餐厅: 181 FORTNUM & MASON
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-03-19 721 浏览
見到相好似好OK , 見到OpenRice 又有得Booking, 所以就訂佢。去到要由地下糖果店上1/F , 上去已見全海景,裝修好Grand 。我訂位要求window sit , 佢地又安排到。餐牌都叫多野選,有套餐,有散叫。牛他他,好食豬腩,好中式,但入口即溶雞,冇乜味,會有紅肉?佢地解釋7-8成熟,才有滑口。但雞可以咁解釋?我冇再理佢甜品,甜品list 多野選,最後選2個,佢地再送1個,3個都好好食!!2個人3杯洒,有前菜有主菜有甜品,每人平均$1000,有海景!OK
我訂位要求window sit , 佢地又安排到。
餐牌都叫多野選,有套餐,有散叫。

牛他他,好食
豬腩,好中式,但入口即溶
甜品甜品list 多野選,最後選2個,佢地再送1個,3個都好好食!!

2020-03-14 8306 浏览
20200305🌨️Thursday 🍄甜品控的我🤗怎可能放過任何High-Tea的機會☕🍰🍹英國皇室御用茶品牌Fortnum & Mason, 於2019年底在尖沙嘴K11Musea開幕,橫跨兩層面積達7,000呎,底層為商品百貨部,有過千款茶葉、曲奇、酒類等。今日嘗試Walk-in碰碰運氣,Waiter 回覆有位,當然很雀躍😃1樓餐廳面向維港景,座位位置剛好面對我住的大廈;Menu 有兩款Tea Set, High Tea 及Afternoon Tea, 我選擇了High Tea 英式三層架,有5款糕點及2款司康餅(Scone ), 附上一壺Fortnum's茶品,蛋糕可以Refill, 茶品我選擇了玫瑰包種茶🌹另外選擇了一款香草烤Glenarm 牛柳配焗薯批及維多利亞龍蝦松露奄列,首先上了三層架糕點及三款不同 Sauce 配Scone, Sauce 有凝脂忌廉,Fortnum & Mason 草莓果醬與檸檬酪,約1小時候,有位Waiter 推著Pastry Trolley, Trolley 上有兩款Sponge Cake, Waiter 問我是否需要試這兩款,我回覆,一款已經可以,
20200305🌨️Thursday 🍄
甜品控的我🤗怎可能放過任何High-Tea的機會☕🍰🍹
今日嘗試Walk-in碰碰運氣,Waiter 回覆有位,當然很雀躍😃1樓餐廳面向維港景,座位位置剛好面對我住的大廈;Menu 有兩款Tea Set, High Tea 及Afternoon Tea, 我選擇了High Tea 英式三層架,有5款糕點及2款司康餅(Scone ), 附上一壺Fortnum's茶品,蛋糕可以Refill, 茶品我選擇了玫瑰包種茶🌹另外選擇了一款香草烤Glenarm 牛柳配焗薯批及維多利亞龍蝦松露奄列,首先上了三層架糕點及三款不同 Sauce 配Scone, Sauce 有凝脂忌廉,Fortnum & Mason 草莓果醬與檸檬酪,約1小時候,有位Waiter 推著Pastry Trolley, Trolley 上有兩款Sponge Cake, Waiter 問我是否需要試這兩款,我回覆,一款已經可以,真的食過不停😋Waiter 又不停加熱水,全程很有耐性及面帶笑容態度。
總括,糕點不過不失,牛柳焗薯批有意外驚喜😋服務水準Excellent 👍👍👍

Rose Pouchong ( 玫瑰包種茶)

