2014-01-30 2819 浏览
禮拜五放工行過天后,記得早一兩個月朋友帶我唻過附近商業大廈一間可以一邊食飯一邊睇好靚既維港夜景既餐廳,於是suggest同阿文上去食dinner, 俾佢試下。我地7點半左右上到去,已經坐左兩三枱客,餐廳暗暗地幾有情調,帶位個果經理服務態度幾好,我坐底之後話冷氣太大,叫佢幫我較一較,佢較完有返唻問我O唔OK。記得上次唻叫set dinner,今次想試下佢地D a la carte,所以決定散叫。頭盤-香煎鵝肝、蟹肉龍蝦湯主菜-安格斯肉眼、澳洲羊架鵝肝值得推介,外面甜甜地脆脆地,入面煎得啱啱好,下次唻一定再點。個湯如果酒味再濃D會更加好,但都算幾足料~食到蟹肉同龍蝦肉。兩樣主菜都好啱口味,經理係用餐途中都有過唻問我地D野食啱唔啱口味。幾貼心。經理見我地食完主菜, 好殷勤過唻問我地需唔需要叫d 甜品或者tea or coffee.上次試過心太軟,今次想再encore。 水準保持到, 依然係好濃既流心chocolate, 好味道, 好滿足。臨走前,經理仲俾左張卡片我地,介紹自己係餐廳既新經理, 又俾我地睇佢地農曆新年同情人節既menu ,話如果有興趣就打俾佢, 佢會幫我地留個window se

頭盤-香煎鵝肝、蟹肉龍蝦湯
主菜-安格斯肉眼、澳洲羊架

臨走前,經理仲俾左張卡片我地,介紹自己係餐廳既新經理, 又俾我地睇佢地農曆新年同情人節既menu ,話如果有興趣就打俾佢, 佢會幫我地留個window seat。 呢度有view,食物同招呼都好,值得再來。
p.s情人節menu度主菜有個叫龍蝦米多,聽落去個名好得意,好似幾吸引甘, 同埋成個menu價錢睇落都合理,同阿文商量下訂呢度慶祝先 hehe 。
2014-01-24
為左呢間餐廳,小妹第一次寫食評。可惜唔係開心既經驗😭今日係我同老公拍拖十週年紀念日,老公早半個月係度訂左枱,一心諗住俾驚喜我,主要貪呢度景觀好,細細間有情調。可惜服務差到極,食到一肚氣😡首先,老公訂枱時指定要window seat, 但侍應安排我坐另一角,毫無景觀可言,經查詢後才調我俩去窗邊。之後等左好耐先上生蠔,又等左好耐好耐先上餐湯(同時落單的隔離枱已食緊主菜)。諗住食個餐包填下肚先,可惜等到湯凍了餐包都未上,直到個湯飲晒先施施然送上面包,我地話唔需要了(因為唔想乾啃),比較老的男侍應唔知聽力有問題還是真的沒有禮貌,好大聲咁話:「咩話?聽唔到!」食完主菜,老公叫侍應上甜品,話訂位時已預先order。侍應「哦」左一聲走左去,到上菜時,老公面色一沉,原來預先要求在碟邊寫上「十週年快樂」,結果一隻字都冇。向侍應反映,她只淡淡說了句唔好意思,但我覺得好遺憾,浪費了老公一番心意😔至於食物方面,整體不失不過,但絕對唔值呢個價錢。生蠔唔錯,最失望係心太軟,係我人生食過最差的一次,over cooked完全無朱古力漿流出,由內到外都是硬綳綳,似muffin多D。我地都未食完,發現侍應已除下制服外套
為左呢間餐廳,小妹第一次寫食評。可惜唔係開心既經驗😭

食完主菜,老公叫侍應甜品,話訂位時已預先order。侍應「哦」左一聲走左去,到上菜時,老公面色一沉,原來預先要求在碟邊寫上「十週年快樂」,結果一隻字都冇。向侍應反映,她只淡淡說了句唔好意思,但我覺得好遺憾,浪費了老公一番心意😔

我地都未食完,發現侍應已除下制服外套,挽起衫袖搬枱搬櫈,搞到我地食到好唔自在,好似阻住人收工咁,連餐飲(set dinner包左)都忘了點便匆匆埋單走人。但唔係我地食得慢,而係佢地自己上菜慢,我地等到極餓下,每上一道菜已極速消滅。

臨走有向其中一名侍應表達我地種種不滿,但佢推說今日客多。但只係八張枱,侍應卻有三名,平均每人只serve2-3張枱,點解可以咁唔上心?佢可以陪番個十週年紀念日俾我嗎?而且feel唔到佢地有歉意。

埋單過千,咁既價錢絕對有更好選擇。特別對於生日、紀念日等特別日子,勸大家千萬別揀呢間,因為只有遺憾同後悔!

