2014-07-04 3199 浏览
是日在親戚推介之下,一嚐此餐廳之火鍋餐。餐廳對用膳時間十分嚴格,甫入座便開始計算用餐時間,若超過二小時三十分鐘便另作收費。由於有人要帶嬰兒出席,我們便只好在門口呆等。唯入座後侍應效率頗高,亦甚少漏單之情況。部份服務安排雖然未能做到體貼顧客之需要,但本人理解員工只是按程序做事,且他們之服務也不差,故服務仍有中等水平。火鍋配料不算多,但仍有肥牛、魚丸等基本配料。其質素也屬一般水平,例如肥牛不夠軟身,魚皮也不夠脆,唯份量不少,適合大食量之人士光顧。另外值得一提的是,餐廳亦提供了不少火鍋以外之食物,包括朱古力噴泉、咖哩牛腩,也提供了不少飲料及糖水選擇予顧客,為單調的火鍋配料菜單帶來一點生氣。座位略感擠迫,若桌子更大則更佳。整體而言,餐廳之出品可以接受,但與價格不成正比。
是日在親戚推介之下,一嚐此餐廳之火鍋餐。

2014-06-08
2013-09-17 3404 浏览
朋友們都說看筆者外表彷如細心溫柔的女生,事實是他們全被我的表面所矇騙,哈哈! 此話何解? 就是本身絕對屬粗魯大意之人,否則也不會將安裝在單反相機上的濾鏡被踫撞得傷痕纍纍。是次遊訪深水埗鴨寮街的目的就是補購有關損壞兼遺失的相機配件,由於不諳路向,故也尋找與問路好幾次,大熱天時,行得累了、雙腳軟了、肚子餓了,看見不遠處的龍寶酒家,不加思索便步進店內。此時正值下午茶時間,可以歇腳兼吃特價點心,心中不禁一句爽呀! 這家酒樓是沿區一貫平實街坊格局,不能以富麗堂皇去形容但亦地方闊落企理,加上開揚光猛,讓人倍感精神爽利。因為樓分兩層關係,上了年紀的茶客多選較方便的底層,我們位處上層少了份嘈吵外,人流相對也少。坐下不久邊喝水滾茶靚的龍井、邊拿起點心紙在劃劃劃,喝茶就有這個樂趣,小碟份量密密食,好讓顧客有更多選擇,沒有眼闊肚窄的煩惱,製作點心需時約20-25分鐘,因此店方建議上班人仕預訂心水。蠔皇叉燒包 中點 11.8元 (下午茶)超級肚餓時看到新鮮蒸起的叉燒包十分感動,一籠三個大大的包子熱騰騰,質地鬆軟有彈性,內裡充滿著叉燒餡料,肥肉不多,味道沒有普遍茶樓的濃重,要知道蠔皇通常是鹹味重,大概是因應區內

蠔皇叉燒包 中點 11.8元 (下午茶)
蠔皇叉燒包

超級肚餓時看到新鮮蒸起的叉燒包十分感動,一籠三個大大的包子熱騰騰,質地鬆軟有彈性,內裡充滿著叉燒餡料,肥肉不多,味道沒有普遍茶樓的濃重,要知道蠔皇通常是鹹味重,大概是因應區內長者的口味與健康著想,筆者認為做法細心。

醬汁蒸鳳爪 中點 11.8元 (下午茶)

慶幸鳳爪沒有被一層油包裹著,少了份油膩感,鳳爪外型挺身看似口感偏硬,一碟四隻,但吃下卻腍滑得一啜便骨肉分離,有時大啖肉以外,吐骨就是有一份好滋味,最喜歡是墊底吸收了汁醬精華的花生,一般是油浸的早要放棄,而這個則可安心地全數吐下。

蒜茸蒸鮮魷 特點 18.8元 (下午茶)
蒜茸蒸鮮魷

這客點心以銻碟盛載似乎是坊間較少有,驚喜保留著老茶樓風味,陣陣蒜味濃香撲鼻而至絕對能增進食慾,魷魚質感軟腍,老人家(如筆者)易於咀嚼與消化,有感不足是當中少了份紅辣椒的的醒胃辣勁與鋪底粉絲索盡魷魚蒜汁的滋味。

芝士鮮蝦春卷 大點15.8元 (下午茶)
芝士鮮蝦春卷

即點即炸的春卷皮內藏薄薄原條半溶芝士、爽口紮實的大粒蝦肉,餡料豐滿,將熱辣辣的放進口中,皮脆金黃,內帶鹹香鮮味,這款式的春卷都是筆者第一次吃到,香脆惹味,印象很好啊!

