2021-04-20 975 浏览
🧡海膽蟹肉意大利麵 $240本身喺呢碟同咸蛋黃軟殼蟹意粉之間猶豫咗好耐,最後果然無叫錯!海膽份量比其他餐廳多好多,仲要好鮮甜,喺香港食到咁正嘅海膽係一件好幸福嘅事🥰唔止呀,呢碟意粉仲有唔少蟹肉、菇菌、紅黃椒,落足料絕對係誠意之作👍🏻👍🏻🦀香煎蟹餅 $180一碟有兩件蟹餅,但物以罕為貴,而且同意粉一樣真材實料,每一啖都係蟹肉,唔會食到好多粉,所以都有飽肚感🤗蟹餅唔會煎到好油膩,配埋新鮮沙律菜成件事即刻好清新😚😚🤎Tiramisu $80其實menu唔見佢有甜品,但見牆身寫到有tiramisu,唔係唔食甜唔呀嘛?但相比主食,呢個tiramisu比較失色,因為佢係蛋糕底,而唔係傳統嘅手指餅浸咖啡,所以味道唔太突出🤭☕️Hot mocha $40見到openrice有人推介mocha,又試吓先。拉花靚,味道都唔錯。面層奶泡耐咗都唔會發到好醜🤣🫐Cranberry juice $45紅莓汁味道清新,我好欣賞佢個造型加咗一串藍莓,令到成杯飲品變得好高級,如同一杯mocktail 🤩
🧡海膽蟹肉意大利麵 $240

🦀香煎蟹餅 $180

🤎Tiramisu $80

☕️Hot mocha $40

🫐Cranberry juice $45
2021-04-15
2021-04-19 60 浏览
田園沙律🥗Tossed green salad廚師用黑醋預先和沙律菜拌勻,所以每啖用料新鮮嘅沙律菜都有掛碟而好香濃嘅黑醋,我超鍾意。西班牙海鮮飯Seafood paella好看又好味的海鮮飯,帶子肉質厚實,蝦肉爽口彈牙,蜆肉無沙而且帶有海水味,青口肉質嫩滑。整個飯配上海鮮真係鮮甜無比。意大利Parma ham pizza 🍕 (8inches )巴馬火腿肉質柔軟、甘甜芳香,味道細緻 。而Pizza餅底好特別,用上酥皮,配上特製蕃茄醬和芝士,真係好食到停唔到口。Rose latte,精緻咖啡‧觸動味蕾夢幻玫瑰🌹口味加上合拉花咖啡嘅藝術,未飲已經心動。玫瑰花浮在豐厚奶泡打得非常綿密,漂亮賣相一流,這latte的甜度適中和奶滑口感帶出淡淡玫瑰的迷人芳香。fruit punch淨係睇佢漸變色嘅層次,已經心曠神怡!而且不會好甜,大熱天時飲完真係透心涼。
田園沙律🥗
Tossed green salad

Seafood paella

Rose latte,精緻咖啡‧觸動味蕾

fruit punch

2021-04-18 109 浏览
又發掘了新區域~以前以為天后找吃的只有那條街朋友推薦就來到蜆殼街 沒想到這邊還有西餐廳!這個蜆我覺得真得必點 $130味道還可以自己選覺得真的是超讚(可選白酒橄欖牛油、煙肉洋蔥白酒、蒜蓉香椒白酒蒜蓉煮蜆)我選了煙肉洋蔥🧅真的有夠惹味不小心一口接一口清盤了另一個是鹹蛋黃忌廉軟殼蟹意粉 $190這個倒是有點失色因為汁醬偏濕 炒起來咸蛋黃的香氣好像大減軟殼蟹炸得有點油 最後是三文魚用上olio style侍應推介主廚從夏威夷回來 所以這道充滿他的特色三文魚份量很大份應該是先煎後烤的吧~ 覺得再乾身一點會更好吃肉質保持得很嫩表面上灑上了一點蒜片增加香氣和口感旁邊是充滿層次的薯蓉裡面故意加上顆粒咬嚼起來更豐富比較特別的地方是用了白胡椒粉調味大概這就是夏威夷味道吧~ nice try 👍🏻特調飲品都很讚喔Mango day很fresh ,pink lemonade 酸甜好喝!以下menu
又發掘了新區域~
以前以為天后找吃的只有那條街
朋友推薦就來到蜆殼街 沒想到這邊還有西餐廳!

