2017-10-27 156 浏览
I normally won't write for a comment, but this place is just fantastic that I really want too share with everyone. I have been searching for a nice place to celebrate a friend's birthday in CWB. Found this restaurant on open rice and there is no bad comment at all, so I wonder if it is truly that good. Last Tuesday, we went there for our birthday dinner. We got to have our own room. The place is comfortable and pretty spacious. What the most important is the view was breathtaking. The food was d

The food was delicious, specially the pot itself. The chicken that in chicken pot was tasty and the meat was soft. Our table favorite pot was the sour vegetable with pork.

The waiter, Paul, he was amazing. He gave us some recommendations since this is our first time visiting this restaurant and all the recommendations were good. He is funny and being ghat helpful as we wanna gave our friend a surprise about the cake. He gave us a hint and brought the cake to us with singing the birthday song. He also took us out to the best spot of the restaurant to take a group picture.

Definitely a good experience and will come back again.
三杯雞
酸菜白肉煱
海鮮拼盤
2017-10-24
三杯雞
酸菜白肉煱
今次朋友說要帶我霸氣打邊爐,究竟點先會霸氣?我都一頭霧水~到左金朝陽中心,上左21樓,見到無敵銅鑼灣夜景,有君臨天下嘅氣勢,的確,靚景打邊爐都夠哂霸氣~我睇一睇個價錢,再睇一睇個套餐,再望一望個夜景,真係抵到爛!主菜鍋底任選其中,款式多唔再講,最重要係特別,唔係普通豬骨湯啊、芫茜湯咁,係有台灣香辣三杯野涮涮鍋、冬陰公卜卜蜆海鮮鍋,仲有得揀幾多隻辣椒,呢D就是貼心!想要唔辣?無問題~有酸菜白肉鍋、冬瓜卜卜蜆海鮮鍋,選擇困難症又發作了!打邊爐驚熱氣,最後揀左清清地嘅冬瓜卜卜蜆海鮮鍋。黎到咁高級嘅地方打邊爐,怎能唔食盡D?叫多2份時令海鮮,咁先夠滿足,一係唔食,一係食到盡~肉類都一定有牛又有豬,不過要強調是手切安格斯Prime Grade 肥牛片同西班牙伊比利亞黑毛豬肉片,聽個名就知架勢堂啦~最後就係簡火鍋拼盤,黎得101,點可以唔試個101特選手工火鍋拼盤,不過人係貪心嘅,一定要試埋台灣夜市火鍋拼盤,正~仲有脆炸響鈴同炸魚皮,問你死未!E?唔係任食架咩?無錯,唔單止,仲有任食精選火鍋配料,超值!超值!超值!事不宜遲!馬上要食哂落肚~食之前,有9種配料任你自己調,冇醬料點可以打邊爐?冬瓜湯底
今次朋友說要帶我霸氣打邊爐,究竟點先會霸氣?我都一頭霧水~

事不宜遲!馬上要食哂落肚~食之前,有9種配料任你自己調,冇醬料點可以打邊爐?冬瓜湯底清甜,有別一般嘅味精濃嘅湯底,點解咁清甜?因為無味精,材料足,一大個冬瓜同大量新鮮嘅蜆!D野食好快9秒9送哂上黎,開頭仲諗又話任食,D正野數量係按人頭嘅,食物一黎到,即係收返我嘅想法,D野食多到豐富到應該唔洗追加任食精選材料⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
由於個大大響鈴同大大炸魚皮太觸目了,我想都唔想就放佢落去滾兩滾,即刻放入口,嘩!脆得黎,又有湯嘅鮮甜,大大舊,一定唔洗爭食~炸魚皮都係有手掌咁大舊,好厚身,無呃秤~第一ROUND已經D食物唔知多到點食,又有海鮮,又有牛,又有蜆,又有豬,又有火鍋配料,個口食到停唔到~
1)卜卜蜆:好味~無沙,鮮甜,差唔多粒粒都有肉~
2)黑毛豬片:聽個名知道好勁,食落先知龍與鳳!嘩,呢個真係唔講得笑,超好食,好正,好有豬味,肥瘦適中⋯⋯仲有D肉汁滲出黎,好快就清哂⋯⋯
3)安格斯牛:同平時食個D肥牛唔同,明顯係高級野,雪花分明,正,特別一讚賣相靚!
4)海鮮拼盤:新鮮生猛,有蠔、生蝦、鮑魚、大蜆,每樣都有海水味,絕對唔梅,用料絕不馬虎~海鮮好食唔再講,煲完D湯更係鮮甜,再食多舊響鈴⋯⋯食出幸福的感覺⋯⋯
5)101 精選手工火鍋拼盤:一聽到手工,點可以唔捧場!一口芝士丸子(我幫佢改),細細粒,完全同出面食嘅丸兩個層次,出面食好似好多粉咁,呢個真係肉質,裡面仲有芝士,邊有得輸?最最最難忘係太極冬菇,冬菇控不用錯過了!黑松露蟹肉餃,一咬落去有淡淡嘅黑松露香,D湯汁又爆哂出黎,正~
6)台灣夜市火鍋拼盤:以魯水為主,好入味,爽口有𡁻頭~仲有芋圓、地瓜圓,估唔到呢兩隻圓都可以打邊爐,好creative!!!
7)    無得輸台式飲品:花茶、水果茶、特飲、珍珠奶茶