五款糕點,原味和水果鬆餅

凝脂忌廉,Fortnum & Mason 草莓果醬與 檸檬酪

五款糕點

香草烤Glenarm牛柳配焗薯批

維多利亞龍蝦松露奄列

Sponge Cake

2020-03-05
香草烤Glenarm牛柳配焗薯批
  • HerbCrustedGlenarmBeefFilletwithDauphinoise
  • 凝脂忌廉,Fortnum&Mason草莓果醬與檸檬酪
2020-03-12 7511 浏览
英女皇在位六十多年,想必令古今中外爭奪皇位之人極度羨慕!她一直致力維護英國及皇室形象,一舉一動全國矚目,話說是她最喜歡的茶店,令本已有三百年歷史的英國茶葉店 Fortnum & Mason 更加聞名世界,在店內享用下午茶,成為感受皇族優越的渠道。香港不愧為美食天堂,想跟前事頭婆一様嘆正宗英式下午茶,現在無需飛去英國,Fortnum & Mason 已於去年十二月靜靜地在 K11 Musea 落腳,二層高的專門店氣派果然不凡,配合無敵維港海景,享受更加超然。好一頓港人負擔得起的下午茶,盛惠每位$588,依然很難訂位!不過,Fortnum & Mason 點會只有下午茶,我們今次來品嚐午餐,同樣有質素。陽光普照下的中午,倚窗而坐,飽覽藍天白雲,觀賞仿古遊客漁船緩航,好一個新年寫意景象!餐前麵包 Bread & Butter 新鮮麥包,邊位煙韌富麥香,內心鬆軟,配合濃郁香軟的真正牛油,基本組合已經是好。蘇格蘭蛋配黒布甸及英式酸辣醬  Black Pudding Scotch Egg with Piccalilli  $208果然來自英國,有我在 The Leah 一見鍾情的蘇格蘭蛋,外層是酥

餐前麵包 Bread & Butter

餐前麵包

蘇格蘭蛋配黒布甸

蘇格蘭蛋配黒布甸

果然來自英國,有我在 The Leah 一見鍾情的蘇格蘭蛋,外層是酥脆的麵包糠,包着香辣的血腸及流心蛋,賣相特別,口感有強烈對比,值得一試。不過,我覺得酸辣醬可有可無,而整體水準亦不及在 The Leah 吃到的。

英國格萊納姆莊園牛肉他他  Glenarm Estate Beef Steak Tartare  $228

英國格萊納姆莊園牛肉他他

看似不加雕琢的生牛肉他他配生蛋,圓渾潤澤,與香脆芝士成強烈對比。牛肉他他嫩口帶點甜,調味出色。

鍋烤野雞配意式煙腩肉及雞油菌  Pot Roast Guinea Fowl with Pancetta   $328

鍋烤野雞配意式煙腩肉及雞油菌

脆如薄片的煙腩肉及紅蘿蔔為這道菜色倍添動感;豐富的菇菌汁看來滋味。

鍋烤野雞配意式煙腩肉及雞油菌

本來肺炎肆虐期間相大家聞野味色變,但來自西方的 game 依然令人生愛,野雞肉質結實肉味濃,配上煙腩肉本意令味道更加豐富,可惜我口味不喜歡鹹及複雜,我覺得有點喧賓奪主,既然已經有塊靚肉,著重原味更好。

威靈頓蘑菇配馬鈴薯千層派、青豆及雪莉酒  Mushroom Wellington with Dauphinoise Potatoes, Green Beans and Sherry Sauce   $238

威靈頓蘑菇配馬鈴薯千層派

以為是威靈頓牛肉,原來是素食,外表可騙到人,食落味道豐富,無肉損失不大,這一道做得很好。

Royal Blend

來此豈可缺茶,每人各一壺 Royal Blend  及Countess Grey,前者較香甜因為有蜜糖,後者比較清新因為取自果酸,各有千秋。

truffle 朱古力

最開心隨茶送上 truffle 朱古力兩粒,店內售價不便宜,且有多款口味,食多幾粒飲茶錢已返本,真開心!

所以無必要只鍾情下午茶,Fortnum & Mason 點菜同樣值得試,造型富藝術感,味道唔錯,服務態度非常好,有賓至如歸之感,配合悠掦鋼琴演奏及無敵維港景,享受生活之選擇。

2020-01-27
英國格萊納姆莊園牛肉他他
Royal Blend
truffle 朱古力
2020-03-10 1405 浏览
好多blogger推介呢個high tea可以無限refill finger sandwiches 🥪 scones 同Cakes😍😍仲可以望住維港海景嘆tea好正咁😍😍 上網好難book位尤其係afternoon tea今次終於俾我book到啦😆😆😆叫左個afternoon tea set下層係4種唔同口味嘅三文治,中間係兩款scones,上層係甜品🥰🥰 擺得好靚,又好食😋 仲可以係咁refill😇😇不過最後都係refill左一次三文治同scones😂😂叫左earl grey classic好香,個茶杯好靚😍😍之後仲可以揀一款cake☺️但唔記得咗影😞

