2015-11-03 555 浏览
今日買到新鮮熱辣辣紅豆蔴糬包,10蚊一個,價錢合理,超正。攞上手已經暖洋洋,個包外層已在各處佈滿大大小負既原粒紅豆。一咬,超級軟熟,中間勁多紅豆蓉,唔太甜,再加上軟綿綿既蔴糬,帶少少咬口,簡直無懈可擊!!!一定要係度推薦大家試下
外卖自取
$10 (早餐)
  • 紅豆蔴糬包
2015-07-13 574 浏览
我好喜歡此店的蘋果批,不單止烤致金黃色澤,切割幾份時已經感到好脆身,入口非常香甜,玉桂香味散發口腔內的每一角,清香的蘋果香自然流露,芳香怡人,啖啖盡是蘋果肉,咬開蘋果粒爆出不少天然的蘋果汁,果香濃郁,甜而不膩。此店的蘋果批每天都是新鮮即場烤焗,一個玉桂蘋果批售賣50元一個,值得推介。
玉桂蘋果批$50~焗致黃金色澤,真是好吸引
餅底仍然脆口,啖啖都是蘋果肉,好濃郁的玉桂味
2015-07-11
10 分钟 (外卖自取)
餅底仍然脆口,啖啖都是蘋果肉,好濃郁的玉桂味
玉桂蘋果批$50~焗致黃金色澤,真是好吸引
2014-08-15 280 浏览
本來想去隔離85度c食麵包,點知冇我鍾意食果種麵包,咁唯有去A-1 bakery食啦,我食完lunch過左兩個鐘,有小小肚餓,所以搵左個合桃小法包食,睇個名個包應該係好硬嫁啦,點知外脆內軟,加埋合桃既香味,真係prefect呀,不過唯一唔好係得好少麵包。
外卖自取
之前經過的時候看到看到吸引的照片一直有想試的衝動,終於上星期有機會去做,可那是後悔的開端......一般早餐的優惠之處是已包餐飲,可是這裡需要加$8換取,也罷,反正也當作豪一次!不過一上桌時真心有被嚇到:價值30元的早餐竟然少得可憐,連附近被稱為矜貴茶餐廳的太興那$32的高檔早餐都過之而無不及,人家雖貴,但無論分量和味道都讓人心配口服,可這家的也未免太名不符實了吧!說到味道,先是A1餐包,雖然軟熟但只微暖不能讓人滿意;而炒蛋非常一般,但異常少的分量真心讓我失望,唯一合理的解釋是配合小個頭的餐包吧!然後到了沙拉部分,數根沙拉菜加上數滴芝麻醬,只能說那連小鳥都不能餵飽!!最後是"田園蔬菜螺絲粉",味道沒有讓人記住的部分,可幸的是螺絲粉沒有出現過軟的悲劇,要不然吃不下去的雪上加霜是必然的結局!這相的焦點是後面的咖啡,對於咖啡狂熱的我只能說就算是像平常凍飲加$2我也覺得不值得,雖不難喝,可是不論味道還是分量我找不到值8元的地方......總括: 雖然A1的麵包對我而言一直是高價的選擇,但其味道還會讓我持續支持,可是這次的經驗告訴我:除了麵包,早餐是嘗不得的!!!

Mini版常餐但luxury價錢

$30+8的早餐......

题外话/补充资料: 服務:如果是麵包鋪的服務我會接受,因那只是收銀時才能感受,可若是用餐卻強差人意,還是我該自我安慰:沒加一就等於沒服務呢?
2014-06-07
$38 (早餐)
2013-09-09 123 浏览
今天經過這附近,於是入去看看有什麼好吃~看到有日式芝士蛋糕$17咋!於是買了個回家吃蛋糕質地比想像中硬,不夠鬆軟但還可以不過CHEESE味很好~是CREAM CHEESE的味道酸酸的正!有機會下次會再吃!
今天經過這附近,於是入去看看有什麼好吃~

