2020-06-19 693 浏览
Tea Set外表睇落幾浪漫,好似係打卡吾錯嘅選擇,我網上訂購免加一。去到餐廳覺得環境氣氛幾好,好有格調,獲安排嘅坐位寛倘舒服。餐店內包嘅两杯自選飲品味道好清新解膩,但食物質素真係麻麻地...帶子壽司嘅飯糰好實好黏,食落口好似食漿糊咁,仲有d酸酸叔叔嘅味道,我同朋友確實食吾到落口,而蟹肉粉絲就只係食到好腥嘅蟹味,粉絲好硬,好似冇煮過甘。至於其他嘅甜鹹點都係一般味道總括佢係價錢吾太貴,可以影到幾張靚相嘅Tea Set,但味道真係要改善下
2020-06-19
兩個女生想吃下午茶,除了尖咀、中環多選擇外,原來觀塘都有好選擇這間餐廳環境寬闊舒適,每檯客人也可以自成一各好好享受美味餐飲是日點了:藍色夢幻下午茶,以蝶豆花為主題的下午茶,由咸點到甜品共十款,加上特色飲品,樣樣美味精緻。下午茶最常見的鬆餅最能體驗這家餐廳的下午茶是否有水準,而這間餐廳絕對及格有餘看餐牌其他餐飲,也很吸引。下次要試下晚餐或者純粹來chill下飲杯嘢吃點小食,也應該很不錯吧

是日點了:

2020-06-07
下午茶
2020-06-07 666 浏览
今日又嚟觀塘,不過唔係工廈,係商廈。餐廳面積都幾大,檯同檯之間都有一定距離,天花有樹枝裝飾,地方都非常企理乾淨。👍好耐無食英式下午茶,單價唔貴,open rice book 位仲有8折,跟set 可配cocktail or mocktail, 仲可轉咖啡,我就揀咗最愛嘅mocha.大大嘅落地玻璃,望出去係outdoot 嘅位置,如果天氣靚坐出去應該幾唔錯,可惜今日落雨仲係紅雨⛈喺室內感覺份外安全同溫暖。tea set 到,係鳥籠三層,好靚,主色係紫藍,由底層食起,有紙米卷,多士配無花果, 雖然好靚,不過味道就一般般。中間有英式鬆餅不過無提供牛油搽。咖啡麻麻地,唔香。走前去一去洗手間,好有格調,睇得出花心思去設計,而最重要係好乾淨。😍overall 都幾滿意,雖然食物唔算高質,但環境同服務都好好,餐具好靚,地方好乾淨又無限時。
今日又嚟觀塘,不過唔係工廈,係商廈。

中間有英式鬆餅不過無提供牛油搽。
咖啡麻麻地,唔香。

2020-06-07
下午茶
其實標題寫得誇張咗🤪之前慶祝母親節食晚飯 貪佢環境闊落佢哋嘅西班牙乳豬🐖同龍蝦湯🦞其實幾好食不過其他菜式就仲有進步空間而且整體食物份量較少 所以性價比較低🧐
其實標題寫得誇張咗🤪

之前慶祝母親節食晚飯 貪佢環境闊落

佢哋嘅西班牙乳豬🐖同龍蝦湯🦞其實幾好食

不過其他菜式就仲有進步空間

而且整體食物份量較少 所以性價比較低🧐

2020-05-19 659 浏览
最近冇乜嘢做,所以都鍾意周圍搵嘢食🤨上網搵到資料觀塘呢間餐廳嘅下午茶非常抵食,而且上OpenRice訂仲有八折優惠!梗係要試吓啦(包括afternoon tea)今次個主題係碟豆花,顏色鮮艷,食落去口感都非常豐富。絕對係女仔鍾意嘅系列嘢飲方面佢可以揀Cocktail或者無酒精飲品!夏天咁熱,入面嘅冷氣都非常十足,絕對唔會覺得熱一坐又係一個下午,真係舒服又抵食!兩個人總共食咗大概都只不過二百幾蚊
最近冇乜嘢做,所以都鍾意周圍搵嘢食🤨

2020-03-30 3802 浏览
-🦄ANGEL & DEVIL-嚐芒暮燕下午茶 Hkd268Rating🌕🌕🌕🌗🌑-人生第一次食呢啲TeaSet🤫🤫經常都見到啲Ladies打卡好Chill好嘆咁🤣今次終於都到我去試一試喇HAHA🙈🙈-呢個下午茶既主題係燕窩再加芒果🥭所以每一樣食物都會見到佢地既出現🤤雖然可能份量唔係好多但始終符合個主題由最底層開始介紹😆因為我地都係由底層開始食起比較推薦既係黑松露芝士韃 佢地可以話係絕配本身芝士TART既鹹香已經好正😭而加左黑松露令成個層次昇華左😍到第二層可能係兩款既多士比較出色雖然係一口既大細但已經覺得好滿足鵝肝係入口即化而龍蝦都頗彈牙有口感不過中間既椰子奶凍就稍稍失色好水😥😥好似味完全凝固到咁到最上個層既全部都係甜點🤗個人最鍾意就係佢個兩粒馬卡龍其次蛋白TART都好好味🤤唔會過甜🤤配埋紅桑子食就即刻清新左🤤🤤🤤右邊既焦糖燉蛋都做到好滑身而蛋味香濃👻反而呢層既甜點會比較深得我心 唔錯👍🏻👍🏻-而飲品方面都幾得意😹😹叫左一杯MOCKTAIL一杯COCKTAIL有酒精既個杯味道有啲似楊枝甘露🥭比較甜而面頭可能係有啲糖 會食到一粒一粒既口感而另外一杯大家睇個樣見佢有條辣椒🌶就知道杯野係辣架
🦄ANGEL & DEVIL

