一間行時尚裝修的餐廳, 之前唔知原來係深水埗呢間係佢地第3間分店, 食完翻屋企上openrice想睇下呢一間餐廳d食評先知.1, 有加一服務費, 但水都冇杯, 要叫先至俾水, 我當佢環保,唔想浪費水, 但我問得要水, 咁我飲哂你都加翻d水比我呀, 一杯水由頭帶到落尾.2, 我叫左個牛肝箘意大利飯, 飯質應該係用電飯煲煮的, 米身不糯而米心亦不硬, 非傳統煮法, 而牛肝箘意大利飯則冇牛肝箘味, 亦冇芝士香味, 配以火龍果生果兜, 簡直不倫不類.3, 另外叫左個 Egg Benedict 一般, 無乜特別.4, 最後叫左杯Cappuccino, 原價HK$32.00 跟餐只需HK$15.00, 但完全沒有咖啡味, 到最後埋單時, 我同收銀的人講(樣子似是餐廳經理), 杯咖啡完全冇咖啡味(三合一最差個隻都好飲過佢), 佢以為我想投訴咁, 即刻話俾我知, 佢地沖咖啡位咖啡師,係有牌架! (我心諗:好多有車牌既司機都撞死人啦), 佢仲話如果加多8蚊, 杯咖啡會好飲D, 咁講法即係話, 我如果唔食野, 俾HK$32.00就會飲杯冇味既咖啡, 但加多8蚊就飲到杯有味既咖啡, 咁杯咖啡即係要HK$40

牛肝箘意大利飯

4, 最後叫左杯Cappuccino, 原價HK$32.00 跟餐只需HK$15.00, 但完全沒有咖啡味, 到最後埋單時, 我同收銀的人講(樣子似是餐廳經理), 杯咖啡完全冇咖啡味(三合一最差個隻都好飲過佢), 佢以為我想投訴咁, 即刻話俾我知, 佢地沖咖啡位咖啡師,係有牌架! (我心諗:好多有車牌既司機都撞死人啦), 佢仲話如果加多8蚊, 杯咖啡會好飲D, 咁講法即係話, 我如果唔食野, 俾HK$32.00就會飲杯冇味既咖啡, 但加多8蚊就飲到杯有味既咖啡, 咁杯咖啡即係要HK$40.00計埋加一, 成HK$44.00蚊, 我去starbucks飲杯大SIZE都係HK$35.00渣.

题外话/补充资料: 能夠開到第三間, 並非易事, 希望話事人多多用心.
2015-03-21
2014-12-08 2315 浏览
Good environment and food個all day breakfast 好好食 好足料個carbonara 非常👍👍👍不過個南瓜湯太creamy .. Not goodbtw their ice-cream is good too
Good environment and food

個all day breakfast 好好食 好足料

個carbonara 非常👍👍👍

不過個南瓜湯太creamy .. Not good
2014-11-25
  • carbonana
  • all day breakfast
2014-12-06 1698 浏览
近近地去食All Day Breakfast店舖雖細, 但簡潔舒服, 牆上有可愛壁畫叫左-------------2 份英式早餐 (All Day Breakfast)1) A Little Bit Relax $72----內有炒蛋, 煙火腿, 煙肉, 漢堡扒, 法蘭克福腸, 栗米, 窩夫配蜂蜜2) All Day Breakfast Tasteful $102 = "A Little Bit Relax+ 煙三文魚同生果"外加$15 有一杯Cafe Latte食後感:A Little Bit Relax----份量適中, 配料種類算多配料 (炒蛋, 煙火腿, 煙肉, 漢堡扒, 法蘭克福腸, 栗米) 味道正常窩夫比較出色, 夠脆夠香夠鬆化, 配埋蜂蜜, 味道口感不錯All Day Breakfast Tasteful------生果唔太新鮮, 失望煙三文魚味道一般Cafe Latte---咖啡味苦澀總結: 窩夫比較出色, 可惜咖啡唔得
近近地去食All Day Breakfast

店舖雖細, 但簡潔舒服, 牆上有可愛壁畫

叫左-------------
2 份英式早餐 (All Day Breakfast)

外加$15 有一杯Cafe Latte
All Day Breakfast Tasteful $102 (上), A Little Bit Relax HK$72 (下)
Cafe Latte
食後感:
A Little Bit Relax----
份量適中, 配料種類算多
窩夫比較出色, 夠脆夠香夠鬆化, 配埋蜂蜜, 味道口感不錯

