龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2024-03-21 104 浏览
餐廳位於佐敦寧波街, 主打各款廚師發板鐵板燒套餐, 室內環境採用昏暗燈光, 感覺幾有氣派的〜我哋叫咗$588入門廚師發板套餐, 一共有五道菜, 包括有沙律、海鮮、肉類、炒飯、甜品。🥗沙律煙三文魚搭配沙律菜、黑魚籽、龍珠果, 配上柚子黑醋, 清新開胃~🥢鐵板海鮮兩品有鮑魚、扇貝、帶子、東升斑供選擇, 每人可以點兩款, 我哋就點晒四款, 可以一次過試晒!碟邊有蝶豆花海鹽泡沫🫧, 帶少少鹹味, 好特別呢!🔸鮑魚 - 上面鋪滿秘製蒜蓉醬, 口感爽彈, 充滿蒜香🔸扇貝 - 以黑松露醬同牛油煎香, 鮮味彈牙, 黑松露香氣四溢~🔸帶子 - 入口鮮甜彈牙, 配上意大利黃瓜、黑魚子醬, 令料理更豪華!🔸東星斑 - 魚皮煎得好香脆, 魚肉嫩滑, 有魚油香🥢鐵板肉類一品香煎雞扒 - 外皮煎至香脆, 肉質好嫩, 配以秘製菠蘿辣菜汁, 甜甜辣辣, 可以減輕雞扒嘅油膩感。旁邊配上櫻桃蘿蔔, 雕刻成蘑菇形狀, 造型好得意!🍚炒飯加入雞蛋🥚、紅蘿蔔🥕、香蔥、蝦仁等等, 配料好豐富, 調味唔錯!炒飯粒粒分明, 仲食到飯焦, 好香口!🥢熟成煙燻澳洲和牛舌另外加咗一份和牛舌, 牛舌厚身, 肉質軟腍帶鹹香, 旁邊配上菠蘿醬

🥗沙律

🥢鐵板海鮮兩品

🔸鮑魚 - 上面鋪滿秘製蒜蓉醬, 口感爽彈, 充滿蒜香

🔸東星斑 - 魚皮煎得好香脆, 魚肉嫩滑, 有魚油香

🥢鐵板肉類一品

🍚炒飯

🥢熟成煙燻澳洲和牛舌
另外加咗一份和牛舌, 牛舌厚身, 肉質軟腍帶鹹香, 旁邊配上菠蘿醬汁、竹炭鹽、櫻桃蘿蔔

🍧紫薯雪糕
上面放上紅豆爆珠🫘, 紫薯雪糕好軟滑, 有紫薯香~

食鐵板燒點少得一杯啤酒, 叫咗一杯KIRIN麒麟啤酒🍺, 一邊飲一邊享受鐵板燒料理, 好爽!
2024-03-21
  • 炒飯
有人突然間話好想食鐵板燒,所以捉左我陪佢食🤣我地食左:👉🏻🌟季節廚師發板套餐(七道菜)🌟SEASONAL OMAKASA $788 pp✨沙律✨用油潤既煙三文魚包裹住新鮮沙律菜,再用黑醋汁同黑魚子調味,清新開胃有質感!✨前菜✨▫️松露魚子溫泉蛋將魚子醬、白松露醬同溫泉蛋溝埋一齊食,就好似食緊松露味既豆腐花咁,又滑又嫩!✨鐵板海鮮兩品✨▫️鮑魚原隻既南非孔雀鮑魚口感爽滑,Q Q彈彈,上面仲放滿左好香既自制蒜蓉醬,絕對系鮮香味美✌🏻▫️大虎蝦又鮮又甜又大隻既虎蝦肉質爽彈,點埋伴碟既蝦膏汁再入口,真係鮮到唔識講👍🏻▫️白鱔厚身嘅白鱔皮脆肉香啖啖肉,加埋伴碟既七味粉仲更加惹味!✨鐵板肉類一品✨▫️澳洲牛柳師傅對牛柳既熟度控制得好好,完全系我想要既粉嫩🫶五成熟既牛柳肉嫩多汁牛味濃,配埋碟邊既黑色竹炭鹽、手磨Wasabi同炸蒜芯片-齊食仲會更加香口,將個陣牛味更加昇華👍🏻✨湯✨▫️豬骨味噌湯偏向甜口既味噌湯入面有好多昆布同豆腐絲,幾啱我口味🫰🏻✨炒飯✨呢碗放左隻彈牙大蝦系面既黃金炒飯,用左雞蛋同蘿蔔炒成,乾乾爽爽,粒粒分明,清碗絕對冇難度🙌🏻✨時日甜品✨是日甜品系清香解膩既柚子雪芭,雪芭上面仲放左d紅豆餡既爆
有人突然間話好想食鐵板燒,所以捉左我陪佢食🤣

