餐厅: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
冬天怎能不吃雞煲😚 龍鳳呈祥火鍋雞煲以吸睛的懷舊裝潢著稱✨ 雞煲風味也不在話下,搭配大口啤酒下肚🍺 那股Gur的感覺彷彿一掃工作的疲倦😆💥這裡的雞煲口味有別於普遍流行的麻辣口味💡 既有沙爹醬的甘醇椰香,亦帶沙茶醬的蒜香😝當然還有少不了的誘人鹹辣🌶️ 鮮嫩雞肉蘸滿橘褐色濃稠的醬汁,吃過唇齒留香,令人難忘🤤

【龍鳳呈祥】@lungfung_chickenspot港式懷舊主題雞煲火鍋店 店舖既裝飾主要以七八十年代既香港為主題 仲有舊式茶樓既龍鳳裝飾 宜家係香港賣小見小架啦秘製鹹蛋黃醬雞煲 (半隻) 💰$248 本身我地都驚佢伏伏地但食落又幾好食喎 雞煲一上枱已經聞到濃濃既鹹蛋香 雞肉都嫩滑入味 食完之後就可以加湯打邊邊落配料🍅🥬龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 💰$128用咗勁懷舊既老式搪瓷杯裝住都幾過瘾😂😂 呢個雜菜拼盤份量十足 有串起咗既蕃茄🍅 蘿蔔, 仲有娃娃菜 油麥菜 金針菇 蓮藕片同埋粟米沙嗲牛肉餃 (6粒) 💰$78味道好濃郁 幾特別小食大大粒椒鹽豆卜魚腐(6粒) 💰$78食落鯪魚味都偏重 啖啖肉椒鹽花枝丸 (6粒) 💰$68呢款就正正常常 炸咗既花枝丸啦~~嘉士伯(500ML) 💰$68@1
【龍鳳呈祥】@lungfung_chickenspot

小食
大大粒椒鹽豆卜魚腐(6粒) 💰$78

食落鯪魚味都偏重 啖啖肉

椒鹽花枝丸 (6粒) 💰$68

呢款就正正常常 炸咗既花枝丸啦~~

嘉士伯(500ML) 💰$68@1

天氣咁凍梗係要去打邊爐🥰呢間有齊雞煲同火鍋嘅選擇,滿足曬我嘅願望。火鍋店主打懷舊裝修主題,好似去左70年代嘅時空,真係好特別!🔹招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)$278呢個細份量嘅雞煲都唔少,配上洋蔥醬汁,好吸引呀!雞煲揀選左BB辣,辣度岩岩好👍呢個招牌雞煲先將雞翼去骨,饟入墨魚滑,食落啖啖肉,好入味!🔹龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)$338呢個拼盤有齊多款選擇,如牛舌片、牛頸脊、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒、雪花肥牛等⋯每樣肉質都好新鮮,岩曬牛肉愛好者😋🔹牛胸尖 $98第一次食呢個牛胸尖,原來每隻牛都係得一小塊牛胸油,所以好珍貴,質感爽口!🔹即製經典沙嗲牛肉餃 (6粒)$78呢個餃子有驚喜,食落去好香沙嗲牛肉嘅味道,好好味🥰每一粒餃子都好大粒,肉質新鮮!🔹龍鳳呈祥(豐盛)雜菜拼盤 $128打邊爐點少得要食菜,呢個超大份嘅雜菜拼盤,有齊多款蔬菜🥬、金菇、粟米🌽、蕃茄、白蘿蔔等⋯
天氣咁凍梗係要去打邊爐🥰呢間有齊雞煲火鍋嘅選擇,滿足曬我嘅願望。火鍋店主打懷舊裝修主題,好似去左70年代嘅時空,真係好特別!

