2024-07-13 1511 浏览
餐廳出咗一個{夏遇良食} Menu ☀️係專門為夏天而設嘅☀️尋跡山野 時品夏味;山野有物 美餚當季時,梗係要去約個飯局啦!👯👯🖤黑蒜螺頭湯,係用黑蒜作為湯水材料,配以蟲草花及螺片等食材,熬煮成補益肝腎、滋陰養顏既養生湯水,飲落口好順滑🍜🤍杏香脆皮小棠菜,本身仲以為真係菜,原來係墨魚粒+杏仁脆脆,墨魚滑混入左喺小棠菜粒,外層煎得香口,好特別☺️☺️🤍💛鴛鴦帶子蒸豆腐,蒸豆腐嘅擺盤好靚,鴛鴦即係解入邊係啡色嘅肉碎;另一邊就係黃色嘅馬蹄,口感都幾特別,帶子新鮮,蒸得啱啱好👏👏💚黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉,咁大個人都係第一次食黃瓜花,真係比較少見,原來口感係咁爽脆雞樅菌都比較少見,原來係好爽口既菇,味道都幾濃再配上惹味嘅豬頸肉,辣辣地!!🧡貝貝南瓜蛋白蝦仁🍤呢個都幾華麗,係成個南瓜🎃鋪上蛋白同埋蝦仁,好健康呀💛最後叫咗個海皇泡飯,湯好清甜,入面主要係翠玉瓜蝦仁,飲完一碗又一碗🤣
餐廳出咗一個{夏遇良食} Menu ☀️
係專門為夏天而設嘅☀️
尋跡山野 時品夏味;
山野有物 美餚當季時,梗係要去約個飯局啦!👯👯

雞樅菌都比較少見,原來係好爽口既菇,味道都幾濃
再配上惹味嘅豬頸肉,辣辣地!!

2024-07-11 4725 浏览
「龍莊」 是位於太古英皇道一家新派粵菜食府餐廳,主打創意點心和小菜,開業以來一直口碑甚佳,最近重推出「夏遇良食」迎合夏天的時令新菜式,所謂不時不食,今晚就和住在附近既朋友一齊去品嚐一下👍▪️迷你冬瓜柱脯 (每位) $ 68冬瓜是最消暑嘅食材,原盅清燉冬瓜、瑤柱、瘦肉,湯頭清甜清澈,就只有食材的原汁原味,炎炎夏日最啱飲▪️甜脆冰川茄子 $ 68這個炸茄子,一點也不油膩,外皮炸得香脆,味道帶點點椒鹽蜜糖香,茄子內裏軟腍腍又Juicy ,非常美味▪️杏香脆皮小棠菜 $ 88原來是手打墨魚膠包住小棠菜,面層沾上杏仁在炸香,食落口會先嘗到杏仁嘅香脆,繼而就係墨魚膠嘅彈牙口感,沾上酸甜汁更加滋味▪️黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉 $ 128黃瓜花原來是青瓜苗,食落好嫩口又清甜,雞樅菌肥大肉原,味道特別鮮香,師傅用特調醬汁,配上爽口的豬頸肉爆炒,整個菜式好惹味▪️南乳炸雞件 $ 128雞件預先用南乳醬醃得入味,炸香之後雞嘅外層好香脆,充滿南乳香,雞件嘅肉質幾香滑,而且一啲都唔油膩,師傅嘅炸工一流▪️具貝南瓜蛋白蝦仁 $ 88整個貝貝南瓜都是寶,南瓜肉配上蛋白和蝦仁炒香,南瓜味道超級清甜,蝦仁又彈牙 ,整個味道好清新,最後

