2021-06-21 98 浏览
好耐無食甜品下午茶,網上見到此餐廳幾好又近公司,食完下午茶充完電可以返公司做一陣野。普洱巧克力芭菲配巧克力布朗尼蛋糕,普洱味道比較少有,感覺新鮮,食到一半可以加上鮮奶,令下半層的芭菲更有奶香味。黑芝麻奶油窩夫配黑芝麻雪糕,十分香濃的黑芝麻奶油,窩夫水準唔錯,再加上黑芝麻雪糕,好嘅配搭。冰糖桃膠燉木瓜,諗住佢哋係西式舖頭,原來中式甜品都有一手,我自己屋企都有煲桃膠,但佢哋桃膠大大件,更淋身,加上滋潤嘅木瓜,感覺好補身。黑芝麻拿鐵,亦係好濃香黑芝麻味道,唔使加糖都覺得夠甜味。焦糖瑪奇朵都一樣有水準。

黑芝麻拿鐵,亦係好濃香黑芝麻味道,唔使加糖都覺得夠甜味。

焦糖瑪奇朵都一樣有水準。
2021-06-17
2021-06-21 60 浏览
晏晝4點幾都仲full 晒咁濟,真係好人食既人氣素食餐廳!❤️瀑布芝士炸雞定食炸雞點芝士醬真係好邪惡,但變左素食版炸雞即刻感覺健康左😂個炸雞肉食落同真雞肉冇咩分別,好嫩!唔講真係唔會知係素食,真係幾可亂真!點埋個芝士醬,真係好韓式芝之炸雞feel!配埋個韓式拌飯,有煎蛋 菠菜 泡菜 蘿蔔絲,煎蛋有d 熟得濟,冇得撈蛋汁,但可惜係個飯係凍既,唔係唔熱,而係凍到有d硬。。。個麵豉湯雖然冇咩麵鼓味,但清清地,入面有磨菇同埋豆腐,都幾好飲6點前埋單有9折,即刻覺得抵左d, 野食味道係好既,可惜凍既飯真係唔太ok🙈
晏晝4點幾都仲full 晒咁濟,真係好人食既人氣素食餐廳!
❤️瀑布芝士炸雞定食
2021-06-21 41 浏览
尖沙咀人氣Cafe -2DP🌾提供主食及甜品既純素創意菜式😇當日係平日既9pm 仍然有好多人排隊入座😳原個南瓜忌廉大麥飯 $158嚴選香港本地種植南瓜及日本南瓜🎃味道非常濃郁 口感軟綿😍感覺與眾不同😋價錢亦都合理 2個人都未必食得曬😂推薦👏🏻士多啤梨窩夫配鐵觀音雪糕 $98經典窩夫🧇配上鮮甜既士多啤梨醬🍓🍓窩夫口感厚實 落足料🤩份量原個上 好掋😎鐵觀音雪糕🍦配搭新鮮 有意想不到嘅驚喜🤤西瓜雪山 $68新鮮西瓜汁🍉好鮮甜🥳幾大杯 賣相都👍🏻🤩防彈奶昔(普通版) $58牛油果🥑混合可可粉牛奶🥛口感豐富多層次😜
尖沙咀人氣Cafe -2DP🌾

新鮮西瓜汁🍉好鮮甜🥳幾大杯 賣相都👍🏻🤩

防彈奶昔(普通版) $58
牛油果🥑混合可可粉牛奶🥛口感豐富多層次😜
2021-06-19 80 浏览
尖沙咀少見素食西餐廳🍴餐廳裝修行北歐簡樸風,假日都幾受歡迎😉南瓜忌廉大麥飯($128)餐廳主打菜式,果然名不虛傳💯💯個南瓜飯嘅汁調到好creamy,但又唔會太膩,大麥飯口感冇risotto 咁硬身,每一粒飯粒都食到南瓜味🤤忌廉牛肝菌素肉碎闊條麵($118)味道偏濃,牛肝菌味好出,個sauce食得出係真材實料,不過叫呢個麵要預早少少時間,因為都要等幾耐吓😅金鑽鳳梨🍍綠茶($45)非常清新,鳳梨解暑一流~個人建議少甜😇