🔹招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)$278

🔹龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)$338

🔹牛胸尖 $98

🔹即製經典沙嗲牛肉餃 (6粒)$78

🔹龍鳳呈祥(豐盛)雜菜拼盤 $128

🚩 龍鳳呈祥火鍋雞煲打卡指數5粒星嘅餐廳🤩充滿60年代舊香港嘅風味,無論器皿定擺盤,甚至環境氛圍吸睛率都極高🫶🏻帶屋企長輩去一定好滿意,不過記得訂枱啊‼️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈 龍鳳呈祥雙雞煲 $278雙雞姐係田雞同埋三黃雞田雞都幾大隻,三黃雞都好厚肉,唔會俾埋啲頭頭尾尾你每一件肉都比濃濃嘅醬汁包裹住醬汁調得惹味得黎又唔會太鹹,岩岩好食到差唔多就可以叫員工幫手加湯打邊爐值得一提嘅係呢間餐廳有雞湯同埋豬骨湯俾大家選擇🫶🏻🌈 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) $338啱晒聚會嘅大家每樣可以試少少估唔到呢度仲有牛胸油同埋牛舌俾大家打邊爐牛肉味香濃,整體都係厚切嘅,咬落有質感得來又唔會靭牛胸油食落爽彈,越咬越香🌈 即制經典沙嗲牛肉餃 $78平時沙嗲牛肉麵就食得多,今鋪用黎包餃子問你死未‼️咬埋超香花生味,而且爆曬汁(差啲噴曬落媽咪塊臉度🤡)感覺好似牛肉餡嘅餃子裝住勁多沙嗲牛汁值得一試!🌈 龍鳳呈祥手打鮮蝦丸 $98肉眼可見嘅蝦肉,蝦肉含量超級多而且仲有加入小小蟹籽,咬落爽口彈牙🌈 龍鳳呈祥雜菜拼盤 $128超有心思嘅一個蔬菜拼盤佢連蘿蔔都係心形🧡成支仙女棒咁款唔係我偏見,但依間蘿蔔真係特別好食😆完
🚩 龍鳳呈祥火鍋雞煲

🌈 龍鳳呈祥雙雞煲 $278
雙雞姐係田雞同埋三黃雞
田雞都幾大隻,三黃雞都好厚肉,唔會俾埋啲頭頭尾尾你
每一件肉都比濃濃嘅醬汁包裹住
醬汁調得惹味得黎又唔會太鹹,岩岩好
食到差唔多就可以叫員工幫手加湯打邊爐
值得一提嘅係呢間餐廳有雞湯同埋豬骨湯俾大家選擇🫶🏻

🌈 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) $338
啱晒聚會嘅大家每樣可以試少少
估唔到呢度仲有牛胸油同埋牛舌俾大家打邊爐
牛肉味香濃,整體都係厚切嘅,咬落有質感得來又唔會靭
牛胸油食落爽彈,越咬越香

🌈 即制經典沙嗲牛肉餃 $78
平時沙嗲牛肉麵就食得多,今鋪用黎包餃子問你死未‼️
咬埋超香花生味,而且爆曬汁(差啲噴曬落媽咪塊臉度🤡)
感覺好似牛肉餡嘅餃子裝住勁多沙嗲牛汁
值得一試!

🌈 龍鳳呈祥手打鮮蝦丸 $98
肉眼可見嘅蝦肉,蝦肉含量超級多
而且仲有加入小小蟹籽,咬落爽口彈牙

🌈 龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤 $128
超有心思嘅一個蔬菜拼盤
佢連蘿蔔都係心形🧡成支仙女棒咁款
唔係我偏見,但依間蘿蔔真係特別好食😆完全0渣,係心無雜念嘅蘿蔔🥹‼️
而且仲用超級傳統嘅器皿裝住,啱晒打卡

