2025-07-15 52 浏览
荃灣享成街(車房街附近)有一間昭和復古風既洋食屋 @ado_yoshokuya ,風格近似日本 #星乃珈琲店 ,我本身自己好喜歡這種風格🥰佢地最招牌必定係風摩日本既經典日本蛋包飯,IG長期都有好多製作片,每次都覺得好治癒😂デミグラスオムライス $86經典日式牛肉醬汁蛋包飯Omurice with Classic Demi glace Sauce𠝹開嗰下真係幾治癒,入面既炒蛋狀態滑嘟嘟加埋日式牛肉汁同蕃茄炒飯底,實不相瞞我可以食二份🤣Ado‘s 特製ハンバーグ $110Ado’s自家手打日式漢堡排Ado‘s Hamburg Steak自家製手打漢堡扒煎得幾香,漢堡扒厚度有返咁上下,配個白飯真係一樣係白飯神偷❣️+$27 可轉為套餐,包餐湯同飲品,特飲就另加$8梳打我必定要加球雪糕就再加$10 ,喫茶店雪糕梳打一定要咁叫先正架麻!** 小店座位不多約20個,建議在黃金時間早一點❣️#foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoodie #hkig #hkfood #lifestyle #foodiesofinstagram #hkfoodshare #foodiemilkte

デミグラスオムライス $86

Ado‘s 特製ハンバーグ $110
Ado’s自家手打日式漢堡排
Ado‘s Hamburg Steak

+$27 可轉為套餐,包餐湯同飲品,特飲就另加$8

** 小店座位不多約20個,建議在黃金時間早一點❣️

#foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoodie #hkig #hkfood #lifestyle #foodiesofinstagram #hkfoodshare #foodiemilkteahk #hkfoodieblogger #hkfoodpic #香港探店 #食在香港 #美食推薦#美食日記 #吃貨 #ufoodphoto #ufoodvideo #日洋食 #喫茶 #蛋包飯 #adoyoshokuya #自家製手打漢堡 #雪糕梳打 #荃灣美食
#ADO洋食屋 #昭和風 #日本美食 #蛋包飯 #hkjapanesefood

📍ADO洋食屋 (荃灣)
荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖

Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻

如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我,謝謝支持💕

裝飾好昭和風, 每道菜到甜品, 飲品, 餐具都好似一件藝術品咁好精緻, 好靚, 令人想望多陣先食, 荃灣有間咁高質素嘅日式餐廳, 希望可以繼續做落去🫶🏻🫶🏻🫶🏻💫和風醬香奶油雞肉燉飯奶油醬的光澤, 金黃色的雞肉脆皮與脹卜卜嘅珍珠米飯拼湊出黎個賣相好靚呀❤️每啖燉飯都融入左濃郁嘅奶香與醬香, 入口滑順, 米飯嘅口感恰到好處, 唔會過於黏稠, 有咬口, 吸收哂醬汁嘅精華, 雞肉外脆內嫩, 口感好豐富😋💫經典日式牛肉醬汁蛋包飯視覺享受嘅一道餸😍🌟輕輕用刀𠝹開蛋皮兩邊, 柔滑的蛋皮緩慢地包裹著香濃的米飯, 蛋皮嘅口感好細滑, 米飯吸收了醬汁的味道, 加上獨特嘅牛肉醬汁, 帶有淡淡嘅甜味與醬香, 啖啖滋味🤤芫荽菜配枝豆, 小清新, 解膩good八爪魚沙律好彈牙, 有驚喜忌廉粟米湯好濃郁🍮布甸好滑溜溜呀, 食埋佢, 大滿足仔, 200分正❤️❤️❤️🥤焦糖鮮奶咖啡焦糖嘅甜度岩岩好, 加埋滑奶, 勁出色👍☕️焙茶鮮奶拉花極靚, 焙茶茶香加埋鮮奶嘅奶滑, 是我喜愛的🫶🏻