生果唔太新鮮, 失望
煙三文魚味道一般

Cafe Latte---咖啡味苦澀

總結: 窩夫比較出色, 可惜咖啡唔得
2014-08-06
$100 (早餐)
在太和食午餐終於有新選擇了 - A Little Bit Restaurant.雖然餐廳位置比較寧靜, 但Lunch時間都有很多客人排隊.店內裝潢十分簡約, 主要以白色為主, 而且播著輕快的音樂, 感覺很休閒.我很喜歡牆上的插畫.連桌上的小盆栽也很漂亮.我們4人共點了4款食物一齊分享.英式早餐 All Day Breakfast - A Little Bit Relax HK$72雖然份量不大, 但材料很豐富.有蛋、煙火腿、煙肉、漢堡扒、法蘭克福腸、茄汁豆和英式鬆餅配果醬.味道普通, 我覺得味道有點像McDonald's早餐. 哈哈.煙三文魚意粉 Smoked Salmon Spaghetti HK$78賣相不錯.意粉很香牛油和洋蔥味.不過我覺得卡邦尼意粉比較好味.卡邦尼意粉 Carbonara HK$68意粉比較乾身, 味道比煙三文魚意粉濃.好濃芝士味, 煙肉碎很脆.這個意粉值得推介.肉桂烤蘋果窩夫配朱古力雪糕 A Little Bit Escalate HK$55這個窩夫size很細, 沒有什麼味道, 加點蜜糖味道較好.但最特別是肉桂烤蘋果, 蘋果很Juicy, 好香肉桂味.整體來
雖然餐廳位置比較寧靜, 但Lunch時間都有很多客人排隊.
我很喜歡牆上的插畫.
連桌上的小盆栽也很漂亮.
我們4人共點了4款食物一齊分享.

雖然份量不大, 但材料很豐富.

賣相不錯.
意粉很香牛油和洋蔥味.
不過我覺得卡邦尼意粉比較好味.

卡邦尼意粉 Carbonara HK$68
意粉比較乾身, 味道比煙三文魚意粉濃.
好濃芝士味, 煙肉碎很脆.
這個意粉值得推介.

這個窩夫size很細, 沒有什麼味道, 加點蜜糖味道較好.
但最特別是肉桂烤蘋果, 蘋果很Juicy, 好香肉桂味.
整體來說, 食物味道一般, 但賣相不錯, 而且食物名稱都很有心思, 大部分都以 "A Little Bit __" 來命名的.
價錢不算太貴, 每人約HK$75.
餐廳環境舒適, 與朋友聊天或聚餐, 這餐廳都是一個好選擇.

2014-11-16
  • 卡邦尼意粉
2014-11-09 1836 浏览
上次去元朗果間食感覺好好味,今次幫襯大埔的分店,位置原來是太和,比較寧靜的地方。相比之下,面積比較大,裝修亦花了不少心思,牆畫好得意,原來寫了店名呢。不少的盆栽。也擺放了不少精品。有部相機的擺設。除左 all day breakfast,仲有意粉、法包及甜品等,每款食物+$15可以有一杯飲品或餐湯。焦糖咖啡,好可愛的拉花,香咖啡味,不太甜,味道不俗。南瓜湯,好大碗,濃郁的南瓜味,口感不太杰,都不俗。芒果奶昔,賣相好吸引。egg benedict,$65,今次試下呢個先,餡是水煮蛋、煙三文魚及煙火腿,再配上秘製蛋醬,據聞個荷蘭醬好難整的,切開水煮蛋,好多流心蛋醬,味道豐富,太讚了。A Little Graceful,$88,之前食過覺得好味又抵食,今次再encore呀,因為知份量好多,材料都是打孖上,可2人share食呀。食物味道上兩間也差不多,咖啡就呢間香d,環境上都係呢間優勝,因為大間坐得舒服,下次可試意粉呀。
不少的盆栽。
也擺放了不少精品。
有部相機的擺設。
焦糖咖啡,好可愛的拉花,香咖啡味,不太甜,味道不俗。
南瓜湯,好大碗,濃郁的南瓜味,口感不太杰,都不俗。
芒果奶昔,賣相好吸引。