🌈 自家製陳年鹹檸七 $38
食打邊爐點少得鹹檸七
食野咁熱梗係飲杯凍嘅沖沖佢
鹹檸醃得啱啱好,唔會太鹹
2023-01-31
2023-01-30 208 浏览
惹味雞煲半隻💰198 雞唔夠惹味 牛骨髓💰唔記得 無味 豬天梯💰88 只有少少豬油香味珊瑚•桂花蚌雙拼💰138唯一好食係啲蚌,好鮮甜,好爽口天地一號 一罐💰22 水💰唔記得⚜️兩人食 Openrice訂枱9點後有7折 要加一 共$472⚜️整體性價比 4/10分 主要係食環境,懷舊風,可以打卡咁,佢播啲歌都好舊,我都好鐘意,不過嘢食同個價錢嚟講就唔太值😮‍💨想睇相可以search翻ig @foodjobdacon❤️‍🔥
惹味雞煲半隻💰198 雞唔夠惹味
牛骨髓💰唔記得 無味
豬天梯💰88 只有少少豬油香味
珊瑚•桂花蚌雙拼💰138
唯一好食係啲蚌,好鮮甜,好爽口
天地一號 一罐💰22 水💰唔記得

⚜️整體性價比 4/10分
2023-01-26 857 浏览
走進店內充滿著懷舊氣氛, 仿如時光倒流於70年代, 有金龍鳯、霓虹燈牌等裝飾, 場內設多個打卡位, 非常好拍、打卡一流👍🏻天氣開始凍了, 特別想打邊爐, 這間火鍋店主打多款金牌雞煲, 特式系列有榴槤雞煲及鹹蛋黃醬雞煲自行掃ǫʀ下單, 圖文並茂、非常方便, 有系統完全沒有漏單情況, 值得一讚、非常方便✨我們點了招牌無骨鳯翼釀雞煲🐔辣度可跟據自己喜好選擇, 由不辣、ʙʙ辣至大辣, 無骨雞件大塊啖啖肉, 雞翼去骨後釀入甘筍絲, 增加口感帶點香甜味, 雞煲本身已經有雞脾菇、新鮮紫洋蔥、芫荽、指天椒等香料, 所以一打開蓋香氣十足, 雞肉非常入味夠嫩滑, 醬汁香辣濃郁, 不用另沾醬汁已經夠味, 建議先食雞件再加上湯打邊爐, 上湯可選擇雞湯或豬骨湯底, 每啖都沾有濃濃湯汁, 非常惹味👍🏻龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)🐮拼盤擺盤精緻, 一份有手切牛頸脊、雪花肥牛、骰仔牛肉粒、牛柏葉、牛舌片同牛胸尖, 牛肉質素高, 牛味濃又夠肉汁、油花分布均勻、肉質軟嫩非常豐富, 牛魔王必食推介😍即制經典沙嗲牛肉餃🥟濃濃沙嗲牛肉味、牛肉醃得很入味、有咬口, 皮夠薄又多餡料, 香濃惹味, 配上湯汁一流即炸響鈴新鮮即炸響鈴卷、脆口

我們點了
招牌無骨鳯翼釀雞煲🐔

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)🐮

即制經典沙嗲牛肉餃🥟

即炸響鈴
新鮮即炸響鈴卷、脆口又厚身

龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
用了懷舊老式搪瓷杯盛戴著, 有金針菇、蓮藕片、粟米、心型串蘿白、蕃茄及娃娃菜, 非常新鮮豐富