纪念日
2013-09-09 1957 浏览
天后區用膳實在有不少選擇,由價廉數十元至貴價二百元的午餐都有選擇甚多呢,有中菜東南亞歐美洲菜都有這區平日晚上不算熱鬧區,午市做好些好吸納多些客人的口碑,午時12:00-2:30出外午餐人最多餐廳細小,景觀望維港,中午已經這麼開揚,晚上景色一定美坐在如此靚景觀的玻璃窗前, 有時忘卻了甚至不太介意了食物質素午市套餐約有款供選擇,價錢只是由數十元至百多元菜沙律蔬菜鮮嫩配上清怡的沙律汁,真想再要多一客沙律來開胃是日餐湯是日湯是南瓜蓉,少少忌廉煮成,濃度剛剛好配熱騰騰香脆麵包蒜蓉包及多穀包各2 個菠菜鮮蠔意粉 $128有些菠菜蓉與意粉同炒,少之極少,鮮蠔是去了外殼,蠔肉燒或煎過,味道還不錯,還不致太乾身沒有用以太多複雜的調味粉是最好吃的意粉奶茶一般三文魚西京燒 $138三文魚煎得恰到好處,熟的程度剛剛好,令入口的三文魚仍有點水份及魚油三文魚若是被煎得過了火,肉質一定是乾而堅韌配菜實在太少了,只有兩粒薯仔及一件西蘭花,如果可以配飯更好,不是每位女人都吃得像“節食一樣”檸檬水一般服務普普通通環境有景觀絶對是用餐的享受,可是工作中的午餐時間不長,未能盡情享受景色
選擇甚多呢,有中菜東南亞歐美洲菜都有
這區平日晚上不算熱鬧區,午市做好些好吸納多些客人的口碑,
午時12:00-2:30出外午餐人最多
餐廳細小,景觀望維港,中午已經這麼開揚,晚上景色一定美
午市套餐約有款供選擇,價錢只是由數十元至百多元
菜沙律
蔬菜鮮嫩配上清怡的沙律汁,真想再要多一客沙律來開胃
是日餐湯
是日湯是南瓜蓉,少少忌廉煮成,濃度剛剛好
配熱騰騰香脆麵包
蒜蓉包及多穀包各2 個
菠菜鮮蠔意粉 $128
有些菠菜蓉與意粉同炒,少之極少,
鮮蠔是去了外殼,蠔肉燒或煎過,味道還不錯,還不致太乾身
沒有用以太多複雜的調味粉是最好吃的意粉
奶茶
一般
三文魚西京燒 $138
三文魚若是被煎得過了火,肉質一定是乾而堅韌
配菜實在太少了,只有兩粒薯仔及一件西蘭花,
如果可以配飯更好,不是每位女人都吃得像“節食一樣”
檸檬水
一般
服務普普通通
salad & bread
salad
2013-04-08
其他
salad
好少可食完一間餐廳會打食評, 但係尋日我同班朋友食完呢一間覺得真係好好食, 價錢超值,服務又一流, 食物水準好好因為朋友生日, 所以一個月前就係openrice度搵下食邊間餐廳好,想試下d高級餐廳.. 但又唔想太貴, 最好可以有少少私人feel D既..又諗住就朋友係銅鑼灣放工就腳, 所以都搵返大約呢一個區既餐廳..最後搵到呢間係天后既 a la umai .. 地鐵搭一個站再直行就到, 方便快捷!!我地book左6:00pm.. 一去到, 未有其他客住, 可能我地book得太早XDstaff帶左我地去坐近window既4人位.. 因為6:00去到既關係而又坐近window, 所以完全睇到日落阿!!!! 個view 勁靚!!之後就order左個生蠔set同每人一個dinner set!生蠔set唔記得幾錢, 但好新鮮, 好鮮甜, 好厚肉, 有5款蠔,每款兩隻.staff教我地由左起開始食.. 另外重有兩隻大蝦sashimi.. 好爽肉又厚,正!!!!之後開始入dinner set.前菜我自己叫左客鵝干. 我估都估唔到原來係咁大舊!!好香口, 煎得好香, 油分control得好好. 絕對
價錢超值,服務又一流, 食物水準好好

所以完全睇到日落阿!!!! 個view 勁靚!!
生蠔set必食!

