2023-11-30 122 浏览
📍Alice Pizza (灣仔)意大利羅馬人氣薄餅,長方形手切薄餅,即叫即切按重量定價,可以按食量選擇,味道款式多樣化,不論是肉食獸或是素食主義,連甜食口味也有。CARBONARA 雞蛋,意大利豬臉頰肉,羅馬佩克里諾羊奶芝士,黑胡椒帶濃郁的黑胡椒香味,就似吃carbonara 一樣,肉嫩帶油脂香味,加上芝士更惹味。PARMA HAM巴拿火腿、馬蘇里拉芝士、意大利黃車厘茄、火箭菜MORTADELLA意大利燻製肉腸、水牛芝士、開心果最愛這個口味,水牛芝士配開心果,配撘特別新奇,味道不會過鹹,行清新路線。SALMON蕃茄醬、煙三文魚、蕃茄、生菜PEPPERONI蕃茄醬,馬蘇里拉芝士,意大利莎樂美腸TRUFFLE馬蘇里拉芝士、新鮮蘑菇、黑松露醬、巴馬臣芝士必食黑松露口味,香濃撲鼻,芝士混合更香濃易入口,愈吃愈滋味的。DIAVOLA蕃茄醬,馬蘇里拉芝士,蕃茄,意大利辣味肉腸NUTELLANutella 榛子可可醬、薄餅必食之選,有些似泰國的薄餅般,香甜脆口。@alicepizzahk #alicepizza #pizza #灣仔美食 #必食之選 #pizzalover #pizzatime
📍Alice Pizza (灣仔)

CARBONARA
雞蛋,意大利豬臉頰肉,羅馬佩克里諾羊奶芝士,黑胡椒

PARMA HAM
巴拿火腿、馬蘇里拉芝士、意大利黃車厘茄、火箭菜

MORTADELLA
意大利燻製肉腸、水牛芝士、開心果

SALMON
蕃茄醬、煙三文魚、蕃茄、生菜

PEPPERONI
蕃茄醬,馬蘇里拉芝士,意大利莎樂美腸
TRUFFLE
馬蘇里拉芝士、新鮮蘑菇、黑松露醬、巴馬臣芝士

DIAVOLA
蕃茄醬,馬蘇里拉芝士,蕃茄,意大利辣味肉腸

NUTELLA
Nutella 榛子可可醬、薄餅
必食之選,有些似泰國的薄餅般,香甜脆口。

@alicepizzahk #alicepizza #pizza #灣仔美食 #必食之選 #pizzalover #pizzatime #alicepizzaitalia #alicepizzahongkong
呢間羅馬過江龍🐉 𝗉𝗂𝗓𝗓𝖺店非常出名🌟⭐️ 被意大利餐飲權威評鑑指南𝖦𝖺𝗆𝖻𝖾𝗋𝗈 𝖱𝗈𝗌𝗌𝗈評為「𝖳𝗈𝗉 𝖯𝗂𝗓𝗓𝖾𝗋𝗂𝖺𝗌 𝗂𝗇 𝖨𝗍𝖺𝗅𝗒 2023」🍕 開到嚟香港我哋梗係要去試吓啦🤘🏻 .口味多過20款,全部現場即製👨🏻‍🍳 店員會現場即切成長方形,按重量收費🧮.📍𝖢𝖺𝗋𝖻𝗈𝗇𝖺𝗋𝖺($38/100𝗀) 📍𝖲𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇𝖾($38/100𝗀) 📍𝖯𝖺𝗋𝗆𝖺($45/100𝗀) 📍𝖬𝗈𝗋𝗍𝖺𝖽𝖾𝗅𝗅𝖺 ($38/100𝗀) 📍𝖳𝗋𝗎𝖿𝖿𝗅𝖾 ($38/100𝗀) 📍𝖭𝗎𝗍𝖾𝗅𝗅𝖺 𝖯𝗂𝗓𝗓𝖺($35/𝗉𝖼𝗌) .食咗幾款𝖲𝗂𝗀𝗇𝖺𝗍𝗎𝗋𝖾口味,𝗉𝗂𝗓𝗓𝖺底煙韌又夠薄身❤️‍🔥 個人推薦三文魚,量多鹹香又肥美🐟 大熱嘅𝖢𝖺𝗋𝖻𝗈𝗇𝖺𝗋𝖺加咗豬面肉、羊奶芝士、雞蛋同黑胡椒做配料,夠哂惹味🤤 𝖯𝖺𝗋𝗆𝖺 𝗁𝖺𝗆同義式肉腸都好柔軟,味道唔錯👍🏻! 榛子醬都係招牌款式🤎,香甜好食啖啖都係幸福感❣️