5個壯男慶祝生日,5個都咁鍾意四圍搵新野食,大家都想試D健康野,所以今次搵到呢間係太和既輕食西餐,睇地點就真係會偏少少,但我地5個壯男就鍾意D靜既環境食野,去到舖前就真係岩晒我地河車,靜+cafe feel+舒服。入到店內,環境裝修都俾到我舒服感覺,我地一行5人坐低後就準備點餐,但我其中兩個fd就因為坐於一張略矮既梳化,而張枱又高左少少,變左坐得辛苦少少(略嫌呢處爭少少),不過好在店員都提供番兩個cushion俾我個fd,變成坐得冇咁辛苦,店員又好鬼貼心,真係要俾個like!到點菜,1人1個All Day Bf就必要,小食要左1客雞翼,當再諗多1樣乜野小食時,店員主動提議左1個果醋蕃茄,我地見几特別,就決定叫黎試下,我地再諗下見5個壯男應該唔夠食,就決定叫多2個pasta,但店員極力提議我地叫1個pasta就夠了,我地就信一信店員,就改為叫1客carbonara就算。餐到時,首先黎左跟餐既南瓜湯,賣相OK,味道就唔太濃,以我唔咁鍾意食重口味既我,我覺得OK,伴埋一塊飽,岩岩好!之後黎左果醋蕃茄,蕃茄係個裝滿果醋既樽入面,店員幫我地將個蕃茄由樽內移回隻碟上,而佢亦教我地食前加少許鹽於蕃茄表面食,另外樽內的醋亦可以飲的,但因為我地5個對飲醋麻麻地,所以冇飲到,只係食蕃茄加一D配菜,蕃茄一食落口好有食梅子既味道,酸酸甜甜,味道真的好新鮮(yummy!yummy!),符合餐前小吃meaning,好開胃。隨之再來另一款小吃"雞翼",食落有一股少少可樂feel,但唔肯定係咪(最尾原想問店員製法,但唔記得左問),味道係好好的,但可能剛剛食左一道正到爆的小食,變左比下去(即蕃茄係A+++++,而雞翼係A++)。之後送到All Day Bf啦, 賣相都係good的,滑旦+腸仔+煙肉+漢堡扒呢個配搭原本俾我既感覺係好重口味的,但呢度我估因為佢主張健康,所以全部都唔會較到咁濃味,岩我口味,隨之再試埋鬆餅+jam,味道都係岩岩好的,唯獨我嫌鬆餅有少許燶,再之後刷埋茄汁豆+粟米+蕃茄,呢D個味道好fresh,最後清埋佢呢碟既小果盤,呢碟小果盤正好抵消肉類,真係唔會令到我好滯,好辛苦!清完這碟All Day Bf,隨之就到另一主菜(carbonara),5個壯男經過咁多野食之後,去到呢一刻都85%full了,5個share一碟carbonara原來真係岩岩好的(當初店員冇呃我),講番食物,味道一如此店味道,唔要太重口味,味道適中,再加多一個小生果盤,可以再cover到carbonara既煙肉(Good)!臨尾我就order多一杯五青汁,見佢水吧即榨出來,味道恰可,最緊要健康!!!最後唯一可惜係今晚真係食到好full,叫唔到甜品,下次再來食時先再叫佢d甜品!
果醋番茄
All Day BF
题外话/补充资料: 店員既服務態度好好,全自動波,尤以我地點餐時佢提議我地既小食,同埋提議我地唔使叫咁多野食,真係要俾個like,再加埋換碟送餐擺位全自動波,唔需要我地要求就自己同我地搞掂晒,俾夠兩個like!! 記得用餐時+$15有埋野飲,飲D特飲抵番晒!!!
2014-10-30
生日
果醋番茄
All Day BF
一行五壯男慶祝朋友生日, 以一個咁鍾意四圍食野既我, 又要諗去啲新地方試下, 今次簡一間係太和既西餐, 初入去的我感覺良好, 牆身既畫加坐位好歐洲式cafe feel, 好舒服.講番點餐, 主打就一人一個All Day Bf梗架啦, 當我地諗梗要啲乜野餐前小吃時, 我地叫多一客雞翼, 當再諗叫多D乜野時, 職員就推介左個果醋蕃茄俾我地, 咁我地就試試, 另外我地再加2個pasta, 但當我地叫多2個pasta時, 職員就提議我地改叫番1個pasta就可以了, 當初我地都半信半疑, 諗梗五個壯男食一個All Day Bf + share pasta + 蕃茄 + 雞翼, 夠唔夠架? 到後來完餐後就知道我地爭啲眼闊肚窄了.用餐時, 當蕃茄黎到, 職員介紹要加少少鹽黎食, 咁我地加鹽後一試, yummy!!!, 感覺有啲似食梅子, 酸酸甜甜, 真的好開胃, 而職員亦都推介可以飲嗰樽醋的, 但我地几個對飲醋麻麻, 放棄左試飲. 到另一項小吃雞翼, 我地食到浸味有啲可樂feel, 几特別的, 味道好好, 但可能蕃茄實在太正, 變左雞翼就算正都比下去, 不過Grading 都係屬於蕃茄(A++++