望住咁靚嘅夜景,食著咁正嘅火鍋,突然好想作返首詩⋯⋯講下啫XD
飲埋碗精華湯底,畫上完美句號。
生日
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬肉片
  • 冬瓜卜卜蜆海鮮鍋
  • 101特選手工火鍋拼盤
  • 手切安格斯Prime Grade 肥牛片
位於銅鑼灣的101手工涮涮鍋,地方很舒服, 從落地玻璃外牆可以看到香港美麗的夜境, 真是很醉人。這裡提供無限時任飲任食手工涮涮鍋套餐, 看 MENU 已有 8 大項挑選了。我們選了冬陰公卜卜蜆海鮮鍋有小辣湯底裡面有洋蔥、蜆、紅棗、豆卜等非常足料。選了玫瑰黑毛豬頸肉, 味道很有肉質的鮮味, 且很嫩口,火鍋煲後自會滾騰出鮮味。至於脆肉鯇,則是新鮮的切塊鯇魚肉於火鍋煲中一煮,醃味熱辣嫩滑爽口的熟魚肉塊隨即到。而長條的紅白色蟹柳則已熟身兼且非常鮮味,入口自然充滿香蟹味夾爽口。火鍋拼盤中有黑松露蟹肉餃、墨魚汁鳥結糖咬落很彈牙,墨魚汁味很濃。太極冬菇一半蝦滑一半墨魚滑, 很好的配搭。手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮, 輕輕在湯底繞一圈撈起即食, 香脆中帶有湯的味道很正。由於任飲飲品及酒精,食飯後直落飲酒的好地方,可不用去酒吧.... 叫了Blue Ocean、 Sangria ... 有好多飲料是不錯的選擇。 任飲一邊望住玻璃外牆的夜境非常之享受, 隨時可以到露台吸收新鮮的空氣, 坐久了也不是問題, 佢地服務至 12:30 分。

2017-10-25 110 浏览
自從去完台南後,更的很懷念台菜和台灣麵,今天約了嫲嫲去銅鑼灣101手工涮涮鍋分店!没到一時已很多人,心有点急,但祇等了十分鍾就可入場了!我和嫲嫲叫了一鍋湯底,真的没看錯,一福湯+3款餸+1款麵+冷熱飲品才55元,也太便宜品,於是心中真的很期待也覺得很超值呀!田園新鮮蕃茄湯又香又濃,而且真的有很多蕃茄,我叫了Q彈正方型魚腐,魚片頭及蜂巢豆腐放在一個小鍋上漫火滾呀滾,我太餓了,於是再加了一個日夲讚岐烏冬(12元),濃湯蕃發加上魚腐的爽口,和魚片頭的鮮味,真的停不了口!另外凍的金桔加可樂消暑解喝,嫲嫲的水果茶也很清香,嫲嫲覺得又好味又抵食,她說蕃茄湯底最香濃,真的可以下次再來呀!

没到一時已很多人,心有点急,但祇等了十分鍾就可入場了!

2017-10-25
打邊爐都可以咁高級 坐擁絕美夜景轉入秋季,岩岩轉涼,最好就係打邊爐👏🏻👏🏻今次搞搞新意思,望住銅鑼灣夜景打邊爐,成件事即刻好高級,環境已經100分無得彈唔止有夜景,仲有個露台for客人摸摸酒杯底,chit-chat下,成件事好chill影到唔捨得食野呵呵由於時間既關係,店員已經準備左9種醬料,我地自己混醬,醬料瓶都好乾淨,打邊爐個醬都係好重要,又可以整自己鍾意既口味,正呢個套餐真係抵到爛,有選擇困難症?仲有專人介紹,鍾意辣又得~鍾意清又得~我一直都好想食卜卜蜆,竟然有呢個選擇,超正呀真係之後都係按自己口味選食物,呢part雖然唔係任食,但份量大到都足夠令你捧住個肚滿足咁離開我地一行4人,所以簡左肥牛+黑毛豬,3個101精選(一定要支持手工配料啦!)1個台灣夜市拼盤咁咩都可以試下嘩!嘩!嘩!我宜家好鍾意食蜆,所以一定要叫呢個卜卜蜆,好清同滋補,完全無味精味,真材實料蜆都好多,食落都有海水味,建議快d食,因為煲得耐就走左鮮味~特特特大響鈴起,脆卜卜又唔油,滾兩滾即刻食,嘩~唔止有響鈴,仲有大大脆魚皮,打邊爐必食孖寶,好香脆,食極都唔厭,配埋湯底同醬料,好食到爆絕無誇張,好少見到魚皮咁大舊,
打邊爐都可以咁高級 坐擁絕美夜景