南瓜忌廉大麥飯($128)

忌廉牛肝菌素肉碎闊條麵($118)

金鑽鳳梨🍍綠茶($45)
非常清新,鳳梨解暑一流~個人建議少甜😇

2021-06-19 76 浏览
今日同朋友去2DP tea 😍 因為呢間係港式素食,menu嘅食物選擇都幾多,款式新穎,感覺健康! 瀑布芝士炸雞定食🧀$98甘筍絲,白蘿蔔粒,泡菜,本地波菜,煎蛋,炸雞,藜麥飯, 麵豉湯 麵豉湯好有驚喜,唔會好似日式麵豉湯咁鹹,而且有好多料,例如有紅蘿蔔,豆腐!🥣 呢個有啲似韓式拌飯,因為有泡菜非常惹味,煎蛋係太陽蛋😍仲有甘筍絲同白蘿蔔粒撈埋一齊食味道剛剛好!👍🏻 炸雞都好好食,入面嘅素肉係用菇做嘅,做得好似真嘅假炸雞一樣,配埋芝士醬食perfect!😋😋😋比起普通嘅白飯佢哋用咗藜麥飯,所以好健康! 咖哩素豬扒定食杯麵豉湯😍$98 炸豬扒炒蛋 芝麻汁野菜藜麥飯$98 炸豬扒做得好似,外皮非常脆,素肉質地好真👍🏻👍🏻👍🏻炒蛋都好好食,配埋咖哩非常惹味! 咖哩係微辣嘅,有好多蔬菜例如西蘭花🥦,好啱餸飯食! 泰式遇上豆腐花😋 $58係用咗泰式奶茶,所以上去唔會好甜👍🏻而且好滑溜! 豆腐花軟綿綿,再加埋珍珠,芋圓,寒天一齊食,好有口感😍😍😍 而且份量頗大! 豆乳蝶豆花👍🏻$58珍珠芋圓寒天豆腐花 呢個比起泰式奶茶甜啲,味道都好出色!珍珠芋圓煙煙靭靭,寒天有點像啫喱,好特別😍😍😍

瀑布芝士炸雞定食🧀$98

咖哩素豬扒定食杯麵豉湯😍$98
炸豬扒炒蛋 芝麻汁野菜藜麥飯$98

泰式遇上豆腐花😋 $58

豆乳蝶豆花👍🏻$58
珍珠芋圓寒天豆腐花
2021-06-18 144 浏览
又到happy friday!當然要去食好野慰勞一下辛苦工作嘅自己~今日約咗媽媽一齊食晚飯,近排我地兩個都想食得健康啲,我就揾咗呢間高人氣素食餐廳俾佢試下呢間要食就要排隊,我地7pm到達,都排咗成30分鐘先入座。餐廳唔大,枱凳都幾逼下,但無阻食好西嘅心情本身想試佢嘅鰻魚定食,但係唔見menu有,最後就叫咗三樣嘢食,分別係素雞肉沙律、茄香猴頭菇蒟蒻麵、生酮全日早餐,媽媽叫咗杯火龍果紅茶乳酪大大碗沙律好快黎到!有啲失望嘅係menu寫係配黑醋汁,但嚟到嘅時候仲有另一種食落似係平時Caesar salad配嘅汁,就冇咁健康但係好驚喜入面嘅紅菜頭係好食嘅,令從來唔食紅菜頭嘅我都可以食晒素雞肉食唔出係用咩整,但好食,我同媽媽都好滿意!All day breakfast 打卡就適用,食落冇乜特格,建議留返個quota叫其他餸試,例如係好多人都有叫嘅南瓜燉飯。我同媽媽都係第一次食蒟蒻麵,食落滑溜又幾有咬口,好新奇!媽媽講估唔到猴頭菇除咗拎嚟煲湯,竟然用西式嘅煮法會咁夾!茄汁有少少少少辣,但係我同媽媽都食得辣,所以呢種辣帶俾我哋嘅係感覺而唔係味道,食落好過癮我偷飲咗幾啖,雖然冇乜火龍果味,但係佢隻紅茶好

素雞肉沙律
素雞肉食唔出係用咩整,但好食,我同媽媽都好滿意!