我地食左:👉🏻

✨鐵板海鮮兩品✨

▫️鮑魚

▫️大虎蝦

▫️白鱔

厚身嘅白鱔皮脆肉香啖啖肉,加埋伴碟既七味粉仲更加惹味!

✨鐵板肉類一品✨

▫️澳洲牛柳

師傅對牛柳既熟度控制得好好,完全系我想要既粉嫩🫶

✨湯✨

▫️豬骨味噌湯

偏向甜口既味噌湯入面有好多昆布同豆腐絲,幾啱我口味🫰🏻

✨炒飯✨

✨時日甜品

是日甜品系清香解膩既柚子雪芭,雪芭上面仲放左d紅豆餡既爆珠,感覺好特別😆

✨美人梅酒✨ $168

呢隻梅酒梅味濃厚,酸酸甜甜,超好飲又易入口,隨時醉左都唔知🤣

又係令人好滿足既-餐呢!🤞🏻

🐉龍亭

📍佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖

港鐵佐敦站B1出口,步行約3分鐘
2024-03-20 27 浏览
慶祝白色情人節,提早卜枱食好東西為左近收工地方,揀左佐敦鐵板燒餐廳門面低調,見到轉角位有餐牌,先知係餐廳location,感覺好似隱世私房菜咁經濟d,叫左入門套餐,有前菜海鮮、肉、炒飯、甜品,另加兩個小食米酒幾得意,細細支,不過濃度都有10幾,入口甜甜地,唔覺意就飲左幾杯仔白飯魚乾入口薄脆,好似薯片咁,香口惹味,值得一試!雞泡魚乾都很不錯香口,用黎送酒一流,比白飯魚乾厚身,有咬口套餐前菜三文魚沙律菜卷,我地唔食黑醋,要求沙律走汁,菜新鮮爽口,三文魚好好食,比街外買嘅煙三文魚多一陣鹽香味同老公各自叫左唔同款海鮮,整體味道不錯,每款海鮮配不同醬料,上枱時會簡介用左咩醬,幾有心思有兩款肉,豬同雞揀,豬扒配嘅菠蘿汁甜甜地,非常夾肉味一齊食,豬扒淋身,唔鞋口,雞扒肉滑。老公試左碟邊蒜蓉牛油汁,佢話好惹味炒飯粒粒分明,香蛋味最後上枱雪糕賣相精緻,側邊係紅豆爆珠,第一次見雪糕唔太甜,有淡淡豆腐味同紫薯味整體滿意,環境適合慶祝節日時食
慶祝白色情人節,提早卜枱食好東西
為左近收工地方,揀左佐敦鐵板燒