用餐時, 當蕃茄黎到, 職員介紹要加少少鹽黎食, 咁我地加鹽後一試, yummy!!!, 感覺有啲似食梅子, 酸酸甜甜, 真的好開胃, 而職員亦都推介可以飲嗰樽醋的, 但我地几個對飲醋麻麻, 放棄左試飲. 到另一項小吃雞翼, 我地食到浸味有啲可樂feel, 几特別的, 味道好好, 但可能蕃茄實在太正, 變左雞翼就算正都比下去, 不過Grading 都係屬於蕃茄(A+++++)同雞翼(A+)之比. 而主菜All Day Bf, 我簡左個最豐富的, 有滑旦+腸+煙肉+漢堡扒做主力, 再配以蕃茄+茄汁豆+粟米做配菜, 再以鬆餅+jam做backup, 另外還有一個火龍果為主的小型生果盤, 成個All Day Bf 異常豐富, 以一個壯男黎講份量真係好FULL, 份量就FULL, 講下味道, 滑旦+腸+煙肉+漢堡扒岩岩好, 唔係玩重口味, 唔會食到個人好辛苦, 另外個鬆餅配jam就good既, 只嫌鬆餅少少燶, 而配菜(茄汁豆+粟米+蕃茄), 我都一件不漏地食晒落肚, 臨尾當然食埋佢個小果盤, 幫助消化, 成碟All Day質素好平均, 味道唔重口味, 俾多個Like ^_^. 到pasta了, 我地叫左一個carbonara, 味道依然保持這店特色, 唔玩重口味, 五個壯男share個pasta, 岩岩好, 再刷埋佢個伴碟的小生果盤, 真係十分滿足了(好在職員提議我地唔好叫兩個pasta, 如果唔係就食唔晒了). 臨尾我再點多一杯五青汁(好健康的說), 份量好夠, 味道就以我唔鍾意飲太甜的就真係岩岩好.
成晚職員的服務態度好好, 以我一個最唔鍾意服務棍波的我, 是晚全自動波(換碟+執枱+幫手移枱上食物), 同埋職員既推介都好好, 好LIKE.
只可惜因為是晚食得太飽, 冇機會試此店的甜品, 留番下一次再黎再試, try next time!!!!
極級推介 - 果醋蕃茄
果醋浸蕃茄 (名字不太記得)
唔重口味的All Day Bf
整個大合照
望住幅畫好舒服
题外话/补充资料: 記得主菜+15大洋加野飲, 因為可以叫埋特飲, 几抵的!!!!!!
2014-10-30
生日
果醋浸蕃茄 (名字不太記得)
All Day BF
一日之計在於晨,難得假日不必上班,能夠坐下來享受一份早餐想必是一件賞心逸事,抱著這個想法的我,便相約了同樣愛好享受美食的友人到這間餐廳: A little bit餐廳的裝潢主要以白色為主,牆上有著不同色彩的插畫,以及一些復古的裝飾,加上綠油油的小盆景和音樂,整個氣氛都十分輕鬆悠然。經過一番費刹思量,我們終於點了"a little bit tasteful"全日早餐 ," egg Benedict"班尼迪 和"spaghetti carbonara"。首先上菜的卡邦尼意粉,雖然沒有帶給我們驚喜,味道上還可以帶多點變化,例如多加點白酒來提升香氣和層次,不過醬汁不稀亦不濃,剛好能掛到每一面條上,水準還不錯,另外伴以火龍果承載的新鮮水果,能夠稍稍解膩,不失為聰明的做法。隨後的全日早餐,我們點了最大份的" a little bit tasteful" ,有煙三文魚,粟米,番茄,窩夫或英式muffin,茄汁豆,煙肉,炒蛋和漢堡扒。首先以炒蛋來說是頗有驚喜,軟滑程度十分高,難不成是用3.6牛乳嗎? 另外番茄內藏有已爆香了的洋蔥粒和黑醋汁,廷有新意,味道亦不俗,而其他伴碟則普通水準,唯一是窩夫略待改善

