餐厅: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
朋友生日,約埋朋友一齊去龍鳳呈祥食雞煲打邊爐呢間雞煲火鍋店,以80年代懷舊香港、婚宴設計牆身同周邊擺設都有舊香港嘅風格🇭🇰有10多款雞煲選擇,有好多款都系特色雞煲,例如咸蛋黃雞煲、菠蘿雞煲、廣島蠔雞煲等朋友鐘意食辣,叫咗秘制惹味辣雞煲🌶️雞肉醃得好入味,一打開個鍋炒勻,香噴噴配料同醃料都好多,有芫荽、洋蔥、姜絲等雞肉香味濃郁,超惹味!食完雞煲後,店員主動幫我哋加雞湯打邊爐龍鳳呈祥牛肉拼盤 份量好多,夠哂2,3個人share!!拼盤有齊牛頸脊、牛肉粒,雪花肥牛、牛舌、牛柏葉牛舌爽口,滾2滾就食得牛頸脊軟腍,帶有濃郁牛肉味🐮即制經典沙嗲牛肉餃🤩必食之一,入麵包住香濃沙嗲牛肉沙嗲味香濃多汁,好惹味豬骨濃汁貢丸並非一般嘅貢丸,大大粒爽口彈牙一啖咬落去好Juicy呀!龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 真系好豐富🤣有金菇、蕃茄、秀珍菇、娃娃菜,生菜等等成盤攞出嚟都好型啊!就連咸檸樂個杯都好有特色啊🤣龍鳳呈祥火鍋雞煲 尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
朋友生日,約埋朋友一齊去龍鳳呈祥食雞煲打邊爐
呢間雞煲火鍋店,以80年代懷舊香港、婚宴設計
牆身同周邊擺設都有舊香港嘅風格🇭🇰

朋友鐘意食辣,叫咗秘制惹味辣雞煲🌶️
雞肉醃得好入味,一打開個鍋炒勻,香噴噴

食完雞煲後,店員主動幫我哋加雞湯打邊爐

龍鳳呈祥牛肉拼盤 份量好多,夠哂2,3個人share!!
拼盤有齊牛頸脊、牛肉粒,雪花肥牛、牛舌、牛柏葉
牛舌爽口,滾2滾就食得
牛頸脊軟腍,帶有濃郁牛肉味🐮

即制經典沙嗲牛肉餃🤩
必食之一,入麵包住香濃沙嗲牛肉
沙嗲味香濃多汁,好惹味

豬骨濃汁貢丸
並非一般嘅貢丸,大大粒爽口彈牙
一啖咬落去好Juicy呀!

龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 真系好豐富🤣
有金菇、蕃茄、秀珍菇、娃娃菜,生菜等等
成盤攞出嚟都好型啊!

就連咸檸樂個杯都好有特色啊🤣

龍鳳呈祥火鍋雞煲
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
2023-07-29 43 浏览
環境擺設懷舊且玩味十足的尖沙咀火鍋😻打卡位滿滿 有得食有得玩🙌仲有復古的唱片機!店內播住70,80年代的廣東歌,就算碗碟都係充滿懷舊特色~大玩復古風! 打邊爐前先食個雞煲啦!🥢招牌無骨鳳翼釀雞煲揀左中辣嘅雞煲醬汁,全由去骨雞翼、墨魚滑同紅蘿蔔粒釀的醬汁既香濃又惹味,腐竹同埋杏鮑菇索曬汁😋食完雞煲當然就到打邊爐啦~ 🥢龍鳳呈祥牛肉拼盤🐮有牛舌,牛頸脊,雪花肥牛,牛胸爽,牛柏葉共6款兩個人食份量好夠牛胸油脂又爽脆~牛舌彈牙唔韌牛百葉同樣軟稔又爽牛肉粒牛味好重~牛魔王唔可以錯過喇 😋好滿足🥰🥢即制經典沙嗲牛肉餃沙嗲牛肉作餡料嘅餃子😍咬落去汁出曬黎,好juicy美中不足係餃子皮厚左少少🥢龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤份量十足且擺盤極有心思蘿蔔係心型架❤️‍新鮮的油麥菜🥬蘿蔔🥕蕃茄🍅蓮藕等等食到好飽~🥢自家制陳年咸檸七配七喜甜中帶咸,帶微酸,解渴致上~
環境擺設懷舊且玩味十足的尖沙咀火鍋😻
打卡位滿滿 有得食有得玩🙌
仲有復古的唱片機!
店內播住70,80年代的廣東歌,
就算碗碟都係充滿懷舊特色~
大玩復古風!