香煎蓮藕餅 中點 11.8元 (下午茶)
香煎蓮藕餅

以魚肉與蓮藕粒製成,魚膠未算彈牙,但配入粒粒爽甜蓮藕,軟中帶有咬口,煎得甘香兼外皮微脆,雖是油膩了點,但厚厚三件魚餅還有什麼好投訴?

蜜汁蛋散 3.8元 (下午茶)
蜜汁蛋散

常被人們利用為罵人的點心名,其實十分可愛吸引啊~ 這次以超低價錢換來剛炸起的兩件蛋散,金黃色澤再淋上糖膠與椰絲花生碎,外層油份早被晾乾,一口咬下即時想到"脆卜卜"來形容,鬆脆中夾著點點麥粉香氣,糖漿份量剛好不太甜膩,配合椰絲花生碎的香口,3.8元實在超值美味得無話可說。

這裡午市還有各式粉麵飯類、煲仔飯、迷你小菜和湯羮作選擇,款式甚多元化,價錢為40元至80元不等。

其實很久沒有在深水埗享受「一盅兩件」的樂趣,這次即興的舉動除利筆者口腹,肚皮感到極級滿足,老實說,除了那份蛋散感到是脫離現實的超值,其餘點心的價格可算緊貼其他地區,星 期六、日及假期更需加13%服務費,家父也常言這裡很難找到供應便宜客飯的茶餐廳,莫非價廉物美的食店已在香港消聲匿跡?
2013-09-11
  • 芝士鮮蝦春卷
  • 蜜汁蛋散
  • 蒜茸蒸鮮魷
今年阿媽生日, 諗住食好d! 見龍寶近近地, 又有平價龍蝦食, 所以決定去食啦!坐左一陣, 有個自稱係果間酒家最大的經理走來落單, 開頭態度都ok....點知....當我地問佢$78 果隻龍蝦有幾大隻, 個經理就答: "一斤"囉! 作為一個普通食客, 其實我真係唔知一斤有幾大隻, 不過我都冇出聲.....但小妹的哥哥都並非善男信女, 隔左一陣, 再問果位經理, 咁隻龍蝦即係幾大呢? (當時哥哥仍未發火)個經理答: "一斤囉, 頭先咪同你講左囉!" 哥哥見佢咁答, 開始不滿, 同佢講: "咁即係幾大? 我唔識喎!"個經理話: "咁你唔識我幫你唔到喇!!!!" (態度頗寸) 真係火都黎! 呢d 係咩service 呀?? 哥哥再問佢: "你貴姓呀? 你對上仲有冇經理?"經理答: "我姓x, 我就係經理, 呢度我最大!!" 原來佢已經係最大, 唔怪得咁寸!佢地開始罵戰, 言談間, 我聽到佢地咁講...哥哥: "咁我真係唔知一斤有幾多嘛!"經理: "一斤咪一斤囉, 好似筷子咁長囉!"哥哥: "咪係囉, 你答我好似筷子咁長咪得囉! 我就係要呢d答案之嘛!! 我點知一斤即係幾大隻啫!?!

個經理答: "一斤囉, 頭先咪同你講左囉!"
個經理話: "咁你唔識我幫你唔到喇!!!!" (態度頗寸)

真係火都黎! 呢d 係咩service 呀??

哥哥再問佢: "你貴姓呀? 你對上仲有冇經理?"
經理答: "我姓x, 我就係經理, 呢度我最大!!"

原來佢已經係最大, 唔怪得咁寸!

佢地開始罵戰, 言談間, 我聽到佢地咁講...