💫和風醬香奶油雞肉燉飯

💫經典日式牛肉醬汁蛋包飯
視覺享受嘅一道餸😍🌟

芫荽菜配枝豆, 小清新, 解膩good

八爪魚沙律好彈牙, 有驚喜

忌廉粟米湯好濃郁

🥤焦糖鮮奶咖啡
焦糖嘅甜度岩岩好, 加埋滑奶, 勁出色👍

☕️焙茶鮮奶
拉花極靚, 焙茶茶香加埋鮮奶嘅奶滑, 是我喜愛的🫶🏻

2025-07-08 79 浏览
平時去荃灣都淨係去唔同商場食,因為佢哋個天橋真係超級方便😆今次咁啱喺街邊行嘅時候見到一間外表勁有日式風味嘅餐廳,於是就入咗去試吓🤩餐廳內部擺設都好有日本風味,雖然舖位唔大,但係長期都滿座👏🏻經典日式牛肉醬汁蛋包飯個蛋包飯絕對係餐廳招牌菜之一,我好欣賞蛋包飯個飯底唔係用白飯呢一下,真係誠意分滿分🥹個飯底食得出有濃濃嘅牛肉醬汁味,超惹味🤤而且佢哋自家製嘅牛肉醬汁食落甜中帶鹹,層次豐富💕Ado’s 自家手打日式漢堡扒呢個漢堡扒都絕對推薦俾大家,漢堡扒肉質足夠鮮嫩,而且肉汁滿滿,配埋個醬汁食,簡直一流,隔離仲有唔少嘅蔬菜,可以解膩😝日本蜜瓜梳打&日本提子梳打呢兩杯梳打蜜瓜味同提子味都好出,而且好清新,啱晒炎炎夏日解暑😙

Ado’s 自家手打日式漢堡扒

日本蜜瓜梳打&日本提子梳打
2025-07-08 60 浏览
喺荃灣享成街一個唔起眼嘅角落,竟然藏住一間主打日式蛋包飯嘅餐廳!ADO洋食屋以昭和復古風為主題,懷舊既吊燈同復古裝潢帶出濃濃嘅日本懷舊感覺,無論食物定係環境都好適合影相打卡。📸🍵套餐升級推介每款主菜都可以加 $27 升級成套餐,包括栗米湯同飲品。栗米湯係日式既味道,微微甜甜地,口感順滑。飲品方面,我地點左熱Cappuccino ☕,有靚靚拉花值回票價🍳明太子奶醬蛋包飯蛋包飯係ADO嘅名物!一刀𠝹開面頭嘅蛋,蛋醬已經輕輕流出,非常治癒。內層係微酸嘅蕃茄炒飯🍅,酸酸地好醒胃,配埋Creamy既明太子奶醬,每一口都充滿幸福感。🍷紅酒燉牛肋條牛肋條煮得好腍,配埋紅酒汁同雜菜🥦,味道層次豐富,紅酒汁拌飯特別好味 。 昭和風蛋包飯🍳 🍛
🍵套餐升級推介
🍳明太子奶醬蛋包飯
🍷紅酒燉牛肋條
2025-07-07 58 浏览
昨日下午約咗同事在公司附近食午餐,她提議到這間Ado洋食屋食午餐。餐廳裝修有點懷舊日本小店感覺。🍛 自家手打日式日式漢堡扒一大塊厚厚嘅日式漢堡扒外層微微焦香,而裡面嘅肉質非常鮮嫩又有彈性,一口咬落去也不會鬆散。而配菜方面有椰菜絲、青瓜和蕃茄,再淋上日式胡麻醬,極為清新爽口。🍛 和風醬香奶油雞肉燉飯和風醬和奶油係燉飯嘅靈魂所在,醬汁包裹在米飯和雞肉上,每一口都充滿濃郁嘅奶油香味,較為特別的是炸雞皮,多塊雞皮插在燉飯上,令到整碟燉飯賣相更為突出。🥄 日式忌廉粟米湯 (餐湯)濃郁栗米和奶香味,每啖都有清甜嘅栗米粒,增加咗口感的豐富度。☕️ Matcha Latte醇厚口感嘅抹茶,加入咗絲滑嘅牛奶,味道更加濃郁和飽滿。☕️ Caramel Latte焦糖嘅甜味較為濃郁,但跟咖啡和牛奶搭配後,不覺得過於甜膩。

