2020-03-11 57 浏览
我們在荃灣附近找了幾天漂白水都找不到,今日特登去尖沙咀找找。走了幾間藥房, 終於找到漂白水。由於太累,那時已經是下午二時,所以我們在天文臺道找了一間墨西哥式的吧餐廳食下午tea set(98元) for 2,加一就108元。那時候人不多,可能是已經過了午餐時間。這裝修得很特別,似是新裝修的,比較美式化及摩登。如果有時間叫杯红洒的話,一般談公事,一邊品赏員美洒,真是人生一大樂事。tea set 有士多啤梨味及抹茶馬卡龍,除色相好看外,味道適中及甜。有肉腸酥,食落鬆脆,口感比較好。有墨西哥玉米片,吃落脆脆的,加上些豆,真是好味。迷你士多啤梨味蛋糕及迷你芝士蛋糕,细细地,一口就吃完,味道當然比較甜。迷你朱古力蛋糕, 迷你柚子撻,迷你朱古力撻等,色相好外,偏甜一點,味道也一流。Ice latte朋友喜歡飲Ice latte,除色相好看外,多奶及比較容易入口,女士們比較喜歡。cappuccino至於我是比較喜歡cappuccino,我覺得咖啡比較濃郁而且沒有糖,味道也香而容易入口。整體而言,這環境舒適,交通便利,在尖沙咀天文臺8號,墨西哥菜式,有洒牌,有下午Tea Set, 價錢合宜,我們约

Ice latte

ice latte

cappuccino

整體而言,這環境舒適,交通便利,在尖沙咀天文臺8號,墨西哥菜式,有洒牌,有下午Tea Set, 價錢合宜,我們约了不久的將來再次光顧。

2020-02-24
ice latte
  • Icelatte
  • icelatte
  • teaset
2020-03-11 49 浏览
這天經過尖沙咀天文台道,被門口的水煙壼吸引,加上餐廳給人浪漫有情調的感覺,一於同朋友把酒談心。內裡裝修雅麗精緻有心思,非常漂亮!牆邊一幅巨型壁畫非常吸睛,環境非常舒服!這裡以墨西哥菜為主,大大杯的Hoegaardan囗感順滑,味道超fresh, 為最近的疫情舒了一口悶氣!Buffalo Chicken Nachos $118~份量材料同樣十足, Nachos鬆化香口,配上嫩滑雞肉及醒胃沙律醬,每一口都充滿脆嫩滋味!Avocado Toast $78~至愛香滑牛油果加香脆多士,風味清新!Spicy Shrimp Burrito $128~ 蝦肉鮮嫩, 微辣惹味,一道簡單菜色已包含了地方特色!非常享受這個晚上 ,  一邊嘆酒一邊享受美食, 確是賞心樂事 !

2020-03-09
2020-03-06 1004 浏览
此酒吧餐廳名字很有趣,就叫,即是香港國際區號,但賣的卻是墨西哥菜。疫情已經持續個多月,近來感覺上好像較多人外出消費,始終待在家太久都想外出走走。8Five2 Restobar位於尖沙咀天文臺道,本屬於較僻靜的地方,想不到全場滿坐,看來其他人與我的想法一樣,要與友人一聚,外出呼吸一下。8Five2 Restobar的酒吧酒類很齊全,不少人亦叫上啤酒或雞尾酒暢飲。Fresh Lime Soda友人與我少喝酒類,叫上青檸梳打配偏辣的墨西哥菜。青檸梳打味道不太甜,有清新的青檸味,味道很合意。雞肉墨西哥脆玉米片很多枱都叫上此菜式,雙色脆玉米片配上水牛城雞肉及辣椒塊,水牛城風味是靈魂所在,入口辣中帶酸,除此之外,亦可點上酸忌廉或牛油果醬,牛油果醬內有牛油果粒很香甜軟滑有口感。炸魚塊墨西哥玉米餅Tacos與nachos雖然中文譯名都是玉米片或玉米餅,但口感不盡相同。每塊玉米餅內夾有完整炸魚塊及一小角青檸,入口清新微辣帶酸,食上炸魚塊完全不覺熱氣。牛油果番茄配胡椒玉米此沙律看似不辣,配料主要有牛油果、番茄、玉米、洋蔥碎及青瓜粒,但入口有越食越有酸中帶辣的感覺,食得很過癮。
此酒吧餐廳名字很有趣,就叫[852],即是香港國際區號,但賣的卻是墨西哥菜。