打邊爐前先食個雞煲啦!

🥢招牌無骨鳳翼釀雞煲
揀左中辣嘅雞煲醬汁,
全由去骨雞翼、墨魚滑同紅蘿蔔粒釀的
醬汁既香濃又惹味,腐竹同埋杏鮑菇索曬汁😋
食完雞煲當然就到打邊爐啦~

🥢龍鳳呈祥牛肉拼盤
🐮有牛舌,牛頸脊,雪花肥牛,牛胸爽,牛柏葉
共6款
兩個人食份量好夠
牛胸油脂又爽脆~
牛舌彈牙唔韌
牛百葉同樣軟稔又爽
牛肉粒牛味好重~
牛魔王唔可以錯過喇 😋
好滿足🥰

🥢即制經典沙嗲牛肉餃
沙嗲牛肉作餡料嘅餃子😍
咬落去汁出曬黎,好juicy
美中不足係餃子皮厚左少少

🥢龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
份量十足
且擺盤極有心思
蘿蔔係心型架❤️‍
新鮮的油麥菜🥬蘿蔔🥕蕃茄🍅蓮藕等等
食到好飽~

🥢自家制陳年咸檸七配七喜
甜中帶咸,帶微酸,解渴致上~

📍 龍鳳呈祥火鍋雞煲 𝑳𝒖𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒏𝒈 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏𝒔𝒑𝒐𝒕🧭尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓人均消費: HKD502久違嘅吃貨日,一到食晏時間就衝去尖沙咀 #龍鳳呈祥火鍋雞煲 @lungfung_chickenspot 食個雞煲打個邊爐先! 地鐵𝑩出口行一分鐘就到,方便到呢! 不論餐廳內外都好有90年代風格! ⭐️招牌無骨鳳翼釀雞煲 $278𝑺𝒕𝒖𝒇𝒇𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑾𝒊𝒏𝒈 𝑷𝒐𝒕有好多雞煲選擇,唔想啃骨,揀個墨魚滑釀無骨雞翼煲! 驚喜! 雞煲醬十分香濃,每年雞每個配料都汁滿雞煲醬,墨魚滑釀雞翼得! 咬落好香,仲有馬蹄蘿蔔碎增加爽口感!食完齒頰留香! 加湯打邊爐!⭐️手切本地牛肉 $228𝑳𝒐𝒄𝒂𝒍 𝑯𝒂𝒏𝒅 𝑪𝒖𝒕 𝑩𝒆𝒆𝒇紅噹噹的手切本地牛肉!件件牛肉都油脂均勻,眼見個湯咁濃都擔心會蓋過牛味,估唔到牛味竟然咁重!一入口就滿滿牛香,完全唔洗蘸豉油食!💯即製經典沙嗲牛肉餃 $78𝑯𝒂𝒏𝒅𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑺𝒂𝒕𝒂𝒚 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈𝒔見到「即製」「經典」忍唔住要試吓😂 睇佢細細粒,好似好厚咁,完全係出乎意料之外!淥完個餃子皮煙煙韌韌,吸晒湯底嘅精華!個餡真心驚喜!裏面嘅沙嗲

🧭尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

𝑳𝒐𝒄𝒂𝒍 𝑯𝒂𝒏𝒅 𝑪𝒖𝒕 𝑩𝒆𝒆𝒇
手切本地牛肉

💯即製經典沙嗲牛肉餃 $78
𝑯𝒂𝒏𝒅𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑺𝒂𝒕𝒂𝒚 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈𝒔
見到「即製」「經典」忍唔住要試吓😂 睇佢細細粒,好似好厚咁,完全係出乎意料之外!淥完個餃子皮煙煙韌韌,吸晒湯底嘅精華!個餡真心驚喜!裏面嘅沙嗲牛肉超級香,仲要係勁多湯汁!
即製經典沙嗲牛肉餃

