2020-09-17 0 浏览
呢个蛋糕啲忌廉好唔错,雪柜攞出嚟十分钟已开始融。士多啤梨好新鲜,但系块朱古力牌就劲甜,中意食甜噶朋友就冇问题,但系如果唔食得甜野嘅就觉得劲难食,我本人就好唔中意食甜野。但都有朱古力味嘅。
呢个蛋糕啲忌廉好唔错,雪柜攞出嚟十分钟已开始融。
2020-09-10
5 分钟 (外卖自取)
$60 (宵夜)
庆祝纪念
  • 士多卑利蓝莓特色蛋糕
2019-11-11 327 浏览
我好锺意食甜品 ,每晚唔系食雪糕 、就系食cheesecake。 今晚拣咗A1嘅blueberry cheese cake, cheesecake面头有几粒blueberry, 估佢唔到blueberry好新鲜、好多汁、 好弹口…… 个cheesecake亦冇坊间一般甜, 食落好烟韧,又够奶味。不过,我返到屋企先发现原来送埋支胶叉。 虽然好窝心, 但好似有啲唔环保。 所以我提议如果下次你哋去买蛋糕返屋企食,可以的话又唔好要支叉, 咁样会比较环保 。

2019-11-11
2018-03-14 1027 浏览
有日发现原来A1隔离有个cake counter..但A1自己出既cake就冇得买..谂住试下呢间Châteraisé 既质素如何..因为出面好似分店唔多..cake有好多款呀..同朋友都心大心细..唔知拣咩好..好彩我地人多..所以可以试多几款..睇价钱都算贵呀..不过个样就真系好吸引..最後拣左..左起:上面:tiramisu,橙味,士多啤梨味,柠檬味下面:朱古力,千层蛋糕上面4件都冇咩特别..普通有味道加层cream既海绵蛋糕..$75/3件..个人黎讲觉得唔值..下面朱古力味以为好"漏"个种..原来都系海绵蛋糕...最好食系个千层蛋糕..个饼底都系海绵蛋糕..不过系好味既
有日发现原来A1隔离有个cake counter..
因为出面好似分店唔多..
cake有好多款呀..同朋友都心大心细..唔知拣咩好..
好彩我地人多..所以可以试多几款..
睇价钱都算贵呀..不过个样就真系好吸引..
最後拣左..
左起:
上面:tiramisu,橙味,士多啤梨味,柠檬味
下面:朱古力,千层蛋糕

个人黎讲觉得唔值..
下面朱古力味以为好"漏"个种..原来都系海绵蛋糕...
最好食系个千层蛋糕..个饼底都系海绵蛋糕..不过系好味既
2018-03-13
外卖自取
$30 (其他)
2017-12-19 503 浏览
今日经过屋企附近见到之前间英皇面包店装修完毕,开业仲有好多新款嘅蛋糕进出,啲蛋糕款式真系好靓,我即刻买咗一个芒果卷,蛋糕非常松软食落去唔会太甜,易啲芒果味亦都好香好突出,忌廉都打得好松软成个蛋糕好快就比我食晒
2017-12-10
2017-09-22 386 浏览
老妈子生日,买番个蛋糕影相是常识吧,平时一般买开鲜果蛋糕,最爱芒果脆脆,但今日七点几去买已经卖晒,咁唯有试下新野。行左几间铺头,见到A1-bakery呢个蛋糕好得意,创意100分,d鲍鱼大虾做得为栩栩如生,老妈子见到都好开心。不过,通常d咁靓既蛋糕,个味道都唔多好。果然,上面最靓果d鲍鱼大虾系糖胶,基本上影完相就可以摆埋一边,食得既部分系朱古力蛋糕加cream,味道就一般蛋糕味。所以,呢个蛋糕买黎玩下影相都几好,食就普通,买过一次表示唔会再买,因为我想食好味既蛋糕多d。

生日蛋糕
外卖自取
$200 (其他)
庆祝纪念
2017-07-21 303 浏览
由於lunch轻食关系,所以就买定啲面包做下午茶。我又心多多,想试多几只味道,所以就拣咗迷你面包系列,最後拣咗4款唔同味道。芝士麻糬波波够烟韧,好有咬口,但芝士味唔够香,麻糬波波又甜甜哋,同我预期嘅咸香芝士球有出入。迷你忌廉芝士蛋糕虽然无咩芝士味,但几松软,ok。迷你红莓蛋糕啲红莓乾几好味,甜甜哋又唔会好乾,但蛋糕质地好嚡好乾,影响口感。迷你牛角酥够脆身,但焗得硬咗少少,变咗唔够松化,但食完手指唔会好油,不过不失。
迷你忌廉芝士蛋糕虽然无咩芝士味,但几松软,ok。
芝士麻糬波波球,迷你忌廉芝士蛋糕,迷你红莓蛋糕,迷你牛角酥