這個蜆我覺得真得必點 $130
味道還可以自己選覺得真的是超讚
(可選白酒橄欖牛油、煙肉洋蔥白酒、蒜蓉香椒白酒蒜蓉煮蜆)
我選了煙肉洋蔥🧅真的有夠惹味

比較特別的地方是用了白胡椒粉調味
大概這就是夏威夷味道吧~ nice try 👍🏻
特調飲品都很讚喔

以下menu
收工同朋友食下飯, 今日大食妹就去左位於嘅16 Shell先前有朋友食過呢間, 話味道唔錯大食妹見16 Shell都有啲特色野食, 於是就黎試試<酥皮黑松露比薩批>酥皮黑松露比薩批酥皮一層一層, 酥脆得黎唔油膩黑松露比薩批黑松露都幾重, 混合雜菌同三色椒, 食落好滋味面頭嘅芝士都焗得金黃香口, 相當誘人<黑炭黑蒜蓉包 x 蒜蓉包>16 Shell嘅黑炭黑蒜蓉包 x 蒜蓉包都幾有特色黑炭黑蒜蓉包味道甜甜地, 而蒜蓉包就係咸嘅, 兩者間住間住食就唔怕食厭啦順帶一提, 蒜蓉包真係好足料, 誠意滿滿<脆炸魷魚>呢份脆炸魷魚純粹係大食妹自己想食但出乎意料地幾好食脆炸魷魚新鮮炸出黎, 又香又脆, 配搭沙律醬, 肥妹仔表示好啱胃口<蕃茄醬扁寛麵>蕃茄醬扁寛麵係大食妹推介蕃茄醬係用左新鮮蕃茄製作而成嘅, 口味天然, 混合軟硬適中嘅扁寛麵, 健康又開胃<Pink Lemonade>食左咁多野, 有少少口渴? 呢杯Pink Lemonade混合左蔓越莓汁同lemonade味道酸酸地, 氣泡都好足<Mango Day&#
收工同朋友食下飯, 今日大食妹就去左位於嘅16 Shell
先前有朋友食過呢間, 話味道唔錯
大食妹見16 Shell都有啲特色野食, 於是就黎試試
<酥皮黑松露比薩批>
酥皮黑松露比薩批酥皮一層一層, 酥脆得黎唔油膩
黑松露比薩批黑松露都幾重, 混合雜菌同三色椒, 食落好滋味
面頭嘅芝士都焗得金黃香口, 相當誘人

<黑炭黑蒜蓉包 x 蒜蓉包>
16 Shell嘅黑炭黑蒜蓉包 x 蒜蓉包都幾有特色
順帶一提, 蒜蓉包真係好足料, 誠意滿滿

<脆炸魷魚>
呢份脆炸魷魚純粹係大食妹自己想食
但出乎意料地幾好食

<蕃茄醬扁寛麵>
蕃茄醬扁寛麵係大食妹推介

<Pink Lemonade>
食左咁多野, 有少少口渴
味道酸酸地, 氣泡都好足

<Mango Day>
朋友嘅Mango Day就比較甜, 混合芒果、青瓜、蜂蜜、青檸同薑, 都幾有特色
  • 酥皮黑松露比薩批
  • 黑炭黑蒜蓉包 x 蒜蓉包
2021-04-11 131 浏览
行過以為係酒吧,原來係一間超級好食嘅隱世西餐黃店! 唔怪得知社交平台咁多人推介💛叫咗兩個lunch set,其實都係100-120$一個人,呢一個西餐嘅質素,一d都唔貴!👍Set lunch 頭盤可以揀湯/菜沙律,cream soup夠熱,夠香濃;火箭菜新鮮 ,有french dressing (提一提呢度嘅後生仔女侍應態度都好好同專業👍)主菜~溫泉蛋黑松露雞肉意大利頓飯,同carbonara,兩個都十分之高質💛💛💛每食一啖都覺得好好味!感受到廚師嘅認真! 一定一定會返嚟再食! 飲品+錢叫咗杯熱cappuccino ,咖啡味香濃,高質過好多coffee shop,估唔到咖啡都咁認真沖,10分有驚喜!