▪️迷你冬瓜柱脯 (每位) $ 68

▪️甜脆冰川茄子 $ 68

▪️杏香脆皮小棠菜 $ 88

▪️黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉 $ 128

▪️南乳炸雞件 $ 128

▪️具貝南瓜蛋白蝦仁 $ 88
整個貝貝南瓜都是寶,南瓜肉配上蛋白和蝦仁炒香,南瓜味道超級清甜,蝦仁又彈牙 ,整個味道好清新,最後原來連南瓜嘅皮都可以一齊食埋

▪️海皇泡飯 $ 118
必食推介,湯頭和飯粒吸收了鮮蝦、帶子、香菇、節瓜嘅味道,濃郁鮮味,在撒上芝麻,再配上軟硬適中嘅泡飯和各種材料一齊食,口感豐富、鮮味濃香

• 海皇泡飯
  • 杏香脆皮小棠菜
今日去太古做完野之後,就同屋企人黎左呢間新派粵菜⾷府「⿓莊」食晚飯😄最近推出夏日餐單「夏遇良食」☀️,菜式既時令又消暑!位於太古的「⿓莊」裝潢走懷舊復古風,環境舒適,餐牌主打叫小菜食飯,款式選擇好多,包括前菜、小食、小菜、海鮮、飯麵、湯羹及甜品等。即日起凡早一日訂座並有4位或以上惠顧晚餐,每位都免費享有磯煮鮑魚一客❤️磯煮鮑魚「磯煮」就是用日式醬油同和昆布慢火炆煮,鮑魚肉質鮮嫩彈牙,而且醬汁鮮甜香濃,好入味‼️椒鹽鮮魷 $88椒鹽鮮魷油炸至金黃色🦑,外皮唔會太厚,炸得好香脆可口,鮮魷口感軟腍易咬👍🏻迷你冬瓜柱脯 $68/位夏天節氣必飲消暑燉湯‼️材料有冬瓜、瑤柱、瘦肉,而粒瑤柱放左係冬瓜中間,冬瓜湯十分清甜。南乳炸雞件 $128南乳炸雞件外皮炸得脆卜卜🐔,內裡肉質好嫩滑唔乾柴又juicy,南乳味道濃郁,好惹味🤩碧綠煎釀羊肚菌 $108羊肚菌釀了蝦滑入去🍄‍🟫,口感彈牙爽滑,加入芥蘭、紫淮山,紅青椒一起炒,吃得到羊肚菌香氣濃郁,整體口感層次分明。貝貝南瓜蛋白蝦仁 $88香甜軟滑的貝貝南瓜加上滑蛋及爽嫩的蝦仁一起炒,味道鮮甜,口感綿滑。海皇泡飯 $118先呷一啖湯頭,海鮮鮮味突出,配上帶子粒🦪、冬

椒鹽鮮魷 $88

迷你冬瓜柱脯 $68/位

南乳炸雞件 $128

碧綠煎釀羊肚菌 $108

貝貝南瓜蛋白蝦仁 $88
貝貝南瓜蛋白蝦仁

海皇泡飯 $118
先呷一啖湯頭,海鮮鮮味突出,配上帶子粒🦪、冬菇粒🍄‍🟫、蝦仁🦐等熬煮,味道份外鮮甜‼️
2024-07-02
貝貝南瓜蛋白蝦仁
2024-07-05 978 浏览
西餐以外,其實我都好喜歡中菜,皆因中菜變化多,色香味俱全,總是吸引呢晚就同屋企人嚟到位於太古嘅《龍莊》,一家揉合傳統和新派嘅中菜館,提供多款精美小菜,最近就推出咗夏季新菜單,當然要好好品嚐✨夏遇良食✨「龍寶真品」🥢磯煮鮑魚 用上新鮮鮑魚,口感彈牙帶嚼勁,再配上日式磯煮湯汁,令鮑魚味道更有層次*訂座4位或以上晚餐便可享有禮遇前菜「夏深」🥢杏香脆皮小棠菜       小棠菜清新爽口,中間包裹著墨魚滑煎香,面頭再鋪滿香脆杏仁片,口感層次相當豐富湯「潤玉」🥢迷你冬瓜柱脯將瑤柱和瘦肉釀入冬瓜裡,再以慢火細燉,味道清甜,這個湯品最適宜夏天飲用主菜「山行」 🥢碧綠煎釀羊肚菌羊肚菌釀入了墨魚滑,鮮嫩爽脆,再配上紫淮山、芥蘭和紅黃椒,非常健康的一道菜🥢貝貝南瓜蛋白蝦仁 原隻南瓜盛載着蝦仁和蛋白,南瓜蓉香滑軟綿,加上蝦仁嘅爽彈口感,讓人吃不停口🥢南乳炸雞件雞件炸得香脆,入口嫩滑多汁,陣陣南乳鹹香味,非常惹味主食「品華」🥢海皇泡飯湯頭用上新鮮雞肉熬煮,鮮味十足,材料亦用上鮮蝦、魷魚粒和帶子等多款海鮮,米飯盡吸湯汁,軟硬適中,每一啖都令人回味無窮