2017-07-20
3 分钟 (外卖自取)
2017-04-09 310 浏览
今天平平无奇没有什麽事做。打算去吃个下午茶,可是那里都很多人,所以到英王面包店,吃一个简便的下午茶,结果出乎意料地很好吃。以前,已经听过朋友的介绍这里的食品很好吃。
今天平平无奇没有什麽事做。
2016-12-11
2016-09-18 406 浏览
一向都觉得A-1 啲面包有质素,但就未试过佢嘅热食,今日终於有机会~牛肉粒意粉 - 嚟到热辣辣好香,除咗牛肉粒仲有好多菇粒,虽然牛肉粒有啲过熟,但唔觉鞋韧且有牛味,意粉煮得啱啱熟有咬口;沙律上面落咗啲烧汁就麻麻,好在有角水牛芝士加番啲分海鲜意粉拼盘 - 啲三文鱼煮到紧紧开始熟,连埋意粉淡淡咸味同蒜香,讨好!仲有一小兜薯蓉,里面有啲通粉,东菇,南瓜咁几得意,但意粉再撘个通粉薯蓉哩个组合怪怪哋;个波菜薯饼外面炸得好香口而里面软滑长野县白桃汁 - 好香桃味,味唔假亦唔太甜,唔错蕉糖咖啡 - 本身唔锺意饮咖啡,但去到所谓coffee shop 都会叫嚟饮下(犯贱!?), 所以淡淡咖啡味反而啱我,入口香滑,估唔到冻饮都有香滑口感,甜度又系刚刚好玉桂苹果批 - 叫咗先留意有玉桂,有啲怕玉桂阵味,好在嚟到玉桂味唔浓,先食咗浓浓奶味嘅雪糕後,再食渗咗半溶雪糕热辣辣嘅苹果批,为哩餐relax 嘅下午茶划上完美句号~

长野县白桃汁 - 好香桃味,味唔假亦唔太甜,唔错

牛肉粒意粉
海鲜意粉拼盘
玉桂苹果批
长野县白桃汁 & 蕉糖咖啡
2016-09-18
2015-11-03 334 浏览
今日买到新鲜热辣辣红豆蔴糬包,10蚊一个,价钱合理,超正。攞上手已经暖洋洋,个包外层已在各处布满大大小负既原粒红豆。一咬,超级软熟,中间劲多红豆蓉,唔太甜,再加上软绵绵既蔴糬,带少少咬口,简直无懈可击!!!一定要系度推荐大家试下
外卖自取
$10 (早餐)
  • 红豆蔴糬包
2015-07-13 508 浏览
我好喜欢此店的苹果批,不单止烤致金黄色泽,切割几份时已经感到好脆身,入口非常香甜,玉桂香味散发口腔内的每一角,清香的苹果香自然流露,芳香怡人,啖啖尽是苹果肉,咬开苹果粒爆出不少天然的苹果汁,果香浓郁,甜而不腻。此店的苹果批每天都是新鲜即场烤焗,一个玉桂苹果批售卖50元一个,值得推介。
玉桂苹果批$50~焗致黄金色泽,真是好吸引
饼底仍然脆口,啖啖都是苹果肉,好浓郁的玉桂味
2015-07-11
10 分钟 (外卖自取)
饼底仍然脆口,啖啖都是苹果肉,好浓郁的玉桂味
玉桂苹果批$50~焗致黄金色泽,真是好吸引
2014-08-15 245 浏览
本来想去隔离85度c食面包,点知冇我锺意食果种面包,咁唯有去A-1 bakery食啦,我食完lunch过左两个钟,有小小肚饿,所以搵左个合桃小法包食,睇个名个包应该系好硬嫁啦,点知外脆内软,加埋合桃既香味,真系prefect呀,不过唯一唔好系得好少面包。
外卖自取
之前经过的时候看到看到吸引的照片一直有想试的冲动,终於上星期有机会去做,可那是後悔的开端......一般早餐的优惠之处是已包餐饮,可是这里需要加$8换取,也罢,反正也当作豪一次!不过一上桌时真心有被吓到:价值30元的早餐竟然少得可怜,连附近被称为矜贵茶餐厅的太兴那$32的高档早餐都过之而无不及,人家虽贵,但无论分量和味道都让人心配口服,可这家的也未免太名不符实了吧!说到味道,先是A1餐包,虽然软熟但只微暖不能让人满意;而炒蛋非常一般,但异常少的分量真心让我失望,唯一合理的解释是配合小个头的餐包吧!然後到了沙拉部分,数根沙拉菜加上数滴芝麻酱,只能说那连小鸟都不能喂饱!!最後是"田园蔬菜螺丝粉",味道没有让人记住的部分,可幸的是螺丝粉没有出现过软的悲剧,要不然吃不下去的雪上加霜是必然的结局!这相的焦点是後面的咖啡,对於咖啡狂热的我只能说就算是像平常冻饮加$2我也觉得不值得,虽不难喝,可是不论味道还是分量我找不到值8元的地方......总括: 虽然A1的面包对我而言一直是高价的选择,但其味道还会让我持续支持,可是这次的经验告诉我:除了面包,早餐是尝不得的!!!