⭐️鬼馬油炸鬼 $68
𝑫𝒆𝒆𝒑 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑫𝒐𝒖𝒈𝒉 𝑺𝒕𝒊𝒄𝒌𝒔
墨魚滑釀油炸鬼依個組合真心過癮! 油炸鬼淥完唔會淋Pat Pat,反而個香味傳咗去墨魚滑度,又爽又香口!
鬼馬油炸鬼

⭐️龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 $128
𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑽𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒃𝒍𝒆𝒔 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓
估唔到$128有咗大盤雜菜,仲好有心串好晒!而且仲有心心蘿蔔❤️ 依度已經係4人份量咗好誇張! 飽到上心口!
龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤

⭐️藍妹 $88
𝑩𝒍𝒖𝒆 𝑮𝒊𝒓𝒍

一個香噴噴雞煲,加上出色牛肉同餃子,正!

#MFJ尖沙咀 #MFJ中菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #tsimshatsuifood #hotpot
#相機食先 #尖沙咀美食 #中菜 #火鍋 #打邊爐
2023-07-16
招牌無骨鳳翼釀雞煲
手切本地牛肉
即製經典沙嗲牛肉餃
鬼馬油炸鬼
龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
2023-07-26 106 浏览
懷舊火鍋店龍鳳呈祥 @lungfung_chickenspot 以70-80年代港式為主題 店內有大量打卡位主打雞煲火鍋 更有秘製特色口味 如榴槤雞煲等5點半前離座啤酒半價🍻會員仲有9折優惠添⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🎊8月份多重賞!戴眼鏡嘅四眼仔女有著數喇只要同枱有2副眼鏡 即送三文魚刺身一客3副眼鏡即送2L生啤 4副即送海鮮拼盤一客8副即享8折再送海鮮拼盤🤓快啲訂座約朋友·🍗招牌無骨鳳翼釀雞煲雞煲可自選辣度/走辣 最後揀咗細size & 小辣 去骨雞翼釀滿墨魚滑 更加了蘿蔔 西芹增添口感炒約3分鐘後 雞翼肉質嫩滑 吸滿醬汁和芫荽香雞煲還有荀片 蓮藕 炸腐皮等🌶️好豐富又惹味·🥩牛肉拼盤雪花肥牛 手切牛肉 牛胸油 牛柏葉 牛肉粒 牛舌估唔到細size份量咁多 單看牛肉花紋已覺高質既有濃郁牛肉味又不失嫩滑口感 耐煮不易變硬·🥟經典沙嗲牛肉餃港式美食又點少得茶餐廳代表作——沙嗲牛肉精華濃縮在餃子內 香濃爆汁 想試埋五香肉丁味·🦪日本廣島蠔雖然雞煲加配龍鳳呈祥海鮮盤拼盤細可減$100但由於人數不多 便單點了海鮮 廣島蠔肥美新鮮·🥗豐盛雜菜拼盤滿滿的一壺蔬菜 有白蘿蔔 番茄 金針
以70-80年代港式為主題 店內有大量打卡位
🍺藍妹啤酒
雞煲治病 啤酒續命!5點前半價非常抵 大大杯
整體食物質素高 佩服在裝修餐具上所花的心思
適合朋友/家庭聚會 或訪港旅客 感受懷舊香港
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
打卡able 雞煲火煱店,以7、80年懷舊香港做主題,最特別當然係一對婚禮佈景「龍鳳」招牌,好似去左舊式酒樓咁!餐廳連餐具都切合餐廳主題用上大公雞碗🐔,又有乒乓球餐桌、霓虹燈牌等打卡位,在場仲不斷播放經典懷舊歌🎼 向昔日樂壇天皇天后致敬,甚有風味,真的身處懷舊香港食野既感覺。餐廳除左招牌無骨🐔雞翼釀雞煲外,仲有其他特色秘製雞煲:鹹蛋黃醬雞煲,鹹蛋黃醬鹹香帶沙感;仲有期間限定:榴槤惹味辣雞煲。✨招牌無骨鳳翼釀雞煲(選了BB辣🌶)S $278嚴選優質三黃雞又去骨雞翼,入面釀咗墨魚滑+籮蔔,西芹,啖啖肉又有口感,第一次食雞煲唔洗lur 骨 加埋 秘製既雞煲醬,好正!-食完雞煲可以揀豬骨湯或雞湯打邊爐🍲。醬介:蒜蓉,莞荽,辣椒,蔥 $24@✨即制經典沙嗲牛肉餃 $78朋友大讚👍🏻 入口滿滿沙嗲汁,好惹味😋✨龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 $1287款菜都好大size,而且擺盤非常有心思✨龍鳳呈祥牛肉拼盤 $338有6款不同牛肉部位:牛頸脊充滿油花且肥嫩有彈性;雪花肥牛 牛味香濃;一口牛肉粒,緊實有嚼勁;稀有牛胸油係牛既軟組織;仲有爽口牛栢葉和薄切牛舌👅。✨ 龍鳳呈祥海鮮拼盤(S) $498蜆,扇貝,聖子