哥哥: "咁我真係唔知一斤有幾多嘛!"
經理: "一斤咪一斤囉, 好似筷子咁長囉!"
哥哥: "咪係囉, 你答我好似筷子咁長咪得囉! 我就係要呢d答案之嘛!! 我點知一斤即係幾大隻啫!?!!"
經理: "咁唔識唔好食喇!!!"

見佢地嘈得咁厲害, 我都覺得唔可以再食落去, 決定拎袋走人! 起身之後, 經理同哥哥都繼續罵戰!
我都忍唔住同經理講: "你d態度真係好差呀, 你知唔知呀? 我地以後都唔會再黎食!"

去到樓下知客個位, 我問佢除左果位經理之外, 仲有冇再高級d的經理! 佢話冇!!!
咁唔怪得呢個經理可以用咁嘅態度對客人啦! 冇service冇control !
諗住生日飯食得好d, 點知最後搞成咁....
2012-06-21
其他
庆祝纪念
生日
2012-06-29 1998 浏览
話就話兩個半鐘任食,一上到去叫個湯低,開始叫嘢食,第一轉落單,我叫左十幾樣嘢食,點知嚟得個五六樣,問d服務員,佢哋又話嚟近,咁我哋咪係到等下,點知等左三十分鐘,我哋又問d服務員,佢今次就同我哋講,d嘢食一張單係嚟一次,咁我哋咪即刻又落個張單囉,點知呢張單又等左我二十分鐘,到我埋單時,我一共落左六張單,但係佢只係嚟左三張單。我知你間嘢係好平,但係得個等字,有咩用呢?仲有,呢間嘢d服務態度,真係一d都無囉,問d服務員嘢,十問九唔應。真係無下次.....
我知你間嘢係好平,但係得個等字,有咩用呢?
真係無下次.....
其他
庆祝纪念
纪念日
呢間深水埗龍寶酒家]經理服務態度惡劣,03/06/2012我同家人到此飲茶不是因為他好味,而是因為就老人家,期間叫咗兩碟菜心,但因太大棵老人家好難進食所以問佢可否用剪刀剪開,佢即刻話冇得剪喎,我地唔會幫你剪,然後我地話唔要,佢又話冇得取消,期間態度惡劣,最後話我最多俾把剪刀你自己剪,最好笑係佢地呢間酒家係冇投訴方法,問其他兩間都話幫我唔到.另外不得不提二樓個厠所由如爆屎渠一樣,其中一格屎水滿瀉地下都冇人理會,簡直恐怖.........::
2012-06-03
2012-01-22 1295 浏览
雞'啖啖肉', 很入味, 皮炸得很脆!少許骨, 很易與肉分開, 老人家吃沒問題, 味道酸甜, 很開胃, 少許士多啤梨片, 很特別!很美味, 調味很濃, 很多瑤柱, 亦很多豆苗, 讚!香脆海皇卷, 少許沙律醬及蟹肉和蝦在裡面, 小朋友喜愛!炒得很美味, 很足料, 斑球沒骨又入味炆在煲裡的茄子及其他配菜很濃味, 頭腩全都入味, 慢慢吃, 真有風味!不用多說, 伴煉奶一流的香脆鏝頭最受大家歡迎雖然伊麵是少了點, 但龍蝦真的很大隻, 芝士味超正, 完全是抵吃之選!
燒雞
雞'啖啖肉', 很入味, 皮炸得很脆!
士多啤梨骨
瑤柱炒豆苗
很美味, 調味很濃, 很多瑤柱, 亦很多豆苗, 讚!
海皇卷
香脆海皇卷, 少許沙律醬及蟹肉和蝦在裡面, 小朋友喜愛!
兩味 - 西芹炒斑球
炒得很美味, 很足料, 斑球沒骨又入味
兩味 - 茄子炆頭腩
炸鏝頭
不用多說, 伴煉奶一流的香脆鏝頭最受大家歡迎
芝士焗龍蝦伊麵
兩味 - 茄子炆頭腩
炸鏝頭
芝士焗龍蝦伊麵
2011-11-17 810 浏览
今日身體不適想去看中醫,book咗12點去睇,咁啱阿娘早起身就齊齊去咗飲茶,平時飲茶都只會來這間(附近有4間),上到一樓個阿姐話自己搵位,(唔緊要,一樓d野好食d),入到去搭枱,快手叫咗5樣野,有白焯菜心,千層馬拉糕,鴛鴦臘腸卷,翡翠蝦餃皇和滑雞絲粉卷,本來想問有無蒸飯(剛好至到10點半),個侍應阿姐就話等下唔知,咁我地就算啦,等咗15min終於有野食,就係菜心,份量大約7-8條,中等大條,都係收8.8蚊,都算合理,不過等多10min先再有食物到,真的頗慢,一來就來3籠為咗等會看醫生時可以看到我的敏感狀況,特地破戒吃蝦和雞翡翠蝦餃皇,食落都幾有蝦味,內裡的翠玉瓜增添爽爽的口感,鴛鴦臘腸卷是用臘腸和潤腸包成的,但我覺得潤腸好難吃(只是個人問題),所以光吃臘腸包都ok的,而千層馬拉糕記得多年前吃的時候,顏色鮮黃的蛋糕,咸蛋味很突出,很甜很好吃,現在的版本是,淡黃色的蛋糕,還嗅到有一點臭味,味道也遜色了,所以這只是為了破戒才叫的,把所有東西吃光光了,總共蒸了9個字的滑雞絲粉卷到了,粉卷都算滑,但一夾就散(聽說很多地方的雞絲粉卷都是),內裡材料加入了西芹,所以有點爽口和芹味很重中途見到有些熟客
翡翠蝦餃皇千層馬拉糕,鴛鴦臘腸卷
為咗等會看醫生時可以看到我的敏感狀況,特地破戒吃蝦和雞
滑雞絲粉卷

