餐厅: 181 FORTNUM & MASON
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-06-03 591 浏览
兩位畢弟生日餐,佢哋揀左呢間話想試吓我好彩係跟一位畢第去,如果唔係我呢個路痴實搵唔到嗰間餐廳樓下係買茶葉朱古力曲奇嘅入到去已經好開心,即刻想shopping 😆餐廳係行上一層樓,上面環境好靚對住個無敵大海景夜景侍應生仲好好安排左個窗口位俾我哋帶位的侍應生仲非常好有禮貌鞠躬咁帶位👍🏻真係好有賓至如歸的感覺講一下食物先兩個嘴刁嘅畢弟話個生牛肉超好好食可惜我已經食過全宇宙最好食嘅生牛肉喺捷克所以我覺得未係超好食😆其他食物都係非常之美味,尤其係嗰個蟹肉意粉,一啲都唔似蟹肉亦都一啲都唔似意粉但係好好味😆😆其次係薯條好食吖然後甜品新地同埋椰子雪芭值得推介提一提大家星期一至五先有set dinner 假期要散嗌😅臨走時待應仲好好咁幫我哋影相
兩位畢弟生日餐,佢哋揀左呢間話想試吓
我好彩係跟一位畢第去,如果唔係我呢個路痴實搵唔到
嗰間餐廳樓下係買茶葉朱古力曲奇嘅
入到去已經好開心,即刻想shopping 😆
餐廳係行上一層樓,上面環境好靚
對住個無敵大海景夜景
假期要散嗌😅
臨走時待應仲好好咁幫我哋影相
2020-05-23
2020-05-26 748 浏览
和 2 位舊同學在 K11 Musea 的 Fortnum & Mason 吃午餐,有即場製作 Crepe Suzette Sharer 的表演睇,我 order 的 Short Ribs 更是入口即溶,有英國倫敦老舖的水準唷! 😋😋😋
它家比较出名的肯定是英氏下午茶☕️但我们这次去尝试一下lunch set~性价比很高$308/set包含头盘、主菜和餐后点心。【Starters头盘推荐】🔸豌豆火腿汤:这一抹绿色,我看到的时候就已经心情愉悦了。中间的炸物里面还有爆浆芝士,使得豌豆汤的口感更有层次更鲜美。🔹其他可选:烟熏三文鱼(正常水平,分量倒是不少)/威尔士芝士多士(果然很威尔士盐味极浓,不爱重口的建议不要选择哦)【Mains 主菜推荐】🔸中白猪腩肉配薯仔及黑布丁:原本lunch set里面的牛小排那天正好没有,换成了猪腩肉。但这个真的特别好吃‼️我要为它爆灯~没想到猪肉也能做到有入口即化的感觉,肥瘦正好,配上肉汁每口下去都口感饱满,肉香味十足。旁边搭配了黑布丁,我觉得要和上面的果酱混合着吃,更好吃。🔹其他可选:手撕猪肉意大利云吞/蟹肉及番茄意粉/脆肉瓜及扁豆沙律.【Afters餐后甜点推荐】🔸面包牛油布甸伴烧杏子:面包布甸带一点微热,却更好的带出了牛油的香味。拌上旁边的忌廉,奶香味十足。🔸英国传统新地:颜值很高,唯一不足是味道偏甜。像我一样爱吃甜食的可以尝试,但最好还是和朋友share🔹其他可选:菠萝片、热情果和椰子雪葩
$308/set包含头盘、主菜和餐后点心。
豌豆火腿湯