✨招牌無骨鳳翼釀雞煲(選了BB辣🌶)S $278
-食完雞煲可以揀豬骨湯或雞湯打邊爐🍲。
醬介:蒜蓉,莞荽,辣椒,蔥 $24@

✨即制經典沙嗲牛肉餃 $78
朋友大讚👍🏻 入口滿滿沙嗲汁,好惹味😋

✨龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 $128
7款菜都好大size,而且擺盤非常有心思

✨龍鳳呈祥牛肉拼盤 $338

✨ 龍鳳呈祥海鮮拼盤(S) $498
蜆,扇貝,聖子,蝦
打邊爐唔小得新鮮,美味😋

✨龍鳳呈祥手打蝦丸 $98
又圓又大粒,蝦膠打得好彈牙,可以encore⭐️

✨藍妹🍺 @$88
打邊爐梗係要啤番兩杯🍻,清熱氣啊😌

📍龍鳳呈祥火鍋雞煲
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
2023-07-22 66 浏览
同舊同事黎到尖沙嘴龍鳳呈祥雞煲火鍋聚一聚,貪呢度裝修懷舊,打卡位多🤟🏻雖然我年紀未至於屬於嗰個年代,不過酒樓龍鳳裝置小時後都有見過下🤣🌟招牌無骨鳳翼釀雞煲細(小辣) 🐓同麻甩佬食飯最有feel梗係食雞煲🤣呢個雞煲特別在全部都係釀雞翼,開頭都無留意,原來每隻雞翼都去左骨,中間重釀左蝦滑同紅蘿蔔/芹菜等…醬汁又濃又惹味👍🏻店員幫我哋翻炒幾下,滾一分鐘食得🤟🏻配料重有腐竹 、洋蔥🧅、荀….留意雞翼唔好煲太耐,趁嫩食!🌟龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)牛肉拼盤入面有手切牛肉、牛胸油、雪花肥牛、牛柏葉、牛舌同牛肉粒,賣相精緻,份量都唔少樣,牛肉味濃肉嫩軟滑,連牛肉粒都夠腍滑😍 牛舌大塊爽脆,重食到久違了的牛柏葉,索左雞煲汁特別好味👏🏻🌟即制經典沙嗲牛肉餃牛肉餃子未試過,「沙嗲牛肉」釀入餃子餡夠哂特別,牛肉味勁濃,沙嗲牛關注組嘅朋友唔好錯過!🌟手打蝦滑、花枝墨魚滑雙拼食蝦滑最怕食到又梅又胜味,呢個絕對新鮮,一份有兩大條,鮮甜,爽口👍🏻🌟龍鳳呈祥「豐盛」雜菜拼盤 真心「豐盛」既蔬菜拼盤🥗 pack到實一實份量夠3-4位食,有心形且清甜既蘿白、蕃茄、粟米、菇類….兩個人真食唔哂😅🌟自家製陳年鹹檸七 朋友啤一啤,