Spaghetti carbonara

隨後的全日早餐,我們點了最大份的" a little bit tasteful" ,有煙三文魚,粟米,番茄,窩夫或英式muffin,茄汁豆,煙肉,炒蛋和漢堡扒。首先以炒蛋來說是頗有驚喜,軟滑程度十分高,難不成是用3.6牛乳嗎? 另外番茄內藏有已爆香了的洋蔥粒和黑醋汁,廷有新意,味道亦不俗,而其他伴碟則普通水準,唯一是窩夫略待改善,雖然脆口度適中,不過粉漿比較糊口,未能做到鬆軟感覺。
All day breakfast-a little bit tasteful

最後是我最期待的Eggs Benedict, 賣相不錯,上菜時輕輕把碟子搖晃了一下,確定水煮蛋的熟度,好像生了點,切開的時候蛋黃嘩啦嘩啦地流出,果然是不夠火候,卻還能接受,不過荷蘭醬是較敗筆之處,味道淡如蛋黃醬,亦沒有檸檬的酸味來調起醬汁的層次,如果能夠改善想必能更上一層樓。
Eggs Benedict
Eggs Benedict

我們點的三份食物當中,把兩份加了15元換取飲品,友人叫的愛爾蘭咖啡很特別(是我第一次嘗試),酒精稍稍暖胃,加上香濃的咖啡氣味蒸發起來,形成了味覺和嗅覺的協奏曲。相反另一杯飲品凍抹茶牛奶反而有點失色,好的地方是相對其他餐廳的抹茶飲品,確實是小了綠茶粉,不過卻淡而無味,尤其當冰塊溶掉後更甚,有進步的空間。

總括而言,很慶幸大埔有餐廳提供all day breakfast,讓我這個假日享受了一個美好又舒適的下午,期待下次光顧的時候會有新驚喜吧! More of that a little bit , more of enjoyment in life.
2014-09-24
2014-09-05 1450 浏览
七點左右, 友人突然打電話比我話失戀, 我就梗系二話不說搵間餐廳開解下佢啦(Y)大埔出名既餐廳其實都食得7788, 我同友人亂行之中發現呢間餐廳, 二人心諗 好似幾好喎店內只有幾張台, 台同台都不算太接近, 還好 佈置得都吾錯幾有氣氛我地叫左一個卡邦尼意粉, 一個全日早餐意粉朵花真系幾精美, 又不會煮得太冧, 不錯全日早餐都正常發揮, 蛋是滑的, 煙肉都比幾多, 總結系好味既唯一小伏就系個番茄凍湯,, 原諒筆者之前系未飲過凍湯, 但話雖如此我感覺個湯就系凍茄汁水 ,,,人工味雖然個湯不太出色, 但其他地方如主菜, 佈置, 價錢等配合, 都系一間值得推薦既餐廳

我地叫左一個卡邦尼意粉, 一個全日早餐
意粉朵花真系幾精美, 又不會煮得太冧, 不錯

2014-08-31 1672 浏览
食物好唔好食唔知,只知等位等到一肚火。原本一早起身搵到呢間all day brrakfast就去試下。12:15分去到滿坐要等都無所謂。問店員要等幾耐隽地指住一張枱話佢地已經叫左餐飲,但要等幾耐真係唔知。見仲係早無所謂就邊睇menu邊等。等等下越來越多人等位,見有啲係之前登記左行開左會番來拎位,為防意外我等左20分鐘之後又同店員confirm一次4人位我係咪第一個。佢地話係,一有4人位就入得坐。最後等到一點鐘,果張叫左餐飲的終於埋單。但意外既係佢地叫左門口另一班客入去。好不容易捉到個人問點解會咁,佢話因為佢地有5個人,而全店只有一張5人枱,所以比左佢地先,要我地再等另一張4人枱埋單先有位⋯其時已經等左45分鐘⋯而要等另一張起碼要等多20分鐘⋯想食個悠閒的早午餐,要等成個鐘⋯仲要係咁既等位服務⋯最後一致決定唔等唔食。以後亦唔會再打算幫襯搵氣黎受。此店目測只有20個位,亦幾火旺,想食既人要有心理準備。