All  day  breakfast

茄香猴頭菇蒟蒻麵

火龍果紅茶乳酪
我偷飲咗幾啖,雖然冇乜火龍果味,但係佢隻紅茶好香,唔知點解我飲到有少少荔枝味,加咗乳酪令成杯嘢飲滑得嚟有好濃厚,而且好靚呀!唔叫對唔住自己

整體嚟講呢間餐廳好高質,唔怪之得咁多人排隊嚟食
仲有好多餸都好想食,係值得去多幾次嘅餐廳~
2021-06-18
素雞肉沙律
All  day  breakfast
  • 茄香猴頭菇蒟蒻麵
2021-06-17 84 浏览
.今日早左放工 出左尖沙咀行街聽日之前朋友話有間餐廳食生酮既見到咁得意就梗係去試下啦☺️.叫左個Lunch Set2DP生酮全日早餐+生酮防彈奶昔(牛油果可可粉杏仁奶)餐飲半價.成個全日早餐望落好似好少野食咁但其實食得很飽 最鍾意食草🥬仲有幾塊牛油果🥑 薯茄仔🍅仲有一舊大啡菇添😉.杯生酮防彈奶昔🥛味道有啲特別不過接受到既 少少朱古力甜甜地好大杯 飲左好耐😜.🥢2DP (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
今日早左放工 出左尖沙咀行街
仲有一舊大啡菇添😉
杯生酮防彈奶昔🥛味道有啲特別
不過接受到既 少少朱古力甜甜地
好大杯 飲左好耐😜
🥢2DP (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
2021-06-17
2021-06-16 85 浏览
老闆太好人日日請食飯,今日食素!再係咁落去真係就嚟唔洗再帶飯。今日去呢間餐廳好新潮,不過係食素嘅,全部都係素一定冇肉。Water-fall Fried Vege.Chicken with Vege-cheese sauce 瀑布芝士炸雞定食,一睇就知係韓式風味,食物好豐富,全都是蔬菜同雞蛋,飯係藜麥飯,炸雞當然都係素,食落應該係用豆類做嘅,味道像真度好高,而且一咬爆汁!素芝士汁超正,真係好味又健康!麵豉湯,有好多蔬菜菇類,係超足料,勁好味!

今日去呢間餐廳好新潮,不過係食素嘅,全部都係素一定冇肉。

麵豉湯,有好多蔬菜菇類,係超足料,勁好味!
2021-06-16 129 浏览
位於厚滿街的2DP經常都經過,今次同朋友黎試一試。我們大約6點幾到還有少量位置,但7點已經滿座,要食的朋友記得要早點到。原來2DP提供素食和生酮餐單,啱晒減緊肥但要同朋友聚餐的人士。2DP還貼心的在每道菜加上標示,標明有沒有果仁、五辛、蛋或牛奶。另外還提供純素版本。以前同事聚餐,當中有一位是純素的,發現真的比較難找餐廳,香港提供純素餐牌的餐廳不多。牛肝菌Impossible肉碎闊條麵 $118材料:牛肝菌、雜菌、impossible素牛肉碎、奶油忌廉生酮版:轉蒟蒻麵+10轉純素:豆乳、扁意粉牛肝菌和肉碎味道濃郁,唔講完全唔知是素肉。闊條麵質感比較硬身,咬落有口感。烤大啡菇Impossible漢堡•黑椒醬 $138材料有impossible牛、芝士、大啡菇、生菜、蕃茄、苜蓿芽。比較特別是有苜蓿芽,很少在其他cafe見到。苜蓿芽因為高纖低卡和有豐富營養,經常會用到素食或減肥。漢堡包有烤過口感比較脆唔冧身。另外一個比較特別的地方是中間用了泰式酸辣醬,帶微辣中和了牛肉的油膩感。火龍果紅茶乳酪 $48用左Flamingo飲管,打卡一流。火龍果、紅茶和乳酪這個組合好夾,火龍果味都出,伴乳酪帶微絲的

