2008-12-02 11 浏览
因為朋友婚宴的關係﹐來呢度吃自助餐。真係難以相信的差。首先係服務﹐在所難免的係吃完一碟又出去拿菜﹐不過完全沒有侍應生去收拾吃罷的餐碟﹐成個大廳大概4張長檯﹐4張短檯﹐大概100多位客人﹐不過竟然只係得一個侍應﹐相信就算他看到都沒有辦法收拾這麼多的餐碟吧。沒有牙籤﹐多位客人說要牙籤﹐不過連侍應都不見﹐唯有自己出去拿啦。繼而係環境﹐環境方面出入好逼﹐座位與座位之間距離太小﹐行得唔係太方便﹐好多小朋友跑出跑入﹐環境有點尷尬。擺放食物的餐臺滴左好多食物的汁﹐不過由6:15 到9﹕30都未見有人收拾﹐最可怕的係豆腐花﹐也許因為太受歡迎的關係﹐又也許因為沒有侍應為客人拿的關係﹐成桶大大桶豆腐花比人搞到爛晒﹐而且掉落檯面的豆腐花沒有人去收拾﹐水汪汪的豆腐花水﹐黏立立的糖漿﹐令人去拿豆腐花唔敢太靠近張檯。客人方面﹐之前我沒有來過﹐不過客人看來真的好肚餓﹐好踴躍去拿食物﹐禮貌小小都幾乎會埋唔到身。食物方面﹐貌似羊腿的豬腿肉好幹﹐好像吃褒完湯的瘦肉甘﹐重係擺左係雪櫃幾日的瘦肉﹐好幹﹐而且沒有味道﹐只係係外面淋上些小味粉。蔬菜有大白菜﹐呢道係全場我吃得最多的食物﹐雖然味道偏淡﹐不過起碼做法簡單﹐唔會太難吃。
因為朋友婚宴的關係﹐來呢度吃自助餐
真係難以相信的差。
壽司刺身供應﹐不過我唔敢食﹐擔心會肚痛。

聽到在場有一男士問﹐無蠔噶?我心裡奇怪﹐每位$238+10%﹐而且還有4位free1位﹐計落每人$200﹐甘的價錢﹐你想有D乜?
這間酒店的自助餐我已經吃過很多次,11月29日約左親友傾下計、食下野。所以book左食自助餐,咁就可以慢慢食野,又可以傾計。book位之前已經問了有什麼優惠,4個人有1個免費,或許東亞信用卡八折。食物味道唔錯, 有即製梳夫厘好香好味,不過吞拿魚魚生居然未完全解凍,食落口有雪感覺。三文魚還可以,基本上300元左右的自助餐都是那幾種,不過仲可以有打邊爐附送自取食物,另每人附送半隻芝士焗龍蝦,我個仔唔食所以我食左一隻。埋單4個大人,1個小孩和1 個長者(65歲或以上),個伙計幫我計左4送1價錢會便宜些,原來送個位連加一都唔駛,合共1298元。平均每人220元,還有2個小時免費泊車,不過如果自助餐個人覺得3個小時會好些。
2008-11-14 21 浏览
而家做緊一至四八點後 二百蚊, 所以尋日同屋企人去食去都已經都幾 full 應該有九成滿, 二百蚊我個人黎講真係幾抵, 服務同食物都唔差, 款式又多, 我最鍾意食就係串燒, 配埋個汁好好食果度有芝士火鍋同朱古力火鍋, 不過我驚太溜所以無食甜品芝士蛋糕都幾好, 我爸爸唔太好甜品都食晒成件芝士蛋糕另外我試咗黑森林, 呢個我覺得比較普通, 勝在唔算太甜正體黎講, 我覺得可以再去多次
而家做緊一至四八點後 二百蚊, 所以尋日同屋企人去食