Fresh Lime Soda

雞肉墨西哥脆玉米片

炸魚塊墨西哥玉米餅

牛油果番茄配胡椒玉米
2020-03-05
ordered a lamb fajita, but was disappointed by the fact that i was served lamb mince 😭pros: great ambience + service, reasonable price with openrice 25% discountcons: lamb mince instead of actual pieces of lamb for my fajita, small serving sizes

2020-03-05 62 浏览
經過天文台道,見到呢間裝修好chill既酒吧,有open area,對於而家疫情未受控制,每個人都想有多啲空間,呢度就啱曬。入到餐廳有個好大好grand既酒吧。店員安排坐在一個充滿草叢的型格corner,坐低後,想叫杯coffee再問店員有冇dessert介紹之製,一個外國藉的店員隨即介紹有個high tea set , 我問咁幾錢,佢竟然話HK$98, 仲包兩杯飲品,我原本想叫一杯咖啡都要$30 啦,所以咁超值,即時落單。我們選了Vanilla 同Caramel latte,Vanilla 好香,另一杯係Caramel Latte, 焦糖味濃,口感好滑隔一陣型格的甜品架送上,因呢間餐廳以墨西哥菜為主,先由上而下,食左個墨西哥粟米片先,上面係濃味的辣醬肉豆,好惹味,味道就像墨西哥肉醬味。隔離有兩款酥皮鹹點,一款的餡料是菠菜蓉,中間軟綿綿熱辣辣,好食,另一款酥皮卷裡面係腸仔,向來腸仔卷都係無得輸,好香口。中間果層有三款芝士餅,第一款好像American Cheese cake 味道,中間的有custard 味,而右邊紫色係好似mixed berries 味,酸甜味的。最尾一層係有三款ma

入到餐廳有個好大好grand既酒吧。

店員安排坐在一個充滿草叢的型格corner,

Caramel & Vanilla  Latte

另一杯係Caramel Latte, 焦糖味濃,口感好滑
Caramel  Latte
High  Tea  Ser

隔一陣型格的甜品架送上,因呢間餐廳以墨西哥菜為主,

最尾一層係有三款macaron,但形狀係長條形,好特別,Macaron 味包括了Caremel ,Chocolate 同Strawberry 味,裡面還有果醬添。好sweet 呀!

呢個tea set真係平絕香港,仲要今日星期六都有,星期一至五有都唔出奇,仲要時段好長,由12:00-6:00pm都有,真超值。
下次要試下呢度既正宗墨西哥菜先得。

2020-02-29
Caramel & Vanilla  Latte
Caramel  Latte
2020-03-03 935 浏览
今日約客下午茶小妹我一定做好功課,客戶公司地址就在墨西哥餐廳8five2 隔離街,無需考慮即刻訂檯。🤝該店近日新推出 High Tea set, 價錢仲非常抵食,睇過介紹有鹹有甜美點配茶,一人價錢二人享受套餐價 $98 ,對於此價小妹無話可說,只有三個字 「無得輸」🤘🏼🍴圓型擺設的食物架優雅中帶些氣派,配一杯香濃 Double Espresso 就是最贊嘆的一件事。🍹不過 Double Espresso 太濃縮的黑啡,不是我飛佛。我還是選擇了一杯檸檬梳打,清甜帶酸味的檸檬梳打非常醒神,有助提升我大腦思考。🥂我客仔就有品味他說來到這地方當然要喝杯酒比較適合,所以最後我老大都來了一杯白葡萄酒配合一下。紐西蘭餐酒幾時都有水準,芬芳撲鼻香氣在杯中慢慢滲出,呷一口淡雅清香。🧁食物架最上一層是丹麥酥,兩款都不同有香腸及菠菜餡,兩款都熱辣辣又香脆兩款我都喜歡。🌮另一款是我認為是墨西哥代表,因為有墨西哥脆玉片,中間的餡料是用豆做的配沙沙醬,味道微酸帶辣有趣。🧁甜點以芝士餅最吸引,朱古力同檸檬口味,特別適合配咖啡最夾。🍩Macaroon味道不太甜,杏仁味突出。這裡門面屬開放式,所以環境好舒服,招呼周到老