中途見到有些熟客來飲茶都知道幾時同邊個位拿蒸飯,咁即係話唔係熟客就食唔到啦,鬼叫我唔係熟客咩
2011-11-01
  • 甜薄戟
2011-11-12 574 浏览
爸爸說這間酒樓在報紙看過很多次廣告,一於今晚去試下!!晚市做緊推廣,一蚊隻雞或七十八蚊一隻龍蝦,假日要加多$10。來到門口才知道只可以選其中一項,有點失望,不過都明白的,他是避免有客人來叫一隻雞一隻龍蝦伊麵底便結帳走人吧!!哈哈!!我們三個人,只可以叫一隻,選了上湯+送伊麵底。$78來說算是大隻及多肉喇!!!幾好吃!!!另外點了這個什麼花膠翅,$68,對比$88有一大隻龍蝦有點點失望,不過味道及材料份量都算過得去的!!之後再點了最愛的蒜香雞,有點淡!!皮脆!!!最後還點了羊腩煲,羊腩有好多,都算幾濃味,我同爸爸一早就停手了,實在太飽,剩餘了差不多半煲,在手袋裡拿出了午飯盒,打包走人!!這個份量三個人吃實在太多了!!不過因為專程出來試,便試多幾款吧!!!P.S:不喜歡這裡的服務,地點不太就腳,食物普通,不會再有下一次!
爸爸說這間酒樓在報紙看過很多次廣告,一於今晚去試下!!
來到門口才知道只可以選其中一項,有點失望,

我們三個人,只可以叫一隻,選了上湯+送伊麵底。
$78來說算是大隻及多肉喇!!!幾好吃!!!
不過味道及材料份量都算過得去的!!
之後再點了最愛的蒜香雞,有點淡!!皮脆!!!

最後還點了羊腩煲,羊腩有好多,都算幾濃味,
我同爸爸一早就停手了,實在太飽,
剩餘了差不多半煲,在手袋裡拿出了午飯盒,打包走人!!

這個份量三個人吃實在太多了!!
不過因為專程出來試,便試多幾款吧!!!