轉入秋季,岩岩轉涼,最好就係打邊爐👏🏻👏🏻

影到唔捨得食野呵呵

,打邊爐個醬都係好重要,又可以整自己鍾意既口味,正

咁咩都可以試下

絕無誇張,好少見到魚皮咁大舊,同埋浸極都好脆口

呢個海鮮簡直無得了,只需要每位加$58就有,都唔限制唔一定要每位加,好似我地4人就叫左2份,照顧到有人對海鮮敏感
,值得一讚

呢海鮮超新鮮,鮑魚、蝦、蠔、蜆全部都大大隻
好有海水味,超鮮甜呀,個蠔真心好食,好甘香

呢個安格斯肥牛真係同一般打邊爐既完全兩個層次,你睇下d雪花靚到,肥瘦適中,食到停唔到,一口一件,一個字,正!

比起牛肉,我更鍾意食黑毛豬肉片,打邊爐都食到黑毛豬,認真高級
食落去好有驚喜,d豬味湧哂出黎,有咬口又唔會好多筋,呢d真係靚野黎,食左牛、豬同海鮮,即刻抵返哂

101精選手工配料,用料新鮮,製作新穎,花左好多心思好presentable,尤其鍾意每粒丸裡需面都加左芝士,一咬落去就爆哂d芝士,另墨魚汁鳥結糖都好有趣,食落好甘,好濃郁既墨魚味,好爽口~

呢個係台式夜市主題,竟然有芋圓、地瓜圓,第一次用黎打邊爐,好過癮,其他都好入味,水準之作

最後,大家一定要飲下個湯底,所有精華煲哂出黎,超鮮甜又滋補
望住咁靚夜景打邊爐係正既

最重要唔記得左講!!就係飲品款式多,有大大杯台式飲品同珍珠奶茶,個餐包埋,打邊爐無杯野飲下點得架
生日
  • 海鮮
  • 卜卜蜆
  • 101精選手工火鍋拼盤
2017-10-23 72 浏览
今日同啲老死聚舊, 搵到呢間台式嘅手工涮涮鍋, 睇下會唔會涮出個新體驗,好黎, 到左間舖已經有好Gorgeous嘅感覺, 座位好舒服,唔同其他任食嘅地方, 要識縮骨功先食到餐飯, 之後坐低睇下個menu,嘩!!!!! 所有人嘅腎上腺素都飆升,因為見到手工啤酒任飲, 所以我哋決定之後嘅下場可以取消,哈哈!大家以為打邊爐最緊要係個爐?錯! 打邊爐最緊要係個湯底, 我哋睇咗一陣發現樣樣都好似好有特色,睇到大都頭埋, 好彩個waiter見到情況就主動走埋嚟介紹, 佢介紹咗個招牌金蟬脫殼湯底, 雖然有好多湯底都好吸引, 例如:冬瓜海鮮 ,紅燒牛肉 ,三杯雞等等, 但為咗滿足我哋嘅期待感, 我哋就點一個唔知係咩嘅金蟬脫殼, 好彩都不負眾望, 入面嘅雞肉新,鮮入味, 而且食極都仲有!之後嘅嘢食亦都驚喜念念不絕,又如滔滔江水, 一發不可收拾, 值得推介嘅有佢個手工炸魚皮同響鈴,件件都好大件,而且炸得好香脆,放落火鍋幾秒食仲惹味!!!另外個火鍋拼盤都超級正,有墨魚汁鳥結糖,安格斯霜降牛丸,三重芝士鮮製蝦丸,黑松露蟹子海鮮軍艦,黑松露蟹肉餃,黑松露芝士豚肉餃同三重芝士鮮制墨魚丸!不得不讚嘅係,啲黑松露味都
今日同啲老死聚舊, 搵到呢間台式嘅手工涮涮鍋
, 座位好舒服,唔同其他任食嘅地方, 要識縮骨功先食到餐飯
, 之後坐低睇下個menu
, 所以我哋決定之後嘅下場可以取消,哈哈!

大家以為打邊爐最緊要係個爐?錯
! 打邊爐最緊要係個湯底
, 佢介紹咗個招牌金蟬脫殼湯底, 雖然有好多湯底都好吸引
, 入面嘅雞肉新,鮮入味, 而且食極都仲有
!之後嘅嘢食亦都驚喜念念不絕,又如滔滔江水
,而且炸得好香脆,放落火鍋幾秒食仲惹味!!!