果度有芝士火鍋同朱古力火鍋, 不過我驚太溜所以無食

甜品芝士蛋糕都幾好, 我爸爸唔太好甜品都食晒成件芝士蛋糕
另外我試咗黑森林, 呢個我覺得比較普通, 勝在唔算太甜

正體黎講, 我覺得可以再去多次
2008-11-03 21 浏览
星期六晚,懶得出太遠,但又想吃BUFFET,決定近近地去沙田帝都酒店試下。6點鐘打電話去都仲有位。7點鐘去到, 都幾多人下。環境方面-幾好,地方都算幾寬闊,坐得舒服食物的spreading也挺多Appetizer有凍蝦,凍蟹,青口, 無Oyster, anyway吳affect我地因為我本身吳吃。刺身-Tuna & Salmon – 無特別 熱熟食的selection頗多-有椒鹽鮮魷,鴨肉炒飯,迦哩雜菜,蒸魚,炒糯米飯,蒜蓉魚塊等。。味道一般ok,可接受。值得一贊的是這裏的印度煎餅和雞肉迦哩,幾好味。有白灼海鮮(聖子同蜆)-都幾鮮甜BBQ Corner –有雞翼,香腸,雞肉串等 還有每張桌都有個爐供你打邊爐,食物有肥牛,豆腐,龍蝦丸,菜,面同河粉等等。。感覺都OK,有多D variety嘛。。星期六晚仲送每人有半隻炬龍蝦,老公話幾好味添但呢度最吳得就是甜品,真的需要improvement. 試左幾件蛋糕都吳好吃,可以用差黎形容。是美中不足的地方。Overall, 以它的價錢黎廣,都算滿意的。有一田card仲有8折,so每人約$260,Dinner黎計都算OK,起碼環舒服。 下次可在WE
7點鐘去到, 都幾多人下。
環境方面-幾好,地方都算幾寬闊,坐得舒服
食物的spreading也挺多
刺身-Tuna & Salmon – 無特別
值得一贊的是這裏的印度煎餅和雞肉迦哩,幾好味。
有白灼海鮮(聖子同蜆)-都幾鮮甜
BBQ Corner –有雞翼,香腸,雞肉串等
星期六晚仲送每人有半隻炬龍蝦,老公話幾好味添

Dinner黎計都算OK,起碼環舒服。
下次可在WEEKDAY再去,價錢會再平D..
  • 印度迦哩
2008-10-21 36 浏览
想替朋友慶祝生日,有另一朋友說想吃價錢相宜的自助餐,由於這裏位置方便大家,看食評又似乎不錯,便決定來這裡。可能是近來吃得太多粗製濫造的所謂自助餐太多,覺得這裏很不錯。食物種類都頗多,除了一般自助餐食物外,還有印度薄餅配咖哩、中東包、即炸天婦羅及火鍋等,都不曾在其他自助餐吃過,不過生蠔就欠奉了。食物味道也不俗:白灼蝦頗鮮甜,三文魚刺身肥美,印度薄餅配咖哩都幾香,蟹腳都算新鮮...甜品的款式就一般了,有幾款cake都幾好吃,日式芝士餅:有芝士香但不太膩柚子慕絲蛋糕:很香的柚子味,感覺很清新綠茶紅豆蛋糕:綠茶味很香,而且濃度適中朱古力噴泉是我的至愛,朱古力的質地還可以,至少還會在水果表面凝固,不過提供的水果款式就較少,沒有士多啤梨。侍應收碟子也算收得快,而且也懂得問是否吃完才收。但有一些地方需要改善:可能為了貫徹自助餐食物種類繁多的原則,這裡還提供港式火鍋,方法是每枱放一台"一哥火鍋"小爐,從吧枱取生食物自己煮。但侍應是不會留意鍋裏的水夠不夠,到最後鍋裏的水連煮一粒魚旦都不夠,侍應也不會主動加水。在餐廳入口附近有一種化學用品的氣味,似樟腦又似新裝修後的氣味,幸好我們的座位在入一點的地方,否則
想替朋友慶祝生日,有另一朋友說想吃價錢相宜的自助餐
由於這裏位置方便大家,看食評又似乎不錯,便決定來這裡。

可能是近來吃得太多粗製濫造的所謂自助餐太多,
覺得這裏很不錯。

食物種類都頗多,除了一般自助餐食物外,
還有印度薄餅配咖哩、中東包、即炸天婦羅及火鍋等,
都不曾在其他自助餐吃過,
不過生蠔就欠奉了。

食物味道也不俗:白灼蝦頗鮮甜,三文魚刺身肥美,
印度薄餅配咖哩都幾香,蟹腳都算新鮮...

