2017-09-13 124 浏览
位於銅鑼灣的21駅,是一間高質的西日料理店。今天休息半天去看醫生,晩上吃重回銅鑼灣吃晩餐。不斷的過海來回,超級疲倦,有點不夠飽足呢。波士頓龍蝦意大利茄汁意粉$368最想吃的主菜,是這個龍蝦意粉。菜式呈上桌時,賣相吸引,不負眾望呢。大大隻龍蝦鉗佔去碟子大部份的位置,蝦鉗非常巨型,可惜肉不夠肥大,蝦肉肉質結實彈牙,鮮甜不已。意粉以龍蝦汁煮成,染左成橙紅紅的色彩,意粉較硬適中,調味充足,味道很好,但份量較少。燒牛舌串$45牛舌一條三件,肉質結實軟嫩,爽囗彈牙,入味濃郁,非常高質素呢。燒明太子雞翼$28最愛吃明太子雞翼,雞翼內有明太子的餡料,鹹辣惹味,雞肉非常軟嫩,味道不錯呢。燒牛肋串$45老闆娘推介的牛肋串,味道很好呢。牛肋肉質結實爽彈,充滿嚼勁,是很好的下酒菜。
位於銅鑼灣的21駅,是一間高質的西日料理店。

波士頓龍蝦意大利茄汁意粉$368

燒牛舌串$45

燒明太子雞翼$28

燒牛肋串$45

2017-09-12
2017-09-09 105 浏览
開左學2星期已經好攰,想快啲實習唔想對住啲paper work~~最激氣當我以為小巴會快過行路時,竟然同我塞左半個鐘,搞到個堂冇得tick attendance,仲要我得番一次機會!!再加上發現有人係網上盜用我既文章,真係又嬲又無奈,幸好最後都係解決左,以後每個post都要加番水印先得,謝謝幫我解決問題既你地心情唔好梗係約朋友出黎呻啦,我地就去左銅鑼灣呢間餐廳喇! 蟹肉沙律 $98 蟹肉份量好多,加上芒果同沙律菜,整體味道清新,又富海鮮既咸香! 青口配蘑菇汁 $140 青口有5款汁揀,我就揀左比較少見既蘑菇汁喇~青口體積少但量多,仲索左啲蘑菇汁既香! 蒜片蝦 $80 有6/7粒蝦球,蝦質爽口彈牙,夾住著蒜片既香味,不過我覺得底下有少少油呀~檸檬蒜蓉三文魚粒 $78 三文魚配上清新既檸檬,加上啖啖肉,味道不俗! 黑松露白菌意大利飯 $146 黑松露同蘑菇永遠都係我最愛,先傳黎黑松露既香氣,後有煙煙靭靭既意大利飯粒既口感,要挑剔既話就係份量唔係太多,大食既男生就未必就飽~~ 餐牌

心情唔好梗係約朋友出黎呻啦,我地就去左銅鑼灣呢間餐廳喇!

蟹肉沙律 $98

蒜片蝦 $80

蒜片蝦

檸檬蒜蓉三文魚粒 $78

檸檬蒜蓉三文魚粒
三文魚配上清新既檸檬,加上啖啖肉,味道不俗!

黑松露白菌意大利飯 $146

黑松露白菌意大利飯

餐牌

細份西班牙海鮮飯2個人食岩岩好!銅鑼灣澳門逸園中心美食雲集,一向係卧虎藏龍之地。今次呢間新開業既日式西班牙餐廳,lunch係有魚生飯食,而晚上就變返做西班牙菜。提到西班牙菜,點可唔試下西班牙海鮮飯🥘呢?呢度雙人份量既海鮮飯份量剛好,內有多種海鮮,蝦、青口、蜆、青豆等,醬汁剛好掛係粒粒分明既飯粒上,鮮味十足!▲生蠔每日新鮮空運到,塔斯曼尼亞生蠔 $26/隻肉質較鮮甜,而另一隻海水味則較重。▲帶子沙律配青蘋果汁($98),採用新鮮沙律菜,搭配特調青蘋果沙律醬汁,加上3隻煎封日式帶子,口味十分清新。▲澳洲新鮮藍青口 Tomato Sauce, Carrot, Onion, Celery($148/450G)通常藍青口都係配白酒,今次有蕃茄口味,而醬汁加入紅蘿蔔、洋蔥同西芹,感覺好新鮮!小編估唔到分量都算多,青口肥大肉厚,食落又有陣酸酸甜甜味道。▲炸芝士飯球($68)廚師將珍珠米飯煮好加入芝士,味道非常香濃,中間有粒三文魚肉。▲西班牙蒜蓉八爪魚($68) 蒜香味濃八爪魚🐙放在一個小鐵鑊子上,賣相非常可愛!▲西班牙海鮮飯(S:$208 / L:$308)兩人份真係唔算太多,蝦、蜆肉、青口海鮮鋪係
細份西班牙海鮮飯2個人食岩岩好!