另外個火鍋拼盤都超級正
!不得不讚嘅係,啲黑松露味都幾出,而且呢一啲嘅配料
,平時係普通出面食嘅火鍋店都唔會有,所以非常之值得一試

飲品方面,真係應有盡有
,而且仲好有誠意,杯杯都好特別
!手工啤酒,入口即溶, 溶化咗我哋嘅內心
,水果冰茶啲味道好清新,唔會過甜!面倒插沙冰嘅造型都非常之突出,好搶眼!呢間餐廳嘅食物同飲品都想當高水準
,總結今次嘅聚會都好成功!仲有提提大家,餐廳會有分唔同嘅時段任飲任食架~~~~
2017-10-22 83 浏览
下班了, 朋友約了我去銅鑼灣的「101手工涮涮鍋」聚歡, 本來我以為只是一間普通的火鍋店, 走進里面你會看到這裡的裝修很豪華。前菜是麻醬手撕雞及秘製麻辣木耳, 先刺激你的味覺。主菜有 10 款湯底, 我們選了冬陰公卜卜蜆海鮮鍋 (小辣)。需加錢的時令海鮮盤, 有大大隻珍寶美國桶蠔、原隻鮑魚、游水大海海蝦、馬刀貝及卜卜大蜆, 看到嘩一聲, 吃下已覺滿足, 值得一叫。叫左手切安格斯 Prime Grade 牛頸脊肥牛片,片片都是鮮嫩地咬到入口溶化。101 特選手工火鍋拼盤 (太極冬菇、黑松露蟹肉餃、松露芝士豚肉餃, 三重芝士鮮製蝦丸、蝦兵蟹將雪條等),全新的口感與別不同。無限追加精選火鍋配料追加, 包括前菜.....無限追加無酒精飲品(台灣特飲) 或酒精飲品 (6 款 cocktail、2 款生啤、紅/白酒各一款),我們每人各飲了3至4杯。如果喜歡到酒吧聚歡的, 這個地方是很好的選擇, 在任食完直落不需找地方飲酒作樂,想室外飲酒可到露台。

前菜是麻醬手撕雞及秘製麻辣木耳, 先刺激你的味覺。

2017-10-22 56 浏览
好好食 招呼好 任飲酒飲到wing wing地 外面露台View又正 响鈴正 加錢既海鮮又新鮮 下午都試過 無問題喎。已經決定常去 當然如果變到伏就會分享架啦 現階段 矛問題囉 唔記得影相但係哈 下次啦!
唔記得影相但係哈 下次啦!
2017-10-21 79 浏览
今日約左朋友在銅鑼灣食lunch 第一次來金朝陽搵餐廳,原來大廈內都有不少食肆 。今次揀左29/F的101手工涮涮鍋室內環境好大景觀非常開揚,還看到一部份海景呢最意想不到這餐廳的定價不高!位於黃金地段的鬧市、有海景的餐廳一個午餐包飲品只需$60火鍋套餐已包1款湯底、3款餸、1個麵/飯+飲品 仲有多款冰茶、盆栽奶茶特飲可以選擇選好配料 店員便會將一整鍋連爐送上不用自己動手 真方便!蕃茄湯秘製台灣雞件+沙茶滑牛片+翠玉龍珠有好幾塊蕃茄既湯底好濃雞件同牛肉都已經調味好,而且好入味翠玉龍珠--原來係加左菠菜既龍蝦丸我地都係第一次食,有新鮮感盆栽香芋珍珠奶茶其實係加左曲奇碎係面既香芋奶茶 好味麻辣湯雞件+黑椒台灣腸+芝士竹輪卷+娃娃菜湯底夠哂辣,連食開辣既朋友都話芝士竹輪卷一咬開 芝士就爆出來 哈哈 黑椒腸:好有台灣地道風味 柑桔檸檬雪碧砂冰清新 岩哂食辣湯底既朋友!原來午餐除了鍋物,還有幾款台式飯餐/麻醬涼拌麵 都是跟小菜和飲品。價錢也大約$60-70 下次再來可以試試
今日約左朋友在銅鑼灣食lunch
第一次來金朝陽搵餐廳,
原來大廈內都有不少食肆 。

今次揀左29/F的101手工涮涮鍋

室內環境好大
景觀非常開揚,還看到一部份海景呢

最意想不到這餐廳的定價不高!
位於黃金地段的鬧市、有海景的餐廳
一個午餐包飲品只需$60

火鍋套餐已包1款湯底、3款餸、1個麵/飯+飲品

仲有多款冰茶、盆栽奶茶特飲可以選擇

選好配料
店員便會將一整鍋連爐送上
不用自己動手 真方便!

蕃茄湯
秘製台灣雞件+沙茶滑牛片+翠玉龍珠
有好幾塊蕃茄既湯底好濃
雞件同牛肉都已經調味好,而且好入味

翠玉龍珠--原來係加左菠菜既龍蝦丸
我地都係第一次食,有新鮮感

盆栽香芋珍珠奶茶
其實係加左曲奇碎係面既香芋奶茶 好味

麻辣湯
雞件+黑椒台灣腸+芝士竹輪卷+娃娃菜
湯底夠哂辣,連食開辣既朋友都話

芝士竹輪卷
一咬開 芝士就爆出來 哈哈
黑椒腸:好有台灣地道風味

柑桔檸檬雪碧砂冰
清新 岩哂食辣湯底既朋友!