🍩Macaroon味道不太甜,杏仁味突出。

這裡門面屬開放式,所以環境好舒服,招呼周到老外經理仲笑容滿面,老大都讚傾生意特別捨意。👍
2020-03-03
2020-02-26 83 浏览
今日放假,阿女說要帶我去尖沙咀威威,於是來了8Five2 Restobar 食tea set。我們二點左右到達,二話不說便叫了一個tea set,飲品叫了Vanilla Latte 及English Breakfast Tea,而tea set 果然好有驚喜,價錢是$98,包兩杯飲品啊店內環境一流,座位寛敞,最適合三五知己舉杯暢談Bar 枱極大,來這裡happy hour 最正啊Tea set 共有十件,鹹點四件,甜點六件,還包埋兩杯餐飲,只需$98,超抵食餐飲選擇亦多Vanilla Latte 好香,味道亦濃English breakfast tea 伴糕點亦一流我們先吃鹹點,酥餅好有驚喜,皮脆香濃這款就帶點辣味甜撻款式非常多,不會太甜,大家都食到舔舔脷吖賣相吸引,很有美感價錢超值,下次一定會再來
店內環境一流,座位寛敞,最適合三五知己舉杯暢談
Bar 枱極大,來這裡happy hour 最正啊
餐飲選擇亦多
Vanilla Latte 好香,味道亦濃
English breakfast tea 伴糕點亦一流
我們先吃鹹點,酥餅好有驚喜,皮脆香濃
這款就帶點辣味
甜撻款式非常多,不會太甜,大家都食到舔舔脷吖
賣相吸引,很有美感
價錢超值,下次一定會再來
2020-02-25
2020-02-23 63 浏览
星期六,出去透透氣,輕鬆一吓,約會好友 high tea吹吓水 傾吓計尖沙咀天文台道 「 8Five2 Restebar 」餐廳名好有趣致電回港 00 852 哈哈😄開放式設計,大門常為你打開喜歡牆上面嘅型格裝潢燈光效果不錯環境寬敞 空間大,坐近門口 梳化座位偶然陣陴風吹來,好舒服先叫杯熱飲☕️ cappuccino $38大大杯放在木碟上,習慣放少少糖,味道不錯,香滑圓形架 三層高,分別擺上 共10件 美點色彩繽紛 熱辣辣咸點,香噴噴,酥皮鬆化,餡料似香腸四款不同味道 macaron不太甜 😋特別鍾意 檸檬撻,外層鬆脆,酸酸甜甜 開胃醒神
星期六,出去透透氣,輕鬆一吓,
約會好友 high tea
吹吓水 傾吓計