呢間羅馬過江龍🐉 𝗉𝗂𝗓𝗓𝖺店非常出名🌟⭐️
開到嚟香港我哋梗係要去試吓啦🤘🏻

口味多過20款,全部現場即製👨🏻‍🍳
店員會現場即切成長方形,按重量收費🧮
📍𝖢𝖺𝗋𝖻𝗈𝗇𝖺𝗋𝖺($38/100𝗀)
📍𝖲𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇𝖾($38/100𝗀)
📍𝖯𝖺𝗋𝗆𝖺($45/100𝗀)
📍𝖬𝗈𝗋𝗍𝖺𝖽𝖾𝗅𝗅𝖺 ($38/100𝗀)
📍𝖳𝗋𝗎𝖿𝖿𝗅𝖾 ($38/100𝗀)
📍𝖭𝗎𝗍𝖾𝗅𝗅𝖺 𝖯𝗂𝗓𝗓𝖺($35/𝗉𝖼𝗌)
個人推薦三文魚,量多鹹香又肥美🐟
𝖯𝖺𝗋𝗆𝖺 𝗁𝖺𝗆同義式肉腸都好柔軟,味道唔錯👍🏻!
榛子醬都係招牌款式🤎,香甜好食啖啖都係幸福感❣️
𓄘 𓄘來自意大利羅馬的人氣長方形手切薄餅 Alice Pizza,首間亞洲區分店登陸香港灣仔!主打即點即切的地道羅馬薄餅,按重量定價,讓客人可以根據自己的食量,更輕易品嘗到不同口味的薄餅,與親友分享亦更方便。 店子用上白色牆身、大理石櫃檯和綠色花紋地板瓷磚,以綠、白、紅霓虹燈裝飾營造意式風情。Open kitchen 的設計,令客人可近距離欣賞薄餅新鮮出爐的樣子和撲鼻的香氣,非常吸引。店子有超過二十款薄餅口味選擇。餅底採用高質意大利麵粉和特級初榨橄欖油,更特意減少酵母,令餅底口感輕脆。 𓆪 Carbonara ($38/100g)用上水牛芝士、Pecorino Romano 羊奶芝士、意式風乾豬面頰肉Guanciale,再灑上黑胡椒,香濃惹味。𓆪 Mortadella ($38/100g)私心推薦!選用質感柔軟的意式肉腸 Mortadella,並加入奶香味濃的 Stracciatella 軟芝士及開心果,脂香滿溢又層次豐富。 𓆪 Parma ($45/100g)精選風乾17個月的 Parma Ham,搭配水牛芝士、黃車厘茄及火箭菜,清新咸香。 𓆪 Salmone ($38/100g)

𓄘 𓄘

𓆪 Carbonara ($38/100g)

𓆪 Mortadella ($38/100g)

𓆪 Parma ($45/100g)