原來午餐除了鍋物,
還有幾款台式飯餐/麻醬涼拌麵
都是跟小菜和飲品。
價錢也大約$60-70
下次再來可以試試

2017-10-21 57 浏览
秋風起,係打邊爐嘅好季節,今晚就約左好友叙一叙,所以要揀間坐得舒服,有空間感,唔嘈吵,最緊要好食嘅地方開飯!最後揀左101,聽聞佢d飲品多款式,食物夠精緻,湯底選擇亦多,所以決定試下!餐廳位於金朝陽2期,全落地玻璃,可以望到對面大廈的外牆飾燈,感覺都幾浪漫。裝修有點Bar 嘅感覺,燈光偏紫藍調,有點Hip 的感覺。湯底有大約十個選擇,我地最後揀左香辣三杯卜卜蜆嘅中辣,湯底係用洋蔥、蜆肉再加大量香料製成,很濃味,正!跟餐前菜有秘製麻辣木耳、麻辣麻醬手撕雞,手撕雞唔係好辣,勝在夠麻!越吃越過癮!肉類我哋就揀左黑豚肉,上碟非常精緻,刀工仔細,烚兩烚好快熟,亦夠入味!火鍋配料有兩款,我地揀左特選手工火鍋拼盤。墨魚汁了結糖、太極冬菇、安格斯霜降牛丸、三重鮮制芝士蝦丸、黑松露蟹子海鮮軍艦、黑松露肉餃、黑松露芝士豚肉鮫、三重芝士鮮制墨魚丸重點推介墨魚汁了結糖,呢個睇落黑色其貌不揚,入口原來出奇彈牙,加上有墨魚粒粒,足料夠鮮味,我都 encore 兩份! 另外餃類都非常出色,個皮唔係好薄,不過皮跟餡料的比例拿捏得到,吃到皮嘅口感之餘,又有餡料的肉汁鮮味,我都食左好幾粒。因為本身我都係奉行少肉食嘅關係,

因為本身我都係奉行少肉食嘅關係,加左$58 要左海鮮,有鮑魚、大蜆、馬刀貝、生蠔、海蝦,海鮮新鮮,跟湯底好夾,越食越惹味。

另外仲有跟響鈴、手工炸魚皮,響鈴成塊面咁大,烚兩秒,外軟內脆,很香口。魚皮味道亦恰到,香口滋味,又不會太咸。

另外飲品選擇很多,單單沙冰都有5款,果茶都7款,加埋熱飲、汽水等等共有2、30款,仲可以揀配可樂,雪碧或者忌廉。 我就選了甘桔檸檬沙冰加可樂,賣相很吸引,夠大杯,雖然可以無限添飲,不過一杯就夠喉啦!

整體食物質素很好,而且賣相很精緻,既然食就對自己好一點,吃一餐有深度嘅晚餐,打一個有品味嘅邊爐。
2017-10-19
位於銅鑼灣軒尼詩道及羅素街之間的登龍街,雖然毗鄰(曾經是)全球租金最貴的地段,但由於登龍街位處後街,而且多以食肆和商店為主,所以並沒有主流商業區的興旺人流,但卻顯出一份鬧市中的寧靜,予人特別的感覺。位於登龍街的金朝陽中心二期,是一座銀座式商廈,內裡有不少食肆,這次就去了位於29樓的101 grillbar + hotpot.這裡的火煱除了是任飲任食外,更是不限時間任坐,最適合三五知己聚會。餐廳內裝修甚為精致,最適合一邊食一邊傾,吃得開心時又傾得盡興,最重要是任坐唔嬲,不會有被「趕著翻枱」的壓力。打開餐牌,任飲任食套餐共有多道菜,包括前菜、主菜、海鮮併盤 (追加)、肉類、火煱併盤、響鈴和炸魚皮、甜品等,每款項下都有不少選擇,各有特色﹗在眾多食物中,值得推介的是玫瑰黑毛豬頸肉,賣相是將豬頸肉造成玫瑰形,甚為精美。放到火煱中煮熟後,豬肉味濃,口感勁夾,味美非常,值得一試﹗吃完上述多道菜還未夠?其實還有其他配料的無限任食追加餐單,在這些食物中,值得推介的是足八吋長腳蟹條,在甚他餐廳甚為少見,所以點都應該要試一試,見識一下﹗除了食物外,這裡的飲品也甚為精彩,主要分成沙冰、盆栽及果茶系列,每一款都

玫瑰黑毛豬頸肉

八吋長腳蟹捧、鴨胸、獅子狗

除了食物外,這裡的飲品也甚為精彩,主要分成沙冰、盆栽及果茶系列,每一款都各有特色。若要推介的話,個人認為青蘋果沙冰 + 雪碧最正,賣相和味道俱佳,值得一試﹗
青蘋果沙冰 + 雪碧