之後開始入dinner set.
鵝干絕對推介!!!!!!!!!
前菜我自己叫左客鵝干. 我估都估唔到原來係咁大舊!!
好香口, 煎得好香, 油分control得好好. 絕對必食!!!
薄片和牛!
另外朋友叫左個薄片和牛做前菜. 本身對D生生地既牛肉唔多興趣.
但呢款如果夾埋onion 食.. 都不錯!!!
羊架!!!!!!
終於黎到主菜, 我自己叫左個羊架!!! 好香, 唔會好"so"味!
因為羊架好好味既關係.. 唔記得左點隔離個3個source XD
頂級安格斯肉眼
另外朋友叫左個頂級安格斯肉眼, 聽個名已經好正!
食落一流, d肉好香,好"林" 加埋紅酒汁. 正阿!!!~~~~~

我地重另外叫左個甜品拼盤
甜品拼盤!!!
靚到我地影左好多張相!!! 上面果個係棉花糖!!!

整得好靚!!! 另外我個人都好鐘意佢寫a la umai.寫得好靚靚><

但反而macaron就麻麻地..

最後朋友生日當然就叫左個佢最愛既心太軟啦!
心太軟
好好味!!!! 整得個時間岩岩好, 一食就流哂chocolate 出黎!
但佢同出面餐廳唔同. 比較無咁甜.. 似係用左dark chocolate濃度高既黎整!!!

但又唔會話苦! 一流阿!!  最緊要係可以寫"happy birthday"!
順帶一提. 個ice cream食落唔似平時買到既ice cream..

食落出面買到既咁肥膩..唔識點形容, 但你一食落就覺得係唔同!!!
值得一試!!!

题外话/补充资料: 個人認為, 以服務, 食物, 價錢, 環境, 心思, 情調, 格調, 地方, 私人, 來說.. 呢間餐廳係好值得一去!!!!! 特別係慶祝紀念日!!! 係一間值得選擇既餐廳:)
2013-08-29
信用卡優惠
生蠔set必食!
鵝干絕對推介!!!!!!!!!
薄片和牛!
羊架!!!!!!
頂級安格斯肉眼
甜品拼盤!!!
心太軟
早前看到團購有"豪華生蠔晚餐"團購~"à la umai 高居頂層,可俯瞰維多利亞海港,欣賞迷人夜景,讓賓客享受一個輕鬆愉快的晚上。"上面這句介紹吸引了我~$368有齊沙律、生蠔Shooter、18隻新鮮生蠔、餐酒!想都沒想就買了^^ 來到à la umai, 店面並不大, 一般私房菜格調, 燈色微暗,我跟友人被安排到中間位置坐下~如果跟情侶來這裡晚餐, 一定要book窗邊位置, 落地玻璃+維港夜景+生蠔品酒~ 真的很不錯~待應十分有禮, 先介紹餐酒~ 他建議女士可以選一隻dessert wine - Moscato Dulcis我最喜歡甜酒~ 這款入口微甜, 不錯!首先今晚的主角生蠔來了, 18隻生蠔的套餐, 細心地分開了每盤9隻, 配以每人2杯的生蠔shooter一起來, 待應細心的解說由左至右是什麼品種, 吃的次序和怎樣配上生蠔shooter的新吃法, Good service!!不過我們還是喜歡shooter跟生蠔分開吃=]今晚生蠔好新鮮, 保留了原本不同的海水味, 好鮮甜, 好味!接下來來了 三文魚沙律, 也不錯^^吃過生蠔及頭盤, 還有麵包配意大利黑醋汁, 已經好滿足=]
早前看到團購有"豪華生蠔晚餐"團購~
上面這句介紹吸引了我~
想都沒想就買了^^
我跟友人被安排到中間位置坐下~
如果跟情侶來這裡晚餐, 一定要book窗邊位置,
落地玻璃+維港夜景+生蠔品酒~ 真的很不錯~

Moscato Dulcis
我最喜歡甜酒~ 這款入口微甜, 不錯!

