2023-09-28 588 浏览
吃了幾次,食物質素ok的,只是那女的服務員永遠都黑口黑面、講嘢倔擂槌,想坐得舒服些又唔可以坐這要指定,講嘢永遠都冇尾音,比人一種感覺唔憂做,你可以話係有性格但做服務性行業啊,小姐!吃了多次,其實食物質素真的唔錯,環境亦都算舒服,只係有一些枱,如果是搭枱的比較迫,試過隔離座位唔識的一位男士,普通拎起隻叉去食嘢都撞到我手脾。四人枱,如果要搭枱就真的比較迫。自助式拎水、杯、餐具,都可以接受的,感覺好casual 和chill

2023-09-25
2023-09-28 299 浏览
依間cafe 充滿綠油油既植物,行過幾次都好想試下但次次都好多人,機緣巧合下得知原來係九龍城南角既分店,即刻多咗一分期待。店內周圍都有植物包圍有真有假,日頭去有日照真係幾舒服,好似去咗個花園咁同街外成個環境有強烈既對比🔸Veggie Brekkie其實係一個素食版既all day breakfast,碟入面樣樣都好新鮮,個sourdough 好食夠煙靭配埋Brie誠意撘夠,仲有沙律菜車厘茄烤南瓜,重點佢係無茄汁豆嫁,最憎係ADB見到佢😂😂😂杯咖啡就無野好挑剔嫁啦,係可以encore 既cafe 💗

🔸Veggie Brekkie

杯咖啡就無野好挑剔嫁啦,係可以encore 既cafe 💗
2023-09-04 554 浏览
今日同朋友去荔枝角做運動,經過61E cafe ,見到環境靚靚地就入去食喇😋好有驚喜的質素,值得再回來食🤭😋▪ Tom Yum Kung Fresh Egg Spaghetti 泰式冬陰公大蝦意粉$118 好有正宗冬冬陰公味道,醬汁調得好好😋▪ GuIty Pleasure Roasted Fione Marrow Rigatoniin laiksa Broth 烤牛骨髓喇沙通粉$148 好特別味道👅好有牛肉味道,成個配合都好正😋食物:🌕🌕🌕🌖🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑

食物:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑
2023-08-29 494 浏览
第一次係朋友帶我黎,今次係第二次黎,環境都幾舒服既。因為黎到都係12點左右唔算多人,可以直入。呢度係比較自助既,睇左menu直接去櫃檯比錢先再等野食。▪︎早午餐▪︎$118牛油果無上一次黎咁fresh,但味道尚可,賣相普通。南瓜連皮都好味,蕃茄仔清甜唔會酸,沙律菜都好味,略嚴腸仔有啲乾微硬,蛋有點熟。酸種包味道正常,三文魚友人食左我無食🤣▪︎冬蔭公大蝦意粉▪︎$108上次已經食左,今次再食,辣辣地幾好味。▪︎Cappuccino ▪︎$38&▪︎Rose Latte▪︎$42咖啡豆個味我麻麻地,下一次會飲返espresso tonic之類既飲品比較好。

第一次係朋友帶我黎,今次係第二次黎,環境都幾舒服既。

因為黎到都係12點左右唔算多人,可以直入。

呢度係比較自助既,睇左menu直接去櫃檯比錢先再等野食。

▪︎早午餐▪︎$118

酸種包味道正常,三文魚友人食左我無食🤣

▪︎冬蔭公大蝦意粉▪︎$108

上次已經食左,今次再食,辣辣地幾好味。

2023-08-27
2023-08-04 494 浏览
8月1日中午去試set lunch, 原因是被朋友傳來照片的餐廳外觀和環境吸引所致。溫室一樣的綠化環境,概念很清新!於是夥拍另一愛好咖啡店的友人一同造訪。我點了鮮茄南瓜意粉🍝,友人點黃金軟殼蟹肉意粉。一心期待美味的pasta, 可惜味道沒有想像中的好。連含有鹹蛋黃的血肉意粉都很淡口、明顯調味不足。番茄意粉也不是很夠茄汁味,南瓜也是偏少,出品有點強差人意之感。唯手沖的咖啡cappuccino是水準之作,所以如果慢活下午茶🫖☕️還是很好的選擇。希望61E可吸取我們的評語、繼續努力改良吧!