✨夏遇良食✨

主菜「山行」
 🥢碧綠煎釀羊肚菌

🥢貝貝南瓜蛋白蝦仁

🥢南乳炸雞
雞件炸得香脆,入口嫩滑多汁,陣陣南乳鹹香味,非常惹味

🥢海皇泡飯

家人特別喜愛粵菜,突然又想起太古的「龍莊」價格貼地,份量亦多.更特別喜歡餐廳會不定時更換菜式,每次都總會有驚喜!今次換上夏季餐單「夏遇良食」,質素保持之餘亦非常適合炎夏進食!🔸磯煮鮑魚✨贈送✨提早一日訂座四人或以上,晚餐就會送磯煮鮑魚!鮑魚彈牙而且入味.乾冰襯托下仙氣出場,成打卡重點!🔸迷你冬瓜柱脯湯($68/位)將瑤柱釀入冬瓜內,配上大量瘦肉煮燉.無味精又清甜.冬瓜清津去水,非常適合夏天🔸南乳炸雞件($128) 🔸椒鹽鮮魷($88)雞件大件,咬落脆口,帶微微鹹香.鮮魷脆漿薄 身,炸得酥脆.魷魚口感爽彈,加上椒鹽更香口🔸鴛鴦帶子蒸豆腐($88)豆腐滑溜無比,一邊放上黃椒微辣;另一邊放上梅菜帶甜,再加入鮮甜帶子,簡單得來入口有層次!🔸黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉($128)當中的蔬菜類,街市都比較少見,非常獨特!個人很喜歡~黃瓜花翠綠,口感清爽脆嫩. 雞樅菌尾端像被削過的鉛筆,肥大爽甜.豬頸肉厚身入味.整個醬汁濃郁,非常好送飯!🔸海皇泡飯($118)好足料!大量蝦仁、帶子、冬菇及瓜粒等.湯底好鮮甜,加上芹菜清香,米飯吸收海鮮精華.口感濕潤.可能平日比較少食泡飯,感覺驚喜!

🔸磯煮鮑魚✨贈送✨

🔸迷你冬瓜柱脯湯($68/位)

🔸南乳炸雞件($128) 🔸椒鹽鮮魷($88)

🔸鴛鴦帶子蒸豆腐($88)

🔸黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉($128)

🔸海皇泡飯($118)

2024-07-02 897 浏览
太古高質中菜🌟 磯煮鮑魚提早一日訂座 四人或以上晚餐就會送既磯煮鮑魚鮑魚好彈牙而且整得好入味🌟椒鹽鮮魷脆漿夠薄 炸得好酥脆魷魚口感爽彈 加上椒鹽夠香口🌟迷你冬瓜柱脯將瑤柱釀入冬瓜後再慢火細燉夠哂清甜仲好消暑🌟黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉黃瓜花口感清爽脆嫩 搭配肉質肥厚味道清鮮既雞樅菌同爽口既豬頸肉 呢個配搭新鮮好味😋🌟貝貝南瓜蛋白蝦仁蒸煮後既南瓜香滑軟綿再配上蛋白同蝦仁 夠哂開胃!🌟南乳炸雞件雞件炸到皮脆肉嫩帶南乳既鹹香味 💯🌟海皇泡飯雞湯底濃郁鮮甜 搭配爽彈蝦肉同帶子而米飯又吸收湯汁既精華 軟糯好味👍🏻
太古高質中菜

搭配肉質肥厚味道清鮮既雞樅菌
同爽口既豬頸肉 呢個配搭新鮮好味😋

🌟貝貝南瓜蛋白蝦仁
蒸煮後既南瓜香滑軟綿
再配上蛋白同蝦仁 夠哂開胃!