首先今晚的主角生蠔來了,
18隻生蠔的套餐, 細心地分開了每盤9隻,
配以每人2杯的生蠔shooter一起來,
不過我們還是喜歡shooter跟生蠔分開吃=]

生蠔
接下來來了
三文魚沙律, 也不錯^^
三文魚沙律
吃過生蠔及頭盤, 還有麵包配意大利黑醋汁, 已經好滿足=]

這個套餐沒有主菜的, 我們點了兩個主菜~

法國鵝肝黑松露意大利飯 - $248
鵝肝煎得外脆內軟, 入面有點流心的感覺, 我最愛這種質感~ 好吃!
意大利飯軟硬適中, 黑松露味道突出不會太咸, 喜歡=]
法國鵝肝黑松露意大利飯
烤鱈魚拼紅酒洋葱配馬鈴薯忌廉汁 - $258
烤鱈魚入口溶化, 大愛!
馬鈴薯忌廉汁好特別, 不會太濃, 跟鱈魚很搭~
烤鱈魚拼紅酒洋葱配馬鈴薯忌廉汁
本來還想吃甜品的, 可是已經太飽吃不下了>.<

大滿足的晚宴, 是日唯一遺憾就是不能坐窗邊欣賞夜景~

一定會再來喔^^
三文魚沙律
法國鵝肝黑松露意大利飯
烤鱈魚拼紅酒洋葱配馬鈴薯忌廉汁
2013-03-12 1266 浏览
ceaser salad菜very fresh個sauce麻麻, weired taste! not traditional taste...trying to be better, but trying too hard... no good...Tuna somethingD Tuna 好有咬口D 菜仲 fresh 過 ceaser salad DTuna blend in nice with the fish egg蠔湯蠔味濃, 第一次試又滑, 好好味service ok la...
ceaser salad
菜very fresh

Tuna something
D Tuna 好有咬口
D 菜仲 fresh 過 ceaser salad D

蠔湯
蠔味濃, 第一次試
又滑, 好好味

service ok la...

2012-07-03 400 浏览
傍晚, 去左a la umei 食生日晚飯 一間位於清風街與電氣道之間一座商業大廈既高層依間食店都係我既朋友介紹既 佢話環境 食物質素都唔錯 所以叫我去試下 不過依間食店真係一間唔留神就會miss左因為係一座好細既商業大廈 經過窄狹既通道 搭lift上25樓 經過一個細細既入口店內 ,,店內雖然空間唔大 大約得10張枱到 店內主要用黑色設計為主 莊修都幾別緻 加上柔和燈光低下別有一番風味 配上店內既落地玻璃可以觀賞到維港既景色 氣芬都幾浪漫我地簡左幾款菜色 板燒大蝦凱撒沙律 $98 - 不過不失拉 算幾新鮮海鮮拼盤 $398 - 有3種生蠔 6隻 有日本, 澳洲 等 ! 青口,大蝦,螺同半隻睡蟹 **v d材料都幾新鮮 d 蠔都好creamy 海水味十足由淡至濃咁食上去西班牙黑毛豬臉頰 $168 - 好嫩d肉質 同埋好多肉汁係入面 澳洲穀飼bb羊架 $258 - 我本身係唔食羊既 但係我都一試 食落都係好羶 可以接受既 仍重配左3隻汁比我地 有薄荷gel ,芥末子等等 .... 都keep到幾多肉汁 心太軟 $ 68 - 唔膩 岩岩好 食多個都重得 依個芬圍我重叫左杯pe