▲西班牙海鮮飯(S:$208 / L:$308)兩人份真係唔算太多,蝦、蜆肉、青口海鮮鋪係橙黃色飯粒上,擺盤豐富吸引,飯粒吸收海鮮濃郁鮮味,視覺、味蕾都得到飽足。
2017-09-01 92 浏览
又黎到澳門逸園中心,今次係聽朋友介紹而黎一嚐日本x西班牙菜,fusion 平日真係好少試,所以相當期待!《生牛肉沙律 $126》夏天食沙律就最消暑,生牛肉切成薄片,上面放有大量翠綠既火箭菜,清爽美味!《芝士飯球 $68》一客5件,飯球炸得金黃,上面有大量芝士碎,味道咸咸地,外層香脆而帶硬度。《清酒煮蜆 $140》大讚!今晚最好食既菜式!本身諗住點青口,但侍應姐姐話啲蜆好靚,果然無介紹錯!蜆肉粒粒飽滿有肉地,火喉剛剛好,肉質好鮮嫩而充滿清酒酒香!真係好好味!《迷你三色丼飯 $135》三色飯包括三文魚、海膽拼三文魚子、芥末八爪魚。最開心當然係見到海膽!海膽味道甘甜,三文魚子咸度適中,兩者味道好夾!芥末八爪魚略嫌味道唔夠辣,少左味覺刺激!《西班牙飯 $208》西班牙飯賣相精美,海鮮份量都好充足!飯燉得粒粒入味而有咬口,份量剛好夠2人分享!

《生牛肉沙律 $126》

《芝士飯球 $68》

《清酒煮蜆 $140》

《迷你三色丼飯 $135》

三色飯包括三文魚、海膽拼三文魚子、芥末八爪魚。

芥末八爪魚略嫌味道唔夠辣,少左味覺刺激!

《西班牙飯 $208》

西班牙飯賣相精美,海鮮份量都好充足!
飯燉得粒粒入味而有咬口,份量剛好夠2人分享!

2017-08-29 72 浏览
呢間餐廳主打新派西日fusion菜式裝修充滿日式風情 又帶一點西式白酒青口 $136用日本青酒煮成 仲加左大量芹菜絲同紅蘿蔔絲係岀面比較少見 而且好爽甜青口非常新鮮 隻隻都開口剩低嘅湯汁可以飲 或者用香脆麵包點黎食都係好好嘅配搭炸雲呑 $84雲呑炸得好香脆 入面饀料係滿滿嘅蘑菇蓉仲係保持濕潤 上面黑松露醬點綴一口一件 用來餸酒 絶配迷你八色丼造型係一個摩天輪 上面有八款細刺身丼飯當中最吸引嘅就係牡丹蝦同海膽牡丹蝦夠大隻彈牙 海膽鮮甜另外三文魚配魚子 黃金魷魚亦好吸引重點係一次過食到唔同口味飯底亦係迷你一口size 包補唔會食唔曬海膽意粉 $158意粉擺碟非常靚 嚴如一件藝術品用新鮮青豆打成汁 加上墨魚汁加上龍蝦汁煮成嘅意粉 海膽份量亦唔少食個時可以卷起意粉選擇任意一種醬汁 逐一品嚐兩種味道或者黎一個大混醬 所有野撈埋食整體來講 好睇又好食 一定要試
呢間餐廳主打新派西日fusion菜式