叫左個afternoon tea set

叫左earl grey classic好香,個茶杯好靚😍😍

之後仲可以揀一款cake☺️但唔記得咗影😞
2020-03-07 990 浏览
Have been expecting for F&M to be opened in HK.... visited it several times by now for lunch and afternoon tea... a lovely place for dining .. tho” with some improvement on service when compared with the London store..... as a big fans of scones, how can I miss this when it’s avail in HK??? Afternoon tea @ HKD588 + 10% per head with pasties / scones = all you can eat ... a bit pricy but the scones are really great!! With lovely tea served tho” the choice of tea not as much as that in London ...

Earl  grey  tea

Afternoon tea @ HKD588 + 10% per head with pasties / scones = all you can eat ... a bit pricy but the scones are really great!! With lovely tea served tho” the choice of tea not as much as that in London .... lovely presentation for the dishes and I can have my lovely earl grey! You can also try other tea any time during the meal 😉😉😉 simply like it esp for the scones... scones with clotted cream here = “unbeatable” ....

Lobster  omelette

Finger  sandwiches

倫敦的味道 ... 就是很喜歡.. the best scones in town! F&M never disappoints me for the scones and clotted cream .... desserts in HK are a bit sweet while dishes like lobster omelette and finger sandwiches are awesome 😋😋😋 The afternoon tea set looks nice with the main dishes come first ... and then the scones and the pastries ..... is kinda relaxing to enjoy the meal there with the view of the harbour as well ....

Gotta go again with reservation for my next visit made! Missing the scones and clotted there as always 😍😍😍

Earl  grey  tea
Lobster  omelette
Finger  sandwiches
F&M終於黎左香港插旗喇💗自從喺London Piccadilly總店食過high tea之後💪🏻一試便令人難忘。一直回味至今☺️黎左香港緊係要去重拾舊歡😘細味英國皇室至愛的味道❗️ F&M High Tea已經喺London總店品嘗過🇬🇧所以今次一於試下個dinner先😊䋴合White truffle & Caviar極致食材🌟Fortnum & Mason位於K11 Musea👍🏻餐廳晚上可以飽覽維港景色🌃浪漫氣氛充斥著餐廳💞確實係慶祝紀念日好去處呀❣️ 白松露烤芝士三文治($328)。White truffle toasted cheese sandwich。一見到menu有White truffle就忍唔住喇嘩!侍應仲會喺面前即席刨白松露架遠處已飄來濃烈松露香氣欣賞白松露散緩緩灑在芝士三文治上屬不可多得的享受! Toasted cheese sandwich被白松露籠罩着白松露味道濃烈且香氣四溢toasted sandwich微焦而內層軟糯甫咬開便品嘗到半溶芝士芝士香味濃郁而呈拉絲狀態與white truffle互相輝映令人相當回味呀! 蘇格蘭蛋配黑布丁及英式酸辣醬 ($208)
F&M終於黎左香港插旗喇💗
一試便令人難忘。一直回味至今☺️
黎左香港緊係要去重拾舊歡😘

餐廳晚上可以飽覽維港景色🌃
浪漫氣氛充斥著餐廳💞
確實係慶祝紀念日好去處呀❣️

白松露烤芝士三文治

白松露烤芝士三文治($328)
一見到menu有White truffle就忍唔住喇
嘩!侍應仲會喺面前即席刨白松露架
遠處已飄來濃烈松露香氣
欣賞白松露散緩緩灑在芝士三文治上
屬不可多得的享受!

白松露味道濃烈且香氣四溢
toasted sandwich微焦而內層軟糯
甫咬開便品嘗到半溶芝士
芝士香味濃郁而呈拉絲狀態
與white truffle互相輝映
令人相當回味呀!

蘇格蘭蛋配黑布丁及英式酸辣醬 ($208)
。Black pudding scotch egg with Piccalilli。
Scotch egg外層香脆呈黃金色
蛋黃溏心保持半流心形態

黑布丁口感綿滑
與蛋黃互相䋴合交融👍🏻

蘇格蘭蛋配黑布丁及英式酸辣醬

一咬開。頓時感到外脆內軟
口感crunchy中流出蛋黃漿
加上英式酸辣醬
令味道更具層次感!

