餐厅: add@Prince
资讯:

因為某個原因,老公有這酒店既會員卡,並且有買4送2既 coupon,於是乎約左四大長老一齊嚟呢度開餐聚下。自助晚餐6:30開始,食物分刺身﹑即開生蠔區﹑芝士凍肉區﹑凍海鮮區﹑沙律區﹑印度美食區﹑泰式美食區﹑即煮麵檔及少量熱葷,亦有燒肉眼扒等,當然唔少得甜品區啦!其實食物款式雖未至於好多,但如果你乜都食,真係OK架!奈何我倆的父母唔係唔食牛羊,就係唔食凍海鮮﹑生冷野,而呢度既熱葷確實極少,是晚得羊架﹑燒沙甸魚﹑菜膽雞﹑唔知咩焗雞﹑咕嚕肉同京都骨(最後兩者係先後出場),炸生蠔叫做特別啲,但奶奶話味道麻麻,佢可是食開流浮山新鮮貨的!另外佢有即煮龍蝦,但好隱蔽下,差點發現佢唔倒... 但到我地去攞時已得番殼了,冇乜肉,所以長輩感覺冇乜野食。正常價錢係$438加一,如果正價食上面既野,確係有點貴,但而家用左coupon及會員七五折,6個成人埋單都係$1500有找,即每人$250唔駛,咁就抵番哂了!

芝士拼盤
沙律區
熱葷
印度美食
即切燒火腿
甜品區
各式甜品
迷你葡撻
我好想吃窩夫,但太飽了!
多款Movenpick 雪糕
沙律區
印度美食
甜品區
鮮甜長腳蟹
尋日紅假同老公同埋另一 pair 朋友心血來潮打算去食 buffet, 由於即席搵地方所以好多受歡迎既已經無位, 於是搵搵吓時諗起依間以前間唔中都會去吓而一直都認為食物同價錢都 ok 既訂位後我地仍然準時 6:30pm 到達* 蟹腳鮮甜唔乾, 好味、而螺肉、青口同蝦都係一般水準* 行完一轉甜品區已覺非常唔繽紛唔豐富無選擇唔吸引, 我向來食 buffet 都係最貪佢地個甜品區, 食過好多間差唔多價位既酒店自助餐印象中未試過夠依間咁少選擇, 而最後除咗食兩轉雪糕外就只食咗兩件小蛋糕 ~ 今次係有史以黎食得最少甜品既一次!!

訂位後我地仍然準時 6:30pm 到達
* 蟹腳鮮甜唔乾, 好味、而螺肉、青口同蝦都係一般水準
题外话/补充资料: - 裝修完坐得舒服咗 - 但食物選擇少咗一半以上, 基本上食兩轉已經唔知食咩 - 尤其甜品區誇張地大縮水 *** 每人除開大概 $400, 以依個價錢食 buffet 完全唔貴 ~~ 但以今餐食物既選擇就唔多值喇 : ( : ( : ( !!! *** 依間個人唔會建議大家黎食
2013-10-01
2013-09-14 3284 浏览
五月二十九日 (星期三)與母親大人慶生,說想吃自助餐,並特別點名來這裡生日大晒,當然不會逆其意喇!自助餐有Cheese Platter的不多多款的選擇,加一點生果伴吃也不錯不要吃太多,這是自助餐喔很少地方供應生蠔,這裡難得有供應可惜稍欠新鮮,還吃到有點砂粒這裡的龍蝦湯挺濃稠的入口蝦香也不賴,架架仔仔喝了兩大碗海鮮冷盤也有多款供應父親大人特別喜歡這裡的蟹腳,肉嫩滑又香甜吃着吃着,吃完也差不多半飽喇自助餐除了多食品供應,還得有一兩款令人印象深刻的這款竹籠石班蒸飯着實挺好吃石班與飯一起蒸,魚香盡滲飯,也不可吃太多每位食客奉送一客大大粒的扇貝,味道爽口唯一美中不足,是配以架架仔仔不好的東菇甜品也有很多選擇不過質素一般,沒有什麼特別深刻的生日惠顧,會奉送蛋糕一個現場吃的話便太飽喇,還是可以拿回家慢慢享受
五月二十九日 (星期三)