飲品
雀巢檸檬茶
醇滑嘉士伯🍺

另特設獨立房間, 可以與家人朋友擁有私人空間開ᴘᴀʀᴛʏ一樣正👍🏻

整體食物質素高、餐具都用上大公碗, 連細節位都有小心思😍, 服務親切有禮, 上菜有效率又主動加湯收碟, 座位舒適 、ᴄᴘ值高, 值得再回顧😍
  • 招牌無骨鳳翼釀雞煲
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤
2023-01-26 42 浏览
店舖裝潢以香港70-80年代為主題 大量霓虹燈同懷舊復古打卡位 仲播住八九十年代歌曲 相當有氣氛~ 主打雞煲火鍋除咗裝修外 連碗碟都相當有情懷🧧用QR code落單之前就已經有醬料自由添加秘製鹹蛋黃醬雞煲 (一隻) $298雞煲可以揀辣度 我哋揀咗BB辣 鹹蛋黃醬加上少量香辣好惹味 鹹香加上蛋黃香 質感起沙 味道濃郁但唔會太搶味 同雞件好夾 連唔太好鹹蛋黃嘅男小編都話正🫢龍鳳呈祥牛肉拼盤 (細) $338好精緻嘅牛肉拼盤 包括安格斯牛肉、牛舌、骰子牛肉粒、雪花牛肉、牛柏葉等等 龍鳳呈祥雜菜拼盤 $128超精美嘅雜菜拼盤 蘿蔔切成心形再用竹籤穿上 好有心思!雜菜種類好多好豐富 包括娃娃菜、油麥菜、蓮藕、蕃茄、粟米等等 啱哂大家share!沙嗲牛肉餃 $78@6粒沙嗲牛肉餃少少香辣 沙嗲味濃郁 惹味之選~鮮蝦鳳尾餃 $108@8粒鳳尾餃裏面有原隻鮮蝦同豬肉🦐 皮薄餡靚自家製鹹檸七 $38以自家製鹹檸檬再自己添加七喜 甜中帶鹹 清爽又滋味🫢

除咗裝修外 連碗碟都相當有情懷🧧
用QR code落單之前就已經有醬料自由添加

秘製鹹蛋黃醬雞煲 (一隻) $298

龍鳳呈祥牛肉拼盤 (細) $338

龍鳳呈祥雜菜拼盤 $128

沙嗲牛肉餃 $78@6粒
沙嗲牛肉餃少少香辣 沙嗲味濃郁 惹味之選~

鮮蝦鳳尾餃 $108@8粒
鳳尾餃裏面有原隻鮮蝦同豬肉🦐 皮薄餡靚

自家製鹹檸七 $38
以自家製鹹檸檬再自己添加七喜 甜中帶鹹 清爽又滋味🫢
2023-01-26 73 浏览
🍽️ 龍鳳呈祥火鍋雞煲📍地址: 尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓大廈個位有啲難搵,但好嘢系值得尋下寶。一入到去系復古味勁濃既食店,滿滿嘅懷舊氣息,玩味十足👉🏻 日本廣島蠔雞煲 $248 半只叫咗唔辣既雞煲,雞煲份量都有半只,兩個人食啱啱好,上面鋪滿芫荽超級正。侍應好貼心咁幫我哋攪拌,從提醒我哋食完之後可以加湯打邊爐添👉🏻龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)$338份量極多嘅牛肉拼盤,有各種唔同嘅部份,最欣賞系以下呢幾部份:牛頸脊、牛柏葉、牛肉粒、雪花肥牛牛柏葉索曬啲湯汁再點埋豉油,真系勁正。而其他部份亦都厚薄均勻,肥瘦適中,相當不錯👉🏻日本廣島蠔 $98說不出的鮮味,一咬落去好香爆曬落個口度,仲要超級肥美,簡直不得了👉🏻即制經典沙嗲牛肉餃(6粒)$78非常欣賞呢個沙嗲牛肉餃,一咬落去又系爆曬汁,勁正。要溫馨提示大家,唔好煮過龍,如果唔系穿咗個皮冇咁好食👉🏻龍鳳呈祥雜菜拼盤 $128超有份量嘅雜菜拼盤,仲落足心機比曬心心,啱曬打卡,勁有feel👉🏻薯粉 $28味道同埋口感,不過不失👉🏻自家制陳年咸檸七 $38又估唔到個咸檸七幾好味,味道唔會太咸👉🏻醇滑嘉士伯(500ML)$68👉🏻醬介 @$24.0 好
🍽️ 龍鳳呈祥火鍋雞煲
📍地址: 尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