🌟招牌無骨鳳翼釀雞煲細(小辣) 🐓

🌟龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

🌟即制經典沙嗲牛肉餃

🌟手打蝦滑、花枝墨魚滑雙拼

🌟龍鳳呈祥「豐盛」雜菜拼盤

🌟自家製陳年鹹檸七
朋友啤一啤,我就叫左鹹檸七 。原粒鹹檸檬,冰凍七喜飲落清涼解渴,打邊爐岩哂,唔夠喉再叫左權梳打水,加落去依然好夠鹹檸味👍🏻
2023-07-22 59 浏览
今個星期日,我同屋企人一齊計劃咗食火鍋,話咁快,就決定去咗尖沙咀嗰間龍鳳呈祥火鍋雞煲。呢間餐廳有唔少出名嘅湯底,我地揀咗自家製陳年鹹檸七同龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)同大碗嘅龍鳳呈祥牛肉拼盤。心情:嚟到火鍋店,我嘅心情真係好興奮,好耐冇食火鍋啦!同埋同屋企人一齊食,氣氛都好融洽,期待呢餐真係好高。食火鍋係我地一家人嘅傳統活動,由細到大,每逢天氣凍嘅時候,我地都會齊齊嚟食火鍋。而今日,都特別嘅因為有啲開心嘅事要同屋企人分享。講咗幾句笑話,氣氛更加熱鬧。今日同我一齊嚟嘅係我爸媽同我個仔。我爸係個食肉獸,而家係佢最期待嘅時候。我媽係個瘦嘅人,不過佢係我地嘅鍋底專家,每次都會悉心炮製出最美味嘅湯底。我個仔,哈哈,就係個麻辣控,佢嗰碗湯底擺嘅辣椒就係一道風景。龍鳳呈祥嘅自家製陳年鹹檸七真係一流,湯底濃郁而又帶微微鹹檸味,牛肉亦都新鮮咬口。而龍鳳呈祥牛肉拼盤都唔錯,牛腩同牛肉片都煮得剛剛好。不過,我個人最愛係佢哋嘅自家製陳年鹹檸七,咁嘅湯底喝完真係回味無窮。

2023-06-22
2023-07-19 84 浏览
經openrice找到這間餐廳,諗住裝修很特別,所以就想特意來試試,怎知道原來一切都很普通,價錢也偏貴,食物質素都只是普通,指定要吃的雞煲也沒什麼特別,整體性價比不高,應該不會有下次了
2023-07-18 63 浏览
尖沙咀真係好多嘢食呀,今次試咗龍鳳呈詳嘅雞煲火鍋☺️推介呢個廣島蠔雞煲,四隻大大隻嘅生蠔,好肥美,啲雞都勁入味,而且好嫩。煲入面仲有洋蔥、腐竹、笋等等,都勁入味。食完就加湯打邊爐,我哋點咗細嘅牛肉拼盤,有六種牛嘅部位,最好味係薄嘅牛肉,厚嘅都唔錯,好重牛味,另外仲有牛舌、牛粒等。另外推介食沙嗲牛肉餃,真係好重沙嗲牛味,好特別。仲點咗手打蝦丸,好彈牙。另外蔬菜拼盤都好豐富。仲有飲品選擇都唔少,我就飲咗藍妹,朋友飲咗鹹檸樂,啱晒打邊爐☺️
尖沙咀真係好多嘢食呀,今次試咗龍鳳呈詳嘅雞煲火鍋☺️

[初嘗-經典沙嗲牛肉餃]打卡港式雞煲店,以香港70至80年代為設計主題,帶來濃厚的復古感覺,影相打卡絕對一流。手機落單好方便,而且可以選擇辣度 食火鍋每次都必配一杯,今次這杯從配件到粒咸檸,都好港味絕對有別與平時飲咸檸七的風味招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)$278辣度可自行選擇,我們選擇小辣雞翼入面釀了很多餡料香味具全,雞翼是去骨肉嫩令人滿意龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)$338有多款不同部位的牛肉每一款份量剛剛好牛肉新鮮肉味濃😋呢度最有特色的除了招牌無骨鳳翼釀雞煲還有打邊爐一上枱的蔬菜盤好用心有造型份量又大,而且新鮮的沙嗲牛肉餃的沙爹牛肉味濃牛爽這份餃子一個人怒吃了3粒,好好味
[初嘗-經典沙嗲牛肉餃]