唔可以話好好飲但絕對係易入口既飲品🍹
但個人就比較鍾意飲甜絲絲既樂而芒返喇🍷
2020-03-28
2020-03-02 1539 浏览
呢排武漢肺炎疫情下,少左好多人出街食飯!呢間餐廳環境寧靜舒適,有戶外座位,枱與枱之間闊落,坐得舒服。入餐廳前會安排量體溫...更會提供搓手液及口罩袋,非常好餐湯叫左5成熟,但切開卻係全熟,所以立即舉手問問,侍應態度很好,立刻換套餐甜品
入餐廳前會安排量體溫...更會提供搓手液及口罩袋,非常好

餐湯

套餐甜品
午餐
觀塘工業區罕有靚露台,疫情期間真係好吃香,可惜我唔想出去食二手煙,坐室內. 觀塘區真係好多好有質素而且affordable嘅fine dining. 下次去返食開嗰幾間,呢間伏一次就夠.1) 用ipad睇menu. 落完單waiter好隨便擺刀叉匙羹響檯面,係直接接觸檯面. 呢個時勢連茶餐廳伙記都會用紙巾墊住餐具先放檯面. 當你覺得自己檯面消毒得好乾淨,咁但係頭先個ipad先喺檯面推來推去,乾淨極有限啦. 扮乜鬼高檔擺餐具呢,全部放碟面算啦,衛生意識高到呢.2) 其中一位朋友order鴨胸,切開好rosy囉..... 滲血水㗎大佬.3) 另一位朋友食牛柳粒鵝肝意大利飯. 鹹度係十級. 鹹過食鹹魚. 其他嘢都係好一般. 頭盤啲煙三文魚帶澀味,唔香滑,低檔嘢. 啲蝦唔爽口唔鮮.甜品奶凍無彈無讚. 唯一可以讚就係餐包上臺係微暖嘅.

下次去返食開嗰幾間,呢間伏一次就夠.

甜品奶凍無彈無讚.
唯一可以讚就係餐包上臺係微暖嘅.
2020-02-11 1004 浏览
與一班同事過來吃午餐,我們已經預約,而且還預先跟餐廳說好會點那些套餐,心想那就不用等太久就上菜。怎知喝完餐湯及吃完麵包後,就一直等很久。追單追了好幾次,終於都等到出菜。香煎鱸魚柳配魚湯珍珠菜魚塊細細一塊,墊底的有那些醬汁及珍珠蔬菜粒,沒想到連薯菜/白飯/意粉也沒有,幾口已經吃完整個主菜,感覺像是吃前菜而已。席間大家不禁說份量那麼細份,怎會飽呢?甜品是tiramisu,味道一般,偏甜。整體菜式味道沒有特別出色,下次不用再過來這邊吃了,大家吃完都趕著離開,上菜十分慢及混亂,還記得場內已經不算多客人,真令人摸不著頭腦。
香煎鱸魚柳配魚湯珍珠菜
甜品是tiramisu,味道一般,偏甜。
2019-11-24 1826 浏览
一杯野飲約30分鐘。一碟野食約20分鐘。服務員要自己離開坐位去搵。室外位置還好,食物質素都不錯,價錢就偏貴。始終閒日一杯野飲平均都要等20分鐘以上已經係致命,如非必要都不會再光顧。
一杯野飲約30分鐘。
一碟野食約20分鐘。
2019-11-20
2019-11-22 1630 浏览
一見是觀塘只想到APM, 開源道那邊有很多工廠大廈上樓美食, 其實走向牛頭角方向都有不錯餐廳選擇。是日有足球賽事, 與家人帶同小朋友到座落ClubEast 4樓 ,觀塘駿業街58號-Angel & Devil 一間西餐廳, 地理位置不錯, 由地鐵 MTR 觀塘站, A2 出口, 步行約6分鐘就到。一進餐廳, 侍應先介紹餐廳環境, 餐廳有室內和室外可以選擇, 氣氛環境非常不錯, 小朋友嚷著要選擇室外, 但天氣實在太熱, 還是室內有冷氣較為舒服。這裡很適合朋友聚在一起聊天。之前就已於朋友口中得知此餐廳性能與價錢的比值非常高, 先由地鐵站行去不遠, 到現埸坐位又寛敞, 不會給人有壓迫感覺。環境頗有設計, 餐廳名為Angel & Devil, 由紅, 黑,白為主題。最為突出的就是一出升降機位置, 調酒水吧位置有一個大口及尖牙造型的裝飾, 很有趣, 也適合小朋友打卡拍照。這天我們一家叫了芝士牛肉漢堡包, 火腿卡邦尼意粉等, 價錢也能夠接受, 味道不錯, 小朋友嚷著下一次要再來光顧。當中漢堡包附上的炸薯條也非常香口, 不會軟淋淋, 幾位大人叫了飲酒。其實最受小朋友歡迎的是飛標機及小型籃球機, 我地