Golden Oscietra Caviar

黃金魚子醬 ($400/ 10g)
。Golden Oscietra Caviar。
Caviar屬F&M必食之選!
今次嚴選高質Golden Oscietra
粒粒飽滿直徑達2-3mm
燈光下細看晶瑩剔透具光澤
屬不可多得的佳品!

餐廳會即席按食客喜好炒滑蛋
細心配上俄羅斯傳統薄煎餅
與及非常可愛的迷你焗薯與忌廉
襯托高貴的魚子醬!

首先輕輕於俄羅斯煎餅上放置魚子醬
再塗上薄薄一層的忌廉
入口爆發濃厚魚子醬鮮味
咸味適中。滲岀海水鮮味而不腥
俄羅斯煎餅及忌廉正好帶出鮮味!

炒滑蛋入口綿滑細軟
果然係魚子醬的最佳拍檔
蛋香與魚子醬互相輝映
讓人可細味享受魚子醬鮮香!

維多利亞Victoria ($78)
完美的晚餐點少得甜品呢?
維多利亞以香檳酒漬水果為主
水果浸淫於香檳酒中
令人不知不覺有點醉意

開心果雪糕味道非常濃郁
加上微微開心果粒
令口感層次瞬間提升!

Countess Grey

HK Musea Blend ($88)
香港店特別推出獨有的HK Musea Blend
吞嚥後茶味甘香
香氣四溢。入口帶微微苦澀味
愛茶之人可以一試!

Countess Grey ($88)
除了最愛的Royal blend外
今次亦專程試了Countess Grey
屬清新中散發citrus氣息
回甘中仍緩緩釋岀桔橘香
令人精神為之一振!
2019-12-23
Golden Oscietra Caviar
2020-02-15 893 浏览
某天女兒對我說,訂位吃下午茶,誰知這次訂座一等便是半年。剛過去的年初四,終於吃到下午茶了。那天到用餐下層,便被周邊的茶具吸引,閃閃生光,美不勝收。拾級而上,步入用餐位置,第一眼便看見一位外籍人士彈奏鋼琴,旋律優美。環境優美,影入眼簾便是維港的美景。Menu分2種,2種也order 了,分別只是3文治及5選一的輕食。其他都是一樣的。Finger sandwiches 有數層味道,推薦味道是mustard honey疍碎及煙三文魚再吃cone餅,鬆化但少許黏口,搽上strawberry 果酱及cream butter,味道可口。特別之處,食物是可以添吃的。Finger sandwiches 及cone餅也再次order,吃過不停。茶品也按各人喜好,我選了日式茶類,清新可口,茶淡了,還可以換新的茶葉。所以每位價格約500多,也算物有所值。
某天女兒對我說,訂位吃下午茶,誰知這次訂座一等便是半年。

再吃cone餅,鬆化但少許黏口,
所以每位價格約500多,也算物有所值。

2020-01-29
2020-02-13 5136 浏览
臨近情人節💞當然要同最愛嘅人對食喇!今日就同Honey 來到位於尖沙咀 K II Musea的 Fortnum & Mason共進一頓高質午餐。沿著旋轉樓梯踏進餐廳,已有不一樣感覺,裝潢簡約明淨,充滿著西方氣息,我們被安排坐在窗邊的梳發位,鄰近是維港風景秀麗如畫,這情況人就當然輕鬆舒服自在喇!再加上現場有鋼琴家彈奏七十年代金曲,邊嘆著Royal Blend 邊欣賞悅耳琴聲情調十足無得輸。👍欣賞完一輪環境後開始細閱一下餐牌。🍴Pumpk in soup $128我的湯品,靚女經理放下載有果仁的湯碟,慢慢注入南瓜湯,讓我感受到南瓜的綿滑,我細味品嘗了一口南瓜的味道濃郁富深度,甜中有微酸香滑無比。😋🍴Pumpkin Ravioli $160南瓜意大利雲吞配松子仁及鼠尾草南瓜入饌絕對是我首選菜式,這道菜我倒最欣賞是烤脆的鼠尾草,甘香帶餘韻!🍴Dingley Dell $288英國格萊納姆牧場五花肉配蘋果及黑布丁用DD 牧場五花肉入饌,食材當然是質優,肥瘦平均入口軟稔脂香,味美之餘更增加層次。👍☕️Royal Blend $88皇家紅茶誕於 1902 年由愛德華七世始創紅茶,醇厚麥香,茶色鮮亮甘