【Starters头盘推荐】
盐味极浓,不爱重口的建议不要选择哦)
豬腩肉配薯仔、黑布丁

【Mains 主菜推荐】
手撕豬肉意大利雲吞

麵包牛油布甸

【Afters餐后甜点推荐】
英國傳統新地

🔹其他可选:菠萝片、热情果和椰子雪葩(椰子控🥥一定会喜欢)/维多利亚-草莓和开心果雪糕(普通冰激凌,没什么惊喜感)
豌豆火腿湯
豬腩肉配薯仔、黑布丁
麵包牛油布甸
2020-05-16 711 浏览
我們怕母親節正日全城迫爆,提早慶祝Mother’s Day。選了300多年歷史的英國老店 Fortnum & Mason 感覺很配合這日子,畢竟她是英女皇最愛的下午茶店呢!食物方面,下午茶時間有傳統的 Afternoon Tea Set 和比較貼近香港人口味的 High Tea Set,而且有兒童餐(完全是港女育成班!今次也是妹妹第一次去high tea!) 我們選了Afternoon Tea Set,因為來這裡就是想試最傳統哦~ 老實說最頂層的甜點沒有太大驚喜,但Finger sandwiches 和 Scones 都的確是上乘水準,喜歡傳統下午茶真的要來試試!茶品的選擇很多也很特別,我選了Musea Blend 紅茶,香味濃郁略帶甜味。老公選了Earl Grey Classic,茶味香濃,也是吃英式下午茶的良伴。要說 Fortnums 與別不同之處,其中一點是整個 Tea set 都可以無限 refill!也因為這原因,這裡是每位收費而不是一般的 Tea set for 2。除了富有維多利亞風的英式裝潢很吸睛,到處都很好拍,這裡的服務也是頂級,侍應對兩位小女孩照顧很貼心,而且有Li

除了富有維多利亞風的英式裝潢很吸睛,到處都很好拍,這裡的服務也是頂級,侍應對兩位小女孩照顧很貼心,而且有Live music 鋼琴相伴,當然還有180度無遮掩海景供應,(妹妹吃飽飽自己跑去找椅子看海景😌),絕對是難得的High Tea Experience!

聽說 F&M booking 一向很滿⋯ 當日是平日,但下午茶也是 full house,想要坐 window side 鐵定是要訂枱!

2020-05-15 529 浏览
F&M 絶對是英倫傳統高檔次老牌子,三百幾年歷史,見証好幾個世紀!來到香港立足,全店分零售產品于地下和餐廰于一樓,開店時間正正係時不與佢。但有實力、有心思的經營理念,總是令顧客回頭的商業價值。講得上英倫風,一定不會錯過威靈頓牛柳!威靈頓牛排是一道英國菜,將牛排塗上鵝肝醬,再蓋上酥皮烤焗而成。 這道菜式的名稱相傳是以威靈頓公爵命名,俗稱「酥皮焗牛排」。這裏出品是兩人分量,配上芝士焗薯同長青豆,回味無窮!本以為都係食名食景,沒帶什麽期待,但整體而言是上上級數。內外裝修非常英式風格,環境設計寬敞,無敵維港海景,服務細心體貼不多不少,實是色香味俱全。

威靈頓牛排
芝士焗薯
威靈頓牛排
芝士焗薯
  • 威靈頓牛柳
2020-05-14 2142 浏览
之前係英國因為比較貴所以無試到⋯⋯今次黎試下佢地個lunch.... 佢有lunch set..都幾多野食⋯麵包同好味牛油⋯食左煙三文魚⋯scotched egg(呢個好味⋯同埋係佢地signature) .. main course 叫左一個牛,朋友叫左個魚⋯我個人比較鍾意食佢個牛⋯因為個魚個醬係有啲似印度個啲香料味道⋯不過黎到呢度一定要試佢哋個茶⋯我地叫左earl grey(話會有少少橙味)🤩好香⋯比平時嘅無咁濃因為有陣陣橙香味⋯⋯甜品叫左兩個⋯一個係蛋白加生果⋯開心果雪糕⋯👍🏼👍🏼食物普普通通啦⋯不過環境係舒服同靚嘅⋯可以呃like👍🏼

食物普普通通啦⋯不過環境係舒服同靚嘅⋯可以呃like👍🏼
2020-05-13 758 浏览
今日專登請左半日假,同閨蜜黎Fortnum & Mason食英式下午茶。下午茶限時兩個鐘,一位$588+1,雖然好貴但都想黎品嚐下。我地各要左一份Afternoon Tea同High Tea,除左High Tea既鹹點之外,全部都可以refill。下午茶均配一壺茶品,我揀左紅茶,閨蜜揀左皇家紅茶,兩者味道相差無幾。原味同提子鬆餅配 Clotted Cream同草莓果醬與檸檬酪。鬆餅鬆化,牛油味唔算重,我地refill左鬆餅。Afternoon Tea有手指三文治,我地都refill左。Norfolk火腿和英式芥末、青瓜和薄荷忌廉芝士、鮮雞蛋蛋黃醬和水芹、Fortnum’s煙燻三文魚配韃靼沙律醬、加冕雞沙律,鬆軟,唔會乾身。High Tea有一款鹹點,我地揀左維多利亞龍蝦松露奄列,蛋好嫩滑,好食。糕點有五款﹕朱古力慕絲蛋糕、泡芙、紅桑子蛋糕、青蘋果蛋糕、肉桂薑絲磅蛋糕,全部都唔會過甜,比想像中好食。中途仲有伯爵茶雲尼拿蛋糕同椰子熱情果蛋糕,兩款都好食,甜度適中。Book位時寫左係慶祝Friendship Forever,所以有個寫住Friendship Forever既泡芙送俾我地,泡芙