尖沙咀天文台道 「 8Five2 Restebar 」
餐廳名好有趣
致電回港 00 852 哈哈😄

開放式設計,大門常為你打開
喜歡牆上面嘅型格裝潢
燈光效果不錯
環境寬敞 空間大,
坐近門口 梳化座位
偶然陣陴風吹來,好舒服

先叫杯熱飲☕️ cappuccino $38
大大杯放在木碟上,
習慣放少少糖,味道不錯,香滑

圓形架 三層高,分別擺上 共10件 美點
色彩繽紛

熱辣辣咸點,香噴噴,酥皮鬆化,餡料似香腸

四款不同味道 macaron
不太甜 😋
特別鍾意 檸檬撻,外層鬆脆,
酸酸甜甜 開胃醒神
2020-02-22 384 浏览
同朋友shopping行到腳軟, 想搵間Coffee shop坐低歇下腳。路經呢間較開揚兼有酒吧氣氛既餐廳, 原來有個平既TEA SET, 兩個人都係HK$98, 仲包兩杯coffee or tea, 所以就吸引左我地入去喇。我就揀左Earl Grey, 朋友就揀左Lemon ginger, 熱茶倒出, 散發陣陣薑味, 正好天氣涼涼地時暖下胃, 驅驅風。Tea-set 中包括兩款鹹點, 其餘都係甜點, 鹹點製作需時, 還好可以邊嘆茶邊慢慢等。雖然tea-set賣相唔太吸引, 未至於能夠影相打卡呃like, 但呢個價錢有個tea-set食, 都算係咁啦!兩件不同餡料酥皮, 酥皮熟熟地, 內裡軟棉, 不是千層酥的口感, 一款內裡是腸仔, 另一款是菜蓉。脆片夾集辣辣地而又林既豆食, 但唔太知唔知咩黎中層芝士餅其中一款有餡料, 似乎係藍莓蓉, 酸酸甜甜最底層有四款唔同味道既撻, 包括有焦糖、檸檬柚子、朱古力, 仲有一款係有果肉, 類似柿既口感。檸檬柚子酸酸地又有陣清新柚子味~

脆片夾集辣辣地而又林既豆食, 但唔太知唔知咩黎

中層芝士餅其中一款有餡料, 似乎係藍莓蓉, 酸酸甜甜

檸檬柚子酸酸地又有陣清新柚子味~
2020-02-22 57 浏览
今日天氣好清爽,適合約三五知己共敘下午茶時光。尖沙咀天文台道有一間酒吧居然有下午茶點,價錢非常平宜,環境又開楊,微風吹過來,好舒服。檸檬薑茶還以為是淨茶包,加入了兩三片檸檬,增添香氣,不錯。三層架的糕點出場了,份量不多,但一百元不用,真的好抵。上層試了菠菜酥,熱辣辣又酥化。另一款是墨西哥脆脆,餡料素材豐富,有點微辣,開胃惹味。甜點方面,我獨愛朱古力味的撻,試了兩款,朱古力味香濃,酥皮鬆化,水凖之作。
今日天氣好清爽,適合約三五知己共敘下午茶時光。

檸檬薑茶還以為是淨茶包,加入了兩三片檸檬,增添香氣,不錯。

三層架的糕點出場了,份量不多,但一百元不用,真的好抵。

2020-02-17 60 浏览
朋友推介話尖沙咀有間Bar 做緊英式下午茶,環境唔錯又幾抵食,於是我們今天就相約一齊去試。環境開揚闊絡,不是太多客人,寧靜,我們揀了sofa 坐,好舒服寫意。 天氣冷,餐廳貼心地開了一把暖風扇飲品選了榛子咖啡和朱古力咖啡,味道香濃,可以不用額外再加糖。甜品架岀場了甜品賣相精緻,細細件,基本上可以一啖一件。這個用墨西哥脆片製成,脆卜卜,是凍食的,醬汁帶一點辣,醒胃。這兩件酥是即整的熱食。分別是辣肉腸和菠菜酥。熱辣辣,很不錯。甜品不太甜,這三款分別係吉士,朱古力和berries。這三款都好吃,最欣賞係外層,味道似榛子醬蛋卷,鬆脆可口,以$98 (要再加一)兩位這個價錢,可以舒舒服服坐一個下午,又有野飲,又有野食,係邊搵呀
朋友推介話尖沙咀有間Bar 做緊英式下午茶,
環境唔錯又幾抵食,
於是我們今天就相約一齊去試。