選擇任意一種醬汁 逐一品嚐兩種味道
或者黎一個大混醬 所有野撈埋食
整體來講 好睇又好食 一定要試

2017-08-27 1106 浏览
朋友生日, 一直為搵地點同佢食生日飯而煩惱, 諗起佢最中意西班牙, 於是從西班牙菜出發, 最後搵到一間係銅鑼灣近Sogo位置, 新開既一間西班牙菜餐廳。早前都去過澳門逸園中心呢座既其他餐廳食過, 印象中面積較細, 座位都幾迫。入到呢間餐廳反而座位很寬敞舒適。朋友生日, 當然由佢發板, 可能新開關係, 呢度既菜色比較少, 點左幾款share大家食:【意大利炸雲吞】HK$84第一次食意大利雲吞, 賣相跟港式雲吞有點不同, 意大利雲吞外形呈飛碟形, 外表炸到脆卜卜, 入面有淡淡既黑松露香味, 唔洗點醬都夠哂好味。【日本牛肉粒】HK$88牛肉粒肉質林, 而且入味, 有幾粒帶有根, 幾有咬口, 牛肉粒非常鮮甜juicy, 表面仲略帶香口。【帶子沙律配青蘋果汁】HK$98沙律菜加左少少沙律醋同埋青蘋果醬, 酸酸地, 而且更帶青蘋果既青甜, 夾集少少青蘋果果汁, 口感爽脆。【澳洲新鮮藍青口】HK$148呢度既青口有唔同煮法既選擇, 我就揀左"Tomato sauce, Carrot, Oinion, Celery"青口份量都幾多, 一大煲, 帶點微酸同少辣, 很惹味。每隻青口都很入味, 唔會太乾,

【意大利炸雲吞】HK$84
意大利炸雲吞

【日本牛肉粒】HK$88
日本牛肉粒

【帶子沙律配青蘋果汁】HK$98
帶子沙律配青蘋果汁

【澳洲新鮮藍青口】HK$148
青口份量都幾多, 一大煲, 帶點微酸同少辣, 很惹味。每隻青口都很入味, 唔會太乾, 正!
澳洲新鮮藍青口

【西班牙海鮮飯】HK$208(S)
最有驚喜一定係呢個西班牙海鮮飯, 飯質帶點濕潤, 有少少黏口,海鮮亦很鮮甜, 包括有青口、蜆同埋蝦, 隻蝦仲幾爽ga~~~加上少少檸檬汁吊味, 整體味道更加突出, 讚!!!

西班牙海鮮飯
意大利炸雲吞
日本牛肉粒
澳洲新鮮藍青口
西班牙海鮮飯
2K
2017-08-22 1045 浏览
今天是Black Friday, 因為工作上遇到了一些煩惱。幸好放工後朋友主動約我吃飯,和我傾訴,消除煩惱。Oysters生蠔每日新鮮空運到港 款式日日不同 務求送上最新鮮的給客人享用 Tasmania $26/pcs肉質鮮甜 Coffin Bay $28/pcs海水味較重 生蠔肉質非常鮮甜,個人認為不用落檸檬可以吃到原汁原味,且沒有腥味。🌮意大利炸雲吞($84) Homemade truffle sauce 味道好香 雲吞炸到卜卜脆是佐酒佳品。西班牙蒜蓉八爪魚($68) 蒜味香濃的八爪魚放在一個小獲子上,非常精緻!旁邊還配上炸到香脆美味的小薯仔呢!🥗生牛肉沙律($126) 一片片的生牛肉配上清新爽脆的沙律是一道非常好的前菜。澳洲新鮮藍青口($136/450GM) 藍青口分量非常多,青口是歐洲進口的,肉質會相對大隻,肉質肥厚,味道比較鮮甜。以白酒煮成的青口,酒味不會很濃,但卻吃到青口本身的鮮味,味道不會因此而蓋過。🥘西班牙海鮮飯🦑🦐($208/small) 西班牙海鮮飯分量非常多,建議三至四日可分享一個小的size。海鮮飯內有多種海鮮,蝦、青口、蜆、青豆、還有些蔬菜

Oysters

Tasmania $26/pcs
肉質鮮甜

Coffin Bay $28/pcs
海水味較重

🌮意大利炸雲吞($84)

西班牙蒜蓉八爪魚($68)

🥗生牛肉沙律($126)

一片片的生牛肉配上清新爽脆的沙律是一道非常好的前菜。

澳洲新鮮藍青口($136/450GM)

🥘西班牙海鮮飯🦑🦐($208/small)

西班牙海鮮飯分量非常多,建議三至四日可分享一個小的size。海鮮飯內有多種海鮮,蝦、青口、蜆、青豆、還有些蔬菜和肉等等。

不得不提這裏的外賣盒非常精緻,原來這個設計是店內自家製的。老闆說設計除了精緻外,還非常實用呢! 客人可以將外賣盒重複使用,可以放入微波爐內加熱的呢!

餐廳是新開業的,吃過晚飯後,老闆娘會向每一枱的客人詢問意見,看看客人對食物有何評價,從而作出改善。如此有熱誠的老闆,在香港很難看到呢!