🌟南乳炸雞
雞件炸到皮脆肉嫩
帶南乳既鹹香味 💯

🌟海皇泡飯
雞湯底濃郁鮮甜 搭配爽彈蝦肉同帶子
而米飯又吸收湯汁既精華 軟糯好味👍🏻
2024-06-26 1114 浏览
位於鰂魚涌商業大廈入面,有唔少食肆,今次就嚟試下呢間新派點心真係估唔到呢間新派酒樓建星期六日都會有下午茶時段,而且下午茶孖寶都只係俾平日星期一至五貴10蚊,絕對抵食今次2人同行,嚟到都要等一陣,但係有部分時間主要係因為下午茶時段未開始,佢哋係以入座時間計算,所以就要再等一會。趁住等位嘅時間就欣賞一下佢哋嘅裝修,餐廳細細間,裝修得優雅氣氛入座之后我地叫咗2個點心孖寶,上臺嘅時候點心都仲係熱辣辣,可以相信佢哋係啱啱蒸起;點心外形都相當之精致,非常之吸引最重要當然係點心嘅味道,食得出佢哋嘅材料都係新鮮,味道唔錯;而我最中意嘅流沙包,入面嘅餡料都係非常好滑溜,而且太甜,適合中意健康飲食嘅大家

2024-06-25 563 浏览
之前新年食過龍莊 覺得勁好食留意到佢地推出左夏季餐單 「夏遇良食」有多款適合夏季節氣嘅小菜選擇☺🔹「龍寶珍品」磯煮鮑魚只要提早一日訂座 四人或以上晚餐就會送每位一客磯煮鮑魚!超級抵呀📣鮑魚擺盤勁靚 以乾冰效果襯托出場 勁有仙氣鮑魚口感軟腍 好彈牙 磯煮非常入味🔸 「夏深」椒鹽鮮魷鮮魷上左一層薄薄地嘅脆漿 咬落口唔會覺得好厚炸粉👍🏻入口鬆脆 魷魚爽口彈牙 完全無油膩感🔹 湯「潤玉」 迷你冬瓜柱脯將瑤柱釀入冬瓜入面 配上瘦肉一齊燉飲得出無落味精 好清甜而冬瓜有助利尿去水腫、降低膽固醇、生津清熱功效夏天食真係好適合🈴️主菜 (山行)🔸黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉黃瓜花比較少見 我地都係第一次食 口感爽脆而雞樅菌亦都唔常見 佢爽口菇味濃再配上惹味嘅豬頸肉 辣辣地好吸引🥰成個餸菜配搭好新鮮好特別👏🏻🔹 鴛鴦帶子蒸豆腐豆腐口感嫩滑 上面放左鮮嫩嘅帶子老人家同小朋友都好岩食👵🏻👶🏻而鴛鴦帶子分別加左梅菜碎同香辣蒜茸兩款各有特色 配飯一流👍🏻🔸碧綠煎釀羊肚菌($108)顏色豐富繽紛嘅一道菜式 有紫淮山、紅黃椒同芥蘭同埋釀左蝦滑嘅羊肚菌 口感好特別依道菜式好味之餘 仲特別健康有營養😚🔹主食「品華」海皇泡飯海皇泡飯
之前新年食過龍莊 覺得勁好食
留意到佢地推出左夏季餐單 「夏遇良食」
有多款適合夏季節氣嘅小菜選擇☺