與母親大人慶生,說想吃自助餐,並特別點名來這裡
生日大晒,當然不會逆其意喇!
自助餐有Cheese Platter的不多
多款的選擇,加一點生果伴吃也不錯
不要吃太多,這是自助餐
很少地方供應生蠔,這裡難得有供應
可惜稍欠新鮮,還吃到有點砂粒
這裡的龍蝦湯挺濃稠的
入口蝦香也不賴,架架仔仔喝了兩大碗
海鮮冷盤也有多款供應
父親大人特別喜歡這裡的蟹腳,肉嫩滑又香甜
吃着吃着,吃完也差不多半飽喇
自助餐除了多食品供應,還得有一兩款令人印象深刻的
這款竹籠石班蒸飯着實挺好吃
石班與飯一起蒸,魚香盡滲
飯,也不可吃太多
每位食客奉送一客
大大粒的扇貝,味道爽口
唯一美中不足,是配以架架仔仔不好的東菇
甜品也有很多選擇
不過質素一般,沒有什麼特別深刻的
生日惠顧,會奉送蛋糕一個
現場吃的話便太飽喇,還是可以拿回家慢慢享受

2013-05-29
2013-08-29 2435 浏览
入席前服務員話新增左"泰國"食品區 而"甜品"區搬左接待處附近,初時以為會多咗食物選擇,入到去睇返而感到非常失望.....因為少左好多選擇!  無咗我個人到此必飲之選:翡翠螺,八爪魚刺身, 楊枝金露,朱古力布朗尼,酥餅,...  即煮生滾粥無咗,而變咗火腿(味道麻麻地-咸左d)&燒雞(味道OK!)  "甜品"區以往都算種類少,而現在更少.得2款蛋糕,葡撻,奶凍 ,芒果布甸 ,雜莓啫喱, 糯米糍,MOVENPICK雪糕 ,窩夫 ,餅乾,新鮮水果,少到可以收得出...新設泰國"區 但無乜選擇,見到有:紅毛丹,自選配搭:涼粉,珍多等,少量泰國糕點..,而我淨食左海南雞飯味道OK!及廚師服務好好-"讚" !三文魚刺身&鰻魚壽司有骨,蟹粥~無味! 值得一LIKE + 讚 就係呢度d服務真係好好,訂位員,侍應及廚師個個都好有禮貌又有善!希望"d"食物恢復翻由開業時水準!

,芒果布甸
,雜莓啫喱, 糯米糍,MOVENPICK雪糕
,窩夫
,餅乾,新鮮水果,少到可以收得出...
新設泰國"區 但無乜選擇,見到有:紅毛丹,自選配搭:涼粉,珍多等,少量泰國糕點..,而我淨食左海南雞飯味道OK!及廚師服務好好-"" !
三文魚刺身&鰻魚壽司有骨,蟹粥~無味!

值得一LIKE + 讚 就係呢度d服務真係好好,訂位員,侍應廚師個個都好有禮貌又有善!

希望"d"食物恢復翻由開業時水準!
2013-08-11
2013-08-25 2060 浏览
6pm到酒店職員還在清掃中,等到6:30pm入座了環境都算大,只可惜食物種類較少,唯不限時也坐得較舒服有少許泰式食物 & 印度食物;沙律甜品種類也算少最好就是任食 moven pick 雪糕,還有幾種口味供選擇裝雪糕底可選脆脆薄兜(杏仁味) or 窩夫底(雲呢拿味)生蠔偏小隻,不夠肥美,好在洗得乾淨;可是生蠔的隊伍一直都很多人,要看準時機才能去排隊第一輪7pm未到,生蠔還算可以,我拿的不會太瘦第二輪差不多9pm,生蠔所剩無幾,感覺像生蠔bb,很小隻肉眼扒不知道幾成熟,反正還有血水滲出,但口感不錯;煙三文魚是厚切,偏咸;還是喜歡薄切的感覺蟹腳都算可以,蟹肉不算很多;凍蝦的殼好像一層膜般,一撕就脫下來刺身跟生蠔比下去,吸引力不大,加上刺身師傅都切得小小的壽司也弄得一口大小,卷物很迷你,手握壽司的飯很容易散而朱古力噴泉很少人去玩了,我也只顧雪糕 & 生蠔生果好像只有已切粒的西瓜、木瓜、火龍果...忘記還有什麼了甜品就酒店出品的芝士餅不錯(忘記拍下來),很多人埋單後也有外賣走呢其他甜品看上去跟街外平價貨式差不多,沒仔細嚐試
6pm到酒店職員還在清掃中,等到6:30pm入座了
環境都算大,只可惜食物種類較少,唯不限時也坐得較舒服
有少許泰式食物 & 印度食物;沙律甜品種類也算少
泰式區
沙律
裝雪糕底可選脆脆薄兜(杏仁味) or 窩夫底(雲呢拿味)
moven pick 雪糕 & 芝士餅
生蠔偏小隻,不夠肥美,好在洗得乾淨;
可是生蠔的隊伍一直都很多人,要看準時機才能去排隊
第一輪7pm未到,生蠔還算可以,我拿的不會太瘦
生蠔(一)
第二輪差不多9pm,生蠔所剩無幾,感覺像生蠔bb,很小隻
生蠔(二)
肉眼扒不知道幾成熟,反正還有血水滲出,但口感不錯;
煙三文魚是厚切,偏咸;還是喜歡薄切的感覺
刺身跟生蠔比下去,吸引力不大,加上刺身師傅都切得小小的
壽司也弄得一口大小,卷物很迷你,手握壽司的飯很容易散
而朱古力噴泉很少人去玩了,我也只顧雪糕 & 生蠔
生果好像只有已切粒的西瓜、木瓜、火龍果...忘記還有什麼了
其他甜品看上去跟街外平價貨式差不多,沒仔細嚐試
题外话/补充资料: like 侍應態度不錯;未正式開始食前,廚師也會主動幫客人拍照; 收碟及加水速度快,差不多時間便會提醒自助餐開始時間是6:30pm、 自助餐結束時間為9:30pm、餐飲、宵夜是10pm開始.....
2013-08-24
$394.2 (下午茶)
moven pick 雪糕 & 芝士餅
生蠔(一)
2013-08-21 734 浏览
又到我好喜愛的甜品LU甜品會令人開心,見到靚靚的甜品,人的心情自然都會好好的其實一去到餐廳,未食其他野前,我已經去左甜品區行個圈了甜品區芒果拿破侖~~~拿破侖的鬆餅都做得好香脆,但芒果有點酸,太生了雪糕~~~餐廳選用MOVENPICK雪糕,味道當然有保證啦!外面的脆杯是即制的,所以非常香脆竟發現鐵線,詳情請看題外話芒果布甸~~~好香芒果味,味道很好但唔夠凍藍莓芝士蛋糕~~~這是酒店出名的甜品,芝士蛋糕好軟滑,芝味十足葡撻~~~好味喎,撻皮仍好香脆馬仔~~~好"痴"牙,唔夠香,唔好食
又到我好喜愛的甜品LU