環境開揚闊絡,不是太多客人,寧靜,
我們揀了sofa 坐,好舒服寫意。
天氣冷,餐廳貼心地開了一把暖風扇

飲品選了榛子咖啡和朱古力咖啡,
味道香濃,可以不用額外再加糖。

甜品架岀場了

甜品賣相精緻,細細件,基本上可以一啖一件。

這個用墨西哥脆片製成,脆卜卜,是凍食的,
醬汁帶一點辣,醒胃。

這兩件酥是即整的熱食。
分別是辣肉腸和菠菜酥。
熱辣辣,很不錯。

甜品不太甜,這三款分別係吉士,朱古力和berries。

這三款都好吃,最欣賞係外層,
味道似榛子醬蛋卷,鬆脆可口,

2020-02-07 72 浏览
尖沙咀除左係商業購物區之外,亦係香港其中一個美食天堂。因為朋友就快出國,所以就一班人約出黎聚餐,作為臨別既餞行既晚餐。我地選擇去尖沙咀既西餐廳食飯,感覺上比較有氣氛☺️我地見到呢間餐廳既裝潢設計別具特色,就決定入黎試下,估唔到我地揀左間墨西哥餐廳。我地大部分既人都係第一次試墨西哥菜,因為畢竟墨西哥餐廳喺香港並唔多,亦唔係主流菜式~我地一入到餐廳內,已經感受到濃濃既西式氣氛。昏黃既燈光,加上色彩繽紛既吊燈作為襯托,而且餐枱一早已經佈置好,放置左餐具、杯、濕紙巾等,感覺好整潔美觀。佢地既餐牌簡潔俐落,有少量西班牙文、中文同英文對照,並劃分左唔同種類既菜式,例如湯類、捲餅類、餡餅類、蔬菜類同埋飲品 🐟🌮🥓🥗🍻我地點左四道菜,每一道都非常精緻,各有特式。除左賣相吸睛之外,味道都好好~ 😋👍🏻Corn Cheese Tostadas 🌮 $78前菜當然要點啲清新開胃小菜,呢塊紅色既薄脆餅上面,放滿左新鮮爽口生椰菜絲同埋香甜既粟米🌽,再加入芝士醬同沙律醬,口感同味道都好豐富。芝士味淡淡地,唔會搶左整道菜既味道。呢道亦都係餐廳既推薦菜式,只有正宗墨西哥🇲🇽餐廳先會有 👍🏻Onion rings $78

Corn Cheese Tostadas 🌮 $78

Onion rings $78

呢道脆炸洋蔥圈所用既洋蔥質素好唔錯🧅~洋蔥甜度高,而且皮薄易熟,肉質又偏厚,食起黎非常爽脆,我同朋友都食到一滴不漏 😋

洋蔥圈配上兩款不同既醬汁,各有風味。一款係白醬,類似 sweet & sour cream; 而另一款係墨西哥常見既蕃茄醬,酸酸地好開胃。

Pulled Pork Burrito $118

食完前菜同小點,主菜終於要登場~ 第一道主菜係Pulled Pork Burrito 🌯 Pulled pork 即係煙燻慢煮手撕肉,係一種源自墨西哥既烤肉,亦係美國南部料理既代表作之ㄧ。

呢種烹調方法既特點係 low and slow ,用低溫久烤並煙燻,製作出黎既豬肉係入口即化,一叉開豬肉就會散開。

Burrito 入面除左pulled pork 同雜菜,原來係有飯 🍚 我一直以為 burrito 同土耳其著名既kebab差唔多做法,但今次試完之後,發現係兩種好唔同既菜式。個人覺得 burrito 比較清新同埋裹腹。

Chargrilled Lamb Fajitas $158

最後一道菜係墨西哥式既鐵板燒肉配三色醬,呢道菜真係好好味。鐵板燒有不同種類既肉類可以選擇,包括豬肉、牛肉同羊肉。朋友話想試下羊肉,因為比較有特色。

三色醬即係上面講述過既白醬同埋蕃茄醬,再加上牛油果醬 🥑 每一款都帶出不一樣既風味,我三種都中意食。

呢道菜其中一個賣點係可以自己包捲,肉同菜既份量由你話事,再點上自己喜歡既醬料,味道一流!羊肉非常惹味,香滑細嫩,連平時唔好羊肉既我都瘋狂咁食 😋😋

有一點要提提大家,墨西哥菜都係偏辣,就好似呢個鐵板燒羊肉配雜菜咁樣,味道頗辣。但因為我地都係中意食辣既人,再加上呢種辣味係辛香惹味,所以我地都食得津津有味。唔食得辣既朋友可以揀啲微辣或者清新啲既菜式 😉