𓆪 Salmone ($38/100g)
細膩的煙三文魚搭配清新蕃茄及生菜,必點經典口味。

𓆪 Gricia ($38/100g)
必點推介!用上切片意式風乾豬面頰肉Guanciale,混搭四式芝士醬,咸香惹味!芝士控不能錯過。

Parma

𓆪 Gamberetti ($32/100g)
意大利Mazzancolle大蝦,配以新鮮蕃茄生菜,綴以蛋黃醬,鮮味清新。

𓆪 Italian Pepperoni ($30/100g)
經典意式風味,百吃不厭!意式辣肉腸配上 Mozzarella ,簡簡單單已經夠好吃。

𓆪 Nutella ($35/piece)
招牌薄餅!店內唯一一款甜味薄餅,香脆餅皮包裹着香甜的意大利朱古力榛子醬Nutella。當成飯後甜點都可以。要注意這口味是以件計算,不是按重量哦。

不論鹹甜,每件薄餅都足料好吃!其實店內還供應多款素食及純素薄餅,素食者都被照顧到。難怪被意大利餐飲權威評鑑指南Gambero Rosso評為 ”Top Pizzerias in Italy 2023” 之一。

𓄘 𓄘

2023-11-09
  • Carbonara
  • Italian  pepperoni
  • Gricia
2023-11-08 209 浏览
The Italian way to enjoy pizza?3 steps to order:1️⃣ choose pizza 2️⃣ pick size3️⃣ pay by weight *The staff will reheat pizza if you likeLots of choice of pizza 🍕 Mainly are Italian transitional style, including goat cheese, tomato, potato, truffles, salmon, shrimp, eggplants etc. You can have many combinations of pizzas 🍕 by picking different size which price is depending on weight. pizza以傳統意大利🇮🇹款式為主有平時少見的 好似卡邦尼🍕 羊奶芝士🧀 茄子🍆 同埋唯一甜味pizza #nutellapizza 😍😍Pizza按重量收費💰可以自選款式和大小有堂食亦可以外賣🥡非常自由百搭👏🏻👏🏻
3 steps to order:

下午茶
  • Truffles  pizza
  • Goat  cheese  and  tomato
  • Carbonara
來自意大利羅馬的Alice Pizza 在灣仔上陸開設了第一間香港分店!星期一下午4:30pm到達店員一直忙過不停已經有一條人龍在等候下單現場共有20款鹹pizza + 1款甜的nutella pizza個人非常喜歡Mortadella & Truffle!滿滿的Mortadella香腸片 用上了水牛芝士和開心果後不覺膩Truffle的松露香氣適中不會過重依然能吃到pizza的麵粉香Pepperoni滿滿的芝士也有拉絲效果可以即場選好Pizza後,店員馬上放到焗爐裏返熱在座位上享受pizza現場也有不少人選齊不同口味買外賣回家加餸也有不少素食的選擇𓏖 𓈒𓏸 Magherita𓏖 𓈒𓏸 Rustica𓏖 𓈒𓏸 Mortadella𓏖 𓈒𓏸 Parma Ham𓏖 𓈒𓏸 Truffle𓏖 𓈒𓏸 Pepperoni𓏖 𓈒𓏸 Eggplant𓏖 𓈒𓏸 Spicy potatoes
來自意大利羅馬的Alice Pizza 在灣仔上陸
開設了第一間香港分店!
星期一下午4:30pm到達
店員一直忙過不停已經有一條人龍在等候下單