白飯魚乾

白飯魚乾入口薄脆,好似薯片咁,香口惹味,值得一試!
鐵板燒雞泡魚乾

雞泡魚乾都很不錯
香口,用黎送酒一流,比白飯魚乾厚身,有咬口

炒飯粒粒分明,香蛋味

最後上枱雪糕賣相精緻,側邊係紅豆爆珠,第一次見
雪糕唔太甜,有淡淡豆腐味同紫薯味
整體滿意,環境適合慶祝節日時食
2024-03-14
白飯魚乾
鐵板燒雞泡魚乾
2024-03-20 30 浏览
喺鬧市中,原來有一間門面充滿霸氣嘅鐵板,餐廳以墨綠色為主調,有吧枱同埋二人座位選擇。晚市套餐,價錢分別為$588,$788,$1088同$1388我哋今次選擇左$588及$788 嘅套餐煙三文魚沙律用三文魚捲住沙律菜,伴上黑醋汁,以魚子醬點綴。魚子醬溫泉蛋魚子醬配溫泉蛋,下面重有白松露,簡簡單單嘅調味更加能夠襯托出食材嘅鮮味海鮮鮑魚配蒜蓉醬鮑魚爽口彈牙,一口一隻,剛剛好東星斑魚皮煎得好香脆,魚肉嫩滑,可沾黑醋汁享用煎元貝配翠玉瓜元貝大大粒,鮮嫩可口肉類🥩日本宮城縣豬扒櫻桃蘿蔔雕刻過之後,睇落去好似蘑菇仔,好得意,豬扒肉質柔嫩,配以菠蘿辣菜汁,可以消除油膩感!香煎雞扒雞扒嘅外皮香脆,份量都幾大,足夠兩個人分,配以辣菜汁同埋蒜蓉牛油汁。炒飯每次去食鐵板燒,最後一定有炒飯!呢個炒飯嘅配料都好豐富,有紅蘿蔔,香蔥,雞蛋,蝦仁等等,味道好好!甜品紫番薯雪糕,仲配以女士獨有嘅迷你玫瑰🌹,為呢個晚餐畫上一個完美嘅句號。

我哋今次選擇左$588及$788 嘅套餐

煙三文魚沙律
用三文魚捲住沙律菜,伴上黑醋汁,以魚子醬點綴。

魚子醬溫泉蛋

海鮮
鮑魚配蒜蓉醬
鮑魚爽口彈牙,一口一隻,剛剛好

東星斑
魚皮煎得好香脆,魚肉嫩滑,可沾黑醋汁享用

煎元貝配翠玉瓜
元貝大大粒,鮮嫩可口

肉類🥩

• 鵝肝多士
  • 紫薯雪糕
  • 海鮮炒飯
2024-03-20 17 浏览
同朋友去佐敦嘅隱世鐵板燒!佢哋嘅鐵板燒真係好味到不得了啦!我哋揀咗鮑魚、鱔、大蝦、帶子、牛扒同雞扒嘅套餐,真係眉飛色舞!廚師好專業,每樣食物都好似藝術品咁擺喺你面前。佢哋嘅鐵板燒餐真係有一種特別嘅感覺,廚師係你面前香炒,令到食物嘅味道更加濃郁。先食咗鱔、大蝦、帶子同鮑魚,個個都新鮮彈牙,鮮味十足!之後就係牛扒同雞扒嘅時間啦!兩款肉都煮得恰到好處,牛扒嫩滑多汁,雞扒鮮嫩彈牙,真係令人回味無窮。最後仲有鐵板牛肉炒飯,真係好好味!飯粒香口,夾埋啲鮮蝦,味道更加豐富。仲有柚子檸檬同雪花芋頭雪糕,清新又甜蜜而且佢哋仲有紅豆波波,加埋雪糕真係好正