手機落單好方便,而且可以選擇辣度
火鍋每次都必配一杯,
今次這杯從配件到粒咸檸,都好港味
絕對有別與平時飲咸檸七的風味

招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)$278
辣度可自行選擇,我們選擇小辣
雞翼入面釀了很多餡料
香味具全,雞翼是去骨
肉嫩令人滿意

呢度最有特色的
除了招牌無骨鳳翼釀雞煲
還有打邊爐
一上枱的蔬菜盤好用心
有造型份量又大,而且新鮮的

沙嗲牛肉餃的沙爹牛肉味濃牛爽
這份餃子一個人怒吃了3粒,好好味

2023-05-21
午餐
  • 自家製陳年鹹檸七
  • 招牌無骨鳳翼釀雞煲
  • 龍鳳呈祥雜菜拼盤
  • 經典沙嗲牛肉餃
邊爐控二訪打卡港式雞煲店,懷舊裝修週圍都係打卡位,好似去咗6/70年代婚宴現場咁
味道比起第一次好似有D退步,唔知係咪因為有DISCOUNT嘅關係
佢去到31/5前,只要你電話有指定數字,最多可享全單加一前7折優惠,特價食品除外
🥢日本廣島蠔雞煲(一隻) BB辣$298+$50
上檯之後計時1分鐘熄火就可以食啦,但因為佢本身已經煮熟哂攞出黎再加熱1分鐘,所以一打開食嘅時候其實唔算太熱,但蠔好大隻,煮熟咗之後都冇變細,而且好鮮甜,數量大概有6-7隻左右。
雞件好鞋下…而且佢都算多汁,越食越咸,唔推薦叫呢款雞煲

🥢自家製陳年鹹檸七配七喜$38
打邊爐飲呢款飲品超解渴,正!

🥢頂級安格斯牛肉(小)$228
有牛味同時都有咬口,價錢同份量成正比

🥢龍鳳呈祥海鮮拼盤二人盛$288
唔推介,新鮮唔係話唔新鮮,但食唔到鮮甜味

🥢龍鳳呈祥鮮蝦鳳尾餃(6粒)$88
大推,蝦肉彈牙,成隻蝦包入餃子入面,好CREATIVE,連埋入面D豬肉一齊食好好味

🥢滋潤菊花蜜$68
比想像中無咁甜,配合打邊爐飲有解漏功效

迷你自家製魚皮 (迎新會員送)
Download手機APP成為會員之後送嘅反而好有驚喜

日本廣島蠔雞煲

🥢日本廣島蠔雞煲(一隻) BB辣$298+$50
雞件好鞋下…而且佢都算多汁,越食越咸,唔推薦叫呢款雞煲

🥢自家製陳年鹹檸七配七喜$38
打邊爐飲呢款飲品超解渴,正!

🥢頂級安格斯牛肉(小)$228

滋潤菊花蜜

🥢滋潤菊花蜜$68
比想像中無咁甜,配合打邊爐飲有解漏功效

迷你自家製魚皮

迷你自家製魚皮 (迎新會員送)
Download手機APP成為會員之後送嘅反而好有驚喜,即炸魚皮香酥脆好滋味

龍鳳呈祥火鍋雞煲

滋潤菊花蜜
迷你自家製魚皮
  • 龍鳳呈祥鮮蝦鳳尾餃
2023-07-16 39 浏览
同朋友黎到尖沙咀火鍋。餐廳以7、80年舊香港為主題裝修。最特別當然係好似酒樓果對「龍鳳」招牌~🥢招牌無骨鳳翼釀雞煲揀了BB辣嘅雞煲醬汁,最正!係去骨雞翼入面釀番啲雞肉同埋紅蘿蔔。雞肉飶味,口感滑嫩得黎又會有啲咬口。而食完雞煲就可以揀豬骨湯式者雞湯打邊爐。🥢即制經典沙嗲牛肉餃幾特別,可以一試🥢龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 7款菜都好大size,而且擺盤非常有心思🥢龍鳳呈祥牛肉拼盤有6款不同牛肉。牛肉同牛粒質地新鮮、牛胸油爽口、牛舌彈牙、牛栢葉都好好味!🥢日本廣島蠔大大粒,入口新鮮肥美🥢自家制陳年咸檸七配七喜懷式原粒大大個咸檸檬加汽水,解渴致上~