看到有日式芝士蛋糕$17咋!
於是買了個回家吃

蛋糕質地比想像中硬,不夠鬆軟但還可以

有機會下次會再吃!
2013-09-09
2013-09-07 116 浏览
行街見肚餓..於是入尼買野食A-1 BAKERY只吃過日式蕃薯包今次買了其他試試看1.紅豆包$8.5 2.花生虎皮蛋糕$81.紅豆包$8.5...(5分)-SIZE十分小,外表看上去像是很硬的樣子-包身不算太鬆軟,反而有點硬-內餡是第一啖就有,但可惜有空洞出現-紅豆餡不會太甜和太假,反而有點紅豆沙的感覺..這是不錯的整體只有紅豆餡可以><2.花生虎皮蛋糕$8...(10分)-SIZE正常,虎紋幾令加上係花生夾心幾吸引人買-一打開聞到好香花生醬味!幾好~-食落蛋糕好實在,不會太硬太軟!-配合花生一起吃,沒有CREAM得尼又不會太淡!整體唔錯,下次會試埋拿破倫味~!
行街見肚餓..

於是入尼買野食

A-1 BAKERY只吃過日式蕃薯包

今次買了其他試試看

1.紅豆包$8.5
2.花生虎皮蛋糕$8

1.紅豆包$8.5...(5分)
-SIZE十分小,外表看上去像是很硬的樣子
-包身不算太鬆軟,反而有點硬
紅豆包$8.5
-內餡是第一啖就有,但可惜有空洞出現
-紅豆餡不會太甜和太假,反而有點紅豆沙的感覺..這是不錯的
整體只有紅豆餡可以><

2.花生虎皮蛋糕$8...(10分)
-SIZE正常,虎紋幾令加上係花生夾心幾吸引人買
-一打開聞到好香花生醬味!幾好~
花生虎皮蛋糕$8
-食落蛋糕好實在,不會太硬太軟!
-配合花生一起吃,沒有CREAM得尼又不會太淡!
整體唔錯,下次會試埋拿破倫味~!
2013-09-07
外卖自取
$16.5 (下午茶)
花生虎皮蛋糕$8
2012-09-16 94 浏览
本人光顧了—間賣麫包的餐廳,麫包都算ok,但餐廳的食物就沒有味道,價錢昂貴但食物質數低劣,凍奶茶淡而冇味,連破裂的杯都照用,攪|到枱面都是奶茶,但侍應都說冇問題,佢話換左唔夠杯用,本人堅持要換,侍應的態度欠佳,連廚房的員工都用不有善的眼神望主我,呢間賣麫包的餐廳都算出名,但都是咁嘅服務同質數,真令人失望,欺騙消費者,點解香港變成這樣,連d食物和服務都退步,反而國內的食物和服務超越香港!
d食物和服務都退步,反而國內的食物和服務超越香港!

2012-09-16
2012-06-04 119 浏览
油塘呢間野新開好耐啦,但一直係openrice都搵刓-0-我見好多人推介的法式樹幹頭,覺得應該都幾好食價錢不是很貴,比起間店的其他包,$10都唔洗,只係$9所以忍唔住買個黎試原來真係幾好味!上面有糖霜睇落去覺得係硬野,的確出面係硬的,有d似法包但入面係軟,有少少濕,不過口感唔差有淡淡的鮮奶味,正,因為太重奶味反而唔好食!口感同味道都真係值呢個價錢下次會再買黎食的
油塘呢間野新開好耐啦,但一直係openrice都搵刓-0-
我見好多人推介的法式樹幹頭,覺得應該都幾好食
價錢不是很貴,比起間店的其他包,$10都唔洗,只係$9
所以忍唔住買個黎試
原來真係幾好味!
上面有糖霜
睇落去覺得係硬野,的確出面係硬的,有d似法包
但入面係軟,有少少濕,不過口感唔差
有淡淡的鮮奶味,正,因為太重奶味反而唔好食!
口感同味道都真係值呢個價錢
下次會再買黎食的
1 分钟 (外卖自取)
$9 (早餐)
  • 法式鮮奶樹幹頭