(提一提呢度嘅後生仔女侍應態度都好好同專業👍)

Carbonara
溫泉蛋黑松露雞肉意大利頓飯
Carbonara
溫泉蛋黑松露雞肉意大利頓飯
  • 溫泉蛋黑松露雞肉意大利燉飯
  • 卡邦尼亞意大利麵
2021-04-09 74 浏览
成日經過都好多人幫襯,見open rice comment都好好,今日第一次食呢間餐廳,無諗到質素都好高,佢個蒜香無骨雞意粉好啱我勁鍾意食蒜頭既口味,另外叫左個海鮮意粉,隻蝦好彈牙好好味,仲有好多魷魚同殼,好香好味,可惜我唔記得影相,得張食完既相😅😅😅另外叫左個Handmade Tiramisu 同Latte, 好味喎,無諗到佢甜品都做到咁出色!再飲啖咖啡,真係好滿足既一餐!食得太多,今晚要跑步減磅🏃‍♀️

• 黑炭黑蒜蓉包
  • 黑蒜雞扒意粉
  • 香煎蟹餅
  • 蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆
  • 白酒橄欖牛油煮蜆
  • iberico pork
  • Tiramisu
2021-04-08 89 浏览
呢次介紹嘅係一直想食好耐係天后嘅一間西餐廳。舖頭名就正正係佢地嘅地址 - 蜆殻街16號。lunch menu 主打嘅都係意粉同意大利飯,仲包埋沙律/餐湯同埋熱飲添。🎃南瓜忌廉湯幾impressive 嘅南瓜湯,平時飲南瓜湯好怕會煲得好甜味,呢碗除左異常地濃郁之餘,調味都做得好適中仲十分之creamy。🦐🦑洋葱蕃茄醬海鮮意大利麵 $➊➋➑廚房做呢碟意粉一啲都唔手緊,蝦、魷魚、蜆係樣樣都好鮮甜爽口仲要份量係算幾多。蕃茄醬唔算係好濃味,清清地嘅味道反而同啲海鮮幾夾,難怪係廚司推介啦,連平時好少會點海鮮嘅我都覺得好值得一試!🐥溫泉蛋黑松露雞肉意大利飯 $➒➑食落唔會好膩好heavy 嘅risotto,溫泉蛋又可以做到中和黑松露濃味嘅角色,雞肉切粒炒香再放埋落Risotto 度一齊煮,米飯軟硬度適中,所有野都夾得岩岩好。呢間係直得再翻轉頭幫襯價錢又唔算貴嘅西餐!📍16 Shell 天后蜆殻街16號地舖

🎃南瓜忌廉湯

🦐🦑洋葱蕃茄醬海鮮意大利麵 $➊➋➑

🐥溫泉蛋黑松露雞肉意大利飯 $➒➑

📍16 Shell
天后蜆殻街16號地舖
2021-04-08 76 浏览
甚少來到天后這邊,剛好今天來找住在這邊的朋友聊天,聊完天再去吃飯,來到這家小店點個risotto和意粉。海膽意大利燉飯 $260他們這裡有海膽意大利燉飯也有意粉,因為想點另外一個意粉便直接選了燉飯。燉飯份量多,主要混著上面的海膽才有海膽味道。咸蛋黃忌廉軟殼蟹意大利麵 $190對咸蛋黃同樣沒有抵抗力,咸蛋黃非常香,配上香脆的軟殼蟹,意大利麵煮得al dente,不錯呢!Lychee Party $65以荔枝、薄荷、青檸汁及薑啤製成的Mocktail,味道不錯。店員有禮,可惜這邊還沒有酒牌,不然喝一杯酒更享受吧!