大廈個位有啲難搵,但好嘢系值得尋下寶。
一入到去系復古味勁濃既食店,滿滿嘅懷舊氣息,玩味十足

👉🏻 日本廣島蠔雞煲 $248 半只
叫咗唔辣既雞煲雞煲份量都有半只,兩個人食啱啱好,上面鋪滿芫荽超級正。侍應好貼心咁幫我哋攪拌,從提醒我哋食完之後可以加湯打邊爐添

👉🏻龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)$338
牛柏葉索曬啲湯汁再點埋豉油,真系勁正。
而其他部份亦都厚薄均勻,肥瘦適中,相當不錯

👉🏻日本廣島蠔 $98

👉🏻即制經典沙嗲牛肉餃(6粒)$78
非常欣賞呢個沙嗲牛肉餃,一咬落去又系爆曬汁,勁正。
要溫馨提示大家,唔好煮過龍,如果唔系穿咗個皮冇咁好食

👉🏻龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤 $128

👉🏻薯粉 $28
味道同埋口感,不過不失

👉🏻自家制陳年咸檸七 $38
又估唔到個咸檸七幾好味,味道唔會太咸

👉🏻醇滑嘉士伯(500ML)$68

👉🏻醬介 @$24.0

好味指數: 3.8/5
性價比: 3.8/5 有加一
環境: 4/5
香港特色餐廳有吾少,今次去呢間係上年年中新開,開店無幾耐已經登上openrice好評十強,襯天氣急降食雞煲同朋友聚餐暖暖胃!龍鳳呈祥主打70-80年代港式懷舊復古主題,一入鋪頭就好似時光倒流咁,餐廳每個角落都放不同擺設從餐具到牆身都展現復刻感,大量打卡位同埋餐廳有多款創意口味雞煲火鍋,期間限定榴槤惹味辣雞煲🤭招牌無骨鳯翼釀雞煲、秘製鹹蛋黃醬雞煲、惹味雞煲翅(素翅)同日本廣島蠔雞煲我揀咗招牌無骨鳯翼釀雞煲BB辣,廚師將雞骨挑走晒再將紅蘿蔔等等嘅蔬菜放係入面,口感好特別軟軟雞肉再配爽口蔬菜,雞煲仲放咗枝竹墊底超入味!配菜叫咗幾樣有龍鳳呈祥牛肉拼盤,牛舌厚薄適中易咬口、龍鳳呈祥手打鮮蝦丸超彈牙、豬頸肉,擺盤好靚肉身好厚、龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤,一定要嗌!用放大版傳統鐵杯嚟裝雜菜,每款菜都好新鮮,另外仲點咗即制經典沙嗲牛肉餃,餃子皮好薄而沙嗲牛好濃味同餐廳食一樣📍龍鳳呈祥九龍尖沙咀加拿分道16號金輝大廈2樓全層