🥢招牌無骨鳳翼釀雞煲

🥢即制經典沙嗲牛肉餃
幾特別,可以一試

🥢龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
7款菜都好大size,而且擺盤非常有心思

🥢龍鳳呈祥牛肉拼盤

🥢日本廣島蠔
大大粒,入口新鮮肥美

🥢自家制陳年咸檸七配七喜
懷式原粒大大個咸檸檬加汽水,解渴致上~
2023-07-11
  • 自家製陳年鹹檸七
2023-07-10 47 浏览
#fatchubelly 尖沙咀📍龍鳳呈祥火鍋雞煲(尖沙咀)首先一入店就被店鋪既玩味吸引😻非常懷舊而且玩味十足 充滿打卡位 有足球機有得食有得玩🙌💥招牌無骨鳳翼釀雞翼平時好少食雞翼但呢度既雞翼係釀咗甘筍同雞肉🍗比一般雞件既雞煲有心思而且醬汁非常入味 🫙💥日本廣島蠔蠔係XL size 😽用食完雞煲既醬汁打邊爐鮮味得泥又入味🥰💥龍鳳呈祥牛肉拼盤牛舌,牛頸脊,雪花肥牛,牛胸爽,牛柏葉🐮全部都牛味十足 😋牛柏葉夠爽口雖然每款份量唔多 但勝在每款都有 😛所以好滿足🥰💥即製經典沙嗲牛肉餃以沙嗲牛肉作為餡料嘅餃子😍真心惹味餃子皮厚薄適中 非常推介🫶🏼💥龍鳳呈祥豐盛蔬菜拼盤🥗賣相已經非常igable蘿蔔仲係心型切❤️‍🔥份量好足夠油麥菜🥬蘿蔔🥕蕃茄🍅蓮藕等等而且全部都好新鮮👍總括而言,呢間新式雞煲唔只環境好☑️食物都非常有誠意款式選擇多💁🏽‍♀️非常推介被大班朋友聚餐🥘
#fatchubelly 尖沙咀

📍龍鳳呈祥火鍋雞煲(尖沙咀)

首先一入店就被店鋪既玩味吸引😻

蠔係XL size 😽
用食完雞煲既醬汁打邊爐
鮮味得泥又入味🥰

💥龍鳳呈祥牛肉拼盤
牛舌,牛頸脊,雪花肥牛,牛胸爽,牛柏葉🐮
全部都牛味十足 😋

蘿蔔仲係心型切❤️‍🔥
份量好足夠
油麥菜🥬蘿蔔🥕蕃茄🍅蓮藕等等
而且全部都好新鮮👍

總括而言,呢間新式雞煲唔只環境好☑️
食物都非常有誠意
款式選擇多💁🏽‍♀️
非常推介被大班朋友聚餐🥘
2023-07-10
  • 招牌無骨鳳翼釀雞煲
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
2023-07-10 52 浏览
星期五晚同屋企人黎到呢間香港懷舊主題雞煲火鍋店食雞煲,餐廳由環境、擺設到碗碟🍽️都係充滿懷舊特色。而且一路食一路聽住懷舊歌曲🎼幾有特色😝食物款式方面,有多種唔同口味嘅雞煲同埋特色火鍋配料。🍴招牌無骨鳳翼釀雞煲(細份$278)無骨鳳翼即係雞翼去骨,釀入墨魚滑,裏面釀左芹菜同埋紅蘿蔔粒🥕食起上嚟口感更豐富,醬汁香濃惹味,腐竹同埋杏鮑菇索哂汁,幾正 😋🍴龍鳳呈祥牛肉拼盤(細份$338)拼盤份量都唔少,包括有:牛舌、手切肥牛、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒同雪花肥牛,整體嚟講各款肉都有肉味,個人比較鍾意牛胸油,口感爽滑👅有油香~🍴即製回味五香肉丁餃子($98/八隻)餃子係自家的即制🥟餃子皮比較厚實,幾有嚼勁👄包住左原粒五香肉丁,味道唔會好似一般五香肉丁咁咸,幾特別~🍴即製經典沙嗲牛肉餃($78/六隻)餃子飽滿,包住咗沙嗲味道嘅免治牛肉,沙嗲味幾突出,仲有少少花生香🥜🍴龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤($128)拼盤有蕃茄🍅心形蘿蔔、蓮藕、粟米🌽娃娃菜等,款式豐富~🍴自家製陳年鹹檸七($38)甜中帶咸,帶微酸,飲落幾清爽。