Mini版常餐但luxury价钱

$30+8的早餐......

题外话/补充资料: 服务:如果是面包铺的服务我会接受,因那只是收银时才能感受,可若是用餐却强差人意,还是我该自我安慰:没加一就等於没服务呢?
2014-06-07
$38 (早餐)
2013-09-09 104 浏览
今天经过这附近,於是入去看看有什麽好吃~看到有日式芝士蛋糕$17咋!於是买了个回家吃蛋糕质地比想像中硬,不够松软但还可以不过CHEESE味很好~是CREAM CHEESE的味道酸酸的正!有机会下次会再吃!
今天经过这附近,於是入去看看有什麽好吃~

看到有日式芝士蛋糕$17咋!
於是买了个回家吃

蛋糕质地比想像中硬,不够松软但还可以

有机会下次会再吃!
2013-09-09
2013-09-07 102 浏览
行街见肚饿..於是入尼买野食A-1 BAKERY只吃过日式蕃薯包今次买了其他试试看1.红豆包$8.5 2.花生虎皮蛋糕$81.红豆包$8.5...(5分)-SIZE十分小,外表看上去像是很硬的样子-包身不算太松软,反而有点硬-内馅是第一啖就有,但可惜有空洞出现-红豆馅不会太甜和太假,反而有点红豆沙的感觉..这是不错的整体只有红豆馅可以><2.花生虎皮蛋糕$8...(10分)-SIZE正常,虎纹几令加上系花生夹心几吸引人买-一打开闻到好香花生酱味!几好~-食落蛋糕好实在,不会太硬太软!-配合花生一起吃,没有CREAM得尼又不会太淡!整体唔错,下次会试埋拿破伦味~!
行街见肚饿..

於是入尼买野食

A-1 BAKERY只吃过日式蕃薯包

今次买了其他试试看

1.红豆包$8.5
2.花生虎皮蛋糕$8

1.红豆包$8.5...(5分)
-SIZE十分小,外表看上去像是很硬的样子
-包身不算太松软,反而有点硬
红豆包$8.5
-内馅是第一啖就有,但可惜有空洞出现
-红豆馅不会太甜和太假,反而有点红豆沙的感觉..这是不错的
整体只有红豆馅可以><

2.花生虎皮蛋糕$8...(10分)
-SIZE正常,虎纹几令加上系花生夹心几吸引人买
-一打开闻到好香花生酱味!几好~
花生虎皮蛋糕$8
-食落蛋糕好实在,不会太硬太软!
-配合花生一起吃,没有CREAM得尼又不会太淡!
整体唔错,下次会试埋拿破伦味~!
2013-09-07
外卖自取
$16.5 (下午茶)
花生虎皮蛋糕$8
2012-09-16 80 浏览
本人光顾了—间卖麫包的餐厅,麫包都算ok,但餐厅的食物就没有味道,价钱昂贵但食物质数低劣,冻奶茶淡而冇味,连破裂的杯都照用,搅|到枱面都是奶茶,但侍应都说冇问题,佢话换左唔够杯用,本人坚持要换,侍应的态度欠佳,连厨房的员工都用不有善的眼神望主我,呢间卖麫包的餐厅都算出名,但都是咁嘅服务同质数,真令人失望,欺骗消费者,点解香港变成这样,连d食物和服务都退步,反而国内的食物和服务超越香港!
d食物和服务都退步,反而国内的食物和服务超越香港!

2012-09-16