📍龍鳳呈祥
九龍尖沙咀加拿分道16號金輝大廈2樓全層
2023-01-21 56 浏览
冬天最啱食下雞煲、打下邊爐❄️🌬️去咗呢間60、70年代懷舊火鍋店「龍鳳呈祥火鍋雞煲」試下😝.日本廣島蠔雞煲(半隻)🐓將雞件同雞煲醬攪勻🥄食落辣辣地,好惹味🌶️加咗洋蔥同芫荽炒🧅🌿食落好香口😋而且雞肉鮮嫩👍🏻.龍鳳呈祥海鮮拼盤•兩人盛🌊有帶子、蝦🦐大花甲、蟶子🐚4款海鮮都大隻鮮甜🤤但略嫌貴少少🥺.即制經典沙嗲牛肉餃(6粒)🥟沙嗲牛肉都幾似茶餐都口味🤪但餡料偏少😢.鬼馬油炸鬼👻有少少蟹籽蝦滑喺油炸鬼面🦀但食落太腍🥲
鬼馬油炸鬼👻有少少蟹籽蝦滑喺油炸鬼面🦀但食落太腍🥲
2023-01-21 37 浏览
冬天凍冰冰最適合打邊爐⛄️一直都想試呢間復古主題嘅雞煲店,餐廳以70至80年代嘅香港作設計軸心,由擺設到餐具都展現出舊情懷,非常適合鍾意打卡嘅朋友嚟光顧🍲日本廣島蠔雞煲($248/半隻雞)雞煲可自選辣度,未上枱已聞到陣陣沙嗲風味,配料有枝竹、洋蔥、菇、荀等,鮮嫩雞件同肥美廣島蠔帶濃郁醬料味道,食落香口惹味,大愛🐽西班牙黑毛豬($168)食完雞煲可請店員加雞湯或豬骨湯打邊爐,先試試呈大理石紋嘅厚切黑毛豬,豚肉肥瘦相間,質感細膩柔軟,值得一試🐑羊肉片($168)薄切羊肉片肉質軟腍嫩滑,羊味十足但不覺羶🙆🏻‍♀️不蘸醬料更能食出當中嘅鮮味,嗜羊嘅朋友絕不能錯過💛🥗龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤($128)拼盤份量相當豐富,有油麥菜、金菇、番茄、淮山、粟米等新鮮蔬菜,更有切成愛心形狀嘅蘿蔔,造型精美趣緻,誠意推介🔔即炸響鈴($68)響鈴即叫即炸,口感香脆鬆化,輕輕一灼滾湯,吸盡湯底精華,令人難以抗拒🎋自家製竹蔗茅根($68/勺)以傳統暖水壺盛載嘅竹蔗茅根,味道清甜可口,飲落冰涼透心又下火,係打邊爐嘅最佳選擇

🍲日本廣島蠔雞煲($248/半隻雞)

🐽西班牙黑毛豬($168)

🐑羊肉片($168)

🥗龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤($128)

🔔即炸響鈴($68)

🎋自家製竹蔗茅根($68/勺)
位於尖沙咀70-80年代港式懷舊主題雞煲火鍋店🐤店內門口設有大量大紅霓虹燈牌「龍鳳呈祥」等復古打卡位📸 著埋懷舊服裝更加特別添😎餐廳提供多款雞煲火鍋 超多款式推薦包括:期間限定榴槤惹味辣雞煲👍🏻招牌無骨鳳翼釀雞煲、秘製鹹蛋黃醬雞煲及惹味雞煲翅(素翅)等日本廣島蠔雞煲🦪打開蓋後 香氣撲鼻 見到好多嘅芫荽鋪喺雞煲面雞煲雞件都算好多 食落去雞味濃又新鮮🐤加埋雞煲有少少嘅辣味 食落去超級惹味 停唔到口🤣牛肉拼盤(細)$338牛肉入口肉味香濃 肉質嫩滑 食落油份都唔會太重☺️ 牛柏葉 質地彈性爽口 軟中帶嚼感👍🏻豐盛雜菜拼盤 $128好多樣菜式選擇🥬🥦🥕🥒最可愛係個蘿蔔切到心形🧡鹹檸七飲番杯鹹檸七就唔驚打邊爐會熱氣啦😆😆📍龍鳳呈祥 @lungfung_chickenspot九龍尖沙咀加拿分道16號金輝大廈2樓全層#龍鳳呈祥 #新派雞煲 #雞煲 #尖沙咀美食 #尖沙咀火鍋 #尖沙咀美食 #榴槤 #鹹蛋黃 #復古風 #懷舊風
位於尖沙咀