甜品木糠奶茶布丁的味道香濃,味道亦佳,為完美的一餐劃上句號﹗

木糠奶茶布丁 (甜品)
盆栽珍珠奶茶
飲用後的沙冰
手撕雞及木耳 (前菜)
炸響鈴及炸魚皮
台灣沙茶雞涮涮鍋
盆栽香芋珍珠
金菇、番茄、
台灣潝川拉麵
题外话/补充资料: 餐廳附設空中露台,看夜景一流,值得看看﹗ 沙冰快飲完時,千萬不要太大動作,否則除時出洋相,甚至打爆玻璃瓶﹗
2017-10-19
玫瑰黑毛豬頸肉
八吋長腳蟹捧、鴨胸、獅子狗
青蘋果沙冰 + 雪碧
木糠奶茶布丁 (甜品)
盆栽珍珠奶茶
手撕雞及木耳 (前菜)
炸響鈴及炸魚皮
自家特製醬料
台灣沙茶雞涮涮鍋
盆栽香芋珍珠
台灣潝川拉麵
古語有云,聰明反被聰明誤 ,前人的智慧, 很多時的確是很準確的 。 約了朋友在這間新開的 火鍋店晚膳 ,在銅鑼灣地鐵站 下了車以後, 便 一個箭步 從時代廣場出口步了出來。 過了對面馬路以後,便打算經金朝陽中心 直接上去 。印像中好似金朝陽一期 。。。跟二期 是相連的 ,便想著抄捷徑, 希望能夠快一點到達餐廳 。 因為 餐廳 說 留座是15分鐘 怎料搭電梯上了29樓, 發現原來 第一座是不能通往 第二座 的 於是 又要再兜了一個大圈, 以九秒九 彭于晏係破風裏面踏單車衝刺的速度, 找到後面街 金朝陽midtown 的入口 。再。上。去。。。 實在是太笨了 ,也 讓我比原定訂枱時間 遲到了 critical 的 十五分鐘。。。但在我汗水淋漓, 恤衫背濕 ,頭髮亂了。。。 的失儀狀態下 步出電梯門的一瞬間。。。 我發現 了一位 儀態整潔,穿黑色套裝 的reception姐姐在對著我笑。。。嚴格來說。。。是微笑 ,並很有禮貌地問我訂位資料。。。 同帶我和 我旁邊等到面黑黑的朋友 去入面就坐。。。 另ㄧ位伙記,則 禮貌嘅示意我可以用檯面上的 紙餐巾抹汗 ,並奉上餐牌,同 耐心地教曉我們怎樣點

去入面就坐。。。 另ㄧ位伙記,則 禮貌嘅示意我可以用檯面上的 紙餐巾抹汗 ,並奉上餐牌,同 耐心地教曉我們怎樣點 他們的餐前cocktail和火鍋大餐。 感覺很專業 。。。perfect

兩個有選擇困難症的食客 在 擾攘一輪,
混埋醬 之後, 終於有得食。

先講飲品, 我點的朱古力 珍珠奶茶 ,上面種了一株 薄荷葉,巧cute 喎! 至於味道 ,由於我在餐紙上寫了要少甜的關係 ,它甜度剛好, 很合我胃口。

至於我面黑黑的朋友, 我幫他叫了 巨峰提子倒插雪碧沙冰, 冰冰涼涼,讓他消消氣。 我偷喝了一啖, 他的比較甜, 亦較為冰涼。

海鮮拼盤。。。 哇哇哇 不得了 ! 簡直是眼睛想旅行 。。。除了手掌一般大的蜆和 美國蠔 ,仲有 鮮鮑仔 和大蝦,還有看來像 迪迪尼minions 部隊的 小蜆 寶寶 ,在排著隊等我把它們送進火鍋池嬉水。。。 忽然間覺得自己好像變了 白雪公主童話裏的歹角黑魔后 ,在對著 酸菜白肉火鍋火鍋鏡 奸笑 。。。問道: 魔鏡鍋鏡。 邊隻鮑魚 淥得最靚。。。

答案揭曉 : 蝦肉吸收了 鍋裏面的酸菜和胡椒鮮味, 不用 點醬料也十級鮮味。 鮑魚仔則很 彈牙 煙煙韌韌的很有咬口 給你五個A。

隻大蜆呢 鮮味十足, 有一種鹹鹹的 太平洋 海鮮香味 令人 再三回味。 不分勝負。

這裏的牛肉,跟外邊一般火鍋店提供的很是不同,感覺到肉片本身很新鮮 ,紅白相間的油光, 光是看已經令人垂涎三尺, 食指大動。 放入口裏, 舌尖立時感覺到一陣清香的牛肉味, 慢慢咀嚼 下去的時候 ,它很有嚼勁,肉汁 在我的牙齒邊緣 像水花似的四濺出來,濃濃的肉汁即時把我整個口腔包裹著, 好享受這一瞬間 的快感。

另外我還想介紹一下 。。。他以懷石料理的方式 。。擺放得一絲不苟 的火鍋料拼盤, 手打肉丸 ,爽口彈牙, 墨魚鳥結糖 ,口感特別。 台式地瓜芋圓 小丸子也是我的最愛 ,煙煙韌韌,Q。Q。的。。。I really like it.