甜品的款式就一般了,有幾款cake都幾好吃,
日式芝士餅:有芝士香但不太膩
柚子慕絲蛋糕:很香的柚子味,感覺很清新
綠茶紅豆蛋糕:綠茶味很香,而且濃度適中
朱古力噴泉是我的至愛,朱古力的質地還可以,

侍應收碟子也算收得快,而且也懂得問是否吃完才收。

但有一些地方需要改善:
可能為了貫徹自助餐食物種類繁多的原則,
這裡還提供港式火鍋,方法是每枱放一台"一哥火鍋"小爐,
從吧枱取生食物自己煮。
侍應是不會留意鍋裏的水夠不夠,
到最後鍋裏的水連煮一粒魚旦都不夠,
侍應也不會主動加水。
在餐廳入口附近有一種化學用品的氣味,
似樟腦又似新裝修後的氣味,
幸好我們的座位在入一點的地方,
否則一直嗅著這種氣味不知如何進食。
甜品有一道是梳乎厘,但質地卻似蛋糕,
梳乎厘不是軟綿綿,入口即溶的嗎?

其實我覺得以二百多元的自助餐來說,
這裡算是不錯了!
如果要以這裡跟尖沙咀的酒店三百多四百元的自助餐比較未免不太公平。
將來如要再"近近地"在沙田吃自助餐,我也會選這裡的。
2008-06-24 45 浏览
被吸引人的名字呃了士多啤梨甜品寥寥可數...很多甜品, 其實只是放了一粒士多啤梨... 隨時可以改名做"芒果fantasy"...........!!!甜品不見特別出色... 熱盤還比甜品多... 可能是因為tea buffet而不是dessert buffet吧..價錢還可以... 但被騙了還是很傷心........
被吸引人的名字呃了
士多啤梨甜品寥寥可數...

價錢還可以... 但被騙了還是很傷心........
這就是所有士多啤梨的甜品
souffle都是普通
2008-06-12 78 浏览
2-6-2008係一田購物後都快12時了,媽想起附近有酒店有得食Buffet,加上自從新年後冇食過Buffet決定去呢到食Lunch Buffet,入到去環境舒適清雅,加上是星期一,冇咩人來食,較六日食Buffet平靜。是次自助餐是國際美食為主題,擺放食物的位置不大,款式不多,但勝在味道不錯。一來到先食熱盤食物,熱盤有十款到白汁青口:白汁味道合適,仲有一些香草味道。白汁三文魚:熟的三文魚沒有腥味,肉質亦不會太鞋,不過始終愛食生的。炸子雞:皮稍為不太脆,不過香蒜味濃,而且雞肉骨溜豉油雞:一般。薯角:雖然係普通野,不過我次次食自助餐都會食,薯蓉熱熱的在口中,好正!中湯:不知叫咩名,由一大堆草煲成,味道OK,不是味精湯跟住就食左一些攤位的食物,攤位有即煮粉麵、燒牛肉同埋海南雞飯。見佢仲有鐵板燒塊板,可能夜晚有得食燒牛肉:燒得有點過火,肉質很韌。不過選配的醬汁有四款選擇,除一般燒汁同黑椒汁外,仲有辣根汁(白色的),辣根汁味道是酸酸甜甜,反而一點辣味都冇,何解叫辣根汁?海南雞飯::油飯金黃色,賣相吸引。不過食落冇咁濃味,只有淡淡油香味。我身覺得不是太夠味。侍應給了媽雞胸肉,雖是雞胸肉,但一點都唔
2-6-2008

一來到先食熱盤食物,熱盤有十款到
白汁青口:白汁味道合適,仲有一些香草味道。
炸子雞:皮稍為不太脆,不過香蒜味濃,而且雞肉骨溜
豉油雞:一般。
中湯:不知叫咩名,由一大堆草煲成,味道OK,不是味精湯

海南雞飯::油飯金黃色,賣相吸引。不過食落冇咁濃味,只有淡淡油香味。我身覺得不是太夠味。侍應給了媽雞胸肉,雖是雞胸肉,但一點都唔鞋,食得出是新鮮雞,不過雞件是熱的,與平時食涷的有點不同