甜品會令人開心,見到靚靚的甜品,人的心情自然都會好好的

其實一去到餐廳,未食其他野前,我已經去左甜品區行個圈了
甜品
芒果拿破侖
ICE-CREAM
竟發現鐵線,詳情請看題外話
芒果布甸~~~好香芒果味,味道很好但唔夠凍
葡撻~~~好味喎,撻皮仍好香脆
馬仔~~~好"痴"牙,唔夠香,唔好食
题外话/补充资料: :D食雪糕時發生了意外呀!當然吃了幾口雪糕後,突然發覺口裡好像有D野"吉"我喎!吐出來竟然是鐵線,即是叫經理來,經理即時表現是關心客人有冇弄傷並即時處理同跟進,隔了十多分鐘,經理帶同廚師來了解事情,並即時給我回覆為何會在雪糕裡出現鐵線,他們解釋說,原來不是雪糕而係個脆杯,因為廚師原做一個脆杯都會用工具清理鐵板,可能是清潔時工具的鐵絲跌在鐵板上,他們已經即時停用這清潔工具了。 明白左時情後,雖然口腔是損了,但我好讚賞經理的處理事情的態度,而且第二天會再致電跟住情況及解釋他們日後會如何處理,這位姓"侯"的經理真係值得一"讚"
芒果拿破侖
ICE-CREAM
2013-08-21 561 浏览
上一篇寫了冷盤,今篇當然到熱葷啦熱葷一向都不是我杯熱,但總要吃一點的熱葷~~~坦白說這裡的選擇真係不多,可以說是少了一點的扒~~~大大件的牛扒冬蔭公~~~麻麻地,太重椰汁味但就唔夠酸又唔夠辣泰式炒芥蘭~~~菜本身有點老,味道是好味的泰式蓮霧沙律~~~好味喎,而且醬汁辣辣地好醒胃喎泰式牛肉沙律~~~牛肉是選用牛月展肉,肉質唔會太林又唔會好"UN"牛扒~~~牛的肉質好嫰滑,又好夠牛味,配上少許燒汁及薯蓉,YUMMY熱葷選擇雖然少,但質量總算可以的
上一篇寫了冷盤,今篇當然到熱葷啦

熱葷一向都不是我杯熱,但總要吃一點的
熱葷
熱葷~~~坦白說這裡的選擇真係不多,可以說是少了一點的
扒~~~大大件的牛扒
冬蔭公
冬蔭公~~~麻麻地,太重椰汁味但就唔夠酸又唔夠辣
泰式炒芥蘭~~~菜本身有點老,味道是好味的
泰式蓮霧沙律~~~好味喎,而且醬汁辣辣地好醒胃喎