2017-08-20 781 浏览
約咗一個好耐都冇見的舊同事食飯,知道佢最鍾意食日本野,我哋就去咗逸園中心搵食。去到樓下,見到有人派單張,原來21樓又開咗間新的西日fusion菜。冇訂位的情況下,或者新餐廳會係我哋的選擇。上到去見到餐廳的感覺好新鮮好Chill,唔係傳統日式居酒屋的全木系格調,亦都唔係西餐廳的昏昏暗暗,反而係一種好繽紛好年青的感覺。入得去見到佢哋有一間房,只係俾人包場用,而裏面仲有兩幅好靚的掛畫。聽店長姐姐講,間房係俾人做私房菜用,幅畫係佢哋搵人親手畫的,真夠誠意!我哋比安排左坐係近師傅的卡位。呢邊的風格日本風較重。一坐低我同同事仔都「哇」出聲,佢哋的餐碟好靚好特別,而且每一個碟都獨一無二,令人睇見都好開心。由於佢哋仲係試業中,所以餐牌仲未Finalize,只有簡單的菜式,同店員佢哋介紹的新菜式。既然佢地做西日Fusion,我哋就想試吓佢哋的西班牙Tapas,同埋壽司丼飯。先食咗一個芒果蟹肉沙律,芒果肉好Fresh好甜,沙律菜好爽脆,蟹肉鮮甜。唯一不足係蟹肉有少少殼,影響咗少少口感。西班牙蒜蓉八爪魚酸酸甜甜,好開胃。佢哋有一種番茄醬,係真係用上新鮮蕃茄的茄蓉,而唔係茄汁,西班牙風很重。呢款炸芝士飯球深得

我哋比安排左坐係近師傅的卡位。呢邊的風格日本風較重。

呢款炸芝士飯球深得同事仔歡心,我都感到好驚喜。表面係一個炸芝士球,原來內有玄機。

一咬開係軟綿綿的壽司飯,但飯中混和左芝士,有少少拉絲感覺,味道非常香濃,食到最後仲有粒三文魚肉在中間。估唔到壽司飯可以比佢哋咁樣去創作,成為一種全新的菜式。或者呢種就係Fusion的魅力吧!

三色丼飯有三款,分別係三文魚粒、蟹肉同海膽。最鍾意蟹肉果款,蟹籽同蟹肉好多好豐富。兩款食材都好新鮮,味道同口感都好好。

最後我地點左兩款主菜,西班牙海鮮飯好足料,有好多款海鮮。飯粒分明,軟硬剛好,絕對唔比傳統西班牙餐廳遜色。如果飯身能夠稍為乾身少少,就更加出色了。

最後壓軸亦都係最驚喜的一個菜式,就係海膽意粉。海膽意粉食得多,但呢個絕對係我食過最好食的海膽意粉。首先海膽鋪滿意粉表面,上邊仲有三文魚子。海膽好鮮甜有海水味,一啲都唔腥;而三文魚子粒粒分明,爆發力超強。意粉火候亦剛好,有咬口。

呢道菜無論係賣相同味道都絕對滿分,值得留意的是意粉底部有兩款醬汁。黑色的是墨魚汁,綠色的是青豆蓉,意外地夾到不得了。意粉再混和呢兩種醬汁一齊食,味道再提升一個層次。

整體而言,食物質素都好好。食材新鮮不在話下,最欣賞的是大廚的創意。據老闆娘所講,佢哋特登請來後生的廚師,就係想佢哋勇於創新,做出原創的Fusion菜式。淨係呢一份對食物的誠意同執着,已經好值得我哋支持。環境、服務同質素都屬於中上,但埋單每人只係大概$400。以銅鑼灣區的性價比來講,算係超值。希望下次再來的時候,可以試到更多不同款式的新菜式啦!
2017-08-04
  • 海膽扁意粉
2017-08-18 325 浏览
米芝蓮大廚精心打造日式fushion西班牙菜菜式創新特別 令人相當期待帶子沙律加入咗青蘋果汁酸酸地好開胃呀而且帶子剪得好香不過帶子份量略少清酒煮蜆就食得多今次第一次試清酒煮青口估唔到出嚟效果都唔錯!青口大大隻而且好新鮮肉質飽滿而且鮮味十足 食到淡淡的鮮甜味個人最鍾意既一款tapas自家製嘅意大利雲吞再炸到脆卜卜 非常香口黎到重點!超華麗的摩天輪丼飯 絕對要相機食先共有8款口味 細細碗試哂所有口味都唔會話飽到好犀利刺身份量一d都唔慳 好新鮮 真係大滿足!