於是夥拍另一愛好咖啡店的友人一同造訪。

2023-08-01
2023-07-26 404 浏览
因為野豬要適應新公司,忙到痴咗線,所以好耐都無四圍搵食🤦🏻加上馬騮太太近排身子有點狀況,暫時都會少啲見佢出鏡🥲終於可以有時間出去食Lunch, 都趁機搵啲好嘢,依間61E Coffee係九龍城人氣店「南角」嘅姊妹,咁計返個名氣係值得去試下嘅👍🏽野豬習慣咗過兩點先食Lunch,因為要避人流,而且我勁無耐性,又唔鍾意排隊😅較啱時間嚟到剛剛好有位,入面裝潢都開揚舒服,田園風格,位多但又唔會擺到太逼,仲有棵樹俾人打卡影相,各位女士嚟到大把取景位👍🏽唯獨係張櫈比較硬,坐到我屎忽痛😅(可能我屎忽無肉)酸種麵包好大塊,食落還算ok,但口感上略為乾咗少少🤏🏽可能同出爐時間有落差。整體擺盤賣相奉行田原簡約。牛油果搭配煮蛋碎,另加上黑醋醬,味道尚算平衡。乳酪食落唔太甜,不過依啲乳酷八成都唔係獨家出品,基本上間間cafe都係差唔多,無咩特別。班尼迪蛋酸種多士(煙三文魚或煙肉)$78Egg Benedict, Smoked Salmon or Bacon Sourdough Toast

班尼迪蛋酸種多士(煙三文魚或煙肉)$78
今次叫咗餐廳嘅‘’早午餐‘’,食材配搭,我覺得比其他餐廳健康,尤其有焗南瓜、牛油果、三文魚。但是蛋只可以選炒蛋,不可轉換太陽蛋/全熟蛋,比較失望。餐廳光線充足,座位不狹窄,都算舒適。

餐廳光線充足,座位不狹窄,都算舒適。

早午餐
2023-07-09
早午餐
2023-06-29 341 浏览
A casual breakfast which was unexpectedly yummy. Will definitely try their lunch next time. - Scrambled Egg Feta Cheese Sourdough $48- Cappuccino with Oat Milk +$10A place for health and well-being

2023-06-28 275 浏览
經過這餐廳,一心只想入去飲杯野休息一陣,所以只是點了一杯飲品,靜靜地找個角落坐下。 雖然食物價錢偏貴,但店內坐無虛席。裝修見心思,到處都是打卡位。員工頗多且有禮,自己出去點餐然後有員工為你送上食物。 Iced mocha 賣相略為遜色,用的杯子太單調,味道正常或者下次會再來試試食物的味道

Iced mocha
賣相略為遜色,用的杯子太單調,味道正常

Iced  mocha

或者下次會再來試試食物的味道

2023-06-27 370 浏览
📍61E Coffee🇭🇰 長沙灣永康街63號Global Gateway Tower 地下5號舖個日做完瑜珈 仍然好早 去附近睇下有咩食😋呢間仲係試業緊嘅cafe 裝修好靚 係森林系 有啲花花草草同雀仔🤣價錢仲比一般cafe平少少😋 班尼迪蛋酸種多士配三文魚 $78望落都幾豐富 隻蛋唔算太流心不過都還好😋 西班牙風乾火腿炒蛋酸種多士 $48呢個不錯 幾抵 炒蛋勁大份 都好滑上面仲有啲魚子醬(?)塊parma ham都ok 正常想講吓佢嘅酸種麵包 叫咗兩塊一塊烘得幾脆 幾好食嘅但係另一塊就硬到切唔開 亦都咬唔開😂早餐都包一杯嘢飲 可以揀美式咖啡或者凍果茶我叫咗各一杯 都唔錯~覺得質素可以改善 但算係同類型cafe嚟講幾平同埋環境舒適無限時
📍61E Coffee