海膽意大利燉飯 $260

咸蛋黃忌廉軟殼蟹意大利麵 $190

Lychee Party $65

Lychee Party

店員有禮,可惜這邊還沒有酒牌,不然喝一杯酒更享受吧!
2021-03-29 261 浏览
今日同大家介紹既係呢間位於蜆殼街 隱世意大利海鮮西餐🍽 晚市都坐滿 有興趣來食嘅朋友記得要訂位☺️ 前菜我地就試左好多人推介既蒜蓉香椒白酒牛油汁海鮮拼盤🤤 入面有大蝦 帶子 蜆 魷魚同青口 每款都好新鮮 肉質爽口😋 蜆雖然細粒 但好鮮甜 加上大量蒜頭洋蔥牛油 真係好正👅 主菜我哋就揀左酥皮黑松露比薩批同咸蛋黃忌廉軟殻蟹意大利粉🍝 酥皮黑松露比薩批比我地想像中大 中間有黑松露 三色椒同菇作為餡料🤤 加上餅底係用酥皮 好特別好鬆脆👍🏻 咸蛋黃忌廉軟殻蟹意大利粉超惹味 每條意粉都沾上香濃既咸蛋黃醬 加咗三色椒一齊炒令整體感覺唔會好膩😋飲品就試左2杯好靚既mocktail🍸 Monday Blue 同Mango Day🥭 2杯都好靚🥰 Monday Blue主要係藍莓味 加咗檸檬汁同薄荷葉 整體感覺好fresh👍🏻 Mango Day就有蜜糖同青檸等 比Monday Blue甜蜜 女仔一定鍾意飲❤️壓軸出場當然有主角Homemade Tiramisu 🤤 一定要試!算係我食過最香濃咖啡同酒味既Tiramisu 口感濕潤 好出色🌟

前菜我地就試左好多人推介既蒜蓉香椒白酒牛油汁海鮮拼盤🤤

酥皮黑松露比薩批
咸蛋黃忌廉軟殻蟹意大利粉
Tiramisu
2021-03-27 60 浏览
難得周日中午,想去一 d 寧靜 d 但又唔偏遠嘅地方食午飯,於是就黎左呢度試下,旺中帶靜,又坐得幾舒服。總共叫左三道菜,每道都好難忘。首先係黑炭黑蒜蓉包,朋友中意蒜頭就好中意😂麵包係竹炭味,食落去脆卜卜。之後就係香蒜無骨雞脾意粉,個賣相已經好有穫氣!好有避風塘炒蟹嘅感覺!食到好多炸蒜蓋,配埋意粉,唔會太乾身又幾有鹹香味。雞髀肉外脆入面都 juicy 嫰滑, 不過就唔覺有鹹魚仔味道。最後就係酥皮辣肉腸pizza,四方形嘅賣相已經好吸引,食落去更加驚喜,唔係平時 pizza 嘅厚實,酥皮餅底食落去有層次感,又唔會滯,加上好足料芝士,辣肉腸同蘑菇,齒頰留香。當日朋友帶左蛋糕黎,餐廳都免收切餅費,真係好好,而且難得係天后搵到間價錢相宜嘅餐廳,又唔洗等位,值得再試!