米芝蓮大廚精心打造日式fushion西班牙菜
菜式創新特別 令人相當期待

清酒煮蜆就食得多
今次第一次試清酒煮青口
估唔到出嚟效果都唔錯!

青口大大隻而且好新鮮肉質飽滿
而且鮮味十足 食到淡淡的鮮甜味

個人最鍾意既一款tapas
自家製嘅意大利雲吞
再炸到脆卜卜 非常香口

黎到重點!
超華麗的摩天輪丼飯 絕對要相機食先

共有8款口味 細細碗試哂所有口味都唔會話飽到好犀利

刺身份量一d都唔慳 好新鮮 真係大滿足!

2017-08-14 239 浏览
平時食得多日本菜都係去日本餐廳估唔到而家愈開愈多唔同類型既新派餐廳早兩日同友人行完街去左依間西日風格餐廳食晚飯一入餐廳就覺得有股和暖既感覺裝潢設計係日本傳統風格帶西式時尚元素環境舒適唔嘈吵 食飯聽住音樂傾計都覺得輕鬆D多道菜式料理都以日本食材加西式烹調方式兩種元素合拼煮法真係第一次食 感覺幾創新叫左兩款生蠔一人兩隻開胃下先先食依款美國既Pacific Rock食落厚肉帶陣陣海水味 鹹度適中咀嚼時鮮味不斷湧出然後到來自蘇格蘭既Scottish Oyster海水味比Pacific Rock濃且鹹味較高 口感爽嫩鮮甜食完生蠔 意大利炸雲呑就送到黎賣相好得意 雲呑炸到好似成朵花一樣入口好香脆 包住黑松露餡料食住都聞到微微既松露香氣 幾惹味一下子就食哂成碟食完煎炸野 食返依道陳醋焗蕃茄清一清車厘茄用左醋汁烤焗 酸酸甜甜又勁多汁焗得剛剛好 好食到停唔到口我地都係海鮮愛好者 一見到餐牌有藍青口就即叫左揀左白酒煮成 青口隻隻都開哂口又夠新鮮完全無腥味 食落陣陣白酒香 濃中帶甜 最後叫個主食先夠我地飽 所以叫左依道海膽扁意粉賣相精美有心思 海膽同三文魚籽放係意粉上底層既綠同黑色點綴分別係青頭蓉同墨魚汁將
平時食得多日本菜都係去日本餐廳

賣相精美有心思 海膽同三文魚籽放係意粉上
底層既綠同黑色點綴分別係青頭蓉同墨魚汁
將意粉拌匀所有配料一齊食 意粉軟硬度適中
口感爽滑易咬 帶墨魚既鮮味 而且同海膽味道好夾

整體而言 味道不錯同份量適中 加上坐得舒適 比一般既餐廳比較無咁拘謹 幾適合朋友聚會食飯傾計
係依區黎講比較有特色且少有既新派西日餐廳
2017-08-09 253 浏览
21駅係新開既餐廳,環境都好適合一班朋友聚會。前菜有生蠔,都幾新鮮每隻都唔同濃味,食完好開心,檸檬汁好fresh。海膽扁意粉 $158份量岩哂細食既我,扁意粉煮得彈牙入味,重有墨魚汁同另一種好似豆味既醬互相配合,鮮味加強。三文魚粒 $78三文魚粒鮮味十足,不過每粒三文魚熟既程度可以更一致,但半熟既口感唔錯。燒龍蝦 $268好耐冇食過龍蝦,真係好吸引,味道鮮甜,如果可以加d特別既醬汁就更正。牛肉粒 $88牛肉肉質嫩滑,蒜片連牛肉一齊食好惹味。
21駅係新開既餐廳,環境都好適合一班朋友聚會。