P.S:不喜歡這裡的服務,地點不太就腳,
食物普通,不會再有下一次!
2011-10-29
  • 龍蝦
2011-09-26 520 浏览
第一篇食評,獻給鄰近屋企的中式酒樓。龍寶酒家坐立於長沙灣這個街口已有不少年頭。前身是龍蝦專門店---漢寶酒樓。多次易手、人事調動後便有今天的龍寶。大概老闆仍是同一人,龍寶的龍蝦水準亦不錯,加上晚市正在推廣,便去試一試。$78一隻龍蝦 (星期五、六、日及假期加$10), 我們吃的便是$88,不過價錢亦算十分超值吧!! 我們於是點了兩隻,一隻上湯焗(伊麵底),另一隻則以蒜蓉蒸(粉絲底),兩人都可嚐盡兩款味道。(上湯焗的,因為蒜蓉蒸的一隻較遲上桌,等不及拍照了)兩隻龍蝦的體型不算大,但真的十分「好肉」。蝦頭及鉗位的蝦肉都飽滿。我們兩人都喜歡上湯焗,因為帶出來的味道較鮮甜。蒜落蒸的反而沒有相像中般濃味,而且可能因為上桌時我們已在享用上湯焗的一隻,閒置在桌上時間長,令肉質好像「收乾」水似的。(太餓的關係,吃到尾聲再拍照,但都可見十足好肉!! 惟豬皮真的很油)另外我們點了德國豬手,因為平時在家較難煮 豬手很肥美,倒是黑椒汁好像過於油膩了一點。不過是送飯的好推介!!總結: 龍蝦以一分錢一分貨的概念而言是絕對超值的(上一些較好的餐廳點一隻大頭蝦都動輒過百了吧),難怪約七時已差不多滿座。二人連加一茶芥
第一篇食評,獻給鄰近屋企的中式酒樓

(上湯焗的,因為蒜蓉蒸的一隻較遲上桌,等不及拍照了)

另外我們點了德國豬手,因為平時在家較難煮

總結: 龍蝦以一分錢一分貨的概念而言是絕對超值的(上一些較好的餐廳點一隻大頭蝦都動輒過百了吧),難怪約七時已差不多滿座。二人連加一茶芥$300有龍蝦、小菜、及附送生果,推介!!!
2011-09-24
  • 龍蝦、豬手
2011-04-10 302 浏览
清明節有一天公眾假期約了家人聚會,問阿爸有什麼好介紹,佢話去龍寶飲茶夠抵,有午市套餐,點心都幾多款式。龍寶在該區算是街坊茶樓,幫襯的都是在該區居住的街坊,我阿爸就是住該區,所以我們當然聽他的好介紹。此鋪位前身為漢寶,改名為龍寶,兩者都有個”寶”字,唔知有沒有關係,不過作成食客,最重要是品嚐美食,名字只是個記認,食品造得出色,口碑好就不愁沒客,所以我今天幫襯都要等了一段時間,我們選不搭擡區,茶錢是六元,比搭擡區貴一元而已,茶錢很便宜了,新一派的酒樓要八元至十元的茶錢呢。一坐下就急不及待拿著點心紙剔呀剔,跟著又點了一款套餐,套餐雖然寫3至4位用,但我們一行九人都可每人吃一點,加上大量點心,最後個人個都捧腹離坐。今餐茶我們點的點心有:1.腸粉三款,包括叉燒,羅漢上素腸及蝦腸。皮不太厚也不太薄,算OK喇,蝦腸真是大大隻蝦,只售14.8,抵食。2.蝦餃也是另一款抵食之選,大大隻,12.8,叫了兩籠全部吃清。3.鵪鶉蛋燒賣,我弟一人吃了兩件,肉味夠,蛋味濃。4.燒汁煎釀茄子:叫了兩碟,全因燒汁調教得很好味,把本來平平無奇的茄子增添了食味,煎出來的魚肉也很甘香,唯一不足是上檯時不夠熱。5.蜜汁叉燒酥

今餐茶我們點的點心有:
3.鵪鶉蛋燒賣,我弟一人吃了兩件,肉味夠,蛋味濃。
5.蜜汁叉燒酥:豬油味濃,但粉皮厚,不夠化,叉燒的汁也不夠多。
6.香煎蓮藕餅:食落沒有蓮藕味,不知是不是變了墨魚餅,但點心紙沒有此味點心,很奇怪,味道一般。
.接著還有香甜煎薄餅、鼓汁蒸排骨、古法馬拉糕、紅荳沙等,各款都做得不錯。薄餅香甜,排骨肉林、馬拉糕鬆軟、紅荳沙有沙質,亦有陳皮 香,不太甜。