食物好唔好食唔知,只知等位等到一肚火。

此店目測只有20個位,亦幾火旺,想食既人要有心理準備。
2014-08-31
2014-08-16 1479 浏览
環境可以但食物太差,說不上是西餐廳的做法。咖啡也太淡也不香。我吃了一半已不想吃下去了。今次吃海鮮冷面,蝦毛幾個,汁太多,意粉太軟,唯一可吃只有那配合客人的水果。只有幾張台,還要加1服務。沒人理彩的服務。不會再去了。

我吃了一半已不想吃下去了。
只有幾張台,還要加1服務。沒人理彩的服務。
不會再去了。
2014-08-16 1410 浏览
早向元朗就試過a little bit,但那次食物等得耐,而且亦非高水準,今次黎到大埔,就俾多次機會佢。平日的中午黎到,唔駛等就有位,位置唔多,所以要星期六,日黎一定要訂位。揀左一個all day breakfast graceful 同一個carbonara,另每人加15蚊要左2杯果汁,分別係immune booster(橙,蘋果,檸檬)同endless summer(橙,菠蘿)All day breakfast graceful($88):有煙肉,火腿,漢堡扒,腸仔,茄汁豆,炒蛋,蕃茄,窩夫同水果,茄汁豆微微焗過,蕃茄亦非常juicy,窩夫配糖漿亦是perfect match,食得出係有心思之作,搵機會亦要再黎試試佢地既窩夫甜品先得!Carbonara($68):非常欣賞佢地嘅意粉配水果,carbonara亦能做到醬汁香濃嘅效果,而且鍾意佢啲洋蔥切得夠幼細,對於我呢啲唔鍾意大塊大塊洋蔥嘅人就非常適合!果汁2款都係即叫即做,immune booster比較香甜,而endless summer嘅菠蘿味同橙味好夾,真係夠曬夏日!服務同環境方面,都十分不錯,但當日去到,就冇之前食評所講嘅音

果汁2款都係即叫即做,immune booster比較香甜,而endless summer嘅菠蘿味同橙味好夾,真係夠曬夏日!服務同環境方面,都十分不錯,但當日去到,就冇之前食評所講嘅音樂,如果有返就會更好啦!價錢在lunch而言,其實絕對唔平(平均每人$100),不過想悠悠閒閒咁歎個午餐,呢到的確係一個唔錯嘅選擇。
2014-08-15
  • All day breakfast
終於終於終於終於終於終於終於終於有機會在大埔食到ALL DAY BREAKFAST了!早前得悉大埔友人報料,還要在距離屋企不超過十分鐘的步行路程,實在…….沒有不去的理由!就是你!A LITTLE BIT RESTAURANT:)從店子卡片得知早在元朗有分店,感激第二分店選了大埔!(正確點說,是近太和的。)印象中在大埔可以吃到ALL DAY BREAKFAST真是少之又少、要不就要揸電單車去到老遠、其餘我所知道的都全部結業…就在這個週末中午我們11:59分就到達(店子開12pm)在沒有訂枱的情怳下都可以即時入數,大約15分鐘後就滿座了。全店只有20個座位左右,設有訂枱服務。在我們用餐期間都有超過五、六枱人(walk in 客)因滿座而未能入座,地方雖小但乾淨企理,冷氣充足不會太冷,重點是店子播著的歌都是我喜歡的…..每張枱有自己玻璃樽可以自己加水,枱與枱之間不算十分擠迫,個人挺喜歡這種充滿著悠閒風格的店子,下次有機會一定會再去嘆嘆咖啡,反正離屋企超近!(畢竟在大埔連想找個下午茶嘆咖啡的地方都不多選擇啊……)餐牌上有不少沙律/意粉/窩夫類選擇,不過我們這天就是衝著ALL DAY BREA
餐牌上有不少沙律/意粉/窩夫類選擇,不過我們這天就是衝著ALL DAY BREAKFAST而來的所以就沒考慮其他了。ALL DAY BREAKAFAST分三種:
1)A Little Bit Relax $72
2)A Little Bit Graceful $88
3)A Little Bit Tasteful $102
從價錢和餐牌得知越貴就越豐富!基本的A Little Bit Relax包括:蛋、煙火腿、煙肉、漢堡扒、法蘭克福腸、茄汁豆或粟米粒、英式鬆餅配果醬或窩夫。而高一級的Graceful就加多一份烤蕃茄和生果;最貴的Tasteful就再加煙三文魚。全部套餐都不包括飲品,但可加$15配餐湯跟牛油法包 或 特色餐飲(冷熱同價)或 加一球紐西蘭雪糕。最後我們二人行點了一份Relax和一份Graceful。這是A Little Bit Graceful 跟窩夫:
這是A Little Bit Relax跟鬆餅:
A Little Bit Relax
其中一個餐我們加$15轉特色餐飲,個人大大大大推他們的特色餐飲【鮮果榨汁】!其【鮮果榨汁】的款式有幾款,名字好特別,哈哈最後我只點了好保守的【Immune Booster 】就是蘋果+橙+檸檬而已,單飲就知道不是果汁先生!!我覺得超級新鮮而且應該沒有額外加糖,推介!
A:Cleanser(Apple+Carrot+Celery)
B:Immune Booster (Orange+Apple+Lemon)
C:Endless Summer(Orange+Pineapple)
D:Rejuvenator(Apple+Carrot+Pineapple)
E:Create Your Own(Apple,Pyrus,Carrot,Celery,Pineapple,Lemon,Orange)
Immune Booster
味道方面整體滿意,畢竟始終是醃製食物嘛(腸、火腿、煙肉)….不過烤蕃茄中有洋葱老公話有驚喜好味!這次我們只為了ALL DAY BREAKFAST的情意結而來,所以真的沒什麼要求啦!但窩夫一定一定要試,好脆好香口,配其蜜糖味道很棒!加上有超有誠意的切粒水果,為這個週末帶來美好的開始。
如果不熟悉大埔的話,我會建議大家搭火車至太和港鐵站,再找找太和消防局的位置,在消防局側過對面馬路,看到有間便利店,一直向左行至再轉彎便會找到,或者直接問人「翠怡花園」的位置,圍著翠怡花園兜一個圈一定會找到。地點絕對不是一般人會「經過」而 walk in 去食的地方,真心希望這小店可以長做長有,特此寫了這篇食評,讓更多大埔之人都有機會知道。