入口鬆脆 魷魚爽口彈牙 完全無油膩感

🔹 湯「潤玉」 迷你冬瓜柱脯
將瑤柱釀入冬瓜入面 配上瘦肉一齊燉
飲得出無落味精 好清甜
而冬瓜有助利尿去水腫、降低膽固醇、生津清熱功效
夏天食真係好適合🈴️

豆腐口感嫩滑 上面放左鮮嫩嘅帶子
老人家同小朋友都好岩食👵🏻👶🏻
而鴛鴦帶子分別加左梅菜碎同香辣蒜茸
兩款各有特色 配飯一流👍🏻

🔸碧綠煎釀羊肚菌($108)
顏色豐富繽紛嘅一道菜式 有紫淮山、紅黃椒同芥蘭
同埋釀左蝦滑嘅羊肚菌 口感好特別
依道菜式好味之餘 仲特別健康有營養😚

🔹主食「品華」海皇泡飯
海皇泡飯好足料 有好多海鮮
包括蝦仁🍤、帶子、冬菇同瓜粒等
湯底好鮮甜 吸收晒海鮮嘅精華
口感濕潤 好岩夏天食用👏🏻
2024-06-20
2024-06-23 444 浏览
一班朋友最愛放工飲飲食食,今難得齊腳4個朋友仔去聚下,去到太古試咗間超有驚喜嘅樓上粵菜🤩 餐廳位置都好方便,太古地鐵站A2出口就到喇❣️呢間隱世樓上新派粵菜原來都好多人識貨,7點半都已經幾乎滿座,好彩book 咗位🤭 原來提前一日訂座,仲每四位即送「龍寶珍品」磯煮鮑魚一客添啊,好正🤭🤭𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ「夏遇良食」小吃𓐎桂花雙色小蕃茄🍅做開胃菜一流,好清甜👍🏻前菜「夏深」𓐎杏香脆皮小棠菜🥬 $88表面的脆皮杏香真係好脆好香口,裡面就係啖啖肉加上爽口小棠菜,口感層次分明,呢道菜真係有花心機製作。贈送🤭𓐎「龍寶珍品」磯煮鮑魚每人一隻磯煮炆煮得好入味啊,上枱仲好有派頭🫧🫧一定要打卡,超Lucky🥳湯 「潤玉」𓐎迷你冬瓜柱脯湯🥒 $68/位精心熬製嘅迷你冬瓜湯,粒瑤柱係超大粒,而且冬瓜湯十分清甜,夏天有非常之消暑又清熱,保養身子一流,熱騰騰的超想飲多一碗😋主菜 「山行」𓐎黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉🐷 $128細細條嘅黃瓜花清香爽口,配上香口嘅豬頸肉肉,入口一啲都唔油膩,真係配飯食一流👍🏻𓐎碧綠煎釀羊肚菌 $108色澤豐富嘅一道菜,有淮山,芥蘭,紅青椒,仲有釀

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍

ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
「夏遇良食」
小吃
𓐎桂花雙色小蕃茄🍅做開胃菜一流,好清甜👍🏻

𓐎杏香脆皮小棠菜🥬 $88

贈送🤭
𓐎「龍寶珍品」磯煮鮑魚

湯 「潤玉」
𓐎迷你冬瓜柱脯湯🥒 $68/位

主菜 「山行」
𓐎黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉🐷 $128

𓐎碧綠煎釀羊肚菌 $108
色澤豐富嘅一道菜,有淮山,芥蘭,紅青椒,仲有釀入了蝦滑嘅羊肚菌,口感爽彈😋

𓐎南乳炸雞件🐔 $128
炸雞充滿鹹香味,而且炸得金黃色,大廚仲加上九層塔提味。

𓐎海皇泡飯🍚 $118
足料嘅泡飯有魷魚粒,蝦仁,冬菇和絲瓜等等。湯泡飯啱晒悶熱夏天食,可以入口濕潤又開胃。

𓐎茶介🫖 $12/位

果然係有實力嘅粵菜,已經bookmark 好,下次再嚟!
* ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ *
1K
2024-06-19 307 浏览
龍莊(太古)原來係龍點心嘅姊妹店, 入到黎先知. 午市有點心、晚市有小菜,最近出左最summer menu「龍寶珍品」-磯煮鮑魚 即場做會員同like IG/FB 就有, 乾冰,充滿視覺效果👀鮑魚好爽彈,入哂味,醬油香甜,好食😋椒鹽鮮魷 金黃香脆, 略咸左d 點埋sauce 就剛好迷你冬瓜柱脯清清地, 冬瓜包住元貝燉湯,清甜滋潤而不油,飲完舒服😙😙黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉呢個幾有驚喜, 平時少見嘅黃瓜花好爽脆, 雞樅菌幾香, 都係少見菇菇, 豬頸肉炒得嫩滑惹味鴛鴦帶子蒸豆腐豆腐加上帶子、梅菜碎、香辣蒜蓉魚滑野菌浸勝瓜海皇泡飯泡飯加入蝦、帶子、冬菇等,同樣啱夏天食。仲落咗芫茜、香芹同冬菜提味 @lungchonghk太古英皇道1001號8樓2號舖
龍莊(太古)