熱葷選擇雖然少,但質量總算可以的
题外话/补充资料: 侍應的收碟速度真好快,GOOD
2013-08-21 609 浏览
又到媽媽一年一度的BIRTHDAY LA媽媽話要食自助餐,但原來宜家BOOK自助餐真係唔係一件容易事,早三日BOOK,好多都FULL BOOK,終於都搵到一間OK又BOOK到的這間酒店Buffet冇識過,但它的前身香辣屋就真係食過無數次這間ADD就係在原址的,BOOK左6點半準時去拎位喇餐廳唔算大,枱與枱的空間都幾闊,唔錯沙侓吧~~~沙律菜的選擇都不少喎!看上也很新鮮蟹腳~~~都幾大隻,唔會冇肉食,味道都幾鮮甜蝦蝦~~~蝦肉都好彈牙,鮮味都十足的,配上泰式辣味又幾好味喎生蠔~~~好細隻而且都好瘦下喎,幸好蠔都算新鮮沙律~~~菜菜好新鮮,醬汁亦教得好好Parma Ham~~~味道好好又唔會過咸,同沙律菜同吃GOOD煙三文魚~~~是厚切的煙三斗魚,我個人覺得麻麻地,如果是薄片比較好三文魚刺身~~~肉質夠甜美,又夠新鮮,但唔知係咪負責切刺身的師傅是新手,刺身切到有大有細,看似不夠專業呢......壽司~~~不過不失蟹腳~~~蟹腳真係GOOD,所以再ENCORE一大碟呀冷盤每次食自助餐都是我的主菜,所以都會對佢有一定的要求,這裡的質素都不錯,雖然選擇唔多。
又到媽媽一年一度的BIRTHDAY LA

這間ADD就係在原址的,BOOK左6點半準時去拎位喇

餐廳唔算大,枱與枱的空間都幾闊,唔錯
沙律吧
沙侓吧~~~沙律菜的選擇都不少喎!看上也很新鮮
蟹腳~~~都幾大隻,唔會冇肉食,味道都幾鮮甜
生蠔
生蠔~~~好細隻而且都好瘦下喎,幸好蠔都算新鮮
沙律
沙律~~~菜菜好新鮮,醬汁亦教得好好
刺身AND壽司
壽司~~~不過不失
蟹腳
蟹腳~~~蟹腳真係GOOD,所以再ENCORE一大碟呀

沙律吧
蟹腳
19-4-2013(五)吃過午飯,返家小休一會,晚上再乘港鐵往九龍站,待他放工後一起吃晚餐。我知道他是 Marco Polo Dining Club 的早期會員,早期會員在 Marco Polo 的旗下三間酒店弄膳,可享有 7 折優惠。有見 7 折優惠, 我建議他不如是日晚上在 Prince Hotel 內的 add 吃自助餐吧!他立刻致電預約酒店是否有座位,真好!星期五還有位子尼!。於是,我們便由九龍站步行往廣東道,來到 Prince Hotel !雖然 add 的自助晚餐款式不算多,但整體味道卻不俗!平時在家煮菜,我較少煮海鮮,所以來到這裡就主攻海鮮吧!我吃了近十隻 生蠔 , 生蠔入口creamy,海水味濃郁,更帶有鮮甜味道,非常新鮮,一啖便咕嚕地吞入咽喉去,非常好吃!我前後吃了兩碗 帝皇蟹粥,滾熱燙的蟹粥, 蟹肉非常鮮甜,且啖啖肉,粥底亦夠綿夠香!再取下數隻 翡翠螺 試試吧! 外型頗大隻,翡翠螺很容易內裡藏著沙粒,這酒店服務很好呢!廚師預先把螺肉徹底洗淨,切妥後再放回殼內,食客便可以輕鬆挑出來慢慢品嚐;吃下一口,口感彈牙,肉質新鮮!最後取下數隻 蟹酣 試試吧! 但這個反
19-4-2013(五)

我建議他不如是日晚上在 Prince Hotel 內的 add自助餐吧!他立刻致電預約酒店是否有座位,真好!星期五還有位子尼!。於是,我們便由九龍站步行往廣東道,來到 Prince Hotel

我吃了近十隻 生蠔
但這個反而失色了,肉不多,也不太夠鮮!
輪到甜品出場了。。。

我吃了三客紅莓雪糕
雪糕軟綿綿,質感十分幼滑,中間還夾著酸酸甜甜的紅莓果肉,味道清新!而窩夫 則香脆,
且極富蛋味,內裡並不死實,保留著一份鬆軟感,簡直是外脆內軟的絕佳典範。另外,藍莓芝士蛋糕
藍莓味道很新鮮,莓味突出,清新開胃,藍莓果醬的甜酸度恰到好處,與芝士蛋糕一起吃就最合拍了;芝味濃郁得令人心醉,但亦不掩雞蛋的香味,吃下的每一口都是非常嫩滑無比。

這裡的自助晚餐每位是四百多元,因有 7 折優惠,
所以也頗抵吃!