鬆餅鬆化,牛油味唔算重,我地refill左鬆餅。
Book位時寫左係慶祝Friendship Forever,所以有個寫住Friendship Forever既泡芙送俾我地,泡芙係栗子味,好味呀!
2020-04-29 1064 浏览
樓下是茶品店,賣英式茶具和琳琅滿目各式茶葉。樓上主打英式下午茶,晚餐也基本滿座。今天和太太結婚紀念日,特地選了這家去年才開業的三百年老店。 dinner餐牌豐簡由人,可以單點貴價美食,不想花心思就直接set dinner, 酒類豐富,還享有維港的無敵海景。很適合情侶拍拖撐枱腳過紀念日等 。餐廳特定送了寫有happy anniversary的小蛋糕。愉快的一晚環境坐滿時有小小吵雜。 港人waiter很熱情地幫情侶們合照。
晚餐也基本滿座。

2020-04-29
纪念日
2020-04-25 976 浏览
成個月冇聚餐 見而家情況好D 尼個4人飯局 守規矩地抖下氣 之前未有疫情想book呢間餐廳 起碼要一兩個星期之前 而家易book左 成晚都係1/3 滿only 之前係其他餐廳食威靈頓牛柳 都好失望 今日見waiter推介 就試下 冇好大期望 因為見有D食評話食物麻麻 甘既心情下食到好野 真係滿足到爆 個威靈頓牛柳簡直係盡得精粹 牛靚係先決條件 但係個酥皮厚薄到脆度同牛肉既緊貼到係完美 牛肉咬落去juicy 軟得尼好有彈性 其他頭盤主菜都唔錯 不過我個腦只回味個威靈頓我既朋友就對個魚讚不絕口 我冇食 但相信應該係好出色 最後個布丁飯甜品都正 甜而不膩 唔知自己用D布丁🍮尼煮飯有冇類似效果 😌成餐飯好滿意 個環境完全英國feel 搞到我地好似去返兩年前係英國旅行甘 勁回味 😆😆唔知之前既唔好食評係咪因為佢岩岩開? 定係而家人少左 質量回升? 🤔 重有個waiter 既服務好好 好親切 又風趣 照顧周到 👍🏻

其他頭盤主菜都唔錯 不過我個腦只回味個威靈頓

我既朋友就對個魚讚不絕口 我冇食 但相信應該係好出色

2020-04-25
英女皇下午茶 $588/1💸呢個tea係傳說中英女皇最愛既#下午茶 加埋一索價$648一個人 雖然所有野食都可以refill 但感覺係想塞飽您 而唔係比您享受美食最上層係甜點,日日唔同,但可能係跟英國食譜,都係偏甜!最近鏡頭長方形果舊係肉桂薑絲蛋糕,佢係濕濕既,而且死甜❌左邊係香檳柚子慕絲蛋糕 有淡淡既香檳味但唔會有酒既苦味! 🥂中間層係#scone 外皮脆 不過牛油味唔出 大小不一 有Cream,🍓士多啤梨醬同🍋檸檬酪Refill既Scone會輕輕翻熱 呢下唔錯最底層係出名既#手指三明治 🥒青瓜薄荷忌廉幾清新加冤雞沙律既雞有點鞋煙三文魚係自家制既 但係偏鹹🥓另外仲有#是日精選 #伯爵茶蛋糕 (無咩味)同埋#熱情果蛋糕 (袋唔出熱情果味 反而有濃濃既椰子味,而且係濕濕既蛋糕)另外另外,book位時寫左係#celebration 袋到咁試下唐員攞左個寫住#congratulations 既泡芙出黎!好有驚喜!但試而既焦糖醬都係好甜🙅🏿‍♀️包每人一壺茶整體黎講無咩特別深印象,味道亦唔太好🥴錢多可以試下美味指數:4.97/10附上餐牌
英女皇下午茶 $588/1💸