「龍寶珍品」-磯煮鮑魚

椒鹽鮮魷
金黃香脆, 略咸左d 點埋sauce 就剛好

迷你冬瓜柱脯
清清地, 冬瓜包住元貝燉湯,清甜滋潤而不油,飲完舒服😙😙

鴛鴦帶子蒸豆腐
豆腐加上帶子、梅菜碎、香辣蒜蓉

@lungchonghk
太古英皇道1001號8樓2號舖

2024-06-17 490 浏览
見到佢嘅時令菜單都幾開胃吸引 呢日就帶咗爸爸嚟試佢嘅「夏遇良食」推介😝 「龍寶珍品」 磯煮鮑魚 現凡做足指定條件 就可以每位獲贈一隻免費嘅「龍寶珍品」 磯煮鮑魚😻 呢個咁精緻嘅鮑魚好有氣勢 好似騰雲駕霧咁樣上碟🫢 鮑魚炆得好腍 好入味 睇晒成篇文就唔會錯過呢一個免費嘅鮑魚啊😗芝士拉絲炸蜜瓜奶呢一個前菜係一個好新穎嘅配搭 香脆嘅外層配上入面滑溜嘅蜜瓜奶 仲加上有少少嘅芝士 所以一咬開有啲輕微嘅拉絲效果🧀杏汁菜膽燉白肺呢一個湯品爸爸非常滿意 因為唔係間間餐廳都會有 而且餐廳呢一個嘅燉湯非常足料 入面有豬肺 豬肉 原粒嘅瑤柱 白菜🥬 整個湯味道唔會好鹹 但係有瑤柱帶出個鮮味 又唔會有豬肺嘅內臟味黃瓜花雞樅菌炒豬頸肉呢次係我第一次食黃瓜花 呢啲比手指更幼嘅黃瓜花口感好特別 食落有啲脆口 又有黃瓜嘅清香🥒 呢一碟餸幾惹味 豬頸肉幾大片同埋食落口幾爽🐷南乳炸雞件媽咪就最鍾意呢碟 首先擺盤都好精緻 用一個籃咁樣上呢個炸雞件🐥 南乳醃呢個雞醃得好入味 炸到外脆內軟入面仲有好多肉汁 另外仲有啲炸紫蘇葉 脆卜卜咁令到個南乳炸雞件更有風味魚滑野菌浸勝瓜呢個絕對係健康之選 入面所有嘅材料主要係一啲新鮮嘅蔬果

「龍寶珍品」 磯煮鮑魚

芝士拉絲炸蜜瓜奶
芝士拉絲炸蜜瓜奶

杏汁菜膽燉白肺
杏汁菜膽燉白肺

南乳炸雞

魚滑野菌浸勝瓜
呢個絕對係健康之選 入面所有嘅材料主要係一啲新鮮嘅蔬果 再配上彈牙嘅鯪魚肉🐟 主要有勝瓜同埋番茄嘅味道比較突出 仲配埋雲耳同埋金菇等等

海皇泡飯
呢一個泡飯好抵食 夠我哋四個人食 入面嘅材料都好豐富 有瑤柱 蝦肉 帶子 冬菇粒 翠玉瓜粒 芹菜 芫荽同酸菜😗 真係食到入面嘅鮮甜味 配埋有啲蔬果 就更加可以達致均衡飲食喇
海皇泡飯

只要即場做會員同like 社交平台就可免費享用 每位一隻「龍寶珍品」--磯煮鮑魚 快啲同家人朋友一齊嚟啦🤣
1944 浏览
2024-06-17 147 浏览
唔係朋友介紹都唔知道原來小朋友學校附近有間中餐廳,今日課外活動完咗我哋1家四口一於去試吓,估唔到有意外驚喜,環境除咗舒服,食物好味,擺盤都好精美,仲有唔少打卡位。一坐低除咗沖茶就會奉上小食,估唔到係我最鍾意嘅醃蕃茄仔,酸酸甜甜好好味,另外只要關注餐廳嘅Fb / IG 就會送每人一客磯煮鮑魚,鮑魚成個蒸籠咁上,聽放上乾冰,打卡一流,唔好諗住免費唔好食,估唔到鮑魚真係非常好食,好彈牙,而且好鮮味。之後再飲過燉湯,大大嚿節瓜配上原粒瑤柱,冇味精好清甜,小朋友最鍾意食香口野,椒鹽鮮魷啱晒佢哋,而我反而好鍾意南乳煎雞,有南乳嘅鹹鹹香香味道,配上外脆內軟嘅雞件,雞皮好脆,但估唔到雞肉仲係好嫩滑。食中菜點都會嗌啲小菜,炒豬頸肉配上蔬菜同肝菌,豬頸肉好爽口唔會好肥膩,全部配料沾滿醬汁,味道真係超級惹味。另外為咗小朋友叫咗一碟蒸豆腐,豆腐上面有帶子,好鮮甜而且豆腐好滑啊,送飯一流,不過我哋就唔係叫白飯,我哋叫咗海皇湯泡飯,泡飯好足料,真係好好味,我覺得我哋叫多咗嘢食,但因為實在太好味,最後哥哥食唔停口,包底食晒所有嘢,真係好犀利,證明真係好好食。