2013-04-19
2013-04-19 250 浏览
今日一家三口去呢度食DINNER BUFFET, 食物選擇較為少, 但用料都算新鮮, 物別係即開生蠔, 清洗得好乾淨, 雖然體積細隻, 但都好鮮甜美味, 全場食物味道都吾錯, 除左一樣, 就係即制PANCAKE, 應該個粉開得吾好, 完全吾食得.......另外, 值得一提就係呢度D服務, 加水收碟速度快, 所以員工都好有禮貌, 又會與客人交流, 今時今日呢種服務態度, 真係好到無得頂, 讚!!

2013-04-18
2012-11-23 521 浏览
燒牛肉, 燒得內軟, 有牛肉味, 唔似得其他地方燒得乾乾的!甜品不是太突出, 亦不是太多款式!如果要食甜品, 食雪糕都係一個好選擇, 有多重味道, 尤其熱情果味, 好味道!自助晚餐加$38, 就有一隻5-6兩大閘蟹, 好新鮮又足斤兩!雖然熱食不是有太多款式, 但海鮮搭夠!而海鮮有蟹腳, 生蠔,又有刺身,樣樣都好新鮮(不過唔記得影相)! 其中生蠔係即叫即開, 睇見師傅開蠔真係好辛苦, 因為人龍都幾長, 而且每人都要好多隻!沙律可以叫師傅即撈!
燒牛肉
各式甜品
甜品不是太突出, 亦不是太多款式!
大閘蟹
movenpick雪糕

雖然熱食不是有太多款式, 但海鮮搭夠!
沙律可以叫師傅即撈!

2012-10-22
大閘蟹
movenpick雪糕
2012-10-17 200 浏览
有位老友生日,成班冇主見嘅朋友唔知去邊度食好,最好食Buffet,鍾意食乜就攞乜。見到open rice 有八折coupon,計埋條數都係$340,啱哂我哋呢D打工仔。酒店入口都幾難搵,雖然係中港城行過去,已經見到好大個太子酒店嘅標誌,但仍然行咗成個圈入到商場至搵到。真係有點掃興,入到去離遠個知客已同我哋打招呼。個樣仲幾甜㗎 ^ ^ ! 突然醒起唔記得買生日蛋糕,言談間位知客小姐突然同我哋講可以送一個半磅芝士餅比我哋慶祝生日。呢啲服務真係太貼心啦~~~~有位侍應向我哋推銷特價飲品,精打細算嘅我哋梗係拒絕咗呢啲不必要嘅消費。跟住佢仲同我哋講有個優惠-六両重嘅大閘蟹只需加$38,聽到呢個優惠都幾吸引,但有啲懷疑有冇咁大隻蛤蜊隨街跳,所以先叫了一隻。但侍應送上後大家都有驚喜,足足有六両重,很肥美,因此我們立即叫回自己的quota,品嚐今年第一隻大閘蟹。講番正題嘅自助餐,buffet 枱比起其他酒店小,但品種尚算可不俗。廚師及侍應亦很有禮貌。味道有水準,如可以增加一點甜品式就更好,凍食我較喜愛魚生,即開生蠔,即做的凱薩沙律及巴馬火腿,當然唔少得嘅長脚蟹,翡翠螺,龍蝦仔。熱食廚師向我推介燒牛肉,
有位老友生日,成班冇主見嘅朋友唔
講番正題嘅自助餐,buffet 枱比起其他酒店小,但品種尚算可不俗。廚師侍應亦很有禮貌。味道有水準,如可以增加一點甜品式就更好,凍食我較喜愛魚生,即開生蠔,即做的凱薩沙律及巴馬火腿,當然唔少得嘅長脚蟹,翡翠螺,龍蝦仔。熱食廚師向我推介燒牛肉,果然冇介紹錯,肉質一流,但甜品我只食了四球我最喜愛的Movenpick 雪糕。當晚真是非常滿足。I will be back!
题外话/补充资料: 如有即做手卷更好
2012-10-15
生日
  • 大閘蟹,燒牛肉,炸子雞
2012-10-12 171 浏览
今次同朋友一齊試呢間~入到去已經覺得好舒服了,服務員的態度也幾好~這次的自助餐也十分抵食先食冷盤:有龍虾仔,海虾,翡翠螺果的都好新鮮~沙津賣相精美的,也有煙三文魚,巴馬火腿,見到有師傅即時用機切的火腿三文魚同螺肉都好好食芝士款式好多~仲有這特色的餅乾配合熱食之中羊扖我最鐘意,羊肉香軟又有香草味~正呀叧外有幾款印度熱食也不錯的,薄餅配合咖喱汁一齊食也超好食的睇埋甜品有朱古力嗩泉加點泡芺來食甜得來又唔濟~其実最鐘意雪糕窩夫~新鮮整出來又熱又香的窩夫+Movenpick雪糕~仲有雜莓啫厘酸酸甜甜啖啖雜莓肉~食飽飽都係198+1仲有8折~抵食啦!!!!!!!
今次同朋友一齊試呢間~
入到去已經覺得好舒服了,服務員的態度也幾好~
這次的自助餐也十分抵食