今晚大家都食得好盡興 餐廳氣氛好之餘 食物質素亦令人滿意~就連服務員既服務態度都好親切 我同朋友都食得好開心 感覺好溫暖☺️
2020-01-19
  • Chargrilled Lamb Fajitas
  • Pulled  pork  burrito
  • Onion  rings
2020-02-04 78 浏览
最近經常都留係屋企無出街,令到成個人都無哂朝氣!所以今日點都要出街透透氣,約左朋友去high tea環境好寬敞舒服,亦富有線條感High Tea Set $98 for 2ppl呢個價錢好實惠,有兩個咸點,其他全部都係甜點酥皮係熱辣辣架仲要好鬆化,中間係類似pepperoni口感,好好食如果有多兩件會更好三種味道既Macaron相信係自家製,味道唔會好甜,外層既糖霜好脆👍🏻New York Cheesecake & Tarts呢度既甜點好岩我口味呀new york cheesecake 唔會好實,食完唔會好膩真心好好味重點係價錢十分實惠

環境好寬敞舒服,亦富有線條感

High Tea Set $98 for 2ppl
呢個價錢好實惠,有兩個咸點,其他全部都係甜點

酥皮係熱辣辣架
仲要好鬆化,中間係類似pepperoni口感,好好食
如果有多兩件會更好

三種味道既Macaron
相信係自家製,味道唔會好甜,外層既糖霜好脆👍🏻
New York Cheesecake & Tarts
呢度既甜點好岩我口味呀
真心好好味
重點係價錢十分實惠
2020-02-02
2020-02-02 113 浏览
今日難得happy Friday, 就約左好姊妹黎chill下談下心我地叫左chicken nachos, spinach quesadillas , avocado toastChicken nachos 既粟米脆片有唔同味 加上牛油果醬同酸忌廉醬 十分之夾Spinach quesadilla 餅皮薄得黎有蛋香味 加上芝士同菠菜 好好食而avocado toast 有勁多牛油果 岩哂我呢個牛油果fans最後飲返杯latte作結,成餐都好滿足

最後飲返杯latte作結,成餐都好滿足

放工約了閨蜜happy hour 相約於尖沙咀經常路過這restaurant and bar 看上去裝潢十分型播放的音樂都是很有節奏的 氣氛很棒有熱情如火的感覺墨西哥菜大多都是辣的 十分惹味=Cowboy Nachos=雖然餐牌上中文寫的是牛但其實後面有標注是素食來的沙律菜 椒絲 洋蔥 蕃茄 粟米 墨西哥辣椒芝士配有牛油果醬和sour cream七彩繽紛的粟米片算是微辣 最喜歡拌著sour cream食辣辣的加creamy的口感 伴酒一流=Crispy Fried Fish Tacos=都是玉米餅 Taco是脆片包著不同的餡選了炸魚樓 本身怕太熱氣油膩但配上酸酸辣辣的調味 再加上青檸之後不會油膩 反意有種小清新的感覺口感豐富=Chicken Chipotle Enhiladas=吃完脆脆的Taco皮 再點了個辣醬玉米餡餅基本上是QQ軟軟的墨西哥玉米餅捲上雞肉餡餡料做得juice 淋上好濃的番茄芝士醬汁 須說名字巳表明是辣醬吃了兩口本以為還好 但愈吃愈辣 有畀辣到但辣得惹味 會不自覺繼續吃=Sparkling Marmalade=Peach味的 本身怕會太甜但配了 tequila 意大利
放工約了閨蜜happy hour 相約於尖沙咀

餡料做得juice 淋上好濃的番茄芝士醬汁
須說名字巳表明是辣醬
吃了兩口本以為還好 但愈吃愈辣 有畀辣到
但辣得惹味 會不自覺繼續吃
Sparkling Marmalade/The  Bad  Mujer

=Sparkling Marmalade=
Peach味的 本身怕會太甜