路過幾次,鋪面裝修感覺有點誠意,今次就進去吃個晚飯。點了豬扒肉燥飯,等候的時間四處張望,才發現就是之前偶爾在雜誌會看到的那個明星開的茶餐廳。鋪內明星照片和簽名都不少,環境也算乾淨。點餐後等候時間不算太久,豬扒肉燥飯的賣相也不錯。豬扒很大很鬆軟,只是肉燥有點太少。整體來說只可以說不差,價錢尚算合理,不抱太大期望的話,都可以不妨一試。
路過幾次,鋪面裝修感覺有點誠意,今次就進去吃個晚飯。
鋪內明星照片和簽名都不少,環境也算乾淨。
豬扒肉燥飯
豬扒肉燥飯
中秋節夜晚收工林住食餐重口味宵夜開心下,貪龍鳳近屋企,又夠出名,應該會好正。結果超中伏。作為招牌推薦菜式的「秘制雞翼辛辣麵」,竟然係俾一盆清水煮即食麵俾我(水仲唔夠滾)然後扔兩包即食麵調味包比我自己落手倒落盆面度。我真係當場懵左半分鐘唔識得俾反應。而且標榜自己傳統冰室,所有凍飲竟然用塑料杯裝,完全破壞用餐feel。

我真係當場懵左半分鐘唔識得俾反應。

2016-09-16
$56 (宵夜)
2016-07-16 318 浏览
D食物有種平凡顯不平凡,未食覺得有D貴,食左覺得超值。D店員好親切,做野又快,又爽手,like爆。但系杯椰汁涼粉冰D味有D淡,但上面個雪糕又值反回票價。店內裝修懷舊得黎幾新淨。
2016-07-16 309 浏览
Originally I went to the Tai Hang branch on Wed evening but surprisingly the cafe was closed, not sure whether they did not open on specific nights or whatever, but then decided to revisit it again during lunch, this time going to the Tin Hau one where I used to live nearby.The decoration is quite interesting with a lot of color and big signs, basically putting the whole menu on the wall. A typical HK cafe setting, I had a tea set which included a Pineapple Bun, Scrambled Egg and Ham, Home-made
The decoration is quite interesting with a lot of color and big signs, basically putting the whole menu on the wall. A typical HK cafe setting, I had a tea set which included a Pineapple Bun, Scrambled Egg and Ham, Home-made Chicken Wings with Spaghetti in Soup. I also had a Pineapple Special Drink.
Pineapple Bun
Frankly the pineapple bun is not particularly good. Yes, it has been toasted slightly so the skin is flaky but if it could be heated a bit to be warm and softer in texture it would be more ideal.
Ham & Scrambled Egg
The ham and scrambled egg is decent, with the egg supposed to be a signature dish. It is smooth and silky, folded in a few layers but again it is lacking a bit of the extra to make it outstanding.
The spaghetti is fairly good, cooked to the right chewiness, and the chicken wings are marinated and braised well with good flavors.
The pineapple drink is a ripe-off with only a few pieces of pineapple, some syrups and soda, plus a lot of ice. I could easily finish the drink in one suck through the straw. So while it is pretty, it is certainly not worth the price.
The bill on the day is $96, with Ivy just taking a macaroni with ham. It is quite expensive in a cafe standard. The services in this branch however are reasonably good however.
My overall rating is 38/100.
2016-07-16
2016-06-29 454 浏览
之前聽一個朋友講其實天后嗰邊都好多嘢食,但平時要上班,今日唔洗返工就心癢癢,就叫上表妺過去行下,講就話過去閑逛下,其實我系為左去穩食。飲完早茶就出發過去喇,一邊行街一邊穩食,呢邊的確幾多食店,好多都系火鍋同日韓式料理類,因為九龍都好多呢D店,所以就繼續行,行到龍鳳冰室時,往店入邊睇,見到墻上貼住好多明星相,就感興趣想試下。呢度睇嚟扒類比較出名,肉松雞扒意麵,睇嚟呢度出品都系大分量,肉松好多,雞扒都好大件,豬扒飯嘅豬扒更系我見過最大分量嘅,夸張D講句差唔多有成隻碟咁大,仲配左一小分量嘅炒滑蛋,豬扒煎得好靚,滑蛋都唔錯,幾濃奶香味,而且嫩滑。
2016-06-12
2016-06-09 215 浏览
樓下間龍鳳冰室,日日朝早都見到有好多人,而且店入面都有好多明星嘅相~~搵日得閒就落嚟試下啦~~睇咗下個牌,龍鳳冰室仲有幾間分店嘅,得閒可以去試試!點咗A餐同B餐~~A餐有菠蘿包、炒蛋、通心粉同埋凍奶茶...菠蘿包嘅外皮香酥,入面嘅黃油好正!!炒蛋我最鐘意!有濃濃嘅奶味,好香嫩。通心粉,食落去覺得唔系好入味,不過配湯一齊食都ok。凍奶茶,有啲甜,不過味道都係好香醇嘅·~~呢度裝羹嘅容器好特別,好復古~!!我鐘意...B餐有午餐肉配炒蛋湯麵同埋凍奶茶。午餐肉好正,麺用嘅系出前一丁,比起通心粉我會更加鐘意麺嘅口感!!!
睇咗下個牌,龍鳳冰室仲有幾間分店嘅,得閒可以去試試!
菠蘿包嘅外皮香酥,入面嘅黃油好正!!
凍奶茶,有啲甜,不過味道都係好香醇嘅·~~
呢度裝羹嘅容器好特別,好復古~!!我鐘意...
2016-05-23
$48 (早餐)
2016-06-01 281 浏览
今天到圖書館,順道到天后MTR附近晚餐。走著走著,來到這家茶餐廳。門口貼上很多餐牌,看來有很多款式,於是入內就座。內堂大大隻字寫著:香滑奶茶。套餐的飲品,一於要熱奶茶吧!大碗飯,菠蘿包,炒蛋,意粉都很正常。但最後來到奶茶就中伏了。無茶香 無茶味 不夠醇 味淡如水 只是一杯啡色的熱飲, 真是不知自己在飲什麼。 還要冒著把牙齒染黃的風險!!!! 這是晚市中段,水吧應該不會再拉一壺新茶!也許是我唔好彩吧!
今天到圖書館,順道到天后MTR附近晚餐。
走著走著,來到這家茶餐廳。
門口貼上很多餐牌,看來有很多款式,於是入內就座。
內堂大大隻字寫著:香滑奶茶
套餐的飲品,一於要熱奶茶吧!
大碗飯,菠蘿包,炒蛋,意粉都很正常。
但最後來到奶茶就中伏了。
無茶香
無茶味
不夠醇