其實最受小朋友歡迎的是飛標機及小型籃球機, 我地一眾大人就專心睇足球賽事, 小朋友沒興趣當然叫苦連連, 誰知一部飛標機, 小型籃球機就討得他們歡心, 足球賽事完結也不肯離開。整個餐廳只聽見他們大聲笑, 嘩嘩叫。

侍應們也非常有耐性跟我們介紹食物, 上菜時也很照顧小朋友。
芝士牛肉漢堡包, 火腿卡邦尼意粉
2019-06-28
  • 火腿卡邦尼意粉
2019-11-14 1169 浏览
心情爽同不爽都係hh原因今日同朋友再返黎今次坐出面心情舒暢喎好彩無雨飲飲食食又一人生快活時酒鬼吃貨大選但nachos 的各sources 差咁啲☺️☺️再叫左chicken wings, 接受既如果個疏菜有他他source 會更好😘😘德國腸都唔錯但食唔哂喎🤣🤣🤣🤣
心情爽同不爽都係hh原因
今日同朋友再返黎

今次坐出面

心情舒暢喎
好彩無雨

飲飲食食

又一人生快活時

再叫左chicken wings, 接受既
如果個疏菜有他他source 會更好😘😘

德國腸都唔錯但食唔哂喎🤣🤣🤣🤣
2019-10-11 1873 浏览
剛外遊回港,回家放下行裝再search一下觀塘食店。搵到呢間餐廳有訂檯折扣,仲有9點前happy hour 添!買一送一要2杯一樣,點左Sangria (white)$88 , 白酒本體偏低,帶點甜,加上多冰,一般啦~ 串燒有雞牛豬選擇,點了雞肉串燒(半打),配上燒汁,雞肉香滑。 白酒煮蜆,店員會附上一個碗用作盛空殼之用,頗細心。蜆肉無沙,而且湯頭清甜。另外仲點左慢煮燒黃油雞,呢個比較需時,不過肉質嫩滑多汁,值得等既~雞皮與肉中間滲透著油香,且肉質鮮嫩。不過掛住食忘了影相...
白酒煮蜆,店員會附上一個碗用作盛空殼之用,頗細心。
蜆肉無沙,而且湯頭清甜。
2019-10-10 1246 浏览
天使與魔鬼👹非常特別的名字,很適合情侶進餐200多元一位,包括主食一個。任食的有蝦,螺等海鮮,仲有很好甜品。有小朋友遊戲區。😃😃仲有室外餐桌,如果晚上來氣氛更好更浪漫。🌹🌹💕💕
天使與魔鬼👹
非常特別的名字,很適合情侶進餐
200多元一位,包括主食一個。

任食的有蝦,螺等海鮮,仲有很好甜品
有小朋友遊戲區。😃😃
仲有室外餐桌,如果晚上來氣氛更好更浪漫。🌹🌹💕💕

2019-10-02
香港人生活實在太忙碌🤮,工時又長🕕,壓力又太😔,所以我都好鼓勵大家得閒就應該鬆一鬆,特別係週末時分,去吓coffee shop嘆吓咖啡☕️、蒲吓pub飲番一、兩杯🍷又或者好似阿叔今次咁去吓high tea🍽囉! Ho!Ho!Ho!😆😆😆.講真,阿叔甚少high tea,第一次見到呢個以鳥籠🐦裝飾嘅tea set,都覺幾得意,第一時間當然相機食先📸啦!呢個期間限定嘅「盛夏·愜意泰式下午茶」($268,供2位用) 有別於平時食到一般嘅tea set,佢哋特別以泰式風味為主題,既有阿叔最鍾意嘅泰式海南雞🐔鍋巴、冬蔭公鯪魚球🐟,又有香港人最喜愛嘅芒果糯米飯糯米飯🍚、泰式木瓜沙津🥗等,有鹹又有甜,一次過刺激晒你兩種味覺。☺️☺️☺️.如果你係榴槤嘅頭號粉絲,你更唔應該錯過當中嘅榴槤炸球伴巴馬火腿同埋榴槤馬卡龍,阿叔唔好榴槤😅,但同行朋友都話味道唔錯,味道「非常濃烈」🤭!成個餐包埋2杯飲品,叫咗杯 #冬陰公特飲,味道幾特別,辣辣哋幾醒神又開胃。就係咁,阿叔就過咗個好愜意嘅星期六喇!✌🏽✌🏽✌🏽