個人非常喜歡Mortadella & Truffle!
Pepperoni滿滿的芝士也有拉絲效果

可以即場選好Pizza後,店員馬上放到焗爐裏返熱
在座位上享受pizza

𓏖 𓈒𓏸 Eggplant
𓏖 𓈒𓏸 Spicy potatoes

2023-10-16
2023-10-30 223 浏览
早已聽聞來自羅馬的薄餅名店 Alice Pizza 有機會來香港開店,小丸已滿心期待,得悉近日於灣仔開設其香港(其實是全亞洲)首間分店,這晚就來拜訪店位於皇后大道東,不算很大,可堂食或外賣,這裡做的都是傅統意式方型薄餅,每日約供應十多種款式,價錢按每片重量和款式計算,喜歡試不同口味的朋友就最適合不過其中一款招牌係 Carbonara,有齊傳統製作卡邦尼意粉既元素,風乾豬面煩肉,PecorinoRomano Cheese,喜愛卡邦尼的朋友不可錯過比利就很喜歡兩款較特別的口味,Marinara 和 Diavola,分别以鯷魚和莎樂美腸為主料,並配以番茄醬等,味道不會過鹹還有經典既 Margherita 和 Parma, 除了醬料出色,餅底都做得薄而脆身 此外,餐廳還特別照顧到素食朋友,推出幾款素食薄餅,我倆就試了當中的 Potato Chips, 薄身的薯片帶點脆口,也很不錯而目還有可作為甜品的 Nutella Pizza,下次來要試下先得!
比利就很喜歡兩款較特別的口味,Marinara Diavola,分别以鯷魚和莎樂美腸為主料,並配以番茄醬等,味道不會過鹹
還有經典既 Margherita Parma, 除了醬料出色,餅底都做得薄而脆身 此外,餐廳還特別照顧到素食朋友,推出幾款素食薄餅,我倆就試了當中的 Potato Chips, 薄身的薯片帶點脆口,也很不錯
而目還有可作為甜品Nutella Pizza,下次來要試下先得!
外卖自取
圓形pizza就食得多,長方形pizza食過未先?去呢間「Alice Pizza」就有得食啦!喺意大利一定聽過「Alice Pizza」大名,對意大利人嚟講係家傳戶曉嘅薄餅連鎖店品牌!而且佢來頭唔細,喺意大利被權威評鑑Gambero Rosso評為「Top Pizzerias in Italy 2023」,更喺「50 Top World Artisan Pizza Chains 2022」攞到27名,相當犀利👍 今次佢哋首次進軍亞洲,喺灣仔開分店,大家可以大飽口福喇(๑ᵒᗨᵒ) 呢度可以堂食或外賣,現場好多外國人幫襯!一入舖頭見到玻璃櫃入面啲pizza,我嘅選擇困難症又發作喇🤣 呢度pizza有多達20款口味都唔知點揀好,當中不乏經典口味、創意風味、素食、純素同甜pizza,好彩店員都會細心推介!呢度嘅pizza係以重量定價嘅,亦係pizza al taglio嘅特色⚖️ 方便店員依照你想要嘅大細去切,然後磅重計價錢,100克起計,價錢由$25至$45不等,今日我就買pizza上朋友屋企聚會,買一大盒揀唔同味share食就啱,體驗吓羅馬嘅pizza文化💕♥ 今次揀咗8款口味pizza,有
♥ 今次揀咗8款口味pizza,有朋友食齋,所以叫咗少少素食pizza🌿 以下係我心中排名俾大家參考吓~
🥇Pizza排名:Nutella > Truffle > Gricia > Carbonara > Mortadella > Potato Chips > Parma > Primaverile
☞ Nutella $35 | piece
朱古力fans必叫啦唔洗諗!自家製餅底陣陣麵粉香,外層香脆口感鬆軟,兩塊餅皮夾住Nutella朱古力榛子醬,令人無法抗拒!

☞ Truffle $38 | 100g
大量松露醬配上菇菌,菌味香濃,啖啖松露味!餐廳更用上Parmigiano Reggiano cheese及水牛芝士,選料絕對唔馬虎,超級香口!是日鹹食Pizza No.1🏆

☞ Gricia $38 | 100g
係最濃味嘅一款,混合咗幾款芝士!加咗意式風乾豬面頰肉鹹香油潤,油脂香明顯!條佬話最鍾意呢款💁🏻‍♂️

☞ Carbonara $38 | 100g
呢款係其中一款人氣pizza,一咬食到流心嘅蛋汁,加上羊奶芝士、黑胡椒,風乾豬面頰肉,食起嚟都幾還原正宗Carbonara味道,配風乾豬面頰肉係會偏鹹,但增加脆口口感~