味淡如水

只是一杯啡色的熱飲,

真是不知自己在飲什麼。

還要冒著把牙齒染黃的風險!!!!

這是晚市中段,水吧應該不會再拉一壺新茶!
也許是我唔好彩吧!
2016-05-21 225 浏览
2016.05.20落大雨想搵間舒服啲既食肆坐下....被門口五顏六色的相吸引入去.....起初都諗唔到呢間冰室係藝人開叫咗兩個餐1)龍鳳特餐 菠蘿包 - 翻叮 炒蛋火腿 - 凍的 雞翼湯意粉 - 雞翼似發育不良2)龍鳳暖笠笠鍋仔焗飯 完全被佢個名吸引先會點呢個餐 黎到係個錫紙兜焗飯 強差人意 完全同幅圖係兩回事價錢正常冰室/茶記價錢,但係食物質素就😨求其入去一間茶記都唔會啲炒蛋火腿係冰冷啦係咁易叮返熱俾人食都有啲heart呢間野真係不可一,不可再
2016.05.20

落大雨想搵間舒服啲既食肆坐下....
被門口五顏六色的相吸引入去.....
起初都諗唔到呢間冰室係藝人開

黎到係個錫紙兜焗飯
強差人意
完全同幅圖係兩回事
龍鳳暖笠笠鍋仔焗飯
價錢正常冰室/茶記價錢,但係食物質素就😨
求其入去一間茶記都唔會啲炒蛋火腿係冰冷啦
係咁易叮返熱俾人食都有啲heart