中菜經常給人的感覺都是重鹽,重油,重調味料的,其實用上新鮮簡單的食材,簡單的調味也可以很好吃,就像這次龍莊推出的新餐單一樣,用上時令蔬菜配上不同的煮法,也造出不同的滋味!「龍寶珍品」磯煮鮑魚一客(每人)鮑魚大大隻,口感爽滑,而且現在即場做會員和like 社交平台 便可免費享用,單點的價錢也不低了!杏香脆皮小棠菜(88元)挺有趣的一個菜或,用上魚肉包上小棠菜,再包上杏仁川去炸香,吃起來外脆內爽滑,又帶點魚香,小棠菜脆嫩,配上泰式酸甜醬就剛好!迷李冬瓜柱脯(68元/位)中間是大大粒的乾瑤柱,用迷李冬瓜包著,湯喝起來非常清甜,帶點瑤柱的鮮香,其他配料還有雞件和豬肉。碧綠煎釀羊肚菌(108元)顏色挺豐富的,用上芥蘭,淮山,紅青椒跟羊肚菌一起炒,而羊肚菌更鑲了蝦滑進去,吃起來鹹香,口感脆嫩爽滑,什麼都有!貝貝南瓜蛋白蝦仁(88元)香甜軟滑的貝貝南瓜加上滑嫩蛋白和爽嫩的蝦仁一起炒,味道清甜,口感綿滑,又帶點鮮味。鴛鴦帶子蒸豆腐(88元)鴛鴦分別是指黃椒和梅菜,前者味道帶點辣,後者鹹香,配上鮮嫩的帶子和滑嫩的豆腐,味道鮮甜,又有特色。海皇泡飯(118元)這湯泡飯味道非常鮮甜,加上大量的蔥花,芝麻,莞
「龍寶珍品」磯煮鮑魚一客(每人)
杏香脆皮小棠菜(88元)
迷李冬瓜柱脯(68元/位)
碧綠煎釀羊肚菌(108元)
貝貝南瓜蛋白蝦仁(88元)
鴛鴦帶子蒸豆腐(88元)
海皇泡飯(118元)
這湯泡飯味道非常鮮甜,加上大量的蔥花,芝麻,莞茜和西芹來提味,內裡還有大量的蝦仁,帶子和乾瑤柱來提鮮,而米飯帶點咬口,令整體吃起來口感和味道更豐富。
2024-06-12
2024-06-14 264 浏览
今日一行四人預祝父親節,同屋企人食當然揀番中菜啱佢地口味。之前食過2次龍點心已經覺得正,所以試下佢嘅中菜,呢間就主打創意新式粵菜~最近仲出左夏季餐單,以山野為主題🥢磯煮鮑魚每位即場做會員同like社交平台就送磯煮鮑魚一客,size夠晒大隻,仲有乾冰襯托夠晒有氣勢,鮑魚煮得入味,帶輕輕嚼勁🥢椒鹽鮮魷 $88外層金黃色,椒鹽味唔重,魷魚爽口,炸得幾脆,唔算太大碟🥢迷你冬瓜柱脯 $68/位冬瓜湯以小盅呈上,每碗都熱辣辣,入面有一件瑤柱釀節瓜,消暑🥢鴛鴦帶子蒸豆腐 $88擺盤幾靚,分咗兩款口味,一款係黃辣椒,帶辣勁,惹味。另一款就係廣東做法,用上梅菜蒸,配上鮮甜帶子,豆腐口感嫩滑🥢南乳炸雞件$128雞件醃得好重南乳味,所以炸起顏色較深,雞件唔會太乾,帶淡九層塔香🥢碧綠煎釀羊肚菌$108食得出好有鑊氣,蝦膠釀入羊肚菌入面,爽口又彈牙,加入紫山藥、芥蘭、紅黃椒一齊炒,顏色五彩繽紛🥢海皇泡飯$118夏天幾適合食泡飯,入面有蝦仁、魷魚粒、絲瓜、冬菇粒等,材料豐富,加入上湯,口感濕潤,天氣熱更加易入口🥢前菜前菜係桂花雙色小番茄,清甜開胃🫖茶位$12/位