🍛 自家手打日式日式漢堡扒

🍛 和風醬香奶油雞肉燉飯

🥄 日式忌廉粟米湯 (餐湯)

☕️ Matcha Latte
醇厚口感嘅抹茶,加入咗絲滑嘅牛奶,味道更加濃郁和飽滿。

☕️ Caramel Latte
焦糖嘅甜味較為濃郁,但跟咖啡和牛奶搭配後,不覺得過於甜膩。

2025-06-25
$126.5 (午餐)
2025-07-04 123 浏览
荃灣復古洋食店這家餐廳以深色木材裝飾,充滿復古古典風味,讓人感受到濃厚的懷舊氣息。🍚 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $86這道蛋包飯一切開,半溶的蛋汁流出,米飯不會感覺乾燥,醬汁味道濃郁,讓人忍不住再來一口。🍝 和風洋蔥煙肉奶油意粉 $106意粉的口感滑順,煙肉與洋蔥的搭配增添香氣,奶油醬汁濃厚,讓整道菜十分美味。🍲 升級套餐 +$27可選擇配上今日餐湯、前菜及飲品,讓用餐體驗更為豐富。🌽 粟米湯清甜的粟米湯作為前菜,非常合適。🥤凍蜂蜜柚子茶 (+$3)🥤日本波子汽水味梳打 加配雪球 $38這款飲品帶有日本波子汽水的味道,清新可口,搭配雪球更是特別,讓人印象深刻。加一服務費ADO洋食屋 (荃灣)荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖
荃灣復古洋食店

🍚 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $86

🍝 和風洋蔥煙肉奶油意粉 $106

🍲 升級套餐 +$27
可選擇配上今日餐湯、前菜及飲品,讓用餐體驗更為豐富。
🌽 粟米湯
清甜的粟米湯作為前菜,非常合適。

🥤凍蜂蜜柚子茶 (+$3)

🥤日本波子汽水味梳打 加配雪球 $38

加一服務費

ADO洋食屋 (荃灣)
荃灣享成街8號香城大廈地下5A號舖
2025-07-03 112 浏览
想搵岩打卡既餐廳,呢間係個好選擇🍳濃厚芝士肉醬蛋包飯 $110呢間餐廳見話蛋包飯係必叫,佢上枱係成個蛋包上,再自己切開黎😍個蛋夠嫩滑,肉醬落左超多芝士,個飯底都係茄汁飯🍅另外加$27有餐湯、前菜同飲品,粟米忌廉湯好味,個前菜係日式小菜好開胃,唔錯🥘奶油味噌野菜燉雞腿肉 $84配埋白飯,有薯仔🥔、西蘭花、紅蘿蔔🥕,個汁再多啲會更好,因為要撈飯食🍚個醬汁唔會好重口味,唔會膩,西蘭花沾滿個醬食正🥦雞腿啖啖肉,2選1都係中意蛋包飯多啲🍦提子梳打加雪糕/焦糖鮮奶咖啡個餐包左基本餐飲,我地就補左差價飲呢2款,提子梳打加雪糕好夏日😍overall:餐廳長期滿座,要黎食就記得一定要book位💡當日都見好多係姊妹淘/情侶黎,成個氛圍好岩傾住計慢慢食,經過荃灣不妨一試
想搵岩打卡既餐廳,呢間係個好選擇