位於厚滿街的2DP經常都經過,今次同朋友黎試一試。

牛肝菌Impossible肉碎闊條麵

牛肝菌Impossible肉碎闊條麵 $118
材料:牛肝菌、雜菌、impossible素牛肉碎、奶油忌廉
生酮版:轉蒟蒻麵+10
轉純素:豆乳、扁意粉
烤大啡菇Impossible漢堡•黑椒醬

烤大啡菇Impossible漢堡•黑椒醬 $138

火龍果紅茶乳酪 $48
用左Flamingo飲管,打卡一流。
火龍果、紅茶和乳酪這個組合好夾,火龍果味都出,伴乳酪帶微絲的酸,整體不會太甜,飲落清新。
芒果雪山

芒果雪山 $68
芒果雪山和火龍果紅茶乳酪一樣不會好甜。
除了芒果汁,還有布甸同沙冰,清涼感最適合夏天。
2021-06-14 3905 浏览
天氣太熱總係想食啲清涼嘅水果甜品,消暑解渴!行過厚福街見到餐廳門外大塊招牌有西瓜冰,二話不說入去解解暑!入到去梗係唔係淨係食西瓜冰咁簡單🤣西瓜冰🍉🍨啱晒呢個炎夏食!西瓜清涼凍冰冰底下係香綿奶滑嘅牛奶冰😍我一個人絕對食得晒!唔好同我爭食唷😚火龍果紅茶乳酪🦩顏色鮮艷 解暑又有益!呢邊仲有埋乳酪 正!呢度嘅素食簡直呃晒所有人😝炸雞點可以做到咁真㗎!!!呢個炸雞岩漿飯真係不錯!味道有啲似韓式石鍋拌飯😋impossible burger更加唔使講😜裏面有蕃茄芝士蔬菜等等,仲有埋真實度極高嘅素漢堡!口感同味道同正常嘅漢堡包好似,好食過真正嘅漢堡包!見到餐廳用新鮮嘅水果去製造甜品,特別開心又放心🥳餐廳仲有埋自己整嘅素雪糕,有茶味可選擇!其實食素真係可以好好味!餐廳仲有#生酮 食物供應唷!差唔多時候又叫食肉獸友們一齊去咬咬咬🥰......#chantaljj尖沙咀 #chantaljj素食 尖沙咀美食#hkveggie #香港素食#ketohk #ketodiet #新酮飲食
天氣太熱總係想食啲清涼嘅水果甜品,消暑解渴!

入到去梗係唔係淨係食西瓜冰咁簡單🤣

西瓜冰🍉🍨
啱晒呢個炎夏食!西瓜清涼凍冰冰

火龍果紅茶乳酪🦩
顏色鮮艷 解暑又有益!呢邊仲有埋乳酪 正!

呢度嘅素食簡直呃晒所有人😝炸雞點可以做到咁真㗎!!!
呢個炸雞岩漿飯真係不錯!味道有啲似韓式石鍋拌飯😋

impossible burger更加唔使講😜

見到餐廳用新鮮嘅水果去製造甜品,特別開心又放心🥳
餐廳仲有埋自己整嘅素雪糕,有茶味可選擇!

其實食素真係可以好好味!餐廳仲有#生酮 食物供應唷!

