2022-12-16
1986 地道越南餐廳平時好少去土瓜灣,感覺好似冇咩特別野睇;前排經過土瓜灣就順便搵下附近有咩野食,見到呢間都幾多人推介,係由越南人主理嘅越南菜~招牌生牛肉湯河粉 HK$68呢個牛肉湯河用咗牛骨高湯做湯底,湯底有好濃郁嘅牛精華,好鮮甜;生牛肉有三四塊,每一塊牛都有好重牛味,無論係份量定質素都對得住價錢;旁邊仲附上高湯生雞蛋,將牛肉撈埋落去一齊食,好食~海防蟹膏濃湯飯 HK$78呢個海防蟹膏濃湯飯幾乎每一枱都有叫,好似好吸引咁,我地忍唔住叫咗一份黎試下;白飯放咗係蟹膏湯中間,蟹膏味係有嘅但唔太香濃,食落都幾惹味;附近蜆同蝦嘅海鮮,配埋肉碎撈埋飯一齊食,唔錯~越式沙嗲雞肉串燒 HK$58食越南野當然唔少得嗌串燒食啦,佢呢到嘅串燒唔算平,但好值得試一次;雞肉串燒得非常之香,外層微微地脆,配埋沙嗲醬一齊食,好好味~整體感覺呢間越南菜幾高質,每道菜都好滿意,特別推薦一定要試串燒~ 經過土瓜灣可以試下佢~
招牌生牛肉湯河粉 HK$68
海防蟹膏濃湯飯 HK$78