先食冷盤:有龍虾仔,海虾,翡翠螺果的都好新鮮~

三文魚同螺肉都好好食

芝士款式好多~仲有這特色的餅乾配合

熱食之中羊扖我最鐘意,羊肉香軟又有香草味~正呀
叧外有幾款印度熱食也不錯的,薄餅配合咖喱汁一齊食也超好食的

睇埋甜品有朱古力嗩泉加點泡芺來食甜得來又唔濟~
其実最鐘意雪糕窩夫~新鮮整出來又熱又香的
窩夫+Movenpick雪糕~

仲有雜莓啫厘酸酸甜甜啖啖雜莓肉~

食飽飽都係198+1仲有8折~抵食啦!!!!!!!
2012-10-09
老規矩,接著上篇的環境服務與基本自助餐台介紹,下篇詳細說一說那日的【味蕾感受】。其實讀過上篇就知道,那次的Buffet 個人是“有選擇性”的滿意,這也是上下兩篇博文為何題名為【蒙上陰影】的原因;下篇中我將會花較大的篇幅來說出彩的【芝士】以及【甜品】,而其他類則會被小小弱化。【Cheese Counter】雖然處於角樓,但卻是那日最吸引我的“角落”,大致分為三層階梯型的木質Counter 有五六款完整show 出來的芝士,普通點的法國藍芝士、車打芝士等是不會少,最為吸睛的要屬那款呈整個圓形,大小模樣好似一個6寸蛋糕一般的核桃羊奶芝士,大顆核桃泛著新鮮淺褐色鑲嵌于上,白嫩芝士看起來是頗有彈性的那種;另外一款同樣呈完整圓形的羊奶芝士也是通常Buffet 不常見的,外皮煙韌,切開后裏面是半流質狀態的乳白色;除芝士外,大粒大粒的杏脯,以及提子干也是我的鍾愛,撇開芝士不說,對於愛吃蜜餞(涼果)的人而言,單憑這兩個小配角,就已經欲罷不能;再細細看,竟然有一款無花果果醬提供,雖然質地有些乾枯結塊,但今季的寵兒【無花果】怎麼也是不能錯過的佳品!配以酸甜可口的【杏脯】,【法國藍芝士】帶著濃濃奶味的“刺激”
Ham 一般

芝士種類多,且質素高
配以酸甜可口的【杏脯】,【法國藍芝士】帶著濃濃奶味的“刺激”咸香,一點都不來的過分,相反那份特別的“發酵”之味與酸甜杏脯的蜜蜜口味有著衝突又和諧的美味,若是愛吃藍芝士的人可能會覺得這款藍芝士的口味還來得不夠“濃烈”;【核桃芝士】完全無需任何配角來襯托,獨食既有一份來的軟香異常的奶味,略帶些甜,但更多的是純純的奶香,啖啖的齒間有種“無添加 無刺激”的口感,配著同樣只有堅果淡香的核桃一起吃,感受最純正奶香與堅果香;【羊奶芝士】外皮厚厚地頗為煙韌包著裏面的流質芝士,質地並非稠厚,配著小食一起于口中淡淡的潤滑,也是美味;有著鮮橘色skin 的【軟芝士】微硬煙韌的外皮卷著質地稍厚實的軟香芝士,咸香味稍稍重一些,中間的芝士則好似蛋白一般軟滑香口。