差唔多時候又叫食肉獸友們一齊去咬咬咬🥰
  • 火龍果紅茶乳酪
  • 西瓜牛乳刨冰
  • 瀑布芝士炸雞定食
2021-06-13 50 浏览
考完試好爽皮😍就飛奔去尖沙咀厚福街呢度覓食呢間2DP,主打健康素食,平時lunch或者晚飯時間一定會排長龍,今日難得考完試早放學,唔洗排隊,勁正!✨咖喱素豬扒定食配麵豉湯~第一次食素豬扒,覺得素食真係好神奇😍做到豬扒嘅一絲絲口感,而且係豆類食品夠晒健康,就算呢款係油炸嘅,都無油膩嘅感覺👍✨忌廉素雞肉闊條麵~素雞肉感覺上有啲似好實淨嘅腐皮,完全冇油份,奶味香濃,唔多覺有忌廉,但就一樣咁滑溜。lunch set 可以有優惠價加配小食,✨炸春卷$24~炸春卷內裏係白蘿蔔絲,脆卜卜嘅外皮,內裏軟滑嘅口感,好特別✨黑松露薯條$35~薯條好粗條,內裏薯蓉豐富,配黑松露醬係絕配,兩個小朋友食到停唔到,有少少唔夠喉添😆✨蜜瓜牛奶刨冰配煉奶~燈燈燈燈~探小朋友系列,呢款一定唔少得,見到已經急不及待想食,採用韓國細蜜瓜,原個蜜瓜上,賣相已經滿分,蜜瓜肉粒粒香甜,底下係牛奶棉棉冰,入口即溶,嚟呢度一定要食呀!大人小朋友都必定高度評價😍😍
考完試好爽皮😍就飛奔去尖沙咀厚福街呢度覓食

✨咖喱素豬扒定食配麵豉湯

✨忌廉素雞肉闊條麵

lunch set 可以有優惠價加配小食,
✨炸春卷$24
✨黑松露薯條$35

✨蜜瓜牛奶刨冰配煉奶
大人小朋友都必定高度評價😍😍
2021-06-12 53 浏览
Mushroom with konjac noodle with tomato sauce I was kinda skeptical cause I associate konjac noodles with hotpot and so I didn’t know how it would taste as a main. Surprisingly it’s actually pretty good! The noddles with smooth and so chewy like jelly, and it is because the noodles itself does not have much of a taste that’s why it was able to highlight the freshness of the tomato sauce and mushrooms. A good thing about this is that even though it’s a main and usually one would feel quite filled
I was kinda skeptical cause I associate konjac noodles with hotpot and so I didn’t know how it would taste as a main. Surprisingly it’s actually pretty good! The noddles with smooth and so chewy like jelly, and it is because the noodles itself does not have much of a taste that’s why it was able to highlight the freshness of the tomato sauce and mushrooms. A good thing about this is that even though it’s a main and usually one would feel quite filled after pasta, it wasn’t heavy and so I wasn’t bloated but still full enough. 👍

Salted egg yolk risotto
The salted egg taste was pretty strong here with the little gritty texture from the salted eggs. This was the total opposite of the konjac noodles as it was extremely creamy and dense. It was good as well but it can be heavy for some.

Thai milk tea soyabean pudding
I really loved this as the Thai milk tea was rich and the toppings were sweet , complementing the milder tasting soyabean pudding beneath😆😆 there was mini taroballs, agar boba and tapioca as toppings and the different density and textures made each bite different but still extremely delicious 😋

2021-06-10 115 浏览
呢一間餐廳我成日都經過見到好多人排隊,原來呢一間餐廳除咗食素食之外,亦都適合生酮飲食嘅朋友。咁啱最近我都研究緊蒟蒻麵之類嘅食品,而呢一間餐廳亦都有咁嘅選擇,都幾喜出望外。但係嗰日我就同朋友,忍唔住試咗佢哋嘅意大利飯同埋Pizza,佢嘅鹹蛋黃豆腐意大利飯幾好食,鹹蛋黃個味幾出,但係唔會好鹹。豆腐都炸得啱啱好,外脆內軟。意大利飯粒粒分明,唔會好硬身。Pizza方面個底係薄底,食落口都幾脆口。上面亦都有幾款嘅芝士,有拉絲嘅效果,蕃茄味都幾重。飲品方面都幾鍾意佢水果茶系列,茶味幾出,唔會死甜嗰種。