前菜有生蠔,都幾新鮮
每隻都唔同濃味,食完好開心,檸檬汁好fresh。

海膽扁意粉 $158

三文魚粒 $78

燒龍蝦 $268

牛肉粒 $88
牛肉肉質嫩滑,蒜片連牛肉一齊食好惹味。
2017-08-06
2017-08-09 206 浏览
cwb新開左間西班牙日本fusion菜,覺得幾有新鮮感,就帶埋d friend去食環境唔錯,重有靚靚玫瑰擺設添oyster幾新鮮,少少海水味帶鮮甜既感覺,點d辣椒油雖然幾惹味,但會蓋過蠔既味道,我都係支持原味咩都唔落好食dGrilled Whole Live Lobster 燒龍蝦 $268賣相唔錯,啖啖龍蝦肉帶彈牙既感覺Wagyu Beef Dices 日本牛肉粒 $88牛肉粒頗煙un,蒜味可以香dSalmon & Lemon Aioli 檸檬蒜蓉三文魚粒 $78三文魚粒中間微半熟既感覺,不過肉質可以再smooth d同檸檬配搭唔錯,帶清新既感覺Sea Urchin Linguine cream sauce 海膽扁意粉  $158扁意粉軟硬度適中,驚喜既係食到粒粒魚子,口感唔錯,海膽意粉同墨魚汁既配搭都幾好

環境唔錯,重有靚靚玫瑰擺設添

賣相唔錯,啖啖龍蝦肉帶彈牙既感覺

Wagyu Beef Dices 日本牛肉粒 $88

牛肉粒頗煙un,蒜味可以香d

三文魚粒中間微半熟既感覺,不過肉質可以再smooth d

同檸檬配搭唔錯,帶清新既感覺

2017-08-04 1178 浏览
丼飯熱潮在港方興未艾,上月我在這間開張不是太久,環境不錯的「21駅」中,便吃了一碗賣相吸引,限量供應的「龍蝦丼」與邪惡絕頂,滿是海膽的「21駅爆海膽丼」($158)。 其實這店子晚上是吃西班牙菜的,但午市就是吃日本菜,主打的是丼飯。 先說「龍蝦丼」,其實應是「龍蝦角切魚生丼」才對,如果吃兩位用的原隻龍蝦版本的話,價錢是 $238,如果吃的是一人份量的半隻龍蝦版的話,價錢則是 $108。我與太太吃的是二人份的「龍蝦角切魚生丼」($238)。原隻龍蝦,就像俯伏在丼飯上面一樣,充滿立體感。龍蝦肉已被起出,爽甜彈牙,份量不少,配以雜錦角切魚生,三文魚、鯛魚、蟹籽、青瓜等,就更豐富了。 另一款「21駅爆海膽丼」,同樣是呃 like之選,雖然是細碗了些,但海膽的確多,而且都是來自日本,並非韓國貨色。丼裡的海膽,一半經烤炙過,吃來特別甘香。滑膩香濃的海膽,簡簡單單的,蘸少許醬油,伴以甜蛋,混和白米飯吃,已是不錯的午餐。 不過這兒的丼飯是不包麵鼓湯、沙律和飲品的,要是想要的話,便要加錢另叫了。無疑,這兒的丼飯不算十分便宜,不過可是有一定質素的,而且環境也頗清靜舒服,雖然我光顧的時候可能因為
無疑,這兒的丼飯不算十分便宜,不過可是有一定質素的,而且環境也頗清靜舒服,雖然我光顧的時候可能因為店舖新開張不久,侍應在服務方面不太熟手,還有改善空間,這兒仍不失為一間不妨一試的新餐廳。
21 駅 開業於食肆臨立的澳門逸園中心,因位處 21 樓而定名。店內裝潢揉合西日風格,因新店食客不多,用餐環境寧靜。 餐廳午市主要供應各式刺身丼飯,定價由 $78 至 $208 不等。 這個 Scallop 丼,以雅緻的木碗盛載,內含帶子、赤蝦、三文魚蓉、拖羅蓉、蟹籽及百香果。刺身賣相新鮮,但以刺身切蓉始終不及原塊刺身吸引。用心細味,刺身水準與預期有少許落差,尤其是帶子及赤蝦,略帶微微腥味十分可惜。飯品特別之處,在於引入一個新鮮的百香果,果香清新,酸香可口,與檸檬一樣有助帶出海鮮刺身的鮮味。 刺身丼飯首重用料新鮮,講究鮮味。新店試業,在食材採購及處理手法上仍需改進磨合,目標為食客供應質優的丼飯。

Scallop 丼

[21/7/2017; Fri]
2017-07-21
2017-07-14 496 浏览
During the day they serve Japanese donburis, at night they serve Spanish fare.Went here during the day. Had the eel donburi which was just as good as their other joint in Central located on Wellington Street. The scallop donburi was refreshing and summery with a passionfruit which made it even more appetizing.The sashimi was fresh. The decor was my favourite because I liked the gothic black roses as well as the Japanese paintings.
Went here during the day.

The sashimi was fresh.