個日做完瑜珈 仍然好早 去附近睇下有咩食😋
價錢仲比一般cafe平少少

😋 班尼迪蛋酸種多士配三文魚 $78
望落都幾豐富 隻蛋唔算太流心不過都還好

😋 西班牙風乾火腿炒蛋酸種多士 $48
呢個不錯 幾抵 炒蛋勁大份 都好滑
上面仲有啲魚子醬(?)
塊parma ham都ok 正常

想講吓佢嘅酸種麵包 叫咗兩塊
一塊烘得幾脆 幾好食嘅
但係另一塊就硬到切唔開 亦都咬唔開😂

早餐都包一杯嘢飲 可以揀美式咖啡或者凍果茶
我叫咗各一杯 都唔錯~

覺得質素可以改善 但算係同類型cafe嚟講幾平
同埋環境舒適無限時
2023-06-17
$60 (早餐)
2023-06-17 297 浏览
神咁早陪完另一半去洗完牙,當然要去飲返杯咖啡。因為唔想去太遠嘅關係,所以就去咗荔枝角,搵到呢一間比較隱蔽嘅新開唔太耐嘅Coffee Shop “61E Coffee”。呢間Coffee Shop一入到去就會知道係用雀鳥森林做一個主題,始終香港地少人多,咖能夠做到好似內地嘅Coffee Shop可以好空曠去營造一個森林嘅空間,但自少”61E Coffee”樓底都高,所以就算環境唔大但個雀森主題都可以令到顧客係舒服。另外一點我覺得去Coffee Shop最重要嘅一點就係佢係無限時間,我成日會諗,如果飲杯咖啡都趕頭趕命,咁我點解唔去麥當勞飲呢?今朝因為未食早餐,所以就嗌多少少嘢黎食:1)americano ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)cappuccino ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)Big Brekkie ⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4)Scones with Cream Cheese and Jam ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡質素同埋食物都不俗。另一半話再唔飲杯Americano,睇啲嘢就會開始散😂佢嘅評價亦都係正面嘅。而杯cappuccino就拉花拉得好靚,唔捨得飲🥹🥹佢係咖啡味道比較濃啲啲

咖啡質素同埋食物都不俗。另一半話再唔飲杯Americano,睇啲嘢就會開始散😂佢嘅評價亦都係正面嘅。而杯cappuccino就拉花拉得好靚,唔捨得飲🥹🥹佢係咖啡味道比較濃啲啲,我個人覺得唔錯。反而個Big Brekkie就有少少反車,個酸種包另一半話個口感味道有少少奇怪,而最奇怪嘅係南瓜完全係無味,無咗南瓜應該有嘅味道,有啲神奇,其他煙三文魚同埋牛油果等等,其實都係來貨放上碟就得,無咩太大技巧。而個Scones同埋個Cream Cheese就唔錯,Scones嘅奶香牛油香都好出眾,而個Cream Cheese好味得黎又唔會太膩,最後淨返嘅沙律都用Cream Cheese黎食,唔好嘥。🤣