☞ Mortadella $38 | 100g
視覺上材料就快滿瀉!柔嫩意式肉腸薄片加上開心果粒及奶香濃厚嘅Stracciatella軟芝士,完全唔膩,Mortadella唔油亦唔會過鹹,食起嚟無負擔呢~ 不知不覺一口接一口👄

☞ Potato Chips $25 | 100g
澱粉質之選🤣 層層疊咁鋪上一片片薯仔,薯仔新鮮好綿,加入迷迭香令味道無咁單調,簡單美味

☞ Parma $45 | 100g
選用風乾17個月嘅Parma ham,火箭菜同蕃茄中和鹹度,鹹香Parma ham配火箭菜呢個經典組合唔會出錯嘅~

☞ Primaverile $32 | 100g
呢款素食pizza食起嚟嘅清新,幾light唔會膩,微甜意大利青瓜搭配細滑stracciatella cheese,口感清爽

💬 總結
食到最後我發覺今次無揀茄醬底嘅pizza款,認真失策⚆_⚆下次經過再買外賣試吓~ 價錢方面又唔係貴,廿幾蚊買個新鮮pizza返公司做早餐都幾方便•̀ᴗ•́
在這家店還未正式開張之前,我的好友已經在社交平台跟我分享這家店的資料,說開張後要一起來試。可是近來比較忙碌,一直約不了,最後在某個周日tea time短敘一下,順道來試pizza。淺綠色的門面很搶眼,離遠就已經望得到。門口有一大堆人圍著看,如果我不是早約了要來,可能我也會是被色彩繽紛的薄餅吸引到為它駐足的一個路人。既然朋友一心要來試,當然就把選薄餅的權利交給她。她選了一鹹一甜,分別是margherita和nutella。薄餅的餅底不是薄身的,厚得來亦算鬆軟,margherita是最傳統的口味,第一次來當然要試試,不過我買的兩片都沒有羅勒葉。Nutella口味的薄餅中間塗了大量的nutella,相當足料,如果喜歡吃nutella的朋友一定會很開心。其實還有很多款薄餅想試,不過tea time吃不了太多,唯有等下次機會再試其他口味啦~

2023-10-26 301 浏览
灣仔新開薄餅店,主打羅馬薄餅,薄餅款式花多眼亂,樣樣都好似好好食,選擇困難可能要諗多陣😂😂揀好款式同份量後,會即刻焗返熱,按重量收數,薄餅好好脆,由於即熱既關係,芝士都輕鬆有拉絲❤️推介4formaggi同crostino 🤤店員好甜會切細塊,方便食用,呢兩款都係平時喜歡既口味🤤最後用Nutella做甜點,餅底酥脆,內餡好多醬,食落甜甜咸咸既味道,未必個個喜歡,但我都好推介啦☺️性價比高,價錢唔錯,味道出色,仲有廁所可以洗手,適合注重衛生人士❤️❤️

推介4formaggi同crostino 🤤
店員好甜會切細塊,方便食用,呢兩款都係平時喜歡既口味🤤

2023-10-24 232 浏览
最近灣仔新開了一間薄餅店來自意大利羅馬的人氣手切薄餅店更被意大利權威指南評為 "Top Pizzerias in Italy 2023"而首間亞洲分店便是落戶於香港店內有超過20款不同口味的薄餅選擇有別於平常的圓形薄餅,他們的薄餅是方形的一次過可以試齊多款的口味更開心而且店員可以即場幫忙翻熱想在店內內用的朋友也可以吃得到熱辣辣的薄餅薄餅是沿用了30多年的麵糰餅底配方配合羅馬傳統低溫烤焗的方法,令薄餅的口感更香脆六款口味當中最愛Truffle口味松露醬、芝士和菇類在烤焗後的味道更濃郁另一款很特別的便是Nutella口味香脆的薄餅夾著甜甜的榛子醬夾心當作甜品非常推薦ꕥ 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘊𝘩𝘪𝘱𝘴ꕥ 𝘔𝘢𝘳𝘪𝘯𝘢𝘳𝘢ꕥ 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦ꕥ 𝘕𝘶𝘵𝘦𝘭𝘭𝘢ꕥ 𝘊𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢ꕥ 4 𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘨𝘨𝘪
最近灣仔新開了一間薄餅店
來自意大利羅馬的人氣手切薄餅店
而首間亞洲分店便是落戶於香港