拌好的沙律菜沒怎麼吃,味道也實在不想多談,覺得吃著無味加油膩;倒是自配的沙律來的更新鮮,只可惜不怎麼新鮮的生菜吃起來有濃濃的苦澀,苦到即使淋上好多至肥美式沙律醬都無法蓋過,【沙律】環節是完敗了;Ham 則因為自助Counter 區實在給人不吸引的feel (可能是光線過於昏暗的緣故),只是象徵性的取了片沙樂美腸,切得倒是細薄,好似能透得過光,可惜咸香全無,又幹又癟。
刺身壽司
友人于Buffet 剛開始期間拿的一輪刺身壽司,看似都不錯,遺憾自己想取刺身之時,都沒有服務員幫手,那日適中都與日料無緣。
鮑味雞絲粥還能配上多款小食!喜歡炸魚皮以及油炸鬼~
一般食Buffet,我都會避開湯水粥類,一大原因在於那些中西式的湯,賣相甚差,置於大大個不鏽鋼桶內的湯看上去好似“洗鍋水”一般混蕩蕩的,叫我如何能提起興趣?這日倒是破了例,看來賣相對我而言相當重要!
番茄海鮮湯,湯底一般,海鮮種類多
【鮑味雞絲粥】稍有些嚡,但那份入口的溫潤卻讓人吃著非常舒服,胃也會跟著暖暖的(粥就是有這樣的神力!),鮑味當然是吃不出的,這一點我從來都不抱期望,雞絲與薑絲一半一半,均切成細絲狀埋于白粥內,雞絲稍有些干但卻也啖啖好味;自己又忍不住配上好多小食,炸魚皮與油炸鬼讓我驚喜,兩者皆是脆脆的口感,微咸的魚皮也不會硬韌到難以下口,另外撒上些蔥花以及花生,這份粥吃得很有街坊味道;【番茄海鮮湯】表現一般,外籍服務員給了我超多海鮮,青口、三文魚、甜蝦等等,湯底是溫的甚至有些涼,湯汁稀稀地且番茄湯的味道也很淡,唯有裏面的三文魚塊啖啖肉算是過得去。
咖喱雖多,但不夠熱
看到有【龍蝦片】與各種【印度薄餅】、【印度脆餅】我就忍不住都要拿一些,龍蝦片完全是爲了好玩,與咖喱就不太夾了,全當零食來吃;薄餅與脆餅都是冷的,香味全無,好在薄餅的餅身還算煙韌帶有一點點麥香,裡邊也有豐富的肉質醬料所以吃起來有些咸咸的風味;脆餅就似chip 一般;三款咖喱都是紅咖喱,試了咖喱魚以及咖喱雞,個人覺得魚塊更好味一些,肉質來的更軟嫩;紅咖喱也是冷的,咖喱也無生氣,口味算是中下,沒什麼突出的咖喱香氣與特有的咖喱味,刺激度也遠遠不夠,讓人有些失望。
熱食有出彩的菜色,但微涼影響口感
千層酥很特別
熱食類實在讓我無法說些攢好的話,即使有啖啖肉的【羊扒】以及特別一些的【千層酥】,但全程都是溫熱甚至微涼的熱度,在第一印象上就失了分;脆皮鴨以及羊架都也均未試過,實在是胃量有限,外加淺試幾款熱食后,微涼的溫度以及麻麻地的平均水平已讓我提不起興趣繼續在熱食區轉悠。

【羊扒】番茄醬汁混著些香草燒製出來的羊扒切得大大塊,入口軟腍,嚼起來啖啖肉讓人齒間滿足,略有羊味但嫌膻味不重,若是再“重口味”一些會更精彩;【千層酥】很是特別,初初估計也有十層,濃香芝士焗起帶著濃濃咸香,那薄薄的層層疊疊都是土豆以及番薯製成,且焗得程度也拿捏的相當好,土豆與番薯片均保持硬脆略帶生生的口感,嚼著有些淡淡的澱粉甜味流露出來與咸香的芝士“相較量”;【菠蘿古老肉】這款我小時候常吃也最愛吃的中式熱食,做的也是無功無過,古老肉被薄薄一層麵粉裹住,周身淋滿鮮橘色的酸甜醬汁,配上大粒大粒的鮮菠蘿,酸甜于口中既新鮮又有大快朵頤的快感,只可惜當日的古老肉早已不是剛出爐的熱氣之作,面層的醬汁早已半凝結,吃起來好似隔夜菜,實在可惜。
新鮮水果,西瓜與菠蘿好甜
在熱食區碰了釘子就要去甜品區搵返“自信”,首先以生果清清口腔;均切成正方小粒的生果有西瓜、菠蘿、火龍果、蜜瓜幾款,最愛還是菠蘿,鮮甜好味,不過那日的西瓜也不遜色,多汁且肉質飽滿頗為新鮮,甜度更是勝於菠蘿的。
朱古力噴泉配棉花糖或迷你泡芙,好食!
雖然早已不是小朋友,但每每看到有朱古力噴泉卻還是會有小小興奮;這裡的朱古力醬是相當稠的,且帶有些溫熱,無論是用迷你泡芙或是大粒棉花糖,裹上厚厚一層之後,都飄著一股香甜朱古力味,朱古力的溫熱甜蜜與棉花糖的綿綿軟糯實在是絕配。
最愛三款甜品
甜品中最愛的三款即使【藍莓芝士餅】、【朱古力布朗尼】以及【堅果撻】,前兩者我更是一再encore!【藍莓芝士餅】入口不算潤滑,但芝士味卻相當重,相當令人滿足,但卻不會顯得厚重膩口,全因香甜的芝士中還有比例較大的檸檬酸甜,吃起來頗為清新;【朱古力布朗尼】面層的朱古力慕斯入口即化,濃濃的朱古力帶有些微微的苦澀,下層的布朗尼做的略有些干身,鬆軟達標可惜濕度以及粘稠度缺乏,但整體來說朱古力的香甜還是出色的;【堅果撻】出乎意料的好味,厚厚結實的牛油撻咬起來酥鬆,牛油香幾濃,裏面更是有多款堅果,大大兩粒榛子,開心果,花生等等均塗上一層焦糖,甜蜜升級。