呢間野真係不可一,不可再

2016-05-20
2016-05-19 500 浏览
行吓行吓街,有少少口渴,就近有間【龍鳳冰室】,就鑽入去試試。之前已經試過大坑總店,估唔到三年多內已陸續開多三間分店,明星效應真的有些吸引力,即使老闆並非甚麼大明星。一間標準的港式茶餐廳,整體格局還要是70、80年代的那種舊式茶餐廳,即枱與枱之間擠逼、地方油淋淋,給人一種凌亂的感覺;但又缺少了老區舊式茶餐廳的那種老派氣氛及人情味。裝修上模仿近年成為潮流的「摩登色彩 x 懷舊風格」的新派茶餐廳;但又做得不倫不類,缺少了新派懷舊風茶餐廳的空間感。總之,一句講哂,兩頭唔到岸。但既然可以在短短三兩年間開了四間店,總有其優勝之處,就是電視明星效應。小小的一間餐廳,一堵牆上掛滿了電視明星照片。當中最吸引小妹老公注意力的,就是尚未發福、仍然在最索階段的苟姑娘。雖然並沒有特色的茶餐廳設計風格、室內環境又非常一般,但茶餐廳必備的不銹鋼刀叉以及獨立包裝的砂糖,卻用了一個50、60年代非常流行的廉價搪瓷有耳漱口盅盛載,總算是一個特色。紅色封面餐牌上面的【龍鳳冰室】四個燙金大字已經有所褪色,實在有點不太好看。主要只是想喝杯凍奶茶,所以只點了一個下午茶餐珍寶法蘭西多士 ($32,凍飲加$3),另外加多一杯凍利賓納
紅色封面餐牌上面的【龍鳳冰室】四個燙金大字已經有所褪色,實在有點不太好看。主要只是想喝杯凍奶茶,所以只點了一個下午茶餐珍寶法蘭西多士 ($32,凍飲加$3),另外加多一杯凍利賓納($18)。法蘭西多士從來都不是便宜的茶餐廳食品,這可能是傳統的問題吧。60年代的街邊鐵皮大排檔根本就沒有炸爐,所有的出品都是用一個非常簡單的平底鑊明火炮制。要做一份西多士所必須的油炸程序,對大排檔廚師來說是一件非常麻煩的事情。
到了今時今日,與其他茶餐廳食品比較,法蘭西多士始終也是一較麻煩的出品。即時考慮這個因素,但與同級數的茶餐廳比較,$32也似乎貴了一點。何況這裡的裝修並不是一間高級茶餐廳的格局,心理感覺上配不上這個價錢。但見到件西多士後,印像有點改觀。
法蘭西多士(下午茶餐)
用上了兩件超厚身麵包,滲透了足夠的蛋漿,表面也炸得非常金黄,再加上西多士面的那一大件牛油,就更加討人歡心。整體感覺是一件非常傳統的港式茶餐廳法蘭西多士。
切開西多士,看見横切面就更加有驚喜!兩塊麵包之間原來塗上了一層厚厚的花生醬!先不要說很多茶餐廳的所謂西多士已經退化到只有一塊麵包,根本就是完全不能接受;即使有部份茶餐廳仍然保持傳統的製作方法用上了兩塊麵包,但也只是薄薄的麵包,中間的花生醬或果占更是少得可憐。
再切開一小角放入口中咀嚼,除了花生醬味道之外,也感受到麵包表面的香脆,以及糖漿的濃甜。麵包除了表面香脆之外,內裡也相當鬆軟。整體而言,這是一件相當不錯的法蘭西多士。

印像之中,上一次在大坑的總店曾經幫襯過其他熱食及炒粉麵之類,當時已經覺得非常一般、價錢偏貴。再看看其他【龍鳳冰室】的食評,也只是好壞參半;嚴格來說,喊臉食評還要多一點。大部份食評都是批評價錢貴、粉麵差,但西多士的質素真的相當不錯啊!看來下一次只可以幫襯其他小吃。
補充一下,有一點【龍鳳冰室】真的要改善一下。堂食的凍飲,包括凍奶茶及凍利賓納,竟然都只是用即棄薄身塑膠杯,實在有點過分。
2016-05-15
法蘭西多士(下午茶餐)
2016-03-26 195 浏览
大概系三天之前吧,岩岩好我同一個friend經過龍鳳冰室附近,霖起龍鳳冰室就去咗度,可能因為時間問題吧,所以都無咩人系度,我們點了A餐同D餐,兩個人。速度好夠,平時當早餐是的,菠蘿包的味道系永遠保持系咁嘅水準,油得嚟又不會令人覺得膩,其實可以充分補充身體所需的養分。菠蘿包的口感都係好鬆鬆軟軟的,而且熱辣辣的食一啖之後就覺得非常之有幸福感。頸渴的時候整翻杯奶茶真係好舒服,奶茶的味道也是絲絲滑滑的,甜甜的感覺非常的好飲。關鍵嘅一點就係價錢方面實在係好親民咯,咁曬我咁嘅人食喇,而且環境都算乾淨,可惜就係平時嚟嘅話就遠咗啲。