再食冷盤,有沙律、煙火腿同煙三文魚。仲有三文魚、八爪魚同立魚同埋不同款即整sushi,仲有青口都是一定要食!
煙三文魚:好味,不會死咸,較易入口
三文魚、八爪魚同立魚:三款都好新鮮同肥美,其中八爪魚最令,食落很爽!
Sushi:除左有三文魚,蛋,蟹柳等基本材料外,仲有鮑魚,鮑魚不是素鮑魚片,而是鮑魚仔(平時蒸果dee),真特別,食落涷冰冰同新鮮,不過好硬,食左好耐都未咬完!至於個飯完全不掂,用得太多醋,好酸又太黏。
青口:大大隻好新鮮,仲要源源不絕供應,配埋茄汁食鮮味更突出!我食左好多!隻
八爪魚海哲:普通
冷麵:涷冰冰,好味!

最後食甜品,有芝士蛋糕,布甸,豆腐花,芒果拿破崙同朱古力嘖泉等基本款式甜品
芒果黑糯米:用一小杯盛載,一啖一杯,食完都唔滯,椰汁香得來又不會太多,芒果新鮮,一酸一甜
朱古力嘖泉:有手指餅,哈蜜瓜,棉花糖。好好玩!
雪糕:有四款味,配埋窩夫好味!

總括來說味道滿意的,不過款式較少,但勝在冇咩人(當日好多人都係WALK –IN)同埋DEE人好斯文。不過要改善就係食物DEE牌,個牌上只寫雞,牛,羊,冇話咩牛咩雞,要DEE食客估估下
冷盤
雪糕窩夫
$145.2 (午餐)
冷盤
雪糕窩夫
  • 涷青口,海南雞飯,三文魚,八爪魚
2008-05-01 9 浏览
迫於無奈先揀呢間...怪就怪我太遲book位都會海逸爆,海逸爆,parklane爆,todai爆,yamm爆,勁多都爆...打黎呢間搏下佢都話要check check先覆我最尾搞到我要坐到好出-0-今日去到呢間都爆棚選擇真係超少囉唔該超細未食已經決定下次唔會再黎!去到已經開始左10 mins超多人等sushi同刺身!!算 我唔等第1碟:食煙唔知咩魚,煙三文魚,羊,牛,雞,鴨,菜同薯條樣樣都ok!!日式照燒雞我前後encore左4次!!薯條前後encore左5次!(而家諗返起,呢d普通野食咁多真係晒我quotaT-T不過真係好好食!!)第2碟:攻甜品。拎左最愛既美式cheesecake,bread pudding,咖啡mousse,strawberry cake美式cheesecake:比想像中差,很失望bread pudding:未食過咁難食!冇味咖啡mousse:用咖啡杯型既朱古力裝住,第一層係mashmallow,第二層係coffee mousse,第三層係jelly(唔知咩味,但好夾) 呢個我buy!strawberry cake:普通野,唔中意第3碟:日式冷麵,雪糕,waffl
迫於無奈先揀呢間...
怪就怪我太遲book位

都會海逸爆,
海逸爆,
parklane爆,
todai爆,

今日去到
呢間都爆棚

選擇真係超少囉唔該
超細
未食已經決定下次唔會再黎!

去到已經開始左10 mins
超多人等sushi同刺身!!

算 我唔等
第1碟:食煙唔知咩魚,煙三文魚,羊,牛,雞,鴨,菜同薯條
樣樣都ok!!
日式照燒雞我前後encore左4次!!

薯條前後encore左5次!

(而家諗返起,呢d普通野食咁多真係晒我quotaT-T
不過真係好好食!!)

第2碟:攻甜品
美式cheesecake:比想像中差,很失望
bread pudding:未食過咁難食!冇味
strawberry cake:普通野,唔中意

第3碟:日式冷麵,雪糕,waffle,朱古力噴泉
日式冷麵
k
雪糕:4隻味(vanilla,strawberry,chocolate,mango)
食左士多啤梨同朱古力,ok,都有ok多toppings比我揀
waffle:唔脆,不過好熱,good!加白朱古力上去溶左超正!
朱古力噴泉:用類似手指餅既餅點,諗住佢一定好脆
點知超淋!扣分 但係朱古力醬ok!