店內有超過20款不同口味的薄餅選擇
有別於平常的圓形薄餅,他們的薄餅是方形的
一次過可以試齊多款的口味更開心
而且店員可以即場幫忙翻熱
想在店內內用的朋友也可以吃得到熱辣辣的薄餅

薄餅是沿用了30多年的麵糰餅底配方
配合羅馬傳統低溫烤焗的方法,令薄餅的口感更香脆
六款口味當中最愛Truffle口味
松露醬、芝士和菇類在烤焗後的味道更濃郁

另一款很特別的便是Nutella口味

ꕥ 𝘕𝘶𝘵𝘦𝘭𝘭𝘢
ꕥ 𝘊𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢
ꕥ 4 𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘨𝘨𝘪
2023-10-23 176 浏览
被鑑評為top pizza in Italy 2023嘅意大利羅馬人氣手切pizza店登陸香港Alice pizza以手切長方形pizza作為特色用上自家麵團餅底配方帶烤出香脆餅底店內主打由客人按自己喜好去揀pizza口味 之後再按自己想要嘅份量切割 咁就可以試多d口味!CarbonaraMortadellaTruffleParmaDiavola Gricia Nutella Pizza批底簿身而且好香脆味道充滿麵粉香氣加上店內有唔同款式口味一定有一款啱口味我自己最鍾意嘅口味係truffle & carbonara! truffle 松露味好香濃而且充滿菌香就算係素食但味道同樣惹味濃郁carbonara以雞蛋。水牛芝士。羊奶芝士。意式風乾豬面頰肉製成味道濃郁充滿濃厚香氣
Alice pizza以手切長方形pizza作為特色
用上自家麵團餅底配方帶烤出香脆餅底
店內主打由客人按自己喜好去揀pizza口味
之後再按自己想要嘅份量切割
咁就可以試多d口味!