而且佢哋仲有紅豆波波,加埋雪糕真係好正
2024-03-18 12 浏览
有美女陪我食生日飯去佐敦食鐵板燒晚餐都係588/位,算係吾貴個餐有5樣野食,女仔食好夠飽1.沙律沙律菜好新鮮,魚子醬煙三文魚 ,柚子醋加意大利黑醋特別香同開胃2.海鮮x2有4款可以選擇鮑魚/扇貝/帶子/魚每人可以點兩款我哋兩個人點晒四款我覺得扇貝最好味,好香黑松露牛油味魚都好滑皮好脆3.雞肉/豬肉雞肉因為有雞皮,外脆內軟,好好味豬肉都夠厚又夠淋,吾會太鞋4.炒飯炒飯夠乾身,加上一隻蝦,好睇又好食5.甜品紫薯雪糕,加一朵玫瑰花,紅豆爆珠另外加左一枝菊正宗$99比較易入口,兩個女仔飲都好夠飲吾晒,打卡又好睇
有美女陪我食生日飯
去佐敦食鐵板燒
晚餐都係588/位,算係吾貴
個餐有5樣野食,女仔食好夠飽

1.沙律
沙律菜好新鮮,魚子醬煙三文魚 ,
柚子醋加意大利黑醋
特別香同開胃

2.海鮮x2
有4款可以選擇
鮑魚/扇貝/帶子/魚
每人可以點兩款
我哋兩個人點晒四款
我覺得扇貝最好味,好香黑松露牛油味
魚都好滑皮好脆

3.雞肉/豬肉
雞肉因為有雞皮,外脆內軟,好好味
豬肉都夠厚又夠淋,吾會太鞋

4.炒飯
炒飯夠乾身,加上一隻蝦,好睇又好食

5.甜品
紫薯雪糕,加一朵玫瑰花,紅豆爆珠

另外加左一枝菊正宗$99
比較易入口,兩個女仔飲都好夠
飲吾晒,打卡又好睇
2024-03-18 13 浏览
今晚同老公去左食廚師發辦omakase,餐廳地點方便,門口隱世,內裡環境寬敞舒服。我哋揀左$588及$788套餐,分別係五道菜同七道菜,七道菜就多左個前菜同湯品,其餘五道就係沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯同時日甜品。啤酒:麒麟啤酒做緊買2送1,食鐵板燒飲啤酒,清熱解渴。沙律:黑魚子鋪面,煙三文魚包住沙律菜,中間沙律菜加左柚子汁,而伴碟汁就係黑醋汁,整體清新開胃。前菜:魚子醬,白松露醬加溫泉蛋,賣相精緻。日本蘭王蛋味濃,魚子醬同白松露醬好夠味道,唔錯。鐵板大虎蝦及東星斑:虎蝦新鮮,大隻爽口,連蝦膏都好正。東星斑外皮煎得夠香,肉質結實,omakase我都係第一次食東星斑,真心like。鐵板鮑魚及帶子:鮑魚上面嘅特製蒜蓉醬夠濃,好香,鮑魚易容咬開。帶子帶甜味,同樣煎得夠香,下面就配左塊意大利黃瓜,一齊食味道又幾夾喎。鐵板澳洲牛柳:擺盤精緻,旁邊有個mario mushroom,其實佢係英國蘿蔔,好可愛。牛柳叫左5成熟,多肉汁,好有咬口,唔韌,配炸蒜片或新鮮磨制washabi,兩個味道都係好食。鐵板秋田雞扒:嫩滑多汁,唔肥,配埋上面個酸酸辣辣嘅醬汁,味道幾特別。湯品:昆布豆腐面豉湯,夠
啤酒:麒麟啤酒做緊買2送1,食鐵板燒飲啤酒,清熱解渴。
湯品:昆布豆腐面豉湯,夠味得黎唔會太鹹,清清地,幾好。
海鮮炒飯:炒飯粒粒分明,唔會好油,口感豐富,多配料,有三文魚子鋪面,同樣用左日本蘭王蛋去炒,夠香又夠味。
甜品:柚子味雪芭口感清新,冰冰凍凍。紫薯雪糕味道幾濃,兩款旁邊仲有紅豆爆珠,甜甜地,食完就滿足晒。
2024-03-10
2024-03-18 21 浏览
早排經過佐敦,見到呢間高格調鐵板燒決定入去試下首先叫咗個頭盤煙三文魚沙律,新鮮嘅三文魚配上鮮蔬同沙律醬,酸酸甜甜好開胃,可以準備迎接下一道餸🤤接著試嘗嘅鐵板燒大虎蝦拼鮮鮑魚同板燒雞扒拼蘋果醬。大虎蝦同鮑魚燒得剛剛好,板燒雞扒肉質鮮嫩,蘋果沾醬帶出獨特嘅風味。🍎主菜係海蝦炒飯,啲飯粒粒分明,配上新鮮嘅海蝦,正最後,我試嘗到香芋雪糕拼爆爆珠,香濃嘅香芋味加上爆爆珠,呢個配搭出奇地好味!真係唔錯,希望下次嘅時候又有新驚喜啦
早排經過佐敦,見到呢間高格調鐵板燒
決定入去試下