飲品方面都幾鍾意佢水果茶系列,茶味幾出,唔會死甜嗰種。
2021-06-09 111 浏览
朋友食素所以話來呢間,叫左4樣野,其實4樣野都好普通,薯條都炸的不是鬆脆,是油油又帶一點軟,最簡單的薯條都炸得咁一般,其他野食都沒期待啦🤣唔講野食先,講個阿姐都幾無禮貌,首先問到齊人未問左3次,我地3次都答到齊...其實問咁多次做乜?仲問得個語氣都唔知點形容🙂入到去坐低,坐坐下話 你地起身坐個邊啦,我分台俾其他客坐...哦...沒有杯問佢拎杯,佢話「洗唔切呀!」 哦... 最後賣單... 俾左卡 但張卡等緊佢俾翻我地 又是同一個阿姐,可唔可以俾翻張台我? 我地話「張卡未俾翻我」 阿姐轉身大叫「佢地張卡呢?」 真係唔使食呢間囉 ...野食又極普通,服務又咁樣,又逼又性,又嘈,唔明點解咁多人...漢堡包真係幾難食...肉又乾,汁又少,總之不好食生菜包的肉炒得好不似泰式個種,都唔知是邊度既味覺,怪怪的 得個咸字鹹蛋黃炒飯個蛋黃一點都不咸香,無乜味...可以也不食薯條🍟開頭講左 很普通🥲可以唔去都唔會再去👋🏻👋🏻👋🏻

漢堡包真係幾難食...肉又乾,汁又少,總之不好食
鹹蛋黃炒飯個蛋黃一點都不咸香,無乜味...可以也不食
薯條🍟開頭講左 很普通🥲

可以唔去都唔會再去👋🏻👋🏻👋🏻
冇諗過素食都可以食到菠蘿炒飯🍍另外泡菜卡邦尼意粉極出色好惹味🍝最難忘嘅一定係普洱朱古力雪糕🍨就算好飽都必試呢個甜品❗️❐ 原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍 $188評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ⟰飯用左切碎左嘅椰菜花代替吾會整到好淋口感唔會輸比飯粒健康左又特別🍚🥦⟰成個飯仲有好多菠蘿粒假肉鬆粒蛋碎花生紫菜惹味十足✨但略嫌有少少偏鹹🙌🏻假肉鬆粒味道同真肉鬆冇咩分別❗️⟰整體感覺新奇又驚喜不妨一試🌟❐ 泡菜煙肉卡邦尼意粉🍝 $118評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰泡菜同卡邦尼汁味道完美結合💯⟰小酸小辣既惹味得黎又夠Creamy💦仲有卡邦尼隻忌廉味同朋友爭住食❗️⟰扁意粉烹調出色口感煙韌一流每條掛汁🌟❐ 鹹蛋黃窩夫普洱朱古力雪糕 $98評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰窩夫新鮮整起煙韌彈牙外皮鬆脆✨可惜食吾到好重鹹蛋黃味但係加埋中間嘅忌廉食已經好味到停吾到口❗️⟰普洱朱古力雪糕好香普洱茶味☕️又好重朱古力味🍫吾會太甜配埋窩夫🧇食勁勁勁正超推介❗️⟰🍌香蕉有焦糖喺面脆卜卜中和左成個嘅甜膩感🌟整體雖然冇咩鹹蛋黃味但係都好值得食🌟❐ 沙嗲素雞串燒

❐ 原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍 $188

評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯
⟰串燒麻麻扮得唔太似一食就食得出係麵筋嘅味道🙌🏻
⟰沙嗲汁唔錯💦好香花生味仲有少少咖哩既感覺⭕️

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ (10為最高)
  • 鹹蛋黃窩夫普洱朱古力雪糕
  • 泡菜煙肉卡邦尼意粉