餐廳提供多款雞煲火鍋 超多款式推薦
包括:期間限定榴槤惹味辣雞煲👍🏻
招牌無骨鳳翼釀雞煲、秘製鹹蛋黃醬雞煲
及惹味雞煲翅(素翅)等

飲番杯鹹檸七就唔驚打邊爐會熱氣啦😆😆

📍龍鳳呈祥 @lungfung_chickenspot
九龍尖沙咀加拿分道16號金輝大廈2樓全層
2023-01-07 84 浏览
位於尖沙嘴嘅龍鳳呈祥火鍋雞煲喺八月開張,以七十年代嘅氣氛同獨家嘅特色小食吸引左唔少人過黎幫襯💓 裡面唔單止有霓虹燈同埋充滿懷舊氣氛嘅餐具,店家仲還原返好多舊式嘅擺設品,每個角落都係打卡位😍This hot pot shop in tst opened up just 4 months ago. It has attracted loads of customers with their 70s HK vibe and unique antiques.胡椒豬肚雞湯煲-半隻 $228Pepper Pig Intestine and Chicken Pot 依家終於感覺到啲寒氣,係時候飲番啲胡椒豬肚雞湯暖暖胃🔥 乳白色的湯一睇就知係真材實料熬煮而成,鮮甜嘅雞湯帶著微辣嘅白胡椒味😋 豬肚口感唔會太硬,無咩腥味,而雞肉嘅份量頗多,肉質比想像中嫩滑,兩個人分就啱啱好👍🏼This is the season for hot pots. This soup base consists of pig intestines and half a chicken, with a strong peppery

胡椒豬肚雞湯煲-半隻 $228
This is the season for hot pots. This soup base consists of pig intestines and half a chicken, with a strong peppery taste that warms the stomach.

龍鳳呈祥牛肉拼盤-細 $338
Beef Platter
上碟嘅擺盤好有心思,而且款式豐富,有薄切牛舌、一口牛、雪花肥牛、牛胸肉、牛柏葉同埋牛頸脊🥩 當中雪花肥牛嘅牛味最濃郁,而牛頸脊嘅口感最好,整體呢碟牛嘅質素係水準之上,值得一試😉
The beef slices were plated very nicely, which included 6 different cuts. Amongst them, the marbled fatty beef had the most flavour, and the chuck flap tail had the best texture.

即制經典沙嗲牛肉餃-6粒 $78
Satay Beef Dumplings
呢個就係店家自己研發嘅餃子,用香港茶餐廳最受歡迎個菜色—沙爹牛肉去做餡料🤩 裡面嘅牛肉都幾juicy,唯獨係沙爹味唔夠特出,同埋餡料都偏少,但係都幾有創意嘅🙌🏼
This is one of their homemade dumplings which used one of Hong Kong’s famous delicacies - satay beef as their filling.

龍鳳呈祥手打鮮蝦丸-6粒 $78
Handmade Shrimp Balls
呢個係我今餐覺得最好食,亦係店主專登推薦俾我嘅菜色🦐 呢到每粒蝦丸都係人手打成蝦膠再成形,所以食落特別彈牙,仲會有一粒粒嘅蝦肉,口感非常豐富🤤
This is my favourite dish, as the homemade shrimp balls were so bouncy, and they also had bits of fresh shrimp within.

龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤 $128
Vegetable Platter
用鐵桶裝菜真係第一次見🗑 裡面有油麥菜、生菜、番茄、金針菇等,同埋切成心形嘅蘿蔔,食完即刻飽曬🤣
There are a large variety of veggies in here, and some were even heart shaped. A very nice display indeed.

自家製陳年鹹檸七 $38.0
House Made Salted Lemon Sprite
由係一個香港茶餐廳嘅經典飲品,飲落又甜又鹹,加上檸檬嘅清爽,鹹甜交雜、冰涼爽口🥤
One of the popular drinks in cha can teng in the older days. It tastes both sweet and salty, plus a hint of sourness from the lemons.