我地簡左幾款菜色

板燒大蝦凱撒沙律 $98 - 不過不失拉 算幾新鮮

由淡至濃咁食上去

等等 .... 都keep到幾多肉汁

心太軟 $ 68 - 唔膩 岩岩好 食多個都重得

依個芬圍我重叫左杯penfolds white 飲tim 今餐好滿足o
2012-06-27
  • 海鮮
(非会员)
2012-06-14 300 浏览
上星期五, 我們一大班姐妹淘聚會,要找個地方可以聊天和享受美食,因為有朋友到過這間a la umai,覺得環境和食物都很好。第一眼我已感覺很特別,眼前只見到靚夜景,室內燈光很暗,襯托出燈光閃閃的維港夜景。原來這餐廳很細小,我們一大群女生,好像包場的感覺,如果到這開party就好了!這晚,我們一起消化了以下食物:刺身拼盤:好新鮮,有鮮甜的生蠔、三文魚、海膽、肥大肉厚的帶子蠔湯:很多蠔碎在湯裏面,吃起來很豐富呢松露牛肝菌湯:非常香濃的菌味,朋友愛吃菌,她讚不絕口雞扒:外脆內滑,非一般的口感,而且配菜很出色,香甜的蕃薯最叫人回味芝士焗雜菌:OK啦超嫩牛扒:有改善的空間,好像過熟蟹肉意粉:這個真讚,啖啖鮮蟹肉,只是意粉不夠彈牙鵝肝伴飯香菌松露燴飯:有三片嫩鵝肝,與黑松露、飯混合,非常夾朱古力心太軟:果然是招牌甜品,朱古力濃郁軟滑,蛋糕不硬不軟,剛剛好,碟面紫紅色的,美得捨不得吃法式芝士餅配藍莓醬:相不到可以把芝士餅和藍莓分開上枱,真是貼心法式焦糖燉蛋Crème brûlée、千層班戟、北海道牛奶巨峰布甸:相當美味的甜品,有水準,為晚餐作完美句號。經理和侍應都很年青,服務還不錯,只是有時候在聊天
正正正
上星期五, 我們一大班姐妹淘
聚會,要找個地方可以聊天和享受美食

這晚,我們一起消化了以下食物:

蠔湯:很多蠔碎在湯裏面,吃起來很豐富呢

松露牛肝菌湯:非常香濃的菌味,朋友愛吃菌,她讚不絕口

芝士焗雜菌:OK啦

超嫩牛扒:有改善的空間,好像過熟

蟹肉意粉:這個真讚,啖啖鮮蟹肉,只是意粉不夠彈牙

經理和侍應都很年青,服務還不錯,只是有時候在聊天,疏忽了客人的需要,要改善改善。
2012-06-08
正正正
  • 刺身拼盤
  • 朱古力心太軟
  • 蠔湯
  • 北海道牛奶巨峰布甸
2012-06-05 176 浏览
首先睇吓環境先.其實個場好細,所以如果full house應該幾嘈.好在我同honey閒日去就覺得氣氛幾浪漫呀.加上日落景色,直頭要唱首夕陽醉了......奢侈地散叫.未上個湯,侍應就比咗d餐包我地.嘩熱辣辣,脆卜卜的皮,軟熟的包.好鍾意.仲可再添食,不過我怕食飽個肚就冇再要喇.沙拉: 黑松露蟹籽吞拿魚他他沙拉, 小小的黑松露,香氣撲鼻,帶出吞拿魚他他及蟹籽鮮味.沙律菜十分新鮮,份量十足,very yummy!!!唔知點解湯仲未到就黎咗白酒煮法國藍青口. 呢個over cooked, no good, 嘥咗個青口同d$$$$!終於黎個鮮蠔濃湯喇! 我地慳家,二人share一個湯,但餐廳好好,居然幫我地將湯分兩隻碟上. 份量ok. 個味道好鮮甜濃郁,仲有隻蠔添.like ten times! 主菜黎喇! 第一個係澳洲神戶和牛. 居然over cooked.同普通牛排冇分別.第二個主菜係羊架.呢個意外地十分嫩滑香口.好好味.兩個主菜嘅配菜係完全一樣嘅.雖然好食,但冇創意最後甜品係心太軟配雪糕,做到熱辣辣,中間流心外皮乾身.very good 第8張相片冇得upload,大家睇其他人嘅食評應
首先睇吓環境先.
閒日去,好清靜.
仲可再添食,不過我怕食飽個肚就冇再要喇.

第二個主菜係羊架.呢個意外地十分嫩滑香口.好好味.
兩個主菜嘅配菜係完全一樣嘅.雖然好食,但冇創意

第8張相片冇得upload,
大家睇其他人嘅食評應會見到嘅.