欣賞完一輪環境後開始細閱一下餐牌。
🍴Pumpk in soup $128

🍴Pumpkin Ravioli $160
南瓜意大利雲吞配松子仁及鼠尾草

🍴Dingley Dell $288
英國格萊納姆牧場五花肉配蘋果及黑布丁

☕️Royal Blend $88
皇家紅茶
誕於 1902 年由愛德華七世始創紅茶,醇厚麥香,茶色鮮亮甘香,重點可兩人分享無限添飲。

🍴Vanilla Rice Pudding $118
雲呢拿米飯布甸黑莓及榛子
香甜誘人絲絲入扣😍,為這個甜蜜的夜晚畫上幸福的句號。🥰

餐費好像有點高價,但服務質素、美食加環境視覺觀感及味蕾都感受到滿足絕對是值得。👍👍🥰
2020-02-08
庆祝纪念
情人节
  • Pumpkin Ravioli
2020-02-06 1137 浏览
有時呢約朋友食飯係有嘀煩,一個月前約定都可以果日甩底,重最鐘意一個帶起之後就大家起哄,有時真係有嘀心淡,哎~冇計嘅,嘀小朋友係零捨鐘意出門口先頭暈身㷫,係千古定律,我明丫,明喎~ 開頭book 呢間餐廳,係覺得又問email 又落訂洗唔洗咁麻煩呀!但原來係超有用㗎!首先,佢覆個email 俾你,等你係group 度有根有據咁貼出黎,到果日想甩底大家散開果陣,你委屈咁講:我落咗Deposit 啦⋯⋯只要仲有少少測隱之心,都會出黎,不過講返個tea set 份量都好多,但五百幾一個set,要一人叫一個,我係覺得有嘀貴同食唔哂,不過佢有兩款蛋糕係任食,不過你食得哂個set 都食唔到好多啦! 不過地方係好坐,4點半坐到差唔多七點幾都唔趕你走只係轉你去bar 枱再傾,玩咁多粒鐘就抵玩啦!