2014-08-02
A Little Bit Relax
Immune Booster
2014-06-21 1943 浏览
一直都渴望可以寫某家餐廳的第一篇食評,想不到誤打誤撞願望成真。也突然發現闊別寫食評也有兩年的時間,今個月就是入公司兩年的周年還是跳回正題好了。周末的早上總需要些正能量,從openrice裡亂跳見到元朗的A Little Bit 在大埔開了分店,所以決定擺駕起程。地址好特別,雖然在大埔但從太和行過去會近D (可能是我路盲)相信A little bit 很快會成為區內人氣的小店,開店十分鐘後已經full house ,位置不多坐得好舒服。裡面的擺設就是會讓人感到幸福感十足 =)因為能和俊男友人進餐實在太興奮,忘了影餐牌。大體就是有意粉、飯、All day breakfast 、小食和飲品。唔洗諗即刻向All day breakfast 邁進Yeah ! 基本上有三款:  A Little Bit Relax, A Little Bit Graceful & A Little Bit Tasteful ,簡單D講就係愈來愈來野食哈哈哈 選了A Little Bit Graceful 以配合我偽優雅的形象 上來的時候是熱烘烘的,也感受到店方的心機。特別推薦:-生果: 本身諗住係cut開,點知佢

還是跳回正題好了。

裡面的擺設就是會讓人感到幸福感十足 =)
因為能和俊男友人進餐實在太興奮

A Little Bit Graceful
上來的時候是熱烘烘的,也感受到店方的心機。特別推薦:
-生果: 本身諗住係cut開,點知佢地會cut完再砌個火龍果出來 Kawaii !
-醋釀蕃茄: 極之Fresh 同埋食落去會爆汁
 兩種不同但各自突出的酸
-waffle : 脆而空氣感十足,很有置身英倫的感覺
其他的食物都在水準之上,不能逐一點評 ~~

飲品方面都好surprising(要另外加錢不過)有mixed juice/coffee/beer 等
mixed juice 的名字很溫暖,好似energizer , blue summer 等等
要了immuniser (蘋果+檸檬...) 認真地又健康又美味。
能和俊男友人在一個幸福感十足的地方進餐,談天說地; 友人更豪言會請我食多D飯,what more can I ask for

2014-06-21
纪念日