另外套餐的炒飯及粉絲什菜煲也OK的,那盆點心夠熱,有四款點心每款四粒,價錢是108元,確是抵食之選。

總結今餐茶並沒有太多精緻的美食,但價錢大眾化,九個人埋單570元,每人63元食到飽飽,算不錯了。
大大碟腸粉
點心拼盆分量足
花款多多的點心紙
套餐紙
2011-04-05
$63.00 (午餐)
大隻蝦餃
好味的燒汁煎釀茄子
賣相不錯之鵪鶉蛋燒賣
點心拼盆分量足
花款多多的點心紙
套餐紙
  • 蝦餃
2011-03-17 283 浏览
婆婆本身响深水埗住,成日都去龍寶飲茶食飯,這裡差唔多变成我同親友嘅飯堂.要講此店嘅味道好好咩,又唔覺喎,不過入得口同填飽個肚,就一定冇問題.今次舅父請客,叫咗個翡翠全包宴嚟食,詳細介紹如下: 乳豬皮脆但肉質唔算嫩滑,皮與肉之間肥膏過多,唔係太滿意.西芹炒桂花蚌花枝片,西芹爽口,配埋桂花蚌嘅鮮味,花枝片夠爽彈,味道ok.瑤柱金菇西蘭花,瑤柱金菇所做嘅芡汁太鹹,西蘭花又太硬,味道嘛嘛.清蒸大海石斑,蒸嘅時間啱啱好,肉質鮮嫩,豉油調較得剛好,唔鹹唔淡.炸鳳尾蝦,香脆乾身,唔會食到成口油,加椰絲來炸,食出啖啖椰香味,好好食.紅燒蟹肉翅,冇蟹肉,冇乜翅,生粉水,唔好食.蠔皇鮑片鵝掌,鮑片軟腍,味道算鮮,鵝掌質感腍滑,入口即化.墊底生菜爽口,整體味道ok.炸子雞,皮脆肉嫩,惹味香口,雖然係冰鮮雞,但整得幾好.蟹肉燴伊麵,芡汁一pat pat,冇蟹肉,伊麵過腍,好難食.鮮蝦鴛鴦炒飯,蝦肉係雪貨,冇乜味,白汁這边比較漏,茄汁這边甜酸適中,味道尚可.壽包熱辣辣,外皮鬆軟,不過蓮蓉餡過甜,味道一般啦!!紅豆沙,有少少陳皮香,煲得亦起沙,如果甜度減番少少會更好.鮮果拼盤,西瓜清甜起沙,菠籮有少少酸,新鮮度尚

乳豬皮脆但肉質唔算嫩滑,皮與肉之間肥膏過多,唔係太滿意.
紅燒蟹肉翅,冇蟹肉,冇乜翅,生粉水,唔好食.
炸子雞,皮脆肉嫩,惹味香口,雖然係冰鮮雞,但整得幾好.
壽包熱辣辣,外皮鬆軟,不過蓮蓉餡過甜,味道一般啦!!
紅豆沙,有少少陳皮香,煲得亦起沙,如果甜度減番少少會更好.
鮮果拼盤,西瓜清甜起沙,菠籮有少少酸,新鮮度尚可.
套餐價錢$3088,味道大致上ok,如果可以平番少少就更好啦!!
2011-03-13
2011-02-04 208 浏览
有日經過見到塊大帆布寫住"一蚊嘆早茶", 頗吸引星期一至五早茶$8.80起, 搭枱區茶錢$5/位, 非搭枱區茶錢$6/位優惠點心$6.80起, 還有$1眉豆豬骨粥/美國牛肉炸菜絲蒸飯(每茶客限叫一款)懷舊黄糖糕, 好淡味(可能叫清呱!)可是有層油在糕面, 有些油益味 黄糖糕沒有酸味但好像白糖糕般有些氣孔。香煎紫菜花姿餅, 都幾油膩但係都有花姿粒, 韌韌地有咬口。臘腸滑雞煲仔飯, 沒想過會飯粒分明, 飯味甘香, 爽口煙韌, 臘腸和雞件都ok, 總之飯最為吸引。干蒸牛肉, 普通啦!不過我這籠好像蒸得有點過火, 發大似的。鯪魚球有少少腥。上湯鮮竹卷, 個湯好淡, 白開水般......鮮竹卷的內餡豐富, 腐竹豆味ok。美國牛肉炸菜絲蒸飯, 唔好講笑d炸菜鹹到不得了, 好彩送菜員無落豉油落飯, 飯底同樣美味只係炸菜嚇死人論價錢真係好抵, 但真係一分錢就一分貨囉......
有日經過見到塊大帆布寫住"一蚊嘆早茶", 頗吸引
黄糖糕沒有酸味但好像白糖糕般有些氣孔。
香煎紫菜花姿餅, 都幾油膩但係都有花姿粒, 韌韌地有咬口。
鯪魚球有少少腥。