之後幾碟就不停encore薯條,雞同埋甜品....

好飽先走~

雖然有ok多野都幾好食
但係唔會再黎
大把自助餐好過佢啦!
2008-03-24 18 浏览
easter holidays其中一日來了這裡食lunch buffet~熱菜款式開始不算太多...大約10款...但原來款式會不斷轉變~如果不多走幾轉~是不會知道已經轉了款....另有即場炒的烏冬/麵...都幾多人等...不錯的....剛炒出來...很香....很有鑊氣..比較特別的~有蠔仔粥~其實是蠔仔很鮮,香~而且不腥~但因本人不太喜歡蠔仔粥~於是另外一碗~特別要求了不要蠔仔...那位叔叔亦很好人的~把一鍋的蠔仔粥倒進另一個鍋裡~把鍋騰空幫我弄只有肉碎的粥...沒有蠔仔都很鮮...很清甜的湯..熱菜推介牛仔骨和龍脷柳~很好食....中式老火湯也不錯..另有窩夫...雪糕~蛋糕的款式也不少...而且很好食...有朱古力噴泉和水果~easter~埋單$158~沒有任何discount~價錢尚可..!!
熱菜款式開始不算太多...大約10款...
另有即場炒的烏冬/麵...都幾多人等...
不錯的....剛炒出來...很香....很有鑊氣..
比較特別的~有蠔仔粥~其實是蠔仔很鮮,香~而且不腥~
但因本人不太喜歡蠔仔粥~
於是另外一碗~特別要求了不要蠔仔...
那位叔叔亦很好人的~把一鍋的蠔仔粥倒進另一個鍋裡~
把鍋騰空幫我弄只有肉碎的粥...
沒有蠔仔都很鮮...很清甜的湯..
熱菜推介牛仔骨和龍脷柳~很好食....
中式老火湯也不錯..
另有窩夫...雪糕~
蛋糕的款式也不少...而且很好食...
有朱古力噴泉和水果~
easter~埋單$158~沒有任何discount~
價錢尚可..!!
2008-03-24 9 浏览
今晚去左2+2食宵夜Buffet,整體黎講覺得OK唔差!食物方面: OK多野食,有SALAD,湯,螺,蜆,煙3文魚,有小量點心,但奇怪地冇壽司同魚生!但本人覺我比TST某某出名食宵夜BUFFET既酒店已經多野食。甜品好好味,有大約4-6種CAKE,布丁,O者O里,仲有waffle同雪糕!!環境方面: 裝修後好靚但差在冇小小音樂,得D人聲有D怪同噪。服務方面: 侍應都OK,大廚們都好有禮!!
今晚去左2+2食宵夜Buffet,整體黎講覺得OK唔差!

服務方面: 侍應都OK,大廚們都好有禮!!