🥢磯煮鮑魚
🥢椒鹽鮮魷 $88
外層金黃色,椒鹽味唔重,魷魚爽口,炸得幾脆,唔算太大碟
🥢迷你冬瓜柱脯 $68/位
冬瓜湯以小盅呈上,每碗都熱辣辣,入面有一件瑤柱釀節瓜,消暑
🥢鴛鴦帶子蒸豆腐 $88
鴛鴦帶子蒸豆腐
🥢南乳炸雞件$128
🥢碧綠煎釀羊肚菌$108
🥢海皇泡飯$118
🥢前菜
前菜係桂花雙色小番茄,清甜開胃
🫖茶位$12/位
2024-06-13 147 浏览
放工跟同事一起找吃‼️.發現「怪獸大廈」附近有家不錯的中菜館,地點也很方便好找,搭叮叮或者地鐵來也非常方便💫.龍莊走新派小菜路線, 收費相宜,裝潢以也很有特色,放有霓虹燈招牌四周掛有有竹籠,極之懷舊💫.現在,即場做會員like 社交平台 更可免費享用「龍寶珍品」磯煮鮑魚一客(按人頭),去到不要錯過💫.❣️夏遇良食❣️.「龍寶珍品」▪️磯煮鮑魚 以乾冰效果襯托鮑魚出場,擺盤有誠意,滿滿心思且華麗,鮑魚以醬汁慢火去炆,非常入味,口感軟腍而彈牙,視覺跟味覺雙重享受💫.前菜「夏深」▪️杏香脆皮小棠菜 這道菜外脆內裡彈牙,口感層次豐富,將墨魚滑加入小棠菜,入口增加濕潤感,面邊煎香,面頭再舖滿杏仁片,賣相更見吸引💫.湯「潤玉」▪️迷你冬瓜柱脯 湯品精緻,將瑤柱釀入冬瓜中,配上瘦肉等清燉,味道清甜而不膩,夏天瓜菜當造,瓜菜絕對是最佳選擇💫.主菜「山行」 ▪️鴛鴦帶子蒸豆腐 以梅菜、香辣蒜茸清蒸豆腐跟帶子,豆腐嫩滑,豆味香濃,梅菜帶有甜味,香辣蒜茸微辣,跟帶子豆腐都很配搭,帶子鮮味彈牙,整道菜清爽美味,四季吃也適合💫.▪️貝貝南瓜蛋白蝦仁 賣相非常吸睛的一道菜,以南盛載着滿滿的蛋白跟蝦仁,蒸後的南瓜蓉香滑軟棉,
放工跟同事一起找吃‼️
四周掛有有竹籠,極之懷舊💫
❣️夏遇良食❣️
▪️迷你冬瓜柱脯
主菜「山行」
▪️鴛鴦帶子蒸豆腐
▪️貝貝南瓜蛋白蝦仁
賣相非常吸睛的一道菜,以南盛載着滿滿的蛋白跟蝦仁,蒸後的南瓜蓉香滑軟棉,連瓜皮也可以吃掉,再配搭上蛋白、蝦仁,味道更加甜美可口💫
▪️南乳炸雞
主菜怎可以沒有肉,以南乳醃製之後再,南乳味突出而不會過咸,帶點咸香味,雞肉保持嫩滑有肉汁,完全是香脆肉嫩💫
▪️海皇泡飯
躍動味蕾,泡飯材料豐富,有鮮蝦、鮮冬菇雜菌、瓜粒等等,湯底鮮甜,每啖入口都非常滿足💫
2024-06-11