🍳濃厚芝士肉醬蛋包飯 $110

🥘奶油味噌野菜燉雞腿肉 $84

🍦提子梳打加雪糕/焦糖鮮奶咖啡

overall:
2025-06-28
2025-07-03 127 浏览
平日睇戲經過都想黎食,但裡面座位比較少所以都要等位,今次就早啲去排隊。裡面既設計都非常和風感,好似去左日本啲昭和式和風洋食屋~連啲燈都配合埋。呢到最出名係蛋包飯所以今次都有點:只要加$27就可以升級套餐,有餐湯同前菜,今日個餐套係栗米湯,非常濃郁同有粒粒栗米。經典日式牛肉醬汁蛋包飯Omurice with Classic Demi glace Sauce個蛋做得好,因為一切就流心,成個飯都係蛋汁,如果平時唔食咁濃味既人可以點蛋包飯,唔會太重味明太子和風奶醬意粉Spaghetti with Mentaiko Sauce有一舊明太子喺面,意粉份量都唔少,充滿日系少女風。日本蜜瓜梳打 Melon Soda日本波子汽水味梳打 Ramune Soda兩杯梳打都好夢幻,蜜瓜味好大陣香味,都好清甜。

呢到最出名係蛋包飯所以今次都有點:

Spaghetti with Mentaiko Sauce
有一舊明太子喺面,意粉份量都唔少,充滿日系少女風。

日本蜜瓜梳打 Melon Soda
日本波子汽水味梳打 Ramune Soda
兩杯梳打都好夢幻,蜜瓜味好大陣香味,都好清甜。

2025-07-01 101 浏览
“濃厚芝士肉醬蛋包飯”($110)“日式咖哩吉列豬排飯+煎蛋”($86+$12)“焦糖雞蛋布丁”($54)終於嚟到呢間人氣洋食屋🥰餐廳用上昭和風嘅裝修真係好似去咗日本咁😆嚟到必點嘅一定係蛋包飯我就揀咗濃厚芝士肉醬蛋包飯隻蛋輕輕一界已經分成2半,夠哂嫩滑🤤而且每一啖都食到濃濃嘅肉醬,正呀😚另一份點咗日式咖哩吉列豬排飯🐷🍛再額外加咗隻煎蛋😛🍳豬排外脆內juicy,加上日式咖喱送飯一流☺️我地2個主食都升級咗做套餐(+$27)跟埋是日餐湯粟米濃湯,前菜,指定飲品如果點其他飲品就加返差價😝我地揀咗波子汽水梳打(+$8),焙茶鮮奶(+$15)最後叫埋焦糖雞蛋布丁做甜品🍮布丁質地厚實,雞味香濃,好滿足呀🥰
“濃厚芝士肉醬蛋包飯”($110)
“日式咖哩吉列豬排飯+煎蛋”($86+$12)
“焦糖雞蛋布丁”($54)

終於嚟到呢間人氣洋食屋🥰
餐廳用上昭和風嘅裝修
真係好似去咗日本咁😆
嚟到必點嘅一定係蛋包飯
我就揀咗濃厚芝士肉醬蛋包飯
隻蛋輕輕一界已經分成2半,夠哂嫩滑🤤
而且每一啖都食到濃濃嘅肉醬,正呀😚
另一份點咗日式咖哩吉列豬排飯🐷🍛
再額外加咗隻煎蛋😛🍳
豬排外脆內juicy,加上日式咖喱送飯一流☺️
我地2個主食都升級咗做套餐(+$27)
跟埋是日餐湯粟米濃湯,前菜,指定飲品
如果點其他飲品就加返差價😝
我地揀咗波子汽水梳打(+$8),焙茶鮮奶(+$15)
最後叫埋焦糖雞蛋布丁做甜品🍮
布丁質地厚實,雞味香濃,好滿足呀🥰
2025-06-30 103 浏览
成間店日式昭和懷舊風,木系裝修好溫馨,座位窄少少但人情味搭夠經典日式牛肉醬汁蛋包飯真心驚艷!一𠝹開滑蛋,蛋汁瀑布咁湧出嚟,蛋香超濃又滑溜,配埋酸酸哋嘅茄汁炒飯底同濃郁牛肉醬,啖啖都掛汁,真係還原日本水準。 紅酒燉牛肋條用咗3小時熬製,牛肋條汁濃到黏脷,牛肉炆到鬆化,撈飯食邪惡到爆! 配菜同湯穩陣過關:羅宋湯夠熱夠濃,前菜凍凍哋幾開胃。 焦糖雞蛋布丁係完美句號!布丁「動L」得嚟超Creamy,焦糖帶微微冧酒香,蛋奶味濃到化唔開,忍唔住刮清杯底。 飲品中規中矩:冰美式普通,焙茶Latte茶香夠但奶泡略厚,當解膩都OK。 總結:紅酒燉牛肋條同布丁必encore,荃灣隱世打卡小店冇介紹錯!