2020-01-17 1710 浏览
Unlimited refilled high tea•下午茶有三款俾你揀:high tea , afternoon tea 同 vegetarian tea , high tea 同 afternoon tea 有咩分別呢?high tea 係有三文治,而afternoon tea 有七款咸食選一款,而兩者都會有scone 同蛋糕、三文治,鬆餅同蛋糕都係無限添加,真係食到你唔食,所以去食前就唔好食咁飽午餐啊!好多款特式茶,countess grey 同白茶我都幾喜歡!望住維港仲有live鋼琴music , 都幾chill 既😊
Unlimited refilled high tea
2020-01-14 1319 浏览
食物質素好,最欣賞個scone, 但如果同其他出名嘅tea比較,完全唔突出。茶類選擇多,而且各有特色,試完喜歡的話,仲可以喺地下買番屋企品嚐/送禮。環境好一般,樓底唔高,加上當日客多,頗為嘈,傾唔到計。雖然有海景,但其實唔係座窗口位冇意思。如果想食景,不如去隔離 洲際。當日坐較為角落嘅位置,盲點位,舉好耐手都冇staff見到。唔知點解,張枱痴笠笠,一拎起個茶壺嗰下就好覺。整體上,消費體驗欠佳,有待改善。
當日坐較為角落嘅位置,盲點位,舉好耐手都冇staff見到。
唔知點解,張枱痴笠笠,一拎起個茶壺嗰下就好覺。
整體上,消費體驗欠佳,有待改善。
2020-01-12 1403 浏览
原谅本人孤陋寡闻,可以refill的下午茶还是第一次去喝但是,去之前我不知道!朋友定了两点下午茶,我一点钟吃了碗面去的!坐下来一听居然可以refill,Oh My God !损失一个亿!但是我,强装镇定,暗自发誓一定要努力吃!所以司康饼我只吃了一块,基本水平,下层是四种口味三明治,咖喱鸡肉有点干,三文鱼的最好吃,上层的甜点巧克力的慕斯还不错,其他一般,特别是泡芙,难吃!头顶的翻糖更是腻!正吃着,服务生推开两款蛋糕供我们选择,一款又是翻糖包裹的,另一款正常点,但是,味道平平!每位可以选择一种口味茶,朋友喝了之后不是很喜欢自己的那款,服务员立即表示可以再更换一壶,并详细介绍茶叶种类,所以服务方面还是相当不错的!但是最为可惜的,我们不仅没有refill,连第一次的都没有吃完,店员小哥哥告诉我们,真的有很多客人不断refill的,所以大家千万别像我们一样吃饱了再去!楼下是卖茶叶和点心的,之前我在连卡佛买过几盒,吃了一块之后就转赠工人姐姐的,实在不喜欢,所以也没有在楼下购买,但是逛逛还是不错的,地方很大!不过588一位的价格也不便宜,口味也一般,试一次便算了!
原谅本人孤陋寡闻,可以refill的下午茶还是第一次去喝
不过588一位的价格也不便宜,口味也一般,试一次便算了!
2020-01-08 7169 浏览
Fortnum & Mason@TST食物❤️❤️❤️食物除咗蛋糕比較甜之外其他都可以,味道唔錯,scones 個面幾脆係入面有少少漏,整體嚟講OK咸點得三文治,比較寡,呢樣咁多間酒店four seasons 做得最好。份量❤️❤️❤️❤️❤️叫咗一個Afternoon tea set同一個High tea set, 除咗嗰個雞蛋卷其他嘢都可以refill,不過食唔到咁多。環境❤️❤️❤️環境係對住個維港景,幾舒服,不過枱與枱之間比較近所以有啲嘈,live show得鋼琴,比較普通,唔夠relax。服務❤️❤️❤️❤️幾好禮貌,職員會問下啲嘢好唔好食,亦會記得主動加水,幾親切。價格❤️❤️我覺得佢嘅賣點係食物可以refill,但係其實甜品三文治同scones 都係好飽嘅嘢,基本上都食唔到咁多,但呢個價錢其實我去Ritz Carlton 102樓睇住維港景食都可以,再唔係近近地過格里Intercontinental仲平啲,大家睇嘅景差唔多,嗰邊live Band仲多啲樂器,不過嗰間甜品就甜得滯。呢度要加一嘅,加完之後人均消費HKD$660。#fortnumandmason #fortnummason #tstfoodie
Fortnum & Mason@TST

食物❤️❤️❤️

份量❤️❤️❤️❤️❤️

環境❤️❤️❤️

服務❤️❤️❤️❤️

價格❤️❤️
呢度要加一嘅,加完之後人均消費HKD$660。

#fortnumandmason #fortnummason #tstfoodie #tstfood #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodig #hkfoodlover #foodiehk #hkfoodieyiki
High  tea  set
Anniversary
2020-01-06
庆祝纪念
纪念日
High  tea  set
Anniversary
2020-01-07 1366 浏览
滿心歡喜book咗一個月去食過afternoons tea. 最後都係非常失望,係食個景 🤨 兩個人食一人叫一個tea set 同afternoon tea 邊有afternoon tea 鹹點係好味過甜點㗎😑最失望就係個scone😑又乾又眼又唔熱蛋糕非常之甜基本上食一啖就唔想再食~所以真係食一次就夠睇落去好似好好食咁一切落去非常鬆散😑 呢一個甜到痴線呢個又係甜到食咗一啖就放棄左😑
2020-01-06 1365 浏览
餐廳在二樓,在進入餐廳前,先會經過一樓的精品區,有大量的茶葉、曲奇、朱古力及禮盒選擇。 走上二樓,映入眼簾的是維多利亞海港的璀璨夜景。我們的座位靠窗,可以一邊欣賞夜景一邊用餐。 另外,餐廳佈置亦十分用心,情調十足。餐廳的食物質素亦沒有令我失望。特別是威靈頓牛扒,不但可以看到他的製作過程,牛扒質素高,調味適中,想去的朋友,一定要試試。 另外,餐廳亦提供多款特色酒精及無酒精飲品,可供選擇。 總體來說,這是一間可以一試再試的餐廳。

總體來說,這是一間可以一試再試的餐廳。
威靈頓牛扒
威靈頓牛扒