2008-02-04 13 浏览
跟上位食家一樣,因尖咀酒店full house,所以來了這裏吃lunch buffet.以150元的價錢,食物的款式及數量ok.味道也不俗.燒牛肉不錯.魚生及熱盆亦可.
2008-01-07 17 浏览
聖誕前幾天跟幾個朋友去沙田帝都食dinner buffet..因為太遲book 關係所以已經book 唔到尖沙咀hotel...所以只好去依間...抱住一個幾擔心的心情去食...因為外間食評一般....但係食完我又覺得...好唔好味係好主觀...一試無妨...環境好ok...坐都好舒服...可能係裝修關係....野食都唔叫話好多選擇...但都夠食o既....我最喜歡就係o個個蜜汁燒排骨...我全部fd 都話依個好味...聖誕關係有火雞,salad 係自配,選擇唔叫多...但都有雜果salad...當晚有點失望因為無蠔,但有青口,凍蟹,煙三文魚同三文魚sashimi 都新鮮但sashimi 選擇少,壽司選擇少...無特別的壽司...有燒味同埋pizza,仲有意大利雲吞,幾特別可以一試.desert 同好多人話一樣係做得最好,refill 好快同埋都叫多選擇... cake, cream mousse cake, cheese cake,芒果拿破崙,仲有一d 細細杯的乳酪/mousse,有一個用紫米整的甜品味道好fresh...仲有紅豆沙,豆腐花. 但係飲品選擇少,雖然有free soft
desert 同好多人話一樣係做得最好,refill 好快同埋都叫多選擇... cake, cream mousse cake, cheese cake,芒果拿破崙,仲有一d 細細杯的乳酪/mousse,有一個用紫米整的甜品味道好fresh...仲有紅豆沙,豆腐花. 但係飲品選擇少,雖然有free soft drink 任飲但其他只有咖啡同荼選擇....
最surprise 係有得打邊爐..係最可彌補食物選擇不多依方面的不足...而且食材都叫選擇多同新鮮
係個聖誕期可以以$280一位價錢食到都叫中上的buffet真係唔錯.....
其實味道同環境都ok..大家一試無妨...
(非会员)
2007-12-18 6 浏览
本人於12月9日中午光顧2+2.結果如下:食物款式少供應又有限,熱盆的食物不足十款.魚生供應有限,要排隊,每次只分到三片.厨師又經常吾見人.有個靚女問侍應点解無人切三文鱼,侍應要去厨房揾人先至有人出嚟做嘢,有時一個厨師要兼顧魚生及湯麵.湯麵水準好差連街邊車仔麵都不如.重有個青紅蘿蔔豬骨湯,真係淡到好似滚水一樣,豬肉加左價連煲湯d豬骨都大縮水.奉勸各位新界朋友,吾好貪就脚,寧可搭多幾個站,到尖沙咀有大把選擇啊!
2007-12-17 17 浏览
上星期五同同事去一趟,結果...一行10人,有大有細,但只係俾到張8人,迫死。o野食,服務員好似唔多夠咁,千層酥係佢,燒牛肉又係佢。態度仲幾差下!熱燻完全唔掂!連千層酥、燒牛肉都唔合格。甜品反而係最得,多款得o黎,味道品質都唔錯。最開心滿意,樽裝汽水任飲o羅!
上星期五同同事去一趟,結果...

一行10人,有大有細,但只係俾到張8人,迫死。

熱燻完全唔掂!連千層酥、燒牛肉都唔合格。

甜品反而係最得,多款得o黎,味道品質都唔錯。

最開心滿意,樽裝汽水任飲o羅!
(非会员)
2007-11-16 10 浏览
前晚同baby食完巴西燒烤之後噚晚又同佢去左帝都酒店食buffetd野都ok^^汽水又任飲wo有忌廉同可樂不過我只係飲左兩支忌廉個周打魚湯幾正有周打魚同栗米魚肚湯栗米魚肚湯都ok但好少魚肚...栗米多d三文魚刺身都幾新鮮但太細舊, 一碟得3舊仔食完又要去拎.....甜品既款式我就覺得少左d, 唔太吸引有cake, cream mousse cake, cheese cake, 豆腐花, 芒果拿破侖, 朱古力噴泉等我就食左cake, cream mousse cake, cheese cake 同芒果拿破侖^^芒果拿破侖最正~其他就麻麻, 都過得去丫冷盤好似無乜料得生蟹, 青口......無生蠔食?!沙律又無乜料......都無雜果既>.<熱盤我就無乜點食但都夠熱同多款既仲有得打邊爐baby要左個沙嗲湯底不過個爐唔太熱, 要滾好耐火鍋就好似無乜款揀都係一般野~但整體上都ok呀^^$208 一位, 另收加一, 都幾抵食!!
前晚同baby食完巴西燒烤之後

栗米魚肚湯都ok

但好少魚肚...栗米多

d三文魚刺身都幾新鮮

但太細舊, 一碟得3舊仔

食完又要去拎.....

甜品既款式我就覺得少左d, 唔太吸引

芒果拿破侖最正~其他就麻麻, 都過得去丫

冷盤好似無乜料

得生蟹, 青口......無生蠔食?!

沙律又無乜料......都無雜果既>.<

熱盤我就無乜點食

但都夠熱同多款既

仲有得打邊爐

baby要左個沙嗲湯底

不過個爐唔太熱, 要滾好耐

火鍋就好似無乜款揀

都係一般野~

但整體上都ok呀^^

$208 一位, 另收加一, 都幾抵食!!