好过去第二间连所店。
2020-05-06 852 浏览
放假真系唔想再迫,想舒舒服服,openrice见到呢间餐厅环境几靓,坐得舒服,就上咗去食啦。位置喺世贸隔离嘅一个高级商厦,楼下系一间高级嘅美容院~见salmon egg benedict 喺Openrice好多好评,就叫咗啦,卖相好好,salmon大大块,benedict sauce沟得好,真心好食既!!!! 仲有成半个牛油果添,都几揼本(虽然牛油果中间有dd烂咗,但食得既,够熟既,香港黎讲,牛油果其实好难完全地冇烂好新鲜)仲有啲好特别几好味嘅vegi ,男朋友唔食菜都觉得好食性价比高!黎呢间餐厅一定要嗌呢一个instead of pasta呀各位!但系个prawn linguine 就太细个啦... 系女仔手掌心size,但成$150hkd ,味道OK,但系唔系话好好食,都需要在加盐加黑椒,just ok。 但如果一早知道佢细到好似俾小朋友食,咁我宁愿嗌两个egg ben, or something else 杯ice mocha 都好饮嘅,虽然朱古力味唔龙,但系咖啡都香,同有层次🙃觉得呢间餐厅系适合两个女仔倾偈,想舒舒服服,环境乾乾净净,靓靓地有冷气,员工又有礼貌☺️仲要系良心黄店!
位置喺世贸隔离嘅一个高级商厦,楼下系一间高级嘅美容院~

仲要系良心黄店!

Salmon Egg  Benedict
Garlic  Prawn  Linguine
Salmon Egg  Benedict
  • Salmon  Egg  Benedict
想饮咖啡,见附近有间咖啡店就去试下系商场大厦入面嘅,位置几特别设计都好高大尚😝时尚感超强好钟意呀,空间又大,坐得好舒服本身我想叫份蛋糕,不过已经卖晒转叫一份烟肉肠土司再加杯咖啡今次我叫佐杯espresso 😆口感系偏酸嘅,饮落去有好香嘅果香味但唔够fresh,争左啲,但都系一杯好饮嘅咖啡,我自己可以接受,不过无饮咖啡嘅应该就比较难接受呢个口感,可以换其他呢份烟肉肠土司就一定要叫了😍摆盘好靓,食物又新鲜,厨师真系好用心整,烟肉唔会太多肥肉,肉质肥瘦均匀又咸香,好滋味,再加上烤到脆扑扑嘅土司呢个搭配真系完美,不单增加味道嘅香气仲丰富佐口感,三旧真系唔够食,另外三旧系肠土司,平时我系唔锺意食肠嘅,不过佢呢个肠好特别,肠肉系烤过脆脆地,仲有少少辣,几好食,我可以食两旧🤣谂唔到呢间个质素几高下,下次要试下佢个蛋糕😋🍰
想饮咖啡,见附近有间咖啡店就去试下
系商场大厦入面嘅,位置几特别
设计都好高大尚😝时尚感超强
好钟意呀,空间又大,坐得好舒服
本身我想叫份蛋糕,不过已经卖晒
转叫一份烟肉肠土司再加杯咖啡

今次我叫佐杯espresso 😆
口感系偏酸嘅,饮落去有好香嘅果香味
呢份烟肉肠土司就一定要叫了😍

谂唔到呢间个质素几高下,下次要试下佢个蛋糕😋🍰