最上層係甜點,日日唔同,但可能係跟英國食譜,都係偏甜!
最近鏡頭長方形果舊係肉桂薑絲蛋糕,佢係濕濕既,而且死甜❌

Refill既Scone會輕輕翻熱 呢下唔錯

最底層係出名既#手指三明治
🥒青瓜薄荷忌廉幾清新
加冤雞沙律既雞有點鞋
煙三文魚係自家制既 但係偏鹹🥓

另外仲有#是日精選 #伯爵茶蛋糕 (無咩味)

包每人一壺茶

整體黎講無咩特別深印象,味道亦唔太好🥴錢多可以試下
美味指數:4.97/10
附上餐牌
2020-04-14 1474 浏览
餐廳係位於海旁既,當日落雨濕濕坐地鐵會比較好,揸車就呢hea 少少,地下有得買茶具茶葉同d朱古力,上2樓就係high tea 既地方喇。Btw customers service 方面,店員多數講英文唔會遷就你,唔係我唔識英文,而係who’s the customer?我消費者,係咪應該你去迎合返我呢?唔係一句sorry I don’t speak Cantonese然後你望住我expect我用英文?就算你唔識 ,fine ,你咪hold on 我1 sec去搵個識既嚟同我講囉,而且呢度係香港,廣東話唔識要客人轉channel?Anyway 入正題講返食物:分別有紅茶白茶同烏龍可選擇今次我哋tea set & lunch set mix and match ,收費都係一樣,三六治就可以任添既,既碟上既desert 同scones 就fix死無得加既,不過我地食左一個半scones 已經飽左。。。上面果層完全無掂個scones 好好食 好香牛油味而且好香脆,加埋又滑又粒粒果肉既果jam無得彈,但食一個已經好夠,始終甜野食唔到太多。三文治我地食左一碟都已經好飽,可能放得耐,白方包個皮已經比
Anyway 入正題講返食物:

分別有紅茶白茶同烏龍可選擇

三文治我地食左一碟都已經好飽,可能放得耐,白方包個皮已經比空氣抽走左d水份,食落有點乾。

呢個黑松露Scramble egg 勁香勁滑,黑松露味浸透味蕾,再加上蛋香撲鼻,但唯一敗筆係溫度,如果再熱d就更好!
2020-03-19
2020-04-10 1487 浏览
Fortnum & Mason呢個大名在英國已經夠響,黎到香港開分店當然亦不遑多讓!完全唔知道原來佢的下午茶已經係full book左幾個月,仲要網上做reservations....幸運地我只是walk in就已經有window seat了位置開揚,坐擁海景,十分舒適~~~餐具十分精緻Fortnum & Mason的茶品最出名唔洗多講了,係皇室御用的茶品,當然好飲!下午茶好食,main非常ok!Afternoon tea份量好full,而且d cakes仲可以refill食到尾聲,餐廳完全無趕客走不特止,仲要送多兩件cakes畀我地食由於去幫襯時差唔多正值農曆新年,餐廳仲送左利是封畀我地,真係貼心到不得了呀餐廳的服務真係要一讚再讚呀

幸運地我只是walk in就已經有window seat了

位置開揚,坐擁海景,十分舒適~~~

餐具十分精緻

下午茶好食,main非常ok!

英式下午茶

餐廳的服務真係要一讚再讚呀

英式下午茶
連續放兩個星期假,原本打算飛去西班牙,但由於疫情嘅關係,機票都取消了!流流長的兩星期假期,留在香港就找一些平時很難定位的餐廳試試!!上年落戶香港的英國名店 Fortnum & Mason 的Afternoon Tea,星期六、日真是一位難求!今次放假留港,可以平日來享受一下午茶!!來到店舖,簡直是眼睛的享受,色彩繽紛,猶如置身遊樂場~~~餐廳位於2樓,位置不算多,空間很大部份位置有一張吧枱!我在訂位的時候,已預先要求「近窗口位置」這兒除了傳統的三層架「下午茶」Afternoon Tea還可以點「茶餐」High Tea無論是「下午茶」還是「茶餐」,英式鬆餅及甜點都可以無限refill我們點了一個「下午茶」及一個「茶餐」。而飲品的選擇超多,花多眼亂,好在有職員細心介招我們選了一「香港限定」的 MUSEA BLAND 及有果香的 Countess Grey!!MUSEA TEA 味道似較淡味的「普洱茶」,而COUNTESS GREY 好好飲,係有果香味的 EARL GREY這兒的服務一流!職員細心為我斟茶。而且職員還會細心介紹每一款點心!三層架的「下午茶」配上這個無敵維港景色,有一眼睛的享受