最後埋單大約$186,呢間佢其中一個賣點就係佢係有套餐嗌,而唔係飲品要另外嗌,亦唔需要加一服務費。所以如果想試下新嘢嘅,可以荔枝角嘅”61E Coffee”,性價比個人黎講覺得唔錯。
2023-06-11
$90 (早餐)
2023-06-11 244 浏览
入去諗住食個早餐職員問我幾多人我同佢講,兩個人眼見有些人圓枱亦都見好多人,單身, 坐住四人枱。職員同我講呢張係唯一剩低嘅四人枱一定要我坐佢設定嘅二人枱跟住我要求解釋點解其他人一個人都可以坐喺張四人枱佢哋唔干涉嗰個女職員無俾答案我知道我買嘢食嘅時候,表示要投訴先至有一個男仔話自己係經理到我食完嘢, 仲要扮晒嘢話準備咗甜品問我會唔會食我同佢講唔使啦呢啲咁樣嘅服務呢間嘢唔好做得長講返句公道說話食物係可以可惜服務係九流
入去諗住食個早餐
職員問我幾多人
我同佢講,兩個人
眼見有些人圓枱
亦都見好多人,單身, 坐住四人枱。
職員同我講
呢張係唯一剩低嘅四人枱
一定要我坐佢設定嘅二人枱
跟住我要求解釋
點解其他人一個人都可以坐喺張四人枱
佢哋唔干涉
嗰個女職員無俾答案我
知道我買嘢食嘅時候,表示要投訴
先至有一個男仔話自己係經理
到我食完嘢, 仲要扮晒嘢話準備咗甜品
問我會唔會食
我同佢講唔使啦
呢啲咁樣嘅服務
呢間嘢唔好做得長
講返句公道說話
食物係可以
可惜服務係九流
2023-06-10 269 浏览
新開的cafe, 見到餐牌有頗多素食菜式,一於試吓。星期六lunch time時間,店內都幾多食客。我哋兩個人點了素all day breakfast, 意粉,我飲cold brew,友人打大佬試話梅梳打咖啡,挑戰味蕾。素all day的sourdough 幾好食,質地煙靭,配上Brie cheese,有誠意。有沙律菜車厘茄、仲有大堆煮南瓜,一定夠飽。(終於係無茄汁豆的all day breakfast 啦)cold brew幾好飲,唔酸,nutty, 夠凍,非常消暑。南瓜意粉味道正常。至於杯話梅啡,一飲落口唔覺有話梅味,飲到後面,就飲到咸酸味,幾醒神。barista 可以進取啲,加多啲話梅味,咁就開胃醒神兼新鮮。兩個女仔的食量,呢餐都好飽,我大食量,最後我清碟,食量細的朋友,諗清楚先好叫all day。

鮮茄南瓜意粉
素all  day  breakfast
話梅梳打咖啡
鮮茄南瓜意粉
素all  day  breakfast
話梅梳打咖啡
  • 南瓜意粉
叫左 bacon egg Benedict 第一次見到噤熟嘅 Benedict ,煙肉勁細,又唔脆,重點係,好難食!水波蛋切落去勁實,都知唔對路,無蛋黃流出嚟,個醬好難食,咖啡有豉油味大家真係唔洗試,食完一肚火,如果唔係要做運動又未食嘢,真係唔食算,真係好想知個廚知唔知自己煮緊乜💀最後食左少少,走人,過咗一陣已經唔舒服,勁胃痛,之後仲要發燒食物難食都算,主要係因為食壞人,所以先想忠告大家希望大家唔好有同樣經歷
叫左 bacon egg Benedict

2023-06-09
呢間咖啡店,位於商業大廈的地下,門口其實不太明顯。不過行到入去,綠油油的環境出現在眼前,令我覺得置身在森林裏😍餐牌上選擇多,到櫃檯點餐,俾錢喔!🧀 菲達芝士炒蛋配酸種多士 (HK$48).一層厚厚的奶滑蛋香的炒蛋配多粒菲達芝士,好吸睛也好好味😍.酸種麵包是軟身啲,比較易切和易咬,我覺得比較薄片一啲,但佢係可以承托到炒蛋的重量,都不錯👌🏻.車厘茄,似乎是裝飾,粒粒清甜,不過比較難與蛋和芝士同一口食☕️ 沖繩黑糖海鹽鮮奶咖啡 (HK$42).奶泡打得細緻而奶嘅溫度與咖啡相近,做出順滑的奶啡面,不易倒瀉,拉花圖案也比較持久,不容易起粒粒氣泡.杯邊原來有幾粒海鹽,令飲落每一口都鹹鹹哋,配搭黑糖咖啡的甜甜哋,好飲😋
呢間咖啡店,位於商業大廈的地下,門口其實不太明顯。

餐牌上選擇多,到櫃檯點餐,俾錢喔!

🧀 菲達芝士炒蛋配酸種多士 (HK$48)
.一層厚厚的奶滑蛋香的炒蛋配多粒菲達芝士,好吸睛也好好味😍

菲達芝士炒蛋配酸種多士

☕️ 沖繩黑糖海鹽鮮奶咖啡 (HK$42)

沖繩黑糖海鹽鮮奶咖啡

2023-05-14