食物款式方面,有多種唔同口味嘅雞煲同埋特色火鍋配料。

🍴招牌無骨鳳翼釀雞煲(細份$278)

🍴龍鳳呈祥牛肉拼盤(細份$338)

🍴即製回味五香肉丁餃子($98/八隻)

🍴即製經典沙嗲牛肉餃($78/六隻)

🍴龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤($128)
拼盤有蕃茄🍅心形蘿蔔、蓮藕、粟米🌽娃娃菜等,款式豐富~

🍴自家製陳年鹹檸七($38)
甜中帶咸,帶微酸,飲落幾清爽。
2023-07-08 154 浏览
又來吃懷舊裝修的餐廳,同樣是以香港70,80年代為主題,但主打不是火鍋而是港式雞煲 ❣︎ 還有榴連雞煲、鳳梨雞煲等特式口味◉‿◉環境全部餐具都很復古( ´ ▽ ` )ノ整家餐廳都很打卡喔,復古的唱片機是真的!一直播着70,80年代的廣東話歌,還有個婚禮舞台,旁邊有百家姓卡牌供顧客更換,真的像一個結婚場地呢~~ 日本廣島蠔雞煲 $248(半隻雞) 雞煲份量大,醬汁很濃郁,選了小辣,也不算辣,吃上去口味偏甜,較合適不太能吃辣的朋友,雞肉質感正常,日本廣島蠔滲滿了醬汁,和雞煲也挺配的。 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) $338 雞煲汁就算加了雞湯,味道依然濃郁。牛肉拼盤包括了牛舌片、手切牛肉、牛胸油 牛柏葉、牛肉粒及雪花肥牛。細拼盤絕對夠2個人食,牛舌片頗有嚼勁,牛胸油索脆,又能吸汁,牛肉粒有驚喜,就算煮久了也不會韌。 經典沙嗲牛肉餃(6粒) $78 有新意,吃下會爆汁,加上湯底又夠濃,重口味之選! 大蜆 $88 大蜆新鮮亦清洗得乾淨,$88有8隻,價格還可以。 豐盛雜菜拼盤 $128 豐盛雜菜拼盤果然名不虛傳(⊙_⊙) 超!大!份!有蕃茄、蘿蔔、蓮藕、金菇、木耳、娃娃菜等等,點這個蔬菜拼盤用

日本廣島蠔雞煲 $248(半隻雞)

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) $338

經典沙嗲牛肉餃(6粒) $78
經典沙嗲牛肉餃(6粒)
有新意,吃下會爆汁,加上湯底又夠濃,重口味之選!

大蜆 $88
大蜆
大蜆新鮮亦清洗得乾淨,$88有8隻,價格還可以。

豐盛雜菜拼盤 $128
豐盛雜菜拼盤
豐盛雜菜拼盤果然名不虛傳(⊙_⊙) 超!大!份!有蕃茄、蘿蔔、蓮藕、金菇、木耳、娃娃菜等等,點這個蔬菜拼盤用來品嚐湯底一流。

自家製陳年鹹檸七 $38
自家製陳年鹹檸七
可轉配七喜為可樂或無糖可樂,我就轉配為無糖可樂,想不到還挺配的,在家也可以試試!
大蜆
豐盛雜菜拼盤