主菜係海蝦炒飯,啲飯粒粒分明,配上新鮮嘅海蝦,正

真係唔錯,希望下次嘅時候又有新驚喜啦
呢間餐廳坐落喺人來人往嘅佐敦 (*´𝟯` ,門面設計高級且隱蔽👨🏻‍🍳 用餐空間相對有限,除了板前座位,亦有機會被分到遠少少嘅二/四人座位,所以建議先訂座!↱ 入門廚師發辦套餐(五道菜) $𝟱𝟴𝟴沙律🐟帶有煙熏香味嘅煙三文魚,配上柚子醋後特別開胃> ̫< ♡鐵板海鮮(自選兩品)→ 鮑魚彈牙有咬口‪ (⸝⸝ᵕᴗᵕ⸝⸝) ,帶有濃郁嘅蒜香味道😛→帶子在鐵板烹調帶子時,散發出誘人嘅焦香,為鮮嫩嘅帶子增添咗唔少層次感👃🏽 不過略嫌少少淡口><鐵板肉類(自選一品)→ 澳洲牛柳粒揀咗𝗠𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲 🥩!牛柳粒啲肉質好鮮嫩,每一粒都燒得好均勻炒飯🍚粒粒分明,多曬濃味😛紫薯雪糕🍦(^3^)╱ 喜歡佢嘅紅豆🫘爆珠珠!紫薯雪糕亦好濃味,驚喜🫶🏽鵝肝多士 $𝟭𝟯𝟴 🪿入口即溶‪ + 外脆內嫩呢 ٩( ´ω` )و 另外,鵝肝同多士中間嘅🍍醬都幾夾,𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗱𝗲𝗿𝗿~𝗞𝗶𝗿𝗶𝗻 𝗱𝗿𝗮𝗳𝘁 𝗯𝗲𝗲𝗿 $𝟴𝟴 🍺+🍺 ✌🏾買一送一𝗵𝗲𝗵𝗲 >< 啤酒泡泡好滑順呢🧡