【蜜糖蛋糕】完全是因為其可愛的賣相,其實只是最為普通的雞蛋蛋糕而已,海綿蛋糕質地稍硬,有些厚實,甜度不算大,蛋味也不濃,蜜糖二字無從談起,倒是粉粉嫩的小花由白朱古力製成,出乎意料的不是一味死甜,于口中慢慢融化便有淡淡的朱古力味傳來。
【開心果曲奇餅】曲奇餅三款,但其餘兩款均是薄餅之類不甚吸引,拿了開心果味的厚厚曲奇來試,味道則是奇奇怪怪,開心果的堅果香濃吃不太出,而曲奇的濃濃牛油香也沒有,唯獨口感上是厚厚實實的餅乾而已。
【咖啡慕斯杯】這款咖啡慕斯杯倒是出色之作,上層打著薄薄的泡沫,且有一粒小而精緻的桑莓,中層則是軟滑香甜的咖啡慕斯,咖啡味幾濃,且甜度也適中,入口是微涼的潤滑,也帶有些淡淡的奶味,不錯。友人則是試了【意大利奶凍】粉粉嫩的奶凍好似櫻花般好看,而友人也大贊奶凍的味道正。
窩夫 雪糕
有專人負責的雪糕柜供應四款口味的Movenpick 雪糕,更有窩夫;向服務員要了一個“窩夫餐”配上榛子以及法式焦糖口味的雪糕球,服務員更是有心,在plate 上頗有法式甜品概念的淋上朱古力醬,擺上幾款藍莓做裝飾,送到我手中時甚是好看;窩夫香氣不足,吃著也是軟軟的,中芯則是好似海綿蛋糕般的質地與口感,並不是我喜愛的那種脆口窩夫,不過能吃到由專人精心製作裝扮出的窩夫,還是很高興;四款雪糕中,我與友人一致認為,乳酪最好味,酸酸乳酪中夾有好似芝士餅的那種奶味,口味既清爽又香甜,再來則是法式焦糖,濃濃的奶香中配有焦糖的甜蜜,不過甜卻甜的讓人印象深刻,其餘兩款,榛子口味我則是一點沒吃出榛子的那種香甜來,而意大利碎朱古力則也是朱古力味不突出,一般一般。

從12點多吃夠兩個鐘的我與友人,對於餐廳的服務相當滿意,即使沙律、海鮮、熱食都不能令我們滿意,但甜品與芝士卻也讓我們不再計較那麼多,用了Openrice 上下載的八折優惠券這頓Lunch Buffet 每人$180不到,換做是專程來吃海鮮、熱食,或是沙律以及壽司刺身忠實Fans 的客人估計要掃興了,再換個角度這樣的價錢滿意的只是芝士以及甜品的話也確有小小不值,但個人卻已經食芝士餅以及雪糕食回本~

希望餐廳把沙律以及Ham Counter 的光線稍作調整,將熱食以及印度咖喱區的熱度改善一下。
add@Prince 我必將再次造訪,一來驗證熱食的熱度以及沙律的質素,二來不忘他們的美味甜品與雪糕。
题外话/补充资料: 上篇:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2260542 (關於餐廳的環境、服務以及自助區的大致)
2012-09-25
千層酥很特別
最愛三款甜品
芝士種類多,且質素高
鮑味雞絲粥還能配上多款小食!喜歡炸魚皮以及油炸鬼~
窩夫 雪糕
新鮮水果,西瓜與菠蘿好甜
朱古力噴泉配棉花糖或迷你泡芙,好食!
刺身壽司
  • 芝士,甜品,雪糕,窩夫
差唔多打完個時居然彈機有心機再重打是是但但咁打完個食評算啦服務勁好!超讚揚!!會問你要唔要wifi密碼,good!美味:雪糕+窩夫,all生果(哈密瓜冇食),印度食物(好啲油),翡翠螺,日本螺肉,凍蝦,棉花糖(唔係好sweet岩哂我,冇點醬),all甜品,粟米粒一般:三文魚,壽司Bad:八爪魚唔好味好硬身,龍蝦仔(食唔到啲肉),沙律(人地整個d)冇咩心機打,打漏左算啦(~___~)...
差唔多打完個時居然彈機
有心機再重打
是是但但咁打完個食評算啦

服務勁好!超讚揚!!會問你要唔要wifi密碼,good!

一般:三文魚,壽司

冇咩心機打,打漏左算啦(~___~)...
2012-09-22
  • 雪糕+窩夫