整體而言,環境同服務都好好,食物質素都好但主廚嘅技巧要磨練吓喇.因價錢唔平,食客當然要求高而穩定嘅水準啦!
2012-05-16
閒日去,好清靜.
(非会员)
2012-03-29 152 浏览
這裡的食物很一般,我們試了二人套餐,價錢不便宜而且服務態度很惡劣所以食到一肚氣麵包:Delifrance frozen貨前菜:非常普通蠔和魚生 - 蠔不是太新鮮,其他一般龍蝦湯:不錯,很熱主菜:比目魚感覺好似茶餐廳的quality,菜是暖的,不夠熱。 澳洲和牛,很一般,叫medium rare 但是裏面是凍凍地的甜品:心太軟不錯,但是creme brulee麻痲地服務態度實在有很多空間可以改善,我外籍朋友定位時接綫的同事竟然唔識英文,連數字都唔識!到左餐廳之後個位小姐竟然同我個外籍朋友講廣東話,朋友好有禮貌同個位小妹妹講唔識聼,之後小妹妹竟然無理他,用中文問我 (當時我正在發夢所以猶豫左一陣)之後竟然好無禮貌地寸我“你係咪同佢一齊架?”之後一路食的時候個兩個妹妹仔一路在我們後面講無聊野,講是非。 好無奈。走的時候問小妹妹個廁所係邊,小妹妹竟然好求其話“出去轉左呀!”其實我想覺得他們的10%charge都唔應該有,因爲實在沒有service可言!唯一想講就是個短髮的小妹妹是比較有心機的,肥肥地個小妹妹真係要讀多兩年書和學習多d餐飲行業的禮儀。My recommendation is th

麵包:Delifrance frozen貨
前菜:非常普通
蠔和魚生 - 蠔不是太新鮮,其他一般
龍蝦湯:不錯,很熱
甜品:心太軟不錯,但是creme brulee麻痲地

My recommendation is that if this A La Umai would like to make it famous, they need to hire some more qualified staffs who care about their customers. The server with short hair is slightly nicer that the long hair slightly chubby one. At least she attempted to speak English with my western friend and was overall friendlier.
2012-03-28
2012-02-09 100 浏览
同女朋友慶祝生日,朋友介紹我黎呢度,佢話唔會令我失望,信佢之下一早book定抬,指定要望到維港既位置,又問定價錢,準備好生日禮物,蛋榚方面,唔想買住帶上去,想比個surprise女朋友,電話度個位小姐話可以幫我係dessert上面寫happy birthday同女朋友搭lift上去個陣~我女朋友重問我帶佢黎呢度做咩(因為入左坐商業大廈度)上到去個門口好細~但一入到去已經見到維港la~好暗~好有氣氛~呢度唔係好大~但我見到既都係好似我地禁一對黎食野~坐底冇耐~有餐包食~好熱好脆~打開menu叫野食,唔知叫咩好,因為第一次黎~見到有個set就呢個la,希望唔好令我失望!!因為價錢唔係平!!1.首先黎既係一道好精緻既頭盤,我睇到上面既係西下面個層係日~記得有6款,鮑魚,鴨空,火腿哈蜜瓜呢三樣好特別,唔錯.女朋友好鐘意~2.跟住食oyster~唔記得咩國家~一隻好creamy~另一隻好爽甜sashimi有三文魚,帶子,海胆同重有一樣唔記得左~海胆最好味~有我隻手指公禁大隻,帶子都好鮮甜.3.再黎係湯~龍蝦湯~好濃~ok4.主菜食和牛同黑毛豬~~前者雖然份量少但超香,我同女朋友一人一舊~(第一次
同女朋友搭lift上去個陣~我女朋友重問我帶佢黎呢度做咩
(因為入左坐商業
大廈度)上到去
個門口好細~但一入到去已經見到維港la~好暗~好有氣氛~

好脆~
好令我失望!!因為價錢唔係平!!
,鴨空,火腿哈蜜瓜呢三樣好特別,唔錯.女朋友好鐘意~

sashimi有三文魚,
帶子都好鮮甜.