魚皮爽脆, 響鈴很fresh ,兩者都很好吃。

要看一家餐廳的好與壞, 於我而言 ,最重要是服務,然後是食物,最後是環境及裝修 。 但是, 其實這三項要求是環環相扣的 ,來到這家101火鍋店 ,讓我感受到小弟的以上三點 卑微的要求,它都能一一做到, 在這裏不禁真的要給它一個讚。。。

如果要票選它最好的地方。。。
我會覺得: 食物質素
侍應服務態度
也是一流的。 叮噹馬頭 。。。就給他一個雙冠軍吧!

正所謂: 眾裏尋它千百度
只緣身在此山中。。。

我夢寐以求的 101 次幸福 ,原來已悄悄 地伴了在我身邊 一整個晚上。
2017-10-18
纪念日
  • 以懷石料理形式擺設的火鍋配料
  • 各款手打丸
2017-10-19 53 浏览
朋友升職加薪!!! 當然要同佢慶祝一番喇!!! 之前已經試過101台式火鍋尖沙咀店, 已經覺得唔錯。今次黎佢地銅鑼灣店再回味一下先!! 銅鑼灣店位於登龍街呢條食街, 位置方便, 喺時代廣場附近。門面好有質感, 朋友話似去左酒店甘。裝修好時尚, 而且樓底高, 唔會令人覺得焗促嘅感覺。而且座位都好寬敞, 令人感到舒適。睇睇餐牌, 我地當然食佢地出名嘅任食火鍋喇!!! 火鍋有好多選擇, 有辣有唔辣, 任君選擇。前菜有麻辣木耳麻醬麻辣雞絲, 兩款都好好味, 唔會太辣, 最鍾意雞絲, 有麻醬嘅濃郁之餘仲有花椒嘅麻, 好開胃!!! 兩款前菜係任食加, 值得encore!!火鍋朋友揀左酸菜卜卜蜆, 諗住酸酸地開胃啲, 可以食多啲!! 卜卜蜆用上沙白, 雖然肉細細粒, 但無沙有鮮味, 而且湯汁酸酸地加上胡椒味, 惹味得黎又醒胃!!! 娃娃菜同豆卜都索哂酸菜同胡椒味, 好味!!! 仲有響鈴同炸魚皮, 響鈴勁巨大, 浸3秒食好脆口, 魚皮咸香, 就甘食都已經好好味!!火鍋拼盤可以二選一, 朋友最後揀左101特選手工火鍋拼盤, 人頭計架。拼盤都好吸引架, 黑色一條條嘅係墨魚汁鳥結糖, 鳥結糖彈牙有鮮味, 仲
朋友升職加薪
!!! 當然要同佢慶祝一番喇
!!
銅鑼灣店位於登龍街呢條食街, 位置方便, 喺時代廣場附近

門面好有質感, 朋友話似去左酒店甘

裝修好時尚, 而且樓底高, 唔會令人覺得焗促嘅感覺
。而且座位都好寬敞, 令人感到舒適。

!!

火鍋朋友揀左酸菜卜卜蜆, 諗住酸酸地開胃啲, 可以食多啲
!!! 娃娃菜同豆卜都索哂酸菜同胡椒味, 好味
!!
火鍋拼盤可以二選一, 朋友最後揀左101特選手工火鍋拼盤, 人頭計架。拼盤都好吸引架, 黑色一條條嘅係墨魚汁鳥結糖, 鳥結糖彈牙有鮮味, 仲有墨魚粒粒增加口感!! 仲有手打丸, 黑松露蟹肉餃同黑松露芝士豚肉餃, 黑松露味道都濃郁同幾香架
!!

肉類每兩位會送一碟, 點了伊比利亞黑毛豬肉片, 豬肉片色澤紅潤, 油花分佈均勻
, 烚一烚好快熟, 豬肉味濃, 爽口, 份量都多, 兩個人完全夠食
!

任食套餐包埋飲品任飲架, 好抵呀, 而且飲品一啲都唔敷衍, 有水果冰茶, 盆栽珍珠奶茶同砂冰等飲品, 相當吸引呀

叫左杯青蘋果砂冰拼雪碧, 砂冰好大杯, 青蘋果味酸甜酸甜, 加埋雪碧會甜少少, 要慢慢飲呢!

食完拼盤仲想食多啲菜, 任食套餐仲包左一張無限追加菜單!! 火鍋料都有好多選擇!