↱ 入門廚師發辦套餐(五道菜) $𝟱𝟴𝟴

沙律🐟
帶有煙熏香味嘅煙三文魚,配上柚子醋後特別開胃> ̫< ♡

鐵板海鮮(自選兩品)
→ 鮑魚
彈牙有咬口‪ (⸝⸝ᵕᴗᵕ⸝⸝) ,帶有濃郁嘅蒜香味道😛
→帶子

鐵板肉類(自選一品)
→ 澳洲牛柳粒

炒飯🍚
粒粒分明,多曬濃味😛

紫薯雪糕🍦

鵝肝多士 $𝟭𝟯𝟴 🪿

𝗞𝗶𝗿𝗶𝗻 𝗱𝗿𝗮𝗳𝘁 𝗯𝗲𝗲𝗿 $𝟴𝟴 🍺+🍺 ✌🏾
買一送一𝗵𝗲𝗵𝗲 >< 啤酒泡泡好滑順呢🧡

2024-03-17 37 浏览
我最近去了龍亭鐵板燒餐廳,點了他們的套餐,整體感覺不錯。入門廚師發辦套餐只需$588,包括五道菜!!首先是前菜,煙三文魚沙律🥗這個菜色味道不錯,三文魚肉質鮮嫩😋配上新鮮蔬菜和特製醬汁,開胃又健康👍🏾飲品方面,餐廳有麒麟啤酒的優惠,買一送一呢!這款啤酒非常適合搭配鐵板燒的海鮮菜式🙌🏽🙌🏽接下來是鐵板燒海鮮,我點了東升斑魚柳和海鹽白鱔🤍 東升斑魚柳新鮮,燒得剛好,肉質鮮嫩我多汁!海鹽白鱔也很好吃,鮮味十足,有彈性主菜方面,我選擇了澳洲牛柳粒🐄 牛肉切成小粒,在鐵板上燒烤,外脆內嫩,肉味濃郁。搭配慢煮的醬汁,非常美味😙他們還提供了一道令人滿足既炒飯。這道炒飯色香味俱全,留下深刻印象!最後是甜品,豆腐雪糕。這款甜品質地滑順,口感濃郁,不會太甜,留下了完美的結尾。

2024-03-16 20 浏览
為左感受一下夜繽紛既氣氛今晚約左個好耐無見既朋友食一間係廟街附近價錢親民既鐵板燒龍亭, 一入到去餐廳覺得環境舒適都坐得幾舒服甘我地就分別叫左個2款鐵板燒套餐沙律 - 煙文魚上有黑魚籽加埋碟上既黑醋同埋龍珠果番茄仔酸酸微微好開胃鐵板海鮮 -兩個套餐就選左四款唔同既海鮮 -帶子配黑魚籽,帶子好鮮甜-東星斑配黑醋 東星斑肉好嫩滑,煎得幾香-鮑魚配蒜蓉更突顯鮑魚既鮮味-扇貝配牛油黑松露汁扇貝清嫩爽口加埋碟豆花泡泡帶少少海水味另帶子更鮮甜鐵板肉類我地就揀左日本宮城縣雞扒同豬扒-雞扒煎得好香口肉質嫩滑加埋蝶豆花海鹽泡泡醬, 又另有一番滋味-豬扒肉質鬆軟配上菠蘿辣菜汁, 酸酸辣辣可以去油膩炒飯都好香, 飯粒夠乾身夠蓬鬆, 蝦又夠爽最後甜品就有柚子雪葩 加埋紅豆爆珠, 勁重柚子味加埋爆珠好爽我地仲每人叫左一大杯啤酒啤一啤, 勁開心
甘我地就分別叫左個2款鐵板燒套餐

鐵板海鮮 -兩個套餐就選左四款唔同既海鮮
-帶子配黑魚籽,帶子好鮮甜
-東星斑配黑醋 東星斑肉好嫩滑,煎得幾香
-鮑魚配蒜蓉更突顯鮑魚既鮮味

鐵板肉類我地就揀左日本宮城縣雞扒同豬扒
-豬扒肉質鬆軟配上菠蘿辣菜汁, 酸酸辣辣可以去油膩
炒飯都好香, 飯粒夠乾身夠蓬鬆, 蝦又夠爽
我地仲每人叫左一大杯啤酒啤一啤, 勁開心