論價錢真係好抵, 但真係一分錢就一分貨囉......
2011-01-27
$30 (早餐)
(非会员)
2011-01-17 45 浏览
街坊生意, 求奇填得飽肚, 都唔會有太大要求, 但此酒樓既代客之道真係令人眼前一亮!!!!小弟今日下午2點到此酒樓飲茶,由於2:30分係下午茶時段, 所以同屋企人到達後先叫左少少點心, 諗住下午茶時段再叫, 享受下優惠咁, 入左點心紙後, 過左5分鐘左右就開始有點心黎, 邊食邊等下什茶時段既來臨, 點知噩夢開始喇!!到左下午茶時段,我地再入點心紙, 但今次等左超過半小時都未有點心送到, 問左1位女侍應, 剩係好敷衍咁話黎緊, 我地再等多陣, 見有一大部點心車推緊黎, 點知全車都係附近枱既, 分晒都冇1籠係我地, 越等越唔對路, 我地諗 : 冇理由咁耐o架, 至少咸水角都應該到左啦, 半個鐘喇喎!! 最後我地決定唔到等, 於是要求取消所有下午茶時段所入既點心, 並打算結帳離開,但呢個時候, 頭先問邊佢野既o個個女侍應先以說話單單打打, 並說出 : "個個都係咁等o架啦!你估剩係服侍你地一個啊!!" 之說話....小弟全家起初未無與他計較, 並到櫃枱結帳, 但此惡女侍應竟走到櫃枱再以說話挑釁!! 我地終於忍住, 同佢引發起駡戰~! 此酒樓代客之道真特別~!都係o個句 : 以後唔駛旨意我地再

都係o個句 : 以後唔駛旨意我地再黎!
2011-01-16
(非会员)
2010-04-29 105 浏览
上星期六去女朋友家附近酒家食飯.叫龍寶酒家一行三人,去到門口見廣告好大,上面寫住,$1隻太爺雞任叫任食.當然上去試試.一座下開茶後,就叫一隻雞先,部長就先落單後寫其他菜.見到餐牌先知有好多好平食品.認真底食.3人叫2煲雞煲鮑翅$48.. 1煲遼參翅$58家鄉扣肉煲.蒸條海燕星斑約12兩重$118食完餐飯叫了3個椰皇燉雪蛤$22個埋單問經理系唔系$1雞任叫任食,經埋先派張咭片比我.然後就同我地講.真.....公司口號是真的著數,假不了.....每檯客人只要有3位或以上就可以任叫任食.我聽到後下星期一定約其他朋友冉再去多次,龍寶酒家.可以接受深水埗有一間大眾化酒家,食品友ok.真是好
上星期六去女朋友家附近酒家食飯.叫龍寶酒家
當然上去試試.
一座下開茶後,就叫一隻雞先,部長就先落單後寫其他菜.
見到餐牌先知有好多好平食品.認真底食
3人叫2煲雞煲鮑翅$48
.. 1煲遼參翅$58