2023-01-03 77 浏览
有咩爽得過凍凍地既天氣食返餐熱熱辣辣既靚雞煲 聽講尖沙咀有間80年代feel既雞煲火鍋 “龍鳳呈祥” 一直好想試,今次終於嚟試咗🥳一上到嚟環境超有feel,好似重咗時光機回到過去咁,超啱打卡!咁講翻重點 介紹翻啲食物先😙😙首先係個雞煲,呢度既選擇種類繁多連榴蓮雞煲都有😹超誇張,不過我今次都係選返佢地既招牌無骨雞煲。落單之後雞煲好快就準備好,伙計姐姐好耐心咁等你影相之後就會攪拌均勻然後開火,等到滾左就食得啦。招牌雞煲帶啲麻辣味,我地點左小辣,對於食得辣既我黎講,辣度啱啱好。重點材料雞肉整得好好食,雞翼起骨之後包住左啲墨魚滑成件事好夾好爽口。食到咁上下就可以加返雞湯/豬骨湯開始打邊爐啦!我地就選擇加左豬骨湯,湯底好濃郁混合左雞煲好入味。至於打邊爐既材料我地點左細既牛肉拼盤包括牛舌,骰子牛肉粒,雪花肥牛,牛毛肚,手切牛肉等等。每款牛都好新鮮,切得大小均勻,肥瘦比例大概7成瘦,所以口感非常好。尤其牛舌,真係好爽口。之後,我地都點左個沙爹牛肉餃,沙爹牛既味好出,餃皮亦啱啱好唔會太厚,令到餃子唔易爛但係又唔會影響口感,推薦鍾意食沙爹牛既朋友一定要食。我地仲嗌左芫茜墨魚丸,啖啖芫茜味超好食超啱我地呢

咁講翻重點 介紹翻啲食物先😙😙

之後,我地都點左個沙爹牛肉餃,沙爹牛既味好出,餃皮亦啱啱好唔會太厚,令到餃子唔易爛但係又唔會影響口感,推薦鍾意食沙爹牛既朋友一定要食。我地仲嗌左芫茜墨魚丸,啖啖芫茜味超好食超啱我地呢啲芫茜fans,又彈牙,大推俾芫茜fans。最後我地重嗌咗個雜菜拼盤,呢個拼盤包含好多種唔同既蔬菜,有娃娃菜,粟米,油麥菜,蕃茄等等。仲有切到愛心🤍形狀既花心蘿蔔,勁cute!!! 蔬菜都好新鮮🥳🥳下次絕對會再同朋友嚟食🤍🍻
天氣keep住凍,同一班朋友聚下舊,一定係要食雞煲火鍋!餐廳就好似時光機咁,帶我地番去70-80年代咁。餐廳佈置好有心思,四周都擺放咗充滿回憶嘅物件: neon燈牌、留聲機、雀籠等等,有好多打卡位呀🥰<招牌無骨鳳翼釀雞煲>辣度係可以自選嘅,我地揀咗中辣,侍應一打開嗰煲就香到不得了,雞翼入面釀咗墨魚滑、蘿蔔絲、西芹等等,非常之惹味(雞翼係無骨嘅,好適合我🤣)!要讚一讚個汁,好濃郁好香口。<海鮮拼盤2人盛>海鮮好新鮮,有扇貝(好爽口)、中蝦、大硯、蟶子!<頂級安格斯牛>推介!牛肉條理分明,充滿油脂香味,而且牛味好濃郁,淥幾下就食得,入口嫩滑!<豬骨濃汁貢丸>一咬就爆汁!推介!!<唐生菜><醬料>
天氣keep住凍,同一班朋友聚下舊,一定係要食雞煲火鍋

<招牌無骨鳳翼釀雞煲>

<海鮮拼盤2人盛>
海鮮好新鮮,有扇貝(好爽口)、中蝦、大硯、蟶子!

<頂級安格斯牛>

<豬骨濃汁貢丸>
一咬就爆汁!推介!!

<唐生菜>

<醬料>