配菜同湯穩陣過關:羅宋湯夠熱夠濃,前菜凍凍哋幾開胃。

2025-06-29 75 浏览
「荃灣,有間隱世和式Cafe」如果你要問小編,點先為之隱世,小編就只可以答你,好似今次帶大家黎到荃灣咁,小店位於內街小巷入面,而店內裝修非常有心思,佈置充滿和洋式風格 一 ADO洋食屋 @ado_yoshokuya🌟和風醬香奶油雞肉燉飯 $86有Follow開應該知小編對燉飯情有獨鍾,和風醬香奶油雞肉燉飯食得出奶油醬香,質地非常Creamy🤤👍🏻👍🏻🌟明太子奶醬蛋包飯 $120而佢地既招牌蛋包飯亦非常出色,滑溜既蛋包上面淋埋明太子奶醬,好Creamy好好味🤤👍🏻👍🏻而飲品,就分別嗌左:日本蜜瓜梳打 $28 (雪糕+$10)、日本波子汽水味梳打 $28 (雪糕+$10) 味道非常清爽,顏色非常適合打卡👍🏻📍ADO洋食屋地址:荃灣香城大廈地下5A號舖#荃灣 #ADO洋食屋 #享成街 #昭和風 #荃灣美食 #蛋包飯 #日本美食 #支持小店 #留港消費 #覓食荃灣 #食在荃灣 #荃灣食乜好 #為食關注組 #香港美食地圖 #九十後行到邊食到邊 #ADOYoshokuya #hkfoodie #hkjapanesefood #HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
「荃灣,有間隱世和式Cafe」

🌟和風醬香奶油雞肉燉飯 $86

🌟明太子奶醬蛋包飯 $120

而飲品,就分別嗌左:

📍ADO洋食屋
地址:荃灣香城大廈地下5A號舖

#ADOYoshokuya
#hkfoodie #hkjapanesefood
#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2025-06-25 85 浏览
🥳老公最鍾意食蛋包飯🥚呢間裝修好似昭和時代😍好靚又別緻💯的野好似好食😋我哋特別喜歡佢地嘅蛋包飯💕蛋皮好軟熟✅正呀🥳🥚明太子奶醬蛋包飯:見到佢賣相已經心心眼嚕😍明太子味道咸咸地加埋豐富嘅奶醬👅跟住佢個圖輕輕手切開個蛋包飯😛然後睇住佢地慢慢打開嗰陣🌺真係超激動呀🤩呢個超推介呀🥳🧀濃厚芝士肉醬蛋包飯:個芝士肉醬有好多✅個蛋一樣咁滑呀❤️呢度嘅蛋包飯真係唔錯💯📌一定要加$要埋個套餐👍佢個雜菜湯好多料😍而且味道好清新👅個前菜大根煮都好得✅味道夠濃💯🍯蜂蜜柚子茶:味道夠濃✅有誠意嘅熱蜂蜜柚子茶🍵啱曬喜歡熱飲嘅朋友仔🥳☕️焙茶:茶底夠灔💯跟餐超抵呀✅

☕️焙茶:茶底夠灔💯跟餐超抵呀✅

• 明太子奶醬蛋包飯
2025-06-25 97 浏览
今次去咗 Ado Yoshokuya 食lunch,餐廳主打日式洋食,食物精緻又有心思,價錢仲好合理,性價比高!自家手打日式漢堡排漢堡扒係餐廳嘅招牌菜,肉質 juicy 又鬆軟,切開仲有肉汁流出,配埋濃郁嘅 demi-glace 醬汁,超級惹味!旁邊嘅蔬菜都好新鮮,整體配搭好平衡。明太子和風奶醬意粉明太子意粉嘅醬汁 creamy 得嚟唔會太膩,明太子嘅鹹香好突出,意粉煮得 al dente,每條都掛滿醬汁,食落好滿足!飲品 & 甜品提子梳打經典日式汽水,葡萄味好清新,加埋雲里拿雪糕甜度適中,飲落好 refreshing,啱晒配濃味主菜。Greentea Latte焙茶 latte 茶香濃郁,奶泡綿密,熱飲好暖胃,鍾意焙茶嘅朋友一定會愛上!
自家手打日式漢堡排