2016-03-21
2016-01-16 226 浏览
最近真係都無乜時間係屋企食早餐,一般都會係出面解決。既然係出面食啦,我覺得唔單止要食得好,仲要食得精。就好似我今日呢間咁,就好啱我口味啦 口有啲乾,嚟兩杯冰鎮奶茶濕濕口先,奶茶味道好濃郁,一飲就知道佢比較正宗,而唔係出面有啲奶粉兌水,好稀好難飲果種 千層蛋就係普通噶炒蛋,不過蛋噶味道要比一般噶炒蛋味道淡,菠蘿包唔錯,新鮮出爐,而且酥皮好香好脆 。通粉入面加左火腿同粟米,味道雖然清淡,但非常健康 午餐肉千層蛋麵,蛋噶軟熟度啱啱好,午餐肉好大舊吖,滿足曬我想食肉噶心情。 碳烤肉鬆豬扒加炒麵,我好鍾意呢種混搭feel,肉鬆同豬扒一齊食,口感好特別
2016-01-14
$58 (早餐)
2016-01-03 307 浏览
龍鳳冰室系屋企附近都幾出名,我得閒都會過去食下嘢,去周圍轉下。早上去食個菠蘿包,顏色又靚,睇落都好有食慾喇,其實佢嘅味道就麻麻,豬扒菠蘿包朝早食會覺得比較肥膩,不過都算唔錯喇,食完整翻杯招牌黃金菠蘿冰,正爆,奶茶最好就唔好點喇,實在是令人無法恭維吖,口味獨特嘅就可以試下嘅。花生多士呢間龍鳳冰室做得好食,口味清淡嘅可以自己抹煉奶或者花生醬,重口啲就可以兩個都加多啲,花生醬好好味,俾市面上一般嘅醬味道更加濃,花生為更為純正。環境麻麻,但係熟客多,所以服務都好熱情。
早上去食個菠蘿包,顏色又靚,睇落都好有食慾喇,
2015-12-31
$100 (早餐)
2015-12-30 292 浏览
今日因工作需要, 去左天后同朋友一齊食飯,係繁忙既商業區揾食,真係好難,所以見到餐廳內仲有位可坐就即刻仆入去LA  ~~~ 龍鳳餐廳食物種類選擇都OK, 價錢合理, 平均$50一個人頭裝修比較懷舊,食物選擇都OK 多待應都好有笑容咖喱味唔錯,唔係好辣,魚柳都好淋,唔腥亦冇雪味,汁足夠食晒成個飯, 但我唔覺有椰汁味..吉豬炸得唔錯,香脆普通茶餐廳質素
今日因工作需要, 去左天后同朋友一齊食飯,
係繁忙既商業區揾食,真係好難,

食物種類選擇都OK, 價錢合理, 平均$50一個人頭
裝修比較懷舊,食物選擇都OK 多
待應都好有笑容
焗椰香咖喱吉列魚
咖喱味唔錯,唔係好辣,魚柳都好淋,唔腥亦冇雪味,
汁足夠食晒成個飯, 但我唔覺有椰汁味..
吉豬炸得唔錯,香脆

普通茶餐廳質素
2015-11-24
焗椰香咖喱吉列魚
2015-12-14 215 浏览
很久前去龍凰吃過一次 覺得唔太特別今次朋友話想試就儘管一試 睇下有冇改變買左外賣拎走 香煎雞排/滷水汁雞翼配秘製肉燥飯怕太多肉燥會令飯濕透或怕味道過鹹可以裝起肉燥味道真係有點鹹不過同時有陣甜豉油味雞排連皮煎香 肉質嫩滑不會乾爭爭 醬汁肉量不多 口味偏甜但又不失鹹味 好港式而四隻肥美的雞翼同樣嫩 有濃濃滷水香飯量夠多不過唔會食最後得翻啲餡或者飯份量絲毫沒偷工減料足夠吃得飽飽店員幾友善俾你慢慢睇餐牌 凍飲不用加錢 整體感覺不錯
很久前去龍凰吃過一次 覺得唔太特別

店員幾友善俾你慢慢睇餐牌 凍飲不用加錢
整體感覺不錯
外卖自取
2015-10-27 134 浏览
砲台山站至天后站食肆林立,一點鐘左右人非常多,之前已經好多次路過龍鳳冰室均未有機會品嚐,今日難得同事雅興建議。門面裝修非常懷舊,牆面掛滿明星光顧照片,午餐時間客人也不多,餐牌選擇多,但千遍一律,如椰香焗××× 就有7、8款,左後選了咖哩焗雞排飯+凍奶茶少甜$52,同事選擇雞翼辛辣面無飲品$38。先上凍奶茶,茶味香濃,但非常甜,是落單阿姐無寫少甜還是水吧標準就是這樣呢?不過還可以接受。接著上辛辣麵,完全跌晒眼鏡,一碗熱水入面裝著辛辣面伴有少少粟米粒,味包自己加,三隻雞中翼另上。我的焗飯賣相尚可,咖哩汁還算惹味,雞排完全唔得,咬落去好硬,還未加熱透,加上有陣霉肉味,可以判斷雞排已經煎熟一段時間並涼透,再加熱時間也不足,真系非常無誠意。這樣的出品難吸引我回頭服務中規中矩

這樣的出品難吸引我回頭

服務中規中矩