2024-03-15 34 浏览
今晚約左朋友去廟街夜繽紛, 夜繽紛前先去醫下肚, 喺廟街前幾條街嘅寧波街, 有間龍亭嘅鐵板燒店.鐵板燒通常都係揀套餐, 唔洗煩, 由廚師發辨揀選新鮮食材.點左2個唔同嘅套餐沙律 - 煙三文魚雜菜沙律配黑魚籽,有黑醋判碟,加上龍珠果同番茄仔,酸酸甜甜, 開胃前菜.鐵板海鮮 - 鮑魚配蒜蓉, 蒜蓉粒粒爽脆, 鮑魚爽口彈牙東星斑配黑醋汁- 東星斑肉質鮮嫩, 魚肉油脂充足扇貝 – 肉身肥厚, 大大隻, 熟度剛剛好, 味道鮮甜, 判碟蝶豆花泡泡,帶少少海水味, 配上扇貝入口, 又有另一番口味.日本宮城縣豬扒及雞扒- 豬扒肉質爽口,豬肉味香濃, 配上秘製菠蘿辣菜汁 少少辣幾特別.雞扒香口嫩滑, 雞皮煎到好似薯片一樣咁脆, 加上蝶豆花海鹽泡泡醬汁, 又有唔同感覺.炒飯 - 粒粒分明, 大大隻爽口彈牙嘅蝦, 已經飽到癲柚子雪葩 – 食完鐵板有D油膩, 食個冰凍雪葩中和下, 爽.生啤 - 食鐵板不能少嘅飲料.

鐵板燒通常都係揀套餐, 唔洗煩, 由廚師發辨揀選新鮮食材.

點左2個唔同嘅套餐

鐵板海鮮 - 鮑魚配蒜蓉, 蒜蓉粒粒爽脆, 鮑魚爽口彈牙
東星斑配黑醋汁- 東星斑肉質鮮嫩, 魚肉油脂充足

炒飯 - 粒粒分明, 大大隻爽口彈牙嘅蝦, 已經飽到癲

生啤 - 食鐵板不能少嘅飲料.
今日再次到訪,分別點咗$588、$788 套餐,雖然係廚師發辦,但係海鮮同肉類都可以自己選擇😬😬📜$588 入門廚師發板套餐(五道菜)🥢沙律 :🐟🥗北海道煙三文魚沙律配柚子沙律汁、龍珠果、車厘茄、格陵蘭魚子醬,底層亦有黑醋汁作點料。🥢鐵板海鮮兩品:🐠南非孔雀鮑魚配秘製蒜蓉醬、東星斑配柚子黑醋,🫧蝶豆花泡沫🥢鐵板肉類一品:🐖 宮城縣厚切黑豚扒 配 菠蘿辣菜汁 ,亦有蒜蓉牛油醬,🍄櫻桃蘿蔔(可解油膩)🥢炒飯:🍚鮮蝦雜錦海鮮炒飯🥢時日甜品:🍊柚子雪芭、🫘紅豆爆珠、🌼食用花📜$788 季節廚師發板套餐(七道菜)🥢沙律 :🐟🥗北海道煙三文魚沙律配柚子沙律汁、龍珠果、車厘茄、格陵蘭魚子醬,底層亦有黑醋汁作點料。🥢前菜:🥚白松露、蘭王溫泉蛋、格陵蘭魚子醬🥢鐵板海鮮兩品:🦐北海道元貝配黑松露牛油醬、特大虎蝦配蟹膏醬,🫧蝶豆花泡沫。🥢鐵板肉類一品:🐂熊本縣A5和牛厚燒、自家製炸蒜片、手磨Wasabi、🍄櫻桃蘿蔔(可解油膩)🥢湯:🥣豆腐海帶麵豉湯 🥢炒飯:🍚鮮蝦雜錦海鮮炒飯🥢時日甜品:🍠紫薯雪芭、🫘紅豆爆珠、🌸食用花食燒肉點可以少得飲返杯:🍺 麒麟啤酒 $88

📜$588 入門廚師發板套餐(五道菜)