3.再黎係湯~龍蝦湯~好濃~ok

4.主菜食和牛同黑毛豬~~前者雖然份量少但超香,我同女朋友一人一舊~(第一次食
明白咩係一分錢一分貨)而後者已經比和牛搶曬鏡la~~~重有舊薯溶都好好食,食到
唔係用薯粉開既~因為重見到一粒粒既薯肉~讚~

5.最後上埋甜品軟心朱古力蛋榚~見到女朋友笑得好開心~上面寫左happy birthday
to xxx之如~個買相好有心思~女朋友話個甜品師傅應該係女仔@@最後我地合照影
相~(好後悔冇帶屋企部單反黎)最後影到個雪榚........溶曬!!

環境方面,雖然細,但坐落舒適,寧靜(其實如果音樂再大少少會好d)因為我地成晚要就住講就住笑~最滿意係呢度比到我地難忘同浪漫既感覺!
服務方面,雖然唔叫professional,但都好貼心.
食物方面,睇得出係用心之作,雖然貴但我覺得物有所值

thank you 榮榮既介紹~
2012-02-03
纪念日
2012-01-31 118 浏览
與朋友一起試了這餐廳。食物真的很一般。試了Truffle 湯(不夠熱及不夠濃)白酒青口(真一般)、有骨黑毛豬(沒有黑毛豬味)、澳洲和牛(沒有牛扒香味及滑嫩,旁邊的配菜也是涼的)、帶子飯(飯炒得不好,也不香,帶子味也不好),甜品心太軟(ok,若侍應不放在廚房口這麼久應可以好些)。飯後感覺真很失望,不會再來
2012-01-26 62 浏览
神秘目的地, 一到餐廳, 已被維港影所吸引.是夜食了數款食物, 最最最有印象是相中間的黑毛豬.咬下時內裡脂肪四射, 表面香煎.嘩! 是豬的威力 定廚師的功力 唔理啦! 食左先!甜品是心太軟, 味道可以, 特別是特意安排的小型煙花, 真是吸引.成日都是神秘驚喜!
神秘目的地, 一到餐廳, 已被維港影所吸引.
是夜食了數款食物, 最最最有印象是相中間的黑毛豬.
咬下時內裡脂肪四射, 表面香煎.
嘩! 是豬的威力 定廚師的功力 唔理啦! 食左先!
成日都是神秘驚喜!
2012-01-22
2011-11-19 92 浏览
朋友請食生日飯,於是我選擇了有海景的這個餐廳。餐廳不大但都有8張枱。全面一邊窗,真有一繁華鬧巿的一條海景。朋到後,我們點了羊肉和魚兩個餐。餐湯係mushroom soup ,真材實料,好好味,還有是餐包是garlic bread ,好脆。正餐到,發覺羊煎得太耐,全熟,不好味魚則帶有點雪味。雖然賣相不錯,但味道就。。。要改良。飯後要了客出名的心太軟。朱古力味濃,外脆內熱,好味。還有haggen Daze 雪糕㖭!都算係有個happy ending!
2011-10-22
生日
  • 心太軟,mushroom soup
2011-11-16 65 浏览
開心的一晚籌備了好一段時間,希望帶給另一半有一個難忘的生日,很滿意呢。謝謝A La Umai的細心款待蠔湯:如果喜歡吃蠔的朋友,這道菜定必要試試,蠔味十足。南瓜忌廉雜菌湯:可以一試。安格斯牛柳配蘑菇汁:外脆內軟多汁,味道討好。累黑毛豬臉頰肉:薄薄的一片臉頰肉,很彈口多汁,味道有點像牛肉,很特別。北海道帶子菠菜意大利飯:帶子烟韌,飯的質感很好,好滿足。心太軟:真的很好吃,停不了口,為這晚畫上一個完美的句號。
開心的一晚
謝謝A La Umai的細心款待
鮮蠔濃湯 好蠔呢
蠔湯:如果喜歡吃蠔的朋友,這道菜定必要試試,蠔味十足。
南瓜忌廉雜菌湯
南瓜忌廉雜菌湯:可以一試。
安格斯牛柳 外脆內軟
安格斯牛柳配蘑菇汁:外脆內軟多汁,味道討好。
黑毛豬臉頰肉 口感唔錯
帶子菠菜意大利飯 帶子夠烟韌
北海道帶子菠菜意大利飯:帶子烟韌,飯的質感很好,好滿足。
香濃嘅朱古力流心
心太軟:真的很好吃,停不了口,為這晚畫上一個完美的句號。
2011-11-15
鮮蠔濃湯 好蠔呢