Carbonara

一定有一款啱口味
truffle 松露味好香濃而且充滿菌香
就算係素食但味道同樣惹味濃郁
味道濃郁充滿濃厚香氣
最近去過幾次灣仔,見到有間新開的pizza店,門口經常大排長龍。後來知道原來是來自意大利羅馬的人氣長方形手切薄餅專家Alice Pizza首間亞洲區分店,很多pizza迷都特登慕名而來。一般傳統Pizza都是圓形,這間Pizza店的pizza是方形,而且即點即切並按重量定價,等食客可以自由組合試多幾種味,這種食法在香港是幾新鮮。知道Alice Pizza的薄餅用的是高質意大利麵粉及特級初榨橄欖油外,特選啤酒酵母,發酵至少24小時,再以人手揉製成輕薄餅底,焗出空氣感餅底。餐廳總共有21款pizza口味供應,非常豐富,分成意大利傳統口味,招牌,素食口味亦有6款,還有一款是Nutella朱古力醬的甜品口味。今次試了一款義大利傳統Carbonarra $38/100克類似Carbonarra整意粉的材料,用上雞蛋, 義大利燒豬頰肉 Pecorino 羅馬芝士和黑胡椒。P燒豬頰肉,油脂分泌融入pizza,Pecorino 羅馬芝士是一款羊奶芝士,味道濃郁。蛋汁散落於pizza上,充滿蛋香。招牌款式共試了三款Mortadella $38/100克Mortadella是一種燻製豬肉香腸,嫩粉紅色,口
今次試了一款義大利傳統
Carbonarra 100克
Carbonarra $38/100克
招牌款式共試了三款
Mortadella 100g
Mortadella $38/100克
Mortadella是一種燻製豬肉香腸,嫩粉紅色,口感細膩絲滑。Pizza面鋪上奶香味濃的 Stracciatella of Burrata 軟芝士,並灑上開心果碎,口感層次豐富。
Truffle 100克
Truffle $38/100克
除了肉類薄餅,其實也有供應素食口味,Truffle pizza材料有Mozzarella芝士,混合多種蘑菇、松露醬和Reggiano PDO 芝士。菌香滿溢,散發濃郁黑松露菇菌味。
Parma 100克
Parma $45/100克
以17個月的帕爾馬火腿做主角的Parma,批面可見玫瑰色的風乾肉,馬蘇里拉芝士,加上黃車厘茄和火箭菜,紅黃綠三色奪目鮮艷,刺激味蕾和觀感,食慾大增。
2023-10-22
Carbonarra 100克
Mortadella 100g
Truffle 100克
Parma 100克
2023-10-18 193 浏览
一直見社交平台廣泛宣傳哩間來自羅馬嘅pizza 店,而且門面裝修別緻,都心思思想試試。最近間中經過見人龍不再,就決定搵日試吓。我order 咗Parma ham 同potato pizza . 哩間店係按gram 計,但買pizza 前我對每件pizza 幾多gram 完全冇concept . 我哩張相係$125,個人覺得偏貴。Parma Ham 係signature , 比冇肉嘅potato 好味。Potato pizza 偏鹹。薄餅底出色,唔係一塊cookie咁,而家好脆。鐘意食薄底嘅我就啱晒我口味啦!

外卖自取
2023-10-16 316 浏览
// 𝙍𝙤𝙢𝙖𝙣 𝙋𝙖𝙣 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 𝙎𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙞𝙨𝙩 𝙉𝙚𝙬𝙡𝙮 𝙊𝙥𝙚𝙣𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞 - 𝘼𝙡𝙞𝙘𝙚 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 🍕 //-Famed for their deliciously crispy pizza, baked in large, rectangular tins, sliced to order, and sold by weight, 𝐀𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 has made their first Asian outpost debut in Hong Kong, located in Wan Chai; presenting authentic Roman pan pizza made with high-quality imported ingredients and fabulous low-yeast dough.-Hailed as Italy’s first pizza chain and named among the Top Pizzerias in Italy 2023 by rating platform Gambero Ros
Hailed as Italy’s first pizza chain and named among the Top Pizzerias in Italy 2023 by rating platform Gambero Rosso, the local branch is true to the brand heritage of authentic for their top-notch ingredients imported from Italy and with Hong Kong pizzaioli trained by instructors from the Alice Pizza Academy.
The Roman pizza ‘by the cut’ concept features freshly baked pizza, cut into pieces and weighed to order for a fun pizza indulgence. A standard slice will weigh from 100g-160g depending on the ingredients on top, with prices ranging from HK$25 for 100g of Margherita – a traditional favorite among some 24 daily choices – to HK$45 for 100g of Parma.
// 𝐍𝐎 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ᴍᴇ-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴡᴛs-ᴡsᴄ
2023-10-15 256 浏览
終於喺好多人排隊知之下,可以一試呢一間灣仔新開好出名嘅Pizza!呢一間餐廳嘅收$方法特別係以gram去計算,每件大概30-40左右,比較特別嘅口味有幾款,我哋比較鍾意食carbonara, 佢既餅皮同傳統pizza唔同非常好食,而且唔會非常厚,carbonara味道非常濃郁,個面加埋烤脆左bacon,個味道非常夾,蛋黃醬亦都令到成個Pizza嘅味道昇華!非常推介大家食呢一個味道!價錢嚟講亦都唔算太貴,我覺得鍾意食Pizza嘅,大家可以嚟試吓!🤝🤝