家鄉扣肉煲.蒸條海燕星斑約12兩重$118

食完餐飯叫了3個椰皇燉雪蛤$22個

每檯客人只要有3位或以上就可以任叫任食.
我聽到後下星期一定約其他朋友冉再去多次,龍寶酒家.
可以接受深水埗有一間大眾化酒家,食品友ok.真是好
雞煲翅$48可以
$1太爺雞認真底
遼參翅好
2010-04-17
雞煲翅$48可以
$1太爺雞認真底
遼參翅好
  • $1太爺雞 清蒸燕星斑 招牌乳鴒
如果我早d上o黎睇到d食評,就唔會有呢次咁勞氣o既經歷!!!上個禮拜六去完明愛醫院探病,於是4個人搭van仔走求奇搵間舖諗住打邊爐,點知咁唔好彩會揀著呢間瘟神酒樓去到樓下同個知客講要食火鍋,佢同我o地講火鍋冇位,要等,當時已經有一男一女o係度等緊,我見佢o地手上面都冇拎籌,於是冇出聲問個知客拎籌,但係我個妹夫見已經有多過一檯人等,於是就叫我細妹問個知客拎籌.個知客只係問o左我o地幾多個人,就話唔駛拎籌,佢認得我o地,我見當時大堂就只有之前o個一男一女同埋我o地4個,所以就信佢搞得掂,點知就出事喇!!!等等o下有4位男士入o黎,都係要食火鍋o既,個知客同佢o地講冇位,之後唔知o個4位男士同個知客講o左d乜,個知客就問佢"gas爐介唔介意?",o個4位男士話唔介意,個知客就即刻寫紙仔俾佢o地上樓我o地見咁,咪即刻埋去問個知客,點解佢o地遲o黎反而可以有位?個知客即刻"咦咦哦哦"咁,又話以為我o地係同一班人,又話一時唔記得o左,總之就係搵d咁成理由o既藉口o黎敷衍我o地,比我o地先o黎o個對男女見我o地開聲,於是都走埋o黎問埋一份,我見佢o地的確比我o地先,於是俾佢o地問先,個知客都係問佢o

我o地見咁,咪即刻埋去問個知客,點解佢o地遲o黎反而可以有位?個知客即刻"咦咦哦哦"咁,又話以為我o地係同一班人,又話一時唔記得o左,總之就係搵d咁成理由o既藉口o黎敷衍我o地,比我o地先o黎o個對男女見我o地開聲,於是都走埋o黎問埋一份,我見佢o地的確比我o地先,於是俾佢o地問先,個知客都係問佢o地介唔介意gas爐,之後就又寫紙俾佢o地上樓.

跟住到我o地,我o地問個知客又係佢話唔駛拎籌,但係就俾遲o黎o既人有位先,佢亦冇問過我o地介唔介意gas爐,如果佢一早問我o地用gas爐有冇問題,我o地都一早上o左樓啦!!!於是我o地問佢咁依家仲有冇位呀,佢居然話係冇囉
即係要繼續等!!!

到o左呢個地步,我o地都已經打算走人,於是我就向個知客講,要佢為佢o既犯錯而引起我o地o既不便道歉,佢居然答我"道歉冇意義"
真係搞到我火都o黎埋!!!於是即刻叫佢叫經理落o黎!!!

等o左成5分鐘先有個主任落o黎,個主任聽完我o地講都只係好敷衍咁同我o地講o左幾聲對唔住,又話個知客講o野唔正先引起誤會,又話就算係大檯都搵張俾我o地坐咁囉.我同個主任講仲敢幫襯咩,佢o地間公司居然可以容許有咁o既質素o既前線員工,我真係唔敢想像廚房o既員工可以點樣對待客人會食落肚o既食物囉!!!

我奉勸各位如果真係要幫襯呢間酒樓o既話請三思,佢o地o係九龍城好似開o左新分店,我依然係如我個標題所講,就算佢請o左有米芝蓮評級o既大廚坐陣都好,有本住咁o既態度去待客o既員工存在,我係絕對唔會幫襯!!!
2010-01-09