總共叫左三道菜,每道都好難忘。

香蒜無骨雞脾意粉

酥皮辣肉腸pizza

香蒜無骨雞脾意粉
酥皮辣肉腸pizza
發現呢條街好多正嘢食‼️😽 尤其係呢間黃西餐👅環境都幾好 可以靜靜地坐好耐( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )੭⁾⁾俾海膽意粉吸引左 食物質素都好🆗 係滿意嘅黃店😛老闆請左我地飲mocktail🥺 係小店先會有嘅待遇🙆🏻‍♀️❣️法式田螺 Escargots $80唔係度度有 蒜香牛油薯蓉配田螺係一定會好食吧🤪薯蓉係自家製 田螺去埋殼 作為前菜都幾飽肚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)❣️海膽蟹肉意大利麵 Sea urchin pasta $240呢個就係我哋黎呢度嘅原因🥰 海膽呀呀呀👅睇相嘅海膽已經知唔少野‼️ 店員提醒我哋要盡快食 如果唔係個汁會杰左🍝海膽好厚身creamy 配pasta好夾🥺 一啖擺落口是天堂嗎😇另外仲有好多蟹肉同洋蔥青椒菇 口感好豐富💯海膽份量都幾多 啖啖都可以食到鮮甜嘅海膽😍❣️香煎慢煮黑毛豬Iberico pork $320呢個都係店員推介😛 份量好大勁飽*ˊᵕˋ)੭煎得表面焦脆 入面都仲係保持微微粉嫩 加埋香料點綴😋呢個部位冇乜肥肉 比較結實🐖 ୧⃛(๑⃙⃘⁼̴̀꒳⁼̴́๑⃙⃘)୨⃛最鍾意個自家製薯蓉 食到薯仔顆粒 有牛油香🧈🥔❣️Mango day/ Lychee party
發現呢條街好多正嘢食‼️😽 尤其係呢間黃西餐👅

煎得表面焦脆 入面都仲係保持微微粉嫩 加埋香料點綴😋
最鍾意個自家製薯蓉 食到薯仔顆粒 有牛油香🧈🥔

❣️Mango day/ Lychee party
好驚喜🥰 仲以為佢上錯咗 原來係老闆請😽
有粒粒新鮮果肉 又唔會太甜( ˘͈ ᵕ ˘͈ )
Mango day加左青檸 lychee加咗薄荷葉🙆🏻‍♀️

可惜食得太飽 食唔到落個homemade tiramisu😢
優質黃店值得支持呀‼️💛一齊發掘更多小店🥳

• 法式田螺
  • 海膽蟹肉意大利麵
  • Mocktail
2021-03-19 1083 浏览
呢日嚟到16Shell,鋪內入座率已達九成,好彩有book位!✨Garlic Bread 蒜蓉包 $60超濃香蒜味呀!蒜蓉包一上枱已經傳出陣陣蒜香,包面鋪滿金黃嘅牛油蒜蓉同香草,包身鬆軟,入口質感略帶少少濕潤,唔會好乾身,外皮香脆;下次一定要試埋佢地嘅黑蒜包!✨Meat Sauce Farinacci 肉醬意大利麵 $120即叫即煮!熱辣辣標哂煙上枱嘅肉醬意大利麵!用鮮茄煮成,味道清新輕盈,酸酸甜甜幾開胃,意粉彈牙,肉碎肉味濃郁,仲有大量惹味芝士碎,整體配合出色!✨Truffle Style Pizza 8” 酥皮黑松露比薩批 $160Pizza有滿滿嘅黑松露同芝士,黑松露香氣四溢,芝士可以做到拉絲效果,非常足料;配料仲有蘑菇、三色椒同火箭菜,好fresh;酥皮非常酥脆,但又唔會好油膩。✨Alla Pamiginana Style Chicken Breast with Mashed Potato 意大利幼麵香煎麵包粉+芝士蕃茄醬無骨雞胸肉配薯蓉 $150估唔到份量咁多,大大碟好抵食呀!兩件雞胸,面頭佈滿半溶芝士,芝士底下嘅蕃茄醬酸甜清新,中和咗濃厚嘅芝士。雞胸外皮香脆,粉漿夠貼,唔會

✨Garlic Bread 蒜蓉包 $60

估唔到份量咁多,大大碟好抵食呀!兩件雞胸,面頭佈滿半溶芝士,芝士底下嘅蕃茄醬酸甜清新,中和咗濃厚嘅芝士。雞胸外皮香脆,粉漿夠貼,唔會鬆散同過厚,雞胸肉嫩滑juicy,好好味!整體口感豐富有層次,味道配搭精彩!
薯蓉好香滑,入面又有薯仔粒增強口感,而且好香牛油味!除咗薯蓉仲有意粉可以選擇。

✨Pink Lemonade
Pink Lemonade賣相吸引,啱哂打咭,味道酸酸甜甜!