來到店舖,簡直是眼睛的享受,色彩繽紛,猶如置身遊樂場~~~

我們點了一個「下午茶」及一個「茶餐」。

而飲品的選擇超多,花多眼亂,好在有職員細心介招

這兒的服務一流!職員細心為我斟茶。

而且職員還會細心介紹每一款點心!

三層架的「下午茶」配上這個無敵維港景色,有一眼睛的享受。

Afternoon  Tea Set

「茶餐」的鹹點,我們選擇了這個「龍蝦比目魚配香檳醬」

這個鹹點份量很少,但味道也不錯!

由於訂位時已註明「慶祝生日」,所以特別會送上一個生日甜品!這個味道都不錯呵!!

最後會可以在「甜品車」揀選甜品,不過其實甜品車來只有兩款甜品

「檸檬海棉蛋糕LEMON SPONGE CAKE」或「BATTENBERG SPONGE CAKE」
我們兩款都試少少啦
老實講,這兩件蛋糕真的很靚,影相呃Like 一流,但味道就不太適合香港人口味,因為味道偏甜,而且蛋糕質感較粗糙。

最後埋單$1294 ,如此環境、一流服務、還可以無限添加來說,價錢非常合理!

最後我們太飽,吃不下這個「生日甜點」,可以將它帶走。
2020-03-27
Afternoon  Tea Set
2020-04-09 718 浏览
一直想來試食,但每次太遲訂枱,都滿座了。今次因疫症關係,輕鬆訂了二人用餐,為朋友慶祝生日。餐廳會提供酒精搓手液和為客人量度體溫,但沒有提供紙巾或袋放口罩(某餐廳會提供),所以去食要自備放口罩的袋或紙巾。餐廳為我們安排了L梳化位置,很舒適。先點了兩款茶,一款是玫瑰👍🏻👍🏻👍🏻,很香,不會太濃,另一款是musea blend👍🏻,味道較普通。餐包是暖的,牛油放上包剛好溶化👍🏻👍🏻,但包皮太硬。意大利雲呑(Main),好吃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛柳算嫩,白色的醬有芥末味,但整體有點鹹。👍🏻👍🏻👍🏻香橙pancake 用新鮮果肉果醬果酒,酸酸甜甜,頗好吃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。員工即場烹調,是員工推薦我們的。最後是餐廳送的甜品,忘記了甚麼味道,不過是好吃的。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻整體而言,員工服務態度非常良好,環境氣氛舒適,可看維港景色,餐廳整潔,食物質素中規中矩。以這間餐廳名氣,差不多是這個價錢。
餐廳為我們安排了L梳化位置,很舒適。

餐包是暖的,牛油放上包剛好溶化👍🏻👍🏻,但包皮太硬。

意大利雲呑(Main),好吃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

牛柳算嫩,白色的醬有芥末味,但整體有點鹹。👍🏻👍🏻👍🏻

員工即場烹調,是員工推薦我們的。

2020-04-05
2020-03-29 1340 浏览
這間號稱是英女王最喜愛的英式茶點,身為下午茶控的我怎可以錯過呢?是日終於抽空到尖沙咀一試這個嚮往已久的下午茶。店內裝潢簡單卻不失優雅,有鋼琴師彈奏鋼琴,氣氛浪漫簡單。下午茶的賣點是可以無限添加三文治、鬆餅及蛋糕。我們分別點選了一個high tea 及一個afternoon tea,那就可以嘗試三文治及鹹點了。最期待的鬆餅外皮烘至鬆脆,配以果醬及奶油, 十分美味。三文治麵包鬆軟,餡料清新。其他甜點及鹹點味道亦不俗,可以一試。他家的茶選擇十分多,特別推薦黃茶,味道獨特清新, 十分適合下午茶享用。