唔記得講手打丸粒蝦丸好好味架, 有好正嘅芝士
!! 另外仲試左台灣渝川拉麵, 似幼身版上海拉麵, 拉麵索哂湯底, 酸酸辣辣, 好惹味同開胃
!! 食完火鍋仲有朱古力木糠布甸, 布甸朱古力味夠濃, 布甸滑溜, 都唔錯架!!!

食到飽一飽, 可以去餐廳特有嘅露台影下夜景, 傾下計, 好有氣氛架
!!!
店員服務好好, 細心而且有笑容, 而且主動幫忙我地切開大大件嘅響鈴!!! 值得再黎食呢個台式火鍋
!!!
2017-10-17 92 浏览
係facebook見到介紹,高級台式打邊爐,再結合酒吧架環境,我假假地都是追求生活品味架人,book位來涮涮。正,手撕雞同麻辣木耳2款前菜任食,試左都幾開胃刺激食慾架。先選鍋,之後就留湯底打邊爐啦,要左店灣三杯雞涮涮鍋,有麻油,酒同豉油香架,雞塊好滑呢,仲有九層塔香料味。肉就2位送一碟,包含了牛同黑毛豬。涮5下撈上來,肉嫩含油脂同脂肪層,蘸d個人化混醬。仲有一碟就係手工丸啦,係平日比較小見小食到架款式,例如墨魚汁烏結糖,黑松露蟹子海鮮軍艦,黑松露蟹肉餃,黑松露芝士豚肉餃,芝士鮮製蝦丸,芝士墨魚丸,每款都好味彈牙出類拔萃,重點係出面食唔到架。突然端上響鈴同魚皮,原來係套餐包埋,哈哈!之後蔬菜丸類就無限加點,正呀,大胃皇如我可以encore。野飲係任飲,除左台灣特飲,仲有紅白酒啤酒,所以以$398一位價錢,飲2杯都和返條數,無限時段食到11點打烊都ok

正,手撕雞同麻辣木耳2款前菜任食,試左都幾開胃刺激食慾架。

肉就2位送一碟,包含了牛同黑毛豬。
涮5下撈上來,肉嫩含油脂同脂肪層,蘸d個人化混醬。

突然端上響鈴同魚皮,原來係套餐包埋,哈哈!

之後蔬菜丸類就無限加點,正呀,大胃皇如我可以encore。

2017-10-15 86 浏览
之前好過尖沙咀涮涮鍋有朋友話銅鑼灣店係升級版有得仼飲台式飲品外,連酒精飲品都係仼飲仲有户外靚景388位,仼飯二個半鐘前菜手工麻辣手撕雞 同麻辣木耳都係有秘製醬汁 食住等湯底湯底 台灣沙茶雞涮涮鍋湯底入面有成半隻雞份量只係食湯料都飽脆脆響鈴,魚皮 好大份,好脆肉類二人可選一碟簡左西班牙比利亞黑毛豬肉片肉新鮮好薄份量好多拼盤有二款,可以一人簡一款就可以種種都試到特選拼盤有墨魚汁烏結糖太極冬菇三重芝士鮮製蝦丸安格斯霜降牛丸黑松露蟹子海鮮軍艦黑松露蟹肉餃黑松露芝士豬肉餃三重芝士鮮製墨魚丸 丸類,特製好彈牙,足料。食完呢個拼盤都飽飽地另一款係台灣夜市拼盤主要係滷水為主,全部都已經熟,係湯到加熱就可以食滷水:豬耳腎片大腸牛肚蛋雞翼呢三款好特別,未試過打邊爐 加呢三種野。好煙韌又重紫薯味紫薯水晶包紫薯地瓜芋圓紫薯芋圓另外,仲有其他丸類,菜類,麵類可以仼叫,不過食完本身包已經好飽所以只係叫左芝士司子狗同長蟹枊飲品方面,有吾同紅白酒,cocktails 選擇台式飲品就有水果茶,盤栽珍珠奶茶杯杯好大杯。食到最後仲有一人一杯珍珠奶茶布甸。
仲有户外靚景388位,仼飯二個半鐘

脆脆響鈴,魚皮
好大份,好脆

肉類二人可選一碟簡左西班牙比利亞黑毛豬肉片
肉新鮮好薄份量好多

拼盤有二款,可以一人簡一款就可以種種都試到
特選拼盤有
黑松露蟹子海鮮軍艦
黑松露蟹肉餃
黑松露芝士豬肉餃
三重芝士鮮製墨魚丸
丸類,特製好彈牙,足料。食完呢個拼盤都飽飽地

滷水:
豬耳
腎片
大腸
牛肚

雞翼
呢三款好特別,未試過打邊爐 加呢三種野。好煙韌又重紫薯味
紫薯水晶包
紫薯地瓜芋圓
紫薯芋圓

所以只係叫左芝士司子狗同長蟹枊

飲品方面,有吾同紅白酒,cocktails 選擇
台式飲品就有水果茶,盤栽珍珠奶茶
杯杯好大杯。

食到最後仲有一人一杯珍珠奶茶布甸。