🥢炒飯:🍚鮮蝦雜錦海鮮炒飯

🥢時日甜品:🍊柚子雪芭、🫘紅豆爆珠、🌼食用花

📜$788 季節廚師發板套餐(七道菜)
🥢前菜:🥚白松露、蘭王溫泉蛋、格陵蘭魚子醬

🥢湯:🥣豆腐海帶麵豉湯

🥢炒飯:🍚鮮蝦雜錦海鮮炒飯

🥢時日甜品:🍠紫薯雪芭、🫘紅豆爆珠、🌸食用花

食燒肉點可以少得飲返杯:
🍺 麒麟啤酒 $88

2024-03-10
午餐
2024-03-14 13 浏览
朋友約我到「龍亭」,以入門價享受「入門廚師發板套餐」,套餐提供了五道菜的組合,有沙律、海鮮、肉類、炒飯和甜品,每人價格為$588。雖然名為入門版,但食身質素奇高,只因廚師一對巧手,以鐵板燒方式煮出美食😋😋首先,沙律🥗🥗以魚子醬、龍珠果搭配三文魚,加添一點黑醋,呈現出非常精緻的樣子。魚子醬的鮮味和三文魚的柔嫩肉質在口中交織出美妙的味道。而龍珠果的甜脆口感和黑醋的酸度,則為這道沙律帶來層次感。接下來是鐵板海鮮兩品🐠🐟我和朋友各自點了兩款,所以有生蠔、東星斑、扇貝和帶子。這些海鮮都是高品質的選擇,而且以鐵板烹製,能夠保留它們的鮮甜和嫩滑口感。生蠔帶有鮮美的海味,而東星斑、扇貝和帶子則能夠提供豐富的口感和風味🐚🐚鐵板肉類一品和朋友各選一款,包括雞肉和豬肉🐷🐥雞肉外皮煎得極為香脆,雞肉肉質鮮嫩,可見食材十分高質!而豬肉經過適當的調味和烹調,保持了嫩滑的口感,體會濃郁的豬肉鮮味!作為主食的炒飯🍲🍲以鮮魚子和海鮮作主要材料。這道炒飯爐粒粒分明,調味濃郁,而且加入海鮮帶有豐富的海洋風味,而魚子🐟🐟的加入應該能夠增添豐富的口感和味道層次,可以提供飽足感和滿足感。最後,時日甜品有紫薯雪糕🍧🍧和柚子雪葩。這
最後,時日甜品有紫薯雪糕🍧🍧和柚子雪葩。這些甜品非常清涼爽口,紫薯雪糕的香甜和柚子雪葩🍨🍨的酸爽應該能夠平衡整餐的味道,為客人帶來甜蜜的結束。
除了以上的五道菜,我們還點了鵝肝多士($138)。廚師將鵝肝切片,輕輕地放在鐵板上煎烤🪿🪿使鵝肝的表面變得金黃酥脆,同時保留鵝肝內部的嫩滑口感。然後將煎烤好的鵝肝放在多士上,非常味美!
而朋友點了甘濃梅酒($168)🍺🍺具有濃郁的梅子香氣和甜酸平衡的口感。我則點了麒麟啤酒($88),具有麥芽的香氣和微苦的味道,口感輕盈、純淨且易於入口,非常配合伴隨鐵板燒飲用。
龍亭 (佐敦)

地址:佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
  • 鵝肝多士
  • 紫薯雪糕
  • 海鮮炒飯
  • 鐵板肉類一品
  • 鐵板海鮮兩品
2024-03-13 17 浏览
今晚同太太黎左龍亭慶祝週年晚餐,人不多,好chill, 環境安靜,好啱兩個人慶祝。同太太每人叫咗一個set,所有菜式都非常精美,而且味道不錯,仲嗌咗啤酒嚟飲吓。 一路望住廚師烹調美食,同太太係度傾偈,感覺更原汁原味。講返食物方面,印象最深刻係海鮮炒飯,望住廚師去煮,熱辣辣上菜,非常惹味。前菜非常精美,三文魚刺身沙律,同埋份子料理,甜品一樣令人有驚喜,係雪芭,唔會太甜,入口即溶,又好似雪糕咁,令人回味無窮。主菜揀咗比目魚,當然冇得輸啦。下次慶祝,都會優先考慮呢間 。

下次慶祝,都會優先考慮呢間 。