飲品 & 甜品
提子梳打

Greentea Latte
2025-06-25 180 浏览
呢間日式蛋包飯喺荃灣小有名氣 經常要排隊~主打和洋料理 店面充滿日系復古氛圍今次二訪依然衝住蛋包飯而去 ٩(^ᴗ^)۶.✿ 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $86✿ 明太子和風奶醬意粉 $120✿ 焙茶拿鐵 套餐+$15(+$27轉套餐 配前菜 餐湯飲品).蛋包飯賣相靚 奄列好𝐟𝐥𝐮𝐟𝐟𝐲似隻訓緊覺嘅梳乎蛋切嘅過程非常治癒 蛋漿好似瀑布咁傾巢而出(´∀`)底下嘅蕃茄炒飯口感都不錯 唔會太濕太黏配上半熟滑蛋同牛肉醬汁 每啖都好𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮濃味明太子意粉亦都𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆入口充滿奶油香飲品有多款咖啡、日式梳打等等叫左杯焙茶拿鐵 茶味非常濃郁 亦有美美拉花

呢間日式蛋包飯喺荃灣小有名氣 經常要排隊~
主打和洋料理 店面充滿日系復古氛圍
今次二訪依然衝住蛋包飯而去 ٩(^ᴗ^)۶
✿ 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $86
✿ 明太子和風奶醬意粉 $120
✿ 焙茶拿鐵 套餐+$15
(+$27轉套餐 配前菜 餐湯飲品)

蛋包飯賣相靚 奄列好𝐟𝐥𝐮𝐟𝐟𝐲似隻訓緊覺嘅梳乎蛋
切嘅過程非常治癒 蛋漿好似瀑布咁傾巢而出(´∀`)
底下嘅蕃茄炒飯口感都不錯 唔會太濕太黏
配上半熟滑蛋同牛肉醬汁 每啖都好𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮濃味

明太子意粉亦都𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆入口充滿奶油香
飲品有多款咖啡、日式梳打等等
叫左杯焙茶拿鐵 茶味非常濃郁 亦有美美拉花

2025-06-25 96 浏览
之前都黎過呢間,今次再回訪,我都幾鍾意佢地嘅蛋包飯,除左啱打卡,仲要好好食🤤▪️濃厚芝士肉醬蛋包飯$110蛋包飯有炒飯做底,上面鋪左滑蛋奄列,自行切開,蛋漿好似瀑布咁澎湃,好療癒😚肉醬都俾得幾多,夠香濃,芝士滿滿,相機即刻食先📸▪️柚子檸檬蒜香鮮蝦意粉$86午市套餐最抵食,包左餐湯/沙律,今日呢個係粟米湯,甜甜地,質感濃稠。意粉軟硬度適中,幾重蒜香,比想像中有驚喜,鮮蝦略少▪️榛子鮮奶咖啡$42 、焦糖鮮奶咖啡套餐+$17兩杯都有拉花,微甜,正正常常環境都係行日式復古喫茶店路線,下午茶黎食布丁仲正!!

▪️濃厚芝士肉醬蛋包飯$110

濃厚芝士肉醬蛋包飯

▪️柚子檸檬蒜香鮮蝦意粉$86

柚子檸檬蒜香鮮蝦意粉

▪️榛子鮮奶咖啡$42 、焦糖鮮奶咖啡套餐+$17
兩杯都有拉花,微甜,正正常常

榛子鮮奶咖啡
焦糖鮮奶咖啡

環境都係行日式復古喫茶店路線,下午茶黎食布丁仲正!!
濃厚芝士肉醬蛋包飯
柚子檸檬蒜香鮮蝦意粉