✨Mango Day
朋友嘅Mango Day大大杯,甜度正常,清新解渴。
2021-03-19 66 浏览
餐廳16 shell 既名字容易記,就係餐廳的地址:蜆殼街16號。🏘️蜆殼街有好多食店,呢間西餐廳就位處接近街尾,一不小心就會錯過。🌠餐廳環境幾有氣氛,而且服務非常友善👍💙Monday Blue $65藍色憂鬱嘅色調,令飲品望落格外吸引。飲落系易入口嘅檸蜜梳打味道,夾雜藍莓既果味。🍹熱情果梳打$35 果味清新,酸甜平衡。🥰鵝肝 $140 邪惡卻無法抗拒嘅菜式,兩塊肥美的鵝肝鋪在香脆嘅多士上。鵝肝煎得嫩滑香口,多士吸收咗鵝肝嘅味道,配黑醋平衡油膩感。🐽香煎慢煮黑毛豬 $320黑毛豬慢煮處理,所以就算全熟都能3保持肉汁 。最鍾意係可以有得揀配薯蓉/薯角/薯條,我就揀咗心水嘅薯條🍟🍟。

🌠餐廳環境幾有氣氛,而且服務非常友善👍

💙Monday Blue $65

🍹熱情果梳打$35

果味清新,酸甜平衡。

🥰鵝肝 $140

🐽香煎慢煮黑毛豬 $320

2021-03-18
  • 鵝肝
2021-03-18 119 浏览
今次黎到呢間食過幾次都覺得好滿意嘅16 Shell食好西😙 餐廳名之所以叫16 shell原來係因為佢個地址就喺蜆殼街16號,方便易記🤣今次最想推介西班牙海鮮飯🦐🦑同黑炭黑蒜蓉包比大家,海鮮飯啲份量非常足料,海鮮多到滿瀉,當中有蜆、帶子、蝦、青口同魷魚,而個飯軟硬道適中,粒粒分明,食落比較有咬口黑炭黑蒜蓉包 🧄呢個包幾特別,蒜蓉包就食得多,黑蒜蓉包就真係出面比較少見嘅,個包食落脆卜卜,黑蒜味香濃,帶有少少甜味,雖然佢個樣黑蚊蚊,但真係好好食,鍾意黑蒜嘅朋友可以試吓👍🏻總括嚟講,餐廳氣氛好好,環境清靜,員工服務態度好好,誠意推介呢間良心小店比大家💛

黑炭黑蒜蓉包 🧄

2021-03-14
2021-03-18 886 浏览
武漢肺炎冇得約大班人, 今次人少少,4 個搵間好嘢食~ 諗諗吓都有一排冇嚟16 shell, 有d掛住佢個黑蒜包同tiramisu, 咁啱又3 個港島人, confirm!!!我地分別嚟到餐廳,嗰陣都冇乜人。 佢地第一次嚟,係咁問我有乜好食, 我只可以話, 成個餐牌我都食過, 樣樣都好食. 咁啱個chef行過, 就多口問吓佢有咩好介紹, 佢話海膽意粉好食, 豬都好ok, 咁我地就叫呢d. order咗個黑炭黑蒜蓉包 (每次都必叫), 脆炸魷魚,海膽蟹肉意大利面,雞扒併大蝦意粉, iberico pork. 真係樣樣都好好食, 水準依然~ 個黑炭黑蒜蓉包真係超級香, 真正嘅外脆內軟, 冇得頂, 海膽蟹肉意粉又超級好食, 每一啖都有海膽, 勁正!! 佢個大蝦大到痴線, 真係要用刀叉食, 勁有蝦味, 勁彈牙, 個iberico pork都好淋, 好好味, 勁豬囉~ 呢間真係冇得彈, 真係fine dining嘅質數, 小店西餐價, 我d friend應該都會再嚟食~ 最後以佢嘅tiramisu作結, 又係一餐perfect dinner!!!!
武漢肺炎冇得約大班人, 今次人少少,4 個搵間好嘢食~

個黑炭黑蒜蓉包真係超級香, 真正嘅外脆內軟, 冇得頂
, 海膽蟹肉意粉又超級好食, 每一啖都有海膽, 勁正!!

脆炸魷魚

海膽蟹肉意大利面